Както в старите дни дървена къща е била изолирана. Изолация на къщи със слама - това е почит към древността или иновация? Затопляне на къщи в Русия


Характеристики на свързване на трупи

По време на изграждането на дървени кабини има три вида връзки, които трябва да бъдат изпълнени, като се вземат предвид характеристиките на материала и изискванията за конструкцията:

- дървената стена трябва да бъде свързана с тухла, камък или бетон на основата, така че силните температурни промени да не водят до нарушаване на херметичността; - трупите или гредите трябва да бъдат здраво закрепени заедно; - стената трябва да бъде правилно свързана с вътрешни прегради, както и с рамки на врати и прозорци.

Тези задачи се решават по следния начин. Първо, долната облицовка на дървената къща и основата по принцип не трябва да имат допирни точки. Поради това между тях се полага покривна лента, която гарантира необходимата твърдост и правилното ниво на хидроизолация. Долният ред на дървената къща е фиксиран върху основата с помощта на анкери, интервалите между които могат да варират от един и половина до два метра.

долна лента с анкерен болт
На второ място, методът "чаша" обикновено се използва за свързване на трупите заедно. Състои се в това, че в горната част на трупа, разположена отдолу, се създава кръгла вдлъбнатина, наподобяваща чаша. И върху него се поставя следващият труп, снабден с подобна чаша.

метод
Ако дървената къща е направена от бар, можете да свържете прътите помежду си по един от трите начина:

- с помощта на дюбели, които представляват дълги дървени пръти, преминаващи през два или три греди; - вградени дюбели, които са пръти с дължина от шест до осем сантиметра за закрепване на съседни пръти; - език и жлеб - надлъжни издатини на едната греда и жлебовете на другата.

Трето, устройството на вътрешните прегради се извършва съгласно принципа на рамката и това обикновено се прави след завършване на основното свиване на дървената къща. Ако няма време за изчакване, тогава рамката е направена възможно най-независима от стената. За да намалите шансовете за скърцане, е полезно да включите филцови ленти между външната стена и преградата.

Подобен принцип се наблюдава при свързване на рамка на прозорец или врата със стените на дървена къща. Около такива кутии целенасочено се създават празнини, които се затварят от линвите, фиксирани върху кутията - това осигурява на конструкцията способността да се движи без напрежение.

Как са били изолирани основите в старите дни

Не напразно от старите дни, когато в колибите имаше само една печка от отоплителните уреди, те със сигурност щяха да уредят запушване по периметъра на къщата. В края на краищата дори лентовите основи от бетон бяха рядкост, предимно къщи се издигаха върху големи камъни, като върху колонна основа. Тъй като от нагревателите имаше само дървени стърготини и слама, които не можеха да стоят дълго време извън къщата, подът по периметъра беше покрит с пясък, засипан със средно големи камъни и т.н.

Снимка на типично запушване - за затопляне на основата и пространството на подовата настилка

В същото време беше решен и проблемът със защитата на основата от замръзване и влага, което означава, че трайността на основата се увеличава.

Кратки характеристики на дървен под за дървена къща

Дървените подове могат да бъдат разделени на 2 вида: еднослойни и двуслойни.


Най-добрият начин за полагане на еднослоен под е да се използва труп.

Устройството на еднослоен под, от своя страна, е разделено на методи, използващи изоставания или без тяхното участие. Изборът ще зависи от дебелината на дъската, която ще използвате. И в този случай е важна стъпката между гредите.При издигане на къща, чиито подове са подредени върху трупи, дъските се поставят директно върху гредите. И разстоянието между гредите в този случай не трябва да надвишава 0,6 m.

Двуслойна версия на пода в дървена къща предполага наличието на под-под в неговата структура. Извършва се едновременно с закрепването на гредите към грубите дъски. Върху грубите дъски се полага слой топлоизолация. Като него можете да използвате всеки лист топлоизолационен материал или експандирана глина. Професионалистите препоръчват да не се превишава дебелината на този слой, максимално възможният вариант е 80 мм.


Схема за изолация на дървен под.

Необходимо е да се изолират подовете за дървена къща, независимо от какво ще бъде направена. Както дървените, така и бетонните опции изискват тази процедура. Като топлоизолация могат да се използват различни варианти за модерни нагреватели. Те включват: минерална вата, полиуретанов материал.

А някои строители използват методи, които днес се считат за остарели. Това е използването на стърготини или дървени стърготини като топлоизолационен материал, има дори варианти със суха зеленина.

Дървени подове на подови греди

При изграждането на дървена къща най-логичният и оптимален вариант на пода се счита нейната конструкция по подовите греди. Това е най-често срещаният вариант и да търсят заместител за него, професионалистите не виждат смисъл. Този метод ще помогне за повдигане на пода до желаната височина и ще остави място за мазето, както и ще изключи възможния контакт между пода и подпочвените води.


Издигането на пода по подовите греди издига подовата настилка до необходимата височина, като напълно изключва контакта й с подпочвените води.

В зависимост от особеностите на конструкцията на къщата гредите се поставят или в рамката на къщата зад мазето, направени от тухли (бетон), или на нивото на 3-та или 4-та корона, броейки от земята, в случай на използване само на дървени строителни материали.

Поставянето на греди, или по-скоро крайните им части, може да бъде в рамката на дървения труп или през него. Проходното положение е по-надеждно, тъй като получената кондензация ще може да излезе през края на гредата. Моля, обърнете внимание, че краищата на гредите трябва да бъдат обработени с антисептично съединение, което да ги предпази от влага и различни видове бактериална инфекция.

Ако гредите в къщата ви са по-дълги от 3 м, тогава трябва да се осигури допълнителна опора за тях. Това могат да бъдат греди, поставени в края, или стълбове, изработени от тухли, или дървени хребети. Подобно на краищата на гредите, всички дървени части, които са в контакт с почвата, трябва непременно да бъдат обработени с антисептичен състав.


Препоръчително е да използвате бар с плоски крайни страни като подови греди.

Ако сте избрали стълбове от тухли като опора, тогава те трябва да бъдат издигнати на доста солидна основа. По-добре, ако са бетонни плочи. Можете да ги напълните със собствените си ръце или да закупите готово фабрично производство. Под основата на тези плочи трябва да се полага покривен материал, който ще служи като хидроизолационен слой.

Експертите препоръчват да се използва строителен материал с плоски крайни страни като подови греди: бар, полу-бар и така нататък. Неговият участък трябва напълно да съответства на участъка на материала, от който са направени стените от капитален тип.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни