Имам ли нужда от пароизолация за покрив със студена битумна керемида


Мек покрив (битумни керемиди)


Херпес зостер може да се нарича по различен начин. Това са битумни, меки и композитни херпес зостер. Нарича се още покривни керемиди или херпес зостер. Външно тя е представена от плоски листове, чийто размер е предимно 100 см на 34 см. Херпес зостер има къдрави изрези, разделящи листовете на листенца. Покривът прилича на керемиден покрив в резултат на факта, че листовете са подредени чрез преместване на два съседни реда един спрямо друг.

Днес меките покриви могат да имат различни форми на венчелистчета: правоъгълни, триъгълни, овални, вълнообразни и др. Освен това има голям избор от цветове. Но, независимо от големия избор на нюанси и форми, всяка версия на мекия покрив има идентичен състав и структура.

 1. Най-горният слой е декоративен, той създава желания цвят на покрива. Състои се от минерални чипове. Основната му задача е да предпази останалите слоеве от негативното влияние на външни фактори.
 2. Битумен полимерен материал. Осигурява гъвкавост на херпес зостер и ги предпазва от деформация.
 3. Субстрат, импрегниран с битумно стъклопласт или органична целулоза.
 4. Слой битумно-полимерна смола.
 5. Самозалепващ се състав от битумно-полимерна маса.
 6. Силиконизиран филм, който предпазва адхезивния слой.


Ако сравним гъвкавите херпес зостер с други видове покриви, тогава първият има много предимства. Те се дължат на оптималния размер на материала и съвременната технология на производство:

 • лесен за инсталиране;
 • рентабилност - малко отпадъци по време на инсталацията;
 • тежи малко;
 • абсорбира добре звука;
 • ниски и високи температури, неговите резки капки не са ужасни;
 • от вътрешната страна на OSB не се образува конденз;
 • може да се монтира на всеки покрив, дори и с най-сложната конструкция;
 • устойчивост на слънчева светлина;
 • бактериите и корозията не са ужасни;
 • материалът има диелектричен капацитет;
 • голям избор от нюанси;
 • дълъг експлоатационен живот (20-50 години, в зависимост от производителя);
 • високо ниво на водоустойчивост, минимално водопоглъщане.

Експертно мнение

Константин Александрович

Но е важно да запомните, че използването на херпес зостер включва изразходване на пари за създаване на солидна основа. Не може да се инсталира, ако външната температура е ледена. Но тези недостатъци са незначителни в сравнение с огромния брой положителни аспекти.

Полагане на покривен материал

Покривният материал може да бъде положен върху подготвената основа на покрива.

Полагане на заварени покриви

На плоските покриви често се използват ролкови материали, които се полагат чрез топене. Самата технология за подреждане на мек покрив от нанесени материали не е трудна, но ще е необходимо да се придобие газова или течна горивна горелка за нагряване на материала. Основни правила за инсталиране:

 • Покритието се полага най-малко в два слоя.
 • За долния слой можете да използвате по-евтина версия на рулонния материал. За най-горната трябва да изберете най-силните проби, които имат грубозърнест дресинг.

 • Полагането започва от най-ниския участък на покрива.
 • Препоръчително е първо да навиете материала, за да се уверите, че той пасва правилно, след това да го навиете обратно в ролка и да продължите с инсталацията за синтез.
 • На първо място, трябва да фиксирате края на ролката на покрива, след което да започнете да загрявате дъното на ролката.

Съвет! При нагряване на материала се препоръчва горелката да се движи по траектория, наподобяваща буквата "G". Това осигурява допълнително нагряване на бъдещата фуга.

 • Нагрятият материал се разточва и отгоре преминават по него с валяк, за да го притиснат по-добре към основата.
 • Вторият слой материал се полага по същия начин, но е необходимо да се гарантира, че фугите на втория ред попадат в средата на лентите на долния.

Полагане на битумни херпес зостер

Ако планирате да инсталирате покрив от меки керемиди, тогава работата трябва да се извърши, както следва:

 • Плочките се полагат в редове успоредно на стрехите.
 • Редовете са подредени така, че венчелистчетата на горната част на горния ред да припокриват линията за закрепване на предишния.
 • Преди полагането на следващия херпес зостер, защитният филм се отстранява от долната му част.
 • Плочките се закрепват със специални покривни гвоздеи. За един херпес зостер се изразходват 4-6 пирона, в зависимост от стръмността на склоновете.

Съединително устройство

Независимо от използвания материал, подреждането на мек покрив е една от най-трудните задачи:

 • Вертикалната повърхност е добре почистена и покрита с битумен мастик.
 • На височина 25-30 см от повърхността на покрива на вертикалната стена е фиксирана триъгълна лента от дърво, обработена с антисептичен разтвор.
 • Мекото покривно покритие е повдигнато до вертикална повърхност, водеща до монтираната греда.
 • На върха на мастика е залепена лента от валцуван материал с едрозърнеста превръзка. Тази лента трябва да припокрива инсталирания блок, а другата страна трябва да лежи върху хоризонталната повърхност на покрива.

Така че, след като разбрахте правилата за изграждане на покривен пай и проучихте инструкциите за полагане на мек покривен материал, можете самостоятелно да извършите покривни работи и да създадете надеждна защита за вашия дом.

Правилният покривен пай

Дизайнът за меки плочки е сложен. За да не загуби качествата си, по време на монтажа е необходимо да се спазват всички правила, посочени от производителя. Благодарение на топъл покрив можете да изолирате студено таванско помещение, както и да увеличите площта на помещението, като същевременно понесете малки материални разходи.


Но ако по време на ремонтните дейности счупи устройството "пай", това може да влоши топлоизолационните характеристики на покрива. В резултат на това показателите за микроклимат в стаята ще се влошат. Има голям шанс за течове, което ще доведе до много други проблеми. За да може покривът да отговаря на необходимите показатели, е необходимо да се вземе предвид всичко, което го засяга.

 1. Валежи. Покривът трябва да е без течове. Методът на монтаж директно зависи от ъгъла на наклона на склоновете. Също така си струва да се внимава снегът да не прониква в пространството под покрива.
 2. Динамични натоварвания. Те са временни (вятър, сняг и т.н.) и постоянни (тегло на покрива). При изчисляване на системата на гредите и избора на покривни материали е важно да се вземат предвид максималните стойности на сложните товари. Към този показател трябва да се добави специален коефициент на безопасност.

Микроклиматът на тавана трябва да е стабилен. Не трябва да се влияе от външни фактори. Ако температурната разлика между помещението и външния въздух е голяма, това ще доведе до повишен топлообмен и загуба на топлина. За да се избегне това, се създава изолиран покрив, състоящ се от голям брой слоеве.

Парна бариера


Вътрешен монтаж. Основната му задача е да предотврати намокрянето на минералната вата. Съвременните мембрани (скъп вариант) или обикновен пластмасов филм могат да служат като бариера срещу пара. Ако използвате полистирол или експандиран полистирол, тогава можете да направите без пароизолация. Тези материали са устойчиви на влага, не я абсорбират, показателите за топлопроводимост не се увеличават поради тях.

Влагата може да проникне в структурата на "покривната торта", ако има разлика в парциалното налягане на водната пара в помещението и отвън. Материалите, от които е направена пароизолацията, трябва да бъдат силно издръжливи и практически непропускливи за пара. Това минимизира риска от навлизане на влажен въздух в изолацията.

Ако пароизолацията е извършена неправилно, тогава влагата ще се кондензира в дебелината на памучната вата. Ако температурата е ниска, тогава водата в състояние на пара е много по-малка, отколкото ако температурата е висока. В горния слой на памучната вата, където е точката на оросяване, започва да се образува конденз. Но освен това, поради действието на гравитацията, водата прониква надолу. В резултат на това цялата минерална вата се намокри. Поради това индексът на топлинна защита намалява и процесите на разпад започват да се развиват.

Монтаж на студен покрив от меки керемиди

Основното правило за студените тавани не зависи от покритието: в пода на тавана се прави пълноценна торта, в противен случай къщата ще бъде студена.

Забележка

В припокриването има повече възможности за изолация, отколкото при скатен покрив: експандирана глина, дървени стърготини и глинена смес могат да се използват като топлоизолатор. Слоят ще се окаже дебел, но за неизползваното таванско помещение това всъщност няма значение. Но е евтино.

Останалата част от тортата е направена по всички правила: пароизолация, хидроизолация, подът е зашит с дъски отгоре.

Втората характеристика се отнася до вентилацията. Тук вече са очевидни разликите в материалите. Меките покриви (за разлика от металните профили) нямат вълни, които да служат за вентилация. Битумното покритие е напълно запечатано, не диша.

Забележка

Във всеки случай трябва да се инсталира гребен аератор за херпес зостер, това не зависи нито от покривната конструкция, нито от нейната изолация.

В противен случай технологията на студен покрив, изработен от меки керемиди, се различава от изолирания: на студените покриви може да се постави солидна обвивка директно върху гредите (без контрабалка). Цялото таванско помещение служи като вентилационна междина. Касата и гредите не са покрити отвътре.

Материали и инструменти за монтиране на мек покрив

Както беше посочено по-горе, мекият покрив е лесен за инсталиране. И има. Ако стриктно спазвате всички технологии, тогава можете сами да монтирате двуслоен топъл покрив. Основното нещо е да имате поне малко опит в строителството. Освен това няма да е необходимо да правите допълнителни материални разходи за закупуване на допълнителни материали и инструменти. Всеки домашен майстор винаги може да намери всичко, от което се нуждаете.


Преди да продължите с монтажа на херпес зостер, трябва да подготвите следния набор от инструменти:

 • трион по дърво;
 • мозайката;
 • чук;
 • молив, креда;
 • ниво;
 • нож за рязане на херпес зостер;
 • шпакловъчен нож;
 • рулетка;
 • Master OK;
 • издърпващ нокти.

Покривна торта

Отгоре надолу:

 1. мембрана от найлоново фолио 1,5 мм
 2. геотекстил с плътност 300 g иглено щанцован (мембраната не може без него)
 3. OSB 18мм
 4. броячна скара 50мм
 5. щанга за решетка 40мм
 6. предно стъкло
 7. греди 350мм и между тях изолация с еко вълна
 8. пароизолация
 9. рейки
 10. GVL

Иван изгражда рамкова къща със собствените си ръце. Не е професионален строител. Според мен обаче това е типът на самоизграждащия се, с който другите могат да се съчетаят. Следователно решението може да бъде взето във вашите проекти.

Прегради вътре в къщата

Вътрешната топлоизолационна торта на рамкова къща включва изолация на вътрешните стени за по-добро запазване на топлината. Той също така позволява да се отопляват отделни дневни, ако е инсталирана автономна отоплителна система.

Структурата на вътрешните стени е сходна по концепция с външната, но няма външен завършващ слой. Тортата с вътрешната стена се събира в следния ред:

На етапа на изграждане на рамката на къщата се създават клетки за изолация. Вътрешните стени са със същата дебелина като външните (15-20 см).

От едната страна на стената, OSB плоча или обикновен гипсокартон е монтиран върху слой за бариера срещу пара. Не е трудно да опънете пластмасовия филм на стената, инсталирането на големи плочи ще го притисне добре към общата кутия.Изолацията се поставя в клетките и след няколко часа стената се зашива с мембрана за бариера срещу пара плюс лист OSB или гипсокартон. Декоративната декорация на стени се извършва на последния етап от подготовката на къщата.

В случай на вътрешни стени, студените мостове не са опасни, следователно не е необходимо да се създава напречна изолация и да се усложнява конструкцията с няколко вида защита. По-добре е да импрегнирате дървесината със съединения против гниене и изгаряне.

Също така често можете да намерите използването на SIP панели при подреждането на вътрешните стени на сграда. Това значително ускорява сглобяването на конструкцията, в зависимост от региона и цената на материалите, можете също така да спестите добре от използването на различни материали.

Паничка с трупове

За къщи, построени по канадска технология, пространството за един вид творчество е голямо. Комбинирайки различни видове материали, можете да постигнете оптимално съотношение цена-качество на вградения корпус.

Изолация на покрива отвътре: монтажни характеристики

След подготвителната работа трябва да се посочи методът на полагане на изолационните плочи (рогозки). Те трябва да бъдат притиснати до хидроизолацията възможно най-много, ако се използва специална дифузионна мембрана, или да бъдат фиксирани с отстъп 2 cm в случаите, когато полиетиленът се използва като изолация от влага. Необходимият просвет ще осигури естественото оттичане на капчици пара в резултат на кондензация.

Покрив
Изолационните плочи трябва да се полагат в предварително направена щайга (от клетки). Материалът трябва да прилепва плътно към дървените летви, за да се предотврати образуването на студени мостове. Но не повлиявайте прекалено изолацията, в противен случай структурата й ще бъде повредена.

Плочите са подредени в шахматна дъска. Броят на слоевете и дебелината на изолацията определят изчисленията на топлинните загуби и особеността на покривната конструкция.

Покривни изолационни материали

За да изолирате покрива отвътре, ще трябва да изберете подходящ материал. Те могат да бъдат:

• експандиран полистирол;

• минерална вата;

• стъклена вата.

Покрив
Когато избирате нагревател, струва си да вземете предвид параметрите, на които той трябва да съответства:

• малко тегло, за да не се претовари покривната конструкция;

• индекс на топлопроводимост в рамките на 0,04 W / m С;

• огнеупорен;

• природосъобразен;

• устойчивост на външни фактори.

Според експерти, предимство трябва да се даде на един от видовете минерална вата - базалт. Неговите свойства и качества напълно съответстват на изискванията за топлоизолационен материал за покрива.

Предимства на конструкцията на експлоатирания покрив

· Съвременните хидроизолационни материали изключват проникването на разтопена вода и валежите до таваните и в помещенията.

· Пирогът на покрива включва изолация, която увеличава топлоизолацията на сградата, позволява ви да спестите от отопление в студено време и климатизация - през лятото.

· Подобряване на звукоизолацията на сградата.

· Защита на хидроизолацията на покрива от механични повреди, ултравиолетово лъчение и екстремни температури.

· Възможност за монтаж по всяко време на годината, но при сухо време.

· Трайност на конструкцията - от 50 години.

На покривите на жилищни, промишлени, обществени сгради, развлекателни и бизнес центрове се монтира използваем покрив.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни