Ние изолираме прозорци, използвайки шведска технология - как да избегнем грешки

Изолация на прозорци по шведска технология

Проблемът с поддържането на топлина в къщата сега е по-остър от всякога - в светлината на високата цена на топлоносителите. Един от най-ефективните методи е изолацията на прозорците според шведската технология Euro-Strip за зимата и веднъж завинаги няма да е необходимо да се прави отново и отново преди всеки нов сезон. Такава изолация на дървени и пластмасови прозорци има експлоатационен живот до 15-20 години. Нашата компания извършва по поръчка ремонт и изолация на прозорци по шведска технология в Москва и с посещение в региона на Москва.
Поръчайте услуга

Подготовка за работа

Има незаменимо условие за изолационни работи по шведския метод - задоволителното състояние на дървените рамки. Ето защо, преди инсталирането, трябва внимателно да огледате конструкцията.

Не трябва да има повреди в долната част на крилото и рамката, където кондензатът тече. Ако има малки пропуски, те трябва да бъдат шпакловани и боядисани. Очилата трябва да са непокътнати.

Пантите не трябва да се клатят, а крилата не трябва да увисват; ако бъдат открити дефекти, фитингите трябва да бъдат заменени. Самият прозорец трябва да се отваря и затваря добре, не се допускат изкривявания и пропуски.

Ако сте убедени, че прозорецът е в добро състояние или сте завършили необходимото възстановяване, можете да продължите директно към изолацията.

Предимства на метода Euro-Strip

  Предимствата на този метод са впечатляващи, защото скандинавците, където зимите са дори по-сурови от нашата, разбират как най-добре да пестят топлина.
 • Първо, този метод може да се използва за изолиране на стари и нови, само инсталирани прозорци.
 • На второ място, изолацията на прозорци по шведска технология може да се извърши върху всякакви материали. Нашите специалисти ще извършат шведска изолация на дървени, пластмасови PVC, алуминиеви прозорци с различни форми и видове със същия ефект. Включително, възможно е да се извърши изолация на покривен прозорец от всякакъв дизайн, както и склоновете на пластмасови прозорци.
 • Използвайки тази технология, можете не само да изолирате прозорци в апартамент, но и балкон, лоджия и прозорци на вратите - вход, балкон, отвори и т.н.
 • За да се направи тази процедура за запазване на топлината, освен всичко друго, е много изгодно - цената за шведска изолация на стари дървени прозорци е десет пъти по-ниска от закупуването и инсталирането на нови.
 • Ефективността на този метод е много висока - дава възможност напълно да се елиминират течения, да се изключи навлизането на прах, влага (без течове, дори при порой!), Шум от улицата. Тоест, ремонтът и изолацията на стари дървени прозорци с помощта на технологията Euro-Strip дава ефект на двойно стъклопакет в металопластикови прозорци с най-високо качество. Завинаги няма нужда да се запечатва с лента дори при най-силните студове, а през лятото прозорците могат да се отварят и затварят при необходимост - това не влияе върху качеството на уплътнението.

Характеристики на материала

Tubular Euro-Strip е сертифициран, екологичен материал, който запазва качествата си при температури от -80 до +200 градуса. Освен това производителят отбелязва свойството да улавя радиационно лъчение. Оригиналният материал е с марка на всеки 75 см. Този композитен материал е направен на основата на силиконова гума с добавка на пропилен, съполимер на етилен и диенов мономер.

Изолация на прозорци с помощта на шведската технология Euro-Strip, в Москва и Московска област!

При изолиране на прозорци по шведската технология Euro-Strip се използва 3-степенна инсталация на уплътнения. Листата се отстраняват от пантите и се подготвят за правилната инсталация на уплътненията.

Етап 1 В крайните части на крилото е монтиран шведски силиконов уплътнител Euro-Strip (Това е основното уплътнение, премахващо 95% от всички течения и удари!)

Етап 2 В пространството между рамките (между крилата) е монтирано шведското EPDM уплътнение. (Това е прахо- и звукоизолация) Крилата и рамките са регулирани (възстановяване на геометрията на прозореца). Това помага на уплътненията да премахнат всички течения и духа, и го прави по-удобно за отваряне и затваряне на прозореца!

Етап 3 На последния етап от изолацията на прозорците стъклото се запечатва (това са прахова изолация, шумоизолация и изолация от влага).

Прозорците могат да бъдат изолирани с шведски тръбен уплътнител при всяко време, нашите специалисти вършат работата бързо и ефективно. Успоредно с това нашите майстори могат да извършват ремонти, възстановяване на прозорци, подмяна на стъкла, монтаж на нови фитинги.

Прозорец

48 гласа

+

Глас за!

Против!

За да спестите пари за подмяна и закупуване на нов прозорец, шведската изолационна технология става все по-популярна. Има твърдение, че след тази процедура старите дървени прозорци могат да функционират още няколко години. Освен това цената на всички материали е достъпна за почти всички. Ще се опитаме да разберем дали това е истина по-нататък.

Съдържание:

 1. Характеристики на шведската изолация на прозорците
 2. Изолация на прозорци с помощта на шведска технология: характеристики и предимства
 3. Шведска технология за изолация на дървени прозорци: общи препоръки
 4. Направи си сам технология за изолация на прозорци, характеристики на уплътнението
 5. Разновидности на прозорци, които могат да бъдат изолирани по шведска технология
 6. Как бързо да изолирате прозорци, използвайки шведска технология

Характеристики на шведската изолация на прозорците

Шведската технология за изолация на прозорци получи името си от материалите, използвани в процеса на нейното изпълнение. Гумените уплътнения са произведени в Швеция и са с високо качество и издръжливост. По искане на производителите този материал е в състояние да изпълнява функциите си повече от десет години.

Процесът на извършване на изолация по шведска технология е доста сложен, за висококачествена работа ще трябва да имате умения за работа с определен инструмент. Тъй като например, за да може уплътнението да бъде добре фиксирано на повърхността на прозореца, ще е необходимо да се изгради секция на жлеба и за това е необходимо да се работи с фреза.

Ако се обърнете към услугите на професионалисти, ще трябва да отделите много пари, за да извършите този процес. Изолирането на стандартен прозорец ще струва около 20 долара. В този случай списъкът на работата включва:

 • премахване на клапи;
 • подготовка на канали за монтиране на уплътнението;
 • монтаж на пломба;
 • монтажни крила;
 • запечатване на стъклени площи.

Ако трябва да смените стари фитинги или да поправите рамка на прозореца, трябва да похарчите допълнителни пари.

Съвет: За да спестите пари при наемане на професионалист, когато изолирате прозорец с две рамки, се препоръчва да изолирате само един от тях - вътрешния.

Но е изключително нерентабилно да се наемат специалисти, които да ремонтират и изолират прозорец, използвайки шведска технология, тъй като размерът на ремонта ще бъде равен на цената на обикновен пластмасов стъклен блок. В същото време не е нужно да отделяте време и усилия за възстановяване. Ако искате да спестите пари, цялата работа трябва да се извърши ръчно и ако проучите добре всички препоръки, тогава е напълно възможно да направите това.

Собственикът на прозорците е изправен пред труден избор между закупуване на нов прозорец или изолация на стар. Първият вариант ще даде възможност за избор на нов прозорец, по-модерен и подобрен, а във втория вариант ще получи стар, но добре ремонтиран прозорец. Изборът е разбира се за собственика.

Ако всички детайли на прозореца са непокътнати и не са повредени от гниене или гъбички, тогава е за предпочитане да изберете шведската технология за изолация, която се различава само в положителни отзиви. Ако има повреда на дървото на прозореца, тогава е по-добре да се даде предимство на закупуването на нов стъклен блок.

Изолация на прозорци с помощта на шведска технология: характеристики и предимства

Тази технология е разработена от шведите с цел спестяване на енергия за отопление на помещенията през зимния сезон. След развитието си наистина се отплати и стана доста популярен в целия свят.

Ако сравним тази технология с обикновеното залепване на прозорци, нейните предимства са очевидни. Тъй като ви позволява свободно да проветрявате помещението дори през зимата.

За да извършите процедурата по изолация, ще ви трябва:

 • гумено уплътнение;
 • силиконов уплътнител.

Като начало прозорецът се отстранява и крилата му се демонтират. След това, като използвате молив и владетел, трябва да очертаете мястото, на което ще се намира нишата за уплътнителя. Той е инсталиран по целия периметър на рамката.

Рутерът ще бъде отличен помощник за изрязване на ниша. След това в него се вкарва печат. Но работата не свършва дотук, трябва да проверите равномерността на прозореца, съответствието на всички ъгли, затегнете пантите и заменете, ако е необходимо, фитингите. За уплътняване на фугите между стъклото и рамката на прозореца се използва силиконов уплътнител. Ако попадне върху стъклената повърхност, не го отстранявайте веднага, а изчакайте, докато изсъхне напълно и използвайте бръснач, за да отстраните втвърдената смес.

Моля, обърнете внимание, че шведските печати се предлагат в различни размери. Изборът на материал се извършва в съответствие с размера на празнината, която трябва да се запечата. Размерите на уплътнението са от пет до дванадесет милиметра.

След инсталирането на рамката на прозореца всички фуги са напълно запечатани. Освен това е възможно да се боядисва прозореца.

Предимства на изолацията на прозорци по шведска технология:

 • значително намаляване на топлинните загуби, което ще има положителен ефект върху разходите за отопление;
 • екологичността и безвредността на използваните материали не предизвиква алергични реакции;
 • скоростта на процеса, която продължава около 180 минути;
 • няма нужда от постоянно залепване на рамки през зимния сезон;
 • няма прах и мръсотия по време на работа;
 • след възстановяване прозорецът ще служи още няколко години;
 • появата на кондензатни маси между две стъкла на дървен прозорец е изключена;
 • липсата на течения ще подобри комфорта в стаята и ще помогне да се избегнат заболявания;
 • изолацията на прозорци по шведска технология ви позволява да увеличите температурата в помещението с 3-5 градуса;
 • подобряват се звукоизолиращите свойства на прозорците - не се чува уличен шум и звуци от автомобили;
 • цялостният вид на прозореца остава непроменен, изолацията е практически невидима.

Шведска технология за изолация на дървени прозорци: общи препоръки

1. Измийте старателно прозорците, преди да започнете каквато и да е работа.

2. Проверете всички аксесоари за прозорци за правилна работа. Огледайте заключващите механизми и врати.

3. Отстранете крилата от пантите, за да не разпространява мръсотия в апартамента или в къщата, по-добре е да ги изнесете на улицата.

4. Регулирайте крилата, отстранете излишната боя от тях.

5. Започнете да пилите жлеба за уплътнението.

6. Инсталирайте уплътнението, уверете се, че прилепва плътно към прозореца.

7. Извършете серия изолационни работи по вътрешната и външната страна на крилата на прозореца.

8. Поставете отново капаците.

9. Започнете да подменяте фитингите.

10. Проверете системата за чернови. За да направите това, донесете на прозореца лист хартия или запалена клечка кибрит.

Направи си сам технология за изолация на прозорци, характеристики на уплътнението

Тръбният материал, наречен EuroStrip, се използва като уплътнение при изолиране на прозорци по шведска технология. Базиран е на силиконов каучук, произведен в Швеция. Именно този материал има следните предимства:

 • устойчивост на температурни крайности;
 • устойчивост на въздействие на химически и бояджийски материали;
 • продължителността на операцията е повече от 15 години.

Предлагаме ви да се запознаете с основните видове изолация EuroStrip, използвани в процеса на работа:

1. Уплътнител на силиконова основа - мека и еластична текстура, добро свиване. Устойчив на алкидни или акрилни бои. Използва се за запечатване на най-големите пропуски.

2. Уплътнението на гумена основа е твърдо и грапаво на допир. Уплътнява добре само слотове със същата ширина. Той е нестабилен спрямо бои и лакове, има по-ниска цена в сравнение със силиконовото уплътнение.

3. Уплътнителят под формата на термоелатопластик - нестабилен срещу температурни крайности, но най-евтиният.

За да извършите работа по самоизолация на прозорци по шведска технология, ще ви трябва:

 • голям строителен телбод;
 • фреза;
 • уплътнител на силиконова основа;
 • телбод скоби;
 • ролка с дръжка, която да помогне за инсталирането на уплътнението;
 • отвертки;
 • клещи;
 • прахосмукачка;
 • канцеларски нож.

Почистете вратите от плесен, остатъци от боя или стари уплътнения. Сменете фитингите. Сменете очилата, ако е необходимо. Отстранете крилата от пантите. Когато извършвате работа през зимата, погрижете се за инсталиране на защитен екран, за да предотвратите загубата на топлина в помещението.

С помощта на фреза изрежете жлеб с дълбочина не повече от половин сантиметър и ширина до три милиметра. Когато се доближите до зоните, където се намират бримките, оставете празнина от един и половина сантиметра между тях и браздата.

Инсталирайте уплътнението със специален валяк, като го изпомпвате с този инструмент. При търкаляне се препоръчва да се правят движения назад, което ще предотврати силно разтягане на материала и неговото влошаване.

Поставете отново крилото и го боядисайте, ако е необходимо. Използвайте горещо лепило, за да запечатате пукнатините в дървените части на прозореца.

Разновидности на прозорци, които могат да бъдат изолирани по шведска технология

1. Прозорците от дореволюционния период се отличават със своя блясък, големи размери, красива дърворезба и висока цена. Наличието на такива прозорци в къщата го облагородява, но почти всички видове тези прозорци се нуждаят от ремонт. В повечето случаи такива прозорци имат горни секции, направени под формата на арка или неподвижен фрагмент. Тяхната изолация предполага инсталиране на уплътнение по периметъра на фрагмента, ако на шпакловката има стъкла, те се отстраняват и монтират с помощта на силиконов уплътнител. Ако фитингите под формата на красиви ковани части не работят, те трябва да бъдат заменени с обикновени метални брави. Разбира се, при пълно възстановяване на прозорците е възможно да се произвеждат фитинги по поръчка, но тази процедура ще бъде много скъпа. Крилата на такива крила нямат фалц, така че уплътнението е монтирано директно по периметъра на кутията. Ако е необходимо, използвайте полиуретанова пяна, за да запечатате фугите между стената и прозореца.

2. Изолацията на прозорци от сталинския период изисква внимание и грижи. Този тип прозорци са особено издръжливи и с високо качество. При тяхното производство е използван най-качественият дървен материал. Като заключващи механизми на такъв прозорец се използва резе, което се отличава с надеждното си заключване. Те се заменят с алтернативни ключалки.За фиксиране със стек е използвана шпакловка от естествено ленено масло и прахове, съдържащи метал. Препоръчително е тези очила да бъдат заменени с по-модерни. Уплътнението е монтирано по периметъра на кутията.

3. Възстановяването на прозорците на прозорците с двоен стъклопакет от ерата на Хрушчов предполага сгъваема конструкция, състояща се от няколко части, подобно на съвременните прозорци с двоен стъклопакет. Уплътнението е монтирано по периметъра на крилата, които се отстраняват едно по едно от прозореца.

Как бързо да изолирате прозорци, използвайки шведска технология

Има и друг по-евтин вариант за изолация на прозорци, който включва залепване на силиконово уплътнение към повърхността на крилото.

Преди да се запознаете с този метод, предлагаме да разгледаме предимствата на силиконовите уплътнения пред техните аналози:

 • устойчиви на механични натоварвания;
 • ниска абразия;
 • добри изолационни качества;
 • водоустойчивост;
 • устойчивост на излагане на ултравиолетова радиация;
 • мекота и еластичност;
 • продължителност на операцията;
 • мухъл и плесен не се образуват на повърхността му;
 • възможна е употреба при температури от -70 до +150.

Ако няма умения за работа с фреза или по някаква причина е невъзможно да се направи ниша за уплътнител, има по-лесен начин за изолиране на прозорци. Има два варианта от него:

 • монтаж на уплътнението със телбод;
 • фиксиране на уплътнението върху повърхността на рамката на вратата със специално лепило;
 • използване на самозалепващ се уплътнител.

Всички тези методи са по-евтини от предишните и помагат да се постигне ефект на затопляне само за определено време, от един до два отоплителни сезона.

Ето защо, преди да изберете метод за изолиране на прозорци с помощта на шведска технология, трябва да претеглите всички опции и да помислите дали си струва да направите, или е по-евтино и по-практично да си купите нов прозорец.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни