Как правилно да изолирате балкон с пеноплекс: технология на работа, съвети


Като изолирате остъклен балкон или лоджия, можете да получите допълнителна полезна площ и да я използвате с голяма полза. За да бъде ефективна изолацията, е необходимо да се избере висококачествена и добра изолация. Много популярен е строителният материал Penoplex, който днес е най-добрата изолация. С помощта на пеноплекс е доста лесно да извършите работата по изолиране на лоджия или балкон със собствените си ръце. Тези, които все още не са работили с този материал, първо трябва да се запознаят с неговите характеристики, да проучат характеристиките на използването на пеноплекс и да гледат обучителното видео.
 • 2 Общи правила при работа с пеноплекс
 • 3 Подготовка на лоджия или балкон за изолация
 • 4 Направи си сам таванна изолация
 • 5 Направи си сам подова изолация с пеноплекс
 • 6 Изолация на балконските стени с пеноплекс

  6.1 Довършителни работи след изолация на балкона

 • 6.2 Няколко полезни съвета за изолация от пяна

Основните характеристики на пеноплекс

Penoplex е разпенен екструдиращ материал, който е напълнен с газ. Изработен е от експандиран полистирол чрез екструзия и притежава влагоустойчивост, топлопроводимост и голяма якост.

Поради своите характеристики материалът издържа на максимални натоварвания, поради което е подходящ за подова изолация. Penoplex е по-тънък от полистирола, което му позволява да спести вътрешно пространство, когато се използва. Въпреки високата цена на изолацията, поради своите свойства, тя се използва широко за изолация на различни видове помещения.

Предимства на Penoplex:

 1. Изолацията е по-здрава от минералната вата и пяната. Той може да издържи на големи компресионни натоварвания и е устойчив на деформация.
 2. Penoplex е много лек материал, което е важно за използването му при изолиране на балкони.
 3. Следователно изолацията, състояща се от плътни топчета с въздух, изобщо не абсорбира вода. Благодарение на този имот той може да продължи поне петдесет години.
 4. Penoplex, който съдържа забавители на горенето, е незапалим. Когато купувате материал, трябва да обърнете внимание на маркировката, която трябва да съдържа буквата C.
 5. Екологичната безопасност на тази изолация е по-висока от тази на други подобни материали.
 6. Penoplex има удобен размер, лесно се реже и закрепва, така че можете да го използвате, за да изолирате балкона със собствените си ръце, без помощта на професионалисти.

Наред със своите предимства, Penoplex има и няколко недостатъка. Първо, материалът не понася контакт с петролни продукти и разтворители, и второ, той е нестабилен на слънчева светлина.

Общи правила при работа с пеноплекс

Преди да започнете работа по изолацията на балкона, е необходимо напълно да изпразните помещението и да почистите повърхностите на всички покрития.

Когато работите с пеноплекс, трябва спазвайте няколко правила:

 1. Всички повърхности, върху които ще бъде монтирана изолацията, трябва да са без изпъкнали винтове и пукнатини.
 2. За по-добро сцепление се препоръчва покриване на стени, подове и тавани с грунд.
 3. Ако повърхността е равна, тогава пеноплексът може да бъде монтиран с лепило. В противен случай материалът е прикрепен с гъбени дюбели.
 4. Когато използвате пяна, трябва да обърнете внимание на факта, че тя не трябва да съдържа оцветяване, което често се среща в универсалната или зимната полиуретанова пяна.
 5. Цели плочки, които не се побират, се режат лесно с нож.
 6. За да бъдат краищата на плочките равномерни, те могат да бъдат залепени с лента.
 7. За защита от влага и допълнителна изолация отгоре върху пяната може да се постави облицован с фолио полиетилен. Но това не е задължително.
 8. Изолацията може да бъде покрита с гипсокартон или специализирана мазилка.

Трябва да се има предвид, че не трябва да полагате пеноплекса с помощта на щайга. В този случай дървени или метални летви, върху които ще бъде положен материалът, ще се превърнат в студени мостове, което ще намали ефективността на изолацията.

Схема за топлоизолация на балкона

Правилната изолация на балкон в апартамент започва с остъкляването му. За да се сведе до минимум преносът на топлина между външната среда и помещението, е необходимо да се монтират запечатани металопластикови прозорци с прозорци с двоен стъклопакет. Освен това, ако термометърът във вашия регион в най-студения петдневен период от годината обикновено пада под -30 ° C, тогава експертите силно препоръчват да се обърне внимание на прозорци с трикамерни прозорци с двоен стъклопакет.

Остъкляването е едно от най-скъпите (във всеки смисъл на думата) предприятия, без което не можете. Дори ако се използва висококачествен уплътнител за запечатване на пукнатини в стари дървени рамки, това няма да промени ситуацията. Топлината (като парите ви за отопление) ще се изпари с първите пориви на есенния вятър.

Изолационна торта
Изолационна торта

Схемата на работа е следната

:

 • След инсталиране на металопластикови прозорци със запечатани прозорци с двоен стъклопакет, всички пукнатини се разпенват. След изсъхване пяната се подрязва.
 • Хидроизолация на повърхности с помощта на PVC фолио, покривен материал, проникващи материали. Лентите от изолационен материал се припокриват и фиксират в съединението с лепяща лента. Битумните мастики се нанасят върху повърхности с помощта на валяк за боядисване или четка. Това е необходимо, за да се предотврати навлизането на влага в дебелината на изолационния слой.
 • Изрязване и закрепване на топлоизолационния слой. Обикновено парапетът е заварена конструкция от лек метал. Правилната инсталация на изолация на парапета най-често включва създаването и монтажа на щайга или допълнителна носеща рамка.
 • Полагане на бариерата срещу пара. За този процес можете да използвате различни материали с нисък коефициент на паропропускливост: филми от полиетилен или пропилен, мембрани, фолио и др. Пароизолацията отстрани на помещението е необходим етап от мерките за топлоизолация. Той ще помогне да се предотврати образуването на конденз и натрупването на влага в структурата на изолационния материал.

За справка. Топлият въздух в помещението е наситен с водни пари, които, прониквайки в топлоизолатора, се натрупват в него. Когато водната пара влезе в контакт със студена повърхност на изхода от помещението, се образува конденз, който подобно на водните пари се натрупва вътре. С увеличаване на съдържанието на влага в материала само с 5%, неговите топлоизолационни свойства намаляват с 50%. Когато изсъхнат, свойствата се възстановяват, но само частично: качеството на топлоизолацията постепенно намалява и топлинните загуби се увеличават.

Последният етап от стандартната схема на изолация на балкона е подови настилки и довършителни работи.

Подготовка на лоджия или балкон за изолация

На първо място, трябва да закупите материалите и инструментите, които ще са необходими по време на работата.

Необходими инструменти:

 • нож за строителство;
 • електрическа бормашина;
 • перфоратор;
 • чук;
 • ниво;
 • стълба.

Преди да започнете работа с изолация на лоджия или балкон, трябва да подготвите повърхността. Те трябва да бъдат направени равномерни и издръжливи, тогава изолацията ще ги държи надеждно.

Подготвителна работа:

 1. Неравностите по стените се изравняват с гипсов хоросан.
 2. Разхлабените участъци, пукнатините, дупките и крехките места на стената се елиминират и ремонтират с шпакловка.
 3. Подът е изравнен с циментова замазка.
 4. Таванът на балкона не се нуждае от подготовка, тъй като вече има гладка повърхност.Ще трябва само да бъде покрит с противогъбичен или бактерициден грунд.

След като подът, таванът и стените на лоджията са подготвени, можете да започнете да инсталирате пеноплекса, като предварително сте подготвили материали, необходими за това:

 • дюбели с широки капачки;
 • самонарезни винтове;
 • сухо лепило за облицовка;
 • полиуретанова пяна.

Чести грешки при изолиране на балкон

Както можете да видите, няма нищо трудно в топлоизолацията на балкона. Основното е да се избягват често срещани грешки, които се допускат, когато се изолирате.

 • Не спирайте наполовина. Често се случва собственикът да се ограничи до инсталирането на добри прозорци и запечатване на пролуки, като не обръща необходимото внимание на изолацията на парапета и други повърхности. В резултат на това ефектът от такава топлоизолация се вижда само от сметките за електричество от работата на електрическия нагревател.
 • Нарушаването на технологиите и използването на нискокачествени материали може да създаде студени мостове, които да доведат до изтичане на топлина от помещението.

И последната точка - не пренебрегвайте отоплението. Без него балконът никога няма да бъде наистина топъл и удобен.

Направи си сам таванска изолация

Трябва да започнете да изолирате лоджия или балкон от тавана.

Етапи на работа:

 1. Първата плоча penoplex се побира в ъгъла на балкона, след това следващият лист изолация е плътно вкаран в канала му.
 2. Ако върху изолацията трябва да се монтират декоративни панели или гипсокартон, тогава листовете от пяна трябва да се фиксират с помощта на дюбели под формата на гъбички.
 3. За закрепване на панелите с дюбели в тях се пробива дупка и едва след това се забива пирон. На един лист се вземат пет дюбели.
 4. Ако шпакловката се нанася върху инсталирания пеноплекс, тогава тя трябва да бъде монтирана първо върху лепило, а след това върху дюбели. За това листът се обработва с лепило, плътно се притиска към тавана и се завинтва с дюбели.

Ако плочите трябва да се режат, тогава това трябва да се направи със строителен нож, като ги изрежете по цялата дължина и ги счупите с ръце.

За хората, които винаги ценят комфорта, въпросът за изолацията на балкона и лоджията остава актуален. Днес производителите предлагат голям избор от строителни материали, които ще ви позволят да извършвате ефективно и бързо работа. Има различни начини за изолиране на лоджията, всичко зависи от избрания от вас материал.

Изолация с изолон

Izolon е мека полиетиленова пяна с равномерно затворена клетъчна структура, произведена в широк диапазон от плътности и дебелини. Уникалната технология за производство на такъв материал се крие във факта, че когато се произвежда, се постига дълбока обработка на полимерния материал, което е мярка за високата технологичност на процеса. Пяната пенополиетиленова пяна има хидро-, шумо- и топлоизолация, освен това е екологичен продукт.

Изолирането на лоджия с изолон се състои от следните действия:

- обработка с грунд. Всички бетонни повърхности трябва да се грундират с грунд. Такава процедура е необходима за подобряване на връзката по време на залепването на изолацията;

- полагане на изолация. Стени, перваз на прозореца, таван, всичко трябва да се залепи с фолио изолон, докато вътре залепете материала с фолио;

Не всеки е подходящ за такава работа, така че трябва да се консултирате със специалисти!

- обработка на границите на изолацията. С фолио лента трябва да залепите фугите, възникнали по време на монтажа на изолона;

- полагане на втория слой изолация. По цялата повърхност на първия слой изолон трябва да се прикрепи дървена решетка. Решетките трябва да са с дебелина от 3 до 4 см. Върху дървената решетка залепете втория слой облицован с фолио изолон. В този случай можете да използвате строителен телбод вместо лепило. След това ставите се залепват с лента.

Изолация от минерална вата

Минералната вата се счита за най-често срещаната изолация. Затоплянето на лоджията с минерална вата се състои от набор от следните мерки:

- подготовка на повърхността. Грундирайте всички дефекти по таванни конструкции и стени на два слоя;

- избор на инструменти. В допълнение към самата изолация ще трябва да използвате бормашина, а в случай на неравни повърхности на стената ще ви трябва ниво и шпатула;

- приготвяне на адхезивния състав. Основният етап в работата е правилната подготовка на лепилото. Идеален ще бъде съставът, който не се оттича от повърхността на стените или мистрия;

- монтаж на изолация. Работата трябва да започне от тавана. Когато лепите плочи от минерална вата, не ги притискайте силно към тавана или повърхностите на стените, защото подобни действия могат да изтласкат продукта. След монтирането на изолацията се полага подсилващ слой.

Изолация с блокове от пяна

Блоковете от пяна са направени от цимент и пясък с добавка на смес от вода и пенообразувател, който не съдържа химически вредни вещества. Въпреки лекото си тегло, те са доста издръжливи. Зидарията от пеноблок перфектно задържа топлината, не позволява на влажността да премине. Монтажът на блока от пяна се извършва, както следва:

- подготвя се нагревател. Блокът от пяна ще трябва да бъде нарязан на парчета с желания размер с ножовка;

- започва директното полагане на блока от пяна. Преди полагане на изолацията е необходимо да направите щайга за стените и тавана от дървени решетки. След това между летвите върху лепилото се полага блок от пяна. Всеки ред зидария трябва да се проверява с ниво по време на монтажа.

Изолацията на лоджията с блокове от пяна създава отлична повърхност за последващи довършителни работи.

Направи си сам подова изолация с пеноплекс

Това е доста проста работа, тъй като няма нужда да се фиксира изолацията с лепило или дюбели към пода. Листовете Penoplex просто трябва да бъдат свързани с жлебове и плътно положени.
Дървеният под върху изолацията е монтиран без подготовка. За керамичните плочки подът е запълнени със замазка от циментова замазка, чиято дебелина трябва да бъде най-малко четири сантиметра.

След като всички плочи са положени на пода, празнините между тях трябва да бъдат издухани с полиуретанова пяна.

Необходими инструменти

След като избрахме нагревател за балкона, ще пристъпим към подготовката на повърхностите и директно към инсталацията. За това се нуждаем от някакъв инструмент. Може да се наеме или да се закупи най-простият (малък). Всъщност в домакинството шпатулата или четката са винаги полезни.

И така, ще ви трябва:

 • перфоратор с бормашина за бетон 8 мм
 • ниво 1,5 метра
 • рулетка
 • маркер, нож за тапети със сменяеми остриета
 • бормашина с приставка за миксер (за смесване на сместа)
 • комплект обикновени шпатули, 400 мм, 200 мм, 100 мм
 • назъбена мистрия с дължина на зъба 10 мм
 • ножици за метал
 • ролка с дръжка (телескоп)
 • четка за рисуване с ширина 60 мм
 • пистолет от пяна
 • повърхностен скрепер, самозатягащ се

Материали на базата на повърхност от 15 м2 за външна изолация на стандартен балкон:

 1. Лепило за полистиролови плоскости, 4 чувала по 25 кг
 2. Пластмасови дюбели (гъбички) 100 бр.
 3. Пеноплекс с дебелина 40 мм. 16 м2
 4. Преден грунд 5 литра
 5. Тегло на армировъчната мрежа на метър 120 грама (DN 120)
 6. Предна шпакловка, 3 чувала, по 25 кг
 7. Фасадна боя 5 литра (ако решите просто да рисувате навън)
 8. Хидроизолационна мастика, 4 кг
 9. Шмиргел (80 DN), 15 листа
 10. Пяна за монтаж на плочи от експандиран полистирол, 6 цилиндъра по 1000 грама всяка
 11. Ъгъл за укрепване на ъгли (перфориран ъгъл 4 бр.)

Изолация на балконските стени с пеноплекс

Трябва да инсталирате изолация на стените със собствените си ръце веднага след нанасяне на пяна на пода. Не трябва да има време да изсъхне.

Етапи на работа:

 1. Първият лист трябва да бъде поставен от край до край, като го поставите директно в пяната. В резултат на такива действия ще се получи ефектът от здравината на пода със стените.
 2. Необходимо е да монтирате материала на стените с помощта на дюбели.И ако на пеноплекса са инсталирани довършителни материали, тогава листовете ще трябва да бъдат предварително обработени с лепилна смес.
 3. За по-добра изолация на външната стена тя може да бъде залепена с два слоя пяна. За да направите това, листовете са инсталирани така, че шевовете им да не са подравнени и вторият слой е прикрепен с помощта на полиуретанова пяна.
 4. Така че вертикалните шевове да не съвпадат помежду си, препоръчително е да закрепите изолационните панели "на разстояние".

При желание върху пеноплекса може да се монтира пароизолация от пяна от пяна, която е прикрепена с метална лента със страната на фолиото навън. В този случай обаче ще бъде проблематично да се скрие пенофол с някои довършителни материали.

Завършване на повърхността след изолация на балкона

След монтирането на изолацията повърхността на балкона или лоджията трябва да бъде усъвършенствана с декоративни материали.

На замазката секс може да се полага всякакъв материал - керамични плочки, линолеум, ламинат, дървени подови настилки. Можете също така да инсталирате подово отопление на базата на нагревателни рогозки или инфрачервено подово отопление.

На таван и стени довършителните материали се монтират с помощта на рамка, която се издига от тесни дъски, обработени с антисептик. Рамката е инсталирана на пеноплекс, което прави конструкцията здрава и надеждна.

Най-често дървената облицовка, гипсокартон или пластмасови панели се избират като декоративен материал за тавана и стените. Ако ще се използва гипсокартон, щайгата трябва да бъде направена от метални профили. Подплатата не само ще изглежда красиво по стените, но и ще поддържа топлината в допълнение.

След инсталирането на декоративния материал ще трябва да прикрепите цоклите за пода и да подредите ъглите между стените.

Инструкция стъпка по стъпка

Помислете за процеса на изолиране на балкон с пенофол - евтин и ефективен топлоизолатор. Това е двуслоен материал, изработен от полиетиленова пяна и алуминиево фолио, който действа като отражател на топлинната енергия.

Важно! Тъй като пенофолът не може да бъде прикован директно към изолираната повърхност, препоръчително е да се използва вид пенофол със залепващ слой за топлоизолация на балкона. Той има буквено обозначение "C". Снимка на разновидностите на материала е представена по-долу.

Помислете за технологията на изолация на парапета, стената, пода на балкона.

 1. Освободете място за работа.
 2. Проверява се състоянието на окабеляването. При необходимост се прави допълнителна изолация.
 3. Върху изолационните повърхности се напълва щайга от дървени греди със сечение от 20 мм.
 4. Материалът се нанася върху щайгата от край до край. При необходимост платната се насочват допълнително към рамката със строителен телбод.
 5. Всички фуги са запечатани с лепяща лента със слой алуминиево фолио.
 6. Върху слоя пяна е монтирана контрарешетка от дървен материал с дебелина 20 мм.

пенофол като изолация
Пенофол като изолация
Рамката е основата за закрепване на стенни или таванни панели, облицовка и др. Като подова настилка на пода и за подаване на тавана е по-добре да се използва водоустойчив шперплат, който при желание може да бъде усъвършенстван с довършителен материал.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни