Как да изолираме канализационна тръба на улицата


Подреждането на селска къща при липса на общи водопроводни и канализационни системи е обезсърчаваща задача за всеки собственик на жилище. В допълнение към осигуряването на жителите с питейна вода, е необходимо да се реши проблемът с източването на сива вода и канализация, като същевременно не се забравя за изолацията на канализационните тръби на външната канализационна система.

Този проблем се решава по различни начини; за да изберете подходящия вариант, е полезно да знаете как са изолирани тръбите на външната канализационна система в земята и да изучите тази технология. Това ще позволи правилна и дългосрочна изолация на канализационната система с минимални времеви и финансови загуби.

Фиг. 1 Канализация на частна къща - устройство

Трябва ли да изолирам канализацията и проблеми със замръзване на тръби

При източване на канализацията и сивите води на частна къща при минусови температури на външната среда те могат да замръзнат и това ще доведе до следните неприятни последици:

 • Замразената вода ще възпрепятства оттичането от дома, като по този начин създава значителни трудности за личния живот през зимата.
 • Също така, при размразяване водата се разширява, което причинява повреда на тръбопроводите и запушване на земята с канализация, което влошава екологичната ситуация.
 • Ледените тапи, които предотвратяват изтичането на замърсена вода, ще доведат до стагнация в дренажната система - в резултат на това в дома ще се появят неприятни миризми, пречещи на комфортния живот.

Карта на дълбочината на замръзване

Фиг. 2 Карта на нивото на замръзване на почвата - пример

Монтаж на топлоизолация на канализационни тръби

Повечето материали, използвани за изолация, позволяват монтаж доста бързо. Говорим за онези изолационни модели, които напълно повтарят формата на тръбите. Те са просто достатъчни, за да се облекат в продукта след монтажа му.

Преди да инсталирате топлоизолацията, е много важно да проверите дали всички етапи от монтажа на тръбата са извършени правилно. Ако някъде се е образувал теч, той ще намокри изолацията и ще я направи неизползваема дори преди да може да покаже добрата си страна.

Монтаж на топлоизолация на канализационни тръби

Трябва да се внимава за монтажа на материали като стъклена вата или импровизирани средства, дори преди тръбите да бъдат напълно инсталирани. Изолацията се поставя в ямата, едва след това в нея се поставят тръби и се закрепват една към друга. След това е необходимо да свържете ръбовете на изолационния материал и по този начин напълно да затворите тръбата.

Повечето видове топлоизолация са подходящи за абсолютно всички тръбни материали, така че изборът зависи изцяло от вас.

Изолация на канализационни тръби на външна канализационна система - общоприети методи

Когато решават как да изолират канализацията в частна къща, те обмислят редица методи, основните от които са:

 • Задълбочаване в земята. За да се приложи този метод, предпоставка е поставянето на тръбата на улицата в изкоп под максималната точка на замръзване за дадена зона.
 • Използване на електрически кабел. Тази технология за външна изолация на канализацията се прилага лесно благодарение на производителя, който произвежда надеждни влагоустойчиви електрически нагревателни кабели, които са поставени вътре в тръбопровода или специални прорези в тръбите.
 • Използването на нагреватели. Този метод на топлоизолация може да бъде изпълнен съвсем просто благодарение на произведените кожуси, изработени от различни видове изолация с диаметър, подходящ за изолация на канализацията.
 • Комбинирани методи. Отлично решение за топлоизолация на канализационни тръбопроводи е използването на допълнителна изолация чрез поставянето им в изолационна обвивка на средна дълбочина в земята.Друг често срещан вариант е поставянето на отоплителния електрически кабел в изолационна обвивка, докато канализационната мрежа е на малко разстояние от земната повърхност.

Монтаж на външни канализационни тръби

Фиг. 3 Монтаж на тръби в изкоп

Защо канализационните тръби в земята трябва да бъдат изолирани?

Някои материали, използвани за производството на съвременни тръби, не се нуждаят от допълнителна топлоизолация и те самите перфектно се справят с понижената температура. Това включва полиетилен или полипропилен, но дори те понякога не издържат на суровите руски студове. Понякога температурата извън прозореца може да достигне -30 ° C, а почвата замръзва още повече.

Металните и PVC тръбите се нуждаят от допълнителна топлоизолация, когато се монтират в почвата. Самите производители говорят за това. Факт е, че тези материали не само не могат сами да осигурят комфортна температура за работата си, но могат и да служат по-малко от падежаако са постоянно изложени на отрицателни температури.

Например минималната температура за комфортна работа на PVC тръби е само -15 ° C, а за нашата зима този показател се счита дори за щадящ.

Замразяване на канализационната тръба

Липсата на подходяща топлоизолация ще доведе до замръзване на тръбата. Това се случва особено често, ако канализационната система не се използва дълго време. Понякога е достатъчна една нощ, през която температурата извън прозореца ще спадне рязко.

Отпадъчните води бързо ще замръзнат. Водата ще се превърне в лед и постепенно ще се разширява. Вече не е възможно да се използва канализационната система, а освен това е необходимо да се премахне повредата възможно най-скоро, в противен случай, от разширяването на водата, тръбата може просто да се спука. Изолацията на канализационни тръби в земята решава всички тези проблеми.

Затопляне с почва при полагане на тръбопровода под дълбочината на замръзване

Изолирането на канализационни тръби в земята по този метод е най-достъпният процес, тъй като в райони с умерен климат дълбочината на замръзване на почвата е около 1,5 метра. Когато определяте дълбочината, можете да се ръководите от специални карти на замръзване на земята за различни региони, като полагането на тръбопровода под дълбочината на замръзване има следните характеристики:

 • При инсталиране на тръбопровода в средната лента или северните ширини ще се изисква голямо количество изкопни работи - това ще доведе до високи финансови разходи.
 • Обемът на вземане на проби от земята и разходите ще се увеличат още повече, ако разстоянието на канализационната мрежа от къщата е твърде голямо, тъй като по целия маршрут има 110 mm. тръбопроводът трябва да осигурява минимален технически наклон от 20 mm. на ходов метър. Спазването на това условие води до факта, че на разстояние 50 метра разликата във височината може да достигне един метър - следователно най-ниската точка ще бъде на дълбочина 2,5 метра.
 • Дълбокото погребение на тръбопровода затруднява извършването на ремонтни дейности в случай на повреда.

Отопление с нагревателен кабел на канализационна тръба

Фиг. 4 Топлоизолация на канализационната система с нагревателен кабел - тип проводник

Как да изберем изолация

Когато използвате изолация, трябва да се опитате да изберете материала, който е оптимален по отношение на неговите свойства, като се вземат предвид характеристиките на почвата, в която ще бъде положен.

Като цяло видовете изолация могат да бъдат разделени на няколко групи:

 1. Насипни;
 2. Валцувани;
 3. Чиния-лист;
 4. Блокове от пяна.

Когато се използва първият тип, тръбопроводът, положен в изкоп, може просто да бъде покрит с експандирана глина. Този метод за изолиране на канализационни тръби в земята със собствените си ръце е най-простият и най-евтиният, но е подходящ само ако изкопът е сух. За видове изолация на ролки и плочи ще се изисква защитна водоустойчива кутия. Това е необходимо, за да се предотврати образуването на ледени тапи през студените зими.

изолация за канализационни тръби в земята

Висококачествената изолация на външните канализационни тръби се дължи на добре подбран материал.Гамата от изолационни материали за канализационни тръби на пазара е много широка и не е толкова лесно да се направи избор. Но това, на което абсолютно трябва да се обърне внимание, е, че изолацията вече е хидроизолирана. В този случай няма да е необходимо да се притеснявате за допълнителни мерки.

Отопление на външна канализация с помощта на кабел

Когато решават как да изолират канализационните тръби в частна къща, мнозина избират нагревателен кабел. По време на монтажа той се поставя по протежение или се увива около тръбопровода, ако е необходимо силно нагряване, често срещан вариант е поставянето на нагревателния проводник вътре в линията. Използването на електрическо отопление има следните характеристики:

 • Електрическият кабел е доста скъп, цената на един ходов метър е около 15 USD.
 • С електрическо отопление е възможно канализационната мрежа да се постави в земята не твърде дълбоко, обичайната дълбочина на нейното появяване е не повече от 0,5 метра и може да бъде намалена с помощта на мощен електрически кабел с малка стъпка на навиване.
 • Нагревателният проводник може да се постави в тръбни канали, специално направени за полагането му, или да се прикрепят към пластмасов тръбопровод с лепяща лента от фолио със собствените ви ръце.

Основните методи за изолация


Карта на дълбочината на замръзване

Най-често срещаните начини за изолиране на канализационната тръба са:

 • инженерен метод, при който се извършват предварителни изчисления и магистралата се полага по-дълбоко, отколкото почвата замръзва в даден регион;
 • активен метод - отоплителни тръби с електричество с помощта на кабел;
 • топлоизолация - използването на различни изкуствени изолационни материали или естествена експандирана глина.

Всеки метод има плюсове и минуси.

Полагане на канализация под нивото на замръзване на почвата

Не винаги надежден и достъпен метод, тъй като дължината на участъка няма да ви позволи да поддържате необходимия наклон. Този метод може да изисква доста голяма сума пари за строителни работи. Дори да използвате чугунени продукти, които понасят добре студа, те ще струват три пъти повече, с изключение на разходите за работа. Също така е скъпо да се ремонтират дълбоко разположени канализации. По-евтино е да купувате синтетика и да налагате тръби.

Топлоизолационни материали


Има много различни изолационни материали, които са увити около канализацията. Разпененият полиетилен е най-подходящ за мазето. Ниската му плътност не е ефективна в почвата.

Минералната вата е най-известната изолация, но не и най-практичната. Когато се намокри в земята, той губи своите качества, така че трябва да се погрижите за хидроизолацията. В суха среда това е добър вариант.

Пеноизолът е скъп, но устойчив материал, който е подходящ за подземна изолация. С него работят строителни компании, но мнозина не могат да си го позволят.

Пенофол - решава едновременно проблема с изолацията и хидроизолацията, поради което често се използва при инсталиране на канализационна система. Евтино е.

Експандирана глина - като изолация се използва и естествен материал от печена глина. За това под тръбите се излива слой. След полагане канализационната система се поръсва отгоре, след това се внася и уплътнява почвата. Експандираната глина е устойчива на влага, поради което е идеална опция за дъждовна канализация.

Стиропорът е евтин начин, но ще трябва да изградите нещо под формата на кутия около магистралата и след това да я напълните с трохи. Пяната често се поврежда от гризачи, затова се препоръчва да се облицоват тръбите с метална мрежа с малки отвори.

Разширена полистиролова обвивка за тръби. Минимална дебелина 25 мм, максимална 100 мм. Позволява ви да поддържате работоспособността на канализационната система, когато е положена на дълбочина 0,5 м при температура от -30 градуса.При нанасяне на материала върху фугата местата се увиват с лента, така че да не се получават измествания по време на поръсване с пръст.

Черупката от полиуретанова пяна е материал, който не е чувствителен към влага. Експлоатационен живот до 25 години. Изработен е под формата на половинки, които имат ключалка. Те се обличат на свой ред и подсилват с тиксо. Отгоре има допълнителна топлоизолация под формата на фолио слой.

Електрически нагревателен кабел


В страната се използва електрически кабел с достатъчна мощност, където канализацията се използва рядко. Включвайки отоплението, канализацията не само поддържа желаната температура, но и я размразява, за да не се счупи тръбата.

Кабелът трябва да се постави по протежение на тръбата и да се увие с тиксо. Отоплението се регулира автоматично. Когато температурата падне под нулата градуса, сензорът автоматично включва отоплителната система. Възможно е да изолирате канализационни тръби в частна къща със собствените си ръце с помощта на електрически кабел, ако имате опит, но за да избегнете токов удар, по-добре е да поканите майстор.

Сандвич тръбите са готови за монтаж канализационни части с вече съществуваща изолация, състояща се от няколко слоя. Този метод е по-скъп от закупуването на пластмасови тръби и изолация поотделно.

Затопляне с помощта на топлоизолационни материали

Когато се определя как да се изолира канализационната тръба на улицата, изолацията често се избира с помощта на изолационни материали, широко използвани в строителната индустрия. Обикновено, за по-лесен монтаж, те имат цилиндрична обвивка с вътрешен диаметър, съответстващ на стандартния размер на канализационната тръба.

Стъклена вата

Основният топлоизолатор са дълги стъклени нишки, които се получават от счупено стъкло чрез нагряване до 40 ° C и издухване от центрофуга - това значително намалява цената на производствения процес.

Стъклена вата за изолация на тръби

Фиг. 6 Изолация от стъклена вата за канализационни тръби

Влакна с дебелина 3 - 15 микрона. са окачени във въздушна среда, поради което материалът има ниска плътност и висока устойчивост на вибрации; освен това стъклената вата има следните полезни свойства:

 • Материалът е незапалим, има висока термична стабилност и може да издържа на температурни граници от -400 до +700 С.
 • Неговата топлопроводимост варира от 0,045 до 0,065 W / m * C., което е доста нисък показател, отстъпващ само на някои полимерни материали.
 • Стъклената вата пронизва парата и не се страхува от влага, устойчива на голям брой агресивни химикали и биологични ефекти.
 • Материалът е екологичен и безвреден за човешкото здраве.

Недостатъците на стъклената вата като нагревател включват нейната ниска плътност, склонност към свиване и неудобство при монтажа.

Стъклената вата се произвежда на рула и плочи; облицовани с фолио цилиндрични черупки със съответстващ вътрешен диаметър са най-подходящи за изолиране на канализация.

Когато се монтира под слой земя, стъклената вата ще бъде компресирана и може да абсорбира влагата - това значително намалява нейните топлоизолационни свойства и ограничава използването й като топлоизолатор за канализационна линия.

Изолация на външни канализационни тръби

Фиг. 7 Топлоизолация на канализационни тръби в земята с минерална вата

Минерална вата

Минералната вата се произвежда в два вида - шлакова вълна и базалт. Първият има ниска плътност и висока абсорбция на вода, не се препоръчва да се използва върху метални повърхности и в жилищни помещения - поради тези свойства той има много ограничена употреба.

Базалтовата минерална вата, която се получава чрез топене на базалт и образуване на тънко влакно от него, по право заема водеща позиция сред нагревателите, имащи следните полезни свойства:

 • Ниска топлопроводимост 0,04 W / m. * C. допринася за широкото използване на материала в строителната индустрия за изолиране на различни видове повърхности и тръбопроводи.
 • Материалът е незапалим, устойчив на много химикали и температурни крайности и е екологичен.
 • Памучната вата е устойчива на влага, но може да я насити, поради което се препоръчва да се използва в суха среда.
 • За разлика от стъклената вата, базалтовата вата има по-висока плътност, което улеснява монтажа и се използва по-ефективно в условия на натиск върху повърхността.

Как да предпазим тръбите от замръзване

Изолация на канализационни тръби в земята не се изисква, ако те са значително заровени. За това дъното на изкопи за канализационни системи трябва да бъде разположено под марката на най-дълбокото замръзване на почвата. Можете да изясните такъв знак, като използвате специални карти, които се съставят за всеки регион въз основа на дългосрочни наблюдения.

Таблица за дълбочина на замръзване

Въпреки това, в особено студени региони необходимата дълбочина на канализацията може да бъде просто прекомерна. Веднага възниква въпросът за общите разходи за земни работи и други разходи.

Още един момент: канализационната система, положена на ниски височини, е доста трудна и скъпа за ремонт. Каменистите почви са отделен проблем; също така е изключително трудно и скъпо да се правят дълбоки окопи в тях.

В някои региони климатът е нестабилен и почти напълно непредсказуем. Зимата през всяка година може да "смаже" месец с температури под минус тридесет. През следващата година районът ще бъде покрит с дебел слой сняг (намалява замръзването на почвата), а студовете ще бъдат много умерени. При такива условия изчисленията на дълбочината може да се окажат грешни повече от веднъж.

Когато задълбочаването на канализационната система е невъзможно или нежелано, полезен е вторият вариант - топлоизолация на канализационните тръби в земята. Това събитие означава, че всеки елемент на тръбопровода ще бъде обвит (облицован, поръсен, покрит) със специален материал с висока способност да задържа топлината вътре и да не пропуска студа отвън.

Каква трябва да е добрата топлоизолация?

В идеалния случай мерките за предпазване на канализационните тръби от замръзване трябва да осигурят:

 • херметичност на тръбопровода, защита срещу проникване на влага;
 • ниска топлопроводимост;
 • негоримост, устойчивост на агресивни почвени влияния;
 • здравина, дълъг експлоатационен живот.

Много собственици на къщи са склонни да избират методи, които биха могли да прилагат сами. Възниква въпросът: от какво да изберем? Отговор: можете да изолирате или изкопа за тръбопровода, или самите тръби.

Как да изолираме изкопа

Всеки знае изолационните свойства на шлака, експандирана глина, дървени стърготини. Всеки от тези материали може да се излее в изкоп и да служи като топлоизолатор, но само при условия на ниска влажност. Когато почвата замръзне, „мократа“ среда ще насърчи образуването на лед в пространствата между частиците на засипката.

За да се избегне това, е необходимо или да се събори дървена кутия, в която след това се поставят тръби и топлоизолационен материал, или да се използват готови стоманобетонни тави. Вторият метод значително затруднява независимото изолиране на канализацията. За да се изолират самите тръби, те трябва да бъдат опаковани в някакъв вид изолационен материал с определени характеристики.

Как да изолираме канализация в частна къща

Ако стане необходимо да се изолира канализационната пластмасова тръба в къщата, могат да се използват всички горепосочени материали. От икономическа гледна точка, лекота на инсталиране и естетика, най-голям брой собственици на жилища предпочитат изолон. Той просто се фиксира върху изолираната повърхност чрез страничен разрез, може да бъде залепен или свързан с лепяща лента. Допълнително предимство на материала е най-високото му поглъщане на шум сред всички топлоизолатори.

Направи си сам външна изолация на канализационните тръби

Фиг. 11 Изолация на канализационната система в частна къща с изолон

Когато решават как да изолират канализацията в земята, те изхождат от климатичните условия, удобството на работа, цената на материалите. Оптималният избор на нагреватели за подземна канализация с голямо разнообразие не е твърде голям - това може да бъде електрически кабел или обвивка от твърди материали, които не позволяват преминаването на влага - пяна или пяна. Често за топлоизолация се използва комбинация от нагревателен кабел и изолационна обвивка.

Изолация на аспиратора за фоновия щранг на канализационната система

Отделно трябва да се отбележи необходимостта от изолиране на външната канализационна система, което означава вентилиран фонов щранг (изпускателна тръба) - канализационна тръба, изведена на покрива (или на повърхността на земята от септична яма) и осигуряваща вентилация на тръбопровод.

Фоновият щранг е проектиран да засмуква въздух, така че когато тоалетната се изплаква, налягането в системата се изравнява. А в септичната яма се образуват газове от жизнената дейност на бактериите, които също се отстраняват през фоновата тръба.

Вентилационната (фонова) тръба може да замръзне (кондензатът замръзва и се образува ледена тапа) и трябва да бъде изолирана. Всеки материал, който е надеждно защитен от влага и разрушаване от ултравиолетова светлина, е подходящ за топлоизолация. Например, можете да поставите "чорап" на Stenoflex на тръбата. Частта от тръбата, която е над покрива, е изолирана. И отгоре на тръбата не можете да поставите капачка, тя трябва да е свободна, в противен случай ще замръзне на това място.

Как да изолирате фонов щранг със собствените си ръце

Във форума един потребител предложи интересен начин да се отърве от натрупването (замръзването) на кондензат във фоновата тръба.

Необходимо е да вземете медна жица (задължително от чиста мед, без плитка, това е важно), навийте я в обемна, но в същото време "течна" бучка (така че въздухът лесно да може да премине през нея). Поставете тази буца тел отгоре в тръбата и огънете краищата на жицата, така че да можете да фиксирате жицата в горната част на тръбата (в противен случай тя ще падне вътре)

Плъзнете тази буца тел отгоре в тръбата и огънете краищата на жицата, така че да можете да фиксирате жицата в горната част на тръбата (в противен случай тя ще падне навътре).

Въпросът е в химичните свойства на медта, тя има много висока топлопроводимост. Топъл въздух се издига през тръбата, медта натрупва топлина и топи замразяващия кондензат.

Заключение

Изолацията на канализационната система в частна къща е важна мярка, която ще запази нормалната пропускливост на канализационните тръби през зимата, ще предотврати замръзването на тръбопровода и ще удължи експлоатационния му живот

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни