Подова изолация с пенофол в дървена къща - инструкции и видео за работа


Характеристики

Този материал изненадва със своята област на приложение. Те могат да изолират абсолютно цялата къща. Това покритие е направено от полиетилен. Технологията на производство се състои в това, че полиетиленът е покрит със специални реактиви, които са разпенени. Сместа се нанася върху фолиева основа. Покритието се втвърдява, осигурявайки сигурен захват.

подова изолация с пенофол без отваряне

Подложката от фолио само подобрява топлоизолацията. Този процес се дължи на факта, че топлинните вълни се отразяват вътре в сградата.

подова изолация в частна къща с пенофол

Най-важните характеристики:

 1. Пенофол е с малка дебелина. Има високи стойности на топлоизолация. Материалът е чудесен за изолиране на малки помещения, в които е невъзможно да се постави обемен слой топлоизолационен материал.
 2. Отличителна черта на пенофола е неговата гъвкавост. Той се използва широко като хидроизолационен материал. Подходящ и за контрол на парите.
 3. Той се комбинира добре с други материали, дори подобрява техните свойства.
 4. Този продукт е произведен по най-модерните технологии. Материалът има дълъг експлоатационен живот. При производството не се използват различни вредни добавки. Продуктът е екологичен и не вреди на човешкото здраве.
 5. Притежава добра устойчивост на различни метеорологични фактори. Може да се използва при ниски температури. Най-ниската работна температура е минус 55 градуса. Пенофол трудно ще се разтопи, дори при температура от +110 градуса.
 6. Изолацията на пода с пенофол преминава без затруднения. Материалът е лесен за сглобяване. Цените са приятно изненадващи.

Изолация на пода с пенофол в дървена къща

Подова изолация - методи и материали

Подът в дървена къща, като правило, изисква допълнителна изолация, както и основата, таванът и стените. В противен случай не могат да бъдат избегнати много забележими топлинни загуби - те могат да представляват до 20 процента от общите топлинни загуби. Поради тази причина се обръща специално внимание на топлоизолацията на пода.

В съвременното строителство съществуват различни методи за термична защита на пода. Използват се различни материали от новото поколение, които много ефективно помагат да се запази топлината в стаята. Сред тях специално място заема фолиевата изолация - тя се състои от термичен слой с залепено върху него фолио. Такава изолация е ефективна не само поради ниската топлопроводимост, но и поради отразяващите свойства на фолиото - тя отразява топлинното излъчване в помещението.

Има фолио топлоизолатори от различни видове, но най-популярният сред тях е пенофолът е материал, изработен от фолио и разпенен полиетилен. Тази изолация е спечелила отлична репутация поради своите характеристики и лекота на работа с нея - цялата работа по топлоизолация на помещения може да се извърши със собствените си ръце, дори без да има квалификация на строител.

Недостатъци и предимства на пенофола

Както бе споменато по-горе, пенофолът се състои от фолио слой и топлоизолатор, който е разпенен полиетилен. Той има следните свойства:

 1. Високи топлозащитни и шумопотискащи свойства;
 2. Абсолютна водоустойчивост - фолиото отблъсква водата;
 3. Висока екологичност - материалите, от които е направен, се използват дори в хранителната индустрия;
 4. Малка дебелина на слоя, което дава сериозни предимства по отношение на запазването на използваемата площ на помещението;
 5. Незапалим - тази изолация принадлежи към трудно запалими материали;
 6. Лесен и лесен за използване;
 7. Неядимо за гризачи - много подходящо свойство, когато става въпрос за изолация на пода;

Има пенофол от следните видове:

 • Тип А - фолио от едната страна, разпенен полиетилен от другата;
 • Тип B - фолионият слой е разположен от двете страни на полиетилена;
 • Тип С - самозалепващ се. От едната страна има фолио слой, от другата - адхезивен слой, с който изолацията е прикрепена към изолираната повърхност;
 • Тип ALP - фолио, ламинирано с полиетиленово покритие.

Удобството на пенофола е, че не се нуждае от специална хидро и парна бариера. Но когато изолирате пода с фолио от пяна в къщата, е необходимо да осигурите въздушна междина - за да работят топлоотразяващите свойства на фолиото и така влагата, която може да се утаи върху влагоотблъскваща повърхност, да има способността да се изпари.

Понякога тази изолация се използва като допълнителен слой заедно с други видове топлоизолатори за защита срещу влага и отразяване на топлината в помещението. Той е много популярен, когато става въпрос за изолационни бани - в този случай отражението на топлинното излъчване в парната баня помага да се поддържа стабилна висока температура.

Направи си сам технология за изолация на пода в дървена къща с пенофол

Самият процес на изолация е доста прост. Пенофол е много лесен за използване и не изисква специални строителни квалификации. Процесът стъпка по стъпка е както следва:

 1. Подготовка на основата за изолация - изливане на бетонна замазка с добавяне на експандирана глина;
 2. Изчакваме, докато бетонът изсъхне напълно, след което разстиламе пенофола. Изолацията се полага с фолиото отвътре в стаята - по този начин топлината ще се отразява вътре в къщата. Всички фуги са внимателно залепени със специална лепяща алуминиева лента. Изолацията трябва да припокрива стените с припокриване от 10 - 15 cm;
 3. Поставяме дървени трупи, като проверяваме дали лежат в една и съща хоризонтална равнина;
 4. Извършваме монтажа на дървен под върху дървените трупи, като внимателно се уверяваме, че изолацията и подът имат слой въздух между тях. Дъските трябва да бъдат импрегнирани със специален антисептичен разтвор, за да се предотврати гниене. За да се изпари влагата, която може да се събере на повърхността на фолиото, трябва да се направят специални отвори.
 5. Допълнително покритие под формата на ламинат може да се монтира на дървен под. Това допълнително ще допринесе за намаляване на топлинните загуби в къщата.

Изолация с пенофол на системата "топъл под"

Ако инсталираме топъл под в къщата, процесът на изолация е както следва:

 1. Попълваме като основа бетонна замазка с добавка на експандирана глина;
 2. След като замазката изсъхне, ние разстиламе изолацията върху основата и, както беше споменато по-горе, залепваме всички фуги с алуминиева лента, като постигаме пълна плътност - това е необходимо, за да се осигури хидро и пароизолация на пода;
 3. Поставяме нагревателни елементи върху изолацията;
 4. Поставяме трупи между нагревателните елементи, върху които извършваме монтажа на дървен под. Ако решим да излеем бетонна замазка върху пяна от пяна, тогава върху нагревателните елементи се изтегля армираща мрежа и замазката се излива. В този случай е необходимо да се използва пенофол тип ALP - бетонът е агресивна среда и може да унищожи други видове топлоизолатори;
 5. След изсъхване на бетона подрязваме краищата на топлоизолатора. Върху замазката монтираме декоративно покритие.

Докато бетонът не изсъхне, строго не се допуска включването на подовото отопление, за да се избегнат пукнатини. След като замазката изсъхне напълно, можете да включите малко нагревателните елементи, като постепенно добавяте температура и се уверите, че не се образуват пукнатини.

Заключение

Пенофол е може би един от най-удобните видове модерна изолация, който е подходящ за термична защита на почти всяка зона в къщата. Наличието на фолио слой добавя ефективност към неговите топлоизолационни свойства. Не изисква хидроизолация и пароизолация - тази роля играе фолиото. Самозалепващ се тип пяна от пяна премахва нуждата от лепило и други крепежни елементи. Лесната употреба позволява да свършите цялата работа със собствените си ръце.

На цената си пенофолът значително надвишава минералната вата, пеноплекс, експандираната глина, но ефектът от използването му повече от оправдава финансовите разходи, които освен това ще се изплатят в близко бъдеще, като спестят разходи за отопление на къщата.

Къде се използва Пенофол?

Този материал е добър за използване при изолация на помещения, както и за изпълнение на пароизолация. Често в дървена къща има подова изолация с пенофол. След приключване на работата топлината надеждно се улавя в стаята, осигурявайки уютна обстановка. В многоетажни сгради често се открива подова изолация на лоджията с пенофол. Подходящо е да го използвате, когато съчетават лоджия с хол и искат да постигнат ефекта на топъл под в целия апартамент.

В допълнение към изолацията на стените, пенофол се използва и за тавани на тавана. Те са оборудвани с топлоизолация в канала. Материалът е подходящ за работа в тръбопроводи. Той дори се използва в автомобилната индустрия, на етапа на топлоизолация на каросерията на автомобила.

Кой Пенофол е по-добър?

Разпененият полиетилен със затворена клетъчна структура е отлично решение за изолиране на предмети в производството и в ежедневието. С помощта на листове, въздуховоди, тръбопроводи са изолирани, те се използват като пароизолация и звукопоглъщащ слой. Основното нещо, когато избирате системи за монтаж, вземете предвид каква температура може да издържи Penofol. Допустимите стойности на приложение са от -60 до +100 градуса, което е достатъчно за повечето съоръжения.

 • В изолацията на жилищни помещения биостабилен, траен и практичен топлоизолатор е намерил широко приложение. За да получат добре изолирана къща, майсторите трябва само да решат кой Penofol е по-добър за изолиране на подове, стени, лоджии, балкони или други повърхности. Единственото нещо, което трябва да се спазва, е залепването на всички фуги с подсилена лента и образуването на затворен цикъл на изолация.
 • За дървени подове може да се закупи тип А; той просто се изстрелва с пръчка към дървена рамка. Но за да определите кой Penofol е за топъл под, трябва да разберете неговия дизайн. Самозалепващ се тип С може да се използва за изолиране на подовете, който е залепен към основата. Всички останали компоненти се монтират лесно върху парната и топлоизолация: експандиран полистирол, тръби, замазка.
 • Изолаторът от полиетиленова пяна е добро решение за парна баня. Затвореният клетъчен материал не прониква във водата, не позволява на парата да премине и отразява топлината вътре. Остава само да се разбере кой Penofol е по-добър за баня. Тук отново трябва да продължите от метода на закрепване към основата. Ако вземем предвид, че банята най-често е дървена сграда, тогава изборът на тип В ще бъде оптимален, със задължителното проектиране на въздушни междини от двете страни.

Можете да прочетете кой Penofol да изберете за изолиране на лоджия и балкон на връзката.

Как може да се изолира дървен под с пенофол?

По-старите частни къщи обикновено имат дървени подове. С течение на времето те започват да задържат топлината лошо, стаята става студена. Особено трудно е за жителите през есенния и зимния период. Има прост метод за това как да коригирате текущата ситуация с пода. Възможно е да се изолира дървен под с пенофол, без да се отваря. Топлоизолационният материал е поставен отгоре. Оказва се, че слоят е отгоре на дървения под. Поставя се от край до край.Важно е да не забравяте, че шевовете трябва да бъдат запечатани със специална алуминиева лента.

подова изолация с пенофол в дървена къща

Полученият слой е покрит с шперплат. Топлоизолацията е прикрепена към дървената основа с помощта на самонарезни винтове.

Затоплянето на дървен под с пяна от пяна отдолу става чрез повдигане на горните дъски. За предпочитане е да премахнете старото покритие от дъските и да поставите няколко слоя покритие между трупите. Материалът трябва да се полага с фолио надолу. След това старото покритие се връща на мястото си.

подова изолация на лоджията с пенофол

Топлоизолацията на пода отдолу с пенофол е удобен начин за работа с този материал. Подът определено ще стане по-топъл.

Приложение на пенофол

Дори за битови нужди, този универсален материал се използва доста широко. Нека разгледаме основните насоки.

Топлоизолация на дървени подове

Най-често подовете в дървена къща са изолирани с пенофол. Този процес е абсолютно прост, можете лесно да го направите сами, просто се придържайте към тази технология:

 1. Най-добре е да премахнете старите дъски и да поставите няколко слоя пяна от пяна между трупите. В този случай всички слоеве материал трябва да бъдат положени с фолио в стаята. След това на място се полагат стари дъски или се пълни лист шперплат.
 2. Друг начин е да поставите топлоизолатора върху дървената настилка. Използва се един слой изолация, докато полагането се извършва от край до край, а шевовете трябва да бъдат залепени с алуминиева лента. След това върху положен топлоизолационен слой се полагат шперплатови листове и се завинтват към дървената основа с самонарезни винтове.

Съвет! Невъзможно е пенофолът да се фиксира механично към дървена основа, например със скоби. Ако има нужда да се фиксира изолацията, по-добре е да се третира с лепило или да се използва материал на основата на лепило.

Топлоизолация на бетонни подове

По правило пенофолът за изолация на бетонни подове в къща или на балкон се използва заедно с други видове топлоизолационни материали. Технологията на работа в този случай е следната:

 • На първо място, бетонната основа трябва да бъде добре почистена и изравнена. В някои случаи за това се използва саморазливна замазка или саморазливна смес.
 • След това пенофол се поставя върху основата. За това е по-добре да използвате материал с двустранен фолио слой. Всички фуги трябва да бъдат направени от край до край и запечатани с алуминиева лента.
 • След това се монтира дървена рамка от пръти с минимално сечение 5 × 5 cm.
 • Следващата стъпка е да запълните пространството на дървената рамка с всякаква изолация: пресована минерална вата, пяна или други.
 • Сега трябва да поставите още един слой пенофол. За това е подходяща едностранна фолиева основа, която трябва да бъде насочена в стаята.
 • Изолацията на бетонната основа се завършва чрез монтиране на шперплат или дъски върху дървени трупи.

Използването на пенофол в системата за подово отопление

Използването на пенофол е много често при организиране на система за подово отопление, както в частна къща, така и в апартамент или на балкон. Използването на този отразяващ материал увеличава преноса на топлина на цялата система с 15–20%, което е значително спестяване при текущите разходи на енергоносителите. Penofol се използва при монтиране на топли подове, като се използва следната технология:

 • След полагането на основната изолация върху нея се монтира фолио.
 • В този случай се спазва общото правило: монтажът се извършва от край до край, шевовете са запечатани с алуминиева лента.
 • За тази опция обикновено се използва едностранната опция. Ако трябва да фиксирате отразяващия слой, можете да използвате пяна от пяна с лепилна основа.
 • След това върху фолиото е монтиран електрически кабел или тръбна система с воден кръг.

Съвет! Можете да покриете нагревателните елементи на системата за подово отопление не само с дъски или шперплат, но и да запълните с циментова замазка. Основата на фолиото от пенофол е устойчива на различни агресивни условия на работа.

След като проучихте свойствата и се запознахте по-подробно с такъв материал като облицован с фолио пенофол, лесно е да се съгласите с мнението на професионалистите, че този материал е отлично допълнение към съществуващите изолационни технологии. В допълнение, тази изолация може да се използва като независим топлоизолатор.

Използване на пенофол върху бетонни подове

Подовата изолация в частна къща с пенофол се използва широко дори на бетонна основа.

извършване на работа по изолация с пенофол

За да получите висококачествено покритие, трябва да вършите работата последователно:

 1. Бетонната настилка е изравнена. Трябва да се почисти от всякакви замърсявания. По-добре е да използвате саморазливна замазка. Някои хора предпочитат саморазливна смес.
 2. Пенофол се поставя върху получената плоска повърхност. Препоръчително е да изберете клас "B", където има фолио от всяка страна. Необходимо е да направите висококачествени фуги и след това да ги затворите с алуминиева лента.
 3. Следващата стъпка в затоплянето на пода с пенофол ще бъде инсталирането на рамка от дърво. Сечението на използвания дървен материал трябва да бъде най-малко 5,5 сантиметра
 4. Избира се изолация, която се поставя в дървена рамка. Трябва да се компресира с минерална вата. Възможно е използването на пяна.
 5. След това се полага вторият слой пенофол. За този етап можете да вземете клас „А“ на желания продукт, който има фолио само от едната страна.
 6. Последният етап на изолация ще бъде инсталирането на дъски, които са подредени върху дървени трупи.

Изолация на бетонен под

Обикновено студената основа трябва да бъде изолирана с помощта на допълнителен топлоизолатор.

Стайлинг

Това се прави по следната технология:

 • Подготвителен етап. Необходимо е да се почисти повърхността от прах, след което да се покрие с експандирана глина. В същото време трябва да разредете циментовото мляко и да го излеете върху получения слой. След това трябва да изчакате 24 часа, през което време разтворът ще стегне и напълно се втвърди;
 • Подравнете пода със замазка по хоризонта. За пореден път почистваме бетона, вакуумираме го, покриваме го с грунд;
 • Поставяме ролка изолация на повърхността, отрязваме излишното. Ако върху материала няма лепкав слой, фиксирайте го с лепило. Обръщайки особено внимание на ръбовете, лепилото се нанася върху матовата страна. Оставете продукта да се втвърди за няколко минути, преди да залепите. След това поставете разреза върху бетона, изгладете го и натиснете, за да го закрепите напълно;
 • Ако площта на стаята е голяма, поставете второто парче тук, свържете фугите с алуминиева лента;
 • Поставете летвите около стаята, фиксирайте с дюбели към повърхността. Инсталирайте гредите в хоризонтална равнина;
 • Поставете друго парче материал върху първата, лъскава страна нагоре;
 • За да завършите покриването на пода, дъски за нокти или шперплат към гредите. На върха можете да поставите линолеум, ламинат.

Вместо експандирана глина можете да използвате полистирол или експандиран полистирол с дебелина 5-10 cm.

Плюсове за използване на пенофол

Важно е да знаете всички положителни аспекти на използването на този материал:

 1. Може да се полага в помещения, където е влажно, например в изба (мазе). При монтаж не се изискват отделни мембрани за хидроизолация.
 2. Освен факта, че получавате покритие, което запазва топлината добре, звукоизолацията е бонус. Това качество на материала е от значение за многоетажни сгради с шумни съседи.
 3. Пенофол се препоръчва да се използва в комбинация с други топлоизолатори, тогава неговите свойства само се увеличават. Добър пример е използването на желания материал във ваните. Един слой алуминиево фолио в парната баня помага да се поддържа високата температура.
 4. Дори при висока влажност и високи температури пенофолът няма да отделя изпарения, които биха могли да навредят на човешкото здраве.
 5. Материалът се счита за тънък, което е добре при полагането му на тавана. Височината на таваните практически не се променя, други нагреватели правят помещението визуално по-малко, тъй като те се отдалечават на няколко сантиметра от тавана.
 6. Пенофол се предлага за продажба на рула. Може лесно да се реже, можете да го поставите за кратък период от време.
 7. Често се използва в помещения, където има голяма опасност от пожар. Материалът не гори, което го прави незаменим.
 8. За частни къщи се приема, за да се изолират сутеренните подове, а също и защото мишките не го гризат.

  изолация на дървен под с пяна от пяна отдолу

Кой Пенофол е по-добре да се използва?

Материалът демонстрира високи топлоизолационни свойства въпреки ниската си дебелина. Как го прави? Сега ще обясним накратко. Основният принцип на топлоизолацията е комбинация от два вида изолация. Разпененият полиетилен се състои от въздушни мехурчета, затворени в тънка полимерна обвивка. Клетките са плътно свързани помежду си, така че водата и въздухът да не проникват в структурата. Съответно преносът на топлина също е блокиран.

Втората характеристика на техническата изолация е наличието на отразяващ слой. Преди повече от 40 години експериментално е доказана способността на благородните метали да връщат топлинното излъчване. Те обаче провеждат топлината добре. Ето защо PE-пяната и алуминиевата облицовка работят толкова добре заедно!

Помислете за топлопроводимостта на изолацията. Със стойности от 0,037–0,051 W / m · ° C, полиетиленовата пяна е сравнима с популярната минерална вата. Докато обичайната зидария от керамични тухли в сухи условия има топлопроводимост от 0,56 W / m · ° C.

14-микронното алуминиево покритие връща до 97% от топлинното излъчване. Тоест стаята се затопля чрез намаляване на топлинните загуби. Остава да се изчислят икономиите на енергия.

Отзиви на собствениците на частни къщи

Собствениците на жилища говорят положително за този материал. Гражданите отбелязват, че избират подова изолация с пенофол заради леката технология. Можете да свършите работата сами, основното е да следвате инструкциите за употреба.

подова изолация отдолу с пенофол

Много хора отбелязват трайността на търсения материал. Когато изолирате повърхност, е трудно да сгрешите, дори когато уплътнявате фуги. Пенофол също получи положителни отзиви поради ниската си цена. В сравнение с други изолационни материали, той има достъпна цена за повечето граждани.

И така, разбрахме какво е пенофол и как да изолираме помещенията с него.

Използвани материали

Отивайки в магазин за строителни материали, можете да видите колко широк е обхватът на въпросните продукти. Всеки топлоизолатор се различава по своите размери, характеристики и начин на монтаж. Изборът на този или онзи материал зависи от личните желания на собственика и характеристиките на подовото покритие.

Минерална вата

За топлоизолация на студен дървен под често се използва минерална вата. Топлоизолаторът се произвежда под формата на еластични рогозки и панели. Процесът на инсталирането му се извършва в един слой.


Изолационна минерална вата

Основните предимства на материала включват:

 • висока ефективност на шумо и топлоизолация;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • устойчивост на огън и висока влажност;
 • приемлива цена;
 • сигурност;
 • устойчивост на механични и химични фактори.

Полиуретанова пяна

Материалът е идеален за топлоизолация на пода отдолу. Нейната особеност е, че съдържа пори, които са пълни с въздух и газ. Полиуретановата пяна е лека, но в същото време перфектно запазва топлинната енергия. Притежава максимална устойчивост на образуване на гъбички и плесени. Не се поддава на гниене и влиянието на киселини.


Изолационна полиуретанова пяна за пода

Полиуретановата пяна се полага по специална техника, а също така се характеризира с отлична адхезия към повърхността.С помощта на този материал е възможно да се извърши изолация на пода с различни форми, без да се образуват фуги.

Този топлоизолатор за подова изолация отдолу се счита за най-популярният. Благодарение на специалната си структура, ниско ниво на паропропускливост и топлопроводимост се постига огнеустойчивост. Материалът се отличава и със своята надеждност и устойчивост на влиянието на механични и химични фактори.


Изолационна пяна за пода

Стиропорът има дълъг експлоатационен живот, като същевременно запазва своите топлоизолационни свойства. Основният му недостатък е, че абсорбира малко количество течност, което има вредно въздействие върху определени свойства.

Можете да направите пода по-топъл в дървена къща с помощта на пеноплекс. Отличава се с лекото си тегло и хомогенен полимерен състав. Благодарение на това няма товар върху основата на къщата. Топлоизолаторът е направен чрез екструзия - принуждаване на меките суровини чрез формоване на вдлъбнатини на специално оборудване.


Изолация Penoplex за пода

Топлоизолаторът е високо надежден и устойчив на ниски температури. Той ще покаже своите топлоизолационни качества за дълго време и ще създаде надеждна защита срещу проникване на влага.

Топлоизолация на дървен под може да се направи с помощта на експандирана глина. Това е свободно течащ материал, характеризиращ се с пореста структура. Топлоизолаторът се произвежда чрез изпичане на шисти или глина в специална пещ.


Разширена глинена изолация за пода

Експандираната глина е траен и екологичен материал. Характеризира се с високи нива на звукоизолация, устойчивост на огън и замръзване. Но експандираната глина има един недостатък - след известно време тя става твърде плътна поради собственото си тегло и губи своите топлоизолационни качества.

Как да се изолира от мазето

Изключително необходимо е да изолирате мазето в частна къща. Благодарение на това ще бъде възможно не само да се намалят топлинните загуби, но и да се предпази къщата от влага и разрушения в бъдеще. За топлоизолационни работи можете да използвате пеноизол, полистирол, но минералната вата може да се използва за уплътняване на пода от страната на мазето. С помощта на пяна подовете и стените на мазето се изолират.

Първата стъпка е подготовката на повърхността. И за да направите това, премахнете всички отломки и мръсотия, разходете се с антисептик и грунд. Това ще предпази повърхността от гниене, а също така ще накара материала да залепне по-здраво към повърхността. Закрепването на топлоизолатор е прост въпрос, с който дори начинаещият може да се справи. Трябва да нанесете лепило върху повърхността на топлоизолатора и след това веднага да го нанесете на тавана.

На видеоизолацията на пода в дървена къща от мазето:

Подовата изолация отдолу в частна къща е необходима мярка за създаване на комфортна и топла среда. Основното нещо по този въпрос е да изберете правилния топлоизолационен материал. И въпреки че днес изборът е много широк, трябва да изберете изолацията, която ще бъде удобна по отношение на монтажа, ще отговаря на вашите условия на работа и ще се превърне в надеждна защита срещу загуба на топлина.

Как се изолира

Най-ефективният и надежден начин за инсталиране на топлоизолатор от дъното на пода е полагането на трупи - напречни греди, върху които ще се концентрира подовото покритие.

Процесът на изолация не е труден, ако следвате следната процедура:

 1. Фиксирайте гредите към основата със стъпка от 1-1, 2 m.
 2. Фиксирайте ПДЧ или дебел шперплат върху дъските. За закрепване използвайте самонарезни винтове. Този етап е важен за монтажа на топлоизолационния слой.
 3. Поставете избрания топлоизолатор на повърхността между гредите. Дебелината на слоя, който трябва да бъде положен, може да бъде различна, така че трябва да се вземат предвид размерите на напречните трупи.
 4. Поставете слой хидроизолация върху изолацията. Най-често се използва найлоново фолио. Това не винаги трябва да се прави, тъй като има редица нагреватели, които имат повишено ниво на устойчивост на влага.
 5. На последния етап от монтажа се монтира дървено покритие. Може да е стар или нов материал.

На видеоизолацията на пода в дървена къща отдолу с пенофол:

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни