Опции за устройството на таванския етаж - видове строителни и монтажни правила. Изолация на тавана на студено таванско помещение: характеристики, устройство и препоръки Какъв етаж да се направи на тавана

Изолацията на тавана на частна къща може да бъде частична, тоест едно припокриване и пълна. Също така такава работа може да се извърши самостоятелно или чрез наемане на майстори, но във всеки случай собственикът ще трябва сам да реши въпроса с избора на изолация.


Всеки модел покрив има своя най-добра изолация, най-важното е да го изберете правилно

И тогава ще анализираме подробно какъв вид изолация да изберем за тавана в различни ситуации и ще очертаем общите нюанси на инсталирането на различни видове материали.

Ватна изолация


Ако първоначално на вътрешния пазар присъстваше само стъклена вата, сега асортиментът от такива материали нарасна до цяла област
Памучната вата за изолация на покрива започва да се използва преди около 50 години. Може да се използва като изолация за подове и като изолация за покриви, и в същото време.

Стъклена вата

Материалът е специален вид фибростъкло. Повечето модели се предлагат в меки постелки с различна дебелина, но наскоро на пазара се появиха плътни дъски от стъклена вата.

Най-евтините модели не си струва да се вземат, те са източник на вреден стъклен прах, а самите постелки бързо се влошават.


Търговската марка "Isover" произвежда висококачествена изолация на основата на фибростъкло
Сега има екологична топлоизолация с отлични експлоатационни характеристики, например, Isover пусна добра линия от фибростъкло.

Цената на тези модели е малко по-висока, но те са абсолютно безвредни и нищо не идва от тях.

Шлака

Материалът е направен от отпадъци от доменни пещи, по-специално от шлака.

Шлаковата вълна има плюсове и минуси:

 • Ниска цена на материала ще бъдете доволни, освен това плътността на дъските и постелките е доста висока, което също е добре.
 • Ниска екологичност - цялата периодична таблица е в доменната шлака, въпреки че производителите уверяват, че материалът е безвреден.

Може би шлаката от популяризираната марка наистина не представлява опасност, но лично аз не препоръчвам да инсталирате тази изолация в хол. Но за бани, котелни и други технически помещения това е чудесен вариант.


Не е препоръчително да се изолира жилищното пространство с шлаки

Базалтова или каменна вата

Каменната вата се прави от базалт и подобни минерали и се счита за кралица на цялата памучна вата.


Изолацията на таванския покрив с каменна вата се счита за един от най-добрите варианти.

По отношение на характеристиките той значително надминава горните опции:

 • Екологичност- 100% естествен материал.
 • Огнеустойчивост - точката на топене на този топлоизолационен материал се колебае около 1000 ºС, което прави възможно използването му за подреждане на комини и други пожароопасни места.
 • Задържа силата на звука - плътните плочи от каменна вата не губят обем при намокряне и се възстановяват напълно след изсъхване.

Базалтовата вълна е подходяща за изолиране на цялото таванско помещение, независимо от сектора. Единственият недостатък тук е цената, този материал е малко по-скъп от конкурентите.

Как правилно да изолирате тавански етаж с минерална вата

Минералната вата е широко разпространен и модерен топлоизолатор. Предлага се на рула или плочи (рогозки). Той не гние и не изгаря, гризачите и различни видове микроорганизми също не се страхуват от него.

Топлоизолацията на тавана на студено таванско помещение с минерална вата започва с полагане на облицовъчния материал на пода.За бюджетен вариант на пода се полага пергамент, но по-скъп и висококачествен вариант е подовата настилка, изработена от пароизолационен филм. Филмът се полага с припокриване, а фугите се залепват с лента или се фиксират с дървени летви, които се фиксират със строителен телбод.

Ширината на изолацията се избира въз основа на изискванията на топлотехническите стандарти за всеки регион. Минералната вата се поставя между изоставащите плътно и без пукнатини. Ставите са залепени с лента. След полагането на изолацията плоските дъски просто се поставят върху трупите, като по този начин се оформя подът на тавана. Такова просто решение за създаване на под позволява на минералната вата да "диша" и да се проветрява нормално, ако влагата попадне върху нея. За да се предотврати навлизането на влага в минералната вата, под покрива се полага хидроизолационен материал.

Минералната вата се полага в лични предпазни средства: плътно облекло, очила, ръкавици, респиратор.

Ековата вълна

Изолация на основата на целулоза - направете го от отпадъци от дървообработващата промишленост или отпадъчна хартия. Ecowool е нещо средно между хлабава и ватенена изолация.

Във видеото авторът на видеото разказва как е изолирал таванско помещение с площ от 100 кв. машина за издуване:

 • Ecowool се пръска добре по стените и между гредите, но това изисква специално оборудване.
 • Но ако говорим за затопляне на пода над гредите, можете да напълните ековата между гредите със собствените си ръце.

Материалът е безвреден и паропропусклив, но при контакт с открит огън еко вълната изгаря.

Разхлабени нагреватели

При насипна изолация той е привлечен от достъпните разходи и относително леките инструкции за монтаж. Освен това всички насипни материали са безвредни.

Но груповите опции имат 2 често срещани недостатъка:

 1. Подходящ само за хоризонтални плочи... По-точно, има технологии за запълване на същата експандирана глина в наклонени греди, но е много проблематично да направите това със собствените си ръце.
 2. Дебелина всяко сметище поне 2 пъти повече в сравнение с памучни вати или полистирол.

Изолацията в насипно състояние има най-богатата история - хората не знаят колко хиляди години са били използвани. Въпреки това е трудно да се каже коя изолация е по-добра, всичко зависи от конкретните условия.

Нека разгледаме 3-те най-популярни опции:

 • Експандирана глина - това е изпечена глина, изглежда като кръгли гранули с различни размери. Материалът е здрав, издръжлив и незапалим. Бързо попива влагата, но и бързо изсъхва.


Сред насипни нагреватели разширената глина се счита за златната среда.

 • Перлит - пореста вулканична скала, цената на перлита е малко по-висока от тази на експандираната глина, но този материал по-малко абсорбира влагата.
 • Стърготини - най-евтиният, почти безплатен вариант, но дървените стърготини трябва да се готвят дълго време преди употреба (изсушени и импрегнирани с различни състави), според технологията са необходими поне шест месеца и най-важното е, че дървените стърготини изгарят перфектно.

Когато избирате изолация за запълване, не трябва да разчитате единствено на цената. Разликата между цената на дървени стърготини и експандирана глина е малка, но последната ще продължи по-дълго от самата къща.

Полистиролни плоскости

Тази ниша е представена от EPS и екструдиран EPS.

Те имат отлична топлоизолация, но проблемът е друг - Стиропорът и особено EPSP не позволяват изобщо да преминава пара.


EPPS на подови плочи е в състояние да издържи дори на бетонна замазка
Те са подходящи за изолиране на стоманобетонни подови плочи, но ако поставите полистирол между гредите или дървените греди, те ще изгният след няколко години и дори принудителната вентилация не помага тук.

По-нататък във видеото в тази статия специалистът показва какво се случва, когато при избора на нагревател за дървени конструкции се предпочита полистирол.

Малко от историята на покрива

От древни времена хората са издигали частни домакинства с толкова високо качество, че да могат да стоят 100 години. В същото време животът в тях не беше студен, а покривната рамка от естествено дърво винаги беше суха. Що се отнася до формата на покривите на такива сгради, те най-често са били издигани с два наклона и са имали лек наклон.

Този избор се обяснява с факта, че снегът, който е паднал през зимата, е трябвало да се задържи на покрива и да служи като естествена изолация. В тавана на сградата бяха направени един, по-рядко два, прозорци. Те бяха затворени за зимата и тогава въздухът в подпокривното пространство изигра ролята на топлоизолатор.

През лятото прозорците бяха леко отворени през нощта, за да падне температурата на тавана. В жегата те бяха затворени и въздухът не се нагряваше. Така се регулираше температурата на тавана.

През зимата, когато снегът падна, той покри покрива с плътен килим и по този начин беше естествен топлоизолатор за покриви. Дори при силни студове температурата в подпокривното пространство не пада под нулата. В резултат на това къщата беше топла в студено време.

В същото време склоновете на покрива не бяха изолирани, за да не се стопи снегът върху тях. Системата на гредите е оставена отворена, като по този начин позволява проверка и поддръжка. Следователно в такива тавански помещения са изолирани само тавани.

Ако склоновете на покрива са изолирани, тогава таванското помещение се превръща в отопляем таван, който има различно функционално предназначение.

Общи принципи на инсталиране

Топлоизолацията на гредите и припокриващите се греди са подобни. Изхождаме от факта, че системата на гредите е сглобена и покрита с покривен материал, а гредите на таванския етаж са подгънати отдолу с груб под.

Инсталация стъпка по стъпка:

 • Парна бариера. Първо, базовата бариера е прикрепена към основата. Имайте предвид, че платното е положено така, че парата излиза от стаята към улицата, а влагата се блокира от задната страна.
 • Изолация. По-нататък между гредите или гредите се полага или запълва изолация.
 • 2 слой пароизолация. На върха на изолацията е монтиран още 1 слой пароизолация, той е разположен по същия начин като предишния.
 • Припокриване на греди. Освен това, ако припокриването е подредено по гредите, тогава подът е положен и когато покривът на тавана е изолиран, вътрешната декорация е прикрепена.

Видове подове под покрива на къщата

В частните къщи се използват главно два вида подове:

 • дървен под;
 • стоманобетонни плочи.

Тавански етажи над подове от твърда дървесина

Плочата се състои от дървени греди. С размах от 6 до 12 m дължина се полагат греди от борови трупи със сечение от 200 x 200 mm. На дървени греди се подрежда настилка от дъски с дебелина 40-50 мм.

Върху дървената настилка се поставят трупи от бар с стъпка 400 - 500 мм. Припокриването е изолирано.

Затопляне и звукоизолация на пода

На първо място, подовото пространство е покрито със слой пароизолация, направен от дебел полиетиленов филм. Между изоставанията се полага изолация. Това могат да бъдат постелки от минерална вата, полиуретанови плоскости или друг подобен материал.

Минералната вата много често се използва под формата на подова изолация поради своята евтиност. Трябва обаче да знаете, че при най-малкото проникване на влага в основата, памучната вата ще се превърне в безполезен прах.

Ако в къщата има отопление и използването на конструкцията през зимата, няма нужда от допълнителна топлоизолация на таванския под. От голямо значение е звукоизолиращото устройство на пода.

Някои експерти съветват да се запълни пароизолацията с малък слой пясък, като обясняват това с безшумния ефект от удара в торбата с пясък.

Пясъчният слой е направен с надеждна носеща способност на основата.

Довършително подово покритие

Можете да използвате всеки материал за покриване на пода, по-специално дървените подове изглеждат добре в дървена къща
Върху гредите е най-добре да се постави дъска с дебелина 20 мм със шпонки.Грубата настилка е прикрепена към трупите с пирони или винтове.

Гнездата на стойките трябва да бъдат потопени в дървото. Подовите настилки от ПДЧ няма да се нуждаят от допълнително изравняване на повърхността.

Подовата настилка се шлайфа ръчно с шмиргел или мелница. След това те трябва да бъдат импрегнирани с антисептично или изсушаващо масло. Подът е боядисан или лакиран.

Шперплатът е евтино и практично покритие

Обработеният тавански етаж се използва и като под-под за покривен слой.

Какво ще бъде подовото покритие на таванската стая зависи от вкуса и финансовите възможности на собствениците на къщата.

Можете да полагате ламиниран паркет, да полагате линолеум, килим. Също така е напълно приемливо да се организира винилова настилка.

Монтаж на под в тавана на стоманобетонен под

Подът в тавана на бетонна основа не се различава от обичайната настилка на междуетажни подове, изработени от стоманобетонни плочи. Подовият монтаж се състои от няколко етапа:

 1. Бетонната основа се почиства от прах и мръсотия. Пукнатините и чиповете се запълват с циментов разтвор.
 2. Цялата площ е покрита с пароизолация от полиетиленов филм.
 3. Върху филма се поставя изолация, изработена от минерална вата, полиуретанови плоскости или керамичен запълване. По принцип изолационният материал може да бъде от различни материали.
 4. Засипката от експандирана глина е покрита със слой циментов разтвор. Замазката е направена с хоризонтална и равна повърхност.
 5. Положената изолация е покрита с плочи от ПДЧ или ПДЧ плочи.
 6. За устройството на дървени подове на пароизолацията се монтират дървени трупи от дървен бар. Между трупите се поставя изолация.
 7. Върху трупите се полага дъска.
 8. На циментовата замазка те подреждат довършването на пода от всякакъв вид подова настилка. Замазката се обработва с грунд. На такава основа е удобно да се постави самозалепващ се линолеум или винилов паркет с лепилна основа.

Днес устройството на подово отопление на тавана е от значение. Разбира се, няма въпрос за инсталиране на система за отопление на водата.

Скъпо е и не е препоръчително да правите това.

Опции като кабелно електрическо отопление на сухо запълване или инфрачервено отопление са напълно възможни. За повече информация как да направите подове на втория етаж, вижте това видео:

Най-малко всички разходи за труд възникват при инсталиране на инфрачервено отопление. IR елементите се поставят директно под основата на ламиниран паркет.

Всички "плюсове и минуси" на устройството на един или друг вид подово отопление зависят от съвкупността от финансови възможности, техническа наличност и други обстоятелства.

Здравейте, казвам се Валентин Викторович и въпросът ми е следният: как да направя пода на тавана със собствените си ръце. Сега това е класически студен таван, с обичайната глинена могила през гредите, но бих искал да обработвам и приспособявам тавана за съхранение на различни предмети от бита. Как и от какво бихте посъветвали да направите пода?

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни