Изолация на пода в дървена къща - характеристики, плюсове и минуси на материали, препоръки за изолация


За да поддържате комфортна температура в дома и да намалите разходите за отопление, е необходимо да изолирате пода в дървена къща. Има няколко технологии за процедурата. Изборът на материал зависи от етапа на строителство или обновяване и финансовите възможности на собственика.

МИНЕРАЛНА ВЪЛНА

Следващата стъпка е инсталирането на изолацията. Минералната вата обикновено се използва за дървени подове. Първо, парната бариера се разпространява върху дъските, като се прикрепва към решетките с телбод, след което изолацията се полага на редове. Ако изолационните плоскости са 2 или повече реда, тогава шевовете между тях не трябва да са един върху друг. За да се изключат студените мостове, вторият слой изолация трябва да се постави в шахматна дъска, за да покрие шевовете на първия ред. Минералната вата се полага наравно със закъсненията и отново се покрива със слой от бариерен материал отгоре. След това можете да монтирате подовите дъски.

Смята се, че между изолацията и плочите трябва да се остави въздушна междина. За да не се сбърка, изолацията с минерална вата трябва да се извършва съгласно инструкциите на опаковката. Основният недостатък на затоплянето с плочи от минерална вата е, че мишките много обичат да живеят в тях. Гризачите се заселват там, строят гнезда, размножават се. Почти е невъзможно да ги изведете от подземното пространство. Въпреки че пресата пише, че мишките не живеят в съвременни екопроби с такава изолация, тъй като борната киселина се използва за производството на материала. Друг недостатък е, че ако пароизолационният слой се използва неправилно, изолацията се намокри и губи своите топлозащитни свойства. В мрежата има много видеоклипове, където можете да видите, че много вода изтича изпод минералната вата. Следователно правилното използване на пароизолация изисква повишено внимание.

Какво определя микроклимата на подземната стая

Преди да решите въпроса как и как да изолирате подземието в дървена къща, не забравяйте купчините (награди). Те са построени от нашите предци, по периметъра на стари дървени къщи, не само за да седят върху тях греейки се на слънце. Изпълнени с купища дървени стърготини изолираха долната част на хижата, предпазваха долната част на стените от влага, предотвратяваха замръзването на почвата около къщата и избата.

Качеството на изолацията и сухотата на подземния транспорт, целогодишната му работа в температурния диапазон 5 - 10 (0С) е пряко свързано с:

 • с ефективна изолация на основата, мазето, което ще предотврати замръзването на стените на подземния зимен зим;
 • с тяхната надеждна хидроизолация и отстраняване на атмосферна, почвена влага от тях;
 • с вентилация на самото подземно пространство;
 • с компетентна изолация, пароизолация и хидроизолация на самия подземен, подземния етаж с жилищни помещения.

Само като спазваме всички тези изисквания, ще получим топъл и сух под в дървена къща. В следващата версия на подземната изолационна система ще разгледаме използването на традиционни и модерни материали, техните методи за приложение отвън и отвътре.

Вентилация на метрото

Трябва да помислите за вентилацията на етапа на проектиране и строителство. Вентилационни отвори (отвори за въздух) в подземните, ние правим в основата (лента, монолитна, в дървени zabirki - прегради между стълбовете) един срещу друг.

Техният брой, диаметър и местоположение трябва да отговарят на изискванията на параграф 1.47 от SNiP 2.08.01-89 "Жилищни сгради", Международен жилищен код-2006 IRC2006 R408.1). За ориентация, за подземно пространство с площ S = 50 m2, са ви необходими 10 - 12 кръгли отвора с диаметър 11 cm.

Съвет! Ако всичко е правилно изчислено, изолацията, пароизолацията и хидроизолацията на основата, мазето, подовата настилка са направени правилно, тогава вентилационните отвори не са затворени за зимата. Те са защитени от гризачи само с метална мрежа.

Въздух в пълнежа от развалини на колонообразната основа на дървена къща

ЕКСТРУДИРАНА ПОЛИСТИРЕНОВА ПЕНА

Има и други начини за изолиране на дървени подове. Например, когато вместо минерална вата се използва пяна или нейният вид - екструдиран пенополистирол. Неговите предимства са нисък коефициент на топлопроводимост, лек, водоустойчив, дълъг експлоатационен живот, устойчив на деформация. Основният недостатък е, че изгаря добре и отделя остър дим. Този материал обаче лесно се използва и от собствениците на жилища за изолиране на подове, включително дървени подове. Недостатъците включват факта, че той също може да бъде подгризан от мишки. Въпреки че няма да живеят в него, те просто ще навредят. За да се предпази експандираният полистирол от мишки, полагането върху дъските на обикновен покривен материал, дори по-добре от използвания, ще помогне. Няма информация, че гризачите ядат покривен материал. Те се уплашват от самия материал и постоянната миризма на битум, идваща от него. Следователно, за да се предпази изолацията от мишки, е задължително да се постави слой от този покривен материал пред него.

Етапи и правила за външна изолация

Важно е да знаете тези точки, тъй като те пряко влияят върху качеството и трайността на мазето. То:

 1. Работата трябва да се извършва само при сухо време. Тъй като работата по изолацията и хидроизолацията на избата може да отнеме няколко дни (всичко ще зависи от броя на работниците и темпото на работа), най-добре е да се извършват такива събития през лятото или началото на есента.
 2. Ще трябва да изолирате цялата стена като цяло - от основата до тавана (пода). Ако изолирате само част от основата, това няма да направи нищо.

Подготовка за процеса:

 1. Премахнете сляпото място.
 2. Изкопайте изкоп по целия периметър на къщата. Дълбочината му трябва да е на нивото на пода на мазето. Ширината е такава, че ще бъде лесно да се извърши работа.
 3. Почистете стените от остатъците от строителни материали и стари покрития. Също така е важно да премахнете мръсотията от него.
 4. Проверете повърхността на стената за пукнатини и стружки. Ако се открият такива, те трябва да бъдат запечатани с хоросан от цимент и пясък. След като разтворът се втвърди, може да се продължи по-нататъшната работа.
 5. Ако повърхността на стените на мазето ще бъде завършена с пяна, тогава основата също ще трябва да бъде изравнена, така че листовете да лежат плоски.
 6. След подготовката повърхността трябва да се грундира. Трябва да има няколко слоя. Едва след като се абсорбира напълно в основата, можете да продължите да работите.
 7. Хидроизолационният материал може да се слее върху стените след нанасяне на грунд.
 8. Освен това можете да извършвате работа с изолация.

Стиропор или екструдиран пенополистирол

Работата по изолацията на външната стена с помощта на тези материали може да се извърши самостоятелно. Такава работа не изисква специални умения и знания. Тези материали са най-често срещаните днес, които се използват като изолация.

Стените на мазето са изолирани с плочи от екструдиран пенополистирол

Стените на мазето са изолирани с плочи от екструдиран пенополистирол

Процес:

 • Изчислете площта на стената и определете колко изолационни плочи са необходими за работа.
 • Важно е да се добавят около 10% на битка към получения резултат.
 • Пригответе разтвор.
 • Нанесете равномерно лепило върху плочата от пяна и го залепете върху основата. Необходимо е да започнете да извършвате такава работа отдолу. Всеки ред е прикрепен към основата с отместване от предишния.
 • След приключване трябва да намажете шевовете между листовете. Това трябва да се направи с циментов разтвор. Също така, ако е необходимо, можете да покриете цялата повърхност на плочите с такова решение.

Експандирана глина

Този материал е свободно течащ и следователно работата по монтажа му може да се извърши и самостоятелно. Недостатъкът на такава изолация е, че е необходимо да се направи слой, който е твърде голям, тъй като топлопроводимостта му е по-ниска от тази на пяната. Препоръчителният слой е 10-20 сантиметра.

Схемата за затопляне на стените на мазето с експандирана глина

Схемата за затопляне на стените на мазето с експандирана глина

Работна поръчка:

 • Издига се друга стена на разстояние 20-30 см от стената на мазето. Можете да го направите от тухли.
 • По дъното се изсипва чакъл.
 • Дренажът е положен и отклонен от сградата.
 • Разширената глина се излива в процепа между стените.
 • Втората допълнителна стена отвън също трябва да бъде хидроизолирана.

След това се набива експандирана глина и върху нея се прави бетонна замазка. Също така е важно да поставите хидроизолация под него. Можете да откажете да поставите изолация.

Важно! За вътрешната декорация на сутеренните стени можете да използвате същия материал, както за външната. Само използването на експандирана глина в този случай няма да бъде ефективно, тъй като ще отнеме полезната площ на стаята. Обикновено изолацията отвътре се извършва с помощта на полиуретанова пяна.

Под и неговата изолация

Не само стените на мазето трябва да бъдат хидроизолирани и изолирани. Такава работа трябва да се извършва с пода. Те са направени от същия материал, който е използван за стените. За запълване на експандирана глина или полагане на пяна пластмаса трябва да бъде между трупите, предварително покриване на пода с хидроизолационен материал. Отгоре можете също да поставите филм под основния под, така че влагата да не влиза в стаята.

Схема за изолация на пода в сутерена на земята

Схема за изолация на пода в сутерена на земята

Ако на пода няма система за забавяне, то това може да се направи самостоятелно с помощта на лента. Препоръчва се също така да ги хидроизолирате предварително с разтвор, който ще предотврати появата на мухъл и плесен. Дървеният материал трябва да бъде поставен на разстояние 50 сантиметра един от друг, свързвайки ги с дъски. На върха на първия слой хидроизолация, ако е необходимо, можете да поставите изолация. След извършване на такава работа основният под е монтиран и завършен.

КЕРАМЗИТ

Експандираната глина остава най-екологичната изолация днес. Това са глинени топки, пълни с въздух. В зависимост от размера на фракцията, експандираната глина се използва и за използване в циментови разтвори за тяхната изолация и за кладене на кладенци на сгради. Те заспиват както между трупите, така и на тавана. Мишките определено не живеят в този материал и дори не могат да го развалят. Те просто го игнорират. Недостатъците на експандираната глина са следните: за да се осигури надеждна защита на пода от студа, е необходим достатъчно дебел слой материал; когато е мокър, той губи своите топлозащитни свойства.

Защо трябва да изолирате мазето?

Постоянното присъствие на основата под въздействието на влага може да доведе до следните проблеми:

 1. Бетонът бързо ще се срути, тъй като влагата ще проникне в порите му и след това ще се разшири под въздействието на ниски температури. Това може да доведе до пукнатини и други дефекти в основата.
 2. В сутерена постоянно ще присъства ниска температура, което ще го направи неподходящ за използване като използваема площ.
 3. Влагата може да доведе до мухъл или плесен по стените.
 4. Тъй като въздухът в мазето ще бъде постоянно влажен, това може да се отрази в повишената влажност на помещенията, разположени над него. Там също може да се появи плесен.

Важно! Поради такива проблеми собственикът на къщата няма да може напълно да използва мазето и да прави жилищни помещения там. Влажността ще влоши мебелите и храната. Това също ще бъде лошо за човек, тъй като постоянната влага може да повлияе негативно на здравето му.

ИЗОЛАЦИЯ ДЪРВЕН ПОД

Понякога строителите използват комбиниран метод за изолиране на дървени подове, преследвайки 2 цели едновременно - да го поддържат топло и да избягват присъствието на мишки. Това се постига по следния начин. Покривният материал първо се полага върху щитовете, монтирани между трупите, последван от слой експандирана глина, оставяйки няколко сантиметра за полагане на пенополистирол. Този материал блокира достъпа на студен въздух от земята и предпазва стаята от проникването на мишки отдолу. Дори ако гризачите направят дупка в щитовете и покривния материал, тогава определено няма да могат да напредват по-далеч от експандираната глина.

Отгоре, след изравняване и набиване на слой експандирана глина, поставете експандиран полистирол. Отново се смята, че е по-добре да оставите вентилационна междина от няколко милиметра между изолацията и подовите дъски.

Тази изолация също не позволява преминаването на студен въздух. Пропуските между изоставанията трябва да се запълнят с полиуретанова пяна, която след изсъхване трябва да се отреже с нож. За да предотвратите движението на експандирания полистирол по време на разпенване, по-добре е да го притиснете с някакъв товар, например тухли. Пяната ще изсъхне и ще я фиксира здраво.

След това подовите дъски се монтират директно, след това всяко подово покритие. Тази "торта" поддържа стаята топла и предотвратява охлаждането на външния въздух на пода.

Топлоизолацията на дървен под по този начин включва: дъска от 2 см отдолу, след това слой покривен материал, след това експандирана глина, последвана от експандиран полистирол от 3 см, накрая дъска за под от 4 см. Ще ви трябва също много използвано моторно масло или антисептик и няколко кутии полиуретанова пяна. Дебелината на тези материали е достатъчна за поддържане на комфортна температура в помещението. Основното нещо е да не се оставят празнини при инсталиране на изолационен слой, който трябва да бъде или разпенен, или запушен (запечатан) с теглич.

ВИДЕО

ВИДЕО

Какво да изолирате в мазето?

Частичната хидроизолация на сутеренните стени и пода няма да реши напълно проблема. Подът и таванът също трябва да бъдат защитени от влага. В същото време експертите отбелязват, че изолацията на тавана може да се направи само ако е необходимо. По този начин можете да постигнете по-добро задържане на топлина в мазето.

В сутерена, на първо място, стените и пода са изолирани. Таван - в някои случаи.

В сутерена, на първо място, стените и пода са изолирани. Таван - в някои случаи.

Малко хора знаят, че изолацията на мазето трябва да се извършва не само отвън, но и отвътре. Тази статия ще ви разкаже как да изолирате мазето отвън. Този метод на изолация ще помогне да се създаде бариера не само от влага, но и от студ. Ако изолирате мазето само отвътре, това няма да гарантира, че влагата и студът няма да проникнат вътре. Също така, в този случай по стените между изолатора и бетона могат да се появят мухъл и плесен.

Вътре ще трябва да изолирате избата, ако е абсолютно необходимо. Ако правилно изолирате стените на мазето отвън, тогава вътрешната работа може да бъде пропусната.

Възможно ли е да се изолира пода, като се използва пенофол като единствената изолация?

Поради високото качество на топлоизолацията, този материал е добре съвместим с всякакъв вид замазка. Ако нямате възможност да използвате други видове материали за подова изолация, можете да използвате пенофол без риск да получите нискокачествена топлоизолация.


Когато се създават същите условия на околната среда, коефициентът на пестене на топлина за пенофол клас В, който има дебелина 4 мм, ще бъде сравним с:

 • зидария от глинени тухли с дебелина 2,5 тухли;
 • зидария от пясъчно-варови тухли с дебелина 3,5 тухли;
 • 38,4 сантиметра газобетон;
 • 49 сантиметра експандиран глинен бетон;
 • 6,7 сантиметра каменна вата;
 • 4,6 сантиметра стиропор.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни