Направи си сам изолация на лоджия с пеноплекс - как да го направите правилно

Подготовка на повърхността за монтаж

Панелите Penoplex са прикрепени само към обработени и плоски повърхности.

Подготвителният етап включва следните операции:

  Повърхността се изследва внимателно, след което се отстраняват всички замърсявания, остатъци от старото разрушено покритие, разслояване, което няма да издържи натоварването на изолацията.


Почистваме стените с метална четка

  Особено внимание се обръща на повърхностните лезии от плесени и гъбички. Повредената зона се почиства с твърда четка и след това се обработва със специално съединение, което се прави у дома на базата на меден сулфат или се купува в търговската мрежа.


  Готови формулировки срещу гъбички и плесени

 1. За да се премахнат нередностите, се съставя карта на проблемните зони. След това подравняването се извършва по някой от следните начини:
 • измазването е прост и надежден начин. Решението се избира индивидуално за повърхностния материал. Изолацията може да бъде фиксирана, когато мазилката е суха;

 • полагането на плочи с различна дебелина е отнемащ време метод, който изисква точно идентифициране на нередностите. Марката Penoplex зависи от нейната дебелина. При покупка се избират плочи с различна дебелина, но от една и съща марка;

 • използването на подложки е техника, която използват само опитни монтажници. Като облицовки се използват парчета пяна или пластмаса.
 1. Металните части, които се планират да бъдат покрити с плочи, се обработват с антикорозионни съединения.


  Антикорозионно съединение WEICON цинков спрей

 1. Монтират се скоби за оборудване, което ще бъде окачено в бъдеще, например климатик.

Характеристики на топлоизолация на тавана с пеноплекс

Пеноплекс за изолация на тавана

Загубите на топлина през покрива са много големи, така че изолацията на горния етаж винаги се е приемала сериозно. Днес за решаване на проблема често се използва пеноплекс - лист от синтетичен материал, който има свойствата на пластмаса и пяна. Той се различава от другите нагреватели по добри топлоизолационни и влагоотблъскващи характеристики.

Произвежда се с помощта на екструдер - апарат, през който се изстисква течна заготовка под високо налягане. Чуждестранните продукти, произведени по подобен начин, се наричат ​​екструдиран пенополистирол. Penoplex е руски аналог на внесен екструдиран пенополистирол, произведен от едноименната компания. Характеристиките на конкурентната изолация са почти еднакви.

Продуктът се продава под формата на панели 0,6 × 1,2 м с дебелина 3-10 см. В опаковка обикновено има 10 броя.

Материалът има затворена клетъчна структура, която осигурява високи топлоизолационни характеристики. Той е достатъчно твърд, за да се използва като подово покритие без защитна обвивка. Монтажът на панелите се улеснява от наличието на жлебове и вдлъбнатини по краищата на листовете, което им позволява да бъдат подредени много плътно заедно.

Затоплянето може да се извърши по няколко начина, опцията се избира в зависимост от дизайна на помещението, температурните изисквания, състава на покритието.

Необходимо е да се вземат предвид следните точки:

 • В таванските помещения на жилищни сгради се препоръчва използването на листове с максимална дебелина. Техническите подове на летни вили и други сгради могат да бъдат изолирани с тънки продукти.
 • Ако покривът е нисък, само подът се изолира чрез поставяне на панели вътре в дървени конструкции или залепване върху бетонни плочи.
 • За да се изолира покривът, панелите се полагат между гредите.
 • Продуктите се залепват на фронтона, заковават се с дюбели или се фиксират с дъски.
 • Penoplex не позволява влагата да преминава, поради което не трябва да се допуска контактът на нагрят въздух от жилищните помещения със студен таван. В противен случай на стената първо ще се появи конденз, а след това гъбички и плесени. Преди да започнете работа по изолиране на тавана с пеноплекс, е необходимо да фиксирате пароизолационен филм и твърдо покритие на тавана на долната стая. Между тях трябва да има гарантирана вентилационна междина.
 • Материалът изгаря добре, поради което не трябва да докосва комини. Издърпайте електрическите проводници през металните тръби.

Правила за монтаж на изолацията

За да извършите ефективно топлоизолация с пеноплекс, е много важно да знаете правилата за монтаж. Те изглеждат така.

В началния етап на работа се поставя началната лента. Това е дървена летва или перфориран ъгъл. Лентата е проектирана да предпазва плочите от плъзгане и също така посочва посоката на полагане. Избира се според дебелината на пяната.

Възможно е да закупите готов комплект, включващ ленти, външни и вътрешни монтажни ъгли за фуги.

Изборът на метода за фиксиране на плочите зависи, първо, от материала на покритието и второ, от условията на работа. Изолацията се полага върху бетон и тухла със следните лепила и крепежни елементи.

Използването на битумно-полимерен дебел лепкав състав е прост и евтин начин за залепване на изолация. Поради своите специални свойства, мастикът се използва върху сгради при специални условия.

Материалът е опакован в туби. За работа трябва да имате специален пистолет

При полагане ръбовете и центърът на плочата са покрити с мастика. След това изолацията се нанася върху основата и се задържа до един час. Ако е необходимо, плочата може да бъде изместена по това време.


Основният свързващ елемент на сухите смеси за изолация е циментът.

Преди употреба адхезивният разтвор се смесва във вода съгласно инструкциите на опаковката. За висококачествена адхезия, след смесване, разтворът се утаява за два часа, за да се получи хомогенен състав без вода.


Нанасяне на лепило върху пеноплекс с назъбена мистрия

Преди полагане лепилото се нанася върху пеноплекса с назъбена мистрия и след това изолацията се нанася върху основата и се държи няколко минути. При такова закрепване не се изисква допълнителна армировка с дюбели.

 1. Лепило.


Омесваме лепилото за пеноплекса
Лепилата с добавка на цимент са много разпространени поради способността им да изравняват повърхността. Като правило с такова лепило се използват допълнителни крепежни елементи.

Съставът се нанася върху плочата непрекъснато или на точки с ширина до 200 mm.

Технология на монтиране на лепилна смес и дюбели:

Полиуретановата пяна стана широко разпространена. Въпреки това, той не е подходящ за фиксиране на плочи от пяна, тъй като той се срутва с течение на времето и не задържа лошо товара.

Специален материал за външно закрепване на изолацията е лепило-пяна под формата на свързващо вещество от полиуретанова пяна. Отличава се с подобрена адхезия и добра адхезия. Плочите Penoplex, монтирани върху такова лепило, са здраво залепени към бетонни и каменни стени.

По време на монтажа, лепилна пяна се нанася от пистолет по периметъра на дъската и в центъра. След това изолацията се притиска към основата за няколко секунди. След 20 минути плочата се задържа здраво, но по-нататъшна работа може да се извърши само след два часа.

Технология за фиксиране на лепило-пяна:

 1. Течно лепило за нокти.

Това е добре известно лепило, което се използва широко в ежедневието. Лепи се бързо и надеждно. Когато се изолира, той се използва в малки и трудно достъпни зони. За да се постави голяма площ на покритие с такова лепило, ще са необходими значителни разходи.

За лепилото са наложени строги изисквания към състоянието на повърхността. Тя трябва да е плоска и грундирана.


Грундиране на повърхността преди залепване

"Течните пирони" са опаковани в епруветки, така че те се нанасят по посока със специален пистолет: в центъра и по краищата на плочата. Лепилото изсъхва бързо, така че изолацията се нанася върху основата, след което се задържа около минута.

 1. Дискови дюбели.

За да се подобри здравината, закрепването на изолацията с дюбели се комбинира с лепене. За съжаление пробиването на отвори за дюбели нарушава херметичността на плочата, което означава, че се появява проход за студа.

Широко използваният гъбен дюбел има сърцевина, ръкав и широка глава. Може да бъде твърда пластмаса и куха за използване с винт или пирон. Разделителната зона не позволява изваждането на дюбела от отвора и освен това осигурява надеждно закрепване.


Сърцевината може да бъде пластмасова или метална

Преди монтажа се пробива дупка в изолацията. Дюбелът е монтиран така, че капачката да не излиза извън повърхността на изолацията. След това дистанционерът се завинтва или забива.

Всяка плоча е закрепена с пет дюбела: четири в краищата и един в центъра. За съседни плочи, общите крепежни елементи са разположени вътре в шева.

 1. Самонарезни винтове.

Най-често с помощта на самонарезни винтове закрепването на плочите, направено по други начини, се укрепва. Те се използват, когато на повърхността има летва от дърво.

За фиксиране на всяка плоча са необходими поне пет дюбели. За тях се пробиват дупки в изолацията. За да се предотврати натискането на самонарезния винт върху плочата, под главата му се поставя шайба.

БАКШИШ!

Дъските Penoplex имат гладка повърхност, поради което за по-добро сцепление, преди залепване, трябва да обработите с иглена ролка или да надраскате повърхността с ножовка.

Пеноплекс за изолация на тавана

Penoplex е подобен по свойства на полистирола, но има по-плътна структура. Този топлоизолационен материал е лесен за инсталиране, има относително ниска цена и добри изолационни свойства. Предлагаме ви да разберете как правилно да изолирате тавана с пеноплекс. Познавайки технологията на монтаж на този материал, ще можете сами да извършите цялата работа.

Предимства на пяната за изолация на тавана

В сравнение с полистирола и други (подобни по свойства) изолационни материали за тавана, penoplex има своите предимства. Пеноплекс не се срутва във влажна среда. Материалът не е изложен на разпространение на гъбички, плесени и вредни бактерии. На закрито плочите лесно се залепват към пода без предварително довършване на повърхността.

Penoplex ви позволява да създадете допълнителна шумоизолация в стаята, лесно понася температурните промени. Може да се монтира на крехки основи, тъй като има малко тегло и малка дебелина. Ниската дебелина позволява минимално намаляване на височината на тавана. Плочите се фиксират с обикновено лепило за плочки. Penoplex, освен своите предимства, има и свои недостатъци. При изгаряне се топи и отделя токсични вещества. Материалът е доста крехък и се чупи, когато върху него се окаже натиск.

Препоръчваме да прочетете: Технически характеристики на пеноплекс

Технология за изолация на тавана с пеноплекс

Този изолационен материал има 2 метода за монтаж. В първия случай пеноплексът е монтиран извън стаята, а във втория вариант материалът е монтиран отвътре. Когато се монтира отвън, той се полага от външната страна на тавана, тъй като плочите имат канали и вдлъбнатини, те се свързват доста плътно и лесно. За по-добра изолация всички фуги и шевове са изпълнени със строителна пяна.

С вътрешна изолация материалът е залепен за пода. Шевовете са разпенени или запечатани с уплътнител. При фиксиране на пяната отвън материалът се полага на пода.При често използване на такава повърхност, трупите се монтират отгоре и довършителните настилки са оборудвани. Penoplex се поставя в пространствата между изоставанията. Пропуските са запечатани с уплътнител, пяна. Върху изоставането се полага подово покритие.

При вътрешна изолация на тавана не трябва да се забравя за висококачествена вентилация. Когато изолирате отвън, трябва да остане малка междина под подовата настилка. Във вътрешната версия изолацията се извършва по подобен начин. Плочите се фиксират към повърхността и се затварят отгоре с довършително покритие.

Гледайте видеото: Направи си сам таванска изолация

Penoplex може да се залепи директно върху бетон. Лепилото се нанася върху плочата в непрекъсната лента по периметъра, в средата се поставят няколко петна от лепило. Ако е невъзможно да се използва лепило, можете да използвате специални гъбени дюбели. В същото време в изолацията се пробиват дупки и дюбелът се завинтва в бетона, докато капачката фиксира плочата.

Ако е необходимо да се нанесе мазилка, върху плочите се залепва специална армираща мрежа. В допълнение към мазилката, гипсокартон или всякакъв вид панел може да бъде прикрепен към повърхността на плочите.

По своите свойства Penoplex е почти универсален материал. Поради тази причина този материал набира все по-голяма популярност при изолиране на къщи. Знаейки как правилно да изолирате тавана с penplex, можете значително да спестите от отопление и да запазите топлината във вашата къща или апартамент. Използвайте съвременни материали, за да извършите сами ремонти и да се уверите в тяхната ефективност и евтина цена.

публикувано на cemicvet.ru според материалите svoimi-rukamy.com/

cemicvet.mediasole.ru

Характеристики на монтаж на изолация върху основата

По правило основата трябва да бъде изолирана по същия начин като стените. Използват се различни методи за пяна изолация на основата на сградата.

 1. Вертикален начин.

 • По протежение на цялата основа е обозначено по-ниско ниво за полагане на изолация.
 • Плочата се покрива с лепило и се притиска на правилното място.
 • Цялата основа се залепва със същия метод. Изключение могат да бъдат местата, които са в земята. Плочите на това място са плътно притиснати към основата с пръст.
 1. Хоризонтален начин.

По този начин основата отдолу е защитена от замръзване. Работата се извършва в началния етап на строителството, когато основата току-що се полага.

 • Плочите са плътно разположени върху бетонната основа на кофража.
 • Върху изолацията се полага хидроизолация и след това се излива и подсилва основата.
 • След отстраняване на кофража, страните на основата се изолират.
 1. Топлозащита около къщата.

В този случай основата и прилежащата територия са едновременно изолирани.

 • На първо място, основата е изолирана по вертикален начин.
 • След това се прави кофраж около фундаментите с отстъп 100 мм и се подготвя зоната на щората.
 • Изолацията се полага върху трамбованата повърхност между основата и кофража на плътен слой.
 • На върха на изолацията се монтира хидроизолационен филм с припокриване върху основата, след което кофражът се излива с бетон.

Защитно покритие

За да изглежда повърхността на изолацията красива и трайна, тя трябва да бъде защитена. Най-простият и евтин начин за защита на изолацията е мазилката, която се извършва на етапи.

 1. Изборът на гипсов хоросан.

 1. Изборът на армираща мрежа за гипсов разтвор.

 1. Закрепване на армиращата мрежа с помощта на специфична технология.

 1. Полагане на хоросана, изравняване на повърхността, фугиране с пластмасова мистрия.

 1. Грундиране на повърхността под довършителния слой.

 1. Довършителна мазилка. След изсъхване се извършва боядисване или се нанася прозрачен защитен слой.

Видео инструкция:

По принцип фиксирането на пяната върху бетонни и тухлени стени, както и изолирането на основата на сградата, не е голяма работа.Достатъчно е да следвате технологията за монтаж и внимателно да извършите работата, така че изолацията да е привлекателна и трайна.

Нюанси на стилизиране

Необходимо е да се поставят листове от пеноплекс, независимо от мястото, много близо един до друг, възможно най-плътно и без пропуски. Това осигурява топлоизолация на повърхността.

Ако това е таванско пространство, плочите просто се вписват в пролуките на тавана; необходимо е да се премине по цялата повърхност. в противен случай желаният резултат няма да бъде постигнат.

Вътре в стаите, след затопляне на таваните с пеноплекс, също е необходимо да се извърши последващото довършване на тавана - шпакловка, да се премине през довършителната смес, грунд и след това боя или друго декоративно довършване.

Методи за инсталиране

Има 3 начина за фиксиране на изолацията върху бетонна стена:

 1. Лепилен състав. Трябва да изберете правилното стягащо средство. Използват се циментови сухи смеси, битумни и полимерни мастики, течни състави, полиуретаново лепило - прилепва добре не само пеноплекс, но и полистирол.
 2. Хардуер. За външна топлоизолация на стени се използват дюбели с широки капачки. Процесът е трудоемък, плочата е закована в ъглите и в центъра.
 3. По комбиниран начин. Предишните методи се комбинират, като по този начин се повишава качеството и надеждността на крепежни елементи. Лепилото изолира повърхностите от външната среда, а хардуерът поема товара от ударите върху плочите.

Всеки от методите има силни и слаби страни, но основният етап за тяхното приложение е да се подготви повърхността, която да бъде покрита. Стената се почиства от мръсотия, пилинг, местата, където се появява плесен, се елиминират с метална четка и се обработват с антисептик - меден сулфат. Неравностите и пукнатините се запечатват с шпакловка, покрита с грунд.

Монтажът започва с фиксиране на хоризонталната стартерна лента с дюбели като опора за плочите на долния ред. Дървен блок или перфориран ъгъл се избира според дебелината на полаганата пяна. При всеки от методите изолацията се полага от пода отдолу нагоре с изместването на челната фуга във всеки ред и оставяйки разширителни междини между плочите за температурни колебания.

Повърхностите на Penoplex са гладки. За да се направи по-добре залепената изолация, контактната страна се навива с иглена ролка или се надрасква върху нея с ножовка. Монтажът завършва чрез нанасяне на защитен или декоративен слой върху изолацията.

Материали за закрепване на пяна към стената

В допълнение към изолацията, лепилата и дюбелите, за да инсталирате плочите, ще ви е необходима монтажна пяна за запълване на фугите, подсилваща мрежа, която се полага за покриване на изолацията, както и облечена с фолио лента за изолиране на шевовете.

От инструмента ще ви е необходим пистолет за лепило, перфоратор за пробиване на отвори при монтиране на дюбели, нож, бормашина, контейнери за приготвяне на разтвор, шпатула и ниво на сградата и отвес са необходими за контрол на перпендикулярността на шевовете.

Списъкът на крепежни елементи включва често използвани лепила и хардуер.

Сухи смеси на минерална основа

Основното свързващо вещество е портланд цимент. За да се подобрят качествата на бъдещото лепило, към пясъчно-циментовата смес бяха добавени пластификатори и полимери. Предимството на хоросана е възможността за използването му върху неравни повърхности.

Последователността на инсталационната работа:

 • добавете вода към праха, излят в контейнера, и разбъркайте разтвора с помощта на приспособление за бормашина, като избягвате образуването на въздушни мехурчета;
 • изчакайте 2 часа, докато течността се абсорбира напълно от сместа, повторете разбъркването;
 • нанесете готовия хоросан върху плочата с назъбена мистрия, на 2 см от краищата;
 • инсталирайте изолацията на предвиденото място и задръжте за 1-2 минути.

Лепила на полиуретанова основа

Те се използват за фиксиране на изолация отвън и вътре в сградата, композициите се използват при температури в диапазона от -6 ... + 30 ° C.Поставят се при слаби студове и в условия на висока влажност за време, не по-голямо от 30 секунди, напълно втвърдени за 15-30 минути. Полиуретановите лепила се предлагат като готова за употреба вискозна течност.

 • лепилната пяна се нанася със строителен пистолет по прави или вълнообразни линии по периметъра на плочата и по дългата страна в средата на пяната;
 • изолацията се притиска към бетонната основа за 30-40 секунди;
 • монтажните работи продължават след полагане на плочата, след 2 часа: това е монтирането на дюбели и боядисване или измазване на предната страна на конструкцията.

Професионалните строители използват полиуретаново лепило за извършване на големи обеми изолация на сгради. Цената на композициите е доста висока. Необходимостта от използване на пистолет за сглобяване е друг недостатък. Освен това трябва да се помни, че пяната е токсична и изгаря добре.

Течни нокти

Лепилото се нанася върху равна повърхност на бетонна стена. Предимството му е, че не е необходимо да се покрива цялата площ на плочата.

Произвежда се в тръби, нанасяни с пистолет в следния ред:

 • точковите части се изстискват по периметъра на пеноплекса и в центъра;
 • плочата се нанася върху стената, след това се отделя и се държи 10 минути, докато лепилото изсъхне;
 • изолацията най-накрая се фиксира върху стената чрез натискане и задържане за 40-60 секунди.

Битумна мастика

Традиционното приложение на битум в строителството е хидроизолация на подземната част на основите. На негова основа се правят мастики за залепване на пяна към бетонни стени, които имат водоотблъскващи свойства.

Монтажът на листове от пяна се извършва след подготовката на бетонната повърхност:

 • почистената стена е грундирана;
 • мастикът се нанася на тънък слой върху изолационните плочи с шпатула; друга възможност за основата е плътно покриване на стената с четка;
 • пеноплекс се притиска към бетонната повърхност до 1 минута.

Недостатъкът на битумното лепило е запалимост при високи температури, токсичност. Ако изолацията е монтирана на закрито, трябва да се осигури обмен на въздух и да се вземат мерки за спазване на правилата за пожарна безопасност. Мастикът се продава в кофи, готов за употреба. Фундаменти и цокли на сгради - обекти за изолация и хидроизолация с битум.

Дискови дюбели

За да се увеличи силата на адхезивното свързване на плочите към бетона, изолацията се фиксира допълнително с дюбели с широка глава - гъбички или чадъри. Хардуерът има редица предимства: използването на шайба ви позволява да увеличите радиуса на покритие на повърхността от 30 до 50 мм, анкерната структура на полиамидния прът може да издърпа натоварване от 100-150 кг, не корозира и разпад.

Процедурата за укрепване на крепежните елементи на изолационния слой върху фасадата на сградата:

 1. Точките за пробиване на отвори са маркирани. Диаметърът на свредлото за бетонна стена е 10 мм. Дълбочината се взема от изчислението: дължината на втулката на дюбела + 1-1,5 см. За съседните листове е достатъчен един отвор, пробит в съединението.
 2. Те пробиват гнездата за чадъри с перфоратор или перфоратор през пеноплекса в съответствие с маркировката. Пробивните резници се продухват със сгъстен въздух. Котвата трябва да се побира свободно в отвора.
 3. Монтират се дюбели: капачката се притиска в плочата с чук, така че да не излиза извън равнината на изолацията. В чадъра се вкарва пръчка и се начуква.

Задълбочаване на сондажа в бетон - ≥45 mm. Дължината на дюбелите с 5 см дебелина на изолацията ще бъде 95 мм. Залепените дъски трябва да се оставят да престоят поне 3 дни преди монтажа. След приключване на монтажните работи, повърхността на стената е подготвена за довършване: вдлъбнатините и кухините се запълват с лепило със шпатула.

Технология за изолация на таван Penoplex

Горният етаж на къщата е топлоизолиран по студен или топъл начин.В първия случай защитният слой се формира на пода, във втория - само под покрива; в този случай потокът на топъл въздух от жилищната част на къщата ще спре.

Инструменти и материали за изолация на тавана

Опаковка Penoplex
Най-надеждните съединения за фиксиране на изолацията са полиуретановите лепила. Те се продават в торби. За да приготвите разтвора, смесете сухата маса с вода в пропорцията, посочена от производителя. Най-популярните марки са Kliberit, Knauf, Ceresit. От евтини средства може да се разграничи обикновеното лепило за плочки.
Когато избирате, обърнете внимание на следните точки:

 • Не използвайте разтвори, съдържащи бензин, етери или други вещества, които ще разтворят материала.
 • Купете хоросани, които имат дълго време на втвърдяване, което ви позволява да регулирате позицията на панелите.
 • Винаги купувайте лепило с марж. Средният разход на смес за равна повърхност е посочен в инструкциите за продукта, но в други случаи е по-висок.
 • Лепилната пяна Penosil iFix Go Montage може да се използва за изолиране на измазаните фронтони. Продава се готов в цилиндри. Съдържанието на контейнера се изцежда със специално устройство-пистолет. Трябва да се помни, че пяната се охлажда само за 12 минути.

За да изолирате тавана, използвайте само висококачествени проби от пяна. Много е трудно да се проверят декларираните характеристики, но все пак е възможно да се идентифицира фалшификат.
Простите процедури ще ви позволят да оцените качеството на стоките:

 1. Визуално разгледайте структурата му. Пеноплекс се състои от много малки клетки, които трудно се виждат. Добре видимите фрагменти показват неспазване на технологията за производство на материали. Тези проби имат големи пори, които позволяват на топлината да излиза. Водоотблъскващите свойства също се губят.
 2. Отчупете малко парче от листа и натиснете с увредено място с пръст. Напукването на спукани клетки показва, че стените на фрагментите са твърде тънки, така че пробата не може да се счита за висококачествена.
 3. Натиснете панела с пръст и го освободете. Не трябва да има маркировки за натоварване.
 4. Penoplex с необходимите характеристики могат да бъдат намерени в маркови магазини на известни производители.
 5. Купете изолация, опакована във фабрично изработен защитен филм без разкъсвания.
 6. Марковите стоки имат етикет с баркод и холограма на фирмата производител. Той съдържа информация за производителя на продукта, датата на производство, предоставя основните характеристики и препоръки за употреба.
 7. Листовете имат правилната геометрична форма.

Следните класове материал са подходящи за използване на тавана:

 • Penoplex 31 не е много твърд продукт, който може да се използва за изолация на покриви и други ненатоварени зони.
 • Penoplex 31C също няма висока якост, той се различава от предишния модел с висока степен на запалимост.
 • Penoplex 35 е гъвкав материал, който има доста висока твърдост. Може да се монтира както на греди, така и на подове.
 • Penoplex 45 е продукт с висока якост, който ви позволява да изолирате подове, които са подложени на значителни механични натоварвания. Икономически не е изгодно да се изолира покривът с такива проби.

Има още едно етикетиране на продукта, показващо свойствата на експлоатацията:

 1. Penoplex "Стена" с плътност 25-32 кг / м3, пасва на гредите и на фронтона.
 2. Penoplex "Покрив" с плътност 28-33 кг / м3, предназначен за покриване на пода на тавана.
 3. Penoplex "Comfort" с плътност 25-35 кг / м3 се използва на горните етажи в условия на висока влажност.

Покривът и подът на тавана са сложни конструкции, поради което листове с различни размери и конфигурации са предварително изрязани за изолация според шаблоните.
За да намалите времето за обработката им, ще ви трябват следните инструменти:

 • Добре заточени кухненски ножове или специални такива - тапети или канцеларски материали.Колкото по-остър е инструментът, толкова по-добър е разрезът. Препоръчва се ножовете да се загреят преди употреба. Това е най-популярната опция за обработка поради наличието на инструмента.
 • Електрически мозайката бързо ще отреже панели с всякаква дебелина, но краищата стават извити.
 • Нагрята нихромова тел се използва за получаване на заготовки със сложни геометрични форми. Няма оплаквания относно страничните повърхности след рязане.

Изолация на таванския етаж с пяна

Изолация на таванския етаж с пеноплекс
Основният метод за топлоизолация на бетонния под на тавана е чрез залепване на пяна. Монтажните листове трябва да съответстват на работните условия на горния етаж. Колкото по-голямо е натоварването на панелите, толкова по-плътни трябва да бъдат те.
Извършете следните операции:

 1. Извадете всички предмети от тавана, почистете и измийте бетонните плочи. Запечатайте всички пукнатини и вдлъбнатини с циментово-пясъчен разтвор. Ако има издатини, отрежете ги. Отстранете мазните петна с разтворител.
 2. Грундирайте пода. Проверете хоризонталността му, премахнете склоновете със саморазливна смес. Покрийте пода отново с грунд от същия производител като лепилото. Изчакайте всичко да изсъхне.
 3. Огледайте заготовките от пяна. Ако са твърде гладки, шлайфайте ги с груба шкурка, за да подобрите адхезията.
 4. Нанесете слой лепило върху пеноплекса. Покритието зависи от състоянието на бетонната повърхност. Ако е равномерно, разпределете равномерно сместа с назъбена мистрия по повърхността на изолацията. Ако бетонните панели имат разлики във височината, нанесете състава върху топлоизолатора на фрагменти. По периметъра - тясна ивица от 3-4 см, висока 20 мм, пунктирана, осигуряваща свободен изход за въздух. Вътре - на секции (4-5 парчета) с диаметър 10-12 см. Не обработвайте страните.
 5. Поставете пробата на пода и леко натиснете надолу. Поставете следните елементи с отместване, така че фугите да не се подреждат, и ги притиснете към съседните. Отстранете незабавно всички лепила.
 6. След като монтирате няколко елемента, проверете нивото на повърхността, като използвате дълъг прав ръб и ниво. Положението на плочите на пода може да се регулира в рамките на 20 минути, докато лепилото се втвърди.
 7. Поставете малки парчета последно. Ако има празни области, напълнете ги с остатъци от материал.
 8. Покрийте готовото покритие с паропропусклива мембрана с припокриване от 15-20 см по стените и върху съседните разфасовки.

Penoplex е доста здрав и може да издържи голямо натоварване, така че не е необходимо да го предпазвате от външни влияния. Но в случай на интензивна употреба, повърхността за застраховка е измазана. За да създадете защитен слой, използвайте смеси, предназначени да покрият този материал.
Процесът е както следва:

 • Пригответе разтвор от суха смес в съответствие с препоръките на производителя на продукта.
 • Покрийте изолацията с гипсова мрежа 5 × 5 мм и фиксирайте с дебел хоросан.
 • След изсъхване нанесете слой от 5-10 мм хоросан и го изгладете.

Дървените подове се различават от бетонните по наличието на силови елементи - изоставания. След изолация е възможно да се защити с дървена настилка, поддържана от греди, поради което в този случай могат да се използват по-евтини проби с ниска плътност.
Те създават изолираща "торта" по този начин:

 1. Ако има завършен под, премахнете горния ред покритие.
 2. Почистете вътрешната кухина на тавана от мръсотия и прах.
 3. Огънете изпъкналите нокти и отстранете всички други предмети, които биха могли да повредят мембраната.
 4. Покрийте пода с хидроизолационен лист, припокриващ съседни парчета и стени. Залепете фугите с подсилена лента. Penoplex не позволява на влагата да премине, но през пролуките може да проникне в долната стая.
 5. Определете разстоянието между изоставанията и изрежете необходимите парчета от заготовките според размера.
 6. Поставете материала и притиснете здраво един към друг. Запечатайте празнините с отпадъци.
 7. Покрийте пода с парна обвивка и припокрийте стените и съседните разфасовки. Покрийте ставите с лепяща лента.
 8. Инсталирайте горната палуба.

Защита на тавански покрив с пеноплекс

Изолация на покрива на тавана с пеноплекс
При изолиране на покрива, пеноплексът най-често се поставя в пролуките между гредите. Този метод не изисква смяна на покривната конструкция и не я прави по-тежка.
За да бъде изолацията ефективна, тя трябва да отговаря на следните условия:

 • Дренажната система е направена, като се вземе предвид наклонът на наклона. В този случай влагата няма да попадне под покрива.
 • Възможно е да се фиксира пароизолиращ филм отвътре.
 • Под покривния материал и топлоизолатора ще остане проветриво пространство.

Извършете следните операции:

 1. Третирайте всички дървени елементи с антисептици.
 2. Покрийте покрива отвън с хидроизолационен филм, така че след монтажа на покрива да има празнина от 20-50 мм между него и платното. Ако покривът е напълно сглобен, инсталирайте филма от вътрешността на стаята. Поставете платното с припокриване върху съседни елементи и стени и запечатайте фугите по всякакъв начин. Не го разтягайте, оставете го увиснал на 1 см в средата на отворите, фиксирайте го със строителен телбод.
 3. Нарежете парчетата пяна, така че да прилепнат плътно между гредите.
 4. Инсталирайте ги между гредите и ги закрепете със специални ъгли, които можете да закупите в магазина. Допуска се закрепване с тънки ламели от таванската страна. Проверете дали между листовете и хидроизолационния филм има празнина от 20-30 мм. Можете да подреждате продукти на два реда, но долният трябва да припокрива фугите на горния.
 5. Запълнете празнините на труднодостъпни места с отпадъци.
 6. Покрийте панелите от вътрешната страна на стаята с пароизолационен филм с припокриване на съседни части и на стената. Залепете фугите с лепяща лента. Прикрепете платното със телбод без опън.
 7. Penoplex не изисква инсталиране на твърда плоча, която да я предпазва.

Изолация на таванския фронтон с пяна

Затопляне на фронтона с пеноплекс
Технологията за изолация на фронтона зависи от материала, от който е направена. Листовете се фиксират към дървени конструкции по същия начин, както към гредите и се залепват към тухлените. Удобно е да фиксирате Penoplex към вертикални повърхности с помощта на лепило от пяна. За работа се нуждаете от специално пистолетно устройство, което ви позволява да дозирате веществото.
Операциите се извършват по този начин:

 • Инсталирайте цилиндъра с пяна от пяна в специално устройство и го закрепете.
 • Нанесете пяна по периметъра на продукта и по диагонал.
 • Поставете панела на повърхността и натиснете надолу.
 • Повторете процедурата за останалите плочи. Притиснете новоположените елементи към вече залепените.
 • След втвърдяване листовете могат допълнително да бъдат фиксирани със специални дюбели, но това е по искане на собственика на къщата.

Как да изолирате таванско помещение с пеноплекс - вижте видеото: Процедурата за изолиране на таванско помещение с пеноплекс не е трудна, един човек може да изпълни работата. Продуктът намалява топлинните загуби през покрива и осигурява комфорта на живот за дълго време. Основното условие за получаване на желания ефект е спазването на технологията за монтиране на материала.

Как и какво да лепим penoplex към бетон - методи за закрепване на изолация

В условия на спестяване и запазване на топлината в помещението е необходимо да се изолират външните конструкции на сградата.

За да получите най-голям ефект, трябва да покриете максималната площ и да премахнете студените мостове, т.е. места, през които студът може да влезе в стаята.

В допълнение към външните стени е важно да се изолират основата и сутерена на сградата, както и балкона, пода и покрива. Силата и качеството на извършената довършителна работа ще зависи от начина на залепване на пеноплекса към бетона.

Методи за инсталиране на пеноплекс на тавана

Независимо от това как и с какво да прикрепите материала към повърхността, първо е необходимо да се извършат подготвителни мерки и да се избере необходимия набор от инструменти. За да завършите работата, ще ви трябва:

 • перфоратор или перфоратор;
 • комплект шпатули;
 • ниво на сградата;
 • нож за строителство;
 • стълби или малко скеле.

Преди да залепите пеноплекса към тавана или да извършите монтаж по друг начин, е необходимо повърхността да се почисти старателно от прах, отломки и ненужни елементи. След това е необходимо да се направи подравняване, което включва използването на довършителна шпакловка или мазилка. След като изсъхне, обработваме повърхността с противогъбичен грунд за дълбоко проникване. На този етап подготвителният етап на работата може да се счита за завършен.

Изолация Penoplex

Бетонните конструкции на сградата са достатъчно студени и затова се нуждаят от топла защита. Има много изолационни материали, но един от най-популярните е Penoplex.

Той има ниска топлопроводимост и практически не абсорбира влагата, което допринася за издръжливостта на материала.

Техническите характеристики на Penoplex го отличават благоприятно от другите нагреватели. Това е плоча с размери 1,2 X 0,6 м. Различните видове Penoplex имат различна дебелина, в зависимост от предназначението на топлоизолационната плоча.

Аналогът на пеноплекс е полистирол. Все пак има разлика между тези материали. Лека разлика може да се види в индекса на паропропускливост: 0,05 mg / (m · h · Pa) - пяна срещу 0,013 mg / (m · h · Pa) - penoplex, както и в себестойността на всеки продукт. Въпреки че, както показва практиката, всеки сам решава какво е по-добро от пеноплекс или полистирол и избира една или друга изолация според своите предпочитания и възможности.

Схема за топлоизолация на строителни конструкции. За по-голяма ефективност, освен външните конструкции на сградата, е важно и да се изолират вътрешните тавани

Характеристики на материала

Важно е да знаете какво да очаквате от конкретен строителен материал. В момента penoplex е може би най-добрият вариант за изолиране на къща със собствените си ръце. Характеристиките му са най-оптимални и ни позволяват да кажем, че предимствата от използването на екструдиран пенополистирол най-често са по-големи от тези на минералната вата или пяната, които също са често срещани при масово и индивидуално строителство.


Дебелина на материалите, осигуряващи същата термична защита

Спецификации Penoplex може да бъде цитиран както следва:

 • ниска топлопроводимост - Коефициентът на топлопроводимост се отнася до това колко добре материалът провежда топлината. Колкото по-нисък е този коефициент, толкова по-добре обвивката на сградата предотвратява топлинните загуби. За пяна тя е средно 0,031. За сравнение коефициентът на топлопроводимост на керамичните тухли може да бъде от 0,36 до 0,6, а за "топлата" керамика 0,19. Топлопроводимостта на дървесината се различава в зависимост от вида й; за най-често срещания бор коефициентът е 0,18. Всички тези характеристики не могат да се сравняват с пеноплекс, тъй като те се различават от него повече от 6 пъти;
 • коефициент на водопоглъщане - ако водата попадне в изолацията, нейните топлозащитни характеристики се намаляват, поради което е толкова важно да се предпази материалът от влага. Материалите, сравними по ефективност с пяната, са минерална вата и полистирол. Но по отношение на водоустойчивостта те не са конкуренти на екструдираната полистиролова пяна. Минвата е изключително нестабилна към влагата и лесно я абсорбира в себе си. В случая на пяна, производителите твърдят, че е с ниско водопоглъщане, но тук има трик. Всъщност стиреновите топки не абсорбират влагата, но влагата може да се натрупва между тях. Ако към тези условия се добавят отрицателни температури, материалът ще се разпадне и отделни частици.Това не се случва с пеноплекс, неговите характеристики позволяват да се използва във влажни условия без страх;
 • якостни характеристики - Penoplex се предлага с различна плътност. Стойностите са в диапазона от 21 до 35 кг на квадратен метър, което ви позволява да изберете подходящ вариант за изолиране на всякакви конструкции. Силата на екструдирания пенополистирол е значително по-висока от тази на експандирания полистирол, така че може да се използва с вероятност от повишени натоварвания и механично напрежение;
 • устойчивост на гниене, увреждане от плесени и гъбички.

Недостатъците включват факта, че материалът е запалим. Когато изолирате къща, важно е да запомните, че при прекомерно нагряване пеноплексът започва да се топи, което може да доведе до негативни последици.

Закрепваща пяна към бетон

Нанасяне на лепило върху топлоизолационен материал. Изборът на метод зависи от условията на монтаж и качеството на повърхността.

Има следните начини за закрепване на пяна към бетон:

 • използване на крепежни елементи с дюбели;
 • използване на сухи лепилни смеси;
 • полиуретанова пяна;
 • течни нокти.

Когато инсталирате пеноплекса към бетонна конструкция, струва си да помислите:

 • За правилното приготвяне на сухата смес от лепило трябва стриктно да следвате инструкциите и да спазвате всички пропорции.
 • При ниски температури на въздуха свойствата на лепилото значително намаляват.
 • Приготвената смес се нанася върху плочата на топлоизолатора по цялата площ.
 • Полиуретановата пяна се нанася по периметъра на плочата и рядко се запълва с мрежа или зигзаг.
 • Използването на течни нокти осигурява висококачествена адхезия, но този метод на монтаж е доста скъп.
 • За качествено изпълнение на работата е необходимо използването на ниво.
 • Дъските трябва да прилепват плътно една към друга.
 • Шевовете са запечатани с уплътнител.

Изолация на тавана с пяна и минерална вата

Изолацията на тавана обикновено се извършва при изграждане на къща. Но ако това не е направено навреме, тогава няма значение - таванът може да бъде изолиран със собствените си ръце по всяко време.

Но трябва да се има предвид, че когато таванът е изолиран, таванското помещение остава студено. След инсталирането на слой с висока устойчивост на топлопреминаване, температурата на тавана ще спадне, което може да бъде значително, ако тази стая се използва като помощно помещение или ако през нея са положени тръбопроводи.

Необходимо ли е да се изолира таванското пространство?

За да поддържате тавана (тавана) топъл, трябва да изолирате покрива и, напротив, да премахнете топлоизолацията от тавана, като оставите само звукоизолатори.

Но изолацията на покрива (склонове и чела) води до около 2 пъти повече разходи в сравнение с изолацията на тавана. И освен това отоплението на тавана винаги няма да е евтино, тъй като загубата на топлина във всеки случай ще се увеличи.

Ето защо, в много случаи, когато таванското помещение се използва само за съхранение на боклуци, е по-правилно да се направи топлоизолация на пода, оставяйки таванското помещение да замръзне и ледени северни ветрове.

По-долу ще разгледаме само въпроса за подреждането на изолационен слой за тавана.

Създайте плътен слой

Таванът е основният фронт в борбата за изолация на цялата къща. Както знаете, най-топлият въздух се натрупва отгоре. Винаги е горещо под тавана. Следователно изтичането на топлина през тавана има най-съществен ефект върху общите топлинни загуби на къщата.

По-ефективно е да се извърши топлоизолация на тавана с непрекъснат слой.

Също така е важно на етапа на проектиране и строителство да се сведе до минимум контактната площ и количеството топлина, пренесено от стените на къщата към покривните елементи.

На тавана е необходимо ъглите и тесните места по краищата на покрива да се изолират с високо качество. Стените на къщата трябва да бъдат покрити с топлоизолатор отгоре в района на Mauerlat и под гредите. От стените до тавана трябва да се направи непрекъснат слой топлоизолация.

Дебелината на слоя е основният проблем

За да се намалят топлинните загуби през тавана до приемлив минимум, е необходимо да се постави изолация с коефициент на топлопроводимост 0,04 W / mK с дебелина най-малко 25 - 30 сантиметра за северните региони и 20 см за умерен климат. В същото време се постига икономическата осъществимост на тези мерки, съгласно препоръките на действащите стандарти. Препоръчително е да се вземат същите стойности за пяна и минерална вата.

Значението на пароизолацията

Друга особеност е, че водната пара ще кондензира в този слой изолация. Както знаете, колкото по-топъл е въздухът, толкова повече водни пари могат да бъдат в него. При охлаждане излишната пара пада от въздуха под формата на роса.

Полагане на пароизолация на тавана е необходимо
В тази схема на изолация точката на оросяване винаги ще бъде вътре в изолацията. Ако водната пара преминава през изолацията, тя ще се кондензира вътре в нея, което ще доведе до много бързо овлажняване на слоя и загуба на топлоизолационните качества на материала.

Ето защо, ако се използва дишаща изолация, е необходимо да се направи пароизолация от въздуха, влизащ отдолу от стаята.

Обща схема

Модел на тавана

Общата схема на изолация на тавана е показана на фигурата. Между дървените трупи има два слоя пароизолация и изолация. Характеристиките на използването на някои нагреватели са дадени по-долу.

Елиминирайте пропускливостта на въздуха на слоя пяна

Не е скъпо да изолирате тавана с пяна.

Стиропорът е евтино решение
Ако има закъснения върху припокриването, тогава пяната се поставя между тях с ролка. В този случай е необходимо този слой да се затвори отдолу и отгоре със слой, който предотвратява движението на въздуха (филм или плътна материя), за да се предотврати неговата конвекция в пукнатините между трупите и изолационните листове. Ако това не бъде направено, тогава ще има интензивно отстраняване на топлината от припокриването в пролуките по краищата на изоставането или между плочите на материала.

За висококачествена изолация на ъгли, контури, предстои много задълбочена работа за изрязване на парчета пяна и запечатване на всички пролуки и процепи.

Полагане на пяна в непрекъснат слой

Стиропорът се полага върху пароизолация
Ако таванът е плътен, тогава можете да използвате полистирол с висока плътност с непрекъснато полагане, а отгоре на него можете просто да поставите дъсчена настилка на голяма площ, по която понякога би било възможно да се движите, когато обслужвате тавана.

В същото време не трябва да се образува смачкване на пяна (необходимо е да се използва само много твърда пяна с плътност над 30 kg / m3 (PSB-S 35 - PSB-S 50)).

Можете да използвате листове от пяна с гребен и жлеб, за да създадете непрекъснато, безшевно покритие. Но можете да използвате и обикновени плочи с дебелина 7 сантиметра, като ги полагате на 2 реда с изместване на редовете един спрямо друг.

Парна бариера от минерална вата

Минералната вата изисква надеждна пароизолация от тавана, за да намали вероятността от навлизане и кондензация на водни пари вътре в изолацията.

Но няма абсолютна бариера срещу пара. Следователно, върху изолацията винаги трябва да има свободно пространство от поне 2 сантиметра до подовата настилка, за движение на сух студен въздух, който премахва излишната влага от слоя на материала (вентилационната междина).

Минералната вата се полага върху пароизолация
Пароизолационният филм се полага в непрекъсната настилка с припокривания от поне 10 сантиметра, залепени заедно със строителна лента. По краищата филмът е увит върху гредите, на покрива или върху изолацията.

Полагане на плочи от минерална вата и обшивка

Минералната вата (стъклена вата) с ниска плътност се поставя върху пароизолационния слой само между гредите. Върху гредите е монтирана паропропусклива настилка с вентилационна междина над минералната вата. Ако се окаже, че слоят изолация е над гредите или се изравнява с тях, тогава върху гредите се напълват допълнителни ламели или контрарешетка.

ПДЧ обикновено се използват за създаване на подовата настилка. Но разбира се, декорацията на таванското пространство ще зависи от целта.В този случай се разбира, че студеното таванско помещение не носи никакъв функционален товар, освен че служи за съхранение на нетежки стари неща. Съответно там няма специална уговорка.

Между лаговете на тавана се полага минерална вата
Използването на изолационни материали заедно със стъклена вата има двойна роля. Те предпазват изолацията от натрупването на водна пара в нея и предпазват къщата от отделянето на вредния микропрах от изолацията.

Грешки при затопляне

Основната грешка при изолирането на тавана е пренебрегването на висококачествената пароизолация по пода на тавана, в резултат на което водата се натрупва в изолационния слой и върху трупите, топлоизолацията губи своите качества, а таванът в къщата започва да се мокри, докато трупите са силно унищожени.

Друга често срещана грешка е спестяването на дебелината на изолацията. В резултат на това сградата остава недостатъчно изолирана и собствениците продължават да търсят причината за прохладата в къщата и високите разходи за отопление, дори и след изолация. И причината е проста - трябвали сте 15 сантиметра изолация и сте сложили само 5 сантиметра. Стана по-топло, разбира се, но не както се очакваше.

Ефективни решения за топлоизолация

За изолация на пода можете по принцип да използвате всякакви материали, които провеждат топлината лошо. Например сено, филц или стари килими или дрехи. Но най-доброто тук е, разбира се, да се използват материали, които не натрупват влага.

В края на краищата тя може да дойде не само под формата на пара, но и в резултат на течове на покрива. Накисването винаги ще доведе до проблеми и пълното изсъхване не е бързо.

Прозрачността на парите на слоя трябва да се увеличи от стаята навън. Тогава ще бъде осигурено ефективното отстраняване на парата от стената и изолацията.

Понякога е най-икономично да се изолира таванско помещение чрез комбиниране на няколко материала. Например, това се случва, когато има излишък от материал от изолацията на други предмети или е възможно „да го вземете на евтино“. Обикновено се извършват следните комбинации от изолация на тавани и се постигат отлични резултати от изолацията.

Какво може да се прибере на тавана

 • Слой хидро-пароизолация над цялата площ.
 • Стиропор и експандиран полистирол (остатъци) между трупите с дебелина 5 сантиметра.
 • Пласт от пресята въглищна шлака с експандирана глина с дебелина 20 сантиметра между дървените трупи и върху тях.
 • Стар филц, килими и дрехи със слой от 2 сантиметра с вар, предотвратяващи конвекцията на въздуха в експандирана глина.
 • Дъски и ПДЧ с непрекъсната настилка - 2 сантиметра.

Този пример демонстрира възможността за използване и комбиниране на голямо разнообразие от материали за изолация на тавана. Важно е само да се постигне еквивалентен по дебелина слой изолация и правилната му защита от вода.

Изолация на фасадата на сградата

Изолация на стени с пеноплекс

По-голямата част от топлинните загуби се случват през външните стени. Преди да започнете изолацията на фасадата, е необходимо да завършите подготвителната работа, която включва:

 • почистване на повърхността на стената от прах и други замърсители;
 • изравняване с гипс;
 • за по-добро сцепление на гладка повърхност, трябва да направите прорези с брадва;
 • освен това е необходимо да нанесете слой грунд, за това бетонният грунд за контакт е добър избор.

Прочетете за това как да нанесете грунд върху стени в тази статия.

Може би,

Изолация на тавана с пеноплекс: технология за монтаж и работна процедура - Къща и парцел

Човек иска да живее комфортно както в града, така и в провинцията. Това ще му помогне в тези уникални свойства на материала - пяна комплекс.

Идеален за изолация на градски балкони и лоджии, както и частни къщи - веранди и дневни.

Комплексът от експандиран полистирол е направен от експандиран полистирол, екструдиран чрез екструзия.Този материал има забележителни химични и физични свойства, които позволяват да се заобиколят други системи за отопление на сгради по отношение на качество, надеждност и ефективност.

Защо penoplex е удобен?

Penoplex се използва не само за топлоизолация на покриви, но и за подове, стени и основи на къщи. Той предпазва дома ви от шумни съседи, добрата звукоизолация също е едно от важните свойства на този незаменим строителен материал.

Това може да включва и полезните свойства на разпенения сплит:

 1. Екологична чистота. Не съдържа опасни смоли, влакна, изолирани по време на работа от някои строителни материали. Не вреди на здравето на домакинството, направено с висококачествени съставки.
 2. Пеноплекс не пропуска пара, не абсорбира вода. Съответно, върху плочите му не се образува конденз.
 3. Не реагира химически с околната среда. Няма плесен, гниене или гниене върху материала.
 4. Висока якост поради висока плътност.
 5. Лесно се инсталира. Дори непрофесионален разработчик може да се справи с това. Комплексът от пяна може да се инсталира много бързо, благодарение на наличието на неговите панели със специална проекция.
 6. Лесно прилепва към повърхностните материали. Това качество на изолацията се постига чрез грапава повърхност.
 7. Не претегля цялата структура. Ниско специфично тегло.
 8. Трайно. Топлоизолационните свойства се запазват почти 50 години.
 9. Не изисква специални метеорологични условия за монтаж. Нито дъждът, нито мръсотията, нито топлината, нито студът влияят върху качеството на пенестата мазилка. Този имот беше оценен от всички собственици: жителите на града - в изолацията на балкона, жителите на селото - в изолацията на къщата.

Можете да научите повече за видовете пяна и техническите им свойства в тази статия.

Моля, имайте предвид, че само изолацията на тавана не дава желания ефект. За да направите стаята комфортна и уютна, е необходимо да се обърне внимание на топлоизолацията на тавана, пода и стените едновременно.

Добрите прозорци и врати, които предпазват вятъра от улицата, увеличават защитата на къщата от студ, студ и екстремни температури.

Комплексът от пяна се инсталира на четири етапа:

 1. В момента този документ е в процес на подготовка.
 2. Закупуват се консумативи.
 3. Повърхността се почиства.
 4. Панелите са залепени към тавана или пода.

За да създадете таван от пяна от лоджия или балкон в градски апартаменти или в стая на частна дървена къща, трябва:

 1. Стълбище.
 2. Ниво.
 3. Перфоратор.
 4. Чукът.
 5. Нож.

Преди да започнете работа, винаги трябва да се запасите с:

 • със специални инструменти за закрепване - гъби;
 • с пяна за монтаж;
 • с противогъбичен грунд;
 • сухо лепило.

Сега можете да продължите да инсталирате полиуретановата пяна на тавана.

Подготовка за инсталация

Подготовката на основата (тавана) за монтаж се извършва на няколко етапа:

 1. Таванът е без замърсявания и отлагания.
 2. Изравнени с гипс.
 3. Шпатулата се използва за запълване на дупки, улеи и пукнатини.
 4. След изравняване на тавана с мазилка и запечатване на отворите, пролуките и процепите с пълнител, внимателно отстранете излишното.
 5. Нанесете грунд.
 6. Таванът изсъхва.

Моля, обърнете внимание: Преди да изолирате балкон или балкон, той трябва да бъде остъклен. В противен случай усилията ви за топлоизолация ще бъдат безполезни.

След като завършите монтажа на подложката от полиуретанова пяна, продължете с монтажа. Първо трябва да определите вида на изолацията.

Можете да избирате между два варианта: монтаж от таванската страна или топлоизолация от вътрешната страна на стаята.

Монтажът от таванската страна е както следва:

 1. Подът на тавана се почиства старателно и точно от замърсявания и отлагания и при необходимост се изравнява.
 2. Сухото лепило се нанася върху дъските, след което те се подреждат в плътни редове на тавана.
 3. След като лепилото изсъхне и панелите са залепени към тавана, празнините между вградените материали са запечатани с пяна. За да се осигури добро изсъхване на получената структура, тя се отстранява 24 часа в денонощието.
 4. Внимателно отрежете излишната пяна. Долната част на дъските е разположена отгоре на плочите от пяна.

Монтажът отстрани на стаята (лоджия, балкон) се извършва, както следва

 1. Незамърсеният таван (изравнен, със запечатани пролуки, дупки) е грундиран.
 2. Сухо лепило се нанася върху стиропорните плочки и след това се фиксира към тавана.
 3. Използвайте бормашина, за да пробиете дупки за гъбите (много внимателно!).
 4. Дупките, създадени от перфорациите, са запълнени с гъби. Те са необходими, за да се осигури надеждно закрепване на конструкцията към тавана.
 5. Дъските от пяна се пълнят с полистирол на фугите и пролуките. След изсушаване излишъкът се отстранява внимателно.
 6. Сега е приложена армировъчната мрежа. За това се използва груба лепилна смес.
 7. Повърхността на тавана се почиства и грундира.
 8. Процесът на довършителни работи е в ход.
 9. Последното докосване е декоративно покритие или боя.

Завършена изолация на тавана.

Забележка: Ако имате таванско помещение, най-добре е да го изолирате. Вторият метод за топлоизолация - използване на пяна отстрани на стаята - има смисъл, ако съседите живеят над нея и нямат достъп до тавана.

Предимства на топлоизолацията от таванската страна:

 • полезната площ на стаята се съхранява;
 • Таваните няма да се спускат след монтиране на пяната;
 • Допълнителната работа на таванския етаж се извършва по същия начин, както при подовите настилки.

Penoplex е модерно решение за изолация на помещения

Penoplex е практичен, практичен материал, който запазва ценните си свойства в продължение на няколко десетилетия. Лесно се инсталира. Дори неопитен строител може да го направи.

Резултатите от изолацията с пяна са отлични, особено ако топлоизолацията се извършва едновременно с изолацията на подове, стени и подмяна на прозорци и врати.

Опитайте пяна комплекс и ще се уверите сами!

Как да изолирате тавана от таванската страна е описано във видео материалите:

Източник: https://b-dom64.online/dom/uteplenie-potolka-penopleksom-tehnologija-montazha-i-porjadok-rabot.html

Изолация на основата

Изолация на основата. Може да се изпълнява както в строяща се сграда, така и във вече построена.

Въпреки факта, че основата е подземна част на сградата и е затворена от студен въздух, обаче почвата може да замръзне достатъчно дълбоко. Освен това студът се издига до стената (студени мостове).

Този тип работа включва три етапа:

 1. Изолация на основата (вертикална и хоризонтална).
 2. Изолация на сутерена (вертикална).
 3. Изолация на зоната на щората (хоризонтална).

Важно е: за максимална ефективност на процеса на затопляне на основата на сградата, нито една от горните стъпки не може да бъде пренебрегната.

Процесът на затопляне на основата с плочи Penoplex е както следва:

 1. Преди да инсталирате плочи Penoplex, е необходимо да нанесете хидроизолационен слой.
 2. Топлоизолационните плочи се монтират с помощта на лепилна смес, която се нанася върху повърхността с назъбена мистрия. Устройството се изпълнява, започвайки от долния ред.
 3. Ако е необходимо, като се използва същото лепило, се монтира втори слой топлоизолатор.
 4. Изолацията се извършва до основата / цокъла включително.
 5. Обратното запълване е в ход.
 6. За да се избегне замръзване на почвата, е необходимо да се извърши хоризонтална топлоизолация под слепената зона по целия периметър на сградата.
 7. Върху сутеренната част се полага мрежа от фибростъкло и конструкцията е завършена.

Схема за изолация на фундамент с пеноплекс

Подова изолация

Под на банята. Затоплянето се извършва на равна повърхност

Penoplex е чудесен за изолиране на подове в дървена къща. Поради факта, че почти не абсорбира влагата, може ефективно да се използва във вана. Това може да стане дори без замазка.Ако се монтира в парна баня, е необходимо да се гарантира, че топлоизолацията не е в непосредствена близост до печката или други нагревателни елементи.

По-лесно е да се облече балконът отвътре, особено ако това са горни етажи, чрез залепване на плочи Penoplex от вътрешната му страна. Освен това можете да скриете плочите с облицовка, пластмаса или MDF. Penoplex е отличен топлоизолационен материал. Поради своята лекота е удобно да го монтирате на всяка конструкция, особено след като има много методи за инсталиране. На въпроса: вреден ли е Penoplex за здравето, можете спокойно да дадете отрицателен отговор. Виж видео съвети за изолация на стени с пеноплекс:

Виждате ли неточности, непълна или неправилна информация? Знаете ли как да направите статията си по-добра?

Искате ли да предложите снимки по тема за публикуване?

Моля, помогнете ни да подобрим сайта! Оставете съобщение и вашите контакти в коментарите - ние ще се свържем с вас и заедно ще направим публикацията по-добра!

Как да фиксирате penoplex към стената: характеристики на материала, правила и методи за монтаж

Навременната изолация на сградите помага ефективно да се намалят топлинните загуби и разходите за отопление. Най-популярната изолация, използвана в съвременното строителство, е пеноплекс.

За да инсталирате материала, трябва да разберете как да фиксирате пеноплекса към стената, за да получите най-изолираната повърхност. Всъщност ефективността на топлоизолацията зависи от правилно избраната технология за монтаж.

Технически характеристики и предимства на пеноплекс

Penoplex е вид екструдирана полистиролова пяна. Материалът е устойчива на износване плоча, инертна към механични повреди, разпадане, разрушаване и висока влажност. Освен това има дълъг експлоатационен живот, устойчивост на замръзване и не изисква използването на хидроизолационна защита.

Високопроизводителните характеристики на пеноплекс правят възможно използването му за вътрешна и външна топлоизолация на основата, стените, таваните и подовете. Освен това материалът се използва широко за интериорна декорация на мокри помещения, изолация на балкони, лоджии и веранди.

Особено внимание се обръща на технологията за монтаж на изолация "Фасада" отвън. В този случай се изисква да се създаде вентилационно пространство за полагане на хидроизолационния слой.

За вътрешен монтаж се използва пеноплекс "Комфорт", който осигурява добра топлоизолация на помещението, има повишена здравина, гъвкавост и надеждност.

За външна и вътрешна работа се препоръчва използването на материал с различни стандартни размери. За вътрешен монтаж са подходящи плочи с дебелина до 4 см, за външни - до 10 см.

Материалите имат следните характеристики:

 1. Топлопроводимост (W / mk): "Фасада" и "Комфорт" - 0,03.
 2. Запалимост (MPa): "Фасада" - 0,2; "Комфорт" - 0,17.
 3. Поглъщане на влага (%): "Фасада" - 0,6; "Комфорт" - 0,41.
 4. Звукоизолация (dB): "Фасада" и "Комфорт" - 42.
 5. Работна температура (градуси): "Фасада" и "Комфорт" - от -99 до +74.

Плочите за вътрешен и външен монтаж имат стандартни размери: дължина - 1,2 м и ширина - 0,6 м.

Penoplex има много предимства, които го правят да се откроява на фона на други известни нагреватели (минерална вата, експандиран полистирол):

 • Универсална употреба.
 • Широк работен температурен диапазон.
 • Устойчив на пара и влага.
 • Висока топлоизолация.
 • Дълъг експлоатационен живот.
 • Лесно обработване и инсталиране.
 • Химическа устойчивост и безопасност.

Защо да изберем Penoplex?

Penoplex е ново поколение строителни материали. Изолацията на стени и тавани с пяна отвътре има предимства пред останалите материали (например пяна) поради високите си параизолационни свойства. Също така, penoplex превъзхожда полистирена по отношение на:

 • топлопроводимост
 • устойчивост на влага
 • якост на натиск

Поради своите свойства да издържа на максимални натоварвания, penoplex е отличен за изолиране на подови настилки. Освен това, за разлика от полистирола, пеноплексът е по-тънък - това ви позволява да спестите място вътре в стаята. По отношение на ценовите показатели, penoplex също превъзхожда полистирола, но високата цена на изолатора е напълно оправдана от неговите уникални характеристики.

Какво представлява Penoplex?

Penoplex има много предимства и е един от най-популярните материали за изолация

Тази модерна изолация се състои от екструдирана пяна, пълна с газ. Произвежда се чрез екструзия от експандиран полистирол. Характеристиките на пеноплекс включват:

 • екологичност
 • химическа инертност
 • лесно се реже с нож
 • не се рони
 • устойчивост на влага
 • устойчивост на деформация
 • поглъщане на шума
 • малка дебелина
 • леко тегло

Както може да се види от списъка на материалните предимства, изолацията на лоджията с пеноплекс не изисква инсталиране на пароизолация. Материалът има отлични влагоустойчиви свойства и може да се използва във всякакви помещения. Недостатъци на материала:

 • запалим
 • токсичен при изгаряне

За да избегнете негативни ефекти в случай на възможен пожар, трябва да купувате продукти с добавка на специални огнезащитни добавки, които повишават пожароустойчивостта. Освен това не трябва да покривате с този материал отворени площи на стаята, а само да лежите между негорими строителни материали като междинен слой.

Обърнете внимание на техническите спецификации на пяната. Той действа като алтернатива на пеноплекс, но на по-ниска цена.

Прочетете за устройството на топъл под на балкона и лоджията в този материал. Как да изберете и инсталирате сами.

Правила и препоръки за инсталиране на penoplex

Ефективната топлоизолация с пеноплекс е възможна само ако се спазва технологията на нейното инсталиране. Листовете се монтират на равна повърхност. Първата, която трябва да бъде фиксирана, е стартовата лента, направена от дървена греда или перфориран метал. Ширината на дъската трябва да съответства на ширината на изолацията. Предлагат се готови комплекти, състоящи се от лента, външни и вътрешни ъгли за монтиране на фуги.

Монтажът на стартовата плоча се извършва в следния ред:

 • Хоризонтален водач е маркиран по периметъра на сградата с помощта на ниво или chokline.
 • Първо се задава необходимото ниво, след което маяците се инсталират с резба.
 • Лентата е монтирана върху дюбелите по предвидения водач.

Стартовата лента ще осигури правилното фиксиране на пяната в съответствие с геометрията на инсталацията.

Разпределеното разположение на листове от стартовата лента нагоре е най-добрият начин за монтиране на изолация. Лепилото се нанася върху вътрешната страна на изолацията и за запълване на получените кухини се използва полиуретанова пяна, която не включва опасни компоненти.

След завършване на инсталирането на пеноплекса се извършва декоративно покритие на повърхността.

Инсталиране на пеноплекс върху лепило или мастика

За да се осъществи монтаж по този начин, е необходимо да се осигури добра вентилация на помещението. Избраното лепило е подготвено за работа в съответствие с настоящите препоръки на производителя. Съставът се нанася с шпатула, на ивици по периметъра на плочата или на отделни щрихи, в размер на 5-8 бр. на един лист.

Дебелината на лепилото или мастиката най-често варира в рамките на 1-2 см, в зависимост от повърхността на тавана. Покритието на лепилото на всяка дъска трябва да бъде близо до 50% от повърхността. След като инсталирате няколко листа, изолирайте фугите, като ги запечатате с нанесената мастика.

Методи за фиксиране на Penoplex

Изборът на подходящ метод за монтиране на изолация се определя от качеството и вида на повърхността, както и от нивото на натоварване, което се създава от материала.

Закрепването на пеноплекса към стената се извършва:

 • Мастики.
 • Сухи смеси.
 • Ние лепим.
 • Дюбели.
 • Течни нокти.
 • Самонарезни винтове.
 • Полиуретанова пяна.

Независимо от избрания метод, монтирането на изолацията се извършва отдолу нагоре.

Полимерни и битумни мастики

Мастиките се използват широко за топлоизолация на цокли, основи, външни стени и балконски екрани. Те осигуряват лесно и безопасно монтиране на стена при наличие на неблагоприятни външни фактори.

Мастиците са специални вискозни смеси в епруветки, готови за употреба. Тръбите се монтират в строителен пистолет, след което мастикът се нанася равномерно върху подготвената изолация. След това се извършва монтаж и материалът се притиска към повърхността за минута.

Съвременните мастики съдържат малко количество петролни продукти, така че всички монтажни работи се извършват при спазване на правилата за безопасност и в добре проветриви помещения.

Сухи смеси

Полагането на пяна със сухи смеси на циментова основа е най-достъпната опция. Най-често се използва за фиксиране на изолация към бетонна стена. Сухата смес се разрежда в съответствие с инструкциите, за да се получи вискозен разтвор. За да се опрости смесването, се използва специална приставка за електрическа бормашина.

Готовият разтвор се нанася върху повърхността на изолацията с назъбена мистрия, за да запълни равномерно съществуващите канали. След това инсталирането на изолацията се извършва по същия начин, както при предишния метод.

Лепила

Penoplex могат да бъдат залепени един към друг с помощта на специални лепила, представени под формата на пяна. Лепилото се използва по същия начин като полиуретановата пяна. Високата адхезия на материала ви позволява да фиксирате penoplex върху гладки бетонни и каменни повърхности.

Съставът се нанася по периметъра на изолацията със строителен пистолет за уплътнител или полиуретанова пяна. След това той се притиска към обработената повърхност за 40 секунди. Ще отнеме поне половин час, докато материалът се стегне напълно.

Два часа по-късно се извършват довършителните работи по повърхността.

Дюбели с форма на дюбели

Закопчалка с широка глава, която се използва за големи площи на топлоизолация и за неравни повърхности, като тухлена стена.

За работа могат да се използват пластмасови или метални фиксиращи гъби, способни да издържат на тежки довършителни материали и устойчиви на повреди.

Дисковите дюбели са прикрепени както следва: перфоратор прави дупки с дълбочина до 6 см, които се запълват с пяна. След това се вкарва дюбел, така че капачката да не се издига над повърхността на изолацията. За един лист изолация се използват до 5 дюбели. Съседните листове са свързани помежду си с един дюбел, който се вкарва в свързващия шев.

Течни нокти

Можете да залепите изолацията върху изравнена и грундирана основа с помощта на течни пирони. Лепилото се нанася с пистолет в центъра и по периметъра на плочата от пяна. Фиксирането се извършва чрез бързо притискане на материала към третираната повърхност.

Течните нокти са гъвкава, скъпа смес, която е подходяща за дървени и метални повърхности. Поради високата цена на материала, такава изолационна технология е препоръчителна за малки площи.

Самонарезни винтове

Най-простият и евтин вариант за топлоизолация на повърхности е използването на самонарезни винтове и отвертка. Подходящ за фиксиране на пяна към дървена стена върху предварително монтирана решетка.

Въпреки простотата и наличността, този метод за инсталиране на изолация има значителни недостатъци. За разлика от дюбелите, самонарезните винтове имат малки капачки, така че разходът им е по-голям - до 8 броя на плоча. Съответно това става причина за появата на студени мостове и намаляване на топлоизолационните характеристики на повърхността.

Монтажна пяна

Методът за фиксиране на изолацията с помощта на полиуретанова пяна е от спомагателен характер, ако основното закрепване се извършва върху дюбели или самонарезни винтове. В този случай повърхността е залепена с пяна, за да се увеличи адхезията на материала към повърхността. Този метод се използва за облицоване на пластмасови и гипсови повърхности.

Пяната се нанася с пистолет в центъра и периметъра на листа от пяна. След това изолацията се нанася върху повърхността и се задържа известно време за бърза настройка.

Как да изолираме тавана с пеноплекс

Penoplex е еднакво ефективен за външна и вътрешна топлоизолация и е подходящ за всякакви повърхности - таван, стени, под. Изолацията на тавана може да се направи по два начина и двата са доста прости.

Монтаж на топлоизолация със закачалки

Как да изолираме тавана с пеноплекс
Как да изолираме тавана с пеноплекс

За работа ще ви трябва:

 • листове от пяна с дебелина 20 мм;
 • остър нож;
 • рулетка;
 • метални окачвания;

  Права закачалка за метални профили
  Права закачалка за метални профили

 • пластмасови дюбели и винтове;
 • полиуретанова пяна;
 • грунд.

Този метод е подходящ за плоски тавани. Ако таванът е направен от бетонни плочи и на фугите има пропуски или стружки, те се запечатват с шпакловка преди изолация. След това работната зона се проверява с ниво, за да се гарантира, че няма разлики във височината. След това можете да продължите към топлоизолацията на повърхността.

Монтаж на топлоизолация със закачалки
Монтаж на топлоизолация със закачалки

Таванът се грундира и изсушава, окачванията се приготвят. В един от ъглите, отстъпвайки от стените около 15 см, директно окачване се нанася върху тавана и се фиксира с дюбели с винтове. След това още 15-20 см се отдръпват от първото окачване успоредно на стената, а следващото се закрепва. След завършване на този етап окачванията трябва да се поставят на тавана в равномерни паралелни редове с интервал от 2-3 cm.

Сега краищата на окачванията на първия ред са огънати надолу и точките на закрепване са маркирани с молив върху лист пеноплекс. С остър нож изрежете дупки по ширината на окачването и нанесете материала на тавана, като внимателно прокарате краищата на крепежните елементи през изолацията. След полагането на първия лист преминете към втория, като плътно съедините плочите. Всички отвори за закрепване, шевовете между плочите и фугите със стени са запечатани с полиуретанова пяна.

Вместо окачвания, много използват специални дискови дюбели или самонарезни винтове. Принципът на закрепване и инсталиране на изолация остава същият. Не се препоръчва да използвате обикновени самонарезни винтове за тези цели. Изолационният слой е покрит с гипсокартон, дърво, пластмасови панели.

Закрепване към решетката

Закрепване към решетката
Закрепване към решетката

Вторият метод се използва в случаите, когато таванът има големи разлики във височината или отделни греди. За решетката изберете пръчка или алуминиев профил, който съответства на дебелината на изолацията. За да регулирате по-малко листите пяна под клетките на щайгата, трябва незабавно да фиксирате гредите на разстояние по-малко от 1-2 см от ширината на листа. Когато рамката от греди е готова, можете да фиксирате топлоизолацията .

Плочите се нарязват на дължина, лепилото се нанася от задната страна и се вкарва плътно в решетъчните клетки. Всички пролуки и пролуки между изолацията и дървения материал се издухват с пяна, отрязва се излишното. Върху пеноплекса е залепена подсилваща мрежа от фибростъкло и след това таванът е завършен.

Всички пролуки и пролуки между изолацията и дървения материал се издухват с пяна, отрязва се излишното
Всички пролуки и пролуки между изолацията и дървения материал се издухват с пяна, отрязва се излишното

Изолирана обшивка на тавана
Изолирана обшивка на тавана

Как да направите двойна изолация

Често тази технология се използва за изолиране на балкон, лоджия и веранда, за да се създадат най-удобните условия за престой на закрито.

Той предвижда полагане на топлоизолационния материал в двоен слой върху повърхността, която не може да бъде остъклена - носещата стена и парапета. Страничните стени, подът и таванът са покрити с един слой изолация.

За двойна изолация се препоръчва използването на пенофол и пеноплекс, които осигуряват надеждна топлоизолация и намаляват топлинните загуби.

Първо, penoplex се инсталира по един от горните начини, отгоре на който penofol е монтиран върху метални скоби или лепилен състав.

Високите експлоатационни характеристики на пяната като нагревател позволяват широкото й използване за вътрешна и външна топлоизолация на сгради. Наличието на обработка на материали и изборът на най-подходящия метод за монтаж ви позволява ефективно да изолирате различни видове повърхности със собствените си ръце, без да привличате скъпи специалисти.

Главна част

Ще ни трябва:

 • пеноплекс листове
 • нож за строителство
 • полиуретанова пяна
 • инструмент за закрепване (самонарезни винтове)

Инструменти:

 • ударна бормашина с приставка
 • бормашина за смесване на лепило
 • шпакловъчен нож
 • настъргани рендета
 • шкурка за фугиране на мазилка
 • други декоративни инструменти за довършителни работи

Напредък в работата: изолация на стени и тавани

Закрепването на изолацията към стените и тавана може да бъде две възможности:

 • на щайгата
 • директно на стената

Ако ще монтирате пеноплекс на стена, перфектната равномерност и гладкост на обработената стена ще позволи на материала да бъде здраво закрепен към повърхността. Когато инсталирате изолация в щайгата, равномерността на стената няма голямо значение.

изолация на стени с пяна
Извършваме монтажа на пяна по стените с помощта на щайгата

 • Фиксираме дунапреновите листове към повърхността на тавана и стените с помощта на дискови дюбели (с пластмасови сърцевини). Ако ще поставяте шпакловка по стените, листовете от пяна трябва допълнително да бъдат залепени.
 • Затворете фугите между листовете полиуретанова пяна без толуен (той разтваря полистирол). След изсъхване пяната се подрязва с нож.
 • По желание монтираме топлоизолационния слой с покрит с фолио полиетиленов филм, като го поставяме с фолио вътре в стаята с помощта на полиуретаново лепило, създавайки ефект на термос, запечатвайки фугите с метална лента.
 • Ние правим окончателно довършване.

Направи си сам изолация на лоджията с пеноплекс от ъгъла. Ако трябва да изрежете жлеб в панела, това може да стане със строителен нож.

Напредък в работата: подова изолация

Подова изолация с пеноплекс
Работата по изолиране на пода на лоджията с пеноплекс може да се извърши по различни методи:

 • полагане на трупи
 • полагане на замазка

За полагане на пяната между дървени трупи са подходящи листове с дебелина 5 - 10 см. Дървените трупи са предварително обработени с антисептик. Пропуските между изоставанията и листовете са запълнени с полиуретанова пяна.

Топлоизолация под замазката се изпълнява в следната последователност:

 • пеноплекс
 • полиетиленов филм
 • довършителна замазка

Не бързайте да полагате декоративното покритие върху бетонната замазка - оставете я да се втвърди и изсъхне добре. Времето на втвърдяване на бетона зависи от климата във вашия район. Нанесете слой замазка най-малко 5 cm.

След изолацията ще трябва да помислите за външния вид на изолираната стая. Комбинирането на стая и лоджия може да бъде интересно дизайнерско решение.

За други начини за изолиране на лоджия ще научите от нашата статия. Ще ви разкажем за настоящите методи за топлоизолация с помощта на минерална вата и пяна.

За видовете балконски сандъчета за цветя и техния правилен избор: https://balkonsami.ru/interer/ozelenenie/kak-pravilno-vyibrat-balkonnyie-yashhiki-dlya-tsvetov.html

Довършителни работи на пода

След монтирането на изолацията на пода, върху замазката се поставя всякакъв декоративен материал - дървен паркет, ламинат, линолеум или керамични плочки. При желание подът с отопление е монтиран отгоре (инфрачервен или базиран на нагревателни рогозки).

Ако подът е изолиран с помощта на дървен материал, отгоре на трупите се полагат листове шперплат или OSB плоскости, върху които след това се поставя окончателното покритие.

Декорация на таван и стена

За монтажа на довършителните работи се прилага дървена рамка-рамка към стените с тавана (ако не е монтирана по-рано, при полагане на изолацията), към която е прикрепен довършителният материал. Рамката е издигната от тесни дъски, обработени с антисептичен състав и монтирани върху пяната. Такова закрепване прави цялата конструкция по-надеждна и издръжлива.

За декорация на тавана и стените най-често се използват пластмасови панели, гипсокартон или дървена облицовка. Между другото, подплатата допълнително ще запази топлината в стаята. Важно е да се обърне внимание на факта, че за тавани от гипсокартон се използва щайга от метални профили.

След завършване на монтажа на довършителния материал, полагаме первазите за пода и тавана, както и подреждаме ъглите между стените.

Съвет: Монтажът се прави най-добре при топло време. Ако искате да изолирате лоджията с пеноплекс през студения сезон, затоплете стаята с нагревател. Не се препоръчва монтирането на пеноплекс при температури над +25 градуса, тъй като водата от лепило и циментови състави се изпарява бързо.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни