Направи си сам технология за изолация на покрива отвътре


Избор на материал

Когато купувате продукти, на първо място се вслушайте в производителя.

Много често, когато купувате определено покривно покритие, към него е приложена инструкция, която трябва да посочва с какви материали е в добър контакт. Например металните плочки или велпапето, обаче, както всички други метални покрития, стават място за натрупване на влага и можете да го премахнете по два начина.

Първият метод е да се предотврати навлизането на влага в покривната торта. За това се използват хидроизолационни и пароизолационни продукти. Що се отнася до втория, всичко тук ще зависи от създадената система за естествена вентилация. Разбирането на това, което ви подхожда най-много, ще помогне за отговора на въпроса: "каква ще бъде вашата покривна торта?" По дизайнерски характеристики покривът може да бъде:

 • Студ.
  Тук таванското пространство може да се използва само като складово помещение. Между другото, в повечето случаи селяните правят това.
 • Топло.
  Ако решите, че таванското пространство ще бъде изолирано, тогава можете да помислите за жилищен таван. Структурата на покривната торта ще бъде много по-сложна, повече материали ще бъдат изразходвани за нейното подреждане, но всичко това ще бъде изравнено от допълнителни жилищни площади.

След като сте решили целта на тавана си, можете да започнете да мислите за хидроизолационни продукти или как да получите качествена вентилация.

Как да инсталирате хидроизолация под студен покрив

Обикновено студените покриви се създават от стандартен набор от материали и конструкции, а именно:

 • Решетка и противорешетка. Тази система може да бъде създадена както от дървен материал, така и от метал, най-важното е вентилационните канали да си вършат добре работата. В случай на използване на дърво, решетката ще създаде въздушна междина, която ще позволи на поривите на вятъра да издуха излишната влага от покривната торта.

 • Хидроизолационен продукт. За студените системи е най-добре да се използват специални мембранни филми, които предпазват дървените и металните изделия от всички видове валежи. Те могат да бъдат прикрепени върху самата щайга, преди да инсталирате покривния материал или под щайгата, така че влагата да не идва от вътрешността на жилищните помещения. Можете обаче да комбинирате двата метода и да получите затворена покривна торта, надеждно защитена от влага от двете страни.
 • Довършително покритие. В този случай ще се използва метална плочка или профилиран лист.

ВАЖНО: Този комплект често се използва за стопански постройки или за прости покривни системи в частни къщи. Това е чудесна възможност, ако искате да спестите много пари и време.

Материали за изолиране на покрива на къщата отвътре

Изолацията на покрива на къщата отвътре, така че да няма конденз, се извършва с помощта на подходящи материали за топлоизолация на помещенията. Избраните материали трябва да осигуряват паропропускливост на строителните конструкции и надеждна хидроизолация отвън. Влагата не трябва да попада в топлоизолационния слой, докато водната пара трябва да се отстранява от тавана или таванския етаж на сградата.

Влакнести материали - базалт или минерална вата - са най-подходящи за изолация на покрива. За разлика от полистирола или полиуретановата пяна, те позволяват преминаването на водни пари и намаляват влажността в топло помещение. Но влакнестата изолация губи свойствата си, когато се овлажни и деформира с течение на времето. Когато изолирате покрив, е необходимо да спазвате последователността на слоевете на изолационния "пай".

Как да инсталирате хидроизолация под топъл покрив

Сега, нека да разгледаме слоевете на изолираната покривна торта.

 • Решетката и противорешетката са изработени от дърво.
 • Пароизолационен материал. Ако в студено таванско помещение не е било важно кой изолационен продукт да се използва, тогава тук към избора му трябва да се подходи по-рационално. Когато купувате материал, преди всичко обърнете внимание на способността му да издържа на температурни крайности. Като пример можем да посочим ситуация, когато навън ще е доста студено, но на тавана е горещо и голяма температурна разлика може да бъде сериозен тест за хидроизолационен продукт. След това проучете неговата паропропускливост, ако тя липсва, тогава тя добре ще предпази изолационните плочи от влага.
 • След полагане на изолацията се създава допълнителна обшивка. Той е създаден за въздушна междина, така че за създаването му могат да се използват малки блокове.

 • Следва топлоизолационният материал. Тъй като металните покриви събират влага в тавана, най-добре е да се използват хидрофобни материали. Те не се страхуват от вода, следователно техният експлоатационен живот при тези условия ще бъде възможно най-дълъг. Пяно стъкло и полистирол могат да се считат за поразителни представители на тази категория. Струва си да се отбележи, че ако не можете да си позволите такива материали, тогава можете да използвате доказани минерални плочи.
 • Върху топлоизолацията се полага хидроизолационен материал. Той ще действа като защита срещу валежи и конденз.

Струва си да се отбележи, че е възможно да се изолира метален покрив отвътре.

Но по този начин ще намалите обема на таванското пространство и ще усложните работата, тъй като инсталирането на топлоизолационен материал ще стане неудобно.

Технология за изолация на покрива с минерална вата

За да се увеличи топлоизолационната способност на покрива отвътре с помощта на минерална вата, е необходимо да се избере технологията на икономически обоснована изолация чрез подготовка на необходимите материали:

 • защита от вятър;
 • хидроизолация;
 • изолация;
 • пароизолация.

За да се осигури комфорта на сградата, както и да се увеличи експлоатационният живот, слоевете на покривната торта са подредени в определен ред в посока отдолу нагоре:

 • обшивка на тавана от вътрешната страна на стаята;
 • долна обшивка;
 • парна изолация;
 • крака на гредите;
 • изолация между гредите;
 • хидроизолация;
 • решетка;
 • покривно покритие.

Изолация на покрива отвътре с минерална вата - изборът на минерална вата за покривна изолация

Следвайки технологии, които осигуряват изолация на покрива отвътре със собствените си ръце с минерална вата, производителите непрекъснато актуализират изолационните модели, като ги даряват с уникални свойства и качествени характеристики

Цени на минерална вата

 • Фолиеви плочи - изглеждат прилично, но създават допълнителни проблеми, нарушавайки естествения магнитен фон.
 • Плочи, покрити с филм, изолация от пара - наличието на филм не отменя изолацията на цялата повърхност на покрива от водни пари от една мембрана.
 • Плочи със слоеве с различна плътност - горният слой с повишена плътност, вентилирана фасада, която не се продухва за нормални условия в системата, но основната е по-лека и по-топлоизолационна.
 • Минералната вата, покрита със супердифузионен филм - осигурява паропропусклива защита на минералната вата срещу издухване, но в сравнение с други е по-скъпа.

Плочите от минерална вата са по-трайни. Когато изолирате покрива със собствените си ръце, фиксирането им няма да бъде трудно и няма да изисква специални устройства.

Изолация на скатен покрив с минерална вата.

По време на изолацията на скатния покрив минералната вата се поставя между гредите. В този случай големината на слоевете става важна. Капитанът избира ширината на блоковете от минерална вата с няколко сантиметра повече от разстоянието между гредите. Скатният покрив е изолиран с листове с плътност до 160 kg / m3. без фиксиране.След компресията панелите не възвръщат формата си и не се задържат сами. За да укрепите позицията им, ще ви трябва щайга. Покривът на тавана най-често се изолира чрез полагане на материала вътре в рамката, което намалява времето за работа. Експертите съветват да се изолира скатен покрив по време на строителството на сградата, заедно с топлоизолацията на стените на къщата отвътре. Необходимо е само да се извършва работа при сухо време. През есента се монтира облицовката на покрива и след това изолаторът се полага от таванската страна до подготвеното място. Също така е възможно да се изолира покривът с минерална вата отвътре в стари сгради.

Изолация на покрива отвътре с минерална вата - топлоизолация на плосък покрив

Твърдите плочи се използват за изолиране на плосък покрив отвътре. Каменната вата работи най-добре, но стъклената вата с висока плътност също може да свърши работа. Не използвайте меки проби от минерална вата. При ходене по покрива, под тежестта на снежната покривка, те провисват и това може да доведе до нарушаване на целостта на мембраната за пароизолация. За да се запази хидроизолацията, листовете се покриват с циментово-пясъчна замазка и увеличават натоварването на пода, в резултат на което използването на замазката зависи от степента на якост на конструкцията.

Покривен материал като хидроизолация

От доста дълго време покривният материал се използва като хидроизолационен продукт. През това време той претърпя значителни промени, които само подобриха представянето му. Ако старият битумен материал може да лежи на покрива само 2-3 години, тогава съвременният покривен материал ще лежи там около 15 години и на практика нищо няма да му се случи.

Въпреки факта, че този материал се използва в цялата строителна област, все още не си струва да се използва като хидроизолационен продукт. Причината за това се крие в свойствата на самия битум. Този материал не понася силни студове и може да бъде подреден само в студени тавани. При ниски температури материалът става крехък и се рони при най-малката деформация. Следователно битуминозният рулонен продукт се използва като независим хидроизолационен слой само в екстремни случаи.

Битумното платно трябва непременно да се постави под щайгата. След приключване на работата по полагане, върху дървената конструкция се подрежда метално покритие. Това е единственият начин да се получи относително висококачествена покривна торта, която може да остане неремонтирана в продължение на 10 години.

Като алтернатива е най-добре да използвате мембранна хидроизолация или в краен случай трислоен филм. Този материал се състои от полипропиленов материал, в който два слоя изпълняват защитни функции, а средният играе ролята на армировка. Благодарение на микропорите на мембраната, влагата не се задържа на тавана и се отделя по естествен път.

Мембранните продукти могат да се използват както в топли, така и в студени покривни системи. Определянето на посоката на микропорите може да се отдаде на трудностите при полагане. Ако го поставите на грешната страна, тогава влажният въздух ще тече отвън, а не обратно.

Разбира се, за да не правят грешки разработчиците, производителите посочват дясната страна в инструкциите. При полагане на материал от ролка, горният слой ще бъде изолационен, т.е. като разточвате материала, вече го полагате от дясната страна. Ако сте харесали хидроизолацията на филма, прочетете внимателно следващия параграф.

Разновидности на филмова хидроизолация

За хидроизолация на покриви на стопански сгради или къщи със студен тип покрив са подходящи най-евтините мембранни продукти, тъй като за изолираните тук е най-препоръчително да се използва най-висококачествен дифузионен материал.Разбира се, цената на такава мембрана ще бъде много по-висока, но това ще ви осигури дълъг експлоатационен период за цялата покривна система.

Най-скъпият материал в областта на хидроизолацията се счита за антикондензен филм. Плътността на този продукт е значително по-висока от тази на неговите колеги. Той има грапава повърхност, което е причината влагата да не се натрупва върху този материал. Такъв филм най-често се среща при сложни покривни системи, където трайността на покрива е важен параметър, дори ако покритието е метално.

Антикондензационните филми имат добра степен на огнеустойчивост,

и както показаха тестовете, той не гори дори на открит огън. Благодарение на това материалът може да се счита за безопасен и да се използва в общественото строителство.

Материали (редактиране)

Топлоизолация на склонове се извършва, ако покривът е от "топъл" тип. Изолацията се поставя между гредите на рамката, тази задача се изпълнява навън по време на покривни работи. Това се дължи на факта, че е неудобно и дълго да фиксирате плочите, като ги държите над главата. За вътрешна изолация на покривни склонове със собствени ръце се използват следните видове минерална вата:


Сравнение на свойствата на стъклената вата и каменната вата

Забележка! За вътрешна изолация на покрива не можете да използвате шлакова вата. Този евтин вид изолация на минерална основа се произвежда от отпадъци от металургичната индустрия. Но доменните шлаки, от които се прави шлакова вълна, по време на монтажа отделят много от най-малките малки частици, които са опасни за човешкото здраве.

Изолация на метален покрив

Преди да инсталирате топлоизолационни продукти, струва си да разберете защо се инсталира като цяло и как да направите този слой ефективен. На първо място, уверете се, че плочите не влизат в контакт с хидроизолационния слой, това може да доведе до пълна загуба на всички положителни качества.

След като рамката на гредите е сглобена, можете да продължите с хидроизолационното устройство. Като правило той е прикрепен към основата с телбод и притиснат към щайгата. Струва си да се отбележи, че ако използвате метални изделия като покритие, тогава минималното разстояние между изолацията и покрива трябва да бъде 5 милиметра.Това ще позволи на въздушните маси да изсушат повърхността от прекомерна кондензация.

В никакъв случай хидроизолационните материали не трябва да се разтягат, в противен случай тя ще се скъса много бързо по време на работа. Когато инсталирате изолация на ролки, разхлабете напрежението и го оставете да увисне с максимум 2 милиметра, това е напълно достатъчно.

Изолираната покривна система задължително трябва да има висококачествена естествена вентилация. Входът за чист въздух обикновено се намира под стрехите. Височината на такава междина се прави различна и зависи от обема на тавана, но минималната стойност е 5 сантиметра.

Изолация между гредите

За устройството на междинната изолация е необходимо да се извършат следните операции:

 1. Нарежете минералната вата на ивици с ширина 2-3 см повече от разстоянието между гредите. Минералната вата е еластичен материал. Поради факта, че размерът на парчето ще надвишава ширината между гредите с 2-3 см, той ще стои в пространството и ще се задържи поради собствената си еластичност.
 2. Поставете необходимия брой слоеве. Дебелината на изолационния слой се избира в зависимост от региона. Общите препоръки са следните: в региони със стабилни отрицателни температури през зимата изолацията трябва да се полага със слой от най-малко 200 mm. В региони с преобладаване на положителни температури през зимата е достатъчен слой от 100 мм.
 3. Поставете отрязаните парчета между гредите.
 4. Поставете слой пароизолационно фолио.
 5. Поставете хидроизолационен филм по горния ръб на гредите.

За да се образува необходимата вентилационна междина, филмите се монтират с провисване. Препоръчителното количество увисване е 20 мм.

Компанията Ondulin произвежда цяла линия изолационни филми под търговската марка Ondutis. Те отлично изолират изолацията и вътрешността на сградата от негативните ефекти на водни пари и влага и предпазват покривната конструкция от разрушаване. Използвайки ги, вие си гарантирате, че ремонтът на покрива няма да дойде неочаквано. Нещо повече, това ще стане много далечна перспектива.

Изолационните филми трябва да се полагат така, че да не достигат билото 50-100mm хоризонтално. Това ще създаде ефективна вентилация в подпокривното пространство. Но пренебрегването на това правило ще доведе до факта, че водните пари няма да бъдат отстранени изцяло и своевременно от подпокривното пространство, в резултат на което те ще се кондензират на долната повърхност на пароизолационните филми, ще се превърнат в ръми в студения сезон и намаляват паропропускливостта на филма.

Този метод за инсталиране на топлоизолация е, разбира се, много прост и достъпен за всеки от тези, които строят къща със собствените си ръце. Той обаче има един, но много съществен недостатък - дори малки празнини между гредите и изолационните листове ще доведат до образуването на "студени мостове".

Най-просто казано, изолацията няма да предотврати напълно загубата на топлина; гъбичките могат да се заселят върху дървените части на покривната конструкция. Да, и покривните материали могат да страдат - например под металната керемида се образува конденз и той ще започне да ръждясва. Как може да не отбележим факта, че покривните материали на компанията Ондулин не кондензират влага.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни