Начини за изолиране на основата на дървена къща отвън

Напоследък сред жителите на нашата страна модата за изграждане на дървени вили набира скорост. В крайна сметка човек понякога иска да избяга от градската суета и да остане сам с природата. За изграждането на такива къщи дървените материали са много подходящи. Как започва изграждането на която и да е сграда, без значение какъв материал е използван по време на нейното изграждане? Разбира се, с изграждането на основата. Основната тема на тази статия е изолацията на основата на дървена къща.

Няколко думи за здравината на основата

Много по-лесно е да се изгради фундамент за къща от дърво, защото в този случай на носещата конструкция ще бъдат поставени съвсем приемливи натоварвания.

Има редица изисквания към стените на основата, които се отнасят до здравината. За да ги посрещнат, се използват такива материали, които могат да издържат на големи натоварвания. В действителност, по време на експлоатацията на конструкцията, натискът на структурите, разположени по-горе, постоянно ще се упражнява върху основата. Например подове между етажите.

За да разберете по-добре, представете си крехка малка масичка. Ако поставите много тежест върху него, тогава плотът на масата ще започне да се огъва и в крайна сметка да се счупи. С фон дьо тена всичко е почти същото. Върху основата, която е вид субстрат, се оказва натиск от страната на конструкцията, монтирана отгоре. Натоварванията са много значителни. Тук следват изискванията за якост.

Защо носещата конструкция е изолирана?

Секционно изолирана основа.
Загубата на топлина е неизбежен недостатък, който се проявява след изграждането на абсолютно всяка основа. Понякога, по време на строителството на дървени къщи, те се справят без изграждането на носеща конструкция. Това се дължи на лекотата на дървото в сравнение с камъка. Въпреки това много дървени къщи все още имат подходяща основа. Не можете да намалите такава процедура като топлоизолация на основата, дори ако дървото проводи топлината много по-добре от камъка.

При студено време топлинните загуби ще бъдат необосновано високи. И се оказва, че поради свойствата на дървото и специалните изолационни материали къщата ще бъде топла, а долната част ще излъчва студ. В този случай ще трябва да похарчите много за комунални услуги, така че къщата винаги да е топла.

Как да изолираме основата на къщата?

Според повечето експерти, полиуретановата пяна е най-добрият материал за изолация на основите на дървени къщи. Този материал има много ниска топлопроводимост, което означава, че ще се изисква по-малко за топлоизолация в дървена къща, отколкото други топлоизолатори. Размерът на топлоизолационния слой зависи от дебелината на основата и топлоизолационния материал. Обикновено е 30, 50 или 100 милиметра.

Разбира се, само полиуретановата пяна не е достатъчна. Изолацията също се извършва с пяна и експандирана глина. Въпреки това, полиуретановата пяна се справя с поставените задачи малко по-ефективно. Той се е доказал като най-добрия в строителството на много обекти. Като цяло факторите, свързани с проекта, пряко влияят върху избора на хидроизолационен материал. Знайте, че полиуретановата пяна е издръжлива и надеждна. Но не се отказвайте от други материали. Помислете за изискванията на проекта. Може би пяната е най-добрият вариант за реализиране на вашите идеи.

Освен това можете да използвате пяно стъкло, което също е добър топлоизолатор. Това е разпенена стъклена стопилка.Силикатното стъкло се загрява при температура от 1000 градуса, след което, докато се охлажда, придобива отлични механични и топлоизолационни свойства.

Пилотна основа

Как да изолираме основата на дървена къща върху пилоти? За пилотна основа, както и за колонна основа, те конструират пикап - имитация на сутерен, затварящ пространството между пилотите. Само това до известна степен ще намали топлинните загуби. За ефективна топлоизолация на пилотния фундамент са ви необходими:

 • подредете цокъл,
 • изолирайте го отвътре и отвън,
 • изолирайте пода.

Можете да изградите тънка тухлена стена по периметъра или да използвате плочи, които са прикрепени към щайгата. Ако е избрана опцията с тухлена стена, трябва да попълните плитка бетонна лента с дебелина 20 см, върху която ще бъде изградена стената. Не е необходимо да използвате керамични тухли, можете да вземете блокове от пяна или пяно стъкло.

Важно! Не правете пространството под пода херметично. След монтажа на всмукателния отвор задължително се правят отвори за въздух - вентилационни отвори с размери 10-15 см. Те се поставят равномерно от всички страни на къщата, така че да падат една срещу друга.

За закрепване на панели или плочи се прави щайга от метален профил или дървени пръти. Като външна облицовка можете да използвате например DSP. Вече има изолирани фасадни панели, които изпълняват декоративна и топлоизолационна функция.

Под облицовката се изкопава плитък изкоп, където се изсипва слой пясък (2-3 см), върху него се поставя експандирана глина и изкопът се покрива отгоре с пръст, така че да няма пролука между почвата и облицовката.

Видеото показва устройството и изолацията на фалшивия таван:

За да изолирате основата на купчината, използвайте

 • експандиран полистирол,
 • Стиропор,
 • разпенено стъкло на блокове,
 • течен пеноизол (карбамидна пяна).

Най-често се използват първите две опции. Разпененото стъкло е твърде скъпо за частна къща, а втечният материал от течна пяна изисква специално оборудване или работата на специалисти, което също е скъпо. По-лесно е да изолирате основата в дървена къща със собствените си ръце с полистирол или експандиран полистирол отвън. Основното е, че материалът не абсорбира вода, така че минералната вата няма да работи тук. Те залепват пяната върху лепило-пяна, за надеждност можете да използвате допълнителни дървени ленти, които са прикрепени със самонарезни винтове към щайгата през пяната.

Важно! Препоръчително е експандираният полистирол или полистирол да се фиксират върху водачите, а не между тях. В този случай няма да има пролуки и студени мостове, тъй като топлопроводимостта на дървото и още повече на метала е по-голяма от тази на пяната.

Възможно е да се изолира основата на купчината с пяна или EPSP отвън или отвътре. Ако това се прави навън, тогава изолацията се прикрепва преди завършване. Ако покритието вече е прикрепено към цокъла, например, ако това са фасадни панели или DSP плочи, тогава изолацията е монтирана отвътре.

Подова изолация

За да изолирам пода в дървена къща върху пилотна основа, обикновено използвам минерална вата, базалтова вата, експандиран полистирол, полистирол, течна изолация.

Топлоизолацията се извършва по време на строителството и подови настилки, както следва:

 1. Те правят груб под, върху който ще лежи изолацията.
 2. Първо върху щайгата се поставя пароизолация и ветроустойчив слой.
 3. След това слагат изолация.
 4. Отгоре се поставят пароизолация и хидроизолация.
 5. След това се изгражда завършващ под.

Слоят от минерална вата трябва да бъде най-малко 10 см. Ако е необходимо да се постави вата на два или повече слоя, това се прави в шахматна дъска (така че шевовете да не съвпадат). Видеото показва изолация на пода в къща върху купчина фундамент.

За хидроизолация можете да използвате пергамин, полиетилен, изоспан, защитен филм от влага срещу вятър. Полиетиленът е най-евтиният вариант, но не и най-добрият.

Важно! В къща от дърво върху пилотна основа е задължително всички дървени подови елементи да се третират с антисептик.

Изолацията на колонна основа се различава малко от изолацията на пилотна основа; използват се същите материали и техники.

Топлоизолация на носещата конструкция на къщата от дърво с полиуретанова пяна

Има само два начина - топлоизолация отвътре или отвън. Първият вариант означава извършване на работа в мазето от вътрешната страна на къщата, а вторият - на улицата. Ако сте избрали полиуретанова пяна, тогава изолацията се свежда до обикновено прахоляване на този материал върху основата. Пистолетите за пръскане са чудесни за тази работа. 35 кг / м3 - това трябва да е показателят за плътността на материала.

Можете да гледате видео, показващо как да изолирате основата на дървена къща, както и предимствата на изолацията чрез пръскане на полиуретанова пяна.

https://www.youtube.com/watch?v=3bP6ksK9MNY

Най-добре е да изолирате основата отвън. Това ще спести основата от замръзване, което има положителен ефект върху цялата конструкция. Ако къщата има мазе, тогава микроклиматът в нея ще се подобри.

Защитете полиуретановата пяна от слънчева светлина, ако е решено да я използвате извън сградата. Измазването на основата на метална или полимерна мрежа е добре. Има обаче и друга опция - фиксиране на порцеланови камъни или камък със специално лепило.

Вътрешната и външната топлоизолация са практически едни и същи технологии. Ако решите да изолирате къщата отвътре, тогава трябва да покриете всички стени с полиуретанова пяна, от пода до тавана.

Често при изолиране на основата на дървена къща се изолират не само стените, но и таванът с пода - това също има благоприятен ефект върху микроклимата. Повърхността, която е била напръскана с полиуретанова пяна, е завършена със стандартна облицовка. Можете да изберете всеки материал, който ви харесва.

Други материали, използвани за топлоизолация

Монтажът на други топлоизолационни елементи директно зависи от вида на самия материал. Например, дъските от пяна са прикрепени към повърхността с лепило. Разширената глина се запълва, след което се създава слой хидроизолация. По правило такава работа не е особено трудна, но по отношение на простотата на работа с полиуретанова пяна те са несравними.

За да изолирате сграда с полиуретанова пяна, просто трябва да използвате пистолет за пръскане. Когато извършвате изолация от пяна, трябва да правите много повече движения на тялото: третирайте плочите с лепило, прикрепете ги към повърхността, уверете се, че слоят е равномерен и т.н. Да го направите правилно и дори със собствените си ръце не е толкова лесно.

Избор на материали

Изолацията на мазето на къщата трябва да бъде внимателно планирана от капитана. Това ще ви позволи да закупите оптималното количество материали. За това се изготвя план. Необходимо е да се изчислят размерите на носещата конструкция. Най-често необходимата информация може да бъде получена от проектната документация на сградата. Експертите препоръчват повторна проверка на размерите на основата.

За да направите това, ще трябва да измерите дължината на основата. Струва си да се има предвид, че полученият резултат може да се различава от периметъра на стените. След това трябва да измерите основата на няколко места и да определите най-високото й място. Ако разликите във височината са незначителни, дължината на носещата конструкция трябва да се умножи по нейната височина. Ще получите общата площ на основата, която трябва да изолирате. Резултатът трябва да се закръгли. Също така си струва да направите малка доставка на материали.

Затопляне на мазето с експандирана глина

Изолацията на мазето на къщата може да се извърши с помощта на специални материали. Те трябва да отговарят на всички строителни изисквания. Експертите не препоръчват спестяване на качеството на топлоизолацията. В противен случай работата ще трябва да бъде възстановена скоро.

Изолацията трябва да има минимално ниво на топлопроводимост. Дебелината на материала се избира в съответствие с характеристиките на климатичната зона. Топлоизолацията трябва надеждно да задържа топлината вътре в конструкцията. Колкото по-здрава и дебела е изолацията, толкова по-добре ще се справи с възложените й отговорности.

Топлоизолацията не трябва да абсорбира влагата. Ако такъв материал е наситен с конденз, той няма да може ефективно да предотврати загубата на топлина. Следователно се избират материали, които се различават по нулево водопоглъщане. Ако пренебрегнете този съвет и използвате материал, който абсорбира влагата, за да изолирате носещата конструкция, тя ще се деформира при силна слана. Водата в структурата ще се разшири, когато замръзне. Това ще деформира влакната. Материалът ще трябва да бъде сменен след първия сезон на работа.

Поради тази причина минералната вата не се използва за такива цели. Този материал се използва само в комбинация с висококачествена хидроизолация. Това увеличава цената на строителните работи. Ето защо синтетичните материали под формата на плочи са много популярни днес. Те не позволяват на влагата да премине и демонстрират високи топлоизолационни качества.

Как да изолираме къща на колонна основа

Друг вариант за изолация в контекста.
Топлоизолацията на основата на стълб е процес, който постоянно повдига много въпроси. Устройството за вдигане е най-приемливият вариант при изолиране на колонен фундамент.

Пикапът е вид преграда, която запълва пространството между фундаментните пилоти. Може да се направи от различни строителни материали. Нека ги разгледаме.

 • Дървен пикап. В този случай пикапът може да бъде направен от дървен материал, дъски или трупи. Между стълбовете се изкопава изкоп с дълбочина 30-40 сантиметра. След това там се поставя възглавница от пясък и чакъл, а към стълбовете се закрепват решетки с жлебове, в които се вкарват дъски 4-6 см и се получават дървени щитове. След това долната част на пълнежа е покрита с експандирана глина.
 • Тухлен пълнеж. В този случай също се изкопава изкоп и възглавницата се пълни. Тухлите се поставят в ред един или два наведнъж.
 • Вземане от изолационни листове. Този метод се използва при изолиране на частна къща, чиято дължина на фундаментните стълбове достига 0,8 метра. Стоманена решетка е прикрепена към стълбовете. Към него отвътре е прикрепена изолация (полистирол, експандиран полистирол). Отвън - листове от велпапе. Пространството между изолацията и земята е покрито с експандирана глина.

За естетическа красота могат да се направят слепи зони, които са водоустойчиво покритие (асфалтова или бетонова лента), което преминава по целия периметър на сградата отвън. Слепи зони ще предпазят сградата от наводнения и валежи.

Подготовка за изолация

Затоплянето на мазето с експандиран полистирол се извършва по определен метод. Първо трябва да подготвите материалите, необходими за работата. Заедно с експандираните полистиролови плочи ще трябва да закупите подсилваща PVC мрежа. Ще трябва да бъде закупен 2,5 пъти повече от пеноплекс. Също така ще трябва да закупите специално лепило за инсталиране на плочите. Количеството му се избира в съответствие с инструкциите на производителя. Важно е органичните разтворители да не присъстват в състава. В противен случай материалът ще бъде повреден.

Направи си сам мазето изолация

Също така трябва да закупите хидро и пароизолация. Ако върху основата няма специален перваз, ще трябва да фиксирате експандирания полистирол към профила. Той трябва да има напречно сечение "P".

Също така ще трябва да закупите дюбели с широка глава. Те ще дадат на конструкцията допълнителна здравина. За пеноплекс с размери 125 × 60 см са необходими 4 дюбели. Колкото по-голям е размерът на листа, толкова повече „чадъри“ се придобиват за фиксиране. Прътът трябва да е изработен от метал.Въпреки това, за да се избегне появата на студени мостове, такива елементи от конструкцията на дюбелите трябва да са изцяло в пластмасова обвивка. Също така, техните капачки трябва да имат специален изолационен материал.

Изолацията на сутерена на сутерена отвън с пеноплекс предполага довършване. За това се закупува армираща мрежа. Върху него ще бъде положен слой фасадна шпакловка. Най-често е достатъчно да закупите мрежа от фибростъкло. Въпреки това, в някои случаи мазилката може да има дебелина 3 см. В този случай се придобива армираща мрежа от метал.

Също така трябва да закупите боя за фасадна декорация. Трябва да е водоустойчив. Има специални видове материали, които могат да се използват за декорация на открито. Освен това ще предпази материала от въздействието на слънчева светлина, вятър, влага.

Също така трябва да закупите необходимите инструменти. Ще ви трябват перфоратор, комплект шпатули, четки, ниво на сграда. За да замесите лепилото, шпакловката, имате нужда от контейнер с достатъчен обем. След като сте подготвили всичко, от което се нуждаете, можете да започнете да изолирате мазето със собствените си ръце.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни