Изолация на рамкова къща с минерална вата


Изолация на дома

Дата на публикуване: 23.10.2015

2

7030

  • Сравнение с други материали
  • Как се прави стилът
    • Фазова изолация

За да бъде къщата топла, тя трябва да бъде правилно изолирана със специална вата или експандиран полистирол. Сградата на рамката може да бъде изолирана с различни материали, но минералната вата е универсален инструмент. Той има най-добрите качества, докато е лесно да се монтира със собствените си ръце и има достъпна цена.

Топлоизолация на къща с минерална вата

Изборът на изолация

Каркасната къща е лека конструкция, следователно материалът за изолация не трябва да има висока плътност. В този случай най-добрият вариант би бил стойността на плътността, която не надвишава 500-600 kg / m³. Като се има предвид този показател, струва си да изберете три вида топлоизолационни материали:

  • целулозна вълна;
  • експандиран полистирол;
  • минерална вата - плочи, рогозки

Помислете за особеността на всеки вид изолация.

Целулозна вълна

Ако планирате да построите най-екологичната къща, това е най-добрият вариант, тъй като суровината е 80% целулоза. Ecowool не е податлив на мухъл и плесен, освен това не гори и не отделя токсични вещества. Друг несъмнен плюс е неизменността на структурата му за дълго време при всякакви климатични условия.

Монтажът се извършва сух и мокър. В първия случай се използват пресовани брикети - можете да ги напълните сами. Трябва да се разхлаби непосредствено преди работа. След тази операция обемът на топлоизолатора се утроява.

Направи си сам инсталацията по втория начин е възможно само с използването на специално оборудване и помощта на специалисти. Но в крайна сметка получавате висококачествена безшевна изолация.

Експандиран полистирол

Този материал е популярен поради три фактора - ниска цена, лекота и лекота на монтаж. Показателите за ефективност на материала са на достатъчно ниво, но използването му заплашва да освободи токсични вещества в хола. Освен това изгаря с образуването на черен остър дим.

Ето защо, ако решите да изберете експандиран полистирол за изолация, тогава трябва да дадете предпочитание на екструдираната версия. Работи в по-широк температурен диапазон. Също така екструдираната полистиролова пяна е устойчива на горене, не отделя токсични вещества и има по-плътна структура.

Минерална плоча

Минералната изолация се използва много по-често от продуктите, описани по-горе. Предпочита се не само заради ниската си топлопроводимост, но и заради добрите си шумоизолационни качества. Когато избирате този материал, трябва да вземете предвид негативните аспекти - токсично изхвърляне и страх от влага.

За да се реши първият проблем, изолационният слой трябва да бъде напълно изолиран с полиетилен. Това ще предотврати навлизането на формалдехид във въздуха. Също така трябва да предотвратите навлизането на влага в изолацията, тъй като изолационните свойства на мокър материал се влошават. Това изисква допълнителна вентилация.

Лесният път към комфорта

Реклама

Ако семейството има "мъже с ръце", които знаят как да работят с прости инструменти, рамковата къща може да бъде сглобена самостоятелно в крайградски район. Но за да живеят в рамкова къща през цялата година, без страх от студено време и топлина, стените му ще трябва да бъдат изолирани с топлоизолационни материали.

Стенната изолация в рамкова конструкция може да бъде направена с експандиран полистирол, еко вълна, смес от слама и глина, дървени стърготини, експандирана глина и други насипни материали. Плочите от базалтови влакна са един от най-популярните изолационни материали за рамкови къщи днес.

Причината за популярността му е проста: първо, този материал е негорим, което е много важно за дървена къща. На второ място, той поддържа топлината добре, като същевременно е паропропусклив, екологичен (напълно безвреден за хората и животните), а също и много издръжлив (производителите дават гаранция за продукт за поне 50 години). Друго предимство е лекотата на работа с тази изолация. Плочите от минерална вата са леки, лесни за рязане, не текат по време на обработката, не излъчват вредни миризми, запазват добре формата си, не увисват и не се набръчкват през годините.

Базалтовата изолация не е податлива на мухъл, нападения от гризачи и насекоми и следователно е подходяща за изолиране на подове покрай трупи, изолационни стени и покриви.

Съвременната топлоизолация на базата на базалтови влакна намалява строителните разходи, тъй като монтирането на леки топлоспестяващи плочи не изисква укрепване на фундамента и носещите конструкции.

Базалтовата изолация поддържа комфортен микроклимат вътре в помещенията: въздухът се затопля равномерно във всички помещения, възниква естествена вентилация на въздушните слоеве. През лятото стените, изолирани с каменна вата, поддържат добре прохладата в сградата, спасявайки жителите от жегата; през зимата те поддържат топлина за дълго време, спестявайки разходите за отопление на дома.

Топлоизолацията от базалтови влакна предпазва носещата обвивка от екстремни температури, удължавайки експлоатационния живот на сградата, а също така изпълнява звукоизолираща функция.

Ако изброените предимства ви се струват привлекателни и искате да изолирате стените на рамкова къща сами, препоръчваме ви да се запознаете със съветите за използването на ново поколение топлоизолационни материали GreenGuard от TechnoNICOL, създадени на основата на биополимерно свързващо вещество.

Правила за инсталиране

Можете надеждно да изолирате дървените стени на селска къща, като спазвате следната последователност от слоеве:

Първият слой отвътре - подсилен пароизолационен филм - е предназначен да предпазва изолацията от вътрешна влага. Той се разточва от ролка и се фиксира със телбод от вътрешната страна на дървената рамка към бутилкаучукова лента - в точките на контакт с дървени греди. Съединенията на пароизолацията са залепени с лента.

Имайте предвид, че пароизолацията на изолацията отстрани на помещението е строго задължителен елемент от предложената система. Основната задача на този слой е да предпази изолационните постелки от проникването на влажен топъл въздух в материала. Поради това е важно пароизолационният слой да е херметичен и непрекъснат, без пукнатини и скъсвания. Филмите трябва да бъдат залепени един за друг; пароизолацията трябва да приляга плътно към съседните елементи и конструкции. По време на монтажа и по време на вътрешната декорация, този тънък слой трябва да бъде защитен от всякакви механични повреди, пробиви и драскотини.

На втория етап се полагат топлоизолационни плочи GreenGuard, които са здраво закрепени между дървените рамкови стълбове (капитанът прави измервания и изрязва дъските до желания размер). Широчината на нарязания материал трябва да бъде с 1-2 см по-широка от разстоянието между стълбовете на рамката. Поради своята еластичност плочите от каменна вата стоят добре и не изискват допълнително фиксиране.

За по-добро задържане на топлина такава изолация обикновено се монтира на два слоя, като плочите на всеки нов слой се изместват една спрямо друга наполовина от дължината им (за да се премахнат студените мостове). Изчисляването на дебелината на изолацията се извършва в зависимост от региона на строителство.

За защита от външни влияния, плочите GreenGuard са покрити с хидро-ветроустойчива мембрана TECHNONICOL, която е прикрепена към стелажите на рамката със телбод. Мембранните слоеве в ставите са фиксирани един към друг с лепяща лента.

Преди монтажа на облицовъчния материал за фасада към работната повърхност се фиксира противорешетка, с маркер за монтиране на довършителните работи се прави маркировка за ниво. В края фасадата е облицована с всякакви декоративни панели (сайдинг, блок къща), чието инсталиране се извършва отдолу нагоре.

Монтажът може да се извърши както отвътре навън, така и обратно: първо монтирайте външния корпус и след това монтирайте топлоизолацията отстрани на стаята. Последният вариант е най-предпочитан в руския климат - поради опасността от внезапен дъжд. По време на монтажа се препоръчва да се предпазят топлоизолационните плочи от въздействието на атмосферните валежи.

По време на съхранението плочите от каменна вата също трябва да бъдат защитени от влага. Поради това е необходимо опаковките от базалтова изолация да се съхраняват стриктно под навес или в закрити складове. Монтажът се извършва най-добре, след като външните стени вече са обшити с ветро-, влагоустойчив филм и довършителни материали. В случай на монтаж от външната страна на сградата е важно да се работи с грайфери, за да се изключи възможността продуктите да се намокрят по време на валежи.

Описаното по-горе решение от фирма TechnoNICOL с екологичен, огнеупорен, отличен спестяващ топлина материал от каменна вата GreenGuard е лесен за изпълнение със собствените си ръце; лесен е за експлоатация и ще продължи много години без ремонт.

ВАЖНО! Препоръчителни дебелини на плочи от каменна вата за жилищна сграда, в зависимост от региона:

Площ на строителствотоДебелината на изолацията за стената на рамковата къща
Централен регион на Руската федерация, северозапад200-250 мм
Южен регион на Русия150-200 мм
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни