Подът на втория етаж в дървена къща - основните етапи на монтаж. Закрепване на греди, валцуване, хидроизолация и изолация


Основни принципи

Гредите, те също са трупи, се полагат успоредно една на друга между две стени върху слой бетонна замазка или върху основна плоча. Преди това дървените трупи бяха само дървени, но сега металните и полимерните материали внасят разнообразие, които по-успешно издържат на деформациите и скърцанията, възникващи с течение на времето върху готовите подови дъски, положени върху дъските.

Ролята на гредите може да се играе от дъски с голяма дебелина, положени по ръба, но по-често това е обикновена греда, фиксирана на ниво в една равнина на пода. Пространството между изоставанията е запълнено с изолационни материали. Понякога под него се намира слой изолация. Той служи като допълнителна бариера срещу висока влажност.

Изолационен маркер

Ширината на клетките за полагане на постелки от минерална вата трябва да бъде с 1-2% по-малка от размера на изолацията. Поради плътното прилепване, прекомерната вентилация на пода се елиминира и евентуалното свиване на памучната вата с течение на времето се компенсира. Когато полагате постелките, те трябва да бъдат внимателно и равномерно изстискани през равнината, поставени в кухината и след това изправени вътре. Желателно е след полагането памучната вата да образува малка гърбица, стърчаща нагоре, която да бъде притисната от дъските. Ако се използва фолиева вълна, тя се позиционира с отразяващата повърхност нагоре.

В случай на експандиран полистирол, който практически не е сгъстим, е възможно образуването на малки пролуки. Те се елиминират чрез издухване с лятна полиуретанова пяна в края на запълването на всички клетки. Твърде дебелите пролуки, за да се намали консумацията на пяна, могат да бъдат отстранени чрез тънки изрязани вложки от EPS.

За да се запълни изолацията в пространството между изоставанията, е необходимо клетките да се локализират чрез покриване на дъното с паропропусклива мембрана с яка върху дървени греди. В най-простата си форма могат да се използват геотекстил или пароизолация за защита на покривите. За да се предотврати изместването на мембраната при запълване на изолацията, се препоръчва да се изстреля със скоби към дървените елементи на подовата система.

Защо да изолирате дървен под

Дървото, в сравнение с бетона, е доста топъл материал, но когато изграждате рамкова частна къща или къща от бар със собствените си ръце, не винаги е възможно да се постигне рационален баланс на дебелината на конструкцията по отношение на якост и топлопроводимост. За да се намали разхода на материали по стени и основи, е необходима топлоизолация. Възможно е да се извършват изолационни работи както в старата, отдавна пусната в експлоатация, така и в новата конструкция.

Изолирането на пода в дървена къща може да предотврати следните проблеми:

 • появата на прекомерна влага в стаята;
 • понижаване на температурата в задачата;
 • кондензация, в резултат на което се появява плесен;
 • появата на гъбички и други опасни за хората микроорганизми;
 • увеличени разходи за отопление;
 • разрушаване на дървени конструкции отвътре.

Правейки работата със собствените си ръце, можете значително да намалите разходите. Сега има много материали, чието използване не изисква специални умения и висока квалификация.

Диаграма на топлинните загуби на дървена къща
Диаграма на всички топлинни загуби на дървена къща.

Съвети: дървени подове в къща

11 прости съвета за подови настилки от професионални строители

По време на строителството и вътрешната декорация на дървена къща възникват много въпроси точно относно технологията за инсталиране на подовото покритие.Различава ли се пода в дървена къща и тухлена (блокова) вила? Как да направите топъл под в дървена къща? Могат ли да се използват керамични плочки? Какво да вземете предвид при избора на материали? Има много въпроси. Събрали сме съвети от професионални строители относно монтажа, изолацията, звукоизолацията и като цяло технологията за полагане на пода в селските къщи.

Не се отказвайте от съвременни и доказани технологии, когато декорирате дървена къща

В дървена къща е възможно да се монтира всякакъв покривен слой, да се полагат вътрешни комуникации, отоплителни кръгове. Ако е необходимо, се монтира стандартна подова дъска, основа от дървесни плоскости, излива се замазка - ограничения са възможни само за общото тегло.

Основата на дървените трупи е по-скоро предимство на дизайна, възможността за допълнително използване на вътрешното пространство, подобряване на топлоизолацията и звукоизолацията (в припокриването между етажите). Убедени ли сте, че под в къща от бар може да бъде направен само от дърво? Не вярвайте, изберете всеки материал, който ви харесва.

Какво е груб и последен етаж в къща от бар

Ако проектът казва "груб под", тогава собственикът получава изолирана конструкция с хидро и пароизолация, подготвена за довършване на повърхността. GOOD WOOD използва шперплатови листове като груб завършек.

Подкрилото е приковано към гредите и е проектирано да разпределя тежестта равномерно върху носещата конструкция. Обикновено обектите се предават в тази форма, ако проектът не включва довършителни работи, т.е. прегради и тавани трябва да бъдат украсени.

Довършителният под се полага при поръчка за изграждане на къщи до ключ от залепени греди, трупи или редовни греди. Поставяме плочки, ламинат, паркет върху грубия под - всякакъв материал, който е посочен в спецификацията.

Бетонна замазка: дебелина против напукване

Ако сте избрали бетонна замазка, тогава не трябва да спестявате дебелина на слоя. Пукнатините не се образуват веднага, те се скриват от финишното покритие и се появяват, когато разрушаването достигне критична точка. Повърхността започва да скърца, появяват се неравности, подуване, кухини, бум на почукване от стъпала.

Допълнителни 1-2 см замазки, подсилващ слой и спазване на технологията предотвратяват напукване.

Бетонна замазка: не забравяйте за амортисьорните ленти по периметъра

Слоеве хидроизолация, изолация с фолио отделят бетонната плоча от носещите конструкции отдолу. Отстрани трябва да се постави специална амортисьорна лента, която компенсира топлинното разширение и напълно изолира основата на пода от стените. В резултат на това се предотвратява появата на вътрешни напрежения по време на отоплението (особено в конструкции с топъл под в селска къща) и предаването на вибрации към гредите (шумоизолацията се увеличава).

Да не се бърка: хидроизолация - от вода, бариера срещу пара - от конденз

Правилното подреждане на слоевете предпазва дървените трупи на пода в къщата, изработени от дървен материал, решетка и изолация от намокряне, преждевременно износване и замръзване. Не очаквайте, че е достатъчен един хидроизолационен или пароизолационен филм - всеки слой има свое предназначение. За пълна защита слоевете трябва да бъдат правилно разположени, като се отчита посоката на въздушния поток при полагане на мембраните.

Колко слоя изолация са необходими

Припокриването на слоевете елиминира възможното съвпадение на пролуките. Обикновено те използват 4 слоя минерална вата с дебелина 5 см - тази „възглавница“ осигурява висококачествена топлоизолация, овлажнява чуждите звуци.

За подобряване на звукоизолацията се използват допълнителни гумени уплътнения, специални крепежни елементи, облицовъчни слоеве за ламинат и паркет. Обшивките спират вибрациите, влакната от минерална вата заглушават звука. Без такава защита подът става барабан. Повече подробности за конструкцията са описани в раздела „Груби подове. Звукоизолация ".

Имате ли нужда от топъл под в къща от дървен материал?

Защо не? Топлият под е удобен и удобен, не отказвайте допълнителна възможност да направите живота по-приятен. В частните къщи обикновено полагаме под с топъл вода - свързваме тръбопровода към отделен колектор, внимателно регулираме температурата. В същото време помещенията се затоплят по-равномерно, зависимостта от работата на основните радиатори намалява.

Възможно е да се монтира топъл под в баня в къща от дървен материал, баня, хол, спалня, детска стая, в кухнята - във всяка стая, където се предполага, че се ходи без обувки. С компетентно изчисляване на отоплението е възможно да се намалят разходите за оборудване за основната отоплителна мрежа.

Как да изберем покритие

Ако къщата се планира да се използва постоянно, тогава няма ограничения за покритие - изберете всяка опция. Всичко, което се използва в градските апартаменти с централизирано отопление, е подходящо, включително "деликатни" материали, които се влошават от промени в температурата и влажността. Ако къщата няма да се отоплява постоянно, тогава е по-добре да се даде предпочитание на по-устойчиви материали.

При изграждането на къща от залепен ламиниран дървен материал до ключ могат да се използват едновременно няколко вида довършителни покрития и подови конструкции. Ламинат или паркет за хола, керамични плочки за кухнята и банята, комбинирана декорация на коридора - в модерна дървена къща е възможно да използвате всички дизайнерски опции, с които сте свикнали.

Обърнете внимание на лепилото за плочки

Когато избираме лепило, ние вземаме предвид условията на работа:

 • за улицата;
 • за вътрешни работи;
 • за полагане на плочки на топъл под.

В зависимост от предназначението към лепилото се добавят еластични включвания, които предотвратяват натрошаването при термично разширение.

Таван: обратна страна на пода

За декориране на тавана в дървена къща е най-подходяща имитация на бар, но понякога в проекта е включен гипсокартон (най-често в комбинирани къщи, когато плоският таван е по-подходящ по стил). И в двата случая е важно да се спазва последователността на монтажа, за да се предпази вътрешността на конструкцията от конденз.

В заключение - за вентилацията

Премахването на излишната влага е основното изискване за качествена инсталация. При сглобяването на пода на първия етаж се обръща специално внимание на хидроизолацията - вътре не се допуска влага. Но високата влажност в пространството под пода може да унищожи всяка структура, поради което в основата са предвидени технологични дупки.

Вентилационните отвори осигуряват естествена вентилация и отстраняване на влагата. Уверете се, че дупките са на не повече от 90 см от ъгъла, на 15 см над нивото на земята, на разстояние 2-2,5 м един от друг. Не блокирайте и не покривайте вентилационните отвори с довършителни материали.

Подът е важна част от къщата, за която се разработва пълноправен раздел от проекта. Въпроси относно дизайна, топлоизолацията и шумоизолацията често възникват на семинарите на GOOD WOOD. Инженерите разказват подробно за технологията, показват проби от материали.

Опциите за дизайн могат да се видят в примерите за извършената работа - снимки на къщи от залепен ламиниран дървен материал "до ключ" са в галерията на нашия уебсайт. В демонстрационните къщи можете да видите опции за подови покрития, комбинации с декорации на стени, примери за материали за различни стаи.

Какви подове изискват изолация

Следните конструкции се нуждаят от защита:

 1. пай със застъпване на студено мазе;
 2. тавански етаж;
 3. изграждане на междуетажно припокриване.

В случая с междуетажната версия материалът се използва като звукоизолация. В този случай е необходимо да се осигури слой с дебелина 3-5 cm.

Изолацията на пода на първия етаж в дървена къща ви позволява да осигурите комфортни условия за живот. По-голямата част от топлинните загуби се случват през тавана на горния етаж, поради което е необходимо топлоизолацията да бъде избрана и инсталирана правилно.

Общи изисквания за подови настилки в къща от бар

За да определите какъв ще бъде подът на дървена къща, трябва да знаете условията, изискванията, които трябва да се спазват по време на монтажа:

 1. Дървена къща се издига върху лек фундамент (купчина, лента), където по проект има подово покритие.
 2. Подът трябва да има настилка, рамка без монолитна повърхност, където се полага изолацията. Ако поставите трупи върху гредите и направите настилка, тогава сантиметрите от височината на къщата се губят. За да се избегне това, той се полага върху греди.
 3. При подреждането на подовата настилка отдолу се прави пароизолация, която предпазва основата от разлагане, а върху изолацията се полага хидроизолационен слой за защита.
 4. Подът трябва да осигурява звукоизолация между помещенията на етажите, да е топъл.
 5. При натоварване подовата настилка не трябва да скърца, да се огъва, да се деформира. За това се избира стъпката на инсталиране на изоставанията (40-70 см), дебелината на дъските (2,5-4 см).
 6. Материалите на конструкцията предпазват от влага.

Ползи от дърво

Припокриванията са хоризонтални конструктивни елементи на сгради и съоръжения, разделящи ги на етажи или отделящи ги от техническите помещения (таван или мазе). В зависимост от какъв материал е построена сградата, подовете могат да бъдат монолитни, сглобяеми стоманобетонни или дървени.

За изграждането на частна къща подовете на дървени греди са най-подходящи, тъй като теглото им е по-малко от това на конструкции, изработени от други материали, и изграждането им със собствените си ръце е по-евтино и по-лесно.

Дървените междуетажни тавани могат да бъдат подредени в къщи от всякакъв материал, с изключение на монолитен стоманобетон. Те се издигат едновременно с изграждането на стените, тъй като последните се издигат до височината на следващия етаж. В дървените рамкови сгради подовете могат да се изпълняват едновременно с изграждането на рамката на цялата сграда, дори преди тя да бъде изолирана и облицована.

Подготвителна работа

При изграждането на частна къща без сутерен, дървеният под се счита за най-добрият вариант. Процесът на производство на подови настилки е разделен на етапи, които са взаимно свързани. Нарушение на технологията, малка грешка в полагането може да се прояви в бъдеще като сериозен дефект. Работата трябва да се извършва в съответствие с изискванията и да започне с подготвителна работа.

Инструменти

За монтиране на дървен под са необходими следните инструменти:

 • Циркулярен трион (ножовка).
 • Ниво, шнур.
 • Чук, пирони.
 • Винтове 10-12 см, отвертка.
 • Устройство за смилане.

Проект на къща

Производството на подове започва по време на проектирането на сграда от бар. Първо се определя местоположението на подовите греди, които се монтират при полагане на първата корона на конструкцията, свързвайки се с дървени ключалки.

След това се определя неговата структура: разстоянието за хидроизолация, изолация. Те планират устройството на изоставания, които ще бъдат монтирани по време на изграждането на стените.

Тези точки са отразени в дизайна на сградата, за да се запази последователността.

Внимание! За изоставане се използват подови греди, правоъгълни греди, разположени с дълъг вертикален ръб.

Също така си струва да се мисли за конструкцията на основата, наличието на бетонни (тухлени) стълбове за поддържане на изоставанията. При такава основа гредите се монтират между втората, първата корона. Когато дървените трупи са вградени по време на изграждането на стените, те са претърпели свиване, след което тяхното положение се проверява с хидравлично ниво.

Обработка на материали

Произведените греди, дървени трупи, преди тяхното инсталиране, се обработват със специална импрегнация, която предпазва дървената повърхност от влага, насекоми и придава на дървото огнеустойчиви свойства.

Долните редове греди също се обработват, от които са монтирани стените. За висококачествена връзка се използват ключалки с гълъбови опашки.Инсталирането на изоставания се извършва на нивото на водата, поставяйки прътите на една и съща хоризонтала. След предварителна подготовка те започват да изграждат под в къщата от бар.

Изолационни слоеве

Така че, ако си представите изолационна торта в напречно сечение, тя ще се състои от следните слоеве:

 • подови дъски на горния етаж;
 • изостава;
 • парна бариера на пода;
 • греди със слой топло и звукоизолация между тях;
 • парна бариера на тавана;
 • облицовка на тавана.

В многоетажните сгради изолацията на междуетажното припокриване е от значение само ако това припокриване е направено между мазето и първия етаж, както и в случай на припокриване между горния етаж и неотопляемото таванско помещение.

Ако припокриването разделя два жилищни отопляеми етажа, тогава ролята на изолационния материал за изолация е незначителна. В този случай звукоизолационните свойства на конструкцията са много по-важни. Въпреки факта, че топло- и звукоизолационните материали са включени в една и съща група, когато са класифицирани по предназначение и технологични характеристики, техните свойства могат да бъдат различни.

Тези разлики трябва да се вземат предвид, когато се използва този или онзи материал в определен етаж.

Защо е невъзможно да се направи без подова изолация?

Някои вярват, че ако направите солидна основа и подовете са оборудвани с дебели материали, тогава можете да направите без изолация. Но в действителност подовете в такива къщи - особено през зимата - ще бъдат достатъчно студено.

Важно! Подът е най-студената част на къщата, особено приземният етаж. В края на краищата, студеният въздух, както знаете, винаги пада надолу, докато топлият, напротив, клони нагоре. Ето защо не е изненадващо, че въздухът в близост до пода е винаги по-студен.

Подът е най-студената част на къщата, изисква висококачествена изолация
Подът е най-студената част на къщата, изисква висококачествена изолация
Съветваме ви да не пестите от закупуване на изолация, защото без нея:

 • ще се образуват студени мостове;
 • ще загубите топлинни ресурси;
 • температурата в къщата през зимата ще спадне драстично;
 • влагата в стаите ще се повиши;
 • дървените елементи бързо ще се срутят;
 • На дъските на пода ще се натрупа конденз, което ще доведе до образуването на нездравословна плесен.

Качествената изолация може да реши повечето от тези проблеми. Но е важно да го изберете правилно и да го инсталирате в съответствие със строителните норми. Казано е, че с добра топлоизолация на пода, разходите за отопление ще бъдат значително намалени - с около 30%.

Експертно мнение: Е. В. Афанасьев

Главен редактор на проекта Stroyday.ru. Инженер.

Между другото, вече говорих за процедурата за затопляне на пода в рамкова къща. Препоръчвам ви да проучите подробните инструкции със снимка.

Правилен дизайн на пода

Подовите греди от дърво са подредени по гредите. Те обикновено се използват като бар. Размерът на секцията зависи от размера на участъка, който трябва да бъде покрит, както и от очакваното натоварване на пода и използваните видове дървесина. Най-често се използва греда с ширина на профила 100 mm и височина на профила 150-200 mm.

Освен това, самото припокриване се формира чрез монтиране на подовите дъски на горния етаж и подгъване на материалите на тавана на долния етаж. Често можете да видите, че подовите дъски се полагат директно върху гредите, но е по-правилно първо да монтирате трупите върху гредите, а след това да направите подовата настилка от дъските по тях. Вторият вариант е най-предпочитан, тъй като ще позволи да се произведе правилната изолация на етажа върху дървени греди.

Факт е, че в тортата, на която запълването на припокриването между етажите е толкова подобно, трябва да присъстват слоеве пароизолация.

Изработени са от специална мембрана с определен коефициент на паропропускливост, а горният слой на мембраната позволява парата да преминава само в една посока - от изолацията във въздуха. Следователно между мембраната и подовата дъска е необходима въздушна междина, която ще отстрани парата под дъските.В противен случай последните просто ще започнат да гният.

В този случай мембраната се полага върху гредите на пода, а въздушната междина се образува поради дебелината на изоставанията, положени перпендикулярно на гредите.

Парата се изхвърля изпод дъските през отвори, специално изрязани в пода или первази с прорези, използвани за кант на периметъра на стаята.

Забележка! Долният слой на мембраната трябва да бъде направен от материал с много нисък коефициент на паропропускливост.

Това е необходимо, така че влагата от долните помещения да не се просмуква през междуетажните тавани, а също така да не се задържа в слоевете изолация. Целият въздух от пода трябва да се отвежда в атмосферата само през вентилационни канали или прозорци за вентилация.

Затопляне между изоставанията


Устройството е груб дървен под (трупите могат да бъдат заменени с греди или можете да поставите трупите върху гредите).

В този случай много зависи от дизайна на основата. Опростено, основата в дървена къща е кутия, върху която е поставена дървена къща. Такава основа на дървена къща може да бъде издигната от бетонни блокове, шлакови блокове, поставени от тухли със стълбове в ъглите и в средата, изляти с бетон в кофража. Непосредствено по време на изграждането на основата в него се полагат трупи под подовата настилка или се оставят места за полагането им.

Има много опции, но резултатът е същият. На земята има правоъгълна кутия с въздушна възглавница между нея и пода. По този начин основата на къщата може да се формира, ако се увеличи височината на основата.

Ако къщата не е нова и вече е стояла дълго време, тогава за по-голяма надеждност си струва напълно да се демонтира старата конструкция до замяна на изоставанията. Липсата на топлоизолация не може да не повлияе на състоянието на старите материали и надеждността на конструкцията, дори ако външният им вид не се съмнява.

Замяната на изоставането не трябва да причинява усложнения.

Освен ако, разбира се, те не са вградени в бетона на основата, в този случай е по-добре да се говори не за подмяна, а за възстановяване. Във всички останали случаи старата конструкция се разглобява и замества с подобна, но направена от нов материал.

Когато избирате дърво за изоставане, трябва да обърнете внимание на степента на неговата влага. Никога не трябва да се използва прясно нарязан материал. Най-малко подът ще води, най-много ще унищожи цялата конструкция и ще докосне основата с цокъл. След монтажа трупите трябва да бъдат обработени със специална емулсия, която ще увеличи огнеупорните характеристики и ще предпази дървото от вредители и гъбични образувания.


Разширената глина се полага върху найлоново фолио, припокрито по стените. Получените фуги са запечатани с лента.

След подмяна на изоставането измерваме пространството между изоставанията и земята. Ако разстоянието е до 200-300 мм, тогава цялото това пространство трябва да бъде запълнено с насипен материал с ниска топлопроводимост. Разширената глина ще бъде най-доброто решение на този въпрос. Можете също да използвате гранули от едър експандиран полистирол като основна изолация на пода.

Както експандираната глина, така и експандираният полистирол имат отлични характеристики на устойчивост на влага, а индексът на топлопроводимост варира от 0,07 до 0,082 W / (m • ° C).

Първичната изолация се излива до дъното на изоставането с малък, няколко милиметра, навлизайки отстрани, се дава време тя да се уталожи и уталожи. След утаяване ще лежи точно на долното ниво на трупа.

По цялата дължина на пода между трупите се полага хидроизолационен филм. Така че страничните му ръбове могат да бъдат прикрепени с телбод за мебели към носещите греди.

Сега дойде ред на избора и монтажа на основната изолация за подовата настилка на първия етаж.

Материали за работа

За да изолирате правилно пода в дървена къща, трябва да изберете висококачествена изолация, която има всички необходими свойства. Изолацията може да се извърши както отвътре в стаята, така и от страната на студения въздух.

За самостоятелна изолация на таванския под отвътре или мазето отдолу е по-добре да използвате леки материали, които ще фиксират без проблеми отдолу към подовата торта. В този случай ще бъде правилно да кандидатствате:

 • минерална вата на рула;
 • Стиропор;
 • полиуретанова пяна.

Тези материали ще осигурят максимално удобство при работа при изолиране на тавана със собствените си ръце.

Когато изолирате рамкова къща, къща от дървен материал или дървени трупи, може да се извърши работа от вътрешната страна на стаята за пода на първия етаж и отвън за последния. В такъв случай по-добре е да се извърши изолация на пода по дървени трупи или греди, тъй като това ще предотврати прехвърлянето на товара върху крехък материал. За този вид работа можете да използвате следните материали:

Повече информация за изолацията с дървени стърготини и експандирана глина може да намерите в статиите „Затопляне на подове с експандирана глина“ и „Затопляне на подове с дървени стърготини“. Тези материали имат такива предимства като естествен произход и ниска цена, така че ако трябва да намалите разходите за строителство или изолация в стара сграда и да осигурите пълна екологичност, по-добре е да ги използвате. Те обаче са по-малко технологично напреднали от другите материали.

Напоследък методът за подова изолация с пяна (полиуретанова пяна) също набира популярност. Този метод е добър със своята ниска интензивност на труда и висока ефективност.

Изолацията на пода с експандиран полистирол също заслужава внимание поради относително ниската цена на материала и лекотата на монтаж. Методът за подова изолация с Penoplex (екструдиран пенополистирол) е по-малко популярен при дървените подове поради високата цена на материала - той е по-подходящ за изолация под замазката.

Характеристики на изолацията и изолацията

Следващият етап от подреждането на пода в дървена конструкция е инсталирането на изолация. Неговият слой минимизира топлинните загуби, които могат да възникнат през пода. Много хора се чудят как правилно да изолират дървен под в къща от бар, какъв вид изолация да използват? Използвайте всички налични материали:

 1. Минерална вата: изработена от 3 различни вида материали. Това е стопилка от метални скали (каменна вата), доменна шлака (шлакова вълна), части от стъкло (стъклена вата). Материалът се произвежда под формата на ролки, панели с дебелина 2-20 см. Освен това е фолио от 1 или 2 страни, което увеличава ефекта.
 2. Пенопласт: той се състои от 98% въздух, поради което е най-леката изолация. Отличава се със своята плътност: може да бъде 15 кг на кубичен метър. метър, а може би 25. Те произвеждат панели с размер 1 * 1 m с дебелина 2, 3, 4, 5 10 cm.
 3. Екструдирана полистиролова пяна: Подобна на външен вид на полистироловата пяна, но направена чрез екструзия. Материалът има плътност от 35, 45 кг на кубичен метър. метър, размер 1,2 * 0,6 м, дебелина 2-10 см.
 4. Изолон: използва се при монтиране на „топъл под“, като отражател. Това е тънък материал, който се полага с припокриване, свързан с лента.
 5. Разширена глина: порест, лек материал, образуван в резултат на изпичане на шисти, глина. Използва се за изолация на бетон, дървени подове, монтирани на земята.

Внимание! За оформяне на суха замазка се използва експандиран глинест пясък: изработва се възглавница и се покрива с фиброциментови листове.

Няма специални изисквания за изолационния материал. Можете самостоятелно да извършите изолация на пода с който и да е от изброените материали, изпълнявайки няколко нюанса: хлабав, минералната изолация не уплътнява, не създава празнини и е препоръчително да се разпенват празнините между плочите от пяна. Поставете слой изолация върху грубия под между трупите. На последния етап на изолация се полага допълнителен хидроизолационен слой за защита от влага отстрани на помещението.

Материали, техните характеристики

За да се реши кой е най-добрият начин за изолиране на пода в дървена къща, е необходимо внимателно да се проучат свойствата на съществуващите материали. В продажба има различни видове нагреватели, които имат свои физически и експлоатационни качества. Всеки от тях може да бъде поставен под настилката или да бъде инсталиран върху нея, без да се премахва старото покритие. Нека разгледаме най-популярните опции:

Експандирана глина

Сипък материал под формата на заоблени гранули. Изработен от изпечена глина. Той има пореста структура, но повърхността на всяка пелета е покрита със запечатан стопен филм. Основното предимство на експандираната глина е нейната издръжливост. Слоят за запълване може да се използва няколко пъти върху различни предмети и материалът няма да загуби своите качества. Освен това предимствата на изолацията са:

 • леко тегло. Поради порестата структура масата на гранулите е малка. Това елиминира ненужното напрежение върху носещите конструкции дори при създаване на дебел слой изолация;
 • ниска топлопроводимост;
 • устойчивост на температурни промени;
 • разширената глина не гори;
 • здравина, устойчивост на механично напрежение;
 • инсталирането не е трудно и лесно се извършва на ръка.

експандирана глина

За монтажа е необходимо само да се напълни маса от материал и да се изравни повърхността, като се придаде на слоя еднаква дебелина. За да се получи желаният ефект обаче, е необходима доста голяма дебелина на засипката - експертите препоръчват полагане на слой изолация от поне 25-30 см. Освен това е необходимо да се следи състоянието на гранулите. Сами по себе си те са запечатани и не се страхуват от влага, но водата, която е проникнала в дебелината, не изсъхва дълго време.

Минерална вата

Популярна и търсена изолация, използвана навсякъде. Minvata е колективно име за група материали, които са:

 • каменна (базалтова) вълна;
 • стъклена вата;
 • шлака и др.

Най-често се използва базалтова вълна, която притежава най-успешния набор от качества. Предимства на минералната вата:

 • високи топлоизолационни качества;
 • леко тегло;
 • устойчивост на огън или високи температури;
 • има ролкови и плочи форми на материала, разширяващи избора;
 • трайност.

Има обаче и недостатъци:

 • способността да абсорбира влагата, след което изолацията значително променя своите качества;
 • за монтаж са необходими носещи конструкции, което усложнява процеса на изолация.

минерална вата

По време на монтажа минералната вата трябва да бъде отрязана от двете страни от възможен контакт с пара или течна вода. За това се използва хидроизолационен филм. Хидроизолационният слой създава допълнителна операция по време на монтажа, но не може да бъде изключен от технологичния процес. Накиснатата минерална вата престава да бъде топлоизолатор и започва да разрушава всички структури, с които е в контакт.

Пеноплекс

Техническото наименование на тази изолация е екструдиран пенополистирол. Това е втвърдена маса, подобна по текстура на полиуретанова пяна. Притежава високи експлоатационни характеристики. Предимства на Penoplex:

 • пълна непропускливост за влага под всякаква форма;
 • ниска топлопроводимост, способността да се създаде термично отрязване дори с малка дебелина на слоя;
 • леко тегло;
 • не поддържа горенето;
 • трайност.

пеноплекс

Отличителна черта на пеноплекс е твърдостта. Монтажът може да се извърши както с допълнителни опорни елементи, така и с непрекъснато платно. Единственият недостатък се счита за относително висока цена, въпреки че днес цената на пеноплекс е значително по-ниска, отколкото преди няколко години.

Стърготини

Отпадъците от дъскорезници могат да бъдат закупени буквално за една стотинка. Често те се раздават за нищо, само за да извадят излишъка. Евтиността привлича някои собственици на дървени къщи, които се опитват да изолират пода по този начин. Тази опция обаче има забележими недостатъци:

 • нестабилност към влага;
 • способността да гние, гние, възможността за плесен или плесен;
 • насекоми или гризачи могат да започнат в дървените стърготини;
 • материалът се пече и губи качеството си.

дървени стърготини

За да се компенсират тези недостатъци, дървените стърготини се смесват с вар, глина или циментов разтвор. Монтажът е прост - дебел слой се излива върху дървен под и повърхността се изравнява. Понякога се правят плочи, състоящи се от циментов разтвор и голямо количество дървени стърготини. Брикетите се подреждат плътно, без пукнатини и пролуки, образувайки непрекъсната мрежа. Общият ефект от използването на дървени стърготини е нисък, така че в днешната практика тази опция е доста рядка.

Стиропор

Това е друг вид експандиран полистирол. За разлика от пеноплекс, този изолатор се състои от отделни гранули. Те се синтероват в специални автоклави под въздействието на прегрята пара. Свойства на стиропор:

 • леко тегло. В това отношение материалът е водещ сред всички алтернативи;
 • висока топлоизолационна способност;
 • лекота на монтаж. Изолацията се предлага в плочи с различна дебелина. Можете да изберете размера, който искате, или да използвате пакет от няколко слоя;
 • устойчивост на вода. Гранулите са херметически затворени, но между тях има леко поглъщане на влага в микроскопичните кухини;
 • ниска цена. Това е решаващият фактор, който прави пяната привлекателна за потребителите.

Стиропор

Една от характеристиките на топлоизолатора трябва да се счита за сложно отношение към горенето. Производителите твърдят, че пяната е незапалима и не поддържа горенето. Като доказателство често се показва видео, в което неуспешно се опитва парче изолация да запали запалка. В действителност обаче ситуацията е по-сложна. Пелетите са пълни с въглероден диоксид, който не изгаря. Но когато полистиролът се разтопи напълно, газът ще изтече и басейнът с течен материал ще изгори добре. Тази точка трябва да се вземе предвид при избора на нагревател.

Пенофол

Това е ролков материал, направен от полиетиленова пяна. Допълнителен елемент е алуминиево фолио, което образува отразяващ слой. Той насочва инфрачервените (топлинни) лъчи обратно в стаята, което засилва ефекта на изолатора. Има няколко вида пяна, с отразяващ слой от едната и от двете страни, а има и видове с лепкав слой за улесняване на монтажа. Дебелината на такава изолация е малка и може да се постави на пода върху настилката от дъски, без да се демонтира старият под. Слоят материал е непроницаем за влага и не позволява на въздуха да премине през него. Това има както положителни, така и отрицателни страни. Когато се използват такива нагреватели, трябва да се организира висококачествена вентилация на помещенията, в противен случай водните пари ще започнат да се утаяват по стените и други дървени повърхности.

Ековата вълна

Разхлабен материал, който се нанася чрез пръскане с помощта на специално оборудване. Нейната особеност се крие във факта, че дебелината на пръскащия слой върху дървения под може да бъде всякаква и зависи само от желанията на собственика. Тази изолация представлява целулозна люспа, получена при преработката на отпадъчна хартия и хартиени рециклируеми материали. В същото време съставът не допринася за появата на гризачи. По време на нейното производство към него се добавят добавки от борна киселина и боракс, които изплашват плъховете и предотвратяват запалването на запълващия слой. Основното предимство на тази изолация се счита за високи топлоспестяващи качества. Материалът обаче има и редица сериозни недостатъци:

 • способността да абсорбира влагата, което намалява производителността на запълващия слой;
 • необходимостта от използване на специално оборудване за стилизиране.

Освен това ecowool е доста скъп материал, което намалява привлекателността му сред потребителите.

Разпенени полимери

Група материали, сред които преобладават видове разпенен полиетилен. Те имат малка дебелина, което им позволява да се използват без отваряне на подовия под и без демонтиране на подовата настилка. Предлагат се в различни видове и форми:

 • ролки;
 • изтривалки;
 • колани;
 • черупки (черупки) за тръбопроводи.

полимери

Областта на приложение на разпенени полимерни изолатори е широка. Те изолират дървения под, стените и други повърхности. С високи топлоспестяващи качества на материала дебелината на слоя е малка, което благоприятно отличава разпенените полимерни топлоизолатори от алтернативни видове. Те са удобни за полагане под фугите на плочите, позволяват ви да изолирате покривни склонове, подове или тавани и други повърхности. В същото време те все още не са получили широко разпространение сред потребителите, тъй като се появиха в продажба сравнително наскоро. Когато решавате как правилно да изолирате пода в дървена къща, можете да разгледате тази група изолация. Техните перспективи са доста големи, а техните възможности и свойства ви позволяват да получите благоприятен ефект във всяка област.

Стъклена пяна

Изолацията от пяно стъкло е създадена за първи път през първата половина на миналия век. У нас обаче той не е широко разпространен. Основната причина за това бяха високите разходи - в производствения процес е необходимо да се използва нагряване на стъклената маса до температура на топене (1000 °), което увеличава разходите. Изолацията има добър набор от качества:

 • висока якост;
 • пълна пожарна безопасност;
 • екологична безопасност;
 • лесен и удобен монтаж.

Недостатъците са голямото тегло и високата цена на изолацията. Стъклото от пяна е по-леко от дървото, но в сравнение с други видове изолация е значително по-тежко. Ако е необходимо да се монтират големи количества материал на пода, възниква допълнително натоварване на носещите конструкции, които не винаги са готови за това.

Фибролит

Материал, който представлява сандвич от два слоя тънък OSB, между които има компресирана изолация. Това е композит, съставен от три основни компонента:

 • дървесна вълна (фини влакна);
 • циментов прах;
 • лепило (течно стъкло).

фибролит

Произвежда се под формата на плочи, което улеснява монтажа на материала върху старата настилка (отгоре). Характеристика на фибровата плоскост е неговата висока способност да абсорбира влагата. В същото време, ако монтажът се извършва на няколко слоя, теглото на изолацията се увеличава забележимо. Това намалява неговата експлоатационна стойност. За монтаж на пода на долния етаж, тази изолация е подходяща с ограничения. Не е подходящ за приземни етажи, но може да се използва на горни етажи.

Изолон

Това е друг вид полиетиленова пяна, оборудвана с фолио рефлектор. По отношение на своите качества, тази изолация е почти пълен аналог на пенофола. Много потребители бъркат тези материали помежду си. Има малки разлики в полиетиленовите класове, дебелината на слоя, дължината на ролката и други технологични проблеми. Обхватът и методът на инсталиране не се различават.

изолон

Специфичността на използването на материали също е една и съща - зони, изискващи пълно откъсване от влага във всички видове.

Как и какво да изолирате тавана на втория етаж

Собствената ви къща от дърво заслужено се смята за най-екологичния тип дом и е мечтата на почти всеки градски жител.

В днешно време едноетажните сгради са рядкост, двуетажните къщи са много по-често срещани, където стаите за гости или деца, спалните и зоните за отдих са разположени на втория етаж.

В процеса на вътрешна декорация на дървена къща често възниква въпросът за изолацията на втория етаж: важно е да изберете правилните материали и да се съобразите с всички правила за използване на изолация.

Изолацията на пода на дървена къща е процедура, чието изпълнение е тясно свързано с дизайнерските характеристики на стаята. Възможно е да не се направи пълноценен втори етаж, а да се изгради опростена версия на надстройката - таванско помещение.

Основната разлика между втория етаж и тавана е близостта на покрива във втората версия. Това определя характеристиките на работата, чиято основна цел е да поддържа топлината на тавана:

 • поради голямото разнообразие от материали на съвременния пазар, изборът на изолация зависи от предпочитанията и финансовите възможности на клиента;
 • стените на втория етаж трябва да бъдат изолирани отвътре и отвън;
 • процесът на изолиране на втория етаж на дървена къща не е необходимо да бъде оборудван със система за бариера срещу пара - за разлика от изолирането на тавана, където е необходимо.

В дървена къща над втория етаж трябва да има таванско пространство. За да се предотврати проникването на топлина от първото ниво нагоре, таванът трябва да бъде добре изолиран. Топлоизолационният слой трябва да се състои от няколко вида изолационни материали, които трябва да се полагат в дадена последователност.

Обикновено изолационният "пай" на пода в частна дървена къща се състои от следните елементи:

 • таванът на първия етаж;
 • пароизолация;
 • носещи греди от висококачествен дървен материал;
 • минерална вата, положена в клетки, образувани от греди;
 • хидроизолация;
 • всяко подово покритие.

Тази последователност трябва да се спазва стриктно, в противен случай ефективността на топло и хидроизолацията на втория етаж може да пострада значително. Ако вторият етаж ще бъде зает от тийнейджър, който обича да слуша силна музика, или ако къщата се намира в близост до пътното платно, трябва да обърнете внимание на въпроса за висококачествената звукоизолация на пода и стените на стаята.

В допълнение към топлоизолационния материал, към "питата" се добавят два слоя шперплат, които създават звукова бариера. Когато се използва експандирана глина по време на изолация, отгоре трябва да се направи бетонна замазка.

След като таванът на втория етаж е изолиран, трябва да се внимава да се предотврати загубата на топлина през тавана. Таванското помещение се намира в непосредствена близост до покрива.

Ролята на изолацията играе минералната вата, която е призната от експертите като един от най-добрите материали за изолация на таванско помещение. Тези, които са загрижени за екологичността, предпочитат ековата.

Вълната от избрания тип се полага в клетките, образувани от гредите.

Minvata се произвежда както на рула, така и на плочи - нейните еластични елементи бързо и удобно пасват между гредите. Поставянето на плочи на тавана на горния етаж се извършва по няколко начина:

 • чрез натискане на минерална вата в клетките на конструкцията на гредите. Дебелината на плочите трябва да бъде най-малко 20 см. Този метод е най-скъпият, но е много популярен сред строителите, тъй като се отличава със своята простота на изпълнение;
 • полагане на изолационни плоскости само под гредите, което изисква допълнителна обшивка. Последицата от такава изолация ще бъде намаляване на обема на тавана. Собствениците на жилища рядко правят такива жертви;
 • монтаж на плочи от минерална вата под гредите и между тях, което изисква инсталирането на допълнителни елементи на рамката. Предвид разумните разходи за труд и материали, този метод има своите привърженици.

Когато таванът на втория етаж е разположен под тавана, таванът трябва да бъде изолиран от двете страни. Тоест, първо трябва да има пода на втория етаж, след това таванът, след това таванският етаж.

Този подход се дължи на липсата на отопление в горното ниво на сградата. За тази цел на тавана на горния етаж се полага бариера срещу пара, която служи като бариера за изтичане на топъл въздух в тавана.

За целите на изолацията от вътрешната страна на втория етаж в дървена къща могат да се използват две технологии:

 • вътрешна топлоизолация, извършена по вентилиран метод;
 • изолация отвън, която се извършва мокра или суха.

Вътрешната топлоизолация е оправдана при липса на възможност за извършване на външни работи за спестяване на топлина в сградата.

Ниската популярност на интериорната декорация у дома се дължи на редица причини:

 • намаляване на площта на горния етаж;
 • замръзване на външната страна на стените, което води до появата на конденз и разрушаване на материала;
 • Кондензираната влага е основната причина за развитието на мухъл, което представлява опасност за микроклимата в дома.

По време на изолацията на стените отвътре трябва да се спазва последователността и следните точки, за да се сведат до минимум горните недостатъци:

 • подготовка на стени, състояща се в запълване на празнини с теглич и обработка на повърхности с антисептични агенти;
 • закрепване на хоризонтални ламели с цел вентилация, което осигурява достъп на въздуха до топлоизолационния материал;
 • монтаж на пароизолационна мембрана;
 • монтаж на вертикално разположени стелажи за по-нататъшно закрепване на плочи от минерална вата;
 • изолацията трябва да бъде положена между стелажите, направени от алуминиев профил или дървен материал;
 • монтаж на пароизолация;
 • довършване с гипсокартон, ПДЧ, вагон и др.

Изолацията на външната стена предполага същата последователност на работа, само без инсталиране на вентилационна щайга. Тези методи за топлоизолация се извършват „на сухо“, но на практика по-често се използва изолация „мокра фасада“.

Фасадата на дървена къща е изолирана по мокрия метод:

 • стените се подготвят и обработват с антисептик;
 • минералните плочи се залепват към специален състав и допълнително се фиксират с помощта на чадъри-чадъри;
 • към изолацията е залепена подсилена мрежа, сместа се изравнява с широка шпатула;
 • нанася се тънък слой лепило и накрая се изравнява по стените;
 • стените са измазани и фасадата е боядисана (ако е необходимо).

Последователност на работата:

 • по стените на фронтона са монтирани решетки;
 • между решетките трябва да се поддържа разстояние, равно на дебелината на листа от топлоизолационен материал / - 0,5-1 см;
 • материалът за бариера срещу пара е положен;
 • инсталирани са плочи от минерална вата;
 • полага се слой пароизолация;
 • обшивката се извършва с довършителни материали.

За повече подробности относно изолацията на тавана, ние пишем тук

Чрез стъклени повърхности, прозорци и врати има активно изтичане на топлина от помещението. Въпреки наличието на прозорци с двоен стъклопакет, склоновете трябва да бъдат допълнително изолирани. За тяхната изолация се препоръчва използването на експандиран полистирол, пяна или друг клетъчен материал. Изолацията на лоджията се извършва по същия начин като изолацията на фронтона.

Заключение

Правилно изпълнената топлоизолация на стените, пода и тавана на тавана ще осигури комфортна атмосфера през студения сезон.

Днес едноетажните къщи рядко се строят от дърво. По принцип се предпочитат двуетажни просторни сгради, в които има много жилищна площ и голямо семейство може свободно да се настани. На завършващия етап собствениците често се сблъскват с въпроса как да изолират втория етаж на дървена къща.

И в никакъв случай не е празен, тъй като процесът на топлоизолация на 2-ри етаж зависи от много фактори. По-специално, това се влияе от дизайнерските характеристики на дървена къща, например отопляем таван или неотопляем таван могат да бъдат разположени над горния етаж. Топлоизолацията в тези два случая ще се извърши по различни начини. И може да има много такива нюанси.

Ето защо в статията ще анализираме основните проблеми, които възникват при изолирането на тази част от къщата, и ще опишем подробно самия процес.

Предлагаме ви да се запознаете с отоплението на втория етаж на частна къща

Този показател играе решаваща роля при определянето на плана за топлоизолация на втория етаж в частна къща. Структурно стаята може да бъде:

 1. Пълен втори етаж, над който има неотопляем таван или хол.
 2. Таванско помещение, което се намира директно под покрива.

Във всеки случай принципът на изолацията ще бъде различен. Основната разлика между таванско помещение и пълноценен под е близостта на покрива, така че основната задача на изолацията е да поддържа стаята топла.

Трябва да се подчертае, че топлоизолацията на втория етаж трябва да бъде направена не само вътре, но и извън къщата.При изолиране на пълноценен под е възможно да не се оборудва слой за бариера срещу пара; бариерата за пара е задължителна за тавана. Като изолация най-често се използват експандиран полистирол, минерална вата или експандирана глина.

Работата се състои от три етапа:

 1. Топлоизолация на междуетажни подове.
 2. Топлозащита на стени.
 3. Изолация на тавана на къщата.

По-удобно е да се извършва работата от страната на горния етаж, материалът ще бъде положен върху дъските, които са таванът на първия етаж.

 1. За да бъде изолацията качествена и ефективна, е необходимо да се демонтира пода на втория етаж.
 2. Следващият етап е полагането на пароизолационен слой. По-горе писахме, че пароизолацията на втория етаж може да бъде пропусната, но за да се предотврати натрупването на кондензат в изолацията и да се удължи нейното обслужване, най-добре е да се постави филм за бариера срещу щитове и греди.
 3. Освен това пространството между гредите се запълва с топлоизолация, материалът се полага много плътно, така че да няма пролуки и пролуки между плочите и тавана. Ако се използва експандирана глина, тогава всички кухини се запълват с гранули и след това те се изравняват добре.
 4. След това изолацията се покрива с водоустойчив филм, върху който се полага дървен под.

Ако е невъзможно да се направи топлоизолация от страната на втория етаж, тогава работата се извършва отдолу в следната последователност:

 1. Таванът на първия етаж се демонтира.
 2. Хидроизолацията е прикрепена към подовете със телбод.
 3. Изолационните постелки се полагат между гредите и се фиксират с дървени летви.
 4. Конструкцията е затворена с пароизолационен филм, който е фиксиран с телбод.
 5. Монтирано е таванно покритие, може да бъде гипсокартон, ПДЧ, шперплат и др.

Топлозащита на стени

Обикновено стените са изолирани отвън. Вътрешната изолация се извършва в случаите, когато по някаква причина работата не може да се извърши навън.

Нагреватели

Различни топлоизолационни материали могат да се използват като междуетажна изолация на дървена къща:

 • стъклена вата;
 • базалтова вълна;
 • шлака;
 • Стиропор;
 • пеноплекс;
 • експандирана глина;
 • разпенен полиуретан;
 • стърготини, дървени стърготини.

Изборът се основава на наличността на материала, неговата цена, характеристики. Така че, минералната вата и експандираната глина са най-приемливите от гледна точка на пожарната безопасност. В същото време пеноплексът не абсорбира влагата, не се тортира и има високи топлоизолационни свойства. Понякога материалите се комбинират, повишавайки термичната защита.

Различни видове памучна вата

Най-често за изолация на междуетажни тавани се използват различни видове строителни топлоизолационни минерални вати. Те се получават чрез топене и изтегляне на влакната на суровината. Освен това тези влакна се преплитат на специални машини и се оформят в рогозки или ролки. В някои случаи такива рогозки или ролки се зашиват със синтетични конци, за да се увеличи здравината на продуктите.

За стъклената вата като суровини се използват отпадъци и производство на счупено стъкло, за минерална вата и базалтова вата се използват стопилки от магматични скали. Шлаковата вълна се получава чрез топене на доменна шлака.

Различните видове памучна вата имат различни свойства. Те имат различна плътност, различна топлопроводимост. Тези характеристики зависят не само от вида на суровината, но и от посочените производствени параметри.

Стиропор и пеноплекс

Това са два материала, сходни по свойства и начин на производство. Суровините за тяхното производство са пластмаси с различен състав. По време на производствения процес те се разпенват и, когато се втвърдят, се оформят в листове с правилната геометрична форма. Разликата се крие във факта, че пеноплексът се изстисква по време на формирането чрез специално устройство - екструдер.

Както полистиролът, така и пеноплексът имат затворени пори, пълни с газ в обема си.Само в пяната е обикновен въздух и когато се пени пяна, обикновено се използва въглероден диоксид. По отношение на коефициента на топлопроводимост и двата материала са почти идентични. Но поради факта, че в масата на пяната порите са по-равномерно разпределени и самите те имат почти еднакъв размер, силата му е много по-висока.

Много често, когато се оформят листове от пяна, краищата им не се правят равномерно, а под формата на два или повече перваза. Когато изолират, два съседни листа, свързващи се помежду си по време на монтажа, осигуряват по-добра изолация, тъй като фугите не се издухват и поддържат топлината добре.

Експандирана глина

Разширената глина се нарича строителен материал, който представлява набор от овални гранули - гранули със среден диаметър от 10 до 20 мм. Материалът на тези гранули е глинен и шистов пясък. Самите пелети се получават чрез изпичане на предварително приготвени полуфабрикати в специални пещи. При нагряване в обема на експандирана глина се появяват пори с различни размери, в резултат на което тя има много ниска плътност. Един кубичен метър насипна експандирана глина може да тежи само 300 кг. За сравнение може да се отбележи, че един кубичен метър борова дървесина с естествена влага тежи 500-550 кг.

Забележка! Експандираната глина е екологичен материал. Той е издръжлив и не гние и не се разпада.

Полиуретан

Разпененият полиуретан се използва, като правило, за изолиране на сутеренни и тавански етажи. Той просто се прилага с помощта на специално оборудване, а по-късно се разпенва във въздуха и придобива обемна форма. Предимството на използването на такъв материал е, че той запълва всички течове и пропуски в структурата на подовете, което ви позволява да направите запечатана водоустойчива и ветроустойчива топлинна защита.

Стърготини

Стрижките и дървените стърготини напоследък се използват много по-рядко, но напоследък се използват и за изолиране на междуетажни подове, запълвайки името на кухината между гредите. За да се предотврати гниенето на такава изолация вътре в подовете, тя се обработва със специални съединения, които убиват гнилостните бактерии и дървесните червеи. При полагане стърготини или дървени стърготини се смесват с вар.

Парна бариера

За да се изолират правилно междуетажните подове, не е достатъчно да се използват само материали с топлоизолационни свойства. Ако не защитите изолацията от действието на влага във вътрешния обем на помещенията, в материала ще се размножават различни микроорганизми, които впоследствие могат да доведат до плесен или плесен. За да се избегне това явление, е необходимо да се направи правилната изолация пароизолация.

Всяка от многото налични в търговската мрежа опции може да се използва като пароизолация. Готовите защитни мембрани са широко представени на пазара на строителни материали. Когато изграждате и изолирате частна къща със собствените си ръце, можете да използвате импровизирани материали, ако знаете техните якостни и пароизолационни свойства и ги използвате правилно.

Като основен слой, чийто коефициент на паропропускливост трябва да бъде минимален, можете да използвате обикновен полиетиленов филм или фолио. Този слой е положен под изолацията, предотвратявайки навлизането на пари от влага от сутерена или от долния етаж.

Като втори слой, който ще бъде отгоре на изолацията, можете да използвате восъчна хартия или пергамент. Тези материали са по-паропропускливи от фолиото или полиетилена. Те ще улеснят свободното изпускане на пари от дебелината на изолацията нагоре.

Характеристики на подовата изолация в дървена къща. Затопляне на изоставания

Изолацията с полиуретанова пяна е най-технологичният вид изолация. Независимо от факта, че цената на такава изолация е много по-висока от другите методи, тя все още има много предимства.

 • Когато се изолира с полиуретанова пяна, не е необходимо да се прави пароизолация, тъй като 2 см полиуретанова пяна вече е надеждна бариера за влага и пара, както и отличен звукоизолатор.
 • Такава топлоизолация има монолитна структура, повишена адхезия към повърхността и изключително ниско тегло, което не натоварва пода.
 • Работата по подреждането на топлоизолация от полиуретанова пяна се извършва много бързо с помощта на професионално оборудване.

Ако потребителят е избрал този вид топлоизолация, той трябва да вземе предвид факта, че всички инженерни комуникации, положени в изолационния слой, трябва да бъдат извършени и тествани предварително, тъй като достъпът до тях ще бъде труден в бъдеще.

Технология за подова изолация

Важно е правилно да се положи изолацията в съответствие с правилния ред на всички слоеве. При изолиране на таванския етаж, пода на втория етаж или първия етаж, тортата на пода не винаги има забележими, но съществени разлики.

Изолация на пода на първия етаж отдолу

Схема за подова изолация над студен под земята

В този случай, когато извършвате работа със собствените си ръце, материалите трябва да бъдат правилно положени в следния ред:

 1. хидроизолация;
 2. изолация;
 3. пароизолация;
 4. припокриване на конструкцията.

При изграждането на къща от бар или рамка, материалът е фиксиран по гредите. След това подаването се извършва. Обикновено найлоново фолио може да се използва като защита срещу влага и пара. Като втори вариант за хидроизолация се използват водоустойчиви мембрани. Ако всички слоеве са положени правилно, конструкцията ще бъде надеждно и компетентно защитена от студа от гледна точка на топлотехниката.

Този метод е много трудоемък и се използва само ако няма възможност за изолация отвътре.

Също така, за изолация отдолу, методът на изолация с пяна е перфектен.

Изолация на пода на първия етаж отвътре


Следователно е доста неудобно да се извършва работа под тавана когато се издига рамкова къща или сграда от бар, изолацията на припокриването на първия етаж често се извършва по гредите отгоре. В този случай, в допълнение към дадените преди това материали, можете да използвате насипни материали като дървени стърготини и експандирана глина. Когато извършвате изолация със собствените си ръце, поставете правилно всички слоеве в следната последователност:
 1. подова конструкция;
 2. хидроизолация;
 3. изолация;
 4. пароизолация;
 5. чист под.

Пароизолацията трябва да бъде поставена от вътрешната страна на помещението, така че ще работи правилно, предотвратявайки повреда на пода върху гредите от дървения материал.

Изолация на припокриване между етажите

Звукоизолация на дървени подове

В първия случай изолацията заглушава въздушните шумове: човешка реч, музика и др. Във втория случай конструкцията също е перфектно изолирана от ударен шум - стъпала, скокове и т.н.

Компетентната шумоизолация на междуподови тавани е гаранция за комфортен престой за всички членове на семейството.

Изолация на тавана на горния етаж отвътре

Монтажът на изолация отвътре не осигурява максимална защита на конструкциите, но може да се използва като втори вариант за полагане на изолация. В този случай изолацията е монтирана на гредите от дъното на пода. Ще бъде правилно да подредите слоевете в този ред:

 1. пароизолация;
 2. изолация;
 3. хидроизолация;
 4. припокриваща се конструкция върху греди.

Изолация на таванския етаж

При изграждането и ремонта на рамкова къща, къща от дървен материал или дървени трупи е по-добре да се извърши изолацията на тавана отгоре. Този метод има следните предимства:

 • лекота на монтаж;
 • възможността за използване на евтини насипни материали;
 • компетентна термична защита;
 • затопляне не само на помещенията, но и припокриването на гредите на къщата от бар или рамка;
 • предотвратяване на кондензация в дебелината на пода.

Схемата на изолация на таванския етаж върху дървени греди

За да се осигури адекватна защита, слоевете се подреждат в следния ред отдолу нагоре:

 1. подова конструкция;
 2. пароизолация;
 3. топлоизолационен материал;
 4. хидроизолация.

За хидроизолация пластмасов филм ще бъде достатъчен, но като втори, по-сериозен вариант може да се използва покривен материал. Когато изграждате къща от бар или в рамкова конструкция, можете също да прочетете статията "Изолация на таванския етаж с помощта на дървени греди".

Изчисляване на дебелината на изолацията

За да се извърши пълноценно топлотехническо изчисление на конструкциите на рамкова къща или сграда от дървен материал, не е необходимо да имате строително образование. При извършване на изчислението е важно да се знае дебелината на всички слоеве на тортата и тяхната топлопроводимост. Доста лесно е да го разберете.

По-нататък в мрежата можете да намерите програмата Teremok, която е свободно достъпна.

Изчислението ще ви позволи правилно да изолирате къща от бар и да предотвратите прекомерно изразходване на материали. Всички изчисления, като се вземе предвид търсенето на първоначалните данни, е малко вероятно да отнемат повече от половин час. Обикновено такива слоеве като хидроизолация, пароизолация не се вземат под внимание.

Компетентният избор на метода на изолация, вида на материала и неговата дебелина може да ви спести от много проблеми по време на работа. При изграждането на многоетажни жилищни сгради въпросът за изолацията не възниква: тя е необходима. Правилността на избора на дебелината и наличието на мерки за термична защита на пода, таванския под и стените се проверяват от експертна експертиза, която разглежда тези изчисления наравно с изчисленията за якост.

При частното жилищно строителство никой не проверява наличието на компетентна изолация, но това не го прави по-малко важно.

Технология на работа

Най-ефективната изолация на междуетажния под ще бъде, ако се извършва по време на строителния процес. В този случай можете да вземете предвид всички тънкости и да приложите всички налични материали.

Ако междинният етаж все още не е готов, а представлява само набор от дървени греди, положени върху носещи стени, е необходимо да се монтира пароизолационен слой на долната повърхност и след това да се подгъне таванът на долния етаж. В резултат на това, ако погледнете тавана отстрани на горния етаж, това ще бъдат няколко дълги кутии, образувани от гредите и таванното покритие.

Именно в тези кутии трябва да поставите изолация. След като материалът е положен в пространството между гредите, той трябва да бъде покрит с втори слой пароизолация. Листовете или панелите трябва да се припокриват и залепват. Дървените трупи се монтират непосредствено по горния слой на пароизолацията, върху който впоследствие ще бъдат положени подовите дъски на горния етаж.

Ако изолираме готовия под, както често се случва по време на основния ремонт на жилищни сгради, изолацията ще трябва да бъде монтирана от долната страна на пода. За това от страната на тавана на долния етаж или мазето е разположена рамка по дървени решетки или метални профили.

Правилно изпълнената изолация ще предпази от замръзване, от топлина през лятото и ще осигури добра звукоизолация.

Предлагаме ви да се запознаете с Как да актуализирате плочки на пода

Собствената къща от дърво заслужено се счита за най-екологичния тип дом и е мечтата на почти всеки градски жител. В днешно време едноетажните сгради са рядкост, двуетажните къщи са много по-често срещани, където стаите за гости или деца, спалните и зоните за отдих са разположени на втория етаж.

След като припокриването на втория етаж е изолирано, трябва да се внимава да се предотврати загубата на топлина през тавана. Таванското помещение е разположено в непосредствена близост до покрива. Ролята на изолацията се играе от минерална вата, която е призната от експертите като един от най-добрите материали за изолация на таванско помещение. Тези, които са загрижени за екологичността, предпочитат ecowool. Вълната от избрания тип се полага в клетките, образувани от гредите.

 • чрез натискане на минерална вата в клетките на конструкцията на гредите. Дебелината на плочите трябва да бъде най-малко 20 cm.Този метод е най-скъпият, но е много популярен сред строителите, тъй като се отличава със своята простота на изпълнение;
 • полагане на изолационни плоскости само под гредите, което изисква допълнителна обшивка. Последицата от такава изолация ще бъде намаляване на обема на тавана. Собствениците на жилища рядко правят такива жертви;
 • монтаж на плочи от минерална вата под гредите и между тях, което изисква инсталирането на допълнителни елементи на рамката. Предвид разумните разходи за труд и материали, този метод има своите привърженици.

Тук подробно писахме за изолацията на тавана

Правилната изолация на припокриването на втория етаж надеждно ще предпази дома от проникването на студен въздух. Освен това ще увеличи абсорбцията на шума и ще осигури защита от влага. След това ще разгледаме всички нюанси на тази операция.

Норми и изисквания за звукоизолация на дървени подове

Горните технологии трябва да осигурят максимална ефективност на подовата изолация. Но не забравяйте, че има норми и изисквания за такъв индикатор като звукоизолация. Много топлоизолационни материали са добри звукоизолатори. Така че, извършената топлоизолация може да се счита за извършената звукоизолация.

Основното изискване за намаляване на проникването на шум в помещенията на къщата отвън е да ги намалите до 45 dB. Какво може да гарантира такъв показател?

 1. Минерална вата с плътност най-малко 50 kg / m³, положена с дебелина най-малко 100 mm.
 2. Акустични рогозки с плътност 30 kg / m³ и дебелина 100 mm.
 3. Строителен филц с плътност 20-30 kg / m³ и дебелина 20-40 mm.

Пясък като звукоизолиращ слой

Звукоизолацията от пясък се използва отдавна, тъй като материалът има способността да абсорбира както ниски, така и високи звуци. По своята маса той е порест с малки клетки вътре между частиците. Именно там, отразявайки се от стените на въздушната камера, звуковите вълни се намаляват.

Но пясъкът има няколко отрицателни характеристики:

 • високо специфично тегло, което изисква изграждането на подове с помощта на мощни греди и груба основа (таван);
 • висока топлопроводимост, изолацията на подове с пясък е невъзможна, ще трябва да добавите допълнителен слой топлоизолационен материал;
 • ако не сглобите запечатана конструкция, запълвайки всички пукнатини и дупки, тогава пясъкът ще проникне в помещенията на къщата.


Пясъкът се използва като шумоизолационен слой при дървени подове

Рейтинг на най-добрите топлоизолатори за пода

Ето малка селекция от нагреватели, които най-често се използват за пода в дървена къща.

# 6. Стърготини

Стърготини
Стърготини
Това е широко разпространен и многофункционален материал, среща се в различни области на нашия живот, въпреки че всъщност е само загуба на дървообработващата индустрия. Стърготините се използват и за подова изолация.

професионалисти

 • евтиност. Материалът, в сравнение с други нагреватели, е много евтин и в някои случаи изобщо може да се получи безплатно;
 • добри топло и звукоизолационни свойства;
 • естественост. Материалът не е опасен за здравето.

Минуси

 • лоша устойчивост на влага;
 • привлекателност за гризачи.

Важно! Стърготините преди полагане трябва да бъдат правилно обработени, за да се предпазят от насекоми и гризачи! Често те се смесват с вода и цимент, или, алтернативно, с глина и едва след това се използват за изолиране на пода. Най-добрият вариант за подове на земята.

Цени на стърготини

Стърготини в торби

# 5. Минвата

Минвата
Минвата
Много известна изолация дори сред хора далеч от строителството. Не е подобно на стъклената вата, но не бива да ги бъркате - това са различни материали. Minwata често се използва при подреждането на подова торта; това е относително евтин вариант с добри технически характеристики. Обикновено се продава на рула, но понякога се среща и в плочи.

професионалисти

 • добри звукоизолационни характеристики;
 • ниска топлопроводимост, добро спестяване на топлина;
 • достъпна цена;
 • Пожарна безопасност;
 • устойчивост на гризачи, насекоми, процеси на гниене;
 • безопасност за здравето (при спазване на всички стандарти).

Минуси

 • загуба на свойства след известно време след монтажа (материални торти, смачкване);
 • ниска паропропускливост и в резултат на това натрупването на кондензат, който се абсорбира във ватата и влошава нейните характеристики.

Препоръчително е тази изолация да се постави на няколко слоя, без да се оставя свободно пространство между изоставанията. Лицето и ръцете трябва да бъдат защитени по време на монтажа - във въздуха ще има много остри малки влакна, които могат да раздразнят лигавиците и кожата.

Цени на минерална вата

Минвата

# 4. Експандирана глина

Експандирана глина
Експандирана глина
В допълнение към строителството, експандираната глина се използва широко и в цветарството / растениевъдството (когато отглежда растения в саксии, тя се използва като дренажен материал). Представлява малки порести топчета, състоящи се, между другото, от шисти или естествена глина.

професионалисти

 • устойчивост на минусови температури;
 • екологичност, безопасност за тялото;
 • заглушаване на различни звуци, поддържане на топлина в къщата;
 • възможността за използване както на изолация поотделно, така и като част от циментова замазка.

Минуси

 • материалът започва да се торти с течение на времето, топките се притискат, стават по-тежки, което води до влошаване на топлоизолационните свойства.

Важно! Разширената глина е нежелателно да се използва за затопляне на пода на къща, построена върху винтови пилоти - основата може да потъне.

Разширени цени на глина

Експандирана глина

# 3. Пенофол

Пенофол
Пенофол
Материалът се появи на пазара сравнително наскоро и следователно все още не е придобил голяма популярност. Произвежда се на рула, има не само топлоизолационен слой (от разпенен полиетилен), но и фолио.

професионалисти

 • висока плътност;
 • лекота на монтаж;
 • устойчивост на механично напрежение.

Минуси

 • кратък експлоатационен живот;
 • доста висока цена;
 • нестабилност към влага (материалът бързо се срутва поради това; по-точно неговият фолио слой).

Цени на пенофол

пенофол

# 2. Стиропор

Стиропор
Стиропор
По своите характеристики тя почти по нищо не отстъпва на минералната вата, много е популярна, в продължение на много години се използва в строителната индустрия. Има добри експлоатационни свойства, но за разлика от същата минерална вата е устойчив на влага и запазва първоначалните си характеристики, когато е мокър.

професионалисти

 • простота и лекота на стилизиране;
 • добра якост;
 • не е податлив на гниене, мухъл почти не се образува;
 • не се торти и почти не изгаря;
 • устойчивост на редица химически влияния, което е много добро.

Минуси

 • материалът е привлекателен за гризачи.

Цени на стиропор

Стиропор

# 1. Ековата вълна

Ековата вълна
Ековата вълна
Това е екологична изолация, направена от целулоза. Състои се от сиви влакна (понякога те имат светлокафяв оттенък), които лежат плоски и образуват равномерна маса. По време на изолацията на пода не остават кухини, тъй като материалът е положен в полутечна форма. За работа се използва специална машина за издухване - ecowool буквално се издухва между трупите.

професионалисти

 • висококачествена пароизолация, устойчивост на влага;
 • отлични топлоизолационни свойства;
 • устойчивост на химически / механичен стрес;
 • трайност.

Минуси

 • необходимостта от специално оборудване за монтаж. Материалът, както току-що отбелязахме, се издухва от компресора, но той напълно запълва всички пространства, като по този начин елиминира риска от студени мостове;
 • висока цена.

Въпреки това, разходите за закупуване и инсталиране на ecowool са напълно оправдани - често дори хидроизолация не е необходима. А самата изолация може да продължи около 20 години!

Процес на инсталиране

След като взехте решение за материала за топлоизолация, възниква въпросът: как правилно да изолирате пода на тавана? Ако говорим за минерална вата, каква плътност трябва да има и какъв слой изолация ще бъде най-добрият?

Изборът на слой и плътност на минералната вата

Изолацията от минерална вата е най-добре да се направи на два слоя

Накратко, колкото по-голям е слоят минерална вата, толкова по-добре. Трябва обаче да се помни, че минералната вата има свой собствен коефициент на специфична топлопроводимост. Колкото по-малък е този коефициент, толкова по-високи са топлоизолационните свойства и следователно можете да полагате по-малък слой вата или да имате по-висока ефективност на изолация. Често се използва минерална вата с дебелина 15-20 сантиметра, но за осигуряване на повишена топлоизолация може да се използва и 30-сантиметров слой изолация. Също така си струва да се отбележи, че при еднаква дебелина на изолацията два слоя минерална вата винаги са по-добри от един.

Също така трябва да обърнете внимание на плътността на минералната вата, защото тя може да бъде различна: от 30 кг / м3 до 220 кг / м3. Топлоизолационните свойства практически не зависят от плътността. По-плътна изолация се използва за фасади и замазки. За таванския етаж е подходяща и минерална вата с плътност 35 кг / м3, тъй като изолацията ще бъде върху хоризонтална ненатоварена повърхност.

Парна бариера

Тъй като минералната вата има способността да абсорбира влагата, трябва да започнете изолацията с инсталирането на материал за бариера срещу пара.

Започваме изолация на таванския етаж с пароизолация

Парна бариера - първият слой изолация

Важно! Най-добре е да поставите слой пароизолация под дървени греди, в противен случай те ще бъдат много податливи на гниене. Независимо от това, ако е невъзможно да се постави пароизолационен филм под гредите, те трябва да бъдат импрегнирани с разтвори, които предпазват от гниене и плесен.

Най-добрият вариант е да се постави непрекъснат слой пароизолация, но поради размера на тавана това не винаги е възможно, така че всички фуги трябва да бъдат залепени със специална лента, за да се осигури плътност. Ръбовете на пароизолацията трябва да бъдат повдигнати над нивото на бъдещата изолация и залепени със същата лента.

Топлоизолация

Трябва да работите с топлоизолационни материали в гащеризони

Следва монтаж на изолация. Той трябва да бъде положен по такъв начин, че да запълни напълно цялото пространство между дървените греди. Що се отнася до минералната вата, тогава не е необходимо да се натиска или изстисква. Той трябва напълно да покрива пространството между гредите, без да оставя пропуски или пролуки. Самите греди на пода също няма да е излишно да се покрият с топлоизолационен материал, тъй като те могат да служат като вид студени мостове.

Когато полагате минерална вата, е много важно да предпазите себе си и особено дихателните си пътища от проникването на изолационни влакна. Следователно трябва да използвате респиратор, както и ръкавици, очила и дрехи с дълги ръкави.

Препоръки за затопляне

Технологията за изолиране на пода между етажите на дървена къща на практика не се различава от стандартните изолационни процедури. Все пак някои нюанси все още са налице. Затова ще разгледаме този процес в детайли.

Изолацията на междуетажното пространство на дървена къща надеждно ще запази топлината. Тази процедура се състои в полагане на изолационен материал между гредите. Най-простият вариант е да извършите работата на втория етаж (т.е. да поставите пода). Ако направите инсталацията отдолу, ще трябва да фиксирате изолацията към тавана, което е много по-трудно (инсталирането на навес отнема много усилия). Първо, трябва да направите подготвителни операции:

 • Премахваме целия етаж от втория етаж. Първо, демонтираме горното покритие. Ако е шперплат или подобен материал, тогава развийте листовете с отвертка. С ламинат, паркет или линолеум е още по-лесно - просто трябва да премахнете покритието.
 • Разглобяваме и грубия капак. Ако къщата е сравнително нова и всичко е в добро състояние, направете това внимателно, за да не повредите нищо.Впоследствие можете да инсталирате всичко обратно.
 • Като под-под за втория етаж (ако говорим за дървена къща), като правило се използва дебел шперплат или "четиридесет" (дъска с дебелина 40 мм). Ако капакът е завинтван, ние използваме отвертка, а за ноктите се нуждаете от изтегляне.
 • В резултат на това трябва да стигнем до дървените греди, които служат като гарант за здравината на къщата. Между тях не трябва да има нищо, затова премахваме всички боклуци, остатъците от старата изолация (ако има такива) и т.н.
 • Дървените елементи на къщата се нуждаят от допълнителна защита, затова покриваме цялото пространство с антисептици или подобни съединения. Това ще предотврати гниенето на дървесината.
 • Така че в процеса на работа можете спокойно да ходите на втория етаж, ние хвърляме няколко дъски по гредите.

И така, пространството между етажите е подготвено и остава да се изолира. Работим в следната последователност:

 • Ние внимателно оценяваме целостта на покритията - прорезите са неприемливи. Ако има такива, ние го покриваме с уплътнител или циментов разтвор. Дори и най-малките пролуки ще насърчат циркулацията на въздуха, което ще доведе до загуба на топлина и активна кондензация.
 • След като се уверите в целостта на покритието, е необходимо да поставите пароизолационен филм. Той ще предпази топлоизолатора от конденз (от 1-ви етаж). В магазините можете да намерите много аналози с различни характеристики и в резултат на това цени. По отношение на ефективността обаче има малко разлики, така че няма смисъл да купувате скъпи модели.
 • Измерваме пространството между гредите и добавяме към него 10-15 см. Изрежете парчетата от филма и го залепете на повърхността. Материалът трябва да отиде малко върху гредите (за това е останал излишъкът).
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни