Важни нюанси при топлоизолация на основата на банята

14 септември 2020 г. Stroyexpert Главна страница »Фондация» По строителен обект

Основата на всички конструкции трябва да бъде надеждна и топла. Основата на банята не е изключение. Въпреки това много собственици на вани са на мнение, че затоплянето на основата на банята е ненужен отпадък, който лесно може да бъде избегнат. Основната причина за това погрешно мнение е, че баните се отопляват доста рядко (да кажем веднъж седмично) и можете да жертвате дърва за огрев и време, за да ги загреете до необходимата температура. Но всъщност същността на затоплянето на основата на баня е да се запази нейната цялост за дълго време. Съвсем просто е да изолирате основата на баня със собствените си ръце, така че всеки собственик трябва да помисли за тази процедура.

Защо е необходимо да се изолира основата на банята

Основните причини за изолацията на мазето са следните:

 • ако банята се отоплява през зимата, тогава на повърхността на основата отвън се образува много конденз. Това се дължи на високата температурна разлика в сградата и отвън. Образуването на конденз води до развитие на процеси на гниене и образуване на мухъл, а това от своя страна намалява експлоатационния живот.
 • от своя страна през лятото земята под банята е хладна, а вътре в сградата е много горещо. По този начин се създава сериозна температурна разлика и влагата започва да се събира от вътрешната страна на сградата, която ще бъде там през топлия сезон.
 • баните без изолация върху основата изискват често полагане на дърва за огрев по време на пожара, тъй като топлината бързо изчезва.
 • замръзването на почвата през зимата води до подуване на почвата, а това от своя страна води до деформация на основата. Изолираната основа е по-малко податлива на тези повреди.
 • също слой изолация намалява механичните повреди в основата на конструкцията.

По този начин постоянното излагане на влага и почва води до бавно, но сигурно разрушаване на най-важната част от конструкцията - основата.

Затоплянето на основата се извършва от всички страни с подходящо количество средства и с наличието на стените на основата. Най-често използваният вариант обаче е външната изолация на основата. Използването само на вътрешна изолация не дава желания ефект, тъй като основата ще замръзне отвън и постепенно ще се срути. Използва се само вътрешна изолация в случаите, когато външната страна на основата не се предлага по някаква причина.

Топлоизолация на стените на банята от различни материали

Дървена баня, построена в най-добрите руски традиции, като правило не се нуждае от специална изолация. Но конструкциите, изработени от тухли или блокове, трябва да бъдат изолирани.

Топлоизолация на дървена баня

Дървена баня е просто изолирана. Първо, трябва да затворите пукнатините с уплътнител, изолация на кабела и други опции, които могат да бъдат натъпкани в пукнатините. Ако климатичните условия са доста сурови, тогава дървената конструкция може да бъде допълнително обшита.

Това ще изисква решетка, направена от дървени или метални водачи, изолация, защита от вятър и влага и последен слой довършителни материали, с които се обгражда конструкцията. За облицовка са подходящи сайдинг, бордюри, облицовки, блок хаус и т.н. Отвътре банята може да бъде изолирана по същия начин.

Подробности и характеристики на изолацията на дървена баня (дървена къща, дървен материал) са разгледани по-подробно в тази статия.

Затопляне на рамкова баня

Топлоизолацията на рамковата баня е направена по горепосочената технология с помощта на дебело пароизолационно фолио, изолационни и довършителни материали за банята, която я покрива.

Прочетете повече за затоплянето на рамкова баня в специална статия.

Топлоизолация на вани от блокове от пяна, блокове от керамзитобетон, газосиликатни блокове и шлакоблокове

Изолация на такава баня може да се извърши по същия начин като изолацията на конструкция от тухла или дърво. Ако вътре се поддържа постоянно положителна температура, тогава би било идеално да се обшие конструкцията с декоративни тухли.

Подробности и характеристики на изолацията на вани, изработени от блокове от пяна, блокове от керамзитобетон, блокове от силикатни газове и блокове от шлака, разгледахме в отделна статия.

Изолация на тухлена баня

Тухлената баня трябва да бъде изолирана, тъй като тухлата има повишена топлопроводимост. За външна и вътрешна изолация на банята са подходящи минерална вата, експандиран полистирол, пенополистирол. Стиропорът е евтин материал, но няма да работи за вътрешна изолация. Не е защитен от гризачи и насекоми или от прекомерна влага.

За да се увеличи ефектът, е по-добре да се припокриват слоевете изолация. Но това води до прекомерна консумация на материал, поради което най-често ставите на плочите или рогозките са просто залепени с подсилена лента.

Върху изолацията се поставя подсилена мрежа, грундирана и след това измазана.

Разгледахме изолацията на тухлена баня по-подробно в следващата ни статия.

Материали за изолация на основи

Топлоизолацията на основата на банята ще бъде извършена правилно, ако следните въпроси са правилно взети предвид:

 • извършен е изборът на изолационен материал;
 • избран метод за топлоизолация;
 • видовете работи, които са за предпочитане за този вид почва, са обмислени.

Днес изборът на материали за изолация е много широк, но има някои материали, които се използват най-често:

 • свободно течащи смеси. Основният изолационен материал в тази категория е експандирана глина. В момента той е много популярен поради своята екологичност, високи топлоизолационни свойства и качество. По правило ограниченията за използването на експандирана глина са свързани с високата й цена.
 • изолация на основата с пяна. Това е най-често срещаният топлоизолационен материал. Огромната популярност на материала се дължи на високите му топлоизолационни свойства. Пенопластът значително намалява топлинните загуби и спестява гориво. Много лесно се монтира на основата и най-важното е, че можете да го инсталирате сами.
 • топлоизолационен материал - полиуретанова пяна. Прилага се с помощта на специално оборудване, което значително ограничава използването му. Поради необходимостта от използване на специално оборудване за нанасяне върху основата, полиуретановата пяна е скъпа и е доста трудно да я нанесете сами.
 • екструдиран пенополистирол. Този материал е много по-лек от полистирола и го превъзхожда по топлоизолационни свойства. Освен това експандираният полистирол е по-траен от пенополистирола.

По този начин най-добрият материал за затопляне на мазето на баня е експандиран полистирол: той е лесен за инсталиране, сам е здрав, има високи топлоизолационни свойства и е издръжлив. Вторият материал след експандиран полистирол е полистиролова пяна.

Как да изолираме банята навън

Понякога, без да изолира основата отвън, „строителят“ се осъзнава, решава, че не се е случило нищо ужасно и започва да я изолира отвътре. Това може да се направи, но е силно обезкуражено. Тъй като такива действия ще доведат до повишено замръзване на фундаментните стени през зимата. След като сте оградили останалата топлина вътре, вие напълно се отказвате да бъдат разкъсани от замръзване през външната неизолирана част.Почвата ще започне да се „надига“ с отмъщение, което означава, че основата ще се срути много по-бързо.

Не си струва да изолирате вътрешността, оставяйки външната страна без изолация.

За изолиране на сауната отвън се използват две технологии: "мокра фасада" и "вентилирана фасада". В първия случай пенопластмасите, експандираният полистирол или плочите от базалтова вата действат като топлоизолация. Първо, те са залепени към стената с пяна, допълнително фиксирани с чадъри с пластмасови дюбели, а отгоре е нанесена декоративна мазилка.

Вътре в банята таванът е изолиран по същия начин като стените и е подредено проветриво пространство. Извън таванската страна е приложима различна технология. Когато грубият таван на дъските е облицован, той е покрит с два слоя фибростъкло. Покривният материал е нежелателен за използване, тъй като нагряването ще предизвика неприятна миризма на битум в парната баня.

Дори валцованата минерална вата може да служи като топлоизолация, но за да спестите пари, за изолация се използват естествени материали. Пространството между гредите е покрито с експандирана глина. Подходящо е месене на глина с добавяне на фина слама, стърготини, дървени стърготини.

Как да изолираме мазето на баня отвън

Когато пълнежът от глина се втвърди и изсъхне, отгоре се полагат плочи от пяна или експандиран полистирол. Топлоизолацията е покрита с хидроизолация, излива се тънка бетонна замазка. Можете дори да ходите по такава повърхност. Ако таванското помещение на банята е отделено за стая за почивка, след изолация се полага последен под с последен слой.

За да се уверите в важността на външната изолация на основата, струва си да разгледате 5 причини:

 1. На студена основа през зимата в загрята баня се образува температурна разлика. Получената кондензация разрушава бетонната основа.
 2. Проблемът с кондензацията се появява дори през лятото. Неизолирана основа се затопля отвън от слънцето, но отвътре дърпа студа и влагата на земята. По същия начин се получава температурната разлика.
 3. Фундаментът, който не е изолиран отвън, охлажда по-бързо парната. Ваната трябва да се загрява по-често.
 4. Отвън топлоизолацията през зимата омекотява въздействието на надигащата се почва върху основата.
 5. Дебел слой топлоизолация от външната страна предпазва основата от разрушаване, случайно механично напрежение.

Изброените 5 причини убеждават, че е необходима изолация на мазето на банята отвън. Може да се извършва едновременно с топлоизолация отвътре. Невъзможно е да се направи само вътрешна изолация на основата на банята. От температурната разлика бетонът ще започне да се руши отстрани на улицата.

Има различни начини за изолиране на основата отвън. Всички те зависят от вида на почвата, където е построена банята, както и от самата структура на основата.

Лентовият фундамент около външната страна се изкопава в изкоп с ширина 50 см. Дълбочината се поддържа най-малко 80 см. В изкопа се изсипва 20 см слой пясък. Бетонната лента се почиства от мръсотия и се обработва с горещ битум. След като хидроизолацията се втвърди, цокълът е облицован с полистирол или експандиран полистирол. Плочи с дебелина 15 см са залепени с пяна, допълнително фиксирани с дюбели с чадъри.

Монолитна основа обикновено се полага под баня в заблатена зона. Основата е изолирана на етапа на строителството. Експандираният полистирол е вграден между слоевете на бетонната замазка. На стените извън сутерена на банята, направете си сам изолация се извършва съгласно принципа на лентовата основа.

Колонната основа образува празнина между почвата и долния ръб на банята. За изолация трябва да се полага с тухли. Първо изкопават изкоп по периметъра на банята. Параметрите са същите като при изолиране на бетонна лента. Дъното на изкопа е покрито с 25 см слой пясък, изпълнен с вода. Когато възглавницата се уплътни, те започват да оформят стената.

Как да изолираме мазето на баня отвън

Изолационните работи отвън могат да бъдат грубо разделени на три етапа: подготовка, груба работа, окончателно облицоване.

Независимо от избрания метод на изолация, стените на банята отвън трябва да бъдат внимателно подготвени. Повърхността се проверява щателно.По дървените стени пукнатините се запълват с юта или лен.

Пропуските между короните на дървената къща могат да бъдат ремонтирани със съвременни материали. Сайтът първо се грундира. Пропуските се натискат с корда от полиетиленова пяна и отгоре се нанася уплътнител.

Методът на запечатване зависи от опаковката на пастата. Уплътнителят се нанася от кофите с шпатула, изцедена от тръбите с пистолет. Когато се използва специална лента, защитният филм се отстранява от залепващия му слой. Лента е запечатана с лента. Отгоре лентата се навива с валяк. Възстановената дървена повърхност е обработена със защитна импрегнация.

Подготовката на тухлени, блокови стени на баня се основава на запълване на всички пукнатини и дупки. Малките празнини се запълват с уплътнител. Когато се използва шпакловка или цимент, жлебът се разширява, така че хоросанът да проникне по-дълбоко в пукнатината.

Инструменти

Комплектът инструменти зависи от избрания материал за работа. Ако за монтаж е избрана вентилирана фасада, ще ви трябват трион, бормашина, прободен трион, чук, отвертка. За монтажа на мокра фасада са необходими шпатули, кофи и строителен миксер.

Инсталация

Топлоизолацията отвън съгласно метода "вентилирана фасада" се състои от следните стъпки:

 • на стената на банята е прикрепен щайга (дървената конструкция първо се обшива с пароизолация);
 • клетките са пълни с изолация;
 • ветроустойчивият филм се снима със скобите на телбода към щайгата;
 • от ламелите е прикрепена контрарешетка.

Цялата торта е покрита с облицовъчен материал.

Топлоизолацията отвън по метода "мокра фасада" се състои от следните стъпки:

 • плочи от полистирол, експандиран полистирол или базалтова вата са залепени към стената с лепило;
 • квадратни плочи с топлоизолация в 5 точки са фиксирани с дюбели с чадъри;
 • изолацията е покрита с основен слой мазилка, фибростъкловата мрежа е фиксирана.

Крайният завършек е декоративна мазилка. Начинът на приложение зависи от избрания състав.

Как да изчислим дебелината на изолационния слой

За да се определи оптималната дебелина на топлоизолационния материал, е необходимо да се знае коефициентът на устойчивост на топлопреминаване, който се изисква за дадена конструкция. Основните изисквания за термичната устойчивост на сградите се определят от SNiP II-3-79 (разработен през 1979 г. и допълнен през 1995 г.).

Формулата за изчисляване на дебелината на изолацията: TU = (T - SHF / KTF) * KTU, където TU е дебелината на изолацията, T е топлоустойчивостта, WF е ширината на основата, KTF е коефициентът на топлопроводимост на основата, KTU е коефициентът на топлопроводимост на изолацията

Пример 1: Изграждаме фундамент с експандирана глина за къща 6 × 8 м, дълбочина на замръзване - 1,4 м. Основата е стоманобетонна лента с широчина 0,4 м. топлопроводимост на стоманобетон - 1,69 W / ms, експандирана глина - 0,18 W / ms. Топлоустойчивост за региона на Москва - 3,2 m2C / W.

Считаме: TU = (3,2 - 0,4 / 1,69) * 0,18 = 0,53 м. Закръглете нагоре и получете дебелината на изолацията на 0,6 метра. Площ на изкопа за експандирана глина = (6 * 0,6 + 8 * 0,6 + 1,2 * 0,6) × 2 = 18,24 м2. Общо, като се вземе предвид дълбочината на замръзване, са необходими 18,24 × 1,4 = 25,5 м3 експандирана глина.

Пример 2: Изграждаме фундамент с изолация с експандиран полистирол (или полистиролова пяна) за къща 6 × 8 м, дълбочина на замръзване - 1,4 м. Основата е стоманобетонна лента с ширина 0,4 м. топлопроводимост на стоманобетон - 1,69 W / mS, експандиран полистирол (посочен в техническата документация на материала) - 0,032 W / mS. Топлоустойчивост за района на Омск - 3,8 m2C / W.

Ние считаме: TU = (3,8 - 0,4 / 1,69) * 0,032 = 0,114 м. Закръглете и получете дебелината на изолацията на 120 mm. Тези. възможно е да се използват панели от 60 мм в два слоя с припокриване.

Изборът на изолация

За да се постигне ефектът, ще е необходимо да се изолира не само мазето, но и основата; необходимо е да се избере правилната изолация.

Най-евтиният е полистиролът. Топлопроводимостта и якостта му зависят от плътността. Ако говорим за едновременна изолация на основата и мазето, е непрактично да купуваме полистирол с различна плътност и здравина. За това са подходящи само марките PSB-S-35 или PSB-S-50, които могат да издържат на високи механични натоварвания.

В земята не само налягането на почвата ще действа върху изолацията, но и изпъкналите сили на замръзването на земята през зимата, което деформира дори бетонната основа. Върху такава пяна, използвана за изолиране на мазето, ще бъде лесно да се нанесе декоративна мазилка или да се монтират PVC панели.

Екструдирана полистиролова пяна (пенотекс, пеноплекс, екстрол - името зависи от производителя). Днес това е най-често срещаният материал за външна изолация на основи и стени на сгради. В сравнение с пяната, той има повишена здравина. По-малко абсорбиране на влага. По-устойчиви на UV лъчи. Има по-дълъг експлоатационен живот от 50-70 години. Той е по-скъп от полистирола.

Най-модерният материал е полиуретанова пяна.

 • Прилага се в течна форма;
 • Дебелината на изолационния слой зависи от желанията на строителя. Достатъчно е да смените дюзата и количеството на нанесената смес ще се промени;
 • Не изисква предварителна обработка на повърхността с грунд и хидроизолация;
 • Прониква в най-малките пукнатини, поради което напълно изолира основата и основата от проникване на студ.

Основни недостатъци: изисква се специално оборудване и висока цена. Печелившо е само ако изолацията на основата на банята се извършва едновременно с изолацията на други предмети.

Предварителната работа се състои в освобождаване на повърхността на основата и мазето от пръст, слоеве стара мазилка, почистване от полепнала почва. Основата е вкопана по периметъра на банята до дълбочината на замръзване на почвата. Обикновено в средната лента е 400-500 мм. По-точно, можете да разберете дълбочината на замръзване, като изучите SNiP 2.02.01-83 "Основи на сгради и конструкции" и с помощта на техниката го изчислите спрямо региона и естеството на почвата.

 • След като освободи основата, се оставя да изсъхне за 2-3 дни.
 • Почистват се с шпатули и метална четка от земни пластове;
 • Те се обработват по периметъра с хидроизолация върху битумна или полимерна основа или се нанася слой от полиуреа;
 • Изолацията на плочата се изрязва по размер и се монтира върху повърхността на основата и мазето с помощта на дюбели с широки гъбни капачки. Изолацията, залепена с лепило или мастика, неизбежно ще се движи по време на процеса на земни движения и изпъкналост по време на замръзване, ефектът от топлоизолацията ще бъде незначителен.
 • Използвайки полиуретанова пяна, фугите между плочите от пяна са „разпенени“. Екструдираната изолация има канали, които плътно прилепват към отделните панели. Не е необходимо да го "разпенвате" на ставите.

Ако се използва полиуретанова пяна (PPU), след почистване и изсушаване на повърхността не е необходимо да се полага хидроизолация. PPU сам по себе си е отличен хидроизолационен агент. Няма нужда от фиксиране към повърхността с дюбели. Полиуретановата пяна има добра адхезия и е почти невъзможно да я отлепите от основата или цокъла.

По време на процеса на изолация вентилационните отвори не трябва да се покриват. Те трябва да бъдат запазени. През студения сезон те са покрити с фино перфорирани жалузи. През лятото - с по-големи.

Изолация на основата с помощта на пръст или експандирана глина

Топла основа за баня може да се направи с помощта на обикновена почва и експандирана глина. Като правило, за да се изолира основата с експандирана глина, е необходим изкоп от около 0,5 метра. По този начин можете да изчислите необходимия обем изолация: дължината на цялата основа, умножена по ширината от 0,5 метра и умножена по дълбочината на основата. Цената на един кубичен метър експандирана глина е 1,5 хиляди рубли.

За да може топлоизолационният керамзитов слой на основата на банята да работи както се очаква, е необходимо да се направи дренажен слой.

Не е необходим дренаж, ако банята е разположена на хълм и подземните води не се издигат на повече от 1 метър от повърхността на почвата.

Дренажен слой се прави по следния начин:

 • изкопаваме изкоп по-дълбоко от основата на разстояние метър от него. Краят на изкопа трябва да влезе в някаква депресия или канавка;
 • полагаме геотекстил в изкопа. Полагането се извършва с припокриване по краищата на изкопа;
 • развалините се изсипват върху тъканта;
 • отгоре на развалините полагаме перфорирана тръба. Пренасяме ръба му в депресия или канавка;
 • изсипваме натрошен камък отгоре на тръбата;
 • след това пълним земята и я утъпкваме.

Преди директното запълване на експандирана глина е необходимо да се направи хидроизолация:

 • близо до самата основа се изкопава изкоп до пясъка;
 • основата се почиства от почвата;
 • грундиране на бетонната основа;
 • след изсъхване на грунда обработваме бетона с битумен мастик.

След това можете да преминете към изолация от експандирана глина и това се прави по следния начин:

 • пясък (15 см) се изсипва в изкоп, изкопан близо до основата;
 • две стени на изкопа (фундамент и земя) са покрити с найлоново фолио;
 • сега цялото свободно пространство на ямата е покрито с изолация (експандирана глина);
 • покривният материал е положен върху експандирана глина;
 • отгоре правим подсилена сляпа зона;

Мазето също е изолирано с експандирана глина. Паралелно с фундамента се издига полу тухлена стена. Изолацията се излива в създаденото пространство. Хидроизолацията се извършва отгоре и отдолу на топлоизолационния слой.

По този начин мазето на банята е изолирано с помощта на експандирана глина със собствените си ръце. Виждате, че изолационните процедури са прости, но има повече от достатъчно земни работи.

Изолация на сляпата зона

Последният акорд в комплекса от мерки за изолация на конструкции в контакт с земята е устройството на изолирана слепа зона. Той ще отклони водата от къщата и ще предпази конструкцията от въздействието на силите на измръзване.

На първо място, важно е да се подготви изкоп с ширина от 80 до 100 см. При определяне на размера не забравяйте, че зоната на щората трябва да бъде най-малко 20 см по-широка от издатината на покрива отвъд периметъра на стените. на изкопа варира от 20 до 40 см и зависи от почвата. На надигащи се почви той е най-малко 40 см. На първо място се образува пясъчна основа, на същия етап се задава ъгълът на наклон на сляпата зона, който обикновено варира от два до пет градуса.

Пясъчната възглавница трябва да се набие, като всеки слой се разлива с вода и се набива с вибрираща плоча. Не забравяйте, че слой не по-дебел от 15 см може да бъде ефективно уплътнен.

Вече върху подготвената пясъчна основа се полагат XPS плочи, дебелината им варира от 30 до 80 mm, в зависимост от климата и вида на почвата в района на строителството. Така че, за Москва е достатъчна дебелина от 30-40 мм. Плочите се полагат свободно в близост до цокъла, като се комбинират помежду си с помощта на ключалка тип шип.

Ако завършващият слой на щората ще бъде направен чрез засипване с чакъл или полагане на тревна площ, тогава върху XPS трябва да се положи профилирана мембрана със слой от геотекстил. Тя ще поеме функцията за отводняване.

Във вертикалната част на основата мембраната се вкарва на височина 10-15 см и се фиксира с пластмасови дюбели. Припокриванията на платна с ширина 10-12 см се залепват с двустранна уплътняваща лента.

В заключение слепият участък е покрит с трошен камък, пясък, а след това идва ред на довършителния слой - полагане на тротоарни плочи, павета или тревна площ. Важно е да запомните, че изолираната зона на щората работи ефективно само заедно с дренажната система.

Топлоизолацията на основата е отговорен и същевременно много технологичен процес. Почти всички етапи могат да бъдат завършени сами, с подкрепата на близки и информационни сътрудници под формата на статии и инструкции.

Изолация на основи с пяна

Както вече споменахме по-горе, пяната е отличен материал за топлоизолация на основи на конструкции и по-специално бани. Това се дължи на факта, че той абсолютно не се страхува от влага. Само по себе си обаче той не е издръжлив и следователно, за да се предпази от механична деформация и повреда, е направен защитен корпус. Може да се направи от дърво или тухла.

Ако банята е построена върху глинеста почва, тогава пяната е отличен вариант за изолиране на нейната основа. Това се дължи на факта, че по време на наводнения пяната ще предотврати проникването на вода до основата.Ако обаче подземните води се издигнат много високо, тогава пяната е малко вероятно да работи, тъй като водата ще проникне под слоя на самия топлоизолатор.

Като правило в повечето региони на страната се използва пяна от пластмаса с дебелина 5 см. За изолиране на ъглите на банята се използва материал с дебелина 10 см.

Преди да започнете монтажа на пяна върху основата, е необходимо да копаете почвата по основата до дълбочината на замръзване на почвата. След това основата се почиства и грундира. Битумът, разреден с дизелово гориво, е подходящ като грунд. Тази смес ще изсъхне за около час. Ако е възможно, върху грундираната повърхност се нанася слой хидроизолационен материал. След това можете да започнете да инсталирате самата пяна.

Първите листове изолация (отдолу) трябва да бъдат монтирани на здрава основа. Бетонна опора или чакълесто легло може да служи като основа. Можете да залепите плочите от пяна с помощта на мастика или лепило. Няколко лепилни точки се нанасят върху площта на плочата. Шевовете между отделните листове топлоизолационен материал са напълно залепени. Струва си да се отбележи, че най-добре е да закупите плочи от пяна, оборудвани с ключалка. Използването на такива листове и внимателното залепване ще създаде херметичен топлоизолационен слой. За да поддържат сградата още по-топла, плочите се монтират на два слоя. В този случай вторият слой припокрива шевовете на първия слой.

След приключване на монтажа на топлоизолационния материал, пристъпваме към полагане на слой битум или каучук. Можете да затворите целия слой изолация с половин тухлена зидария или дъски. Може да се използва и за защита на пяна и геотекстил. След това се прави сляпа зона.

По този начин мазето на банята е изолирано с помощта на листове от пяна. Това е доста обезпокоителен бизнес, но напълно осъществим със собствените си ръце. Всички неприятности обаче ще бъдат повече от отблъснати, като същевременно се поддържа топлината във ваната.

Изолация отвътре

Изолация за баня отвътре - основната задача, тъй като именно вътрешната топлоизолация се счита за най-ефективна. Изолацията на стените се извършва по същия начин като изолацията на тавана. Първо, рамка, направена от ленти, се натъпква върху слой рулонна хартия и фолио, между тях се полага изолация и след това се извършва обшивка. За тапицерията е най-добре да изберете трепетлика, бор или липа, материали с ниска плътност, които са изключително здравословни.

Ще научите още повече информация за изолацията отвътре, като прочетете тази статия.

Какви камъни е по-добре да използвате във ваната? Отговорът можете да намерите тук. И ето една статия за размера на основата за гаража.

Топла основа

Често възниква въпросът как да се изолира основата на баня, без да се привличат специалисти от трети страни и в същото време да се харчат малко пари. Този въпрос трябва да бъде решен по време на строителството, на етапа на проектиране и издигане на основа за баня със собствените си ръце. Днес на строителния пазар има много топлоизолационни материали. Разширените разработки в тази област позволяват създаването на материали с малка дебелина, но отлично запазване на топлината.

затопляне на мазето на банята

Как да изолираме конструкцията?


Схема за изолация на фундамента.

Технологията на затопляне на мазето на банята не е нещо сложно. Изолацията се извършва на дълбочина до нивото на замръзване на почвата. Точната стойност на този параметър е индивидуална в различните региони, поради което, за да го определите, най-добре е да се свържете със строителни специалисти. Колкото по-ниска е монтирана изолацията, толкова по-малка е ефективността от нейното използване. При изолиране на ъгловите секции на конструкцията е необходимо да се увеличи дълбочината с около 1,5 пъти на разстояние най-малко 1,4 m и не повече от 2,6 m от ъгъла от двете страни.

Ако използвате изолация като екструдиран пенополистирол, не е необходимо да използвате допълнителни защитни материали за хидроизолация.В случай на използване на други нагреватели, ще трябва да поставите защитно покритие, което ще предотврати механични повреди на хидроизолацията. Най-добре е да използвате геотекстил за тези цели.

Изолацията се полага преди изливането на основата в кофража, което се прави повече от ширината на един или два листа изолация по ръбовете във вертикално положение. Дебелината на изолацията, като правило, е най-малко 10 см (по-точна стойност зависи от климатичните условия на вашия регион). Изолацията е прикрепена към частта от конструкцията, която се намира над земята след отстраняване на кофража. Довършването се извършва директно върху него.

По този начин изобщо не е трудно да се изолира основата. Най-важното е да се осигури изолация още преди полагането на основата. За изолация на конструкцията използвайте само висококачествени и ефективни материали, зависи от това дали нейната изолация ще бъде от полза.

Кой материал да изберете?

За външна изолация на основата, подобно на други части на конструкцията, е удобно да се използва листова пяна. Тази изолация е лесна за инсталиране и нейната топлопроводимост е много ниска. Освен това този материал не абсорбира влагата, което е важно за баня, така че експлоатационният му живот е доста дълъг. Това обаче не е толкова дълго, колкото продължителността на живота на бетонна основа. В идеалния случай се препоръчва да изберете изолация, която ще продължи толкова дълго, колкото обектът, който ще бъде изолиран. Такъв материал може да се нарече пяно стъкло. Този материал е по-траен и в същото време не отстъпва на пяната по отношение на топлопроводимостта. Отличен материал за затопляне на мазето на баня е и екструдираната полистиролова пяна, която се произвежда специално за тези цели.

Характеристики на полистирола (експандиран полистирол).

Екструдираният пенополистирол е специална изолация, която е по-лека и по-здрава от полистирола до голяма степен. Изработен е под формата на плочи, които са влагоустойчиви и имат ниска топлопроводимост. Това се осигурява от специална затворена клетъчна структура. Допълнително предимство на екструдираната полистиролова пяна пред пяната е, че е много по-малко вероятно да бъде развалено от гризачи.

Този материал се предлага в различни версии. За изолация на частни строителни съоръжения можете да използвате експандиран полистирол с по-ниска якост на натиск, отколкото за вертикална изолация на промишлени съоръжения. Това се дължи на по-малката дълбочина на фундамента, тъй като в този случай почвата и подземните води оказват значително по-малък натиск върху изолацията. За частно строителство е препоръчително да се използват плочи с якост 200 kPa.

Материали за топлоизолация на основата

Проблемът с топлоизолацията на основата на банята възникна отдавна, той беше решен от различни материали. Най-достъпна беше разширената глина - тя беше засипана по протежение на основата, след като беше изградена външна фалшива стена от дъски и керамични тухли.

Когато за изолиране на външната страна се използва експандирана глина, за вътрешните повърхности се използва смес от дървени стърготини и малки стърготини. Те изградиха подобни опорни конструкции като за експандирана глина, но само отвътре. Изисква се не по-малко време и разходи. Плюс дървени стърготини, когато попадне влага, започнаха да гният интензивно.

Преди повече от половин век полистироловата пяна се използва в строителството за топлоизолация; тя се различава от екструдираната пяна със своята ниска плътност и здравина. Но като топлоизолатор - добър материал. Те започнаха да се използват за топлоизолация на основи отвътре. Недостатъците на конвенционалната пяна включват привлекателност за гризачи.

В опит да създадат по-съвършен материал, химиците променят технологията за производство на пяна. Приложен е по-сложен процес на екструдиране. Получава се екструдирана полистиролова пяна (EPS, XPS).Единственият съществен недостатък е запалимостта (като дърво), но сега се произвеждат напълно огнеустойчиви марки EPS.


Снимка на външното устройство за топлоизолация

Конструкции за баня, изискващи изолация

За дългосрочно запазване на топлината във ваната е необходимо да се прилага изолация на всички етапи на строителството. Мерките за термична защита са както следва:

 • затопляне на стените на банята;
 • затопляне на тавана на банята;
 • затопляне на мазето на банята.

Следните видове материали се използват за изолация на стени и тавани:

 • минерална вата;
 • еко вълна;
 • експандирана глина;
 • пеноизол;
 • Стиропор.

Можете също да използвате глина и слама, когато работите върху тавана. Стените са изолирани както отвън, така и отвътре. С правилното прилагане на тези мерки загубите на топлина значително намаляват и съответно спестявате гориво, използвано за отопление на банята.

Защо трябва да го направите

Смята се, че топлинните загуби с неизолирана основа са от 10 до 25%. През зимата плаващите сили водят до изкривяване и подуване на основата, в резултат на което тя се срутва, представлявайки заплаха за цялата конструкция. Не винаги е възможно да се спаси ситуацията с прост ремонт.

Фиг. 1 Вана с изолирана основа
Фиг. 1 Вана с изолирана основа

През лятото неизолираната основа е покрита с конденз. Стените му отвътре ще бъдат мокри дълго време. В резултат на това могат да се появят плесени и слуз, които отново разрушават основата.

С правилната топлоизолация на основата:

 • експлоатационният му живот се увеличава;
 • хидроизолацията е защитена от механични повреди;
 • намалени топлинни загуби и намалени разходи за отопление;
 • на вътрешните повърхности на основата не се образува конденз;
 • температурата във ваната остава стабилна за дълго време.

Необходимо е да се мисли за компетентната изолация на основата на етапа на проектиране на банята.

Фиг. 2 листа от стиропор
Фиг. 2 листа от стиропор

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни