Направи си сам изолация от вътрешността на мазето: прочетете преди да започнете работа

Изолация на мазето отвън, отвътре и дали си струва да се прави това, което ще даде.

Съвременното строителство диктува свои собствени правила за функционалното използване на свободните площи на къщата, както нови, така и стари, превръщайки се в една от най-важните задачи при проектирането и изграждането на къща. На една площ от обекта можете да изградите подземен етаж - мазе. Изграждането на мазе се превръща в печеливша мярка, тъй като използваемата площ на сградата се увеличава, без да се увеличава площта на строителната площадка.

Преди това използването на мазе без изолация даваше възможност да се използва за съхранение на консерви, зеленчуци или като хладилен склад. Днес функционалността на използването на мазето се е разширила значително. Сега в мазето можете да направите гараж, офис, стая за наргиле, складово помещение.

Няма значение с каква цел ще се използва тази стая, нормалното й използване е възможно само ако в нея има приемлива за живот температура. Ако височината на таваните в мазето не позволява да се използва напълно, все пак трябва да се изолира, тъй като изолацията на мазето е единственият начин да се намалят топлинните загуби в къщата и в резултат да се намалят разходите за отопление, особено ако къщата няма газово котелно помещение.

Струва си да се отбележи фактът, че изолацията на мазето извън къщата по време на строителството е евтина и не може да навреди на основата на къща в строеж, за разлика от изолацията отвътре. Ако къщата вече е построена, ще бъде по-евтино да изолирате мазето отвътре.

Опции за изолация на мазето

Като цяло мазето може да бъде изолирано по три начина и всеки има свои предимства и недостатъци, ще говорим за тях по-долу:

 • Изолация вътре в мазето... Ако имате вече построена къща, тогава този метод е най-подходящ. Изисква изчисления и допълнителна работа за идентифициране на причините за влагата и тяхното отстраняване. Грешките при монтажа на сутеренната изолация ще направят всички усилия за изолацията й безсмислени, тъй като все още ще се образува конденз и ще се появят влага и гъбички.

 • Изолация извън мазето... Обикновено този метод се използва при изграждането на къща. Този метод ще направи невъзможно замразяването на основата и стените, тъй като строителството на къщата се извършва при положителна температура, това ви позволява да извършите висококачествена връзка на топлоизолационния материал и повърхността на стената. Очевидното предимство на използването на този метод е, че полезното пространство вътре в мазето се спестява допълнително. Въпреки това, както бе споменато по-горе, този метод за топлоизолация в сутерена на селска къща е подходящ само при условие на текущо строителство и е много скъпо да се изолира мазето от външната страна на вече построена сграда.

 • Комбинирана изолация... Фундаментално висококачествен и в резултат на това най-скъпият метод. Той е най-ефективен, тъй като топлоизолацията се извършва отвън и отвътре на мазето. Този метод е чудесен за тухлени и бетонни къщи. В този случай топлинните загуби на къщата ще бъдат най-минимални, предварително трябва да се предвиди метод на изолация, за да не се плаща многократно за многократна работа, която се случва при инсталиране на топлоизолация в мазето.

За да изберете подходящ метод за изолация на мазе, трябва да се определят 4 критерия.

 • Как ще се използва мазето в бъдеще.
 • Режим на стайна влажност.
 • Ще бъде ли инсталирана дренажна дренажна система около мазето?
 • Ще се отоплява ли мазето в бъдеще?

Влажност в мазето. Защо?

За да извършите в крайна сметка правилно топлоизолацията на мазето, трябва да разберете причините за влагата по стените вътре в помещенията. Защо се образува конденз (пожари от вода по стените) и какви са причините за появата му.

Защо в мазето се образува конденз

1. Обикновено мазето е под нивото на земята в самата стая през порите и течащите фуги между строителните материали могат да просмукват вода. Поради лошото състояние или некачествената инсталация на дренажната система на обекта, се отразява и лошото уплътняване на стените.

2. Превръщането на водата в кондензат става от спада на температурата на топлия въздух, влизащ в къщата, особено през лятото. Това се случва, защото неизолираните стени на мазето винаги ще бъдат по-студени, земята винаги е по-студена от околната температура.

Да се ​​изолира мазето отвътре е принудено от обстоятелства, когато се окаже, че е твърде скъпо да се изолира мазето отвън и не е препоръчително да се извършва. Вътрешността на мазето трябва да бъде изолирана само върху сухи и размразени стени на основата на къщата. Трябва да се разбере, че с този метод рискът от преждевременно разрушаване на основата се увеличава, тъй като тя е била размразена. Това се дължи на различните коефициенти на разширение на материалите при различни температури.

Изолирайте мазето? Да или не?

Въпреки всички страхове и съмнения, става очевидно, че е по-добре да изолирате мазето. Има няколко аргумента за това, за тези, които все още мислят и се съмняват.

Консумацията на електричество и газ за отопление е значително намалена.

В къщата има допълнителна площ, която може да бъде полезна.

Изключена е появата на опасни гъби и плесени в мазето, поради което в къщата се появява неприятна миризма на затланост и влажност;

Температурата на въздуха в изолираното мазе не пада под +5 градуса.

Плетеното мазе предпазва основата на къщата от резки промени в температурата и по този начин удължава експлоатационния й живот преди разрушаване.

В крайна сметка има GOST 9561-91, който казва: Стоманобетонните подови плочи трябва да бъдат изолирани над пода, който разделя пода на първия етаж на сградата от неизолираната зона. Подобно изискване е посочено в SNiP 2.08.01-85

Как е хидроизолацията и вентилацията на мазето

Без подходяща вентилация и хидроизолация на избата, всяка изолация бързо ще стане неизползваема. За всяка основа, задължителен атрибут е изграждането на сляпа зона, която ще предпази избата, така че потоци от разтопен сняг или дъжд да не проникват в нея.

Допълнителна защита около основата се осигурява от система от отводнителни канали. Освен това можете да оборудвате дренажна канавка.

В такъв случай:

 • Извън къщата е изкопан ров, чиято дълбочина е 30 сантиметра под пода в мазето.
 • Полага се геотъкан.
 • Изсипва се трошен камък.
 • Полага се дренажна тръба.
 • Отгоре всичко е покрито с геотекстил.
 • Покрит е с пръст или пясък.
 • Натъпкан внимателно.

Такива методи се използват като допълнителни методи, ако е налице висока подземна вода. Но има редица дейности, които трябва да се изпълняват непременно.

Те включват:

 • Обработка на стените му отвътре и отвън с хидроизолационна смес.
 • Устройството на специални контейнери - кесони за избата, които са метални листове или пластмаса.

Дори изброените работи, извършени правилно, няма да осигурят дългосрочно съхранение на зеленчуци, те не "дишат" в него. Образуването на кондензат вътре предотвратява поддържането на постоянен оптимален микроклимат в него.

Най-лесният начин за проветряване на стая е:

 • Монтаж на два канала за осигуряване на захранваща и изпускателна вентилация. За това се използват PVC тръби с диаметър от 10 до 50 мм. Температурната разлика между въздуха в мазето и въздуха, който влиза навън, създава правилното функциониране на системата.
 • Монтаж на вентилационни отвори в основата.


Схема на вентилационното устройство в избата

Защо да изолирате мазето

Независимо от предназначението, помещенията на всяка сграда трябва да са топли и без влага. В мазето най-често се появяват влага и големи температурни колебания, което води до проникване на лош микроклимат под къщата и в жилищните помещения:

 • Подът ще стане студен.
 • По неговата повърхност и по стените постепенно ще растат мухъл и плесен.

Появата на такива проблеми води до:

 • Повреда на извършения ремонт.
 • Ускорено разрушаване на конструкцията.
 • Влошава здравето на хората, живеещи в къщата.

Изолирайте мазето със собствените си ръце

За да изолирате евтино мазето, трябва да работите със собствените си ръце и това не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Помислете за често срещаните случаи, когато се прави топлоизолация. Първият вариант е, когато водата навлиза в мазето отвън и тя е постоянно мокра. Вторият вариант за изолация със сухо мазе.

Първият случай е мокро мазе:

Потокът от вода се случва през стените на основата, което означава, че е строго забранено да се изолира такова мазе отвътре! Изолацията на основата отвътре ще причини още повече и без тази силна влага на основата, а когато температурата на околната среда спадне, термичното разширение ще унищожи основата на сградата за няколко години.

На първо място е необходимо да се спре притока на вода в стаята. За да направите това, е необходимо или да оборудвате веригата на дренажната система, или ако има съществуваща дренажна система, да я ревизирате или поправите. Ако в сутерена има вода, това е сигурен знак за грешка в проектирането и монтажа на дренажната система (дренаж).

След фиксирането на дренажа е необходимо да се изкопае основата на къщата отвън. Вземат се мерки за хидроизолация на основата на сградата и в този случай е по-евтино да се изолира мазето отвън.

Ако говорим за село или група къщи, тогава е възможно да се реши проблемът с източването на парцелите чрез полагане на дренажна система.

Ако има поток от вода под мазето, в сутерена е монтиран малък кладенец и е инсталирана помпа с поплавък, веднага щом нивото на водата се повиши до определено ниво, помпата работи и изпомпва необходимото количество вода. В сурови условия, помпеното оборудване на Grundfos е добро за изпомпване на вода. Ако в кладенеца има голямо количество изворна вода, тази вода може да бъде доставена за отопление на дома или водоснабдяване. Мокрото мазе може да бъде изолирано само по един начин - това е първо да се отцеди мазето и да се изолира отвън, с предварителна хидроизолация.

Ако планирате да изградите мазе с отопление, тогава дебелината на изолацията не трябва да е по-тънка от 15 см. Минималната дебелина на изолационния слой за мазето е 10 см. В зависимост от какъв материал е направена изолацията, дебелината на изолационния слой може да варира.

Ако имате късмет и имате сухо мазе, би било по-целесъобразно да извършите изолация вътре.

Какво трябва да имате предвид, за да изолирате мазето отвътре

В сутерена на къща се образува конденз или кондензирана пара поради температурната разлика между самата почва и самата стена с температурата на околната среда в мазето или така наречената точка на оросяване.

Точката на оросяване обикновено се нарича температурата на въздуха, при която парите (влажността), които се съдържат във въздуха, ще започнат да се превръщат в капки вода (кондензират).

Необходимо е да се изолира мазето отвътре по определена технология, най-важното е да се изключи празното пространство между стената и повърхността на сутеренната изолация.Също така не е позволено да се използват материали, които абсорбират или пропускат вода при изолиране на мазе, тъй като те бързо ще се намокрит от образуваната кондензация и ще стане безсмислено да се изолира мазето.

Най-добрите и най-често използвани материали за изолация вътре в мазето са екструдиран полистирол и пръскана полиуретанова пяна (PPU). Използването на изолация от полиуретанова пяна позволява да се запълни пространството между повърхността на стената плътно и без кухини, също така се оказва, че поставя материала във всички пукнатини. Това ще работи само когато работата се извършва от опитни майстори; външно такава изолация не изглежда естетически приятна и изисква допълнителна работа по усъвършенстване.

На върха на слоя от полиуретанова пяна обикновено се издигат фалшиви стени, които са прикрепени само към носещите подове. Монтажът трябва да се извършва по такъв начин, че да не се повреди изолацията на мазето.

Екструдираният експандиран полистирол Listar няма тези недостатъци. Този материал е строителна дъска, преди да монтирате панелите на стените, или изравнете стената, или използвайте полимерно лепило, което с дебелина на слоя ще изравни неравностите на стената. На трудни места от строителните панели Listar се изрязват необходимите парчета с всякаква повърхностна форма.

Струва си да се помни, че не можете да прикрепите изолация на мазето към измазани повърхности без обработка или обелване на фрагменти от бетонната повърхност. Преди да започнете инсталирането на сутеренна изолация, е по-добре да почистите цялата повърхност на стената от фрагменти от груб или фин завършек, за да почистите бетон и тухла. Стената обикновено се изравнява с лепило по време на монтажа на полистиролни плоскости. В случай на значително увреждане на повърхността на стените, кухините се изравняват с помощта на растер DSP 300.

Също така си струва да се обърне внимание на факта, че не е позволено да се използват дюбели и самонарезни винтове за монтиране на полистиролни плочи за изолация на мазето. Самата изолация трябва да бъде прикрепена към повърхността на стената изключително с лепило, така че плочите да прилепват плътно и равномерно към повърхността на стената.

Инженерни компоненти

Сега нека насочим вниманието си към инженерните компоненти, защото непрекъснатата работа на комуникациите е неразделна част от комфортния живот. А недостатъците в работата им са време, нерви и много пари. Така…

1) Електроснабдяване: необходимо е да се консултирате със съседите за качеството на електричеството и напрежението. Тъй като тези недостатъци водят до нестабилна работа или повреди (понякога фатални) на инженерно оборудване, домакински уреди. И никакви стабилизатори не могат да разрешат този проблем. Оценете закрепването на самоносещата изолирана тел на входа на къщата - тя трябва да бъде специална, с опъване и плъзгащ се елемент. Обърнете внимание, за да не може да се търка нищо. Имаше случай, когато изтърканата тел на сайдинга предизвика пожар. Измервателна единица: желателен е двутарифен метър, монтиран на улицата в метеорологична кутия. Правилата за инсталиране на измервателни станции извън дома вече са изписани и след това все още трябва да ги спазвате. Оценете наличността на машини и RCD, разпределението на доставките по групи. Енергоемкото оборудване (електрическа печка, пералня) трябва да има собствен кабел и машина. Качеството и напречното сечение на проводника, използван за окабеляване. Качество на инсталацията. Ако окабеляването е скрито - диаграмата за пожарна безопасност. Ако къщата е оборудвана с електрическа отоплителна система, удвоете своята пристрастност и внимание към качеството на материалите и инсталацията.

2) Водоснабдяване: говорихме за дълбочината на водоизточника и водоносния хоризонт по-рано, както и за качеството на водата. Тук само за инженерния компонент: ако къщата е оборудвана с кладенец - в допълнение към дълбочината, диаметърът е важен. Той трябва да е голям, за да позволи повторно пробиване вътре в тръбата за задълбочаване. Посочете дълбочината на монтажа и метода за изолиране на водоснабдяването - ако тези фактори са недостатъчни, водата може да замръзне.В идеалния случай - наличието на саморегулиращ се нагревателен кабел в лентата на тръбите под слой топлоизолация. Водоснабдителна станция - оценете наличието на автоматизация, обема на буферния резервоар, мястото на монтажа и шума от работата. Оценете качеството на инсталацията и материала за изпълнение на вътрешните тръби на водопровода. Ако се използва метапол, това е повод за размисъл. Ако тръбите са вдлъбнати и зазидани в подове и стени - това също е повод за размисъл. Особено PP тръби за топла вода. Поставянето на топла вода в каналите, без да се отчита линейната топлинна компенсация (което често се случва), определено ще доведе до пробиви и скъпи ремонти. Наличието на схема за оформление и снимки с връзки за скрити комуникации е трудно и недвусмислено правило!

3) Канализация: изследвайте септичната яма. Какъв тип и обем е това? Ако е отворен, тогава колко далеч е вашият кладенец / кладенец (поне 25 м!). Ако е затворен, тогава обемът зависи от това колко често ще трябва да се извиква помпата за утайки. Има ли възможност за влизането му без демонтаж на оградата? Не забравяйте - какъв тип септична яма трябва да бъде, зависи от нивото на подпочвените води (вижте по-горе). Оценете работата на вътрешните мрежи - колко лесно и бързо водата излиза във всички тоалетни, дали няма „пробиви“ на водата през уплътнението. Дълбочината на тръбите (рискът от замръзване на канализацията е нисък, но има).

4) Вентилация: ако говорим за дървена къща, тогава наличието на вентилация в жилищната част не е необходимо, самата дървена къща изравнява параметрите на влажност и обмен на въздух. Въпреки това, дори в дървена къща, се изисква проветряване на тавана и студено мазе (ако има такова). Вентилация на жилищната площ: проверете наличността (трябва да бъде!), Работа: правилна посока на работа и обем. Най-простият тест е т.нар. „На лист хартия“. При наличие на камини, наличието и херметичността на портите, качеството на вътрешните стени на комини, стабилността на течението! И просто не забравяйте да го залеете.

5) Газоснабдяване: специфична тема, която изисква професионален подход. Затова ще се ограничим до публично достъпни моменти. Задължително - разговор със съседи за достатъчността на налягането на газа в газопровода. Ако не е достатъчно, тогава ще има сериозни проблеми. И ако къщата ви все още не е свързана към газовата мрежа по време на покупката, тогава може да не е възможно да я свържете. Проверете всички документи за свързване - разрешение, сертификат за свързване, протокол за проверка на газовото оборудване, наличие на метър и печат върху него. Качеството и характеристиките на котела трябва да се проверяват от професионалист, следователно най-малкото се оценява достатъчността на мощността: в размер на 1 kW на 10 m2 отопляема площ + 30% марж Наличието на вентилационни канали в котелното помещение или близо до мястото на инсталиране на котела. Трябва да има 2 от тях: захранване и отработени газове, тяхното представяне. Съответствие на комина с типа котел. Проверете котела в експлоатация - при пълно натоварване.

6) Отоплителна система: също много обширна и специфична тема. Накратко: ако системата е "топъл под" - тогава материалът за изпълнение (евтино и ниско качество е гарантирано да се счупи през първите няколко години). Наличието на разделяне през колектора по клонове с възможност за настройка и изключване. Наличието на датчици за налягане на клоните. Задължително е да имате схема за подреждане или фотографски изображения с препратка към стаите!

Ако системата е върху отоплителни радиатори, тогава материалът за изпълнение (тръбопроводи) и начинът на монтаж (не забравяйте за PP в жлебовете и линейно разширение). Коректност на монтажа на радиатори: в отвори за прозорци с удължение извън среза на перваза на прозореца Оценете достатъчността на броя на радиаторите. Най-простият алгоритъм: 1 секция на типичен радиатор ~ 0,15 kW топлинна мощност. Освен това, въз основа на броя секции x 0,15 = мощността на целия радиатор. Предполага се, че топлинното натоварване е достатъчно при скорост от 1 kW на 10 m2. Ако е възможно, преценете баланса на системата в различни точки - това е особено важно за многоетажните сгради, но изисква специални знания и оборудване.

Сутеренни изолационни материали

За изолация на мазето отвън и отвътре са представени много материали, ще разгледаме най-ефективните и доказани от гледна точка на икономическата целесъобразност на тяхното използване.

Пенопласт за изолация

Стиропор... Най-евтиният материал за топлоизолация Обикновено за изолация се използва пяна с плътност 25 kg / m3.

Пенопластът за изолация си струва да се купува за редица качества: отлични топлоизолационни характеристики, леко тегло, не гние и не допринася за развитието на гъбички и не подлежи на унищожаване от време на време. Стиропорът леко абсорбира влагата, но е подходящ за евтина изолация. Следователно мазетата най-често се изолират с пяна, но има един съществен недостатък. Пенопластът е лесно запалим материал и не си струва да се полагат електрически мрежи до него, тъй като материалът е способен да натрупва статично електричество. Стиропорът не трябва да се използва в помещения с висока степен на пожар. При изгаряне отделя разяждащи и животозастрашаващи вещества. Прегледите за използването на пяна са противоречиви и в по-голямата си част се свеждат до факта, че ако има възможност да не се използва този материал, по-добре е да не се използва.

Експандиран полистирол за изолация

експандиран полистирол... Материал с по-плътна структура и следователно не се рони. Той има всички положителни характеристики на пяната, което направи възможно свързването на панелите един с друг по системата на каналите.

Следователно изолацията за мазето от експандиран полистирол се характеризира с бързина и лекота на монтаж и обработка на самите листове.За разлика от експандирания полистирол, листът от експандиран полистирол не се боядисва на парчета по време на рязане и монтаж). Устоява по-добре на статични и динамични натоварвания. Следователно, тази сутеренна изолация е малко по-скъпа от полистироловата пяна. Най-често е експандиран полистирол, който се използва за външна изолация на мазето или отвътре, когато те планират да извършат довършителни работи след изолация.

Екструдиран полистирол за изолация

екструдиран полистирол най-иновативната и в крайна сметка ви позволява значително да намалите разходите за работа по изолацията на мазето отвътре и отвън. Материалът се основава на екструдиран полистирол, който има всички предимства на експандирания полистирол и за разлика от тях не се страхува от пожар. Такива панели си струва да се купуват с подсилен слой. Това ще ви позволи да се отървете от работата по подготовката на довършителния слой на изолираната стена. От производителите на армирани с екструдиран полистирол панели, панелите Listar се използват най-често. По-рядко панелите Ruspanel и Vedi. Повечето отзиви за панелите Listar са положителни.

За монтаж на панели се използва лепило, а страната, подсилена с мрежа от фибростъкло и импрегнирана с циментово-полимерен състав, ще ви позволи незабавно да приложите завършващия слой на довършване на стаята. Тези плочи са по-скъпи от експандирания полистирол, но в крайна сметка поради липсата на допълнителна работа по обшивката и измазването е евтино да се използват строителни панели за изолация на Listar. Основното предимство е и фактът, че работата по затопляне на мазето от плочи Listar може да се извършва ръчно без помощта на майстори или специалисти и без използване на сложен и скъп инструмент.

Уретанова пяна за изолация

полиуретанова пяна... Това е материал, пръскан върху повърхност, която трябва да бъде изолирана. Важна характеристика на полиуретановата пяна или накратко полиуретановата пяна е способността му да запълва недостъпни места. Полиуретановата пяна, подобно на екструдирания полистирол, е устойчива на поглъщане на огън и влага, върху нея също не се образува гъбичка, методът на приложение ви позволява да направите най-плътната връзка между повърхността и изолацията.Силен слой топлоизолация се получава при използване на полиуретанова пяна и майстори с „ръце от правилното място“, но има съществен недостатък при използването му, ако искате да изолирате сутерена евтино. Основният недостатък е високата цена на самия материал и фактът, че не е възможно да се направи изолация в PU пяна със собствените си ръце, изискват се специално оборудване и инструменти, чието закупуване не е икономически осъществимо, ако това е вашият бизнес за изолация в PU пяна.

Минерална вата за изолация

Минерална вата или минерална вата... Не препоръчваме да изолирате мазето с минерална вата. В сухи помещения е разрешено да се използва мека изолация, но минералната вата не е подходяща за мазето, тъй като е хигроскопична (пропуска вода) и по време на работа, когато е мокра от кондензат, се губи като материал за затопляне на мазето.

Разширена глина за изолация

експандирана глина... Ние го разглеждаме само като материал, който може да се използва за изолиране на пода. Също така е оправдано използването на керамзитов камък за изолиране на основата отвън, тъй като керамзитовият камък е добра помощ за дренажната система на обекта. И осигурява отводняване на подпочвените води.

Във всеки случай видът на изолацията се избира въз основа на изискванията за бъдещата стая и какво ще има там. По-добре е да се свържете със специализирани компании и да поръчате разработването на проект за къща, в който вече ще има изчисление на топлинните загуби и подходяща изолация за вашите задачи. В други случаи можете да получите технически съвет за избора на вида и дебелината на материала от фирмите производители на изолация. Не всички опции за изолация са подходящи за определени материали. Специалистите на LISTar и Wedi предоставят висококачествени и безплатни консултации относно избора на дебелина на материала за топлоизолация на мазето, използвайки строителни панели на базата на екструдиран полистирол.

Причини и особености на сутеренната изолация

На дълбочина температурата е стабилна през цялата година, но те далеч не са оптимални. За да се нормализира температурата в мазето, мазето е изолирано. Само веднъж струва правилно и правилно да изолирате мазето отвътре и ще можете да използвате тази стая с полза.

Топлинната енергия, която би могла да се изразходва за отопление на жилищното пространство на къщата, загрява неизолираното мазе, което води до много забележимо увеличение на потреблението на електричество, газ или друг топлоносител. Ако не изолирате мазето, ще трябва да доплатите пари за ненужно „преразход“.

Сухо изолираното мазе намалява топлинните загуби с 20% или повече и освен това спасява стените на къщата от влага.


Изолация на пода над неотопляемото мазе.

В допълнение към спестяването на енергийни ресурси, има и друга важна причина за затопляне на мазето с минерална вата, пяна или експандиран полистирол. Общоприето е, че температурата на пода не трябва да бъде по-ниска от 3 ° C от температурата на жилищната площ на къщата. Подовите плочи са общи за мазето и стаите, разположени в приземния етаж на къщата. И ако студът на избата не охлажда пода в жилищните помещения (а студеният въздух се разпространява точно отдолу), тогава краката ще бъдат топли и удобни.

Можете да изолирате мазето по различни начини. Най-ефективният метод се счита за външна изолация на мазето. При този метод топлоизолационният материал се подрежда навън, като по този начин предотвратява замръзването на стените на мазето. Ако изолирате мазето отвътре, тогава във фугите на стените и топлоизолационния материал може да започне да се образува конденз, който ще разруши цялото покритие.

Ето защо е важно да не забравяме за правилната и висококачествена хидроизолация на цялата повърхност на стените. Използвайте изолационен материал, който понася нормално влагата. Стиропорът е чудесен вариант за тези цели.Разбира се, най-добре е да изолирате мазето дори на етапа на изграждане на къща, защото при извършване на такава работа по това време е възможно да се комбинират изолацията с дренажна система и хидроизолация.

Как да изолирате мазе със собствените си ръце

По-долу ще говорим за това как да изолирате мазе със собствените си ръце, като използвате строителни дъски на основата на екструдиран полистирол и експандиран полистирол.

За да направите тази работа сами, допълнително ще трябва да закупите:

 • Вътрешно обзавеждане
 • Полиуретанова пяна "Macroflex"
 • Подсилена полимерна мрежа за втвърдяване на повърхността на плочите (не се изисква, ако се използват панели Listar)
 • Хидроизолационен материал за изолиране на повърхността преди фиксиране на изолацията (не се изисква, ако се използват панели Listar);
 • Приготвен разтвор на лепило.
 • Външна мазилка или DSP за запечатване на силни кухини в стената (не се изисква, ако се използват панели Listar);
 • Ръчни инструменти (шпатула, чук, ножовка, нож, ръкавици и др.).

Изолирайте сами мазето отвън

 • На първо място, струва си да се знае, че инсталирането на сутеренната изолация трябва да се извършва изключително при влажно време на слънчева светлина, това е необходимо, така че влагата на почвата и основата да е минимална;
 • Топлоизолационните работи започват от развитието на земята и почвата в основата, по-добре е да се използва ръчен метод за изкопни работи;
 • след изкопаване на основата, повърхността се проверява за повреди и лющене на хидроизолацията
 • повърхността на стената се почиства и върху нея се полага слой хидроизолация, в случай на използване на строителни панели Listar - няма да е необходимо да хидроизолирате стените, въпреки че за надеждност няма да е излишно.
 • Закрепваме панели за изолация към стените. Предпочитат се екструдираните панели XPS или PU пяна. Тези материали се придържат най-добре към бетона и осигуряват дълъг експлоатационен живот, средно, при правилно инсталиране на топлоизолация на мазето, 20-40 години.

Изолацията за мазето трябва да стига на 50 см (половин метър) над нивото на земята, с други думи - да стърчи от земята поне 50 см. Това се дължи на правилната технология на изолация и отзивите на хора, които вече са допуснали грешки на този етап.

За монтажа на изолацията се използва само лепило. Както бе споменато по-горе, не се допуска повреда на изолацията от дюбели и самонарезни винтове. Лепилото се нанася върху панелите с назъбена мистрия, което ще избегне неравномерното нанасяне и образуването на празни пространства под изолационния лист. Пропуските, образувани по време на работата, се запълват със специален уплътнител или полиуретанова пяна.

 • На монтираната изолация се нанася отново слой хидроизолация. За двустранните панели Listar - това не е задължително, но няма да е излишно. Хидроизолацията трябва да се прилага върху онези участъци от повърхността, които ще бъдат под земята.
 • Монтира се дренажна дренажна система, така че подпочвените води в близост до къщата и бързо да се изхвърлят от самата изолация.
 • В крайна сметка е необходимо да се украси мазето на къщата, за да се затвори още по-добре изолацията от въздействието на вредната околна среда. В този случай е подходящ сайдинг или мазилка. Когато се използват панели Listar, повърхността вече е готова за залепване на изкуствен камък и други довършителни материали.

Когато изолирате мазето отвън със собствените си ръце, трябва да разберете, че е необходимо да се изолират напълно всички плочи и да не се оставят кухини в тях. Изолационният слой трябва да бъде напълно запечатан и да не пропуска въздух и течност. Само в този случай под слоя топлоизолация няма да се образува конденз и мазето наистина ще бъде изолирано.

Вижте подробно как самостоятелно да изолирате мазе, като използвате пример изолация на фасадата на къщата вижте тук:

Технология за подова изолация над мазето

При всеки метод на изолация първо се полага хидроизолация.В това си качество е подходяща обикновена пластмасова обвивка. Съседните ленти се припокриват и фиксират с монтажна лента. Задължително се нуждаете от припокриване на стените. Височината му зависи от дебелината на тортата, включително замазката, ако има такава.

Можете да използвате PVC фолио като материал за хидроизолация.

1. На плоска основа изолационните плочи са разположени от край до край на пода, свързани с лента.

2. При полагане върху дървени трупи плочите се поставят между трупите чрез лента, не е необходимо фиксиране.

3. Когато изливате замазката, сложете още един слой хидроизолация отгоре.

Предлагаме ви да се запознаете с Черния молец как да се справите с него

4. При инсталиране на подово отопление под тръби / кабели, върху изолацията се поставя слой фолио, който отразява цялата топлина от системата в помещението.

5. Разхлабените материали се поставят най-удобно между дървените трупи и се покриват с дъсчени дъски отгоре: по този начин те не намаляват височината на помещението. Когато се монтират на плоска основа, вместо изоставания се монтират дървени прегради, върху които след това ще се опират дъските на дъното.

6. Преди изливането на замазката, върху експандираната глина трябва да се постави хидроизолационна мембрана (за предпочитане PVC). Замазката се излива върху фаровете и се изравнява с правилото.

7. Когато монтирате замазката върху системата за подово отопление, е необходимо да поставите амортисьорна лента по периметъра на помещението, в противен случай бетонът ще се напука при нагряване.

8. Съставът на дървесната смес: 85% дървени стърготини, 5 - гипс, 10 - вар. Компонентите се смесват на сухо, след това се разреждат с вода. Препоръчителният слой е 25 сантиметра.

Дървесната замазка не се използва за подово отопление. Тя трябва да бъде оградена от пещта с огнеупорни тухли.

Най-горното покритие може да бъде всичко: рендосани дъски, линолеум, паркет, ламинат, керамични плочки. Някои от тях изискват солидна основа. При липса на замазка в това си качество могат да се използват листове от ПДЧ или ПДЧ.

 • Етикети: сутерен подова изолация

Изолирането на пода в дървена къща от дъното на мазето не е лесна задача. Има няколко начина за решаването му, които ще помогнат за изпълнението на препоръките на експертите и тези, които лично са изолирали подземния у дома. В същото време те се отърват от влагата: мокрите подове създават дискомфорт за жителите.

 Изолирайте мазето отвътре със собствените си ръце

Процедурата за работа по вътрешната изолация на мазето, съгласно принципа на действие, е същата като при външната изолация, с изключение на без земни работи:

 • Стените се почистват от прах и мръсотия, силните неравности се измазват с циментов разтвор, както и при изолиране отвън, а изпъкналите части също се събарят.
 • Ние фиксираме фибростъкло или полимерна мрежа на стената (ако се използват панели Listar, това не е задължително).
 • Полагане на хидроизолация на стената с мрежа. За да може почвеният слой да изсъхне бързо и равномерно, е необходимо да се организира вентилация в мазето. Най-лесният начин е да направите две дупки в стените на мазето.
 • Изолационните панели и фуги са покрити с лепило или уплътнител към подготвената повърхност с лепило.
 • Сглобените панели са измазани и подготвени за довършване. При използване на топлоизолационни панели Listar не се изисква мазилка, панелите са готови за нанасяне на довършителния слой на довършителните работи.

Ако довършването на стаята изисква (рамка) за по-нататъшно довършване на мазето с гипсокартон, след като стените са изолирани, водачите трябва да бъдат прикрепени към неизолираните части на стаята (под, таван).

Дебелината на изолацията трябва да бъде средно 10 cm, когато се използва полистирол и не по-малко от 8 cm, когато се използва полиуретанова пяна. Ако мазето се планира да се отоплява, се препоръчва да се увеличи дебелината на изолацията до 15 см. Това ще поддържа температурата в мазето на 20-25 градуса. Ако използвате панели Listar, тогава дебелината на панелите трябва да бъде 8-10 cm.

Методи за изолиране на пода над мазето

Има два начина: да обработите тавана на мазето с топлоизолационен материал и да изолирате пода от страната на къщата.В първия случай изборът на изолация е малък: или листови / плочи материали, които са залепени към тавана и фиксирани с гъби тип дюбели-пирони, или пръскане с течна полиуретанова пяна.

При изолиране на тавана отгоре се използват и различни насипни вещества.

В допълнение към полагането на топлоизолация в къщата, можете да инсталирате система "топъл под", водна или електрическа. Конструкцията на тортата за подово отопление включва също хидроизолация и изолация - в противен случай по-голямата част от топлината от кабела или тръбите ще отиде в мазето.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни