Изолация на панелна къща отвън. Регламенти. Изолация на шевове, предни и крайни стени


Изолация на панелна къща се изисква доста често, тъй като такива сгради замръзват през зимата, стените са наситени с влага. Това създава мухъл и плесен на закрито и значително намалява нивата на топлина. Това се дължи на факта, че такива сгради, за разлика от тухлените, не са толкова устойчиви на екстремни температури и трудни експлоатационни условия. Този проблем обаче може да бъде решен чрез осигуряване на външна изолация.

Има много решения за това - от най-бюджетните до иновативните - такива, които могат да бъдат приложени само със съответното оборудване. В последния случай говорим за пръскана пяна, която ще покрие всички неравности, вдлъбнатини и пукнатини, но в същото време е доста скъпа. Работата едва ли може да се извърши на ръка, ако се планира да се извърши в жилищен блок, тъй като ще е необходимо подемно оборудване, за което ще трябва да платите наем.

Опции и методи за затопляне

Когато изолирате стените на панелна къща отвън, можете да използвате различни материали, включително експандиран полистирол, стъклена вата, каменна вата или полистирол. За да направите помещенията по-удобни за живеене, изобщо не можете да инсталирате изолационни листове, а просто да подрежете външните шевове. Те са не само пълни със строителен материал, но и допълнително хидроизолирани, така че влагата вече не попада вътре през тях, която започва да се разширява при замръзване, намалявайки топлинните характеристики на стените. Фугите също могат да бъдат запечатани с полимери.

Ако разгледаме методите за закрепване на слой изолация, тогава е възможно да се подчертае залепването на листове или тяхното механично фиксиране, а по-нататъшното довършване може да продължи само три дни след като пяната е на стената. Ако изберете механични крепежни елементи, трябва да закупите гъби, които се състоят от пластмасова втулка. За тях допълнително ще трябва да пробиете дупки и след това да покриете главите с гипс.

Методи за изолиране на външната стена на панелна къща

Възможно е да се изолират външните стени на панелните къщи, като се използват два метода на монтаж: сух или вентилиран и мокър. Всяка от технологиите има свои собствени характеристики и предимства, които трябва да се разглеждат отделно.

Суха


Изолацията във високите сгради се полага с мокър метод под мазилка

При сухия метод не можете да използвате смеси с добавяне на вода. За да се създаде слой топлоизолация, използвайки тази техника, се прави слой изолация, който се затваря с екраниращи материали. Готовите фасади се наричат ​​вентилирани, тъй като между изолацията и материала на панела трябва да се остави въздушна междина за пълна вентилация. Възможно е да изолирате къща по този начин с минимални финансови разходи, особено ако изберете най-икономичните материали, например, пяна.

Мокро

Мокрият метод ви позволява да изолирате повърхността на фасадата, като използвате специални смеси с водна основа, чийто състав може да бъде различен. Най-често се използва специална разпенена изолация, съдържаща целулоза. Основното предимство на този метод е възможността да се запълнят всички дупки и процепи. Благодарение на мокрия метод студените мостове не се появяват в стените, провокирайки изтичане на топлина от стаята.

Как да изберем изолация

Когато изолирате фасадата на панелна къща, е наложително да изберете правилния материал.В този случай трябва да се вземат предвид не само преобладаващата посока на ветровете и климатът на региона, където е построена къщата, но и наличните средства, както и характеристиките на фасадата на сградата. Сред другите решения трябва да се подчертае минералната вата, която, макар и добре подходяща за работа на открито, осигурява хидроизолация и защита от външни влияния. За тази цел изолацията се затваря с паропропусклива мембрана, която се справя перфектно със задачата. Можете също така да подредите вентилационна междина, в която мембраната не е необходима.

Външната изолация на панелна къща също може да се извърши с пенополистирол, както и екструдиран пенополистирол. Тези материали имат ниска топлопроводимост, така че могат да се използват за изолиране на такива сгради. Ако изберете между тези две решения, тогава трябва да помислите за пяна. Той е лек и лесен за инсталиране. Апартаментът след такава работа също ще бъде шумоизолиран. Това е особено вярно, ако вашите прозорци се отварят към детска площадка. С инсталирането на допълнителни пластмасови прозорци с двоен стъклопакет, по-рядко ще чувате писъци от детската площадка през летните вечери.

Видове нагреватели

По-добре е да се изолират външните стени на панелна къща с материал с маркировка G1, което показва невъзможността на платната да поддържат горенето. Избирайки влакнестата структура на каменната вата, получавате изолация, която има ниска плътност, но си върши добре работата. Въпреки че това решение отстъпва на първите две опции, описани по-горе по отношение на топлопроводимостта, то не се запалва и не гние. Слоят няма да лиши стената от способността й да диша. Ето защо, когато избирате материал, трябва да вземете предвид факта, че сред основните характеристики има капацитет на вятъра и парата.

Друга възможност за изолиране на стените на панелна къща е относителна новост на строителния пазар - разпенен полиуретан. Днес е известен като пяна каучук или полиуретанова пяна. В последната версия материалът се използва за запълване на празнините.

Можете да изберете удобна опция за нанасяне, като изберете метод на изолация с пръскане или инсталирате плочи.

Когато изолирате апартаменти в панелни къщи, не трябва да се използват листове от полиуретанова пяна, ако планирате да оборудвате мокра фасада, тъй като платната имат ниска степен на задържане на кори. Но този материал формира основата на сандвич панели, а също така се използва при производството на термопанели, които са подходящи за външен монтаж. Но мократа фасадна система почти винаги се използва в жилищни сгради с частична изолация, но в случай на частна къща изборът на външна облицовка е малко по-широк.

Ако е необходимо, можете да използвате пръскана PU пяна, за да образувате безшевен слой. Това изисква професионални инсталации, които осигуряват смесването на компонентите по време на процеса на нанасяне. За битови нужди днес е установено производството на еднокомпонентна пяна, която се продава в аерозолна кутия. Апартаментът може да бъде доста ефективно изолиран с друг нов материал, който е създаден на основата на целулозни влакна. Нанасянето се извършва със специална инсталация. Топлоизолация може да се постави между стената и външната обвивка или върху летвата. В последния случай в сместа трябва да присъстват адхезивни свързващи вещества. На последния етап се монтират фасадните панели.

Изолация от пяна

Външна изолация работи

Жителите на панелни къщи, след като са извършили изолацията на лоджията (балкона), прозорците и входната врата на апартамента със собствените си ръце, не винаги постигат желания температурен комфорт на жилищата. Идва разбирането, че е необходимо да се изолират и стените. Възниква въпросът как да се изолира панелна къща, нейните стени.

Отстъплението е опция за нарушители на препоръките на SNiP и SP

Някои, въпреки горните нормативни документи, където силно се препоръчва да се извършва изолация отвън, все пак решават да го направят отвътре. Полезно е за такива „нарушители“ на професионални препоръки да се запознаят с някои течни топлоизолационни материали (термо бои), за да минимизират вредата от такъв избор, който SNiP и SP не приветстват.

Течната топлоизолация (термо бои) е иновативен материал.

Прилагайки ги от вътре в панелен апартамент, постигаме:


Процесът на нанасяне на течна топлоизолация върху повърхността

 1. Подобряване на топлоизолацията на панела.
 2. Естетичният му вид.
Течни топлоизолационни степени
1Актьор
2Броня
3Магнитерм
4Корунд
5Теплосил
6Изолат
7Инотек
8Тепломет

Съвет! От местни продукти на производители на течна топлоизолация, за обработка на вътрешни стени на корпуса, можем да посъветваме специално AKTERM "Антикондензатна" термо боя, течна супер тънка топлоизолация "Bronya", "Korund"

Правим такъв избор въз основа на техните свойства:

 • топлинна ефективност - 1 мм от тяхното покритие съответства на 50 - 60 мм пяна;
 • паропропускливост;
 • не мирише;
 • не гори.

Пример за продукти на AKTERM

Но вероятно това е точно случаят, когато трябва да изпратите всички по дяволите с техните съвети за изолиране на апартамент отвътре, особено в тънки стени стари Хрушчови. Въпреки това е по-компетентно (съгласно препоръките на SNiP и SP) от самото начало незабавно да се заемем с въпроса как да изолираме панелна къща отвън.

Изолация на шевовете на жилищни сгради от панели

Полезно да прочетете следната документация

Норми
1VSN 54-96 Инструкции за технологията на запечатване и топлоизолация на фуги на панели, прозорци и блокове на врати с помощта на "Macroflex" в жилищни сгради по време на ремонт
2Технология за топъл шев, базирана на инструкция BCH 54-96
3TR 196-08 Технически препоръки относно технологията на запечатване и запечатване на фуги на външни стенни панели
4TR 94.10-99 Технически регламент за оперативен контрол на качеството на строителството и монтажа и специални работи по време на строителството на сгради и конструкции Клауза 10. Уплътняване на фуги на външни ограждащи конструкции
5TR 95.07-99 Технологични регламенти за производство на строително-монтажни работи по време на строителството на сгради и съоръжения. Клауза 07 Уплътняване на фуги на външни ограждащи конструкции
6VSN 19-95 Инструкции за технологията на запечатване на челни фуги на панели от външни стени на жилищни сгради и социални и културни сгради
7VSN 40-96 Инструкции за запечатване на фуги по време на ремонта на сглобяеми сгради
8SNiP 3.03.01-87 Носещи и заграждащи конструкции

Понякога е достатъчно да се извърши висококачествено запечатване на шевовете, за да се направи корпусът много по-топъл. Монтажът на топлинен шев увеличава температурата в жилищните помещения с 3-4 градуса.

Забележка! Необходимо е да се опитате да изолирате шевовете в панелна къща с еластични материали, тъй като: шевовете и след тяхното запечатване могат да се разширят поради напрежения върху сградата; твърде твърд материал, вграден в ръжда, със силно сцепление (залепване) към панелите, когато се разшири / свие, той просто ще започне да се напуква с времето.

Материали за популярния монтаж на топъл шев:

 1. Гъвкаво топлоизолационно уплътнение VILATERM (разпенен полиетилен) с различни стандартни размери.

VILATERM под формата на плътен цилиндър (може да се произведе с отвор)

 1. Зимна полиуретанова пяна MACROFLEX (нейните аналози, пенополиуретанова пяна).
 2. Не свиващ се уплътнител SAZILAST 24 (неговите аналози, едно- или двукомпонентни мастици).


Уплътнител SAZILAST 24, за междупанелни рустични материали (с планирана деформация от максимум 25%)

Изолация на шевове в панелни къщи на стари сгради, инструкции:

 • Отваряме стария шев.
 • Демонтирайте стария защитен слой.
 • Изваждаме стария топлоизолатор.
 • Ако е необходимо, коригираме ръждата с ремонтна замазка (възстановяваме рушащите се ръбове на панела), според размерите на новия топлоизолационен уплътнител и го запълваме с полиуретанова пяна.
 • Почистваме шева от мръсотия и прах.
 • Запълваме пространството вътре в ръждата с полиуретанова пяна MACROFLEX;
 • Навиваме гъвкави топлоизолационни тръби VILATERM върху все още подвижната пяна.
 • Местата, където пяната е неравномерно разпределена, допълнително се запълват с пяна.
 • Очакваме втвърдяване, пълна полимеризация на пяната, отрязахме нейните петна, излишък.
 • Извършваме хидроизолация на получения междупанелен топлоизолационен шев с помощта на уплътнител SAZILAST 24.

Забележка! Можете да направите без топлоизолационен уплътнител, като запълните цялата кухина на междупанелната фуга с висококачествена полиуретанова пяна. Но не можете да напуснете топлоизолационното съединение без защитата на уплътнителя. Монтажната пяна за изолация на стени бързо ще загуби своите топлоизолационни свойства при климатични влияния, ще се разпадне физически.

Забележка! Необходимо е да се демонтира много стара топлоизолационна фуга и да не се прилага нов уплътнител, уплътняващ мастик, хоросан, течна топлоизолация към него.

Изолация на предни и крайни стени на панелни къщи

Изолация на фасадата на панелна къща и изолация на крайните стени на панелни къщи правят:

 • мокър метод (със строителни смеси, което изисква използването на вода);
 • сух метод (монтаж на допълнителен топлинен щит извън стената);
 • комбинация от първите два метода.

Основните предимства на мокрия метод:

 • нанася се в непрекъснат слой, който не позволява наличието на студени мостове;
 • изпаряване на натрупаната влага на улицата;
 • неговата декоративност (декоративна мазилка), естетичен външен вид.

Основните предимства на сухия метод:

 • здравина и издръжливост;
 • разнообразие от материали и възможности за монтаж на конструкции с топлоизолация.

Инструкции за изолиране на стените на предния и крайния панел с пенополистирол, екструдиран пенополистирол:

 1. Извършваме одит на фугите на панелите (рустик), за тяхното експлоатационно състояние.
 2. При необходимост подменяме стария хидро- и топлоизолационен шев в тях (както е описано в статията по-горе).
 3. Подготовка на самата стена на панела... Премахваме всички ненужни покрития, замърсявания, масла, които намаляват адхезията от стената. Ако е необходимо, грундираме.
 4. Нанесете готовата лепилна смес с шпатула върху повърхностите, които трябва да залепите. Ceresit CT 83 (добра адхезия, паропропускливост, икономичност). Можете също да използвате лепила Moment, Economics.


Технология за нанасяне на лепило върху пяна

 1. Ние прикрепяме листовете от пяна (плътно един към друг) към стенните панели... Ако е необходимо, прикрепете началния профил в долната част на зидарията. Закрепваме листовете отдолу нагоре, в шахматна дъска. Можете да използвате два метода на закрепване, за да разпределите лепилото по-равномерно под листа:
   ротационни движения;
 2. или поставяме листа на няколко сантиметра от желаното място и след това, като го натискаме, го преместваме на мястото на инсталиране.
 3. С помощта на перфоратор (с ограничение в дължината на закопчалката) и чук, докато лепилото изсъхне, ние фиксираме листовете към панелите механично... За закрепване използваме пластмасови дюбели - пирони (строителите ги наричат ​​„чадъри“).
  Ударен дюбел-чадър с пластмасов нокът

  Избираме "чадърите" по дължина - дебелината на изолацията плюс 5-6 см (разширяващата се част на дюбела - пиронът трябва да влезе в панела най-малко 5 см). Разход на "чадъри" - 4 броя на 1 м2 (в ъглите на фасадата и края на "панела", около отворите на прозорци и врати - 6 броя).

Съвет! Не използвайте метални „чадъри“, за да не станат мостове на студ.

 1. С помощта на шпатула монтираме полимерна армираща мрежа върху листове от пяна... Започваме да залепваме мрежата от ъглите на фасадата и края на панелната къща. Натиснете мрежата в първия слой (2-3 мм) лепило, с припокриване от 10 см. Изравнете повърхността с втория слой лепило.
 2. След като адхезивният слой изсъхне, можете да нанесете защитно и декоративно покритие.които харесвате.

Важно! След като сте изолирали предната и крайната стена, не забравяйте да обърнете внимание на топлоизолацията на прозорците.

Видове изолация за панелни къщи

Изолацията на фасадата на панелна къща може да се извърши с един от видовете изолация. Тя може да бъде представена от плочи или рула, когато става въпрос за минерална вата. Ако предпочитате да работите с разпенени материали, тогава твърдите или течните версии трябва да се разграничат сред основните им видове. Например, когато се изолират фуги в панелни къщи, се използва пяна, която след нанасянето започва да увеличава обема си, запълвайки кухото пространство.

Минерална вата

Изолацията на фасадите на панелните къщи често се извършва с минерална вата. Този материал е разделен на няколко разновидности, сред които трябва да се подчертае:

 • стъклена вата;
 • шлакова вълна;
 • каменна вата;
 • базалтова вълна.

Първият има характеристики на здравина и еластичност. Когато работите с този материал, трябва да носите защитно облекло и да предпазвате очите и дишането си. Изолацията на минерална вата на панелна къща се извършва по-рядко от нейното разнообразие от шлаки, тъй като има по-ниски нива на топлоустойчивост. За да се създадат по-добри условия в помещението, трябва да се монтира по-дебел слой изолация. Ако искате стените да продължат да дишат след изолация, можете да изберете каменна вата, която се справя добре с високи температури. Изолацията на фасадата на панелна къща ще бъде най-ефективна, ако използвате базалтов сорт памучна вата. Той се различава от камъка по това, че в състава няма вредни включвания, което позволява на материала да издържа на температури до 1000 ˚С. Слоят не изгаря, което е важно при работа с фасадите на частни къщи.

Минерална вата

Екструдиран пенополистирол и пяна

Външната изолация на апартамент в панелна къща може да се извърши с твърди плочи от пенополистирол или пенополистирол. Предимството тук е спестяването на разходи за монтаж на вентилационната фасада. Структурата на платната е много плътна, стените след изолация не спират да дишат, което елиминира необходимостта от вентилационна система.

Материалите са много крехки, но имат много други предимства като ниско тегло и лекота на обработка. Микроорганизмите не се образуват на повърхността, влагата не влияе върху нея, която не прониква вътре. Срокът на експлоатация не е ограничен и инсталацията е много проста. Материалите са на достъпна цена и могат да издържат на всякакви метеорологични условия.

Тези решения обаче имат два важни недостатъка, а именно способността да изгарят и да се стопят.

Ако сравним тези два варианта според принципа на абсорбция на влага, тогава екструдираната полистиролова пяна няма толкова висока способност за абсорбиране на влага, колкото пяната. По отношение на звукоизолацията тези материали не отстъпват един на друг. Ако плътността е важна за вас, тогава пяната е 4 пъти по-ниска от тази на конкурента. Ако все още не можете да решите какъв материал да използвате, когато изолирате ъглова стая отвън в панелна къща, трябва да обърнете внимание на световната тенденция, която включва подмяна на пяната с екструдиран пенополистирол. Днес той е по-популярен, модерен и има по-забележителни качествени характеристики.

Говорейки за конкретни производители, екструдираният пенополистирол от Техноникол е материал с уникални качества. Той не само е достъпен, но може да се използва и на различни повърхности. Когато купувате материал за стени, можете да го използвате в бъдеще за цокли, покриви и основи. Платната не абсорбират влагата, което означава, че с времето не се подуват или свиват. Химикалите могат да атакуват повърхността им, без да увреждат структурата.

Материалът има висока якост. Слоят ще бъде устойчив на гризачи и насекоми, а задържането на топлина ще бъде 1,5 пъти по-ефективно от пяната и два пъти по-ефективно от стъклената вата или каменната вата. Сред съставките няма формалдехид, материалът не излъчва мирис и осигурява висока скорост на монтаж. Срокът на експлоатация може да бъде до 50 години. През целия период на употреба материалът няма да бъде опасен за здравето.

Изолация на къщата отвън

И какъв материал да изберем за изолация на апартаменти в Брянск?

Необходимо е да се избере материал за външна изолация на апартаменти въз основа на неговите характеристики, метод на работа и финансови възможности.

Минерална вата

Minvata (базалтови влакна) е материал, който може да се използва за изолиране на стени в апартамент както отвън, така и отвътре. Върху минералната вата трябва да се положи защитно покритие. На закрито, такива могат да бъдат гипсокартон, пластмаса и др., А отвън - сайдинг, профилиран лист и други листови строителни материали, които са устойчиви на агресивното влияние на факторите на околната среда. Базалтовата вълна е евтина и може лесно да се прикрепи дори към неравни стени.

Трябва да се отбележи, че за външна изолация могат да се използват само минерални рогозки с плътност най-малко 80 kg / m³.

Експандиран полистирол

От доста време се използва при топлоизолационни работи. Характеризира се с ниско поглъщане на влага и лекота, както и лекота на рязане, което може да се извърши без използването на специални инструменти. Това включва и изолация на пяна на апартаменти.

Трудности могат да възникнат само при изолиране на стени с голям брой неравности. В този случай, преди да направите изолацията, ще е необходимо да извършите груба мазилка.

Имайте предвид, че за изолация на фасадата може да се използва пянопласт с плътност най-малко 18 kg / m³.

Измазване

Топлоизолационната мазилка е ново модерно изобретение в строителството за създаване на топлоизолация на фасадата отвън. Представлява различни видове строителни смеси, в които има цимент, смесен с полимерни вещества и порест пълнител на основата на минерали. За да работите с такава мазилка, е необходимо предварително да подготвите повърхността.

Процесът е подобен на подготовката на стени за обикновена гипсова смес. Затоплянето на къщи с топлоизолационна мазилка се извършва по аналогия с работата с обикновена мазилка.

Изолация от пяна

Всъщност това е уплътнител от полиуретанова пяна, опакован в аерозолни контейнери. Най-често се има предвид еднокомпонентен състав, който след излизане от цилиндъра се разпенва, разширява и под въздействието на влагата, съдържаща се във въздуха, се втвърдява, образувайки пореста газонаситена структура с отворена клетка.

Този продукт е много добър за използване в труднодостъпни места, а състоянието на фасадата ще се окаже не по-лошо, отколкото при завършване с други изолационни материали. След като пяната изсъхне напълно, стените са напълно дишащи.

Кой от представените материали да изберете, зависи изцяло от вас. И не забравяйте, че най-важното в строителството и ремонта е да обмислите всичко предварително. Затова претеглете всички плюсове и минуси, преди да започнете работа и всичко ще ви се получи.

Етапи на процеса на фасадна изолация

Изолацията на стените на панелна къща понякога е необходима процедура, тъй като такива сгради никога не са се славили с комфортни условия на живот в студа. Това е особено вярно, ако сградата е стара и отоплителната система вече не отговаря на изискванията за нормална работа.

Първо трябва да вземете материала. Ако се ръководите от цената, изберете пяна, тъй като тя е най-достъпната днес. Платната са леки, което означава, че могат лесно да се повдигнат на височина и да се държат по време на монтажа.Недостатъците тук са известни на всички, те се крият в крехкостта на материала и опасността от пожар. Тези недостатъци могат да бъдат отстранени чрез припокриване на слоя с помощта на метода на мазилка.

Най-добре е панелната къща да се изолира с пяна пластмаса с материал, чиято плътност надвишава или е равна на 18 kg / m3. Минералната вата е по-трайна, не гори и е екологична. Но това струва повече и когато работите, ще трябва допълнително да използвате специално облекло и очила. При избора на този материал трябва да се има предвид, че плътността му трябва да бъде равна или по-голяма от 85 kg / m3. Също така е важно да се вземе предвид дебелината на ролката, която трябва да бъде 100 mm или повече. Това се отнася за рогозки и плочи.

Подготвителен етап

Когато изолирате апартамент отвън в панелна къща, е необходимо да подготвите всичко за работа. Дъските обикновено се монтират със строително лепило. Можете да го закупите готов или сух. За минералната вата и пяната има различни видове композиции, но ако желаете, можете да закупите универсална смес.

Стените ще трябва да бъдат освободени от замърсяване, за това също трябва да се въоръжите с някои инструменти. Също така трябва да се поправят шевове, които се запълват с пяна или течна полиуретанова пяна. При изолиране на панелни къщи с пяна и минерална вата се използват механични крепежни елементи под формата на пластмасови дюбели.

Преди започване на работа се препоръчва стените да се обработят с грунд, който е необходим за увеличаване на сцеплението. След инсталирането на материала той е покрит с мрежа. Може да бъде стомана или фибростъкло. Изолирането на панелни къщи с полистирол означава използването на перфорирани ъгли. Можете да изберете тези от алуминий или поцинкована стомана. За довършителни работи ще ви трябва декоративна мазилка или боя, всичко ще зависи от вашия бюджет и предпочитания за довършителни работи.

Когато купувате изолация, трябва да определите площта на стената и площта на една плоча. Първата стойност се разделя на втората, което ще ви позволи да получите броя на листовете, които ще са необходими за изолация. Към тази стойност трябва да се добавят около 15%, които ще се използват за резитба.

Изолацията на панелна къща започва с подготовката на стените. Старите покрития се отстраняват от всички повърхности, било то мазилка, варовик, керамика или боя. Основата трябва да се почисти от прах и мръсотия. Ако е необходимо, повърхността се измива с вода и се оставя да изсъхне. След това можете да продължите към изолацията на фугите на панелната къща между плочите. Шевовете са изпълнени с пяна. Ако пространството им е твърде тясно, тогава е по-добре да се дешифрира, така че самият шев да не се увеличава, когато се използва под слой изолация. Повърхността на шевовете се почиства и навлажнява, след което в нея се излива строителна пяна. Като алтернатива може да се използва шпакловка за бетон. След като тези материали изсъхнат, излишъкът ще трябва да бъде съборен. Външните стени са добре почистени.

Подготовка за изолация

Изолационна инсталация

Технологията на изолационните панелни къщи на следващия етап предвижда инсталирането на топлоизолация. За да осигурите по-икономична консумация на лепило, трябва да го закупите на сухо. Смесването не е трудно, просто добавете вода и разбъркайте. Сместа се нанася върху обратната страна на изолацията с назъбена мистрия.

Ако стените са неравни, те могат да бъдат изравнени с мазилка. Съставът се нанася на бучки и след това се разпределя. За да изолирате стая отвън, трябва да започнете от ъгъла, като се преместите встрани и след това нагоре. Позицията на всеки лист се контролира с ниво на сграда. Вторият лист е залепен от противоположната страна на повърхността. Между платната трябва да се изтегли шнур, по който ще бъдат прикрепени всички останали листове. За да се запази хоризонталността и вертикалността, на стената са монтирани ъглови маяци. Те са закрепени към мазилка или алабастър.Според този алгоритъм се инсталира първият ред. Слоят лепило не трябва да се окаже твърде дебел, в противен случай ще се сблъскате с прекалената му употреба. Всички следващи листове в други редове трябва да бъдат подредени с отклонение, така че да не се образуват студени мостове и дълги шевове.

В ъгъла на къщата трябва да осигурите обвързването на листовете по ръба. Материалът трябва да бъде подсилен с дюбели за чадъри. На един лист трябва да има 5 от тях. Единият трябва да бъде поставен в центъра, а другите по краищата. За крепежни елементи в листа допълнително се пробиват отвори.

Подготовка за подсилване

Слоят мазилка върху изолацията трябва да бъде изравнен. Капачките на закопчалките се припокриват със сместа. На външните ъгли е монтиран перфориран ъгъл. Той е фиксиран с лепило. Пропуските между листовете трябва да бъдат запълнени с полистирол, поставяйки го върху същото лепило.

Изолационна мазилка

Завършване

Арматурната мрежа трябва да бъде фиксирана към склоновете на прозорците. Нанесете 3 мм лепило върху същата повърхност. Веднага след като първият слой хоросан изсъхне, трябва да нанесете друг и да го изравните с шпатула. След като армировката на склоновете е завършена, можете да започнете да инсталирате мрежата върху останалата част от повърхността. Стените се грундират и боядисват според нуждите. След нанасяне на грунда може да се направи мазилка. Първият слой се втрива с малко парче, за да придаде на повърхността шаркирана текстура. На последния етап стените могат да бъдат боядисани с акрилно съединение, което при необходимост е предварително тонирано. Боята се нанася с валяк.

Технология за монтаж на изолация

Подготовка на стените

Непосредствено преди стените да бъдат изолирани, работната повърхност се подготвя. Всички неравности се изглаждат и запечатват с грунд. Шевовете и довършването на фасадите изискват специално внимание.

Всички пилинг бои трябва да се почистват, както и белещи покрития. За да проверите качеството му, е достатъчно да преместите ръката си по стената. Ако дланта е чиста, не е необходим грунд. Ако има някакви проблеми, по-добре е да играете безопасно.

Изолационна инсталация

За изолация на панелна къща по-често се използва пяна, следователно ще разгледаме технологията на нейното закрепване.

Ако живеете в приземния етаж и решите сами да извършите изолацията, тогава за работа ще ви трябва голяма и малка шпатула, за да нанесете лепило върху стената.

Трябва да се отбележи, че има три метода за фиксирането му: върху лепило, върху дюбели или и двете заедно. Най-ефективно е да използвате лепило и дюбели заедно.

Стените са залепени отдолу нагоре. В долната част на фасадата е закована стартова лента. Ако стените са неравни, тогава лепилото може да се "хвърли" върху него, върху плоски повърхности може да се нанесе с гребен.

Изпълнете щателно шевовете. Няма смисъл да нанасяте лепило върху изолационния лист. За да няма кухини под пяната, запълнете всички кухини и неравности на стените с лепилен разтвор. В противен случай кухините ще създадат допълнителни „студени мостове“, през които топлината ще напуска апартамента.

След като повърхността е покрита с лепило, можете да прикрепите лист стиропор и да го притиснете добре към стената. Преди следващия етап на работа е по-добре да изчакате няколко дни, така че разтворът на лепилото да е напълно сух и изолацията да се свие, и след това да продължите да работите.

За закрепване на изолацията се използват дюбели - крепежни елементи, състоящи се от кръг, пластмасова втулка и поцинкован гвоздей, който се забива в ръкава. Тъй като стиропорът е лек, могат да се използват и пластмасови нокти. Те ще спестят фасадата от ненужни топлинни загуби.

За надеждна изолация на сградата се пробиват дупки по периметъра и в центъра на залепената към стената пяна. Дълбочината на отвора трябва да надвишава дължината на дюбела с два сантиметра, в противен случай закопчалката ще стърчи отвън. За да се гарантира надеждна изолация, листовете от пяна трябва да прилепват плътно към стената и един към друг.

Внимавайте за разрешения.В някои случаи е полезно да ги напълните с полиуретанова пяна, чийто излишък се отрязва след изсушаване, а шевовете се втриват и коригират. На последния етап капачките и шевовете на дюбелите се шпакловат с лепилна смес. Малките дефекти, възникнали след изсъхване на сместа, се отстраняват с наждак и пластмасова плувка.

Съвети от майсторите

 • Крайното замразяване на панелните плочи в жилищна сграда може да бъде сериозен проблем. Някои също извършват вътрешна изолация на стени, използвайки метода за монтаж на гипсокартон. За това е инсталирана рамка, между елементите на която са поставени изолационни плочи, например минерална вата. GKL е инсталиран отгоре, който след това е покрит с декоративен слой.
 • Когато изолирате панелна къща отвън с пяна, според експерти, материалът трябва да бъде закупен само от надеждни производители. Компанията трябва да има лиценз за производство. Това се дължи на факта, че производствената технология е много проста, тя привлича не много съвестни предприемачи. Днес пазарът е изпълнен с по-малко качествени стоки.
 • Когато изолирате панелна къща с пеноплекс и след това я завършите с мазилка, процедурата за облицовка трябва да се извърши с едно движение. В противен случай може да откриете, че ставите могат да бъдат видими за окото.
 • Ако решите да извършите изолация с пяна, трябва да се погрижите да не се образува конденз между изолацията и стената. Може да се появи поради факта, че лепилото е нанесено в отделни бучки и не се разпределя. Това позволява образуването на въздушни джобове, които впоследствие се пълнят с влага, идваща от помещенията на апартамента.

Разходи за материали

Ако вече ви е писнало от крайното замразяване, време е да започнете изолационни работи. Но първо трябва да попитате за цената на материала. Например минералната вата Rockwool ще струва 495 рубли. на опаковка. Размерите на всеки лист са 50 х 600 х 800 мм. Материалът е представен в плочи, а плътността му е D35. Пакетът съдържа 12 платна. Познавайки площта на всеки от тях, можете да изчислите колко е необходимо за извършване на работата.

Цените на полистирола са малко по-ниски в сравнение с експандирания полистирол. Така че, можете да си купите екструдиран пенополистирол "Technonikol" за 1174 рубли. за един пакет. Дължината, ширината и дебелината на материала са 1180 x 580 x 50 mm. Платната са свързани помежду си чрез H-образен профил, който елиминира студените мостове и намалява времето за монтаж. Опаковката съдържа 8 листа от 5, 475 м2.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни