Подово отопление под ламинат върху дървена основа: съвместимост на ламината със системата, избор на материал, етапи на работа + няколко полезни препоръки за инсталиране на конструкцията


За много хора комфортът в къщата е свързан с топъл под. Тъй като ламинираният паркет е студен материал, за да се повиши нивото на комфорт, под ламината се използва изолация. Разбира се, паркет и ламиниран паркет имат редица предимства, но студените подове причиняват дискомфорт, така че трябва да се обърне достатъчно внимание на подовата изолация.

Възможности за изпълнение

Отоплението на апартамент или къща с „топли подове“ има редица предимства в сравнение с традиционната версия, използвайки отоплителни радиатори. Така че остава само да се реши кой топъл под под ламинат е най-подходящ за това покритие.

топъл под дава максимален комфорт

За устройството на системата "топъл под" се прилагат три основни технологии:

 • Използвайки отопление на вода;
 • Използвайки електрически кабел;
 • Използване на електрически табла с инфрачервено лъчение.

Но всички ли са подходящи за използване с ламиниран паркет? И като цяло, възможно ли е да се постави подово отопление под ламината? За да се отговори на тези въпроси, е необходимо да се проучат по-подробно характеристиките на изброените системи.

Вода

Функции на базата на гореща вода, движеща се през тръби, скрити в пода... Състои се от няколко слоя:

 1. Хидроизолация, със задължително полагане на амортисьорна лента по периметъра на помещението.
 2. След това идва слой топлоизолация, който може да се използва като пяна, експандиран полистирол и други изолационни материали.
 3. Върху него се полагат тръби с малък участък, излива се с бетонна замазка.
 4. Последният слой на конструкцията е покривният слой, в този случай ламинатът.

Основният недостатък на този тип система е трудоемкостта на монтажа. Освен това под ламинат не трябва да се монтира воден под с подово отопление поради съществуващия риск от спукване на тръбите под покритието.

Подобна „неприятност“ може да възникне в случай на скок на налягането в системата. В резултат на това красив, практичен под ще бъде повреден. Следователно отоплителната система от воден тип не е подходяща за използване заедно с ламинатно покритие.

полагане на подово отопление в къщата

На базата на електрически кабел

Когато използвате този тип "топъл под" помещението се отоплява с помощта на двужилен електрически кабелпреобразуване на електрическата енергия в топлина.

Полага се върху внимателно изравнена, почистена повърхност, покрита със слой топлоизолация. Ламинатът за подово отопление обикновено е направен от висококачествени и трайни материали с висока топлопроводимост.: екструдиран пенополистирол, експандиран пенополистирол или корк.

Отгоре кабелът се затваря с тънка бетонна замазка, направена с помощта на армираща мрежа, върху която се полага ламинатът.

Основното предимство на този тип система е простотата и лекотата на производство.... Монтажът на топъл електрически под под ламинат може да се извърши самостоятелно, без участието на специалисти.

Що се отнася до недостатъците, основният от тях са високите оперативни разходи, свързани с плащането на консумирана електроенергия. Но такава система се комбинира много добре с ламинат.

Инфрачервена

Това системата за подово отопление за ламинат е най-модерната и технологично напреднала... В основата на неговия дизайн е филм от инфрачервен тип, положен върху отразяващ топлината материал (пенофол или пеноизол) и покрит с полиетиленов слой отгоре.

Инфрачервеното подово отопление има редица предимства в сравнение с други опции за отопление. Те включват:

 • Устойчивост и структурна надеждност;
 • Удобство и лекота на монтаж;
 • Минимални срокове за изпълнение на работата;
 • Спестяване на пространство поради липсата на необходимост от запълване на замазката;
 • По-голяма разходна ефективност в сравнение с подове от кабелен тип.

Но тази система има и своите очевидни недостатъци. Например:

 • Висока цена;
 • Невъзможност за използване в помещения с висока влажност;
 • Наличието на идеално равна, гладка основа.

Този тип подово отопление работи много добре с ламиниран паркет.

След като сте решили да използвате подово отопление на водна основа заедно с ламинат като източник на отопление, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 1. Когато свързвате "топли подове" към централизирана отоплителна система, по-добре е да използвате покрития от други видове, тъй като ламинатът е много чувствителен към преовлажняване, което може да възникне при скъсване на тръба поради воден чук. Тоест може да се инсталира само на водни подове, свързани към автономни отоплителни системи, например в частни къщи.
 2. За постигане на най-добър ефект основата, върху която ще се полагат тръбите, трябва да бъде внимателно изолирана... Тръбите трябва да бъдат закрепени към армировъчна мрежа или специални профили, оборудвани със скоби. Освен това за тази цел можете да използвате рогозки, предназначени за полагане на топъл воден под, които едновременно могат да служат като хидроизолация, изолация и фиксиране на тръби.

По този начин енергията от охлаждащата течност няма да се губи.

Като инсталирате топли подове в дома си под ламината със собствените си ръце, можете да използвате различна технология за устройството на системи на водна основа, без да използвате замазка.

Този метод на монтаж може да се използва в помещения, където дървената дъска се използва като основа..

В тези случаи се монтира подова система, която може да бъде дървена или полистиролова. По друг начин се нарича "сух топъл под".

Подробности за подово отопление с дървена основа

Много клиенти мечтаят да инсталират топъл под на дървена основа, възможно ли е? Разбира се, да! Просто трябва да се отдалечите от стандартния метод и да вземете предвид всички специфики на дървеното покритие. Технологиите стигнаха дотам, че в момента дървената основа се полага изключително в два варианта - воден и еклектичен.

За по-нататъшна работа си струва да се направи черта в дефиницията на понятието "дървени подове". Ако говорим за живи дъски, тогава тази основа препоръчва премахване и инсталиране на отоплителна система с помощта на традиционна бетонна замазка. Основната причина за тази манипулация е следната: подовата настилка ще бъде равна, без очевидните неравности, генерирани от прекомерна "икономичност".

Ако клиентът не иска да намали височината на таваните, тогава най-правилното решение е да се монтира сух под с дървена основа. Но не трябва да забравяме за нюансите, с които ще се сблъскат клиентите:

За монтажа на сухо подово отопление са необходими решетъчни секции от ПДЧ или OSB, в които са предвидени прорези за полагане на тръби. Тяхната ширина варира от 14 до 28 сантиметра. Самите плочи се държат заедно чрез скоби, които образуват решетката.

Има и друг вариант за инсталиране на водопроводи на дървена основа - стелажна система. За това се монтират ламели от ПДЧ, шперплат и между тях се образуват контури на тръбите. Тази система допринася за икономии, тъй като не е необходимо да купувате готови модули.

Материали и оборудване

Инсталирането на топъл под под ламинат изисква използването на определен набор от материали и оборудване, които включват:

 • Хидроизолация;
 • Тръби с диаметър 16-20 мм. Те могат да бъдат направени от полиетилен, металопластика или мед;
 • Демпферна лента;
 • Пластификатор;
 • Колекционерска група;
 • Изолация (експандиран полистирол);
 • Терморегулатори;
 • Блок за смесване на помпа;
 • Крепежни елементи.

За електрически под ще ви трябват:

 • Двужилен кабел.
 • Фолио полистирол.
 • Топлоотразяващ материал (изолон или инфрафлекс).
 • Крепежни елементи, регулатор на температурата.

Преди да поставите топъл под под ламинат, е необходимо внимателно да изравните основата, върху която ще бъде разположен, като използвате подова настилка или цименто-пясъчна замазка.

Етапи на монтаж на конструкцията на водно топъл под под ламината

Следните стъпки са задължителни и съставни части от инсталацията на системата:

 1. Подподготовка. Не трябва да има неравности, ями, чипове, както и прах и други отломки. Изгладете дървесната основа с гипс или изравняваща смес. Можете да използвате и шлифовъчна машина.
 2. Изсушаване на почистената повърхност.
 3. Създаване на хидроизолация чрез полагане на един лист. Фугите могат да бъдат обработени с хидроизолационна лента.
 4. Монтаж на нагревателни елементи (тръби), към системата към които е прикрепен сензорът за измерване топлината на водата.
 5. Проверка на функционалната активност на конструкцията.
 6. На повърхността на тръбите се полага бетонна замазка, която трябва внимателно да се изравнява.
 7. Върху замазката се поставя слой хидроизолация.
 8. Ламиниран паркет.
 9. Монтаж на самата настилка - ламинат.

Етапи на монтаж на конструкцията

Имайки предвид, че подовото отопление и ламинатът са несъвместими неща, успяхме да комбинираме тези две противоположности. Бетонната замазка, както и следващите слоеве под формата на хидроизолация и уплътнения в тази система, няма да позволят на ламината да се нагрее много и следователно да изпари нездравословните съединения.

Направи си сам

Преди да поставите топъл под под ламината, трябва да решите опцията за полагане.... Това може да се случи по следния начин:

 1. По закъснения. За целта е удобно да се използват специални модули, изработени от ПДЧ, които са фабрично оборудвани с жлебове със специални канали, металопластини, разпределящи топлината и всички необходими крепежни елементи. Те трябва да бъдат сглобени само в съответствие с инструкциите. Но такъв комплект е много скъп.
 2. На стелажи... За целта използвайте рендосана дъска, влагоустойчив шперплат или ПДЧ с дебелина 21-28 мм. Разстоянието между ламелите обикновено е равно на тяхната ширина, а ширината съответства на разстоянието между тръбите във веригата.

Подготовка на основата

При полагане на системата "водно подово отопление" върху дървена основа, монтажът трябва да се извърши след набор от подготвителни работи, които включват:

 1. "Отваря" старото покритие и основата, разположена под него... В същото време се отстраняват стари хидро- и топлоизолационни материали, а самата основа се почиства от следи от мръсотия, плесен и плесен.
 2. Визуална оценка на общото състояние на фундамента. Трябва да се инспектира за различни повреди. На този етап е необходимо да се демонтират секциите на гредите, които са станали неизползваеми, като се заменят с нови вложки. Ако се установят силни изкривявания и запушвания на повърхността, тя трябва да бъде изравнена с помощта на метални ъгли, специални подложки и други фиксиращи елементи.
 3. Обработка на дървена основа с антисептични препарати... Това ще избегне по-нататъшно разлагане и разрушаване на този материал.

Последният етап от подготовката на основата е нейният почистване от прах и отломки... Подробни инструкции за подготовка на топъл под за ламинат можете да намерите във видеото, представено в Интернет.

устройство с топъл под в къщата

Изработка на рамка

При полагане на топъл воден под върху носеща дървена конструкция с разстояние между гредите до 60 см, работата може да се извърши директно върху тази основа... За това черепните пръти са фиксирани в долната част на гредите, действайки като опори. Върху тях са натъпкани подподови дъски.

Възможно е да се постави подложка без черепни решетки.... В този случай дъските се фиксират директно в носещите греди от мазето или подземната страна. Пространството между носещите изоставания е запълнено с материал за бариера срещу пара, върху който е положен слой топлоизолация с дебелина 15-20 см от минерална вата, експандиран полистирол или пяна.

Разстоянието между основния под и топлоизолационния слой трябва да бъде най-малко 8-10 cm. За допълнителна вентилация е препоръчително да оставите малка незащитена зона в "чертежа на основата" близо до стената.

Когато се прави рамка за подове с стъпка на гредата повече от 60 см, черепните пръти трябва да бъдат закрепени на по-висока височина, тъй като подът в този случай ще бъде прикрепен към ПДЧ или шперплат, прикован към носещите греди.

След изолацията е необходимо да се прикрепи пароизолационен слой. Можете да разберете по-подробно как топлият под е положен под ламината във видеото.

Полагане на тръби

За монтажа на подово отопление на водна основа се използват тръби от полипропилен и металопластика... Оформлението им може да бъде направено по два начина:

 • в спирала;
 • змия.

Първият метод е по-предпочитан, тъй като в този случай има редуване на "студена" и "топла" вериги.

У дома е по-лесно и по-удобно да се поставят тръби "змия". Те трябва да бъдат разположени на стъпки от не повече от 30 см. В близост до стените стъпката може да бъде минимална: 10-15 см. Това ще избегне загубата на топлина в кръстовищата.

устройство в контекста на водно топъл под

Връзка

Свързването на подово отопление към отоплителната система може да се извърши по различни начини... Най-често срещаните са:

 • Смесителни единици;
 • Колекторна система.

След това се извършва процедурата за кримпване, чиято основна цел е да идентифицира течове и неизправности в тръбопровода. Тази операция трябва да се извърши преди полагане на подовата настилка!

За „предпазна мрежа“ най-добре е да се направи тестово съвместно със специалисти. Допълнителна информация за свързване на подово отопление под ламинат със собствени ръце можете да намерите във видеото.

Инфрачервено подово отопление за и против, разберете всички страни на този тип отопление. Прочетете кое е най-доброто електрическо подово отопление, как да изберете правилното и как да поставите покритието.

Изберете подходящия електрически котел за отопление на частна къща, препоръки за избор тук.

Субстрат

След като техническата част на конструкцията е тествана при повишено налягане, върху тръбите се полага субстрат, чиято функция може да бъде изпълнена от следните материали:

 • Bung;
 • Разпенен полиетиленов пяна;
 • Фолио полистирол;
 • Екструдиран полипропилен.

Изброените материали имат различни разходи. Например, най-скъпата е фолиовата облицовка от полистирол. Но тя има и най-високите топлоизолационни характеристики.

Как правилно да подготвим основата

Има няколко начина за приготвяне на дървени подови настилки за подово отопление. Най-добрият заместител на бетонна замазка се счита за инсталиране на ПДЧ с дебелина от 16 до 22 мм. Той ще може да издържи значително натоварване, да стабилизира дървената основа и няма да смаже нагревателните елементи. Върху него могат да се поставят както електрически, така и водни нагревателни елементи.


Устройство за настилка в дървена основа за подово отопление

 • Плочата е положена върху трупи. По-добре е размерът на стъпката да е не повече от 60 см, в противен случай ще трябва да инсталирате допълнителни греди.
 • Преди поставяне на плочата се полага хидроизолационен и изолационен материал, така че да е в интервалите между трупите.
 • Следващите стъпки зависят от типа отопление, което сте избрали. Ако това са електрически нагревателни елементи под формата на филм или рогозки, тогава е необходим мек субстрат от фолио, който да отразява топлината в помещението. Опциите за отопление с вода и кабели ще изискват крепежни елементи или водачи, между които ще бъдат разположени нагревателните елементи.

Монтаж на електрическо отопление

Какъв тип отопление е най-подходящо за дървена основа? Инсталирането на опцията за кабел ще изисква усилия под формата на инсталиране на крепежни елементи или елементи, между които ще бъде разположен кабелът. Такива елементи могат да бъдат нарязани канали в дъски, алуминиеви водачи или дървени плочи.

Поетапна инсталация на електрическо подово отопление
Поетапна инсталация на електрическо подово отопление

Следователно, електрическа топла подложка или инфрачервен филм може да се счита за най-добрият вариант за дървена основа под ламинат. Защо?

 • Плоската топла подложка и инфрачервеното фолио могат да издържат на големи натоварвания и са проектирани за лесен монтаж.


  Характеристики на полагане на електрическо отопление на дървен под

 • Те могат да бъдат монтирани под ламиниран паркет без допълнителна дъска, при условие че дървеният паркет е достатъчно равен и здрав. В този случай всички празнини между дъските са разпенени, дъските са изравнени по височина и всички неравности са отстранени. Изолационното фолио се поставя върху хидроизолационния филм, а отгоре се поставят рогозки или инфрачервен филм.
 • Инфрачервена топла постелка или филм е създадена специално за ламиниран паркет, това е най-нежната опция за топъл под за такова покритие.

Недостатъците на електрическото отопление са, че ще изисква значително потребление на енергия. При всеки, дори и най-икономичният вариант, това е осезаема сума. Най-икономичните модели електрически постелки, оборудвани с различни технически новости, са доста скъпи. Затова се връщаме към кабелната версия на електрическото отопление, която с всички разходи и усилия в крайна сметка е по-икономична.

Плюсове и минуси на електрическото подово отопление

Инфрачервено отопление

Ако има избор между електрически постелки и инфрачервен филм, не се колебайте кой да изберете. Най-удобният и доходоносен вариант от всички налични е филмът по няколко причини. Наистина е замислена от създателите като опция за допълнително нагряване на покрития като ламинат, балатум, килим.

Свързване на инфрачервено подово отопление
Свързване на инфрачервено подово отопление

Като се вземат предвид последните постижения в тази област, инфрачервените подове Kaleo са уникални по своите характеристики. Те могат да издържат на значителни натоварвания, гъвкави са, лесни за инсталиране, способни да загряват до + 60 градуса. Kaleo произвежда няколко вида инфрачервени филми и постелки: от бюджетни до скъпи опции. Те могат ефективно да затоплят стаята дори с бетонна замазка.

Несъмнени предимства:


Предимства на инфрачервения филм

 • Нагревателните елементи са свързани паралелно. Ако единият панел се провали, другите продължават да работят.
 • Неуспешните панели лесно се заменят.
 • Тази опция може да се използва във влажна стая.
 • Осигурен е монтаж на фолиото върху залепваща основа, което предотвратява изместването на лентите.
 • Сред продуктите, произведени от Kaleo, е лесно да изберете опция за топъл под, която е подходяща за цената.

Какъв вид изолация се препоръчва за такъв филм? Производителят го предлага като комплект, тъй като е изработен от полиестер по специални технологии.

Полагане на ламинат

След завършване на монтажа на подовото отопление под ламината можете да преминете към най-важния етап от довършителните работи - полагане на горното покритие... Това изисква:

 1. Подгответе пода, подгрявайки го за 48-72 часа. След това отоплението се изключва. По време на монтажа на покритието температурата на повърхността трябва да бъде около 15 градуса.
 2. Купих ламинатът също е адаптиран към бъдещите работни условия... За целта се разопакова и поставя в стаята, където ще се побере, за около един ден.
 3. За полагане на "топъл под" е необходимо използвайте покритие със съответната маркировка: E1 или E0, които отговарят на най-строгите изисквания за екологична безопасност, и надписите: „Underflоorheating“ или „Warm Wasser“.

Методът на инсталиране може да бъде всеки, в зависимост от архитектурните особености на стаята и вашите собствени предпочитания.

Разходи за работа и материали

Друг важен момент, който вълнува тези, които искат да инсталират топъл под под ламината: цени за материали, монтаж и работа върху неговото устройство.

Те зависят от сложността и площта на монтажа, както и от производителя на това подово покритие. Например, средните цени за продуктите на най-известните и популярни марки ще бъдат както следва:

ТвърдМоделКласГаранционен срокРазмери, ммЦена на кв.м, търкайте
ТАРКЕТ, РусияWoodstock Premium33 AC5251292X194X8630
КЛАСЕН, ГерманияФутуро хармония мл32 AC4151286x194x8555
KRONOTEX, ГерманияДинамичен32 AC4201380x193x8500

Моля, обърнете внимание, когато купувате ламинат под топъл под, преди да изберете този или онзи модел, трябва да се уверите, че той е подходящ за водни отоплителни системи!

Разходи за услуга ще бъде:

 • Монтаж на топла вода етажи: от $ 7 на квадратен метър.
 • Полагане на пода електрически тип: $ 5 до $ 7.
 • Инфрачервено устройство подово отопление: $ 3-5.
 • Полагане на ламинат: $ 2-4 на квадратен метър.

Направи си сам монтаж на водомер: съвети и трикове, инструкции стъпка по стъпка и съвети от майсторите в нашата статия. Прочетете как да направите котел на твърдо гориво за дълго изгаряне със собствените си ръце на https://klimatlab.com/otoplenie/tverdtoplivo/tverdotoplivnyj-kotel-dlitelnogo-goreniya-svoimi-rukami.html

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни