Основни правила и подробни инструкции за самоизолация на основата


Защо се нуждаете от топлоизолация на основата

Изолацията на основата на дървена къща може да бъде вътрешна и външна. Във всеки случай топлоизолацията ще помогне да се предотвратят много от разрушителните фактори.

Външната изолация (независимо от материала) предпазва от замръзване и проникване на студен въздух в дневните, спестявайки около 1/3 от електричеството. В допълнение, външно изолираната основа е защитена от разрушителното въздействие на влагата от почвата, което удължава експлоатационния живот на комуникациите и самата основа на сградата.

Подреждането на термичната защита отвътре допринася за формирането на оптимален микроклимат в мазето и съответно в къщата, създава пречка за проникването на подпочвените води и натрупването на кондензат, което изключва появата на мухъл.

Как да изолираме основата?

Най-лесният начин е да изолирате колонообразната основа, като създадете мотика... Това е вариант на сутерена на сградата и предпазва пространството между сградата и повърхността на почвата от различни валежи, замръзване и вятър.

За вдигане могат да се използват различни материали, които влияят не само върху дизайна му, но и върху строителната технология. Нека разгледаме няколко конкретни опции:

Дървени - от дъски или от дървени трупи / греди. Последователността на работата е следната:

 • изкопайте плитък изкоп (25-450 см);
 • покрийте го с една трета с равномерен слой пясък или фин чакъл;
 • фиксирайте трупи / греди с предварително изрязан жлеб върху стълбовете, вмъкнете дъски (40-60 мм) в тях, така че долната дъска да лежи върху пясъчна възглавница;
 • покрийте вътрешната долна част с всякакъв топлоизолационен материал.


Изолация на основата.

За да инсталирате дъските във вертикално положение в пикапа, се планира да се поставят трупи с жлеб в подготвен изкоп и да се фиксира следващият към дъното на къщата. Сега дъските са вертикално вкарани в жлебовете.

Понякога се използва за полагане на трупи в хоризонтално положение между стълбовете, подобно на конструкцията на дървена къща.

Тухла или зидария. При създаването на такъв пълнеж, както в първия случай, се създава подметка за стените му (изкоп с възглавница). Тухлената зидария е 1,5 тухли, а дебелината на каменната стена трябва да бъде не повече от 300 мм. След това зидарията се излива с бетонов разтвор (до нивото на земята), подсилен с армировка.

Изолирани чекмеджета се използват в къщи, монтирани на стълбове с височина най-малко 0,75 м. След това колонообразната основа се изолира:

 • към стълбовете е прикрепена стоманена рамка;
 • всеки топлоизолационен материал е окачен отвътре;
 • отвън, велпапето е фиксирано върху самонарезни винтове;
 • празнината между него и почвата се запълва с чакъл или експандирана глина.

Важно! Не е достатъчно само да изолирате основата - трябва да я направите вентилирана. За да направите това, независимо от вида на направения пълнеж, в стените от противоположните страни трябва да се оставят малки вентилационни отвори, които през студения сезон се затварят със специални тапи.

Разновидности на основи и методи за тяхната топлоизолация

В зависимост от метода на опора на земята могат да се разграничат следните видове основи, използвани за дървени сгради:

 • колонен;
 • монолитен;
 • лента;
 • купчина.

За изграждането на дървени и рамкови къщи в повечето случаи се използват плитки основи. Те са направени от бетон или тухла под формата на лентова или плоча конструкция.По-добре е да изолирате такава основа отвън. Топлоизолационният слой е разположен на разстояние около 1,5 м, зад което се създава незамръзващ почвен слой.

Колонна основа

Този тип фундамент е оборудван със стълбове, които са вкопани под линията на замръзване с около 2 m.

Стълбовете са разположени по всички ъгли и пресечни точки на строителната конструкция, както и на места с максимално натоварване.

В този случай мазето е направено с голяма дебелина и подовете са старателно изолирани, няма мазе.

Структури от купчини

Когато се прави винтова основа, вместо монолитни стълбове се използват пилоти, които се завинтват в земята.

Той е изолиран по същия начин като колонен фундамент.

Монолитна основа

Монолитният е направен под формата на плоча под основата на къщата, мазето в този случай не е предвидено.

За да оборудват заровената му версия, изкопават яма; за малка горният слой на почвата просто се отстранява. Такава основа може да бъде изолирана с всякакви съвременни материали само отвън.

Лента

Основа от лентов тип се създава под стените по периметъра на сградата, предвижда мазе, може да бъде направена от бетонни блокове.

Той може да бъде изолиран отвън и отвътре без никакви проблеми.

Необходимостта от изолация

Силната основа е ключът към надеждността на цялата сграда. Липсата на изолация ще доведе до разрушаване на структурата на конструкцията. Повредата на една опора ще доведе до неравномерно разпределение на товара и разрушаване на решетката. Този дефект ще се отрази неблагоприятно на пода и стените на сградата. В чести случаи се отбелязва образуването на пукнатини и изкривявания. Най-малкото разрушаване на основите на основите за двуетажни къщи е особено опасно, защото колкото по-високи са стените, толкова по-изразени ще бъдат проблемите, свързани с нарушението в основата. Тази ситуация се проявява, ако възникне неуспех с един пост.

Когато избирате изолация за основата, трябва да обърнете внимание на важните характеристики, които трябва да има материалът. А именно:

 • имат нисък коефициент на топлопроводимост;
 • имат плътност, съответстваща на стандартите, тъй като тази характеристика влияе върху показателите за натоварване върху основата;
 • огнеустойчивост;
 • изолацията не трябва да абсорбира влагата, в противен случай ще се появи влага и плесен.

Защо е необходимо да се изолира колонна основа? Топлоизолацията предотвратява топлинните загуби от структурни подове в мазета. Въздействието на силен студ върху отворена основа води до критични последици, които засягат стабилността на цялата сграда. Стоманобетонните конструкции и металните винтови пилоти допринасят за загубата на топлина от почвата, което от своя страна води до издигане на почвата.

За да се изключат такива ситуации, се предприемат допълнителни мерки за изолиране на основата:

 • чрез изолиране на пространството под сградата от различни течения и мразовит въздух;
 • за инсталиране на топлоизолационни покрития върху повърхността на колоновидните опори;
 • изолирайте почвата, която е в непосредствена близост до заровената купчина или колонна зона.

Ако имате въпрос, как да изолирате пода на баня на колонен фундамент? Изолационната торта е изградена по такава технология, така че парата да се отстранява от изолацията през хидроизолационната мембрана. Ако се използва пяна, тогава мембраната не е необходима.

Изборът на изолация

Най-популярните изолационни материали за изолиране на основата отвън са:

 • експандирана глина;
 • полистирол, полистирол, пеноплекс;
 • полиуретанова пяна.

Памучна вата

Вътрешната изолация на основата на къща, като правило, се извършва с използването на памучни материали (минерални, стъклени, базалтови).

Те ще изискват двустранна хидроизолация (за да се избегне намокряне, появата на бучки, проникването на студ през кухините).

Стиропор

Може да се използва и стиропор. Той е достъпен, евтин, лесен за инсталиране. Но това е крехък материал, така че трябва да работите внимателно с него.

Въпреки своята пожарна безопасност, когато изолират отвън, експертите предпочитат пяна, тъй като контактът с електрическите кабели е изключен, а експлоатационните характеристики на изолацията правят възможно създаването на ефективна топлоизолационна система.

PPU

Полиуретановата пяна се счита за универсална изолация. Обикновено се използва като топлоизолатор под подове и в мазета.

Нанася се чрез пръскане върху повърхността. Той образува топлоизолационен слой след изсъхване.

Не се нуждае от допълнителна изолация, много е лек и издържа дълго време.

Пенофол

Пенофол, разпенен полиетилен, покрит с алуминиево фолио, също се използва за изолиране на основата. Той е тънък, запазва добре топлината, предпазва от влага.

Използва се като допълнителен материал с други видове изолация.

EPS

По-често за всеки метод за изолиране на носещата основа се използва екструдиран пенополистирол.

Това е универсален материал, който има отлични влагоотблъскващи свойства, относително евтин е и има дълъг експлоатационен живот.

Експандирана глина

Експандираната глина е добър избор за изолиране на плитка основа. Поради порестата структура на гранулите, тя поддържа добре топлината. Това е екологичен и евтин материал. Често топлоизолацията с експандирана глина се извършва навън.

За това основата се изкопава по целия периметър, изчистена от земята. След това всички пукнатини се елиминират в основата и се монтира хидроизолация. Защитата срещу влага може да се направи с помощта на метод на покритие, например с битумна мастика или чрез залепване с хидроизолационни материали (като опция, покривен материал). В изкопа се излива изолация и се излива бетонна замазка.

Как да изолираме основата?

Характеристики на минералната вата.

Като нагревател може да се използва един от многото материали, основната разлика между които е тяхната цена:

 1. Пенопластът (експандиран полистирол) е много популярен, лесен за използване, рентабилен (намалява топлинните загуби с една четвърт).
 2. Penoplex с висока якост, издръжливост и ниска топлопроводимост. В търсенето на строителния пазар.
 3. Полиуретановата пяна е най-ефективната фундаментна изолация, перфектно намалява нивото на топлинните загуби. Единственият недостатък е, че не можете да правите без специално оборудване по време на инсталирането му.
 4. Минералната вата е доста популярен материал. Предлага се на рула или плочи. Удобен за използване, има доста ниско ниво на топлопроводимост.
 5. Експандирана глина - най-бюджетният вариант за топлоизолация. Използва се като допълнителна изолация. Преди да го използвате, се изисква да се създаде кофраж от вътрешната страна на основата.

За да направите основата топла, трябва да се помни, че процедурата трябва да се извършва поне до дълбочината на замръзване на почвата. Това е индивидуално за всеки регион. Освен това е необходимо заедно с пикапа да се изолират:

 1. По периметъра на изкопа с помощта на специално лепило фиксирайте плочите от пяна (най-добрият вариант за топлоизолация на колонообразната основа). В този случай листовете трябва да са възможно най-плътно прилепнати един към друг, без пропуски. По този начин можете надеждно да изолирате основата отвътре.
 2. Извършете хидроизолационни работи, които надеждно ще защитят подземното пространство от влага: фиксирайте плочите от пяна към основата отвън. И тогава основата на къщата ще стане не само топла, но и устойчива на влага.
 3. Запълнете изкопа с пръст или експандирана глина, направете сляпа зона.

Всичко, отлична топлоизолация на колонна основа е готова, можете да продължите към следващия етап на строителните работи!

Кога е по-добре да изолирате мазето на дървена къща

Оптималният период за подреждане на фундаментната изолация се счита за началото на строителните работи, когато стените не са издигнати и подовите подове не са готови. Но ако на етапа на строителството не е била осигурена топлинна защита, тя може да бъде направена по време на експлоатацията на сградата.

Ако има възможност да изберете опцията за изолация, тогава е по-добре да се съсредоточите върху външната. Според експерти вътрешната изолация измества точката на оросяване и основата лесно се влияе от външната влажност и студ, които бързо я разрушават.

Изолационният слой в мазето създава повишена влага, която може да бъде елиминирана с допълнителна вентилация, а това е допълнителен разход.

Друг недостатък на подреждането на системата отвътре е забележимо намаляване на площта на помещението.

Етапи на затопляне на основата със собствените си ръце


За да извършите висококачествена изолация на основата на дървена конструкция, трябва да извършите следните действия:

 1. Изберете почвата около основата, ако работата се извършва след изграждането на къщата.
 2. Почистете повърхностите от замърсявания, плесени и мазнини.
 3. Отстранете нестабилните фрагменти, отстранете пукнатините и дупките.
 4. След като материалът изсъхне, обработете го с дълбоко проникващ грунд или антикорозионно средство.
 5. Водоустойчив основата.
 6. Фиксирайте изолацията в съответствие с метода, препоръчан от производителя.
 7. Ако е необходимо, нанесете друг слой хидроизолация или външно покритие.

Засипването и набиването на почвата може да се извърши само след пълното втвърдяване на лепилата.

Особености на изпълнението на топлоизолация

Преди да подредите изолационната система, основата на използваната сграда трябва да бъде напълно изкопана. Повърхността се почиства от пръст и други замърсители, отстраняват се повреди и пукнатини.

Хидроизолационен слой

Важно е да предпазите основата от подпочвените води. За това се извършва хидроизолация.

Като хидроизолационни материали се използват битумна мастика, специални разтвори за дълбоко проникване, покривен материал, течен каучук.

Изолационна инсталация

За външна топлинна защита най-често се използват плочи от пенопласт или екструдиран пенополистирол. Изолацията се монтира с помощта на специално лепило без органични разтворители. Освен това можете да ги поправите с помощта на дюбели с широка глава. След като лепилото изсъхне напълно (след около два дни), запълнете подземната част на основата.

По същия начин материалът е прикрепен към основата. Но в горната част е необходимо да се използва негорима изолация, например минерална вата. Така плочите от експандиран полистирол или полистирол, които нямат висока пожароустойчивост, са отделени от дървените конструкции на сградата.

Укрепване и облицовка

На повърхността на изолацията е монтирана подсилваща мрежа, която е вдлъбната в лепилния разтвор.

След това можете да направите довършителните работи. За това са подходящи изкуствен камък или тухла, плочки, декоративна мазилка.

Вентилирани фасади

В случай, че като изолация се използват влакнести материали, след монтажа му е необходимо да се постави пароизолационен слой. След това се монтира щайга, върху която е прикрепен облицовъчният материал.

Така между изолацията и покритието се образува вентилационна междина, така че влагата да не се натрупва в изолацията и тя да не губи свойствата си.

Различни възможности за изолация

Преди да започнете монтажни работи отвън, препоръчително е да почистите повърхността и да изясните дали ще е необходимо да се положи хидроизолационен слой.Конструкцията на крановете ще затвори разстоянието между базовите стълбове и ще ограничи проникването на различни седименти във вътрешността. Колонните опори са в неравностойни условия. Външната линия на стълбовете е подложена на по-силно въздействие на замръзване от вътрешните опорни елементи. Поради тази причина тези части са изолирани по-ефективно. Как да изолирате колонна основа у дома със собствените си ръце - първата стъпка е да проучите методите и да изберете най-подходящия.

Монтаж на топлоизолация отвън

Тази техника има много предимства:

 • външният топлоизолационен слой ще запази якостните характеристики на бетона;
 • независимо от вида на основата и изолационния строителен материал, студът няма да проникне в сградата;
 • външно изолирана основа ще бъде надеждно защитена от влажна среда и промените в атмосферната температура ще бъдат "угасени".

Изолацията е монтирана вътре

Тази опция се използва по-рядко, тъй като топлоизолацията, поставена вътре, има повече отрицателни качества, отколкото предимства. Ако в къщата е предвидено мазе, тогава топлоизолацията вътре ще предотврати образуването на конденз и ще организира комфортен микроклимат. Недостатъците включват по-сериозни фактори - фундаментната част отвън е беззащитна срещу въздействието на замръзване. Промяната в атмосферните температури и издигането на почвата води до деформация и образуване на пукнатини в основата.

За да извършите работа по изолация с пеноплекс, ще трябва да извършите следните действия:

 1. Повърхностният слой на основата е покрит със специален лепилен мастик. Цялата повърхност трябва да бъде обработена - от подметката до върха на рамковата конструкция.
 2. Продуктите се притискат до нулевото ниво спрямо вертикалната повърхност.

 3. Зоната на нулево ниво и решетката са допълнително обезопасени с дюбели за чадъри.
 4. За закрепване на топлоустойчиви дюбели в основния елемент се пробиват дупки.
 5. Панелите не са трудни за поставяне в жлеба. След приключване на работата се препоръчва да се проверят всички шевове и да се изолира с пяна.

За да изолирате основата с пяна, ще ви трябва:

 1. Работната повърхност се почиства старателно от мръсотия.
 2. Ако има нередности и пропуски, те трябва да бъдат отстранени.
 3. Работата започва отдолу нагоре.
 4. Върху плочата с пяна се нанася адхезивна смес.
 5. Листовете са залепени към повърхността и фиксирани с пластмасови дюбели.
 6. Следващият слой е армираща мрежа.
 7. Нанася се слой шпакловка.
 8. Завършете работата с довършителна шпакловка.

Полиуретанова пяна за изолация на основи

Популярният и бърз метод се извършва с продухваща машина.

 1. Основата се почиства от прах и земни частици, строителни отпадъци.
 2. Изолация, приложена към основата. Разпененият хоросан ще запълни всички неравности, без да оставя празнини, въздушни джобове или кухини.
 3. Грабването на състава е бързо. Полиуретановата пяна се характеризира с повишена адхезия към повърхността.
 4. Резултатът е монолитна синтетична дъска с висока якост.

За надеждна хидроизолация се препоръчва освен изолацията да се постави и хидроизолация с водоотблъскващи свойства - течна гума, полиуреа.

Монтаж на екструдиран пенополистирол

 1. Полага се хидроизолационен слой.
 2. Разширените полистиролови плочи са фиксирани отдолу, след което се движат нагоре.
 3. Ако като хидроизолация се използва битумно-рулонен материал, се препоръчва битумът да се нагрее до 60 градуса, след което могат да се поставят плочи. За по-добро сцепление на елементите трябва да натиснете.
 4. В случай на използване на други видове хидроизолационни продукти, топлоизолацията се закрепва със специална мастика. Разпределя се върху плочата на ленти.
 5. Продуктът се нанася върху хидроизолационния материал и се пресова.

Не се препоръчва да оставяте колонообразната основа напълно отворена.В краен случай трябва да се извърши взимане на студено. Този тип ограда ще запълни празнините между ъгловите опори. Направи си сам изолация на колонна основа се извършва с помощта на различни импровизирани строителни материали. За да направите това, вземете тухла, камък, шлайф блок, дъска, греди, листови продукти. Не се препоръчва да се използват блокове с пореста структура за конструкцията на всмукателния апарат, поради абсорбирането на влагата от материала.

Ако имате въпрос, как да изолирате основата на дървена къща и при изграждането на основата са използвани дървени подпори. След това, дори с използването на хидро и топлоизолация, когато температурата спадне, ще се получи разслояване на дървения материал, което ще доведе до образуване на пукнатини.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни