Направи си сам изолация на стени с пяна пластмаса

Характеристики

Производството на пяна е започнало преди повече от осемдесет години. Първият блок е произведен в Германия, след което започва да се използва навсякъде в различни територии. Полистироловите топки служат като основа за изолационните плочи. Първоначално те са елементи с плътна структура, които дори далеч не приличат на пяна. На първия етап от производството те са разпенени. След това основата се изсушава и отлежава, която впоследствие се потапя в специална камера, където се синтерова с пара при определено налягане. На етапа на предварителна продажба пяната е в големи блокове, които се нарязват по спецификация.

Размерът на стандартен лист, който се използва за изолация, има дължина и ширина от един метър, има и опции за лист от пяна с половин ширина по-малък. Най-популярният размер на листа е 120 на 60 см. Разликата във видовете се крие не само в размера, но и в плътността на материала. Плътността от 25 кг на кубичен метър се счита за нормална за фасадната изолация. Произвеждат се и плочи с плътност 15 и 40 килограма. Този индикатор пряко влияе върху топлопроводимостта. Колкото по-голям е броят, толкова по-ниска е топлопроводимостта и толкова по-висока е цената за пяната. По-плътната изолация може да издържи на големи натоварвания, така че често се използва за изолиране на пода.

Поради факта, че топките се подлагат на предварително разпенване, това ги насища с газ, което определя ниската топлопроводимост на пяната. Индикаторът му е в диапазона от 0,038 W / (m × K). Обикновено пяната се произвежда в бяло, но в процеса на изработване на полистиролови топки производителят може да добави всеки пигмент, необходим, за да се откроят продуктите му от другите опции. В някои случаи екструдираната полистиролова пяна и експандираният полиетилен също могат да се нарекат пяна. Тези материали се различават от полистирола по метода на производство и основния материал.

Имоти

Въз основа на характеристиките и опита от използването на пяна е доста лесно да се подчертаят нейните силни и слаби страни. Предимствата на такъв изолатор включват:

 • минимално тегло;
 • екологична чистота;
 • ниска цена;
 • възможността за самостоятелно сглобяване;
 • възможността за изолиране на различни повърхности;
 • лекота на обработка и монтаж;
 • устойчивост на биологични процеси;
 • звукоизолиращи свойства.

Твърдите вещества в пяната са само няколко процента в сравнение с общия обем газ, съдържащ се в материала. Това го прави лек. Благодарение на това изолацията е идеална за използване с рамкови конструкции, тъй като не оказва значителен натиск върху основата и стените. Тази функция също опростява процеса на повдигане на материала на височина и самосглобяване. Полистиролът е полимер, който по своята структура и състав не причинява вреда на човешкото здраве и околната среда, ако не го ядете, така че можете да изолирате конструкцията с пяна, без да се страхувате, че вредните вещества ще започнат да се отделят от отопление с течение на времето. Сравнителната цена на такъв материал е ниска, така че е подходяща за нискобюджетна изолация на временни сгради.

Монтажът на материала не създава особени трудности, поради което може да се извърши без помощ. Поради своята гъвкавост може да се направи изолация за всяка налична повърхност.В същото време пяната не реагира с повечето строителни материали, ако не вземете предвид органичните разтворители. Ето защо, когато полагате пяна върху дървени, тухлени или бетонни повърхности, няма проблеми. Изолацията може да бъде обработена с обикновен нож или ножовка, което опростява процеса на приспособяване към различни форми. Материалът с малка дебелина може да има криволинейни форми, поради което се предлага изолация на полукръгли еркери. Полистиролът е отлична изолация за мазето и основата. Това се дължи на факта, че той може да бъде в земята в продължение на много години, без да променя свойствата си, тъй като не е обект на процеси на гниене и мухъл и гъбички не се развиват на повърхността на пяната. Стената, изолирана с пяна, придобива допълнителни звукоизолиращи свойства, което също е положителен ефект.

Също така е важно да знаете за недостатъците, които обаче са покрити от съществуващите предимства:

 • нестабилност към органични разтворители;
 • ниска механична якост;
 • опасност от пожар;
 • липса на паропропускливост.

Не се препоръчва да се използва изолация по време на боядисване. Някои видове бои, които се разреждат с разтворители, могат да повредят материала, като го разлагат. Повърхността, изолирана с пяна, изисква допълнителна армировка чрез инсталиране на мрежа от фибростъкло, за да се увеличи нейната якост, тъй като дори лек механичен ефект може да остави вдлъбнатина в материала. Въпреки че по време на производството към изолацията се добавят огнезащитни вещества, това не я прави абсолютно пожароустойчива. Когато е изложен на високи температури, материалът се топи с отделянето на въглероден диоксид, но е в състояние да се самозагаси. Поради плътността на материала въздухът не преминава през него, което осигурява изолация от влага, но създава бариера по време на изтичането му, което може да доведе до образуването на мухъл под изолацията.


Забележка! Гризачите могат да попаднат вътре в изолационните плочи. Мишките и плъховете не го ядат, а просто правят проходи вътре, подреждайки жилище. Птиците също обичат да кълват стиропор, увреждайки целостта му.

Как бързо и ефективно да изолирате къща с пенополистирол?

Най-добрият вариант е да се обърнете към професионалисти. Те ще изберат материала, като вземат предвид особеностите на рамковата къща за постоянно пребиваване, ще извършат подготвителна работа, сигурно фиксират листовете, ще направят мазилка и други довършителни процедури. Произведенията ще се доставят до ключ.

Предоставя се гаранция за изолация на дървена или рамкова къща с полистиролова пяна. За консултации и заявки се обадете на телефона за контакт.

Струва ли си да се изолира отвътре

Въпросът за изолирането на къща или друга сграда с пяна отвътре предизвиква много противоречия, тъй като е трудно да се отговори еднозначно на този въпрос. Струва си да се каже, че този метод на изолация от пяна съществува, но има и противници. Основният аргумент е, че поглъщащите топлината материали трябва да се поставят вътре в помещението, тъй като те абсорбират околната температура, а топлоизолационните материали трябва да се оставят навън, така че да предотвратяват проникването на студ към строителните материали. Изолацията отвътре с пяна е възможна, ако осигурите висококачествена вентилация на помещението, което ще отстрани влагата своевременно, което ще предотврати образуването на мухъл. Също така е важно всичко да се изчисли правилно, така че точката на оросяване да не се измества към жилището. В този случай, поради разликата в температурите на въздуха отвътре и отвън, ще настъпи конденз между изолацията и стената, което ще доведе до разрушаване на блоковете. Видео от процеса на вътрешна изолация от пяна е по-долу.

Изолация на стените на къщата с пеноплекс

Кога може да се използва този топлоизолатор, за кои стенни материали?

Първо, в този случай се изключва всяка стенна торта, при която парата трябва да излиза от стаята навън през материала на стената на стената.

Паропропускливостта на пяната е изключително ниска. Следователно този топлоизолатор ще улавя парата на нивото на вътрешната декорация на стената. На практика тази употреба на топлоизолатор ще доведе до влага на стените отвътре и петна от мухъл по всички стени.

На второ място, абсолютно невъзможно е да се използва пеноплекс като горен слой в комбинирана изолационна торта, където се използват няколко вида изолация.

Как да изолираме стените на къщата отвън - с пяна или пяна 2

Например, ако отстрани на стаята има базалтова вълна и след това ще има слой пяна, тогава вълната винаги ще бъде влажна. Парата ще се кондензира по вътрешната повърхност на листовете от пяна.

Но върху който и да е пароизолиран материал за стена, penoplex ще бъде на мястото си. Всеки тежък бетон, например експандиран глинен бетон, може да бъде изолиран с пеноплекс.

Анализирайки кое е по-добро, полистирол или пенополистирол, за изолиране на стени отвън в рамкови къщи, заслужава да се отбележи, че тук няма разлика.

Защо? Тъй като с помощта на пароизолация, ние отрязваме парата от помещението от изолационния слой. И следователно можем добре да използваме пеноплекс в рамкова стена.

Как да изолираме стените на къщата отвън - с пяна или пяна 5

Отзиви

„Използвахме пяна, за да изолираме покрива на гаража, който е в непосредствена близост до къщата. Няма оплаквания относно топлоизолационните качества на материала, тъй като температурата в гаража се е увеличила значително. Фугите между листовете от пяна бяха обработени с лепилна пяна, за да се предотвратят студени мостове. Основният проблем е, че в пяната има мишки. Особено през нощта можете да чуете как се движат вътре в изолацията. Най-вероятно с течение на времето дупките ще преминат, което ще обезсили цялата изолация. Не планираме да използваме пяна за други помещения, за да не наблюдаваме същия ефект. "

Юлия, Московска област

„Сама по себе си пяната е доста добра изолация. Но преди да го използвате, трябва да помислите какви специфични нужди има стаята, която ще бъде изолирана. Ако има проблеми с гризачи в района или в къщата, тогава е по-добре да не използвате този вид материал. Струва си да се използва различен тип изолация, дори ако в стаята има висока влажност и лоша вентилация. Изолационният материал може да се счита за един от най-евтините и идеални за изолиране на градски апартаменти, но не е подходящ за селски къщи и вили. "

Елена, Ярославъл

„Използвах полистирол като изолация по време на строителството. Първият етаж беше завършен преди измръзване, а вторият остана недовършен, така че трябваше да мисля как бързо да го изолирам. Около периметъра натъпках дървена греда отвън като щайга за сайдинг. Между него положих пяна пластмаса, залепвайки фугите със специална пяна. Отгоре беше положен сайдинг. През февруари беше забележимо, че топлоизолацията работи перфектно. Имам опит в използването на такъв нагревател, защото две години преди къщата да бъде изолирана, я използвах за съблекалня и бях доволен от резултата. Основният недостатък на материала е разрушаването под въздействието на ултравиолетовото лъчение, както и крехкостта на листовете. "

Евгений, Уфа

„Нуждата от топлоизолация стана предимство след закупуването на ъглов апартамент в стара тухлена сграда. През лятото температурата беше поносима, но първата зима показа разочароващи резултати. Заложих на полистирола по съвет на приятели, които убеждаваха дълго време, хвалейки материала. В продължение на четири години след затоплянето не се забелязват недостатъци. През зимата повърхността на стената остава суха, а през лятото не е твърде горещо в апартамента. Благодарение на използването на полистирол, разходите за отопление и климатизация са намалени.През целия период на употреба не се появиха пукнатини или други повреди по повърхността на покритието. "

Николай, Верхняя Салда

„Ние сме собственици на краен апартамент с две стени, обърнати към улицата. Решихме да заменим старите дървени прозорци с пластмасови, което влоши вентилацията и доведе до появата на влага по стените през зимата. Честото проветряване не даде положителен резултат. С течение на времето се забелязваха пукнатини под перваза на прозореца. Решено е да се изолира апартаментът. Търсихме подходящ материал от рецензии в интернет и заложихме на пяна. Изолацията с пяна беше извършена в началото на есента, така че с нетърпение очаквах студено щракване, за да тествам ефективността на пяната. През зимата ефектът от мокрите стени е изчезнал благодарение на пяната и е станало забележимо по-топло в апартамента, което ви позволява да спестите от отопление. Изолацията беше относително скъпа, тъй като стиропорът беше положен на две стени, но резултатът си заслужаваше. Съседите осъзнаха предимствата и решиха да използват и изолацията на стените с помощта на полистирол. "

Елена, Саратов

Изолация на частна рамкова къща с полистиролова пяна: характеристики и нюанси

Материалът може да се полага върху всякакви повърхности: прегради, тавани и подове, стени, тавани и др. Освен добри топлоизолационни характеристики, той има и звукопоглъщащи качества. Поради това може да се използва и за допълнителна шумоизолация между отделните помещения.

Възможна е както външна изолация на къщата с пяна пластмаса, така и вътрешна декорация на стени. Първият вариант е за предпочитане, тъй като не намалява използваемата площ на помещенията и не изисква пароизолация.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни