Монтиране на топъл под под плочките: технология и правила за монтаж

Предимства и недостатъци

Когато избирате, трябва да проучите дизайна на системата, тъй като всички съществуващи опции имат индивидуални характеристики. Ако възнамерявате да полагате плочки на водно топъл под, вземете предвид положителните качества на такава комбинация:

 1. Възможно е да се експлоатира конструкцията като основен и спомагателен източник на топлина.
 2. Равномерно нагряване на цялата подова повърхност.
 3. Собствениците на жилища могат да спестят пари, като премахнат необходимостта от плащане на сметки за електричество, например при инсталиране на електрическа отоплителна система за топъл под.
 4. Универсалност.
 5. Горещата вода, използвана като отоплителна среда, не загрява повърхността на плочките толкова силно, колкото в случай на подобни системи. Благодарение на това довършителният материал на пода е по-малко изложен на топлинни ефекти, което означава, че не губи свойствата си и не се деформира.
 6. Системата се характеризира с висока топлопроводимост.
 7. Възможно е да оборудвате топъл воден под под плочките със собствените си ръце, тъй като най-трудната работа се счита за инсталиране на пластмасови тръби. Останалите стъпки се правят без усилие.

Подовата водна система също има недостатъци. Те включват необходимостта от получаване на разрешение за извършване на такава работа. В жилищните сгради такива действия се считат за незаконни, тъй като увеличаването и всяка промяна в отоплителния кръг води до намаляване на налягането на водата и в същото време се отбелязва намаляване на температурата на охлаждащата течност и загуба на нейната топлинна мощност .

Недостатъците включват повишената сложност на инсталацията и необходимостта от големи финансови инвестиции.

Експлоатационните разходи са ниски, но по време на монтажа ще трябва да похарчите значителна сума за материали и оборудване, особено ако трябва да оборудвате система за подово отопление в голяма стая.

Трябва да вземете предвид допълнителните разходи за извършване на инсталацията в случаите, когато не планирате да извършите инсталацията сами.

Недостатъците включват бавното нагряване на повърхността на плочките. Ако е инсталирана ефективна топлоизолация, тази мярка ще увеличи степента на подово отопление. Освен това сложността на ремонта се счита за недостатък. Ако по някаква причина възникне нарушение на целостта на комуникациите, течът не може да бъде отстранен без демонтиране на подовото покритие и подовата настилка (замазка). Друг недостатък е липсата на възможност за локално регулиране на температурата на горещата вода. Можете само да намалите интензивността на нагряване на охлаждащата течност във всички вериги.

Направи си сам топъл воден под под плочките

 • Каква е тази отоплителна система?
 • Дизайн на системата
 • Дизайнерски характеристики на топъл под в банята под плочките
 • Дизайнерски характеристики на системата за подово отопление за плочки
 • Предимства и недостатъци
 • Подготовка за стилизиране
 • Технология и монтаж
 • Полагане на плочки
 • Рейтинг на производителите
 • Топла, уютна, удобна във всяко отношение, атмосферата в къщата до голяма степен зависи от наличието на модерна отоплителна система. Това може да бъде традиционна опция за отопление на помещение с равномерно разпределение на топлината през тръбите. Тази опция за отопление обаче не е единствената. Например, днес мнозина вече са оценили схемата за отопление, например в банята, като инсталират топъл воден под под плочките.

  Каква е тази отоплителна система?

  Дизайн на системата

  Модерните топли подове са невероятен комфорт и безопасност. Това е достойна алтернатива на всички традиционни видове отопление в къщата, което ви позволява да постигнете постоянно и равномерно отопление на стаята. Правилната схема на разпределение на топлината в къщата е гаранция за здравето на домакинството. В такава къща няма да има студени зони. Можете също да направите инсталацията на системата сами, особено ако вече имате опит в ремонтни дейности от такъв план. Готовата система работи безупречно, осигурява доста икономичен разход на енергия и ви позволява да контролирате температурата в къщата.

  Дизайнерски характеристики на топъл под в банята под плочките

  Истинският топъл под се състои от няколко слоя:

  1. Слой от жироизолационна подложка за създаване на топли подове. Хидроизолационните материали могат да варират в зависимост от метода на монтаж. Материалът може да бъде положен на земята, върху която ще се извърши замазката. В този случай може да се използва покривен филц или плътен полиетилен. Можете да направите без замазка, но след това ще трябва да инсталирате хидроизолационна мембрана.

  2. Един слой изолация. Изолационният ефект се осигурява от специален плътен слой експандиран полистирол. Понякога базалтовата вата се използва като изолационен слой. Но този материал се използва последен, тъй като е хигроскопичен и може да се намокри много в случай на течове. Такава изолация бързо губи първоначалните си топлоизолационни свойства.

  3. След това се нуждаете от отразяващо фолио. Може да са и метални плочи със специални канали.

  4. Наличието на тръби.

  5. Качеството на подово отопление се влияе от наличието на здрава основа. Ако не направите замазка под системата, тогава за солидна основа трябва да поставите няколко влагоустойчиви шперплатови листа. Например, това може да бъде гипсокартон, OSB.

  Важно е да се вземе предвид, че както дървото, така и гипсокартонът могат да се използват като основа за инсталиране на системата само с добри топлоизолационни качества.

  Готовият топъл воден под може да има различни дебелини. Много ще зависи от вида на инсталацията. Също така трябва да вземете предвид наличието на тръби, дебелината на изолационния материал, замазката (ако има такава), полагането на шперплатови листове върху основата. Дебелината на замазката в основата на подовете е не повече от 3 см. Дебелината на изолацията може да варира в зависимост от използвания материал и мястото на монтажа (над земята, над пода). Гипсокартонните листове или рогозки се полагат с дебелина не повече от 8 см. За тръби в рогозки (или листове) са предвидени специални канали, чиято дълбочина зависи от дебелината на тръбите. В този случай дебелината на самите тръби може да бъде игнорирана.

  Дизайнерски характеристики на системата за подово отопление за плочки

  Системата за подово отопление е проектирана, както следва:

  • Котелът се монтира. Днес в домовете се инсталират различни видове котли. Например електрически, като най-достъпната опция за оборудване. Въпреки че повечето домове имат газови котли, това е най-често срещаната отоплителна система за баня и най-икономичната. Когато избирате газов котел, трябва да обърнете внимание на модели със затворена камина, която предпазва помещението от продуктите от горенето.
  • Наличието на колектор в системата. Необходимо е, ако топлият под е единственият източник на отопление в къщата. Тоест в стаята вече няма други тръби и батерии. В този случай се взема предвид отоплителната площ. Така че, един контур на пода (40 м) ще изисква 100 м тръби. Веригите са свързани към колектора. По този начин се регулира всяка верига в отоплителната система. И във всяка верига са инсталирани два гребена, състоящи се от захранващи и връщащи тръби, както и въздушни клапани и контролни клапани. За цялата тази структура с контури е отделена специална ниша или колекторен шкаф.
  • Наличието на помпа. За монтажа на подово отопление е необходима помпа, която да циркулира топлината от котела до колекторите. Помпата е точно между тях и е оборудвана с филтър за пречистване на водата.
  • Инсталация за подово отопление. Конструкцията се състои от тръби (металопластика или полипропилен) с напречно сечение от 1,6 см до 2 см. Тръбите са положени в спирали по периметъра на помещението. В центъра на стаята завоите се обръщат и връщащата линия започва да се полага.
  • Предимства и недостатъци

   Отоплителната система в къщата под формата на подове с водно отопление засяга комфортния живот на всички домакинства. Но, както при всяка друга технология, водните подове могат да имат свои предимства и недостатъци.

   Какви са предимствата на отоплителната система с подово отопление?

  • Това е една от опциите за отопление на помещенията, което осигурява широко покритие с относително ниска консумация на енергия в сравнение с радиаторна система за отопление.
  • Водният под позволява да се откажете от всички други методи за отопление и може да замени други отоплителни устройства в къщата.
  • Подовото отопление, когато е правилно инсталирано, осигурява равномерно разпределение на топлината в помещението.
  • Системата за подово отопление е проектирана за продължителна работа. Гаранция на отоплителната система - 50 години.
  • Топлите подове улесняват създаването на топла атмосфера във вашия дом при комфортна температура и нормална влажност.
  • Освен това, благодарение на системата за подово отопление, няма нужда да се инсталират неестетични конструкции в къщата за допълнително отопление. Това разширява границите на пространството и прави стаята по-удобна, без ограничение в оформлението.
  • В същото време топлите подове не ограничават собствениците на къщата при избора на допълнителни отоплителни системи, ако е необходимо.
  • Системата за подово отопление улеснява регулирането на температурата в къщата.
  • Постоянната топлина и равномерното отопление на помещението не оставят шансове за развитие на гъбички и плесени.
  • Поддръжката на пода е без усилия. Достатъчно е да направите бързо мокро почистване.
  • Подът с топла вода гарантира безопасност, при условие че монтажните работи се извършват правилно.

  И все пак, въпреки многото предимства на подовото отопление, не трябва да се забравя за възможните недостатъци на системата.

  Какви са недостатъците на отоплението с подово отопление?

  Няма толкова много от тях:

 • В жилищна сграда инсталирането на подово отопление е невъзможно поради конструктивните характеристики на централната отоплителна система.
 • Монтажът на подово отопление в къщата изисква определени работни умения. Следователно, за да се осигури безпроблемната работа на системата, е необходима помощта на специалист.
 • За работата на системата за подово отопление е необходима инсталация на водна помпа.
 • В резултат на неграмотно инсталиране на системата са възможни течове и техните последици.
 • Подготовка за стилизиране

  За да се осигури безпроблемната работа на системата за подово отопление, е важно да се подготви основата преди полагане на тръбите. Подготвителната работа в началния етап гарантира качеството на системата като цяло. Ето защо е важно основата за полагане да се почисти от замърсявания и отломки, да се елиминират всякакви дупки, стружки, неравности и изпъкнали участъци в цялата зона. Без това подовете ще имат височинни разлики, което ще доведе до неравномерно разпределение на топлината в помещението. Нивата се използват за регулиране на височината на подовете.

  На следващия етап от предварителната работа по подготовката на основата за полагане се извършва замазка. Тя трябва да бъде идеално равномерна, със същата дебелина по целия периметър на основата. Това може да осигури висококачествено и равномерно разпределение на топлината. След това можете да продължите да работите върху полагането на топлоизолационния слой. Този материал е необходим за минимизиране на възможните топлинни загуби. Хидроизолационният филм се полага по целия периметър на стаята.За целта се използва и специална лента с ширина около 10 см.

  След това можете да извършите пълноценна топлоизолация. Дебелината на изолационния материал до голяма степен зависи от дизайнерските особености на подовете, от местоположението на стаята. В някои случаи дебелината на изолацията ще трябва да се увеличи, за да се запази запазването на топлината. Топлоизолацията може да се извърши с помощта на различни материали, например може да се положи силна и плътна пяна.

  Технология и монтаж

  Монтажът на топъл воден под се извършва по два начина:

  • полагането на тръби се извършва върху бетонна основа;
  • тръбите се полагат на полистиролова основа.

  Принципът на действие за всеки метод за полагане на системата е почти идентичен.

  Водният под се монтира в следната последователност:

 • Подготвя се груб под. Почиства се от прах и отломки, след което върху него се полага слой топлоизолационен материал (той трябва да е с дебелина най-малко 30 mm, с плътност 35 kg / m3). Например, това може да бъде екструдиран пенополистирол. Други материали с готови канали за тръби също са популярни днес.
 • По целия периметър на стаята се полага амортисьорно фолио. Помага за компенсиране на евентуално топлинно разширение на замазката.
 • На следващия етап се извършва работа върху подовата настилка на уплътнения полиетиленов филм.
 • Сега можете да започнете да полагате армиращата мрежа. Фитингите са необходими за закрепване на системата. За тръбите се отклонява мрежа от компенсатори, които са допълнително защитени с гофриране. Мрежата понякога се полага върху тръбите с друг слой, за да придаде на конструкцията по-голяма твърдост.
 • След това директно подово отопление от тръби се полага със змия в размер на 5 м тръба на 1 м2 площ. Колкото по-голяма е площта на стаята, толкова по-голям е броят на контурите за излитане.
 • Това е последвано от кримпване. Проверката на системата се извършва, като се вземат предвид възможните недостатъци в работата, които трябва да бъдат отстранени. Един ден е достатъчен за тестване на системата.
 • Следващият етап след кримпването е изливането на замазката (с дебелина най-малко 6 см), което гарантира оптимално нагряване и изключва напукване на пода.
 • На последния етап се полага финишното покритие (плочки).

 • Полагане на плочки

  При инсталиране на системи за подово отопление обикновено се използват традиционни материали:

  • керамични плочки,
  • камък,
  • порцеланови каменни изделия.

  Подовото отопление дава възможност за гладка облицовка, което гарантира най-малките загуби на топлина. При полагането на такава плочка е важно да се гарантира, че под материала няма да останат кухини, в противен случай това ще доведе до температурни деформации в бъдеще - плочката просто ще започне да се напуква.

  Плочките могат да се полагат след изпитване под налягане и изпитване на системата, когато бетонната замазка е напълно суха. За да ускорите този процес, можете да използвате топлинен генератор. Това също ще позволи това време да осигури стабилна температура в стаята.

  Плочките се полагат върху основата на подовете според предварителната маркировка. Според друга схема плочките се полагат от центъра на стаята или от ъгъла. Плочката от шевообразната страна се обработва със специално лепило с помощта на назъбена мистрия. Плочката трябва незабавно да се притисне към основата и така да се задържи първите няколко секунди, докато се стегне напълно. За това се използва обикновено лепило за плочки, а ставите се втриват със специално съединение.

  След полагане на плочките, шевовете трябва да бъдат обработени. Необходимо е да се постигне тяхната равномерност и еднаква дебелина (1-3 мм). За да направите това, трябва да използвате пластмасови кръстове, които са поставени в ъглите на плочките.

  Когато полагате плочки, е важно да постигнете резултат без недостатъци. Ето защо е най-добре да се използват специални гъвкави смеси в работата, като се гарантира качеството на стила.

  Сега, когато основната работа по полагане на плочките е завършена, трябва да изчакате, докато тя изсъхне напълно.Ако е необходимо, фугирайте отново фугите.

  Рейтинг на производителите

  Съвременните производители на подово отопление предлагат на потенциални купувачи доказани системи с висококачествена гаранция и увеличен експлоатационен живот. И все пак, когато избирате отоплителна система, трябва да се изхожда от рейтинга на производителите.

  Най-популярните от тях днес са следните марки:

  • Немска марка Rehau
  • Италиански производител Valtec
  • Финландска марка Uponor
  • Друг немски производител Oventrop

  Важно е да се вземе предвид, че всички работи по полагане на плочки се извършват само при изключена отоплителна система.

  Можете да видите процеса на инсталиране на воден под със собствените си ръце в следващото видео.

  • Направи си сам воден под под плочките Характеристики и монтаж на системата за подово отопление на водна основа под плочките Подът, облицован с керамични плочки, има много ...
  • Подмяна на гнездото със собствените си ръце Смяната на гнездото е необходимо в случаите, когато старият престане да изпълнява функциите си или просто се повреди.
  • Инсталиране на сплит система със собствени ръце инструкции Етапи на монтаж на сплит система със собствени ръце Външен климатик
  • Направи си сам електрически топъл под под ламинат Удобният и енергийно ефективен дом е до известна степен правилната комбинация от съвременни технологии и материали ...

  Видове оборудване

  Основният елемент на системата са комуникациите. Препоръчителният диаметър е 20 мм. Това е достатъчно за нормална циркулация на охлаждащата течност в частна къща. Освен това, поради малкия размер на тръбите, общата дебелина на замазката над системата за подово отопление ще бъде минимална. Препоръчва се използването на полиетилен (пришит материал) или подсилени многослойни комуникации.

  Вторият важен елемент от системата за топла подова настилка е колекторът. Това е универсален блок, който изпълнява функцията на разпределител и допълнително с негова помощ се регулира отоплението на системните вериги. Колекторът често съдържа термостати, помпи и стабилизатори на налягането. За да функционира този възел ефективно и без прекъсване, препоръчително е да определите подходящо място за инсталирането му.

  Оборудване

  Колекторът често се предлага в сглобен вид, всички блокове са комбинирани в шкаф. Препоръчително е да изберете тази опция, когато подреждате топла подова настилка, ако планирате да направите работата сами. Препоръчително е да инсталирате най-икономичния котел, тъй като разходите за експлоатация на отоплителните кръгове ще се увеличат. Позволено е да се използва котелно оборудване на газ, електричество, твърдо гориво и дизел.

  Опция за замазка

  За да извършите строителни работи по този начин, ще ви трябва:

  • Специална металопластична тръба със съответния диаметър.
  • Крепежни елементи.
  • Циркулационна помпа за обезвъздушаване на системата.
  • Колекционери с различни модификации.
  • Различни клапани, адаптери, фитинги от различни видове и видове.

  монтаж на воден топлоизолиран под

  Изборът на топлоизолация

  Като се има предвид, че е препоръчително да се монтира такава конструкция в частна къща, трябва да я предпазите от влага и също да спомогнете за намаляване на топлинните загуби чрез грубата основа. За тази цел се използва топлоизолация като начин за ограничаване на изтичането на топлина от помещението. Най-надеждните видове покрития, които са по-малко податливи на механично натоварване:

  • Стиропор;
  • експандиран полистирол;
  • изолация с покритие от фолио (пенофол).

  Последната от опциите се препоръчва за използване в случая, когато монтирането на водно отопляеми подове под плочките се извършва като спомагателен източник на отопление. В същото време не е необходимо да се полага слой топлоизолация с голяма дебелина, тъй като топлинните загуби ще бъдат минимални поради свързването на комуникациите към отоплителната система.Когато под основата има мазе или земя, препоръчително е да изберете керамзит или експандиран полистирол като изолация за топла подова настилка, докато дебелината на слоя варира в рамките на 50-100 мм.

  Изолационните материали трябва да бъдат с повишена твърдост, тъй като конструкцията е покрита с бетонна замазка. Ако се използва мек материал, циментовият слой се деформира под въздействието на увеличени натоварвания. В допълнение, общата дебелина на "тортата" на топлата подова настилка не трябва да бъде твърде голяма, за да не се намали визуално височината на таваните. Същото се отнася и за дебелината на замазката за под, загрята с вода и размерите на топлоизолацията.

  Метод за замазка

  Основата трябва да е идеална, не трябва да има грапавини, издутини или вдлъбнатини. Задължително е да се изравнява повърхността. Ако има поне някакво пристрастие, това ще доведе до неравномерен топлообмен.

  Сега инсталирането на специален разпределителен шкаф. В него ще се помещават различни помпи за циркулация и повишаване на налягането, както и блок за разпределение на топлинна енергия по веригите, клапаните, система за управление, подаване на топла вода и т.н. Ако има конструктивна възможност, тогава можете да монтирате шкафа в ниша за стена, но това изобщо не е необходимо. Размерите на шкафа трябва да позволяват работа с контурите на топъл воден под.

  Ако сте закупили всички компоненти сами, тогава можете сами да направите гребена (разпределението) за системата. Такава работа изисква тръби и различни пластмасови връзки. Ако направите гребена сами, тогава ще спестите значителна сума пари, защото фабричният месингов монтаж е много, много приличен.

  колектор на топъл воден под

  Полагане на плочки

  След 28 дни можете да продължите към следващия етап. Принципът на полагане на плочки върху топъл под и груба основа без нагряване е един и същ: керамичните изделия се полагат върху завършената повърхност, започвайки от центъра (в случай на работа с малки по размер плочки) или от ъгъла на най-много видима част от стаята (полагане на големи продукти). Когато лепилото изсъхне, преминете към фугиране.

  Хидроизолация, изолация, армираща мрежа

  След това можете да преминете към хидроизолация на основата на пода, за да спестите пари, можете да вземете обичайния филм, който използваме при изграждането на оранжерии и оранжерии. Филмът се полага на ленти, припокриващи се помежду си, припокриването на лентите от полиетиленово фолио трябва да бъде най-малко 25 см. В допълнение, направете филма да тече по стените (най-малко 15 см). Всички фуги от ленти от полиетиленово фолио са залепени със строителна лента.

  След това преминаваме към изолация. За да се предотврати загубата на топлинна енергия, е необходимо да се положи слой термична защита. Субстратът за топъл воден под може да бъде от различни материали:

  • Пенофол. Този модерен материал се използва, ако вашата система е допълнение към основната отоплителна система.
  • Екструдиран пенополистирол (плочи с дебелина 5 см), тази изолация се използва, ако подовата система е основният източник на топлина в къщата.

  Важно е да се знае, че сградите, стоящи върху плоча или върху студено мазе, изискват допълнителна изолация на подовата основа на първия етаж. Тази опция изисква двойна изолация с екструдиран пенополистирол, т.е.дебелината трябва да бъде най-малко 10 cm.

  Когато приключите с изолацията, ще трябва да залепите кант лентата към всички стени. Той е залепен на нивото на бъдещата замазка. Имаме нужда от такава лента за термично разширение на замазката, която ще възникне според законите на физиката по време на експлоатацията на пода.

  След това трябва да покриете мрежата (армировка). Мрежата значително и многократно увеличава физическата якост на замазката, предпазва я от напукване. Тръбите на системата са фиксирани към мрежата. За да спестите пари, можете да закрепите тръбите към армиращата мрежа с помощта на така наречените пластмасови връзки, което е по-евтино от скоби или специални ленти за такива цели.

  Функционална проверка

  След инсталирането на нагревателните елементи се извършва пробен пуск на системата за топъл под. Ако направите това на последните етапи на работа, когато конструкцията вече е запълнена със замазка, ще бъде трудно да се открият грешки при инсталирането на комуникации, което означава, че течът ще остане невидим. За да се избегне наводняване на помещенията, се препоръчва да се извърши пробно пускане. За да направите това, системата за топъл под е включена и състоянието на тръбите се наблюдава в продължение на няколко часа, като постепенно се увеличава температурата и налягането на отопление.

  Разделяне на контури

  В случая, когато площта на вашата стая е значителна, тогава трябва някак визуално да разделите пода в нея на определени сектори. Един сектор ще има свой независим контур. Един сектор според правилата е по-малък от четиридесет квадратни метра. Този показател е важен за нормалното топлинно разширение на замазката по време на експлоатацията на пода. По принцип напълно сме разбрали конструкцията на топъл воден под под плочка, сега пристъпваме директно към полагане на тръбната система.

  правилно полагане на тръби за водно топъл под

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни