Направи си сам изолация на дома: изолация от минерална вата


Към процедурата за изолация и избора на материали трябва да се подхожда много, много отговорно. Загубата на топлина зависи от това, което означава комфорта и уюта на хората, живеещи в тази сграда. Изолацията на рамкова къща с висококачествена минерална вата е най-достъпният и надежден метод. Това се потвърждава от отзивите на тези, които са го използвали, препоръчва се да се избере от опитни разработчици. 80% от всички съществуващи методи за изолация се разпределят специално за минерална вата или друга изолация, базирана на нея.

Функции, изпълнявани от изолация

Термичната защита на рамката с минерална вата, в контакт със студени въздушни течения, изпълнява няколко функции едновременно, предотвратявайки:

 1. Изпадане на кондензат от вътрешното пространство на стаята;
 2. Влажност, образуване на плесен или плесен;
 3. Температурен дисбаланс, който намалява комфортния живот и уюта в дома.

Ето защо правилната изолация на рамкова къща отвътре с минерална вата е задължителна процедура. В допълнение към термичната защита, той също удължава експлоатационния живот на рамката.

Техника за безопасност

За да работи изолацията на къщата без наранявания, не забравяйте да спазвате правилата за безопасност:

 • използвайте електроинструмента само при сухо време;
 • работещи на височина, използвайте предпазни колани;
 • когато инсталирате минерална вата, сложете очила, ръкавици, респиратор;
 • не използвайте открит огън;
 • не яжте в зоната на инсталиране;
 • за ръчен инструмент се проверява надеждността на закрепването към дръжките.

Не е толкова трудно да изолирате къща от бар със собствените си ръце. Важно е да се спазва правилната последователност от действия и тогава къщата ще бъде топла и суха дори в дъждовни и мразовити дни.

Какви характеристики трябва да има изолацията и защо

Всички материали, които могат да се използват за термична защита, трябва да отговарят на следните изисквания:

 1. Имат нисък коефициент на топлопроводимост;
 2. Притежават добри показатели за пожарна безопасност;
 3. Имат ниска абсорбция на вода;
 4. Да не се свиват или свиват възможно най-ниско;
 5. Имайте добра екологичност.
 6. Защо са необходими тези свойства, ще разберем по-подробно.

Топлопроводимост

Този индикатор е отговорен за способността на изолацията да предава топлина. Колкото по-нисък е този коефициент, толкова по-малко материалът пропуска топлината. Това означава, че през зимата изолацията не позволява на сградата да се охлади бързо, през лятото, съответно, се затопля.

Съвет! Въз основа на това, когато избира, именно от този показател потребителят трябва да вземе предвид коефициента на топлопроводимост, когато се използва в специфични климатични условия.

Пожарна безопасност

Този индикатор е отговорен за способността на изолацията да издържа на високи температури, без да губи функциите си, без да се деформира, без да променя структурата си. Изолацията на рамкови къщи с минерална вата се счита за разумна и правилна, тъй като този показател се регулира от стандартите GOST. Минералната вата ги има и напълно ги отговаря.

Изолация на къщата

Водна абсорбция

Следващият важен параметър след предишния е отговорен за способността на материала да абсорбира влагата и да я задържа. Ако материалът силно абсорбира водата, тогава той отделя топлина по-бързо и по-силно. Това е така, защото порите в изолацията са запушени с вода и според законите на физиката тя има по-висока топлопроводимост от въздуха.

И тогава, при твърде много абсорбиране на влага, материалът, при твърде ниска температура, може просто да замръзне и когато се превърне в лед, най-накрая губи своите свойства.

Следователно, колкото по-малки са неговите параметри, толкова по-добър е материалът.

Свиване

Избирайки изолация на рамкова къща с висококачествена минерална вата, този параметър също си струва да се обърне внимание. Този фактор трябва да бъде възможно най-малък. В противен случай след време след свиване на местата, където се полага топлоизолаторът, ще се появи слягане. И това означава, че студените мостове ще се появят там задължително и това е много лошо. Студеният мост е идеална зона за разсейване на топлината от вътрешността на стаята.

Екологичност

Основата на термичната защита е направена от изолация, която е разположена по целия периметър на сградата. Много е важно от него да не излизат вредни лъчения и пари под формата на съединения и вещества, опасни за здравето.

Мит номер 3. Минерална вата - вреда за човешкото здраве

Трудно е да се отрече, че вещество, получено чрез химични реакции, няма да бъде напълно пасивно. В технологичния процес има момент на въвеждане на формалдехидни смоли, които се изпаряват след формоването и опаковането. Техните пари са наистина канцерогенни и вредни. Самите частици от каменни суровини също са вредни. Но скоростта на изпарение и действителната концентрация на частици са толкова незначителни, че те просто се пренебрегват в описанията на продуктите.

Съвременната минерална вата се нарича екологична, тъй като количеството канцерогени (и всякакви други вредни вещества) е десет пъти по-малко от прага на максимално допустимата концентрация (MPC), не само в работно („студено“) състояние, но и при силно нагряване (самата вълна не свети). Тези и много други вредни смоли се намират в ПДЧ (мебели), OSB (основи и повърхности), във всички видове пластмаси, включително прозорци.

Страшни статии, в които се споменава Грийнпийс, природозащитници и фрази от рода на „... в Европа отдавна са изоставени ...“, „... по целия свят са преминали към безвредни изолации ...“ и т.н. са нечестен маркетинг, предназначен да насочете вниманието към алтернативен продукт (PPR, течна полиуретанова пяна, изолационна мазилка и др.). Когато избирате нагревател, не забравяйте, че в природата и индустрията не съществуват абсолютно пасивни вещества.

 1. Изберете минерална вата от производители, налични във вашия район. Обърнете внимание на близостта на фабриките - ако производството е далеч, рискувате да надплатите до 15% за транспорт (включен в цената).
 2. Дебелината и класът на слоя могат да бъдат избрани от опит. Всичко се свежда до броя на слоевете с фабрична дебелина от 50 или 100 мм.
 3. Минералната вата е модерен, безвреден материал. Да се ​​каже обратното е равносилно на това, че самата кола е остаряла, като се посочва Ford-T от 1921 г. като пример.
 4. Минералната вата не е панацея и не е идеален материал. Всички останали нагреватели имат свои собствени достойнства.

Причини за популярността на минералната вата

Изолацията на рамкова къща се избира много често с минерална вата. Популярността на материала може да се обясни с няколко причини:

 • Минералната вата е снабдена с високи нива на шум и пароизолация;
 • Има отлична топлопроводимост;
 • Смята се за незапалим и екологичен материал;
 • Има идеална скорост на абсорбция на вода;
 • Елиминира образуването на конденз.

Материалът не може да се нарече евтин. Но като го избере, потребителят има възможност да спести пари за закупуване на пароизолационен филм или специално проектирани мембранни материали.

Изолация на рамката

Аналози от минерална вата, тяхното използване, най-добрите производители

В 80% от всички налични случаи се използва топлоизолатор от влакна, наричан минерална вата. Други материали на негова основа често се използват за термична защита.

Базалт

Най-добрата минерална вата за изолационни рамкови къщи от следните марки:

 • Изолайт;
 • Изорок;
 • Isolight-L.
 • Както и:
 • Нобазил;
 • Rockwall;
 • "Парок".

Нарича се още камък, произвежда се от суровини от скали, а именно от:

 • Базалт;
 • Диарита;
 • Порфирит;
 • Базалит.

Базалтът е лидер в списъка със суровини. За изолация се използват плочи от памучен камък:

 • Изолация на тръбопроводи;
 • Стенни конструкции от рамкови рамки;
 • Топло и парна бариера на технологичното оборудване.

Базалтовата вълна е негорим материал с:

 1. Високи нива на топлопроводимост. Отнася се към списъка с трайни нагреватели. Средният експлоатационен живот е 50 години;
 2. За цялото време на употреба той не променя своята структура, ценни свойства;
 3. Има добър показател за устойчивост на химични съединения;
 4. Нехигоскопски;
 5. Има висока биологична устойчивост;
 6. Устойчив на деформация от високи температури. Издържа на температури от 1000 0С.

В допълнение към всички изброени предимства, каменните плочи са снабдени с незначително свиване. В междинните фуги не се образуват студени мостове.

Има подчертан водоотблъскващ ефект.

Стъклена вата

Подобно на предишния материал. Различава се само по това, че при производството му се използват напълно различни суровини. Суровинна база тук е фибростъкло, стъкло и неговите отпадъци. Той се продава не под формата на плочи, а на рула, които често се наричат ​​рогозки.

Стандартни параметри на една ролка (в мм):

 • Дължина - 1000;
 • Ширина - 1200;
 • Дебелина - 100.

Когато избирате да изолирате стените на рамкова къща с минерална (стъклена основа) вълна, използвайте изолация с плътност 15-20 kg / m3. Именно с негова помощ можете да постигнете очаквания резултат. Използва се за термична защита на хоризонтални повърхности на рамката, например подове.

Втората разлика между стъклената вата и минералната вата е липсата на екологичност. Ето защо минералът е предпочитан пред нея. Не е безопасно да се работи със стъклена вата, следователно, преди да започне инсталирането, капитанът трябва да носи ръкавици и респиратор.

Изолация от минерална вата

Най-добрите производители на стъклена вата са следните марки:

 • Урса;
 • Приключи;
 • Knauf (изолация Knauf).

Съвет! Когато избирате стъклена вата, не забравяйте, че тя има тенденция да се свива. Друг недостатък е високият коефициент на водопоглъщане.

Шлака

Топлоизолаторът от шлака се използва рядко. Произвежда се от металургични отрасли. Характеризира се с ниска топлопроводимост, ниска цена. Но те не се използват при производството на термична защита поради факта, че материалът не отговаря на екологичните изисквания. Срокът на експлоатация е кратък. Изолацията на рамкова къща със шлакова вълна се счита за лошо качество, тъй като материалът има висока крехкост и чупливост.

При случайни механични повреди не възстановява формата си. Неговите хидрофобни свойства също са много слаби, което означава, че материалът може безопасно да бъде отнесен към категорията на топлоизолаторите с висок коефициент на водопоглъщане. Фенил-формалдехидните съединения, които са част от шлаката, са много вредни за човешкото здраве.

Ековата вълна

Модерна изолация от целулоза. Различава се от минералната вата:

 • По външен вид и технология за стилизиране;
 • Запалимост - много ниска. При изгаряне не отделя вредни токсини;
 • Повишените нива на звукоизолация. В сравнение с минералната вата те са 2 пъти повече.
 • Ecowool се използва за топлинна защита:
 • Офис сгради;
 • Търговски центрове и магазини;
 • Собственост на жилищни жилища;
 • Производствени институции;
 • Детски, медицински и образователни институции;
 • Складове.

Използването на еко вълна е разрешено в сгради с високо ниво на влажност или конденз. Ecowool има един недостатък - високата цена на материала.

Суровини за производство:

 • Странични продукти от хартиената промишленост (отпадъци);
 • Изрезки и дефектен материал от печатниците;
 • Отпадъчна хартия.

Последното се отнася до вторични суровини поради силно замърсяване и очевидна хетерогенност. 80% от състава на ecowool са целулозни влакна, 12% е борна киселина (за защита срещу бактерии и образуване на гъбички), 8% е тетраборат (действащ като забавител на огъня). Последният служи не само като компонент, който повишава огнеустойчивостта, но и като вещество, което влияе върху инсектицидните свойства, а именно ги засилва.

Видове минерална вата

Минерална вата, както подсказва името, се прави от минерали. Естествените вещества се поставят в топилна пещ и се излагат на високи температури. Разтопената маса се поставя в центрофуга, където с непрекъснато въртене се изтегля на тънки нишки. След това получената минерална вата се нарязва и пакетира.

В зависимост от вида на минерала, използван за производството на изолация, се различават следните видове:

Стъклената вата е изградена от стъклени влакна. Получава се от пясък чрез топене под въздействието на температури над хиляда градуса по Целзий. Шлаковата вълна се прави по подобен начин. Вместо пясък се използва само метална шлака. Тези два вида материали са изключително неудобни за използване, тъй като съдържат малки частици стъкло или шлака. Те, попадайки на отворени части на тялото, дразнят кожата и лигавиците. Ако изборът е паднал върху някой от тези нагреватели, ще трябва да работите в дебели гащеризони, да защитите ръцете и лицето си.

Много по-удобно е да се направи изолация с каменна вата или базалт, което е нейното разнообразие. Каменната вата е направена от вулканичен камък и има високо ниво на пожарна безопасност.

И така, коя минерална вата е по-добра? Разбира се, камък. Той е сто процента направен от естествени суровини без добавяне на синтетика. За да работите с него, не е необходимо да предпазвате ръцете и лицето си, тъй като материалът е хомогенно влакно без включвания на каменни бодливи частици. Тази изолация позволява преминаването на въздушни пари, не изгаря; има високи звукоизолационни характеристики.

Но още по-добро е нейното производно - базалтова минерална вата. Той има най-ниското ниво на топлопроводимост от всички видове минерална вата (0,039), напълно изолира съседните жилищни помещения от звуци, включително глухи механични удари.

Характеристиките на минералната вата са както следва:

 • Не изгаря при излагане на открит огън. Напротив, предотвратява по-нататъшното разпространение на пламъка.
 • Устойчив на биологични ефекти. С други думи, той не гние, не е покрит с плесен, гъбички; не е интересно за насекоми и гризачи.
 • Притежава нисък праг на влагоустойчивост. На практика няма абсорбция на течности.
 • Има високо ниво на паропропускливост.
 • Има дълъг експлоатационен живот. Запазва свойствата си в продължение на 70 години.

Базалтовата минерална вата е много лека, което е удобно, когато се използва като изолация в жилищна сграда. Това не създава допълнителен натиск върху подовете. В същото време плътността на минералната вата е много висока (до 100 kg / m2). Един слой изолация замества двойната тухлена зидария.

Дебелината на минералната вата варира. Най-тънкият слой е 5 см, най-дебелият - до 60 см. За да се увеличи степента на изолация, те обикновено вземат плочи със средна дебелина и ги подреждат на два, а понякога и на три слоя. Също така е възможно да се комбинират тънки и дебели плочи.

Базалтовата вълна се произвежда и продава на рула и плочи. Най-удобният начин за изолиране на къща е използването на плочи от минерална вата.

Коя вълна е по-добра, какви методи за изолация съществуват

Важно е да знаете как правилно да изолирате рамкова жилищна сграда с минерална вата, тъй като всяка от модификациите, представени по-горе (с изключение на каменната вата), губи изолационните си свойства, когато е мокра.За да се предотвратят подобни неудобни ситуации, повечето разработчици изолират рамката строго с минерална вата в защитна (полиетиленова) обвивка.

Има три метода за производство на термична защита:

 • Лепкава;
 • Мокър;
 • Суха.

За извършване на продухване по суха технология ще е необходимо използването на специално оборудване. Материалът се подава през маркуч към всички равнини и прорези, като ги запълва напълно.

Препоръчва се използването на мокра техника в случаите, когато рамката е покрита след термична защита. Тук съставът се разрежда с вода и също се напръсква върху повърхности. Изсъхвайки, мокрият състав се превръща в плътно покритие. Ключовото предимство на тази техника е липсата на свиване.

Лепилото се използва, когато е необходимо да се изолира стоманобетонна или метална конструкция: стени или тавани. Адхезивният състав, ако е избран правилно, осигурява най-висока адхезия на изолацията към основата.

Важно уточнение! Поради високата якост и хигроскопичните свойства на покритието не се изисква допълнителна външна облицовка.

Самостоятелно производство на термична защита

Изолацията на рамкова къща с минерална вата, а именно нейната стъпка по стъпка, определено ще изисква инсталирането на защитен слой срещу влага - хидроизолация. Това е за да се предотврати улавянето на влага от двете страни. Поради отстраняването му навън, стените ще се намокрит и ще се влошат.

Хидроизолация

Първата стъпка ще бъде измерване на размерите на повърхността, изрязване на хидроизолационния материал. Материалът се закрепва със строителен телбод към стелажите. В този случай трябва да се уверите, че здравината на закрепването е максимална, рамката е напълно обшита по периметъра. Материалът трябва да се припокрива, слоевете да се припокриват един с друг с около 10 cm.

Парна бариера

Този фронт на работата е задължителен, ако се използват хидрофобни материали за термична защита или такива, които понасят неутрално всеки контакт с влага. Освен тях, така наречената торта може да се състои и от други материали, които са по-чувствителни към намокряне. Ще бъде правилно да изберете (за вътрешна и външна термична защита) разпенен полиетилен или специален филм. Те също са прикрепени към стелажите, това ще осигури добро прилепване към изолацията.

Важна забележка! Опаковането на топлоизолационни блокове във филм е грубо нарушение на стандартния метод за подреждане на термичната защита. Докато всички области на рамката, без изключение, не бъдат покрити от намокряне, работата не може да се счита за завършена.

Едва след това ще бъде възможно безопасно да се започне работа по полагане на пълнителя, като се спазват стриктно правилата за безопасност.

Шиене

Това е последният етап от производството на термична защита. За вътрешните повърхности листовете от гипсокартон и ПДЧ остават извън конкуренцията. GKL се използва най-добре в случаите, когато рамката е идеално равна. OSB, поради показателите за твърдост, може да се използва при наличие на малки неравности. След това можете да извършите довършването.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни