Стърготини или изолация за междуетажни подове

Стружките, останали след обработката на дървесина, се наричат ​​дървени стърготини. Подовете, покривите и други повърхности са изолирани с тях от много дълго време, те перфектно ви позволяват да поддържате топлина, от тях се отделят дървесни смоли.

Таваните в старите къщи са направени от смес от дървени стърготини и глина, те служат дълго време без никакви повреди.

В промишлеността дървесни блокове, пелети, дървени стърготини и бетон се произвеждат на базата на дървени стърготини. Отлични топлоизолационни свойства и ниска цена са основното предимство на суровините. Те често се използват в ежедневието. Има две основни области, в които се използват дървени стърготини:

 1. Селскостопански.
 2. Строителство.

Стърготини като изолация - модерност и традиция

Дървените стърготини са най-икономичният изолационен материал. Днес има голямо разнообразие от строителни материали за изолация на покриви, стени, подове между етажите, таваните и подовете. Въпреки това, най-евтините суровини за изолация са дървени стърготини и смеси с стърготини, те са подходящи за почти всяка структура.

През двадесет и първи век за мнозина е смешно да се използват стърготини като изолация, но те дават невероятно топло и звукоизолация, както и екологичност и чистота на дървото.

Изолирането на потока с дървени стърготини е метод, който отдавна се използва в строителната индустрия за получаване на добра топлоизолация. Можете безкрайно да спорите за плюсовете и минусите на тази опция. В жилищни и търговски цели този материал често се използва в сгради. Естествено трябва да се спазват редица правила.

Труднодостъпните места са покрити с дървени стърготини: първо трябва да ги смесите с други елементи, след което се извършва трамбоване. Резултатът е блок от дърво с желаната форма, който има много добри качества... Стърготините като изолация за къщата са правилно подготвени.

Първо, те трябва да бъдат третирани с антисептик, след това изсушете добре и разбъркайте. Това се прави, за да се предпази топлоизолационната система от вредители. Стените, таванските помещения, подовете и труднодостъпните зони са изолирани с дървени стърготини без примеси, при условие че няма възможност за използване на друга изолация.

Изолацията с дървени стърготини има недостатъци:

 • ако дървените стърготини са без примеси и не са преработени, те са запалими;
 • гризачите също се размножават в тях.

Поради това към стърготините се добавя цимент, гипс или вар и се навлажнява с антисептичен разтвор. Тази смес е незапалима и гризачите я избягват.

Изолация с дървени стърготини: плюсовете и минусите на този материал

Дървените стърготини или стърготини са универсална изолация, която може да се използва не само за стени, но и за подове и тавани. Често се използва за изолиране на бани, сауни или стопански постройки. Изолацията на стени с дървени стърготини има своите плюсове и минуси.

Предимствата включват:

 • екологичност;
 • ниска цена;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • изолационната работа не изисква специални умения и знания;
 • дори без свързващи вещества, дървените стърготини имат високи нива на спестяване на топлина.

плюсове и минуси на дървени стърготини
Предимства и недостатъци

Както всеки друг материал за изолация на дома, те също имат недостатъци, които, може да се каже, са доста значителни:

 • повишена опасност от пожар;
 • привлекателност за гризачи;
 • нестабилност при образуване на мухъл и плесен;
 • с течение на времето материалът може да се свие, така че кухините трябва периодично да се запълват;
 • Въпреки добрата паропропускливост, дървесният слой трябва допълнително да бъде изолиран с пароизолационни и мембрани.

Изолация на едноетажни къщи

Изолацията с дървени стърготини често се използва за едноетажни къщи, тип рамка, ако строителството се извършва независимо. За да направите това, трябва да подготвите:

 1. Цимент.
 2. Стърготини.
 3. Лайм.
 4. Градинарска лейка.
 5. Дървен антисептик: борна киселина или меден сулфат.
 6. Лопата или бъркалка.
 7. Контейнерът, където ще се излива сместа.

Дебелината на слоя зависи от средногодишната температура и предназначението на сградата... Ако целта е да се живее само през лятото, тогава двадесет и пет сантиметра припокриване и стена от петнадесет сантиметра ще са достатъчни. Ако се предвижда целогодишно пребиваване, тогава слоят трябва да бъде тридесет сантиметра. За да направите това, трябва да добавите стелажи към рамката, образувайки по-голям обем запълване.

Местата, през които преминават комини и електрически проводници, трябва да бъдат изолирани с материали, които са огнеустойчиви. Препоръчва се да се отстрани електрическата инсталация в тръбите, докато тръбите трябва да са метални и дебелината на стените им да бъде най-малко 3 милиметра. Места повишена опасност от пожар - контактите и ключовете трябва да бъдат разположени с незапалими материали.

Не се изисква бариера срещу пара, тъй като излишната влага се абсорбира от циментите в хоросана. Сместа не е достатъчно силна, ако дървените стърготини са пресни, тъй като съдържат вещества, които предотвратяват свързването на цимента с вода. Следователно дървените стърготини трябва да се навлажнят с течно стъкло или да се оставят да престоят два месеца.

Характеристики на

Прахът и стърготините не се използват в чист вид, а в смеси, към които се добавят цимент, вар или гипс. Освен това те се обработват предварително с консервант за дърво, който може да бъде меден сулфат (не се препоръчва за топлоизолация на вани, тъй като при нагряване отделя вредни пари) или борна киселина.

По-добре е да изолирате къщата с дървени стърготини (както рамка, така и дърво) през лятото, тъй като е възможно сместа да се изсуши добре. Препоръчително е да се използва материал със средна фракция (поне това трябва да бъде по-голямата част): дървесният прах е твърде лек и се издига от най-малкото вдишване, а големите стружки нямат достатъчно топлоизолационни характеристики.

Как да извършим правилно изолацията

За засипване е необходимо решение, което се приготвя, както следва: десет кофи дървени стърготини, една част цимент и половина или една кофа вар. След това във водата се разрежда антисептик и е необходимо тази вода да се напръска с помощта на лейка за градината.

След като сместа се разбърка, опитайте се да я изцедите с ръка. Ако бучката не се рони и водата не е изтекла, което означава, че сместа е готова. След това преддверието се покрива с дървени стърготини слой по слой и необходимите места в размер на необходимото количество. Блоковете узряват най-малко две седмици, докато помещението трябва редовно да се проветрява. Трябва да изчакате няколко седмици след запълването и да се уверите, че всички кухини са запълнени и, ако е необходимо, липсващите са запълнени.

С помощта на дървени стърготини се оказва добра мазилка: добавете към тях цимент, глина, вода и вестникарска хартия. Тази мазилка се използва за вътрешни работи. Също така от тази смес се правят листове с желания размер, те се правят във форми, трябва да се трамбоват и да им се даде време да узреят. Листовете се използват за топлоизолация по преценка.

Технологията на полагане на изолация от дървени стърготини на тавана

След смесване на сместа, получената маса се излива отгоре от лейка с разтвор на меден сулфат или борна киселина. Водата за разтвора се взема в размер от 5 до 10 литра.Внимателното смесване на сместа и разтвора трябва да доведе до образуването на плътна бучка, която не се разпада и не отделя течност при натискане на ръка. Преди полагане върху цялата площ се поставя картон или пергамент, след което се разпределя циментово-дървесната смес, разтворът се набива в кухини и други труднодостъпни места. В продължение на две седмици изолацията трябва да се следи: доброто качество на стила се доказва от хрущенето при ходене и стабилността на слоя.

Изолация на тавана с дървени стърготини

Стърготините също могат да се смесват с глина като изолация на тавана. Пет кофи глина се заливат с вода и се смесват, докато се получи хомогенна маса. Към съд с дървени стърготини се добавя глинеста смес, докато съставът стане хомогенен, със средна плътност... Освен това, както в предишната версия, повърхността на тавана е покрита с филмово покритие, фиксирана със строителен телбод, разтвор от глинен дървен стърготин се нанася със слой от около 5 см за летни стаи, а за зимата - до 12 см. За сушене са достатъчни няколко дни, след което пукнатините се коригират с глина.

Полезно: Къща комплект от рамка къща

Подова изолация с дървени стърготини

Рядко можете да откриете, че подът е изолиран с дървени стърготини без примеси, тъй като дървото се запалва много бързо и изгаря перфектно. Към днешна дата се произвеждат голям брой нагреватели, които включват дървени стърготини: дървен бетон, еко вълна и пелети от дървени стърготини.

Ecowool позволява на ръка или чрез пръскане направете подова изолация. За да направите това, имате нужда от система за формоване с духане или се обърнете към професионалисти. Не е изгодно да закупите устройство, за да го използвате веднъж, но ако правите всичко ръчно, размерът на разходите ще се увеличи с около четиридесет процента.

На места, където температурният режим през зимата не пада под двадесет градуса, се препоръчва да се направи изолационен слой с дебелина най-малко петнадесет сантиметра. Ако студът е много по-силен, изолацията трябва да е по-дебела и на всеки пет градуса е необходимо да се добавят четири сантиметра изолация.

Как да се стека

Стърготините като изолация за подове и тавани могат да се използват в следната форма:

 • суха;
 • с вар и мазилка. Но как стените са подравнени с гипсова мазилка, тази информация ще ви помогне да разберете.
 • с глина;
 • с цимент. Но какви са фасадните фиброциментови плочи, можете да прочетете тук.

Нека разгледаме по-отблизо първите две опции.

Сух метод

При този метод на затопляне стърготините не се смесват с никакво свързващо вещество. Тази опция е особено добра за тавана, тъй като слоят е лек и не създава допълнително натоварване на подовете. Необходими са добре изсушени дървени стърготини. За да се определи готовността на материала, е необходимо да се изстиска шепа от материала: след компресия той трябва лесно да се разпада с леко приятно скърцане. И ако материалът все още не е достатъчно сух, той ще се слепи.

Етапи

Всички пролуки и прорези са запълнени с полиуретанова пяна или запечатани с дебел картон. Можете също така да полагате листове ПДЧ, шперплат. Също така ще бъде полезно да научите как да изолирате бетонен под с експандиран полистирол.

Върху подготвената повърхност се изсипват дървени стърготини със средна фракция с дебелина около 10 см. Материалът трябва да бъде внимателно набит с крака или със специален тласкач. Върху този слой се излива още един слой - от финозърнест материал. Той също така компресира и компресира.

Всичко е покрито с паропропусклив филм. Полиетиленът не трябва да се използва, тъй като може да причини нагряване и гниене на дървения материал. Върху филма се полагат дъски, шперплат, всяка твърда повърхност, по която може да се ходи. Също така си струва да се обърне внимание на това как дървеният под е изолиран с шперплат.

На видеоизолацията на тавана на къщата с дървени стърготини по сух метод:

Втори начин

Нека да разберем как да поставим изолацията, като я комбинираме с вар и гипс.

След закупуване на дървени стърготини те се третират с антисептик. Медният сулфат обикновено играе своята роля: 3-4 чаени лъжички са достатъчни. След това свободно течащият дървесен материал трябва да бъде добре изсушен.

След изсушаване подгответе следните консумативи:

 • дървени стърготини - 85%;
 • вар-пух - 10%;
 • гипс - 5%. Но как изглежда и се използва мазилка за облицовка, е посочено тук.

Всички тези компоненти ще са необходими за компетентна и висококачествена изолация на пода или тавана.

Работата се извършва по следния начин:

Първо, дървени стърготини се изсипват на повърхността, навлажнени. Посоченото количество вар се разпределя върху тях отгоре. Цялата маса се смесва с лопата. Това трябва да се направи внимателно и внимателно, за да се улови целият обем.

След това трябва да разпределите гипс в размер на 5% от общия обем и да смесите всичко отново. Между изоставащите трябва да се положи слой хидроизолация и след това получената смес да се разпредели равномерно. Когато полагате композицията, опитайте се да я натъпчете внимателно. В този случай сместа ще изпълнява функциите си по-ефективно, тъй като в нея ще има по-малко прорези, пролуки и дупки.

Разтворът напълно ще се „хване” и ще се втвърди след две до четири седмици. И тогава, когато става въпрос за подове, можете да поставите подовата настилка.

Отличителни черти на ПДЧ

ПДЧ са направени от дървени стърготини. С помощта на този материал е възможно да се изолират основите без предварителна подготовка. Първо внимателно грундът е изравнен, а след това се полага полиетиленов филм за хидроизолация.

След това плочите от ПДЧ трябва да се положат върху найлоново фолио. Следователно ПДЧ служи като изолация и като окончателно покритие. Материалът е прикрепен към основата с разширяващи се дюбели, анкери и по други начини.

На места, където влагата се увеличава ПДЧ не може да се използва като довършително покритие: мазета и гаражи. Тъй като подовете на избите не са изложени на голямо напрежение, ПДЧ могат да бъдат залепени към бетон със строително лепило или разтопен битум. Температурата в мазето може да се увеличи, като се направи двоен слой изолация, за да се предотврати влага.

Изолация на стени

Като се има предвид конструкцията на стените, методите на изолация също са различни. Например, кухи тухли или бетон често се изсипват с дървесни стърготини, смесени с вар, цимент или PVA лепило. За стените на рамкова къща този метод също е ефективен, тъй като разтворът вътре в такава конструкция може да се излива само.

В някои случаи с външна изолация може да се използва методът на плъзгащия кофраж. Въпреки сложността на работата, този метод гарантира равномерно покритие на слоя топлоизолатор.

Изолация на тавани с дървени стърготини

Изолацията на тавани е един от най-важните етапи. Необходимо е да се вземе отговорен подход към въпроса за топлоизолацията на тавана, защото около двадесет процента от топлината преминава през тавана. Изолирайте тавана с дървени стърготини много по-евтино други материали за изолация.

Изолация на тавана. Първо, трябва да покриете грубия таван с пергамент. Таванните дъски трябва да бъдат обработени с противопожарна защита. Стърготините, които се съхраняват една година или повече, са много подходящи, в противен случай има вероятност циментът да не втвърди. Материалът трябва да е без мирис и сух.

Стърготините трябва да бъдат смесени във водно-циментова замазка, съотношението трябва да е десет към едно. Необходимо е само достатъчно вода, за да стане сместа малко мокра. Трябва да вземете една и половина кофи вода за десет кофи дървени стърготини. Необходимо е да се смесва сух цимент с дървесни материали, като постепенно се добавя вода. В резултат на това стърготините са леко намазнени в цимента.

Получената смес трябва да бъде набита и разпръсната с двусантиметров слой между гредите по цялата повърхност на пода. По-добре е да правите всичко през лятото, за да може всичко да изсъхне до есента.Смес, която е напълно суха, няма да се плъзне под краката, може да има леко хрускане.

Стърготините могат да бъдат различни по фракции. Колкото по-малко дървени стърготини, толкова повече вода и цимент ви трябват. Също така се изисква повече цимент, ако дървените стърготини са пресни. Въпреки това, свойствата на материала за топлоизолация ще стават постепенно по-ниски с увеличаване на цимента в сместа.

Технология за изолация на стърготини

Не е толкова лесно да се фиксира хлабава изолация на вертикална равнина. Технологията на цялата работа изисква стриктно спазване на всички правила и етапи, в противен случай ефектът от изолатора ще бъде минимален. В допълнение, изолирането на рамкова къща с дървени стърготини предполага застраховка под формата на кабел, както и наличието на асистент, тъй като стените са пълни с материал на височина.

Подготвителна работа

Преди да започнете работа, трябва да вземете мерки за подготовка на повърхността за изолация. Това изисква:

 • огледайте стените за значителни недостатъци и ги отстранете;
 • за затваряне на всички дефекти, които могат да доведат до разрушаване на конструкцията;
 • за почистване на повърхностите на стените от прах, отломки, ако е необходимо - от стара боя и мазилка;
 • всички дървени части трябва да бъдат покрити със специални защитни средства срещу насекоми, гниене, противопожарна защита и др.
 • закърпете всички дупки и пукнатини;
 • ако планирате да изолирате с плочи от дървени стърготини, преди да инсталирате щайгата, трябва да укрепите мембраните за пара и хидроизолация.

подготовка на стени за изолация с дървени стърготини
Обучение

Запълване на вътрешни кухини

Ако конструкцията на стените предполага рамка, то тя е направена от два слоя дъски и е обичайно пространството между тях да се запълва с стърготини в мокра или суха форма. За да се избегне прекомерна влага на материала по време на работа, вътрешната страна е изолирана със специални филми, които са предназначени да предпазват изолацията от влага.

Получената смес се излива в пространството на стената и се набива добре. Ще отнеме около две седмици, за да се проверят всички кухини на стените за кухини, които при образуването им трябва да се запълнят с нова порция разтвор.

запълване на кухини с дървени стърготини
Запълване на кухини

Ако се планира запълване на вътрешните кухини със сухи стърготини, тогава преди това трябва да се третира със специални средства за защита срещу гризачи и малки вредители.

От всичко казано по-горе можем да заключим: дървени стърготини се използват за изолиране на стените на къща, която може да бъде изградена от тухли, пенобетон, шлакоблок или да има рамкова конструкция. Това е екологичен материал с добри показатели за спестяване на топлина, което няма значително да намали бюджета ви. Трябва да се каже, че това е чудесен начин не само за изолиране на къща, но и за увеличаване на звукоизолацията, но само ако всички изолационни работи се извършват правилно, като се вземат предвид всички характеристики.

Използването на дървени стърготини с цел изолация „направи си сам“

Как правилно да използвам дървени стърготини като изолация

Използването на дървени стърготини за изолация на дома

Често стърготините могат да се използват с цел топлоизолация на едноетажни сгради. Ако планирате сами да съберете топлоизолатор от дървени стърготини, тогава трябва да подготвите следните видове материали и инструменти:

 1. Цимент.
 2. Лайм.
 3. Стърготини.
 4. Лопата.
 5. Бъркалка.
 6. Антисептично.

Топлоизолационният слой може да има дебелина, чийто размер се определя от два фактора:

 1. Условията на района.
 2. Многофункционално предназначение на изолирани помещения. Топлоизолатор с ширина 25 см ще бъде достатъчен за инсталиране на тавани с ширина до 15 см за стени.

За тази цел върху основната рамка е монтирана специална решетка, която създава пространство с цел пълненето й с дървени стърготини.

Как правилно да използвам дървени стърготини като изолация

Схема на изолация на стени с дървени стърготини.

За да извършите правилно изолация с дървени стърготини, трябва да знаете следните точки:

 1. Наложително е да се вземе предвид наличието на предмети с риск от запалимост, които включват гнезда, окабеляване, ключове, изолирани с материал, който не може да се запали.
 2. Електрическото окабеляване и димоотвода трябва да бъдат свързани.
 3. Обикновено електрическите проводници са скрити в стоманени тръби с дебелина 3 мм.

За да се предотврати поемането на цимента от излишната вода, трябва да се осигури изолация. Трябва да се отбележи, че новите дървени стърготини съдържат специални вещества, които предотвратяват адхезията на цимента с вода. Консистенцията на разтвора е слаба, така че тази трудност може да бъде предотвратена чрез навлажняване на дървените стърготини преди да се използва.

Свързана статия: Направи си сам дърва за огрев и дърва

Как да приготвим смес на основата на дървени стърготини за топлоизолация на сгради

За да създадете топлоизолатор с помощта на дървени стърготини и цимент, трябва да се подготвят следните материали: за 10 кофи дървени стърготини вземете една кофа цимент и вар. Всички тези компоненти трябва да се смесват за идеално импрегниране на дървени стърготини с подготвения състав, като същевременно се изолира покривът или таванското помещение. След това трябва да разредете антисептика във вода, да излеете този състав в лейка, за да напоите сместа.

Проверката се извършва, като вземете малко от състава и го стиснете в ръката си, ако водата не се появи и бучката не се разлее, това означава, че решението е правилно. На следващата стъпка съставът с дървени стърготини и цимент се запълва със слоевото му трамбоване. Блоковете трябва да са напълно узрели за поне две седмици.

Осигурявайки изолация на тавана, пода или стените с помощта на композиция с стърготини, цялата работа се извършва в добре проветриво помещение. След две седмици тези места, които са били запълнени, трябва да бъдат инспектирани, което ще разкрие наличието на кухини, които се появяват по време на сушенето. При наличие на кухини те се пълнят със състав с стърготини.

Нагреватели

127 гласа

+

Глас за!

Против!

Мислейки за изграждането на собствен дом, рано или късно всеки собственик се изправя пред въпроса за избора на материали. И това се отнася не само за изпълнението на структурата на самата конструкция, но и за продуктите, от които ще бъде монтирана топлоизолацията. Съвременният изолационен пазар може да предложи огромна гама от голямо разнообразие от материали, от минерална вата до екструдиран пенополистирол. Но дори и най-скъпият материал не гарантира пълно запазване на топлината, без излишните му загуби, докато бюджетът поради покупката му ще бъде значително намален. Много експерти все по-често започнаха да се връщат към отдавна познатите, но постепенно забравени методи за топлоизолация на сгради. И преди всичко, говорим за изолация на пода, тавана и стените с помощта на дървени стърготини или стърготини. Статията ще се фокусира върху изолирането на къща с дървени стърготини.

 • Подова изолация с дървени стърготини
   Затопляне с глина с дървени стърготини
 • Сух начин за полагане на дървени стърготини
 • Изолация на стени с дървени стърготини
 • Съвети за изолиране на къща с дървени стърготини
 • Характеристики и сортове дървени стърготини

  • Стърготини са наименованието на частици от рециклирана дървесина, получени чрез трион; отвън те приличат на фин прах.

  • Съществува и такъв вид дървесни отпадъци като стърготини. Разликите между тях са в метода на производство, така че за производството на стърготини дървото трябва да се рендосва или пробива, то също има малко по-голям размер (приблизителна дължина 3-5 см) от дървени стърготини.

  • Стърготините също могат да бъдат с различни фракции от 5 мм до 3 см. Дължината зависи от технологичните процеси на дървообработващата индустрия, т.е. какъв тип инструмент се използва във всеки конкретен случай.
  • Това е екологичен материал, който в допълнение към ниската си цена (средно цената за чанта варира от 10-70 рубли и често те се дават безплатно на дъскорезници) има и много други предимства.Сред по-значимите са отлична топлоизолация и звукопоглъщащи свойства и относително малко специфично тегло на продукта. Повечето дърводелски отпадъци се правят от твърда дървесина като смърч, бор или ясен.

  Изолация на тавана с дървени стърготини

  Въпросите с изолацията на тавана трябва да се решават в частното жилищно строителство от всякакъв материал, било то дървена къща или от тухли или блокове от пяна. В края на краищата именно през тавана се получават значителни топлинни загуби, средно те са около 20%. Най-рентабилният начин за изолиране на конструкция е използването на дебел слой дървени стърготини.

  Разбира се, подреждането на изделия от дърво не е лесно. Преди да продължите с директната инсталация, ще трябва да извършите много подготвителни работи. На първо място, тази процедура е насочена към защита срещу пожар, тъй като дървото в почти всяка форма е изключително запалимо, тоест е лесно запалимо и има дълго време на горене.

  Необходими материали и инструменти:

  • фини и груби дървени стърготини;
  • пясък, глина или шлака;
  • вар и меден сулфат (или борна киселина);
  • подложен материал (велпапе или други дишащи материали, т.е. с добра паропропускливост);
  • уплътнител и полиуретанова пяна;
  • огнезащитни средства, водоотблъскващи средства и консерванти за дърво (в случай, че таванните плоскости нямат защита срещу плесени и плесени, огън и вода, тогава трябва да се извърши предварителна комплексна обработка);
  • строителен телбод и телбод към него.

  Етапи на работа

  Цялата работа започва със защита на таванните греди и дъски от възможни неблагоприятни фактори. Като правило висококачествените сгради вече са построени от обработен материал. Но ако такава процедура е била пропусната по някаква причина, тогава е необходимо да се извърши сега.

  Как да извършим обработката правилно

  Дървените конструкции са защитени изчерпателно, в съответствие със следната последователност:

  • антисептични средства, които предотвратяват гниенето и предпазват от насекоми;
  • огнезащитни препарати за устойчивост на огън и високи температури;
  • водоотблъскващи средства, които предотвратяват навлизането на влага в дървената конструкция и измиване на предварително нанесени продукти, в същото време водоотблъскващите вещества не трябва да пречат на излишната влага да напуска дъските.

  Необходимо е да се спазва съвместимостта на всички средства помежду си. Препоръчително е да изберете продуктова линия от един производител.

  Полагане на подложката

  • След извършване на необходимата защитна работа всички шевове, фуги и съществуващи пукнатини трябва да бъдат запечатани с пяна и уплътнител. Полиуретановата пяна се използва на места с големи пролуки, малки пукнатини и пролуки се запечатват с уплътнители на основата на акрил, полиуретан, тиокол ​​или силикон. Въпреки че битумният състав е добър за покриви, той не издържа на високи температури, но по принцип никой не забранява използването му.

  • Не се препоръчва просто да се разпенват всички пукнатини, тъй като поради специалната структура на пяната тя се възпламенява много бързо, което е изключително опасно в случаите на топлоизолация на конструкцията с дървени стърготини.
  • В допълнение към пукнатините в тавана, всички други отвори в покривната конструкция са запечатани. Това е необходимо, за да не падат валежите върху изолацията или изолационният слой да не се издига при поява на пориви на вятъра. В същото време трябва да се оставят места, през които ще преминава въздух, например малки тавански прозорци. Такава мярка е необходима за изсушаване на подредените дървени стърготини, както и за проветряването им.
  • Не забравяйте за подрязването на изпъкналите части на пяната, изравнени с гредите на тавана, в противен случай в бъдеще на тези места ще има кухини, през които топлината ще излезе и ще изстине. Когато всички отвори в тавана са запечатани, уплътнителят и пяната са сухи и изравнени, подложката може да бъде положена.Тази процедура е необходима, така че финият прах от дървени стърготини да не пада от тавана и да не създава допълнителен прах в къщата. В края на краищата, независимо колко внимателно са запечатани всички пукнатини, не е изключена възможността за тяхното възникване, така че трябва да се застраховате предварително.
  • Субстратът задължително трябва да има парапропускливи свойства, в противен случай топлият въздух и парата, издигайки се нагоре, ще се задържат между плочите и материалите, образувайки ненужна кондензация и в бъдеще не е изключено развитието на бактерии, плесени и гниене, т.е. , повредата на цялата конструкция.
  • Подходящ е всеки картон, от стари кутии, опаковки и така нататък, стига да е сух.

  • Таванните дъски се почистват от мръсотия и прах и върху тях се поставят картонени листове на няколко слоя. Материалът трябва да се припокрива 15-30 см, така че дървените стърготини да не попаднат случайно между шевовете. Освен това всички фуги на основата са фиксирани със скоби, препоръчително е да ги поставите на малко разстояние един от друг и да се уверите, че всички слоеве картон са заловени. Най-добре е да полагате тънък картон на 2-3 слоя. Ръбовете в контакт с гредите също са фиксирани със скоби и след това преминават по целия периметър с уплътнител или пяна.

  Изборът на дървени стърготини и методи за пълненето им

  • Материалът за бръснене на дърво трябва да бъде избран сух или леко влажен, без миризми, необичайни за дървото. Най-добре е предварително да обработите дървените стърготини с разтвори на забавители на пожара и антисептици. Когато масата изсъхне, можете да добавите 10% вар (пух) и малко меден сулфат (или боракс) към нея, разбъркайте добре състава.
  • Има няколко основни метода за инсталиране на топлоизолация от отпадъците от дървообработващата индустрия. Стърготините могат да се изсипват както в чиста суха форма, така и да се смесват с цимент и да се разреждат с вода (или първоначално се използва мокър материал). Трябва да работите с циментовата смес възможно най-бързо, тъй като тя се втвърдява в рамките на 30-60 минути, след което вече няма да е възможно да я утъпчете старателно.

  Сух метод

  • За сухия метод се препоръчва напълването на дървени стърготини на два слоя. Първата се състои от по-голяма фракция или стърготини, а втората се пълни с най-малките продукти. Такава мярка ще помогне да се избегне ненужният прах в къщата, който може да възникне поради пълнене само на малки финозърнести продукти.

  • Също така, големите дървени стърготини не могат да бъдат правилно трамбовани и това трябва да се направи, така че топлоизолационният слой да не пропуска топлина през себе си, а да я задържа и дори да я връща обратно в помещението.
  • Грубозърнестият материал се покрива със слой от 10-15 см и се уплътнява, отгоре върху него се поставя слой фини дървени стърготини със същата дебелина, които също внимателно се притискат и стъпкват.
  • Позволено е леко навлажняване на слоя за по-добро свиване. По принцип е достатъчна изолация с дебелина 20-30 см. Препоръчва се също да се поставят отгоре пепел, шлака (винаги в напълно изгоряла и охладена форма), пясък или глина. Това, първо, ще помогне да се запази топло, и, второ, ще предотврати появата на гризачи и развитието на мухъл.

  Изолация с дървени стърготини с цимент

  • Метод за инсталиране на топлоизолация от мокри дървени стърготини с цимент. За да го приложите, трябва да се запасите с материал на дървесна основа, който се съхранява най-малко една година и има леко влажен състав. Задължително е да се уверите, че в дървените стърготини няма огнища на бактерии, гъбички или плесени.
  • Съотношението на стърготини, вода и цимент в състава трябва да бъде както следва: 20: 3: 2. В този случай е най-добре да започнете разтвора на малки порции, за да имате време да го използвате. Сухите компоненти (дървени стърготини и цимент) се смесват добре и след това постепенно се добавя вода, докато сместа продължава да се разбърква.

  Съвет: не забравяйте, че стърготините трябва да бъдат предварително обработени с различни защитни средства и смесени с вар, както и с меден сулфат.Ако такива процедури не са били извършени предварително, тогава всичко това трябва да се добави към приготвения разтвор.

  • Подготвената изолация се излива между подовите греди върху подложка или слой пясък и се набива. В резултат на това трябва да се получи нагревател с дебелина до 5-10 см. Сместа се хваща добре и след като се втвърди напълно, можете да се движите без страх около нея, тя ще хрусне малко, но не трябва да се плъзга.

  • След като изолацията е на място, за да ходи нормално по повърхността на тавана, най-добре е да подредите подовата настилка с дъски или друг твърд материал. Ако не се планират чести движения, тогава е позволено да се остави покривът в това състояние (т.е. без покриване на изолационния слой).

  Подова изолация с дървени стърготини

  Топлоизолацията на пода с дървени стърготини е екологично решение, изгодно от икономическа гледна точка, в същото време този метод ви позволява да създадете условия за комфортен престой, да намалите топлинните загуби и да намалите разходите за отопление.

  • Стърготините, използвани за изолация на пода, както и в случай на изолация на тавана, изискват предварителна обработка срещу гризачи, насекоми и развитието на патогени. За тази цел се използват специални готови продукти или гасена суха вар и счупено стъкло. Трябва само да се внимава много за състава, към който се добавя чашата. Най-често подобно средство се изоставя в полза на варовик и меден сулфат.

  • Разликата между изолацията на пода и изолацията на тавана е, че е изключително проблематично да се добави изолатор, който се е свил в подовата конструкция. Това означава, че трябва да се погрижите предварително и да изберете начин, по който сместа да не намалява с течение на времето, което в крайна сметка ще доведе до изтичане на топлина. На практика това означава, че при оборудването на защитата на пода от замръзване, не-течащите дървени стърготини най-често се покриват и смесват с различни компоненти и впоследствие се втвърдяват.
  • За да се подготви такъв състав, е необходимо да добавите гипс или цимент към дървени стърготини. Препоръчват се следните пропорции: 85% от масата са дървени стърготини, 5% гипс и 10% пухкава вар или варено тесто (което се изисква два пъти повече от сухата вар). Не забравяйте, че гипсът се закрепва почти мигновено, за да удължи леко живота на разтвора, гипсът може да бъде заменен с цимент, който въпреки че има кратък живот, все пак е повече от този на гипсова смес.
  • Не е необходимо дървените стърготини да се изсушават преди смесване, струва си да се подготви изолацията на малки порции и да се смесят добре всички компоненти. Ако стърготините изглеждат твърде сухи, добавете към сместа малко вода или мляко от вар. Можете да проверите степента на готовност, като изстискате приготвения състав в ръката си - ако бучката не се рони или разпространява, но запазва добре формата си, тогава масата е готова.
  • Ако подът е изолиран във вече експлоатирано помещение, тогава подовото покритие се демонтира, подовете се обработват с антисептични грундове и влагоустойчиви мастици и след това се полага субстрат от бариерен материал или филм.

  • Приготвената смес от дървени стърготини се поставя внимателно върху основата и внимателно се уплътнява, височината на слоя е около 10 cm за първия етаж и до 20-30 cm за междуподовото припокриване, което трябва да се вземе предвид, тъй като подът на втория етаж ще се издигне точно до тази височина.
  • Когато масата е добре набита, тя трябва да се остави да се втвърди, периодът на узряване е от 2 седмици до месец.

  Затопляне с глина с дървени стърготини

  • Метод за подова изолация със смес от дървени стърготини и глина. Този метод включва полагане на водоустойчив материал като подложка, например дебел пластмасов филм (150-220 микрона).Именно поради тази характеристика подобна техника не е подходяща за изолация на тавана, тъй като в конструкцията на таванната изолация трябва да присъстват дишащи материали, лесно пропускливи водни пари и не образуващи конденз, което неизменно води до образуване на плесен и гниене.

  • Фолиото може да бъде залепено към бетонна основа или фиксирано към дървена повърхност. Това ще помогне да го задържите на място, без да го смесвате. Субстратът се полага с припокриване, за да се избегне изтичане на разтвора, тъй като сместа от глина и дървени стърготини ще бъде в достатъчно течно състояние.
  • За месене са ви необходими глина и вода. По последователност разтворът трябва да наподобява течна заквасена сметана. Тоест, за 100 литра вода, 5-6 кофи глина (важно е да регулирате плътността, в зависимост от материала). За да смесите сместа с дървени стърготини, най-добре е да използвате бетонобъркачка или строителен миксер. Препоръчително е да го месите постепенно, вземате 1-2 кофи течна глина и добавяте дървени стърготини, докато масата се сгъсти.

  • За да се приложи, това трябва да бъде изолирано с равномерен слой с дебелина до 10 cm. Можете да го притиснете с плосък, равномерен предмет с голяма повърхност (например широка дървена дъска или щит).
  • Отнема 7 до 15 дни, докато сместа се втвърди, в зависимост от температурата и влажността. Изсъхвайки, на повърхността могат да се образуват пукнатини, които лесно могат да бъдат поправени със същата глина. Също така, ако се очаква наличието на такава изолация във влажна стая, тя трябва да бъде покрита с влагоустойчив мастик. След това можете да поставите дървени подови настилки и да използвате пода.

  Сух начин за полагане на дървени стърготини

  • Предполага устройството на повдигнат под. Стърготините се обработват с антипирети и антисептици. Това може да стане чрез изливане на защитни разтвори от лейка върху сухата маса и разбъркване старателно, така че всяка частица да бъде покрита с агента. След като изолацията е подготвена, пристъпете към изграждането на основата.
  • За това всички дървени изделия (дървени трупи, подови греди) също са покрити със защитни съединения. След това върху основата се монтира груб под от дъски и върху него се полага слой хидроизолация. Върху водната преграда се изсипват дървени стърготини с дебелина най-малко 10 см. Препоръчително е стърготините да се разливат с варово мляко (вар, разредена до много течно състояние). Това ще увеличи устойчивостта на топлоизолацията към биоразграждане.

  • Струва си да се има предвид, че не е позволено да се изолира пода с дървени стърготини за последващото изпълнение на замазката. Тъй като такъв слой има ниска якост и може да даде значително свиване. Преди да покриете покривния слой, е необходимо да оставите време за излизане на излишната влага, това е около 2-4 дни. Възможно е също така в определеното време дървените стърготини да се свият с 2-3 см, т.е. в бъдеще трябва или да добавите допълнителен слой, или на етапа на пълнене веднага да направите дебелината му в рамките на 12-14 см, което е по-оптимално. Освен това може да има леко свиване през следващата година.
  • Ако дървените стърготини нямат добра хидроизолация и вентилация (пролуката между готовия под и изолационния слой), то скоро те ще загубят своите топлозащитни свойства. Следователно, това трябва да се помисли на етапа на планиране на подовата конструкция.

  Изолация на стени с дървени стърготини

  • Най-трудната процедура е изолацията на стените, тъй като е необходимо да се издигне рамка, която е запушена с дървени стърготини и уплътнена на ръка. За полагане в рамкова стена трябва да се събират груби дървени стърготини. Ако се очаква суха инсталация, топлоизолационният материал трябва да бъде добре изсушен и да не съдържа излишна влага.
  • Сместа се приготвя от дървесен чипс, вар, гипс или цимент (тъй като на гипсова основа ще трябва да работите с материала много бързо и да го приготвяте на малки порции), както и с добавяне на антисептици към състава.Добре смесената маса се навлажнява, излива се в подготвената рамка и внимателно се уплътнява, за да се избегне по-нататъшно утаяване. Гипсът или циментът в състава в крайна сметка изтеглят цялата налична влага и свързват масата в монолит.

  • Между стената и изолацията трябва да бъде разположен хидроизолационен материал с паропропускливи свойства. Ефективността на изолацията и степента на свиване зависят от качеството на уплътняването и плътността на запълването. В слабо уплътнен слой могат да се появят кухини, което означава, че на тези места в бъдеще неизбежно ще възникнат топлинни загуби.
  • Сместа се полага на слоеве от 20-30 см и се набива, след което се излива нов слой със същата височина и отново се притиска внимателно и така постепенно се запълва цялото пространство. Дебелината на изолацията варира в зависимост от предназначението на сградата и нейното местоположение (климатична зона). Така че, в къща със сезонно пребиваване е достатъчен слой от 15 см, но ако е капитална къща, тогава за поддържане на комфортна температура са необходими 25-30 см изолация на стените. Рамката може да бъде направена от дървени дъски със сечение 100х50 мм.
  • Масата в стената започва да се втвърдява за 1-2 седмици и накрая се втвърдява в рамките на месец. През целия този период е препоръчително да се поддържа относителна влажност на въздуха не повече от 60-70% и температура в рамките на 20-25 градуса, както и да се организира редовно проветряване на помещението. Ако през това време се появят кухини, тогава е по-добре да ги запълните незабавно и едва след това да преминете към по-нататъшна декорация на стената.

  Съвети за изолиране на къща с дървени стърготини

  • За да може топлоизолацията на дървените стърготини да служи възможно най-дълго, да не бъде атакувана от гризачи и надеждно защитена от развитието на мухъл и бактерии, е необходимо към общата маса да се добавят 5-10% суха вар.
  • Когато изолирате дървени сгради с дървени стърготини, трябва да се спазват изискванията за пожарна безопасност. Тоест, на местата, където преминават коминът, тръбите на печката или електрическите кабели, е необходимо да се вземат допълнителни защитни мерки - да се организират зони за разделяне, в които вместо дървени стърготини ще има някакъв друг негорим материал, скрийте проводниците в специални кутии или в метални тръби, разположете местата на контактите и ключовете с негорими вещества.

  • Ако покупката на картон изглежда като скъпа процедура, тогава можете да намерите безплатен метод за доставка. Достатъчно е да отидете до най-близките магазини, супермаркети и да ги помолите за ненужни кутии. В допълнение, дървени стърготини могат да бъдат получени напълно безплатно: разпитвайте от съседите, участващи в строителството, или отидете до най-близките дъскорезници и дъскорезници, случва се, че те просто дават отпадъците за самостоятелно вземане.
  • Година-две след полагане на сухи дървени стърготини, те се свиват малко и за по-добра изолация се препоръчва да се добави малък допълнителен слой.
  • Пресните дървени стърготини съдържат вещества, които предотвратяват добра връзка на цимента с вода, което означава, че приготвената смес няма да притежава необходимите качества. За да се избегне това, се препоръчва да се използват дървени стърготини, които са били в леглото поне 2-3 месеца. Ако е необходимо спешно да се изгради, тогава към състава може да се добави течно стъкло.
  • Ако сравним дървени стърготини с други нагреватели, тогава минералната вата е най-близо до тях по отношение на топлоизолацията и звукопоглъщащите свойства. Консумацията на тези два материала е приблизително еднаква, но дървесните стърготини са естествен продукт, екологичен и безопасен.
  • Основните недостатъци на продуктите на дървесна основа са неговата запалимост и увреждане от гризачи. Но тези недостатъци се отстраняват лесно с помощта на различни защитни лекарства. Освен това, за същите цели се практикува добавяне на вар, гипс или цимент към състава, меден сулфат и борна киселина. Такива маси са „твърде жилави“ за гризачите, а също така не се запалват и не поддържат горенето.

  • Най-добре е да се извърши работа по полагане на топлоизолация през летния сезон, тъй като по това време е възможно сместа да се изсуши добре и следователно в бъдеще да се избегнат проблеми с развитието на всички видове бактерии и плесенни образувания.
  • Стърготините варират по размер и колкото по-малки са те, толкова повече вода ще е необходима за намокряне на сместа. И когато се използват пресни стърготини, ще се изисква повече цимент, което значително ще намали топлоизолационните свойства.
  • Основните предимства на дървообработващите продукти са достъпността, ефективността, дълготрайността и лекотата на монтаж.
  • Когато купувате дървени стърготини, трябва да изберете средно фракционен материал, тъй като е много трудно да работите с малки продукти поради голямото количество прах, а голямата фракция няма добри топлоизолационни свойства. Най-добре е отпадъците да идват от дъски, които са преминали предварителното сушене в камерата, но ако такива дървени стърготини е много трудно да се получат и има отпадъци от трупи с естествена влага, тогава стружките трябва да се поставят под навес и леко да се изсушат, без да се покрива по всякакъв начин.
  • За изолация на дома иглолистните дървени стърготини ще бъдат най-добрият вариант, тъй като те вече съдържат смола, която плаши бъговете и гризачите. За изолиране на други стопански постройки, включително бани, са подходящи отпадъци от широколистни дървета (например пепел), но те трябва да се смесват с антисептици или пепел.
  • По-добре е да не купувате прекалено мръсни дървени стърготини, ако има боклук, тогава той се избира ръчно или се пресява през строително сито.
  • Когато добавяте меден сулфат или боракс към състава, не забравяйте, че това е химично отровно вещество и е задължително да се прилагат всички необходими мерки за безопасност, на първо място, това се отнася за защитата на ръцете и дихателните пътища.
  • Ако се приготвя смес от изолация за топлоизолация на баня, тогава е по-добре да не се използва меден сулфат, тъй като при нагряване той отделя токсични изпарения.

  Стърготините се използват при строителството на жилищни сгради и битови сгради. Това е икономичен и екологичен материал. Използва се за изолация на покриви, стени и подове, както в чист вид, така и с добавяне на различни компоненти. С пълна увереност можем да кажем, че това е чудесен начин за подобряване на топло- и звукоизолацията, но само при спазване на определени правила.

  Ние работим с дървени прегради

  Гипсокартон обикновено се избира за стени. Този строителен материал се е доказал добре като абсорбатор на шум. Обшиването на дървени стени само с гипсокартон може да се извърши след завършване на строителството. Стандартните листове са прикрепени към повърхността с самонарезни винтове. Шевовете между лентите се обработват с шпакловка и внимателно се втриват. След това се извършва стандартна строителна процедура за шпакловка и повърхностна мазилка.

  Гипсокартонът може да бъде фиксиран и към дървен таван. Това значително ще повиши качеството на шумоизолацията.

  Но въпреки това, за да постигнат максимален ефект, строителите поставят слой звукопоглъщател върху дървените стени. Закотвянето към повърхността се извършва с помощта на релси.

  Върху изолационния материал са прикрепени гипсокартон, шперплат и друго покритие. Някои майстори поставят шумопоглъщащ материал върху защитен филм. Това важи особено за влакнести съединения - вълна, особено стъклена вата. Отгоре такъв слой също е покрит с филм.

  Ако стъклената вата се използва като изолационен материал, е необходимо внимателно да се запечатат всички шевове, за да се предотврати навлизането на микрочастици от фибростъкло в стаята.

  За да използвате памучна вата, трябва да разберете, че този материал може да се използва при изграждането на дървена къща. Когато работите със стени във вече завършена стая, този метод изглежда много проблематичен.

  При полагане на дървения материал се полага звукоизолиращ материал, който изпълнява допълнителна функция - изолация. Най-търсената памучна вата е минерална, базалтова, еко-вълна. Поради влакнестото си съдържание, той предпазва дървените сгради добре, лек е и лесен за работа.

  Друг материал, който може лесно да се използва върху дървени стени, е коркът. Порест, лек, той е идеален за звукоизолация на рамка или блок къща. За да защитите дървена стена, е достатъчно да поставите корков панел на повърхността. Звукоизолиращата способност на този материал ще работи безупречно. Освен това този материал не гори, което е особено важно за дървените сгради.

  За пълна звукоизолация на сграда не е достатъчно да се обработят само стените. Също така е необходимо да се осигури защита за всеки дървен под.

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни