Класически грешки на нови заселници при изолиране на лоджия

Най-честите грешки при изолиране на балкони
Много от нас са се сблъсквали с некачествени ремонтни дейности, извършвани в нашите апартаменти и къщи. Това често се случва, защото работата се извършва от неквалифицирани специалисти, които нямат представа за технологиите за извършване на вида работа, която извършват.

По-специално, това се отнася за "летящите" екипи, които произвеждат изолация и остъкляване на балкони и лоджии. Какви са грешките, допуснати по време на тези произведения.

Основната грешка е непознаването на правилата за изолация, в резултат на което, въпреки факта, че изолацията е положена по целия периметър на балкона, през зимата е студено на балкона. В резултат на това е необходимо да се включи допълнителен източник на топлина, който е ангажиран с факта, че той затопля въздуха не само вътре в стаята, но и отвън. В резултат на това такава изолация ще ви струва доста пари.

Грешка # 1. Липса на разрешение

На първо място, вземете разрешение от ОТИ за работа по изолацията на лоджията (балкона). Глупаво е да започнете каквато и да е работа по подреждането на лоджията или дори изолацията на външната стена, без да получите съответното разрешение от ОТИ. В противен случай несъответствието между действителното оформление и техническия паспорт на жилището може да доведе до сериозни проблеми по време на продажбата на апартамента.
Ако искате да направите нещо по черновите, разхождайки се из апартамента, но не искате или не можете да получите разрешение, остъклете балкона с плъзгащи се прозорци с двоен стъклопакет с алуминиев профил. Такова остъкляване не изисква разрешение и ще изолира балкона.

Затопляне

Ако ограничите подреждането на лоджията само с остъкляване, тогава можете да получите леко изолирано помещение, в което ще се образува конденз и в резултат на това гъбички. Избягването на този проблем ще помогне на компетентната инсталация на топлоизолационни материали, включително инсталирането на хидроизолация, пароизолация.

Важно е също така да се преоборудва парапета, който най-често е направен от лист шисти или тухлена тухлена зидария с дантелени пролуки. Такива конструкции трябва да бъдат демонтирани дори на етапа на подготовка на повърхностите на лоджията за остъкляване. Вместо тях се издига надеждна конструкция от блокове от газобетон или тухла. От вътрешната страна той е изолиран едновременно с тавана, стените, пода.

Грешка номер 2. Местоположение на радиатора на лоджията


Не изнасяйте батерията на балкона.
Инсталирането на батерия на лоджия е изключително неразумно решение. Първо, има големи топлинни загуби, второ, тръбите могат да замръзнат и трето, сумата, която ще платите според индивидуален план, ще бъде впечатляваща.

Решението на този проблем може да бъде топъл под или електрически нагревател.

Последни препоръки

Сега знаете как правилно да изолирате балкон. В заключение трябва да се отбележи, че при планирането на използването на балкона като жилищна площ, заедно с топлоизолационните работи, се вземат мерки за организиране на неговото автономно отопление. Повечето експерти препоръчват поставянето на нагревателни елементи в подовете (най-доброто решение) или на тавана на балкона (важно при използване на инфрачервени нагреватели). Поставянето на топлинни пистолети, традиционни преносими електрически нагреватели на балкона, обикновено се счита за неефективно.

Грешка номер 3. Остъкляване без рамки


Безрамковите крила изглеждат доста стилно, представлявайки гладка повърхност при затваряне и плъзгащи крилата с акордеон. Но предвид факта, че такова остъкляване включва единични прозорци с двоен стъклопакет, остават забележими пропуски и не може да се нарече идеална възможност за изолиране на лоджия.

Според повечето експерти PVC дограмата е най-добрият вариант. В края на краищата отворените врати не заемат толкова място, колкото изглежда, и трябва само да ги отворите за проветряване.

Отзиви

Генадий Синков, 34-годишен, Благовещенск

Наскоро купихме апартамент с лоджия. Всичко щеше да се оправи, но предишните собственици не го изолираха. И тъй като подобно разширение има общ вход в стаята, оставянето му на студено е свързано с безразсъдство. За съжаление след покупката не останаха много пари, така че със съпругата ми търсихме бюджетен вариант за изолация. Първо, веднага заменихме прозорците с прозорци с двоен стъклопакет, тъй като понякога поставяме количка там с дъщеря си - тя диша чист въздух при лошо време. За изолиране на вътрешността е използвана пяна, която е обшита отгоре с вагон. Получи се доста добре. Трябва да дойде зимата и тогава ще проверим колко добре се е получило всичко. Ако такива мерки не са достатъчни, тогава през следващия сезон ще събираме пари и ще извършим допълнителна външна изолация, но с помощта на майстори.

Артем Кимслухин, на 36 години, Салават

Обадихме се на строителния екип да изолира лоджията. Имахме късмет и нашите металопластикови прозорци вече са доставени. Тъй като използваме тази област като кабинет на жена ми, поръчахме едни от най-качествените материали по отношение на топлоизолацията. Направихме топли подове, като предварително ги напълнихме със замазка. Стените и таванът бяха украсени…. Освен това проведохме осветление, защото не разбирам нищо по въпроса. Но, както показва практиката, при студове - 20 и повече, такава изолация не беше достатъчна. Затова допълнително поставихме там вятър.

Андрей Каничин, 40-годишен, Северодвинск

Имаме стара къща, така че лоджията е с доста впечатляващи размери - заема две пълни стаи отвън. Изолацията направих сам, с изключение на монтажа на нови прозорци - тук трябваше да поканя професионалисти. Първо, той издуха всички пукнатини, които имаше много, с полиуретанова пяна. Стените бяха изолирани с минерална вата. Що се отнася до тавана, поставих там пяна от пластмаса, тъй като над нас вече има една лоджия, чиито собственици отдавна се погрижиха за въпроса за изолацията. Със съпругата ми се замислихме да направим топли подове, но финансово за нас това е много скъпо. Затова се спряхме на опцията penoplex. Използвах PVC панели за външната облицовка. Като цяло се оказа не лошо.

Грешка номер 6. Липса на бариера срещу пара


Липсата на пароизолация може да съсипе пода и стените на вашата лоджия и да доведе до конденз на тавана на съседите ви отдолу. Процесът на образуване на конденз върху такава лоджия е въпрос на време и то много кратък.

Дори ако използвате влагоустойчив материал, филмът за бариери срещу пара няма да е излишен. Това е особено важно, ако минералната вата е избрана като нагревател.

Необходими материали и инструменти за работа

Необходимо е да купувате строителни материали наведнъж, за да не се разсейвате по-късно от закупуването на липсващия материал. Ето защо е препоръчително да направите списък преди покупката.

В самото начало трябва да се обърне специално внимание на избора на изолация. Можете да останете на полистирол, минерална вата, пяна каучук, които са доста достъпни. Но техническите им данни няма да ви задоволят напълно. Ето защо, ако има такава възможност, изберете по-добри варианти на изолация, които са по-ефективни.

Направи си сам лоджия изолация

Коригирайте подовата изолация на лоджията със собствените си ръце

Днес строителите предпочитат екструдиран пенополистирол. Името на този материал е "Penoplex". Произвежда се или на рула, или на плочи. Предимствата са следните:

 • малък обем;
 • отлична топлоизолация;
 • висока влагоизолация.

Поради обема ще бъде възможно да се спести и без това малкото пространство на лоджията.

Доста добри отзиви на експерти за полиетиленова пяна, която има добри звукоизолиращи свойства. Комбинирайки тези два материала заедно, специалистите успяват да постигнат отличен изолационен ефект. Поради факта, че пеноплексът преминава пара, слоят от полиетиленова пяна, който е покрит с фолио от едната страна, ще играе ролята на пароизолация, както и допълнителна изолация. Полиетиленовата пяна с една страна от фолио е известна на строителния пазар като Izolon, Penofol.

Как да изолирате балкон със собствените си ръце

Направи си сам изолация на пода на балкона

По-добре е да направите пода от бар, за който е необходимо да закупите антисептик. Сенеж се е доказал доста добре за тези цели.

По време на работа не можете да правите без метализирана лепяща лента, както и полиуретанова пяна и лепило. Обръщаме специално внимание на факта, че всеки уплътнител няма да работи. Той трябва да съответства на изолацията, тъй като някои пени са разтворител за пенополистирол. Този нюанс се отнася и за лепилото.

За да фиксирате строителния материал, трябва да се запасите с нокти, дюбели (включително "гъбички"), ъгли.

За извършване на строителни работи ще са ви необходими:

 • електрическа бормашина;
 • перфоратор;
 • отвертка;
 • мозайката;
 • пистолет за полиуретанова пяна;
 • сграден ъгъл;
 • средно ниво;

Не забравяйте чук, клещи, рулетка, ножици и маркер. Съветваме ви да извършвате ремонт с ръкавици. Преди да започнете работа, уверете се, че електроинструментът работи правилно.

Грешка # 7: Злоупотреба с уплътнители


Шевовете, пълни с мехурчета от полиуретанова пяна, изглеждат неестетични. Освен това, под въздействието на пряка слънчева светлина и влага, пяната се разпада и създава големи празнини.

След като разпенвате шевовете между прозорците, дръжте правилно самата пяна. Отрежете го внимателно, шлайфайте го с шкурка и покрийте с шпакловка или акрилна боя. В краен случай можете да използвате монтажна лента. Трябва да се помни, че тази опция е подходяща само когато сте сигурни, че няма да рисувате зоната.

Класически грешки на нови заселници при изолиране на лоджия

Има редица често срещани грешки, които се допускат не само от самоуки майстори, но и от професионални екипи. За да избегнете проблеми с лоджията, струва си да научите за тях и да разберете как да ги поправите, ако има такива.

лоджия изолирана

Когато изолирате лоджия, могат да възникнат следните проблеми:

 1. Резолюция. Когато купувате апартамент, трябва да се консултирате със собствениците за разрешение за реорганизация на апартамента. Ако жилищната площ е собствена, тогава разрушаването на стената трябва да бъде одобрено от ОТИ. Офисът си заслужава да бъде посетен, дори и с обикновена вътрешна изолация. В противен случай може да възникнат проблеми при продажба на апартамент в бъдеще. Разрешение не се изисква само за просто остъкляване.

с блокове от пяна

 1. Радиатор. Много собственици на лоджии се опитват да добавят топлина, като внасят радиатор или друго отоплително устройство в лоджията, което изисква преоборудване на комуникациите. Но малко хора знаят, че подобни действия се нуждаят от отделно разрешение, което никой няма да даде. Това е оправдано от факта, че лоджията се отличава с големи топлинни загуби, поради което съществува голям риск от замръзване на тръбите. И това е изпълнено с извънредни ситуации. Освен това ще трябва да извършите индивидуално преизчисляване на отоплението. И тази услуга не е евтина. Следователно, дори ако е получено разрешение за реконструкция, това не се отнася за създаването на допълнителен радиатор на лоджията. Като алтернатива можете да създадете система за подово отопление или да използвате автономен нагревател. Е, в екстремни случаи просто сложете топъл килим на пода.
 2. Безрамково остъкляване. Този тип е гладка повърхност, която понякога дори няма ръбове. Когато такива клапани са затворени, се образува един вид "акордеон".Разбира се, това не заема допълнително място върху лоджията, но трябва да се разбере, че единичното остъкляване на тази опция предполага наличието на пукнатини в крилата. И това вече е отворен достъп до течения и студ. Също така, както показва практиката, те много бързо събират мръсотия и прах върху себе си, да не говорим за факта, че инсталирането на мрежа против комари тук просто не е възможно. Най-добрият вариант за лоджия е металопластиковите прозорци. Броят на пакетите зависи от показателите за замръзване в региона.
 3. Външно остъкляване върху скоби. Самата лоджия обикновено заема много място. Мнозина обаче се стремят да разширят пространството още повече. Ето защо много често можете да видите такава опция като премахване на стъклени рамки над прага на лоджията наведнъж с няколко сантиметра. Отгоре е подредена козирка, която е място за натрупване на сняг и други естествени валежи. Но при студове всички тези валежи се превръщат в „украса“ на козирката, което дори може да бъде много опасно, да не говорим за факта, че товарът тук ще бъде много впечатляващ. Но за обективност трябва да се каже, че външното остъкляване има повече естетически нюанс, отколкото функционален. Просто, ако фасадата на жилищна сграда има само отворени балкони, тогава такъв дизайн може да я развали малко. Въпреки това, тук самият собственик трябва да реши.

извършено

 1. Еднослойна изолация. За да може такава стая наистина да е топла, трябва да украсите парапета и стените с двойна зидария от блокове от пяна. Тяхната дебелина трябва да варира в рамките на 7-10 см. Такъв материал има високи топлоизолационни свойства и е устойчив на замръзване. Но 10-сантиметрова зидария може да замръзне. Въпреки че вместо втория слой блокове от пяна можете да използвате екструдирани панели от пенополистирол или каменна вата. Затова експертите съветват да жертвате малко пространство, но правете всичко съвестно.
 2. Липса на бариера срещу пара. Много хора мислят, че тъй като лоджията е съседна сграда, тогава някои слоеве от изолационната "пита" могат да бъдат пропуснати. И това е основната грешка. Една от тези точки е пароизолация. Например, когато изолирате с минерална вата, съществува голям риск тя да се овлажни. И ако този материал абсорбира влагата, той няма да изсъхне, което означава, че ще бъде много студено на лоджията. Ще трябва да преизолираме цялата стая. Без такъв слой кондензът бързо ще се появи и натрупа и това заплашва да повреди основните стени и пода. Да не говорим за факта, че съседите могат да бъдат добре дошли да посетят с иск относно капките на тавана им. Следователно, дори когато се използва пяна или друг материал от пяна, в никакъв случай не трябва да се пренебрегва филмът срещу бариерата. Дори ако ще бъде положен на един тънък слой.

без пароизолация

 1. Има много незащитен уплътнител. Разбира се, първата стъпка при подреждането на лоджия е премахването на всички пукнатини. За тези цели се използва полиуретанова пяна. Но всеки мъж знае, че след като го приложи, той започва да бълбука, поради което атрактивният външен вид на стаята се губи. Но малко хора са наясно, че това запечатване може да наруши и климата в апартамента. Ако такъв материал е изложен на пряка слънчева светлина, уплътнителят бързо ще се влоши. Същото важи и за влагата. Следователно се нуждае от защита. За да се гарантира, първо изпъкналият изпъкнали излишъци. След това пяната се покрива с шпакловка или акрилна боя, но в краен случай с монтажна лента. Вярно е, че боята е много лоша върху него.
 2. Грешки при подреждането на пода. Тази точка е особено важна за тези, чиято лоджия е в дъното. Мнозина се опитват да направят идеално равна повърхност с помощта на замазки от пясъчен бетон. След това върху такава впечатляваща основа се поставят фиксиращо лепило и плочки. И сега просто трябва да си представите какво ще бъде теглото на пода в комплекса ... А претоварването на пода е много опасно, особено в старите къщи.Най-оптималният и бюджетен вариант е да се използва мека изолация. Полага се директно върху бетонна основа. Върху този слой оборудвайте друг слой изолация и след това хидроизолация. Последният слой трябва да се припокрива с около 10-15 см. преди довършителното покритие, оборудвайте тънка замазка или поставете шперплат. Последният вариант се използва за онези стаи, където няма значителен наклон. Е, що се отнася до финишното покритие, тогава всеки избира сам. Но за да се засили ефектът на изолацията, килимът е много подходящ.

без пол

 1. Изолация на стената в съседство с апартамента. Много хора харчат допълнителни пари за изолацията на обединяващата стена, която е външна за апартамента. Подобна работа по никакъв начин няма да повлияе на климата на жилището. И с този трик много строителни бригади развъждат своите клиенти. Такава стена се нуждае само от довършително покритие, което ще се използва в цялата лоджия.
 2. Неправилна вентилация. Въпреки факта, че това е лоджия, тук също трябва да помислите за свободната циркулация на въздушните маси. В противен случай топлият въздух от стаята ще навлезе на балкона и когато се охлади, ще се превърне във фина пара. За да избегнете такава неприятност, все пак трябва да се погрижите за вратите, които ще се превърнат в бариера за помещения с различни температури.
 3. Неправилна изолация. Този момент също води до образуване на излишна влага. Въпреки факта, че полиуретановата пяна има свои собствени характеристики за придаване на естетичен вид, тя е много по-практична от шпакловката. Факт е, че в последния случай ще се образуват "мостове" на студ, които са отлични проводници на топлина. Е, това определено ще доведе до конденз. Ето защо е по-добре да страдате с пяна веднъж, отколкото да ремонтирате цялата лоджия по-късно.

Това са най-често срещаните грешки, които могат да бъдат намерени в работата по изолирането на лоджия.

правилна изолация

Грешка номер 8. Неправилен монтаж на пода

Не бива дори да се опитвате да изравните перфектно пода на лоджията, като използвате замазка от пясъчен бетон. Поради факта, че балконската плоча не може да се похвали с повече или по-малко равна повърхност, дебелината на замазката на определени места може да достигне няколко сантиметра. И ако вземем предвид, че допълнителната тежест под формата на плочки и лепило към нея след това ще бъде инсталирана върху замазката, тогава това не е съвсем правилното решение. Балконната плоча не е проектирана за такива товари.

Подът на лоджията трябва да бъде изолиран с мека и лека изолация, като върху нея се монтира хидроизолация. Ако желаете, тогава можете да поставите слой шперплат, ламинат или килим.

Как да се отървем от конденза на балкона

За да се отървете от кондензат, натрупан на балкона, е подходяща специална бариера срещу пара. Такава преграда е инсталирана директно пред изолационния слой и мокрите пари вече не попадат в този слой. Като парна бариера е подходящ полиетиленов филм или просто фолио. Този метод е доста приложим за абсолютно всички нагреватели, използвани на балкона, дори и с не много висока паронепропускливост. Единственият недостатък на тази опция е, че ограждащата конструкция вече няма да може да "диша". За да се избегне този недостатък, може да се използва материал с много ниска или ниска паропропускливост. Стиропорът е подходящ, но минералната вата, поради своите свойства, вече го няма.

Подходящата дебелина на материалите за изолация се определя в зависимост от климатичните условия, техническите и топлинните стандарти на земята и топлинното изчисление на цялата защитна конструкция. Например, за обикновения експандиран полистирол той е 80 милиметра, а за екструдирания - вече 50-60.

Грешка номер 9. Прекомерна изолация на стените между лоджията и стаята


Много майстори, опитвайки се да постигнат максимална топлоизолация, също изолират стената между стаята и лоджията. Ако лоджията вече е изолирана, няма нужда от това, тъй като тази стена автоматично става вътре в апартамента.

По-добре е да похарчите спестените пари за стилна и компетентна декорация на тази стена.

Интегриран подход за топлоизолация на панорамни балкони и лоджии

Най-високата устойчивост на пренос на топлина, която може да осигури енергоспестяващ двоен стъклопакет, е 0,78 m² · K / W (за пълнене на камерите се използват стъкла с ниски емисии и аргон).
Конвенционалният еднокамерен пакет е около 2 пъти по-студен - 0,35 m² · K / W. За да се разберат условията на работа по изолация, трябва да се сравнят дадените показатели със стойностите, характерни за строителните строителни материали и топлоизолаторите. И така, носещата стена в две тухли има показател 0,586 m2 · K / W, а екструдираната полистиролова пяна с дебелина 30 mm - 0,882 mm² · K / W.

За неизолирани помещения със стени от две тухли, скоростта на отопление през зимата е 100 W / m² (с височина на тавана не повече от 2,7 m). Използвайки метода на подобие, можем приблизително да изчислим необходимите качествени и количествени мерки за изолация на помещения с панорамни конструкции.

Балкони

Как да изолираме френски балкон с панорамно остъкляване? Типичен случай включва остъкляване в рамка по предната и страничната страна до цялата височина на балкона. Като правило ограничаването на натоварването върху балконската плоча не позволява използването на прозорци с двоен стъклопакет. Следователно, използвайки конвенционално еднокамерно остъкляване, подложено на висококачествена топлоизолация на пода и тавана, ще получим площ с приблизително термично съпротивление, което е с 0,586 / 0,35 (1,67 пъти) по-ниско от помещенията с тухлени стени. Съответно, за да се създаде комфортен микроклимат, е необходимо да се надвиши специфичната отоплителна мощност с 1,67 пъти в сравнение с базовите 100 W / m². Получаваме 167 W / m², което съответства на средната мощност на електрически подово отопление от кабелен тип (150 - 200 W / m²).

Френски панорамен балкон

Използването на еднокамерни нискоемисионни прозорци с двоен стъклопакет (0,59 m² · K / W) позволява намаляване на необходимата отоплителна мощност на същия балкон до 90 - 100 W / m², което съответства на електрически рогозки, монтирани без бетонна замазка. В този случай подовата конструкция може да изглежда така:

 • хидроизолация върху бетонна плоча
 • слой от пенополистирол с дебелина 5 cm
 • пароизолация
 • влагоустойчив шперплат 10 мм
 • ламиниран паркет.

Изолация на пода на балкона с експандиран полистирол

По този начин отсъствието на бетонна замазка позволява повдигането на пода само с 7 см, създавайки висококачествена изолация, която отговаря на жилищното пространство. Освен това отсъствието на замазка е не по-малко важно, за да се предотврати претоварването на балконската плоча.

Лоджии и прозрачни стени

Дизайнът на лоджиите предполага, че само една равнина може да бъде остъклена. Страните на тези помещения са направени от същия материал като носещите стени. Несъмнено предимство на лоджиите в сравнение с балконите е голямата им носеща способност. Като цяло ние не сме ограничени нито в избора на конструкции на прозорци, нито в вида на подовата изолация.

Как да изолираме широка лоджия с пакети за панорамно остъкляване? Съотношението на дължината му към ширината 3/1 - 2/1, топлинните загуби съответстват на тези за правоъгълна стая с една полупрозрачна стена. Използвайки прозорци с двоен стъклопакет с ниски емисии и изолиране на страничните стени, пода и тавана с експандиран полистирол (с дебелина на плочата най-малко 5 см за пода и най-малко 3 см за страните и тавана), можете да откажете да оборудвате електрически топли подове при 2 условия:

 1. Първо, лоджията трябва да се комбинира с отопляема стая.
 2. На второ място, площта на лоджията трябва да бъде не повече от 15% от площта на стаята.

При по-голяма относителна площ, лоджия с панорамно остъкляване трябва да се отоплява, независимо от степента на нейната изолация. Разбира се, ако искате да постигнете там степен на комфорт, съответстваща на жилищното пространство.Използването на пакети с ниски емисии обаче елиминира необходимостта от монтиране на кабелно отопление. За широка лоджия е напълно достатъчно захранване от 70 - 80 W / m². На тесни (с ширина не повече от 1,5 м) или със съотношение дължина / ширина повече от 4/1, понякога е достатъчно да се монтира топъл перваз по равнината на остъкляването. Мощността на топлообменника, монтиран в такъв цокъл, трябва да бъде най-малко 70 W за всеки квадратен метър от площта на лоджията.

10 грешки при изолирането на лоджия, за които трябва да знаете

Принципът на действие на стъклата с ниски емисии (енергоспестяващи)

Алтернатива на подово отопление и первази са подовите конвектори, които представляват отоплителни радиатори, монтирани изравнени с равнината на пода по панорамното остъкляване. Понякога топлината им е достатъчна за голяма стая с една прозрачна стена.

Специфичната ефективност на подовите конвектори е по-висока от тази на подово отопление и монтирани на стената радиатори, тъй като те играят ролята на вертикална топлинна завеса.

Грешка номер 10. Пренебрегване на малките неща

Този недостатък се среща при почти всички начинаещи майстори. За да се отървете от него, трябва да отделите повече време за изчисляване на материалите и планиране на всеки детайл, било то височината на дръжките или дебелината на изолацията.

И така, ние анализирахме ТОП-10 на най-често срещаните грешки при изолирането на лоджии и балкони. Обмислете тези точки, когато планирате изолационни работи. В крайна сметка, както се казва, по-добре е да се учите от грешките на другите, отколкото от своите.

И ако имате собствен опит с „пълнене на конуси“ в процеса на изолиране на балкон или лоджия, споделете вашите съвети и препоръки с нашите читатели в коментарите по-долу.

Други малки неща

Въпреки че заради справедливостта си струва да се каже, че малките неща се казват високо. В крайна сметка крайният резултат от операцията ще зависи от тях. Такива грешки могат да бъдат намерени в почти всеки. Затова е по-добре да ги опознаете веднага, за да ги заобиколите възможно най-много.

Някои потенциални пробиви могат да се предвидят предварително:

 • когато остъклявате, трябва предварително да помислите за височината, на която ще бъдат разположени дръжките и дали е необходим перваз на прозореца в лоджията (материалът за производство, дебелина и метод на монтаж са избрани);
 • дали имате нужда от мрежа против комари - експертите препоръчват да я поръчате веднага, тъй като тогава е доста трудно да я настроите отделно според размера на прозорците, въпреки че цената й не е толкова висока;

други

 • при инсталиране на прозорци, в горната част на лоджията, под тавана могат да се образуват пукнатини, които трябва да бъдат положени и завършени - те правят това още преди да започнат да облицоват стените, тавана и пода;
 • ако солите на "пая" са с впечатляваща дебелина, тогава ще са необходими допълнителни удължители на профилите;
 • пропуските се елиминират не само в стените, но и в пода и в тавана;
 • ако изолацията предполага създаването на щайга, тогава използваните пръти трябва да бъдат достатъчно изсушени, в противен случай те ще започнат да се деформират с течение на времето.

Такива "малки неща", ако не се погрижат предварително, след това могат да се върнат, за да преследват със сериозни чернови.

Как да изолираме стъклен панорамен балкон

Според статистиката по-голямата част от населението живее в апартаменти с отдалечен балкон, но този факт по никакъв начин не засяга необходимостта от неговата изолация. Въпреки че лоджията е по-удобна, както едната, така и другата опция се нуждаят от висококачествена изолация.

Особеността на къщите, издигнати до 90-те години, е, че балконските конструкции, както външни, така и лоджии, не са били предназначени за отопление и са били оборудвани с метални профили. В този случай говорим за пълна подмяна както на профили, така и на старо остъкление от дърво или метал, което предполага голям обем работа.

Необходимо е старото остъкляване да се замени изцяло с високоефективни енергоспестяващи, многокамерни профили, да се направят необходимите промени в дизайна на балкона и т.н.Такава работа ще намали скоростта на топлинните загуби и ще предотврати замръзването на метала.

В някои ситуации, за да извършите такава работа, трябва да имате съответните разрешителни за реконструкция или извършване на някои промени в конструкцията на балкона. Такива документи се издават от организациите за надзор на SES и Министерството на извънредните ситуации.

В случай на панорамно остъкляване в не нови къщи, ситуацията е още по-лоша и не е толкова лесно да се получи такава документация.

Днес много рядко се издава разрешение за демонтиране на парапета на балкона. Дори ако успеете да получите такова разрешение, може да срещнете различни проблеми, които специалистите в различни области ще трябва да решат, тъй като е просто невъзможно да ги разрешат сами.

Изолацията предполага не само инсталирането на нагревателни елементи, но и работата по изчисляване на крайните натоварвания върху балконната конструкция, производството на самата конструкция, нейното инсталиране и т.н.

Ако дизайнът с отдалечен балкон не позволява инсталирането на тежки многокамерни прозорци с двоен стъклопакет, тогава ще трябва да се обърнете към съвременни материали и технологии, които могат да намалят показателите на топлинните загуби. Най-често в такава ситуация се използва инфрачервен филм.

Също така трябва да сте подготвени за факта, че в случай дори на най-добрите и най-топлите многокамерни конструкции, панорамният балкон ще се нуждае от допълнително отопление, което ще увеличи разходите за отопление. Това се дължи на факта, че материал като стъкло е добър топлопроводник.

10 грешки при изолирането на лоджия, за които трябва да знаете

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни