Вентилирани фасади с композитни панели

Главна информация

Концепцията за "шарнирна вентилирана фасада" произхожда от Германия. Конструкцията се състои от защитно и декоративно покритие, подрамка и изолационен слой, които са прикрепени към носещите стени с въздушна междина между облицовката и изолацията. Поставя се топлоизолация с цел допълнителна изолация на сградата.

Вентилираните фасади изравняват температурните колебания на външните стени и намаляват тяхната деформация, което е особено нежелателно при жилищната конструкция с големи панели. Външната топлоизолация значително увеличава топлоизолационния капацитет на стената и намалява разходите за нейния ремонт.

Поради диференциалното налягане въздушната междина работи като комин. В резултат на това влагата, която се кондензира под фасадното покритие, се отстранява от обвивката на сградата в атмосферата. Освен това загубите на топлина се намаляват, тъй като въздухът в процепа е с около три градуса по-висок от външния.

Специално разработена инсталационна схема за вентилирана фасада абсорбира топлинни деформации, възникващи при сезонни и дневни температурни промени. Вътрешните напрежения в носещата конструкция и облицовъчния материал са намалени, което може да ги разруши.

Прочетете нашата статия "Изчисляване и избор на материали за завеса вентилирана фасада".

Характеристики на вентилирани композитни фасади
Вентилирана фасада.

Ценова листа

Работи до ключ

Вентилирана фасада до ключ от алуминиеви композитни панели:Цена
- без изолация3 415
- минерална вата 50 мм3 700
- минерална вата 100 мм3 810
- минерална вата 150 мм3 920
Регистрация на колористичен паспорт за сграда155 000
Отваряне на OATI поръчка10 000
Разработване и одобрение на AMP (Проект за организация на пътното движение)30 000
Топлотехническо изчислениеЕ свободен
Тест за изтегляне на анкериЕ свободен
Геодезически заснемане на фасади30
Изготвяне на работна документация за монтаж на вентилирана фасада60
Разработване на проект за производство на произведения (PPR)30 000
Дизайн на вентилационна фасада30 000
Строителни работи
Сглобяване на скеле80
Закрепване на банерната мрежа към скеле50
Сглобяване на предни асансьори, бр.15 000
Пренареждане на предни асансьори, бр.3 000
Сглобяване на пешеходна галерия, m.2 000
Фасадни маркировки за държачи50
Монтажни опорни скоби150
- Паронитово уплътнение6
- Скоба59
- Фасаден дюбел35
Прикрепване на удължителни кабели към скоби100
- Удължител63
- Самонарезен винт с покритие7
Устройството на първия слой изолация200
- Дисков дюбел18
- Базалтови топлоизолационни плочи с плътност 45 kg / m3, m31 850
- Екструдиран пенополистирол (за основата), m35 020
Устройството на втория слой изолация100
- Дисков дюбел44
- Базалтови топлоизолационни плочи с плътност 80 kg / m3, m32 750
Инсталиране на вертикална подсистема200
- Z-образен поцинкован профил. цветни36
- Профил U-образно поцинкована боядисана116
- Самонарезен винт с покритие7
Монтаж на стартерната лента (за скрит монтаж)100
- Стартова лента 1,2 мм поцинкована, прахово боядисана80
Закрепване на композитни панели600
Алуминиеви композитни панели
- дебелина 4 mm G4950
- дебелина 4 mm Г1 (огнеустойчив GoldStar FR, S1, A2)1050
Инсталиране на подсистемата под парапета500
Монтаж на парапетно ​​покритие, m.400
- Парапет отлив, m.678
Устройството за приливи и отливи, склонове, капещи, m350
- Отлив 250 mm широк, ст. 0.6, прах, т.т.300
- Наклон с ширина 250 mm, ст. 0.6, прах, m.400
- Аквилон, чл. 0.6, прах, т.т.112
Изолация на склонове, m.200

Вентилирани фасади от композитни материали

В днешно време вентилираните композитни фасади са изключително популярни.Те се състоят от алуминиеви композитни сандвич панели, използвани за външно облицоване на сгради, използващи технологията на вентилационната фасада.

Последните данни показват, че сред всички вентилирани фасади, издигнати в света, делът на композита е приблизително 50%. Все по-често се правят композитни фасади в жилищния сектор, върху промишлени и обществени сгради, включително уникални архитектурни обекти. С появата на алуминиеви композитни панели всъщност се формира нов архитектурен стил.

Композитните панели са разработени от германските компании Alusuisse и BASF през 1968 година. Година по-късно на строителните площадки в Германия се появява първият композитен материал от марката Alucobond, който през 80-те покорява европейския строителен пазар. Заедно с технологията на вентилираните фасади, композитните панели идват в Русия в средата на 90-те години. През 2005 г. получихме панели, изработени от композит от собствено производство (ALCOTEK). Днес композитните панели, произведени в страната, се произвеждат в 15 фабрики от няколко компании.

Характеристики на вентилирани композитни фасади
Композитни панели.

Строителство на къщи

67 гласа

+

Глас за!

Против!

Повече от 30 компании представят на пазара алуминиеви композитни панели. Продуктите от всички производители имат условно еднакви технически характеристики. За този строителен материал се използва общото наименование Alucobond. Думата Alucobond е марка на швейцарски производител, който за първи път представи композитни панели на вътрешния пазар. Понякога плочите се наричат ​​сандвич панели поради техните конструктивни характеристики (наслояване). Статията ще се фокусира върху алукобонд панели.

 • Производители на композитни панели
   ALUCOBOND (Швейцария)
 • REYNOBOND (мултинационална корпорация)
 • DIBOND (Германия)
 • ALPOLIC (Япония)
 • Панелите Alucobond се използват широко от фирми, занимаващи се със строителни и довършителни работи. Този материал ви позволява да преобразите екстериора на сградата, дава на архитектите и строителите огромни възможности не само за дизайна на фасадата, но и за вътрешното пространство.

  Снимка на Alucobond

  Характеристики на алукобонд

  Панелите са съставени от няколко слоя. Между листовете от високоякостен алуминий има пълнител от синтетичен полимер или експандиран полиетилен с високо налягане.

  • Страната на панела, обърната към вътрешността на сградата, е обработена с антикорозионно покритие. Предната повърхност е покрита със слой от полиестер (PE) или флуориран въглерод (PVDF) в различни нюанси.
  • Полиестерната боя осигурява трайно покритие с гланцово покритие. Продукти, боядисани с този материал, се използват при почти всякакви климатични условия.
  • PVDF покритието се характеризира с повишена устойчивост на цвета (практически не избледнява) и по-висока устойчивост на агресивна среда. Благодарение на подобрените си характеристики панелите се използват за облицовка в региони с най-тежки метеорологични условия, включително крайбрежни райони.
  • За по-лесен монтаж и защита на предната повърхност боядисаната страна е защитена с ламиниран филм, който се отстранява след края на работата.
  • Твърдата и издръжлива конструкция на алукобонд панелите им позволява да се използват за облицоване на високи сгради, използващи технология на вентилирани фасади. Такава система осигурява циркулация на въздуха, като по този начин улеснява отстраняването на кондензата.
  • На идеално равна и гладка повърхност не се появяват пукнатини по време на огъване и образуване на материала. Тези свойства се придобиват благодарение на много трайно покритие. Alucobond може да се експлоатира в най-тежките климатични условия.
  • При производството непрекъсната лента от композитен материал се нарязва на стандартни дължини. Също така се произвеждат оформени касетъчни плочи, които са напълно готови за монтаж.
  • Панелите се предлагат в различни цветове с матово покритие или метален блясък. Най-широкият избор от нюанси и размери позволява на разработчиците и дизайнерите да използват алукобонд за различни цели.

  Обхват на приложение на композитни панели алукобонд

  Поради отличните характеристики на материала, обхватът му на приложение е почти неограничен. Използват се композитни панели:

  • при подреждането на фасади на произволен брой етажи, придавайки на сградите прогресивен вид;

  • по време на реконструкцията на стари сгради с цел актуализиране на екстериора, увеличаване на звукоизолационните и топлоизолационни характеристики на стените;
  • за облицовка на архитектурни елементи: балкони, навеси, колони и др.
  • в дизайна на билбордове и табели, светлинни кутии и подпори;
  • за производство на декоративни прегради за помещения, вътрешен довършителен материал;
  • в автомобилната индустрия, от която се изработват елементи на довършителни работи на автомобили, автобуси, каросерии;
  • в производството на кожуси, кутии, кутии за различно оборудване.

  Плочите от композит вършат отлична работа с възложените им функции. Те не се страхуват от въздействието на неблагоприятните климатични условия, позволяват на строителните и монтажни екипи да ги огънат до необходимата степен.

  Материалът от този тип се използва широко за външни и вътрешни работи с всякаква цел. Тя ви позволява да създавате истински шедьоври, както при подреждането на екстериора на сградата, така и на интериора на помещенията.

  Предимства и недостатъци на алукобонда

  От предимствата на този строителен материал може да се отбележи:

  • Устойчивост. Производителите дават гаранция за панели от 15 до 25 години. Това означава, че външната облицовка може да продължи повече от 50 години, без да е необходим ремонт или подмяна на отделни секции. Качеството на външното покритие ще запази привлекателния външен вид на фасадата дори след десетилетия.
  • Лесно боравене. Композитните панели се поддават на рязане, ъглово и радиално огъване, валцуване, заваряване на полимерни слоеве. Съответните манипулации се извършват с помощта на конвенционално дърво и металообработващо оборудване или ръчни инструменти.

  • Сила и еластичност. Стоманените листове придават на плочите необходимата здравина, устойчивост на механични натоварвания. Междувременно материалът има гъвкавост, която му позволява да приема почти всякаква форма.
  • Устойчивост на атмосферни влияния. Силно трайното покритие е устойчиво на сурови атмосферни условия, така че композитните панели могат да се използват при екстремни температури. Специалните формулировки осигуряват защита срещу корозия, причинена от киселинни, солеви и алкални разтвори.
  • Естетика. Широка гама от цветове ви позволява да въплътите смелите идеи на архитекти и дизайнери. Материалът може да „имитира“ мазилка, мрамор, хром, злато и др. Трайното покритие няма да избледнее под въздействието на ултравиолетовите лъчи дори след няколко десетилетия.
  • Топло и звукоизолация. Многослойната конструкция подобрява звукоизолационните характеристики на сградата. По този начин коефициентът на звукопоглъщане на панел с дебелина 4 мм е 25 dB. Тези качества са особено важни за сгради, разположени на оживени улици. Що се отнася до топлоизолацията, пълнителят е по-отговорен за това свойство. Полиетиленовият слой осигурява топлоизолация, равна на 0,01 W / mK.
  • Простота и рентабилност на инсталацията. Лекото тегло на панелите не увеличава натоварването върху основата и високата якост не позволява използването на допълнителни подсилващи елементи. Опростеният дизайн на рамката за вентилационната фасада улеснява работата и спестява бюджет.

  недостатъци

  • Отрицателната точка може да се припише ниска рефрактерност... Въпреки че този показател се определя в зависимост от вида на пълнителя. Полимерният слой е слабо устойчив на огън и отделя токсични вещества по време на горенето.Минералният слой, направен предимно от разпенен полиетилен, се обработва с огнезащитни вещества, което дава възможност да се класифицират такива панели като клас на огнезащитни вещества. Според международните стандарти такива продукти са маркирани с FR.

  Днес на пазара има панели с подобрено "пълнене", което включва алуминиев хидроксид. Това вещество е устойчиво на открит пламък за 2 часа. Но цената на тези алукобонд панели е значително по-висока, така че използването им не е толкова популярно.

  • Струва си да се отбележи и сложни ремонтни дейности... Когато подменяте повреден панел, понякога е необходимо да премахнете няколко съседни.

  Инструмент за работа с алукобонд

  Когато се монтират вентилирани фасади, изработени от композитни панели, е необходим инструмент, с който касетите ще бъдат настроени към специфични размери. Най-често срещаните решения са фрезоване чрез:

  • вертикален ръчен рутер;
  • CNC машина;
  • дискова фреза.

  Всеки метод има както предимства, така и недостатъци. Особено бих искал да отбележа, че точността на рязане определя живота на фасадата. Лошото качество на фрезоване води до образуване на пукнатини по панелите при екстремни температури.

  • Ръчен фризер... Този метод е популярен поради мобилността и ниската цена на оборудването. Тук свършват всички предимства. Но има немалко недостатъци: ниска производителност. Скоростта на фрезоване е значително по-ниска в сравнение с други методи за обработка на композитни панели;
  • сложност. Работата изисква определени знания и умения. Инструментът се нуждае от предварителни настройки;
  • ниско качество. Фреза за пръсти оставя вдлъбнатини върху материала, както и голямо количество полимерни чипове, което затруднява огъването на панелите;
  • ненадеждност. Невъзможно е да се постигне висока точност до десети с такова оборудване. Освен това инструментът бързо ще се провали след обработка на определено количество композит (≈ 80 m²).
 • CNC машина... С положителните качества на това оборудване всичко е наред. Той ще осигури както прецизност, така и високо качество и голяма производителност. Машината има само един минус - небесната цена и нуждата от специалист, който знае как да работи по нея. Въпреки че изобщо не е необходимо да купувате оборудване - можете да го наемете или да поръчате фрезоване. И довършителните операции се извършват директно върху обекта с помощта на ръчен инструмент.
 • Дискова фреза... Това оборудване е оборудвано с контактни ролки, всеки от които е подходящ за различни дебелини на панела. Това решение ви позволява да не нарушавате изискванията за фрезоване. Тук може да се отбележи и:
   проста операция. Не е необходимо да извършвате никакви операции за настройка;
 • надеждност. Корпусът е изработен от устойчиви на износване материали. Инструментът има защита срещу претоварване и пренапрежения на тока;
 • качество. Крайният резултат по отношение на точността на фрезоване не отстъпва на качеството на рязане на програмирана машина;
 • Трябва да се отбележи, че изброените предимства не се прилагат за дискови мелници с неоригинален произход. Тази техника се използва за малки обеми работа при определени условия. Съответно, гаранционният период и цената на оборудването варират значително.

  Вентилирана фасада Alucobond

  • Тяхното предимство се крие във възможността да се извърши подходящата работа за кратко време и при почти всякакви климатични условия. Вентилираната фасада ще осигури защита на сградите и трайна фасада.

  • Специална профилна система дава възможност за свободно циркулиране на въздушните потоци между стената на сградата и довършителния материал.Поради това водните пари, генерирани по време на експлоатацията на сградата, не се задържат, а се изпаряват по естествен път.
  • Изолацията ви позволява да намалите топлопредаването на стените, като по този начин минимизирате разходите за отопление. В същото време топлоизолационният слой дава възможност да се намали дебелината на носещите стени, което означава да се намали натоварването върху основата.
  • Фасадният панел предпазва стените на сградата от неблагоприятни влияния на околната среда. Освен това той усъвършенства екстериора, придава модерен вид на сгради, които преди са се нуждаели от основен ремонт.

  Технология за монтаж на панел Alucobond

  Инсталационната работа не е трудна. Тук трябва да знаете няколко основни точки и да имате опит в строителството. Технологията е следната: рамка, състояща се от носещ профил и скоба, е прикрепена към външните стени. По-късно конструкцията е облицована с фасадни панели. Използването на подложки за термично прекъсване ще помогне значително да се намалят загубите на топлинна енергия.

  Етапи на работа:

  • след маркиране към стената са прикрепени скоби, към които ще бъдат фиксирани направляващите профили. Закрепването на самите скоби се извършва с помощта на разширителни дюбели (анкерни болтове);
  • към повърхността на стената се монтира слой изолация с определена дебелина с помощта на лепило и дискови дюбели. Топлоизолационният материал трябва да има водоустойчива и ветроустойчива мембрана от предната страна. Забранено е използването на найлоново фолио;
  • към монтираните скоби водачите се фиксират с помощта на специални крепежни елементи;
  • след това се извършва монтаж на декоративни панели.

  Alucobond видеоклипове

  Какво трябва да знаете, когато работите с Alucobond

  Дизайн

  При разработването на вентилирана фасадна система е необходимо да се знаят и вземат предвид редица показатели:

  • тегло и размер на композитни панели;
  • височина на фасадата;
  • характеристики на носещите елементи;
  • вятърно натоварване;
  • устойчивост на корозия. Носещата конструкция трябва да може да издържа на въздействието на агресивната среда.

  Носеща рамка

  Силата на конструкцията под завесата се изчислява, като се вземат предвид следните параметри:

  • той трябва да издържа на теглото на агропромишления комплекс, натоварванията от вятъра, свиването на конструкцията, термичното разширение;
  • за да е възможно да се коригира максимално геометрията на конструкцията (неравностите на стените);
  • сигурно и неподвижно фиксирани към повърхностите на носещи стени;
  • издържат на неблагоприятното въздействие на климатичните условия без повреда на рамката;
  • спазва всички приложими правила и разпоредби;
  • решаване на архитектурни идеи при работа както с нови сгради, така и с построени преди сгради.

  Металните части, включително водачите, могат да бъдат изработени от поцинкована метална, алуминиева или неръждаема стомана. Разбира се, техническите параметри на материалите са различни, както и самата цена. Изборът трябва да бъде направен в посока сила и качество, а не икономичност.

  Пластове на тортата

  Високи показатели по отношение на вибрациите, топлината, шумоизолационните свойства могат да бъдат постигнати само чрез спазване на технологията. В разрез вентилираната фасада изглежда така:

  • пясъчно-циментова мазилка с дебелина най-малко 1,5 см от вътрешната страна на стената;
  • стена от пяна, газобетон или експандирана глина. Ако се използва пясъчно-варова тухла, тогава дебелината на зидарията трябва да бъде 380 см;
  • изолация - минерална вата, пресована в плочи, с дебелина 10-20 см;
  • ветроустойчив филм с паропропусклив ефект;
  • композитни панели 4 мм.

  Основните етапи на работа с алукобонд панели

  • Преди започване на работа каналите и антените се отстраняват от външните стени, климатичните модули се демонтират. Отлепената боя и мазилката се отстраняват от повърхността. След това се избира точка, от която ще отидат всички следващи маркировки.
  • Всички точки, необходими за закрепване, са маркирани и се пробиват работни отвори за дюбели. Скобите са закрепени с анкери, където алуминиева шайба осигурява здраво закрепване.Като правило стъпката между скобите е 60-75 см, т.е. 4 броя на 3 м.

  • Изолационните плочи първо се засаждат върху специално лепило, за по-голяма надеждност те се фиксират с помощта на дюбели за чадър. Също така, изолационният материал се полага между скобите, след като се направи разрез на правилните места. Минералните плочи са покрити с ветроустойчива мембрана.
  • Вертикалните релси са прикрепени към скобите с нитове или самонарезни винтове. Вентилираната междина не трябва да бъде по-малка от 40 mm, говорим за разстоянието между изолацията и горната повърхност на водача.

  • Хоризонталните водачи са прикрепени към вертикалните водачи, където стъпката трябва да съответства на размера на облицовката. Трябва да се отбележи, че е напълно допустимо да зададете профила първо хоризонтално, а след това и вертикално.
  • Композитните панели се фиксират към релсите отдолу нагоре, фиксирането се извършва с винтове или нитове. Тук е важно да се гарантира, че по време на инсталацията в процепа няма чужди частици (включвания).
  • В процеса на работа задължително се проверява местоположението както на вертикалните, така и на хоризонталните профили. Геометричните несъответствия ще изкривят цялата фасада.

  Производители на композитни панели

  Въпреки че този материал е широко представен на съвременния пазар, само 4 компании са спечелили голяма популярност. Производителите предлагат гама от панели, изработени от композит, високо качество.

  ALUCOBOND (Швейцария)

  • Това е първата компания, която представи нов строителен материал на местния потребител. Благодарение на това марката на фабриката се превърна в домакинско име, днес всички панели се наричат ​​алукобонд, независимо от производителя.

  • AKP се произвежда под тази марка от почти половин век, което от самото начало и все още държи летвата по отношение на качеството на продуктите. Днес фабриките на концерна се намират в Германия, САЩ и Сингапур.
  • Освен ненадминатото качество, панелите се отличават с широка гама от цветове. Благодарение на неуморното развитие на технолозите беше възможно да се постигне производството на панели с лъскави повърхности, имитиращи различни естествени материали.

  Продуктите се предлагат с 2 вида пълнител (полиетилен и минерал). Също така панелите се класифицират според вида на запалимост:

  • група на запалимост G4;
  • група на запалимост G1;
  • запалимост група G1, но с по-висока устойчивост на пламък.

  REYNOBOND (мултинационална корпорация)

  • Европейският произход също дава съответното качество. Фабриките се намират в САЩ и Франция. Композитните панели имат висока твърдост, физическите и механичните свойства осигуряват надеждността и издръжливостта на фасадите.
  • Продуктите са боядисани в стандартни цветове, но се предлага и покритието Хамелеон. Дължината на панелите може да бъде до 6,5 м, което от своя страна ви позволява да намалите отпадъците от рязане, като по този начин оптимизирате разходите по зададения бюджет.

  На потребителя се предлагат 2 модификации на този строителен материал:

  • с PE пълнител (не огнезащитен);
  • с минерален пълнител Fr (огнеупорна версия).

  DIBOND (Германия)

  • Многослойните панели се произвеждат в Германия по съвременни технологии. Немското качество говори само за себе си. Поради високите си технически характеристики, продуктите на този производител са в топ 5.

  • Подобрените свойства на материала значително разширяват използването му, правят възможно разширяването на рамката при разработване на проекти. Правилната форма и твърдост на AIC значително опростява монтажните работи
  • Гамата декори, в допълнение към едноцветните цветове, включва панели с гланцови повърхности, хром, злато, сребро и бронзово покритие. Оригиналността на цветовете и текстурите ще позволи да въплъти нестандартни решения за довършителни работи на фасадата, както и да въплъти прогресивна идея в интериорните пространства.

  ALPOLIC (Япония)

  • Известната корпорация Mitsubishi Group произвежда композитни панели от 44 години. Тук са представени продукти от 2 вида: слабо запалима и огнеустойчива версия от клас А2. Такива високи показатели са постигнати чрез използване на пълнител от минерализирани и силно минерализирани материали.

  • Фабриките на концерна се намират в Япония и САЩ, допълнителни складове са организирани в Турция и Холандия.
  • Характеристика на ACP е използването на устойчиви на износване покрития за предните страни. Освен устойчивост на агресивни влияния, покритието има и отлични декоративни свойства.
  • Производителят потвърждава високото качество на своите продукти, като предоставя 20-годишна гаранция. Действителният експлоатационен живот на панелите, дори при тежки условия, е най-малко половин век.

  Не може да не се спомене появата на пазара на автоматични трансмисии от китайско и корейско производство. Колкото и да е странно, но панелите от този произход не отстъпват на много продукти от известни фабрики. Но разликата в цената за продукти с подобни характеристики е доста значителна. Сред компаниите са ЗЛАТНА ЗВЕЗДА (Китай) и NTV (съвместно германско-китайско предприятие).

  Производителите са успели да съчетаят предимствата на старите материали и подобрените свойства на съвременните разработки в композитни панели. Най-новите технологии ви позволяват бързо да придадете на фасадите естетичен вид, като същевременно подобрявате топло- и звукоизолационните свойства на сградата.

  Състав на композитни панели

  Композитният алуминиев панел (ACP) е конструкция, състояща се от два листа алуминиева сплав, между които е натиснат негорим минерален или пластмасов слой (полимерна сплав). Дебелината на алуминиевите листове е от 0,2 до 0,5 мм, а общата дебелина на плочата е от 2 до 6 мм. Полимерният слой, притиснат между плочите, може да бъде смес от алуминиев хидроксид и смола или полиетилен с ниско налягане. В първия случай огнеустойчивостта на панелите е висока, във втория - ниска.

  Алуминиевите листове са покрити. Страната, обърната към вътрешността на сградата, е покрита с антикорозионно покритие, а отвън е със специално защитно покритие, изработено от PVDF или полиестер.

  Полиестер се счита за евтино покритие, има гланцово покритие и е подходящ за всеки климат. Състои се главно от полиестерна боя, която има добра устойчивост на цвета. Материалът има високо ниво на гъвкавост, което ви позволява да направите продукт с всякаква форма.

  PVDF - Това е покритие с лъскава повърхност, което съдържа поливинилиден флуорид (70%) и акрил (30%). Материалът има повишена устойчивост на избледняване и разрушителни ефекти на агресивна среда. Притежава такива свойства като самоизмиване и висока механична устойчивост. Смята се за най-трайното покритие, практически не избледнява. PVDF понася по-добре негативните ефекти на морската сол, има минимален радиус на огъване.

  Химико-механичната връзка на композитните алуминиеви панели ги прави практически хомогенни материали, а специалните покрития надеждно предпазват от абразивно износване, корозия и киселинна среда. Панелите са устойчиви на удари, различни механични повреди, външно налягане.

  Характеристики на вентилирани композитни фасади
  Алуминиеви композитни панели.

  Основни изисквания за външни обвивки на LFS върху композитни панели

  Относителните и вентилирани фасадни системи трябва да бъдат трайни, пожароустойчиви, устойчиви на механични натоварвания, атмосферна корозия и ерозия, слънчева радиация, да имат ниско специфично тегло, да осигуряват необходимото ниво на изолация на носещата стена от топлинни загуби, във въздуха и структурен шум, както и естетика външния вид на къщата, сградата.Освен това се предпочитат бързо разгръщаеми и поправими, икономични по отношение на инвестиции на средства и труд NFS.

  Повечето експлоатационни свойства на LFR зависят от външната обвивка, която директно се идентифицира с околната среда и всъщност действа като защитен щит за цялата структура на фасадата на завесата. Въз основа на проста логика, отговорността за изпълнението на тези свойства е изцяло на композитния панел, ако той служи като LFS обвивка, или частично в случай на многослойна облицовка с композитен панел.

  Технология на производство на AKP

  Алуминиевите композитни панели се произвеждат в непрекъсната лента, която позволява, по желание на клиента, да се произвеждат панели с различна дължина.

  Технологията за производство на АКТБ може да бъде разделена на няколко етапа. Първо, повърхността на алуминиевите ролки се почиства химически и върху тях се нанася боя и лаково покритие по метода на непрекъснатото боядисване. След това композитният панел непрекъснато се ламинира. Процесът се състои в екструдиране на минерален пълнител и комбинирането му при висока температура и използване на специална технология с алуминиеви листове.

  На последния етап касетите се смилат от ACP листове, от които впоследствие вентилираната фасада ще бъде монтирана върху подготвената подструктура. ACP листовете се изработват в различни размери. Лист с размер 1220 х 2440 мм се счита за стандартен.

  Характеристики на вентилирани композитни фасади
  Композитна панелна структура.

  Типове панели

  Всъщност има много видове шарнирни фасади и те могат да бъдат произведени с помощта на различни технологии.

  Те също се различават по характеристики, но въпреки всички разлики, те са обединени от една цел - да подобрят външния вид на сградата.

  Помислете за някои популярни видове и след това поговорете по-подробно за инсталирането на композитни панели.

  Видове шарнирни фасади:

  • порцеланови каменни изделия,
  • стъклена чаша,
  • сайдинг,
  • алуминий,
  • фибрен цимент,
  • сандвич панел.

  Предимства и недостатъци на алуминиевите композитни панели

  ACP панелите са основният материал за облицовка във вентилирани фасадни системи. С помощта на фрезоване и огъване от тях се правят касети, които се окачват на фасадната подструктура. Материалът има редица предимства. Сред положителните аспекти на използването на композит върху вентилирани фасади са следните:

  • Лекота. В зависимост от дебелината на използвания композит, теглото на един квадрат. метра могат да бъдат 3 - 8 кг. Със същата твърдост панелът е 3,4 пъти по-лек от стоманения лист и 1,6 пъти по-лек от твърд лист алуминиева сплав.
  • Сила и твърдост. Благодарение на тези качества, големи касети са направени от композит за фасадни завеси, което позволява монтиране на големи площи за минимално време.
  • Гъвкавост. Плосък лист алуминиев композит може лесно да се трансформира. От него се получава всяка криволинейна форма, можете да направите заоблени или остри ъгли.
  • Повишена звукоизолация. Композитните панели, за разлика от масивните метални листове, значително подобряват звукоизолацията на сграда.
  • Лесно обработване. Composite ви позволява да формирате най-сложните геометрични структури директно върху обекта. Панелите могат лесно да се огъват, пробиват, изрязват и смилат, за да създадат необичайни архитектурни форми.
  • Устойчив на UV лъчение и агресивна среда.
  • Устойчивост на корозия. Висококачествените антикорозионни покрития за ACP панели увеличават с десетки години експлоатационен живот на вентилираните композитни фасади.
  • Различни цветове. Различните цветови опции за панелите позволяват индивидуално проектиране на различни елементи от фасадната архитектура.
  • Устойчив на мръсотия. Панелите са покрити с PVDF материал и полиестер. Това гарантира запазването на цвета на фасадата под въздействието на сярни съединения, солеви суспензии, атмосферен прах.Той няма да избледнее от излагане на слънчева светлина. Обикновената вода лесно ще почисти фасадата от агресивни отлагания и отлежал прах.
  • Устойчивост. Гаранцията за вентилирани фасади с ACP панели е 25 години, но практиката показва, че висококачествените вентилирани композитни фасади могат лесно да преодолеят 50-годишен експлоатационен живот без основен ремонт.

  Характеристики на вентилирани композитни фасади

  Недостатъци:

  • Пожарна безопасност. АКТБ панелите са трудни за разграничаване на външен вид, което се използва от недобросъвестни продавачи и изпълнители на строителни проекти. Опитвайки се да спестят пари, те предлагат и използват по-евтини огнеупорни панели, което може да доведе до трагедия. Горими панели трябва да се използват при изграждането на сгради с височина до 10 метра, което често се пренебрегва.
  • Коефициентите на термично разширение на алуминия и вътрешния полимерен слой се различават помежду си, поради което при нискокачествени ACPs поради ниската адхезия на сърцевината към алуминий е възможно образуването на мехурчета или пълното разслояване на панелите върху фасадните елементи .
  • Ниска поддръжка. Ако композитните панели са повредени, е изключително трудно да ги поправите и когато подменяте касетата, трябва да смените съседните.
  • Висока цена. Един кв. метър композитна вентилирана фасада до ключ, направена от композит от групата на запалимост G4 (силно запалим материал), струва от 3800 рубли, докато квадрат на вентилирана фасада от порцеланови керамични изделия може да струва 3200 рубли.

  От гореизложеното става ясно, че предимствата на вентилираните фасади, направени от композит, ясно надвишават индивидуалните му недостатъци, особено след като те се определят главно от човешкия фактор.

  Характеристики на вентилирани композитни фасади
  Монтаж на композитни окачени вентилационни фасади.

  Плочи и панели от порцеланов камък

  Порцелановият камък е завършващ материал от изкуствен произход. Той е направен от специален прах с най-силно налягане, след което се изгаря при температури над 1200 ° С.

  Това позволява да се придадат отлични характеристики на плочите от порцеланов камък:

  • Висока якост, осигуряваща безопасност дори при големи натоварвания.
  • Те са представени в богат асортимент - плочите се различават по форма, размер, текстура и цвят, което ви позволява да изберете най-добрия вариант.
  • Те имат висока устойчивост на замръзване, което е особено важно при трудния климат на страната ни.
  • Те не се страхуват от висока влажност.

  С всички тези предимства панелите от порцеланов камък имат само един недостатък, но много важен - те са изключително скъпи. Този материал е един от най-скъпите материали, използвани при изграждането на окачени стени. Но значителните разходи се компенсират отчасти от значителния експлоатационен живот. Повече за порцелановия камък?

  Характеристики на монтаж на композитни вентилационни фасади

  Днес алуминиевите композитни панели са представени на пазара от много чуждестранни и местни производители, като ALUCOBOND (Германия), REYNOBOND (Франция), ALPOLIC (Япония), GOLDSTAR и ALUCOBEST (Китай), както и местни марки ALCOTEK, ALUCOM, KRASPAN и др. За монтажа им се използват носещи конструкции от алуминиева сплав, неръждаема стомана и поцинкована стомана. Повечето от тези системи са сертифицирани, имат сходни характеристики и са пригодени за монтиране на касети за автоматична трансмисия.

  Характеристики на вентилирани композитни фасади
  Фасаден дизайн за облицовка с композитни панели.

  Алуминиевите композитни панели имат разнообразни опции. Те се използват за облицоване на колони, изработване на външни окачени тавани с различна острота, изработване на декоративни корнизи с различни форми, капители, колани и др. Лекото тегло на композита позволява да се оживи всяка нова идея на дизайнера.

  Технологията за сглобяване на вентилирани композитни фасади е както следва:

  • От горе до долу те маркират фасадата с помощта на лазер, измервателни пръчки и рулетка;
  • Направете монтажа на скоби, състоящи се от фиксиран носач и регулируем аналог.Дюбел с топлоизолационно уплътнение се вкарва в жлеба на скобата, поставя се в отвор, пробит в стената, и се фиксира;
  • Топлоизолацията се монтира чрез закрепване на изолационни плочи и защитен филм към стената със специални дюбели;
  • Самонарезните винтове и нитове правят монтажа на лагерни водачи на вентилираната фасадна подструктура;
  • Подготвените композитни панели са прикрепени към рамката.

  Характеристики на вентилирани композитни фасади
  Алуминиеви композитни панели на навеса на входа на офис сграда.
  Има няколко начина за фиксиране на ACP панелите:

  1. Скрито фиксиране с готови касети. Въпреки че е най-често срещаният метод, дори добрата оптимизация на рязането води до до 40% отпадъци. Това се дължи на несъответствие в посоката на оцветяване на готовите касети, което е ясно видимо по време на монтажа;
  2. Отворено закрепване както на отделни ACP листове, така и на касети. Недостатъкът на този метод е, че до височина 10 - 12 m се виждат нитове или затягащи ленти за закрепване на панелите към подсистемата на вентилационната фасада. Предимства - спестявания при рязане на материали и използване на големи по размер композитни елементи;
  3. Скрито закрепване със специално лепило. Методът не беше широко използван поради ограничения на пожарната безопасност. Други недостатъци са високата цена и липсата на сертификация.

  Характеристики на вентилирани композитни фасади
  Палитра от цветове за всяко дизайнерско решение.
  Предимството на композитните материали е, че те могат да бъдат обработени не само в завода, но и на място. ACP панелите могат да бъдат обработвани по различни начини:

  • да се направи изгаряне, като се получи различен или същия радиус на огъване на листа;
  • можете да фрезовате или пробивате листове от АКТБ, да изрязвате различни форми, което често се използва при външна реклама;
  • панелите са огънати под всякакъв ъгъл с идеално права линия на сгъване;
  • панели с всякаква степен на обработка се вписват перфектно заедно.

  Характеристики на създаването на материали, използвани в композитни панели

  Опростено, всички композитни материали в строителната индустрия са смеси, които са разделени на 2 големи групи според фазовото им (агрегирано) състояние:

  • с установена или изкуствено създадена пореста структура.

  С пореста структура може да бъде:

  • пълнител, който е дълбоко импрегниран с течно свързващо вещество с физикохимични реакции между тях и след това оформен в многослойна структура за получаване на необходимия пакет от свойства. Типичен пример са композитите от ламиниран лист, като шперплат, където беленият дървен фурнир се импрегнира със смоли и се залепва в листове;
  • матрица, в порите на която се въвежда течен пълнител и физикохимичните реакции между нея и матрицата определят нови свойства в композита. Прости примери са водоотблъскващи или огнеустойчиви материали, дълбоко импрегнирани съответно с хидрофобен пълнител и забавители на огъня; конгломерати, получени чрез смесване на пълнител и свързваща матрица.

  Най-известните конгломерати са бетонът и стоманобетонът, полимербетонът, газобетонът, циментовите влакна, циментовите, дървесно-полимерните материали, разпенените полимери и др.

  Тези. Както при дълбокото импрегниране, така и в конгломератните структури, връзките между матрицата и пълнителя се разпределят "върху масата" на композитите, което определя основната им разлика от ламинираните материали, "свързани" един с друг само поради адхезията на най-тънкият слой свързващо вещество по границата на разделяне на слоя. Следователно композитите са по-стабилни при натоварвания, промени в температурните и влажни условия на експлоатация, издръжливи и се препоръчват като приоритет при избора на материал за строителство.

  Днес обаче търговските компании, а често и производителите, предлагат да купят композитен панел, който де факто не е композитен. По правило това са метални листове с многослойни защитни и декоративни покрития, трислойни "сандвич" панели, пакетни решения под формата на няколко свързани слоя в метален корпус и т.н.Разбира се, псевдокомпозитите имат своите предимства и са намерили приложение в строителството, но при подобно целево използване и същите изисквания за експлоатационни свойства е по-добре да изберете истински композитен панел.

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни