Как да изолираме подове в страната - опции, технологии и материали

Избор на материали

В търсене на отговор на въпроса как да изолирате пода, ще трябва да проучите няколко опции за материали. Такива качества като издръжливост, тегло, влагоустойчивост и топлопроводимост заслужават специално внимание. Ако задачата е да извършите ремонтни дейности със собствените си ръце, тогава трябва да се вземе предвид и лекотата на използване.

Най-често за тези цели се използват:

 • експандирана глина;
 • Стиропор;
 • перлит;
 • минерална вата;
 • каменна вата;
 • технически щепсел.

Всеки от представените топлоизолатори има както плюсове, така и минуси. Когато избирате, струва си да вземете предвид размера на вилата, климатичната зона, времето, в което се планира да живеете в тази къща и т.н.

Минералната вата е най-популярната изолация

Най-често срещаният материал за ремонтни дейности в областта на подовата изолация е минералната вата. Произвежда се от различни суровини, което позволява да се класифицира в стъкло, камък и шлака.

Какви са неговите предимства? На първо място, лесно е да се работи с нея. Памучната вата се реже лесно и се побира. Притежава отлични експлоатационни свойства: химически неутрален е и не се страхува от излагане на високи температури.

С негова помощ е възможно не само да се подобрят топлоизолационните свойства на лятна резиденция, но и да се реши въпросът със звукоизолацията.

При избора на минерална вата като нагревател е необходимо да се вземе предвид нейната способност да абсорбира влагата. В този случай е невъзможно да се направи без полагане на слой материал с пара бариерни свойства.

Дебелината на слоя от минерална вата зависи от много фактори. Това е едновременно предназначението на помещенията и климатичната зона. Ако планирате да живеете в страната през цялата година, тогава слоят на такава изолация трябва да бъде около 20 см. За да живеете през топлия сезон, са достатъчни 4 см.

Какъв материал да изберем

Изборът на изолация се определя от няколко критерия:

 • материалните възможности на собствениците на дачата;
 • сложността на стила;
 • трайност;
 • устойчивост на влага и гризачи.

Последната точка е особено важна, защото ако собствениците живеят в селската къща само периодично, влагата и мишките са основната причина за унищожаването на подовете.

Гамата от нагреватели е широка и заедно със съвременните много летни жители охотно използват вече познатите, изпитани във времето материали. С ограничен бюджет можете да изберете няколко приемливи опции.

Експандирана глина - леките порести гранули перфектно задържат топлината, в тях не започват мишки и насекоми, материалът не отделя вредни пари. За ефективна топлоизолация е необходимо да се осигури надеждна защита срещу влага и да се запълни експандирана глина с дебел слой - до 30 cm.

Как лесно да идентифицирате висококачествена експандирана глина

Дървени стърготини и дървени стърготини - евтин и екологичен материал, който може да бъде закупен от всяко дървообработващо предприятие. Стрижките запазват добре топлината, но се страхуват от влага, така че те също се нуждаят от висококачествена защита. Освен това в него могат да започнат насекоми и гризачи.

Стърготини и стърготини

Шлака - достъпен и практичен начин за затопляне на земята. Той също се нуждае от хидроизолация, но той е издръжлив, незапалим и мишките няма да стартират в него.

Шлака за подова изолация

Стъклена вата - на достъпна цена, перфектно запазва топлината и заглушава звуците, не се уврежда от насекоми или гризачи.Недостатъците включват склонността към свиване и необходимостта от използване на защитно оборудване по време на монтажа, тъй като тънките влакна са много крехки, лесно проникват в дихателните пътища и дразнят кожата.

Стиропор - лесен за инсталиране, устойчив на влага. Има дълъг експлоатационен живот, но при липса на мишки, тъй като тези гризачи много активно го унищожават.

Подова изолация с пяна

Използването на съвременни материали дава несравнимо по-добър резултат: монтажът се извършва с минимални разходи за труд, ефективността на изолацията се увеличава значително, можете да забравите за многократни ремонти в продължение на поне 20 години. Единственият недостатък е високата цена, но финансовите инвестиции се изплащат напълно за няколко години, благодарение на значителни икономии при отопление на дома.

МатериалОсновни свойства

Цени на минерална вата Rockwool

Като насипна изолация мнозина използват експандиран вермикулит - гранулиран материал с люспеста структура. Той е по-лек от експандираната глина и задържа топлината по-добре и служи като отлична звукоизолация. За разлика от EPS и минералната вата, вермикулитът е напълно екологичен, но в същото време не е засегнат от гъбички, гнилостни бактерии, насекоми и мишки не живеят в него. Е, недостатъците включват само високата цена, поради което вермикулитът отстъпва по популярност на изолацията от памучна вата и полистирола.

Възможности за изолация

В селска къща изолацията на пода най-често се извършва по един от двата възможни начина:

 • от закъснения;
 • върху бетонна основа.

Първият метод е приложим както за дървени, така и за бетонни подове. Той има едно значително предимство: няма натоварване на изолацията, което ви позволява да изберете всяка опция като нея.

При избора на втория метод ще се упражнява сериозен натиск върху материала, определен като изолация, което му налага редица ограничения, той трябва да бъде здрав и плътен.

Материали за подова изолация

Въпросът как да изолирате пода не е спешен днес. Огромно разнообразие от нагреватели дава възможност да се избере този, който ще отговаря на всички изисквания на конструкцията на дървен или бетонен под, както и на финансовите възможности на собствениците на дачата.

 1. Евтина експандирана глина. За подова изолация на земята - най-добрият вариант. Вярно е, че като се има предвид климатичната зона, дебелината му на полагане може да бъде значителна, но не по-малка от 10 cm.
 2. По-добре е да не полагате минерални рогозки под бетонната замазка, тъй като тяхната здравина не е еднаква. И те имат висока паро- и влагопропускливост. Под въздействието на влагата минералната вата бързо губи своите топлоизолационни качества. С появата на хидроизолационните мембрани на пазара проблемите с използването на изолация от минерална вата започнаха да се решават. Следователно те могат да се използват като подова изолация в дървени конструкции.
 3. Полиуретановата пяна е най-скъпият вариант, но и най-високото качество. По-добре е да не го използвате в конструкции на земята, повърхността му е твърде неравна, срещу което хидроизолационният филм ще се разкъса. Но между изоставащите греди той може да се приложи без проблеми.
 4. Оптималното решение са плоскостите от полистиролова пяна, особено с висока плътност, чиито разновидности включват добре познатия Penoplex. Тази изолация може да се използва в подове и на земята, и на дървени трупи. В допълнение, Penoplex не се страхува от влага и вода, така че може да се инсталира без защитни мембрани, което е икономично.


Решението за самостоятелно изолиране на подовете в селската къща е оправдано не само от гледна точка на спестяване на пари и комфортен живот през зимата, но и от гледна точка на доказване кой е човекът в къщата.

Технология за изолация на дървения под

Струва си да се обърне внимание на двуслойната изолационна система. В този случай структурата има следните слоеве:

 • груб под;
 • изолация;
 • довършително покритие.

Основната задача на основата е да изпълнява функцията за топлоизолация. Може да бъде направен от груби дъски, прикрепени към греди.Тази опция може да се нарече най-често срещаната и популярна.

Той обаче има и редица недостатъци. С течение на времето сглобяемата конструкция става нестабилна и разхлабена. За да се премахне такъв проблем, се препоръчва да прикрепите черепната лента към изоставанията по долния ръб и да поставите парчетата от дъската в оформените джобове. Процесът на изолация се състои от следните стъпки.

Подготовка на повърхността

Първата стъпка е подготовката на основата. За това старото покритие се демонтира. Повърхността се почиства от мръсотия и прах.

Изравняване на пода

Както показва практиката, повечето летни вили имат неравен под. Те трябва да бъдат подравнени. Това ще улесни по-нататъшния ремонт.

За да направите това, можете да направите бетонна или циментово-пясъчна замазка.

Инсталиране на лагове

Закъсненията се полагат на разстояние 60-100 см един от друг.

В случай на минерална вата се препоръчва да се поддържа около 90 cm.

Хидроизолация

Организацията на хидроизолацията се извършва от двете страни на изолационния слой.

Ако като изолация се използва пеноизол, тази стъпка трябва да се пропусне.

Полагане на изолация

Минералната вата се нарязва на слоеве, в зависимост от размера на каналите и се поставя между трупите. Ширината на фрагментите трябва да е малко по-голяма от разстоянието между гредите. Това ще позволи на материала да запълни по-добре всички кухини.

Ако стаята е достатъчно висока, тогава изолацията може да бъде положена на два слоя.

Полагане на готовия под

Този етап е окончателен. Като облицовка могат да бъдат избрани гипсокартон, ламинат, шперплат, обикновени дъски и др.

Как и как да изолирате пода в страната

Основният проблем на селските къщи е влагата и гризачите. Следователно, когато изолирате селски под, е необходимо да се вземат предвид тези характеристики. Обикновено, когато се работи с изолация, се избира една от двете опции или директно върху основата, или върху вече положени дъски. И двата метода са добри по свой начин и са лесни за използване. Като цяло, ако не знаете как да изолирате пода в страната със собствените си ръце, тогава тази статия ще ви предостави много отговори.

направи си сам подова изолация в страната

Как да изолираме груб под

Подът се използва по-често от втория вариант, той е универсален по отношение на използването на всякаква основа, няма да има натоварване на изолацията, така че дори хлабави и крехки материали са подходящи.

Ще ни трябват инструменти като:

 • Рулетка.
 • Отвертка.
 • Чук.
 • Ниво на сграда.
 • Ножовка или мозайка.

От материалите, които вземаме:

 • изолация,
 • пергамин,
 • грунд за дърво,
 • строителна скоч лента.

Подготовка на основата

Нашата статия ще ви позволи да разберете отговора на въпроса как да изолирате пода в страната, без да разглобявате. Но ще говорим за това по-късно. В същия случай извършваме следните действия.

 1. Първо, ние оценяваме състоянието на пода, премахваме дъските и ги проверяваме за износване, ако дъските са в ред, след това ги почистваме от прах и мръсотия. Не забравяйте да номерирате дъските, за да е по-лесно да ги поставите обратно. Още по-добре е да грундирате дъските, като предварително сте ги почистили и полирали. След това ги подсушете правилно на слънце.
 2. Сега оценяваме състоянието на основата. Ако това е циментова замазка, просто я помете. За изоставане е подходяща греда от 100х150 мм или здрави дъски със сечение от 100х50 мм. Следете равномерността на дървото, по него не трябва да има дефекти. Първо, ние заземяваме тези трупи правилно и полагаме покривен материал върху основата.
 3. Гредата се полага на разстояние 60-80 см, в изключителни случаи 100 см. Контролираме хоризонталното положение на инсталацията с ниво. Подовете в селската къща се справят без големи натоварвания, така че трупите не могат да бъдат фиксирани с дюбели.

направи си сам подова изолация в страната

Компетентна инсталация на хидроизолация.

Пергаменът е перфектен в това си качество поради своята евтиност и издръжливост. Поставете го върху дневника и го разпределете добре. Те обикновено се фиксират с конструктивен телбод отвътре.Не забравяйте да оставите припокриване от 10-15 см и закрепете шевовете с лента или мастика. Припокриваме го по стените с около 15 см.

Можете, разбира се, да направите с обикновен полиетилен, но за гризачите това няма да е пречка, имайте предвид това. И е прикрепен по същия начин като пергамина.

Процес на затопляне.

Кой е най-добрият начин за изолиране на пода в страната? Този въпрос изисква и логически разсъждения. Дори и с евтини нагреватели в страната, с правилното им използване, можете да получите ефект не по-лош от техните скъпи колеги.

Подготвяме изолацията, в зависимост от формата, изрязваме плочите с 2 см повече от разстоянието между трупите и нарязваме валцованата изолация веднага по време на монтажа. Първо обработваме дървените стърготини със забавител на огъня, след което го смесваме с вар в съотношение 10% вар от обема на дървените стърготини. Тази смес ще изплаши мишките и забавителят на огъня ще даде на дървените стърготини противовъзпалим ефект. Сега изсушаваме дървените стърготини.

И така, поставяме избраната изолация и я изравняваме между изоставането. Опитваме се да не оставяме никакви пропуски и пропуски, защото поради тях целият топлинен ефект може да бъде силно подценен. Така че празнините между плочите трябва да бъдат запълнени с пяна. Само за да се избегнат празнини и скъсвания, изолацията се полага на 2 слоя, когато горният слой припокрива фугите на долния слой с плътни плочи. Но дори и вторият слой трябва да е на няколко см под изоставането, това е мястото за необходимата подземна вентилация.

Сега опъваме пароизолационния филм отгоре. Тук можете да използвате същия пергамент или специална мембрана. Също така го полагаме с припокриване, като закрепваме ставите с мастика или лента. Не можете просто да го фиксирате към стените и трябва да лежи напълно свободно, за да се избегнат смени, можете да го фиксирате с телбод.

Ако при полагането на изолацията не сте успели да наблюдавате вентилационната междина, тогава след полагането на пароизолацията ламелите трябва да бъдат приковани напречно към дървените трупи, подът вече ще се прокрадва по тях.

направи си сам подова изолация в страната

Обърнете внимание на следната информация за изолацията:

Мин. ватата престава да бъде нагревател с излишък на влага, така че бариерата срещу пара е единствената й защита. В противен случай след кратък период от време ще трябва отново да смените слоя минерална вата.

Различни видове минерална вата по отношение на плътността.

Видове Плътност Топлина Пред. Нрав. Запалим. Постелки 50-85 0,046 700С NG Светлина 20-40 0,036 400C NG плочи Мека 50-75 0,036 400 NG плочи Полутвърда 75-125 0,0326 400 NG плочи Твърд 175-225 0,043 100 G1 плочи Цилиндри 200 0,046 400 NG Разхлабена памучна вата 30 0,05 600 NG

Пенопластът лесно се гризе от мишки. Ако дачата не е особено жилищна, тогава под пода могат да се размножават огромен брой мишки, които ще гризат както филма, така и пяната, но те не могат да стигнат до пяната през пергамента.

Стърготините се смесват със суха вар, за да се избегне утаяването и пресоването, когато не можете да очаквате топлина от тях. Ако към тях добавите само 10% вар от общия обем и добавите сух гипс (5%) и антисептичен разтвор (приблизително 8%), тогава изолацията ще бъде това, от което се нуждаете. Разтворът ще добави влага към дървените стърготини с гипс и гипсът може лесно да се настрои предварително, така че масата трябва бързо да се позиционира на правилното място за кратко време. Тогава получаваме, където е необходимо, солидна и трайна маса с отлични топлозадържащи характеристики. Няма да изгние и плесента не се страхува от него. Вместо гипс може да се използва цимент.

направи си сам подова изолация в страната

Полагаме подовете

Това е последният етап от процеса на изолация. Не забравяйте, че номерирахме дъските? И така, сега е моментът да оцените това удобство, което ще ви спести много време. Сега ги полагаме, плътно ги прилепваме един към друг и ги фиксираме с самонарезни винтове. Ако изведнъж се появят пропуски, забиваме клинове в тях или шпакловка. Не забравяйте за хоризонталните измервания. В края на работата поставете первазите обратно и отрежете излишния филм, ако стърчат.

В нов дом можете да използвате ПДЧ или OSB вместо дъски. Измерваме ги по размер и ги закрепваме към трупите със самонарезни винтове.Плочите трябва да се изместват леко по дължината, за да се избегнат пропуски. След това шевовете трябва да бъдат шпакловани, почистени, шлифовани и могат да бъдат грундирани. Върху тази основа вече може да се нанесе линолеум, ламиниран паркет или нещо друго.

Изолираме дървени подове

Ако се интересувате от въпроса как да изолирате стария под в страната? Тогава ние сме готови да предложим отговор и на него. Ако подовете на къщата ви не са проблем, тогава можете да извършите изолационни работи директно върху тях. Просто бъдете подготвени, че височината на тавана в страната ще бъде намалена с 8-10 см.

Ще ни трябва:

 • Мозайката.
 • Приставка за шлайфане.
 • Грунд.
 • Ниво на сграда.
 • Греда 50х50 см.
 • Шпакловка за дърво.
 • Парозащитен филм.
 • ПДЧ или друг листов материал.
 • Самонарезни винтове.
 • Изолация.
 • Отвертка.
 • Строителна скоч лента.
 1. Решетките ще бъдат вместо закъснение, трябва да се предписват с антисептична течност и да се изсушават правилно.
 2. След отстраняване на цокъла почистваме подовете от прах. След това проверяваме нивото им за хоризонталност.
 3. Ние смиламе издатините с дюза и запълваме празнините с шпакловка.
 4. След това нанесете почвата на пода на два слоя и я оставете да изсъхне.
 5. Поставяме гредата на пода на разстояние 30 см, отстъпваме на 3 см от краищата на стените. Използваме ниво при поставяне и поставяме клинове под решетките, ако е необходимо, след което ги фиксираме към пода подвижни винтове.
 6. Сега запълваме пространството с изолация от минерална вата и полистирол - най-добрите варианти. Раздуйте шевовете с фолио.
 7. Отгоре покриваме всичко с мембрана за пароизолация, изправяне и закрепване на шевовете с лента.
 8. Правим листовете за подови настилки квадратни, за да улесним задачата и от втория ред ги преместваме с 20-25 см при полагане. За да направите шевовете по-малко забележими, трябва да поставите листовете възможно най-плътно един към друг.
 9. Ако се планира да се положи нещо друго върху това покритие, тогава листовете могат да бъдат оставени необработени. Но ако планирате да оставите всичко така, тогава се пригответе първо да мелите, след това грундирайте и изчакайте изсъхването.

С правилния подход към технологията на работа, такива домашно изработени подове ще издържат най-малко 10 години.

направи си сам подова изолация в страната

Сравнете подовата изолация

Стърготини.

Евтин, лек, екологичен материал. Но изгаря и гние. Комплект за топлопроводимост 0,090-0, 180 W \ mK.

Експандирана глина.

Екологичен и издръжлив, не гниещ и незапалим. Но крехка и тежка. Комплект за топлопроводимост 0,148 W / mK.

Стиропор.

Водоустойчив и лек, не гние и е лесен за работа. Комплект за топлопроводимост 0,035-0,47 W \ mK.

Мин. памучна вата.

Екологичен и негорим, лесен за използване и с ниска топлопроводимост. Но когато е мокър, той се свива и губи свойствата на нагревателя. Комплект за топлопроводимост 0,039 W \ mK.

Обобщаване

Надяваме се, че с нашите препоръки ще успеете да изолирате пода в страната със собствените си ръце. Като цяло закупете всички необходими материали и направете тази работа сами.

Технология за изолация на бетонен под

Изолацията на бетонен под заслужава специално внимание, тъй като обикновено е много студено. За термична защита може да се приложи технологията на изоставане, обсъдена по-горе.

Друг вариант са плаващите подове. В този случай е необходимо да се подреди циментовата замазка. Препоръчва се функцията на изолацията да се присвои на такъв материал като екструдиран пенополистирол, тъй като той има висока якост на натиск и по-добре издържа на механично напрежение.

В резултат на това подът ще се състои от няколко слоя: бетонна основа, изолация, замазка и подово покритие.

Експандирана глина

Експандираната глина е кръгли гранули с пореста структура. Това е евтин материал, той е имунизиран срещу химикали, не се страхува от гниене, устойчив на замръзване, топлоустойчив, лек и има дълъг експлоатационен живот. Преди да изолирате дървения под с него в страната, е необходимо да извършите редица подготвителни работи. Първо трябва да премахнете старото подово покритие, включително трупите. След това - поставете хидроизолацията и напълнете експандирана глина. За да стане покритието трайно, разширената глина се излива с течен цимент.Оптималната дебелина на разширения глинен слой се счита за 30 cm.

Съвременни методи за изолация на бетонен под

Когато работите с бетонен под, има редица допълнителни начини за постигане на поставената задача. Това трябва да включва:

Покриване на пода с топлоизолационна боя

Този метод има много предимства. Всеки може да извърши самостоятелно тези ремонти. Боята е подходяща както за нови, така и за стари сгради.

Нанася се на няколко слоя върху предварително почистения под. Всеки слой трябва да изсъхне добре, само след това можете да преминете към следващия. Като правило можете да изолирате дачата по този начин в рамките на един ден.

Подово покритие с топъл линолеум, технически корк или килим

Килимите и линолеумът не могат в достатъчна степен да решат проблема с изолацията. Такива опции обаче са доста икономични.

При избора на технически щепсел ще трябва да понесете значителни материални разходи, но този материал се счита за най-безопасен за здравето и се характеризира с отлични експлоатационни свойства.

Покриване с шперплатови листове или влагоустойчиви влакнести плочи и ПДЧ

Тази опция се нарича бюджетни методи. Тези материали могат да се полагат както върху трупи, така и директно върху бетонния под. По-осезаем ефект може да се постигне чрез полагането им на два слоя върху самата бетонна настилка.

Трябва да се помни, че шперплатовите листове не трябва да съвпадат напълно помежду си. Между тях трябва да оставите малки фуги от 1,5 мм, което ще предотврати неравностите на готовия под, за който под можете да изберете ламинат, линолеум, килим и други опции.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни