Изолация на тавана и тавана с помощта на полиуретанова пяна


Превръщането на тавана в жилищно пространство не е лесна задача, но резултатът ще ви позволи да получите много положителни емоции. За да може вашето таванско помещение да се превърне в жилищно пространство, то трябва да бъде напълно изолирано, в противен случай цялата топлина на практика ще излети на улицата. Самият процес директно зависи от това на какъв етап от строителството сте решили да направите таванското помещение жилищно.

Изолираме тавана с минерална вата

Най-добрият вариант за изолиране на покрива и стените на тавана ще бъде етапът на строителство, при който все още е възможно да се полагат материалите в покрива. Много по-често обаче е необходимо да се преустрои съществуващото таванско помещение в таванско помещение и след това да се изолира стаята. В този случай е необходимо внимателно да се разгледат възможностите за изолация на стени и подове. Не забравяйте за отоплителната система, необходима за тавана през зимата.


Снимки на отоплителни радиатори

За да изолират стените и покрива на тавана със собствените си ръце, те използват различни изолационни материали, като:

 • Стиропор;
 • експандиран полистирол;
 • минерална вата;
 • ecowool и други.

Според техните характеристики те имат леко несъответствие, нека разгледаме по-подробно използването на минерална вата и еко вълна за тези цели.

Възможно ли е да се изолира таванското PPU

Наличието на тавана вече показва, че е необходима неговата изолация. Глупаво е да имаш втори етаж и да не го използваш за разширяване на жилищното пространство. Дори и да не се предполага да живеете в тези стаи през зимата, пак не можете да направите без тази процедура. Топлината от долния етаж клони нагоре. Ако покривът не е изолиран, конденз се образува, когато срещне студен въздух. Таванското помещение ще бъде постоянно мокро, ще се появят гъбички и дървените елементи на гредите бързо ще изгният.

Свойствата на полиуретановата пяна определят материала като отлична изолация за тавана

По отношение на полиуретановата пяна, можем да кажем, че това е обикновена полиуретанова пяна, само за такива работи се използва в големи обеми. За тавана PPU се счита за отличен избор. В втвърдено състояние материалът образува много херметически пори с въздух, поради което се подобряват изолационните свойства. Втвърдената полиуретанова пяна е устойчива на пара и влага. Той не се нуждае от пара и хидроизолация. Поради разширяването PUF запълва всички труднодостъпни области. Изолацията с пяна се счита за безопасна, тъй като материалът е екологичен, не е склонен да поддържа горенето. Всички тези качества отговарят на изискванията за таванска топлоизолация. Може спокойно да се каже, че PPU е подходящ за работа.

Характеристика на тавана е сложната форма на покрива. Използването на твърди плочи не е възможно в някои области. Валцуваните материали се плъзгат по склоновете, минералната вата се слепва. Популярен вариант за изолация е полагането на базалтови плочи, но те трябва да бъдат защитени от влага от двете страни с мембрани. С полиуретанова пяна всичко е просто. Напръскайте пяна върху повърхности с всякаква сложност. Дори върху фрактурите на покрива се образува един запечатан слой.

Важно! Ако изолацията е направена с полиуретанова пяна, таванското помещение спира да „диша“. Създава се ефектът на термос. Ще е необходимо подреждане на вентилацията, в противен случай ще се образува влага. 1-2 слоя полиуретанова пяна на покрива на тавана ви позволява да спестите до 30% топлина

В нежилищно таванско помещение е достатъчно да се напръскат няколко слоя полиуретанова пяна, което вече ще спести до 30% от топлината. Важно е обаче да знаете, че UV пяната се разпада. След затоплянето определено ще трябва да поправите довършителната обвивка, например облицовка.

Друг нюанс е изборът на изолационна технология. PPU е от три вида.Пяната се различава по твърдост: мека, средна и висока. Класическата технология на изолация се основава на използването на PU пяна със същата твърдост. Полиуретановата пяна се напръсква на няколко слоя. В сложната технология се използват няколко вида пяна, само слоевете се напръскват последователно. За първия слой винаги се използва твърда PU пяна. Дебелината му е от 3 до 5 см. Следващите слоеве се напръскват от мека пяна. Дебелината им варира от 5 до 8 cm.

Изисквания за материали за таванска изолация - направете избор

 • Без вредни изпарения... Тъй като таванското помещение е изолирано отвътре, материалите за тази цел трябва да се вземат екологично и безопасно. Изхвърляме стирол-излъчващ полистирол и евтина каменна вата, които много нечестни производители представят за базалт. Тази изолация е направена от евтини суровини, щедро овкусени с вредни фенолформалдехидни смоли.
 • Ниска хигроскопичност (лоша способност да абсорбира влагата). Естествената вентилация се осъществява през тавана, така че материалът, използван за изолацията му, не трябва да абсорбира водни пари. Затова изключваме цялата вълна от естествени материали, например еко вълна, произведена от дървесни и хартиени отпадъци. След като са използвали такъв материал като подова изолация на тавана, собствениците след няколко години ще видят парчета, залепени заедно вместо него.
 • Ниска топлопроводимост... Таванското помещение е изложено на високи температурни натоварвания, така че материал с висока топлопроводимост за изолация не е подходящ - в стаята ще бъде студено. В това положение полиуретановата пяна очевидно е водеща. Материалът поддържа топлина добре, прилепва здраво към стените, прилепва сигурно и не се намокри.
 • Дълъг експлоатационен живот... Малко хора обичат да разглобяват цялата изолация "пай" на всеки 5-6 години. Изхвърляме стъклената вата и нейните производни, чийто експлоатационен живот рядко надвишава 10 години. Не трябва да се използва памучна вата на основата на фибростъкло, тъй като тя съдържа токсични примеси и е "прашна" с малки частици стъкло. Поради вредните изпарения, много компании отказват да инсталират стъклена вата, тъй като след нея дерматитът остава на ръцете и усещането за пясък в очите. Вредните примеси са вградени в стъклената вата, за да я предпазят от гризачи. Но, както показва практиката, тези трикове не пречат на мишките и плъховете, за разлика от хората, които вдишват отровни пари.
 • Простота на закрепване... Нерентабилно е да се ограждат многослойни конструкции на тавана, тъй като това значително намалява използваемата площ на стаята. За тази точка полиуретановата пяна също е за предпочитане. Материалът може да се нанесе директно върху повърхността на стените и пода на тавана. Максимумът, който е необходим в този случай, е да се състави дървена щайга с малка височина, тъй като полиуретановата пяна се полага в слой от само 5-8 см. За сравнение, минералната изолация има дебелина на рогозки 10-15 см, което е около 3 пъти повече. Следователно загубата на площ при тяхното използване ще бъде по-голяма.
 • Негоримост... Таванската стая има голям брой дървени елементи, така че възникнал пожар, например поради неизправно окабеляване, при наличие на запалима изолация се превръща в катастрофа. Поради тази причина премахваме пяната от списъка с възможни материали. Той пламва бързо и лесно изгаря, отделяйки отровен газ, който лесно се задушава.

Плюсове и минуси на изолацията на таван от пяна

За да разберете дали изолацията ще бъде от полза, трябва да разгледате всички тънкости на технологията, да идентифицирате клопки. Веднага трябва да се отбележи, че разходите се намаляват на заден план. За домашния бюджет това е голям минус, но целта е надеждно да се изолира покривът на тавана на PPU, така че е по-важно да се обърне внимание на други важни фактори.

Технологични предимства:

 1. Пръскането елиминира образуването на шевове. Полиуретановата пяна запълва всички пукнатини, труднодостъпни места. В едно парче топлоизолация няма области, където биха могли да се образуват студени мостове.
 2. Полиуретановата пяна може да се нанася върху повърхности с всякаква сложност. Това е особено важно, когато таванското помещение е със счупен покрив.
 3. Високите топлоизолационни свойства на полиуретановата пяна позволяват висококачествена изолация с тънък слой. Топлоизолацията не краде полезно пространство, оставяйки повече свободно пространство вътре в тавана.
 4. Топлоизолацията чрез пръскане се случва в пъти по-бързо от полагането на парчен материал.
 5. Полиуретановата пяна прилепва здраво към повърхността. Влагата и гъбичките не се образуват под изолацията. Той не се плъзга надолу по наклонена равнина.

Въпреки високата цена на технологията, изолацията от PU пяна в някои случаи ви позволява да спестите пари. Има мансарди, чиито покриви са издигнати с нарушения. Най-често няма хидроизолация. Когато се използва базалтова изолация, мембраната ще трябва да бъде положена. Освен това от вътрешната страна на тавана памучните плочи трябва да бъдат покрити по същия начин с бариера срещу пара. Висококачествените мембрани са скъпи, плюс допълнително заплащане за монтажа им. Полиуретановата пяна не се нуждае от мембранна защита. Така че въпросът за благоприятната цена на всяка технология остава спорен.

Полиуретановата пяна запълва всички кухини, надеждно прилепва към повърхности с всякаква сложност

Недостатъкът на тази технология е страхът от PUF от слънчевите лъчи. Полиуретановата пяна се разрушава от ултравиолетовото лъчение. Въпреки това, изолацията с всякакъв материал завършва с покритие, поради което под вагон или гипсокартон полиуретановата пяна ще продължи много години. Здравата адхезия към повърхността се счита за плюс и в същото време за минус. Ако даден покривен елемент се нуждае от ремонт, частта от топлоизолацията се отстранява и не може да се използва повторно.

Важно! По отношение на огнеустойчивостта, PPU принадлежи към класа на запалимост G-2.

PU пяната не поддържа горенето, но когато е изложена на открит огън, пяната се топи и пуши. Последният недостатък е невъзможността да извършите изолация сами. Пръскането се извършва със специално оборудване с участието на нает екип.

Как да подготвим таванско помещение отвътре за изолация от пяна

Процесът на затопляне започва с подготвителни мерки. Всички чужди предмети се отстраняват от тавана. Първо, те ще пречат. На второ място, прилепващата пяна е трудна за отстраняване. Скъпите инструменти, мебели и други ценни предмети могат да бъдат повредени.

Отлепващата се боя и други стари покрития се отстраняват, преди да се изолират таванските елементи.

След освобождаване на пространството те започват да подготвят повърхността, където се осигурява пръскането на полиуретанова пяна. Отлепената боя се почиства с шпатула. Ако има стара изолация, износена облицовка, всичко се демонтира, като се отърве от праха. Дървените елементи на покрива се проверяват за цялост. Повредените греди се подменят или ремонтират.

Таванското помещение е с прозорци. Всички те са покрити с филм, заедно с первази и склонове. Трудно е да се премахне пяна, попаднала на незащитена зона, без следа, така че ще трябва да опитате с надежден подслон.

Как да изолирате таванско помещение с полиуретанова пяна

Технологията за пръскане на полиуретанова пяна е сложна и изисква използването на специално оборудване. За да изолирате тавана по този начин, ще трябва да наемете екип от специалисти. Закупуването на оборудване не е изгодно за извършване на работата веднъж. Друг е въпросът дали в бъдеще има желание да се предоставят платени услуги за изолация на строителни обекти.

За пръскане на полиуретанова пяна е необходимо специално оборудване

Най-общо изолацията от PU пяна предвижда следните действия:

 • повърхността, предназначена за изолация, се почиства от олющена боя, стара облицовка, топлоизолация и други замърсители;
 • при липса на изоставане те са оборудвани от бар;
 • инсталацията за пръскане се сглобява директно на работното място;
 • напръскайте първия слой, дайте време за втвърдяване;
 • ако е необходимо, напръскайте втори слой, отново дайте време за втвърдяване;
 • обшивка е прикрепена към изоставащите или монтажът на довършителното покритие се извършва директно върху тях.

Полагането под обвивката на пароизолация или хидроизолационна мембрана не се извършва.

Пръскането се извършва в защитен гащеризон, ръкавици и маска, която напълно покрива лицето

Методи за инсталиране на изолация от полиуретанова пяна

Нека направим резервация веднага, изолацията на тавана отвън (по време на строителната фаза) има много трудности, свързани преди всичко с необходимите условия за висококачествено нанасяне на слой материал (температура, влажност, липса на валежи и много други ). Следователно, съгласно препоръките на производителите на този материал, изолацията на тавана отвътре е широко практикувана. Технологията предполага два основни метода за нанасяне на покрития от PU пяна:

 • Препоръчително е да се изолира таванското помещение в строеж чрез директно пръскане на материала върху повърхностите, които ще се обработват. Това ще осигури целостта на покритието на всички структурни елементи на гредите. Обикновено се полагат няколко слоя изолация с обща дебелина 6-10 см (този показател се определя от изчисленията на топлотехниката въз основа на климатичните условия в строителния регион).
 • Ако има нужда да се изолира експлоатираната къща с тавански етаж, тогава е препоръчително да се използва друга технология, която ви позволява да запазите съществуващите довършителни покрития. Значението му се крие в изпомпване на топлоизолация върху повърхността на декоративното покритие (гипсокартон, облицовка, дървени панели и др.) За това в довършителните материали се изрязват технологични отвори от малка секция (работни отвори, през които се подава пяна, и контролни, които позволяват да се следи нивото и качеството на запълване на кухините зад декоративната облицовка). Същата технология се използва за изолиране и осигуряване на звукоизолация за рамкови прегради.

Не забравяйте, че само професионалисти могат да се доверят на извършването на работа по инсталирането на топлоизолация на тавански помещения, всяка грешка ще доведе до непоправими последици.

Нашата компания извършва изолация на къщи с таванско помещение с помощта на полиуретанова пяна на най-достъпна цена в Москва и Московския регион. Възползвайте се от уникалната оферта, вземете безплатна консултация от нашия мениджър по всички въпроси на изолацията от полиуретанова пяна още сега.
безплатна консултация със специалист

Професионален съвет

Изолацията от PU пяна се счита за сложна технология. По-добре е работата да се довери на наети специалисти. Ако решите да разберете това „изкуство“ сами, трябва да се вслушате в съветите на професионалистите:

 1. При смесване на полиуретанова пяна с вода се спазва съотношение 1: 1.
 2. Ако работната смес е потъмняла, пропорциите не са правилни. Свойствата на изолацията ще се влошат.
 3. Когато се изолира в средната лента на тавана, дебелината на полиуретановата пяна се нанася най-малко 15 cm.
 4. Оптимално е да се извършва изолация в топло време, когато температурата на въздуха е над + 10 ° C.
 5. По време на пръскането се създава умерена влажност на тавана. Излишната влага не е разрешена. Изолацията може да се отлепи от повърхността или да се втвърди с големи въздушни мехурчета.
 6. По време на работата на пръскащото оборудване се осигурява вентилация на тавана.
 7. Напръскайте пяна от пистолет, като се движите отдолу нагоре. Дюзата се отстранява от изолираната повърхност на разстояние 50 cm.
 8. За един проход незабавно се напръсква слой с необходимата дебелина. Невъзможно е да се върнете с пистолет в незамръзналите зони на пяната.

В края на работата оборудването се промива. Ако полиуретановата пяна случайно залепи тялото, внимателно я отстранете с разтворител.

Сравнение на PU пяна с други нагреватели

Топлоизолацията с полиуретанова пяна в един слой с дебелина 2,5 см е съпоставима по характеристики с тухлена зидария с дебелина 86 см, дървена пръчка - 14 см, блок от пяна - 36 см, коркова дъска - 5 см, полистирол - 4 см.

Материал Срок на експлоатация, години Макс. коефициент на топлопроводимост, W / m * k Плътност, kg / m3 Порьозност Диапазон на работната температура
Полиуретанова пяна 25-50 0,028 8-100 Затворено -180, +150
Минвата 5 0,058 55-150 Отворете -40, +700
Пеноизол 10 0,047 8-15 Отворете -50, +120
Изолация от корк 8 0,060 220-240 Затворено -30, +90
Експандиран полистирол 7-12 0,060 40-150 Затворено -100, +80
Пенобетон 10 0,160 250-400 Отворете -30, +120
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни