Направи си сам пяна изолация на тавана


Предимства на стиропора

Технологично изолацията на конструкциите се основава на създаването на ефект на термо-вода с помощта на въздушна възглавница.

Възможно ли е да изолирате тавана с пяна? Пенопластът е един от най-икономичните материали за топлоизолация, състоящ се от стиролни клетки с въздух. Дебелината на материала 50 mm е сравнима по технически характеристики със следните материали:

  бетонно покритие 1900-2000 мм; тухлена зидария 850 мм; минерална вата с дебелина 90 мм; дърво 180 мм.

Материалът е оптимален за външна изолация на тавани на постоянни и временни конструкции, тъй като има следните предимства:

  ниска топлопроводимост - неговите характеристики са сравними с екструдираната полистиролова пяна и минерална вата; лекота - поради ниското си тегло, може да се използва отвътре и отвън на различни повърхности; удобство и лекота на монтаж - за изолиране на тавана с пенопласт с вашия собствени ръце, достатъчен е най-простият набор от инструменти и минимални умения; безопасност - за да се изолира таванът с пяна пластмаса, не се изискват допълнителни защитни средства и устройства; наличност - поради ниската цена, изолацията на таваните не изисква големи финансови разходи; осигуряване на добра звукоизолация; ниска хигроскопичност; способност да издържа на натоварвания; екологична безопасност; експлоатационен живот от поне 20 години.

Възможно ли е да изолирате тавана с пяна сами

Стандартната схема за фиксиране на пенопласта е както следва:

 1. Хидроизолационен филм.
 2. Подсилващ слой (идеално - базалтова мрежа).
 3. Пенопласт (фиксиран или с дюбели, или върху полиуретанов слой).
 4. Мазилка (нанася се отгоре за защита на пяната от вредители). Необходима е почвената основа.
 5. Декоративно довършване (гипсокартон, пластмасови панели, окачен или окачен таван, варосване, боядисване).

Единствената трудност, която възниква след изолиране на тавана с пяна, е нарастващата влажност в помещението. Проблемът се решава съвсем просто - чрез инсталиране на принудителна вентилация или климатик, който е в състояние да регулира влажността в помещението.

Ако това не бъде направено, в междинния слой между пяната и хидроизолационния филм ще започне да се натрупва конденз на влага (тъй като през зимата е топло в стаята, а самата стена е хладна). Естествено, това ще доведе до появата на гъбички, плесени. С течение на времето тя ще се разпространи не само по тавана, но и по стените. Многократните нарушения на тази технология доведоха до факта, че след ремонта тапетите трябваше да бъдат отново залепени отново след 3-5 месеца, тъй като всички те станаха черни.

Методи за изолация и закрепване

От гледна точка на науката, изолацията на тавана от пяна отвън е най-правилният и ефективен начин за топлоизолация.

Ако има такава възможност, се използва външният тип инсталация. Но в жилищните сгради, където вътрешната изолация е единственият възможен вариант, се използва този метод. Предимството му е също така, че осигурява добра звукоизолация едновременно.

Листовете материал могат да бъдат закрепени по два начина:

  специални лепила; специални нокти за чадъри.

От таванската страна няма нужда от фиксиране на лепило.Качеството на фиксирането е особено важно за вътрешната изолация. Лепилото не се нанася върху цялата повърхност на пяната, можете да го покриете само по периметъра и центърът ще бъде достатъчен. Когато се използват лепилни смеси върху вода, дебелината на адхезивния слой също се добавя към дебелината на пяната.

Важно! Тъй като пяната е податлива на разрушаване от разтворители, когато за първи път закрепвате, трябва да попитате за състава на смесите. Те не трябва да съдържат формалдехид, ацетон, алкохол, вредни смоли.

Пяните плочи нямат достатъчна влагоустойчивост, поради което при полагане на външна изолация се изискват допълнителни слоеве:

  отвън е хидроизолационен слой; отвътре (отстрани на стаята) - пароизолационен слой.

Как да изолираме тавана с пяна отвън:

  Подготовка на повърхността: отстраняване на прах, отломки, изравняване. Полагане на бариера срещу пара - тя се фиксира със телбод. За монтаж с помощта на изоставане се монтират изоставания, за незабавен метод на монтиране се извършва изливане с помощта на армировка от тел. Полагане на пяна. Монтаж на хидроизолационен слой - той трябва да се монтира с подхода към стените Полагане на пода и подрязване на хидроизолационния филм по краищата. Довършителният под върху замазката се полага само в случай на жилищно таванско помещение, в противен случай замазката е достатъчна.

Важно! С външната изолация, с вече съществуващи трупи, плочите от пяна са лесни за полагане - просто трябва да изберете правилните им размери.

Пяната се нарязва по такъв начин, че да приляга плътно между гредите, а пролуките между гредите и изолацията трябва да се издухват с полиуретанова пяна.

Изолацията с греди трябва да образува обща равнина. Ако дебелината на гредите не е достатъчна, тя се заточва с дървени дъски. Между изолацията и трупите е оставена малка междина, за да се осигури вентилация.

Изолация на тавана с екструдиран пенополистирол

Изолацията на тавана с помощта на екструдиран полистирол е бърза и лесна. За да разберете какъв материал е, трябва да вземете предвид неговите характеристики.

Какво е екструдиран пенополистирол

Този се различава от другите топлоизолатори със своята висока якост и консистенция. Маркирано с EPS или XPS.

Технологията за производство на топлоизолатор се основава на полистирол, който е изложен на въглероден диоксид. Веществото се получава чрез натискане на екструдера върху него и на изхода има пореста основа с фини въздушни мехурчета.

Изгодно е да се използва такъв топлоизолатор, тъй като, имайки малък обем и дебелина, той поддържа топлината добре и не позволява на влагата да проникне в къщата. Този продукт може да бъде закупен под формата на плочи или правоъгълници с дебелина 100 милиметра, с различни цветове и текстури.

Има много начини за подобряване на топлоизолацията. Кой ще трябва да се използва, зависи от наличието на припокриване. Помислете за съществуващите:

 1. Подреждането на чаршафите става от вътрешната страна на къщата.

Този метод се използва, когато не е възможно да се извърши работа извън помещенията. По принцип често се използва в къщи без таван или таван. При закрепването му към стената на всекидневна трябва да се използва пароизолационен лист, който гарантира безопасността на инсталацията от влага. Пяната е прикрепена към тавана с лепилен разтвор или дюбели с по-широки глави.

 1. Работите се извършват на последния етаж или в техническото помещение.

При този метод на извършване на работата не е необходимо инсталирането на декоративни конструкции. Ако изолаторът се използва откъм улицата, няма нужда да го фиксирате.

 1. Поставянето на експандиран полистирол се извършва по време на строителството и е разположено в таванната конструкция.

Монтажът се извършва по време на строителната фаза на съоръжението и между силовите тавани на тавана се поставя изолационен елемент, който по-късно ще бъде покрит със специална настилка.

Важно! След монтажа топлоизолаторът трябва да бъде защитен от незапалими елементи. Вътре в жилището - гипсокартон, отвън - подсилено с циментово-пясъчна замазка.


Монтаж на пенополистирол на тавана.

Технология на вътрешна изолация на тавана с пяна

Значителен недостатък на вътрешната топлоизолация за градски апартамент е, че плочите от пяна и довършителните работи отнемат скъпоценни сантиметри. Изчисляването на крайната височина на тавана изисква правилния избор на дебелина на пяната и метод на монтаж.

Когато се използва материал с дебелина 5 см решетка за довършване с вагон, например, той оставя като цяло около 8-10 см от височината на помещението. Ако се използват окачени модели тавани от гипсокартон, се скрива още по-голяма височина.

Как да изолирате тавана с пяна отвътре:

Подготовка на повърхността: почистване на покрития и прах. Проверете повърхността с нивелир.

При забележими разлики повърхността е шпакловъчна. Много големи неравности изискват измазване и фугиране. Ако има неравности по-малки от 0,5 см, достатъчно е просто да ги запечатате и след това да ги шлайфате с шкурка. Обработка на повърхността с антисептичен грунд. Изсушете повърхността. Пяните от пяна се грапават специално с помощта на скрепери, шкурка, специален нож.

Слой лепилен разтвор се нанася равномерно по цялата повърхност на листа. Започнете да инсталирате листовете от ъгъла, като ги притискате към повърхността и ги държите 1-2 минути. Полагането се извършва специално с изместването на всеки следващ ред от полуплочи.След залепване и изсушаване се пробиват отвори в центъра и ъглите на листовете, в тях се вкарват дюбели-чадъри и се чукат с метални щифтове.алуминиев профил, след това полагане на пяна пластмаса и полагане на бариера срещу пара. Монтаж на чист таван.

При изолация отвътре не се изисква хидроизолация.Ако крайният таван е монтиран върху щайга, това са пластмасови панели, тавани от гипсокартон, облицовка, не се изисква допълнително фиксиране на полистирол.

Важно! Специалните полимерни видове лепила не са евтини, така че можете да спестите пари, като използвате суха лепилна смес, смесена с вода. Трябва да затворите в съответствие с инструкциите, разбъркайте отново след 5-7 минути, след готвене трябва да се използва в рамките на един час.

В помещения с висока температура на въздуха освен това изолацията от фолио и разпенено фолио в ролки може да се полага върху пяна пластмаса, докато довършителният таван се прави само върху рамката.

Монтаж на стиропор

Има 2 основни начина за изолиране на дървена къща с пяна:

 • използване на щайга;
 • кацане върху лепило.

Закрепване на плочи от експандиран полистирол с щайга

Когато изолирате дървена къща с пяна отвън, технологията за създаване на вентилирани фасади се е доказала добре.

Основните етапи на работа:

 1. За да се създаде решетка, вертикално подредените дъски се натъпкват върху изолираната стена. За да изчислите разстоянието между тях, трябва да добавите дебелината на шината към ширината на пяната и да намалите получената торба с 5 мм.
 2. Парозащитен филм (пароизолация) е прикрепен върху плоскостите със телбод.
 3. Релсите се натъпкват върху пароизолацията с пирони. Разстоянието между ламелите трябва да е малко по-малко от ширината на изолацията.
 4. Планчетата от експандиран полистирол са плътно монтирани между ламелите.
 5. За да запечатате пяната, използвайте дюбели под формата на гъбички. Те са прецакани на пет места. Слотовете трябва да се продуха с полиуретанова пяна и след изсъхване да се постави дифузионна мембрана. Тя е тази, която премахва излишната влага от къщата. Гладката страна на мембраната е прикрепена към стената, за да се осигури правилна циркулация на въздуха. Фугите се залепват с всяка налична самозалепваща лента.
 6. Завършващ етап - външна декорация.Най-често като материали се използват тънкослойна мазилка, сайдинг или облицовка. Използването им дава възможност да се увеличи огнеустойчивостта на стените.

Кацане върху лепило

Изолацията от пяна отвън чрез залепване се извършва без създаване на рамка, плочите са прикрепени към самите стени. Недостатъкът на този метод е необходимостта от скриване на фугите на плочите и капачките на дюбелите под шпакловката. Плюс ─ няма нужда да губите време за създаване на щайгата.

Процедура за инсталиране:

 1. За хора без опит е по-добре да започнат работа по изолация от пяна от по-малко видимата страна на къщата. Първо разбъркайте лепилото и оставете за 5 минути, след което го разбъркайте отново. За по-големи икономии като материал за закрепване се използва циментов разтвор. Стартовият профил е прикрепен към подготвената стена в хоризонтално положение.
 2. С помощта на шпатула лепилото се нанася на тънка ивица по целия периметър на плочата и след това на няколко места в центъра. След това те са здраво притиснати към стената, като проверяват равномерността с помощта на ниво на сградата.
 3. Ако е необходимо, подравнете с леки потупвания на ръката или като използвате други налични средства.
 4. Редовете от експандиран полистирол трябва да се полагат хоризонтално, като се започне отдолу, в шахматна дъска. Плочите се изрязват с нож. Отворите около прозорците и вратите са облицовани със слой от негорима изолация. Препоръчително е образуваните пукнатини да се покрият с лепило.
 5. След като лепилото изсъхне напълно, което обикновено се случва след 1-2 дни, изолационните плочи трябва да бъдат фиксирани. За да направите това, използвайте дюбели, гъбички. Ъглите също трябва да бъдат подсилени, като се постави перфорираният ъгъл върху лепилото. Няма време за губене на време с довършителни работи, защото пяната губи свойствата си на слънце. Преди започване на работа празнините между плочите се разпенват. Полиуретановата пяна се избира без толуен, тъй като е опасна за пяната. Арматурната мрежа е залепена към стената с малък ръб. Същото се прави и със следващия раздел.
 6. Повърхността се втрива с шкурка след 2-3 дни, когато лепилото изсъхне, след това се извършва довършителни работи.

Както можете да видите, пяната като нагревател за дървена къща отвън има своите плюсове и минуси.

Как да фиксирате полистиролова пяна към дървени стени у дома

Изолацията на фасадата на дървена къща се извършва с помощта на рамкова технология. Това е конструкция на рамка, в която е поставена изолацията. Цялата работа се извършва на етапи.

Възможно ли е да изолирате дървена къща с пяна навън или не
Пример за рамкова система за изолация на къщи

Как да изберем стиропор

Дебелината на пяната за изолация на тавана зависи от избраната технология. На пазара дебелината на плочите варира от 20 до 100 mm:

  дебелина 100 mm се използва за неизолирани тавански пространства и покриви; дебелина 50 mm се използва както за вътрешна, така и за външна изолация на тавани; дебелина 20-30 mm се използва, ако има външна изолация на покрива и тавана.

За да изолирате тавана с пяна, каква дебелина трябва да бъде? За външна топлоизолация на тавани е оптимална дебелина от 10 см, за вътрешна изолация - 4-5 см. Ако таванско помещение, което се използва като таванско помещение, е изолирано, пенопластмасата с дебелина не повече от 5 см е взета.

Най-често произвежданите размери на плочите: 0,5 * 1 м, 2 * 1 м, 1 * 1 м. Полифоамът е добре нарязан и можете да вземете всякакъв размер, но е по-удобен и икономичен за използване:

  за малки стаи, апартаменти, балкони и лоджии - опция 0,5 * 1 м; за частни къщи - размери 1 * 1 м; за много големи тавани - 2 * 1 м.

Характеристики на плътността на пяната за оптимален избор:

  за външна изолация - 25 кг / м3; за изолация на сутеренни подове - 35 кг / м3; за вътрешна изолация на жилищни помещения, външна изолация на некапитални и складови помещения - 15 кг / м3.

За полагане със собствените си ръце, освен пяна, ще ви трябва:

  дюбели-чадъри; лепилна смес; перфоратор; свредла; миксер и шпатули за лепило; строително ниво.

Количеството материал се изчислява въз основа на площта на тавана и 2-4% за отпадъците.

Причини за образуване на конденз

Ако след изолация с пяна капе от тавана, топлоизолацията е направена с лошо качество: ниската температура на повърхността се сблъсква с пара и топъл въздух, издигащ се нагоре, в резултат на което се образуват капчици влага, които се утаяват върху покритието.

Капки се появяват, когато парата не може да излезе и колкото по-висока е влажността в помещението, толкова по-ниска е температурата на точката на оросяване. Образуването на конденз води до появата на мухъл и плесен, влошаване на топлоизолацията.

Най-честите причини за конденз могат да бъдат:

  лош дизайн на вентилация; липса на изолационен слой или неговата непълна защита; неправилно подреждане на изолационните слоеве; некачествена изолация, която води до замръзване на таванното покритие; с температурни промени в резултат на различна изолация в различни зони.

Особено често могат да настъпят температурни промени:

  в мазета на тавана; в самостоятелни гаражи и навеси; на балкони и лоджии; в лошо проветриви помещения; при изолиране на покриви с голям ъгъл на наклон, където хидроизолацията или изолацията могат да се търкалят надолу, образувайки студени зони.

Ако има конденз, какво може да се направи

Ако вече има недостатъци в топлоизолацията, процесът на тяхното отстраняване е доста трудоемък:

  изолирайте готовото покритие от студения под: изолирайте с минерална вата, покрийте с експандирана глина, нанесете слой тухлени стърготини, поставете изолация от пяна; състоянието на изолацията трябва да се провери: демонтирайте изолационната торта и внимателно проучете дали има всякакви счупвания и повреди, както и дали има абсорбция на вода; ако влагата е проникнала във вътрешните слоеве на покритието, трябва да освободите повърхността до основния таван (бетонна повърхност), да изсушите тавана с помощта на строителен сешоар, след това сменете изолацията.

За да може кондензатът да изтече надолу, е необходимо да се създаде наклонена повърхност върху хоризонталната повърхност на тавана. В зависимост от местоположението на наклона се коригира дренаж за вода с изход навън, под който се поставя контейнер за събиране на вода. В близост до единични сгради са разположени жлебове, през които водата попада в почвата.

За устройството на наклонен отвод за кондензат на тавана ще ви трябват: полиетиленов филмов материал, равен по размер на тавана, листове от поцинковано желязо, пластмасови тръби.

Полезно видео

След това във видеото нека да видим пример за изолиране на тавана на балкона и лоджията с пяна пластмаса със собствените си ръце:

Топлоизолацията на тавана осигурява комфортна температура в дома и значителни икономии на разходи за отопление. Като се има предвид, че цената на полистирола е ниска и технологията за неговото инсталиране е проста, това е един от най-добрите варианти.

(3оценки, средно: 3,67от 5) Зареждане ...

В статията ще обсъдим изолацията на тавана с пяна със собствените си ръце: как се прави, какви са предимствата и недостатъците при избора на този конкретен материал за топлоизолация и има ли алтернативи. Нека разберем как можете използвайте пяна за изолиране на тавани.Как се изолират таваните? Ако изхвърлим твърде екзотичните варианти, ще останат две основни категории материали за изолиране на тавани отвътре: Минерална вата във всичките й форми. Неорганично влакно, което не отделя никакви вредни вещества и е много евтино. Основният недостатък на минералната вата е хигроскопичността.

Освен това при висока влажност той значително намалява своите топлоизолационни качества. Напротив, не се нуждае от задълбочена хидро и пароизолация; той обаче е запалим и относително скъп. Освен това той често е обвиняван, че изпуска вредни вещества в атмосферата.

Ситуацията е противоречива и недоказуема, така че нека оставим тази точка без коментар.Свойства на пяната като изолация Всъщност вече сме ги очертали частично.Нека се спрем на характеристиките на материала малко по-подробно. Предимства Моля, обърнете внимание: в дървена къща, бариерата срещу пара може да се откаже само когато плочите от пяна са положени без пролуки: шевовете между тях са разпенени или залепени с лепяща лента . Влагата е вредна както за греди, така и за греди.

Запечатването на шевовете обаче е желателно и от гледна точка на минимални топлинни загуби.Тук, както виждате, е направена бариерата срещу пара. И това е напълно оправдано: ще предпази дървото на гредите от влага.Пенестата пластмаса не се торти с течение на времето, за разлика от стъклената вата. Той напълно запазва своите топлоизолационни качества през целия период на експлоатация. Със същата дебелина на изолационния слой, пяната е по-ефективна от всяка минерална вата. Пяната е по-скъпа от минералната вата.

Със същата дебелина е много по-скъпо. Приспособяването му към размера на готовата обвивка е малко по-трудно. Въпреки това, ако изолацията на тавана отвътре в частна къща се извършва от нулата, не е проблем да се направи щайга в ширината на листа.За пожарната безопасност вече е казано: пяната е горима. Недостатъци Независимо от това, на въпрос дали е възможно да се изолира таванът в частна къща с пяна, отговорът определено ще бъде положителен. Мога.

Освен това: ако цената на изолацията не ви притеснява, това ще бъде най-добрият избор. Изолацията с пяна е ефективна и издръжлива. Методи на изолация Как да изолирате тавана с пяна? Нека разгледаме отделно няколко случая с различни тавани (вижте Как да изолирате тавана на балкон със собствените си ръце) Сценарий 1 Дадено: частна къща със студено таванско помещение.

Таванът е подгънат от шперплат или OSB отдолу към дървените греди.Върху пространството между гредите поставяме плочи от пяна с минимална междина. Разбира се, след изчистване на това пространство от отломки. Пяната се поставя в пространството между гредите. Внимателно разпенване на шевовете между плочите и гредите. Не трябва да има пропуски.

В противен случай влагата ще се кондензира на покрива и ще предизвика гниене на гредите; освен това празнините ще показват изтичане на топлина. Не забравяйте: топлият въздух клони нагоре. Ако планирате да използвате таванско помещение, ние покриваме тавана с дъски или OSB по гредите. Моля, обърнете внимание: ако OSB се взема с дебелина 15-18 милиметра, разстояние между изоставанията от 40 сантиметра се препоръчва. Ако гредите са по-рядко, ще е необходима допълнителна обшивка Сценарий 2 Даден: неизиран стоманобетонен под без значителни неравности и разлики във височината.

Как ще изглежда изолацията на тавана в този случай като пяна (екструдиран пенополистирол) или пяна? Нека започнем с основното нещо. Идеалният вариант в този случай е да изолирате тавана отгоре, а не отдолу. Защо? Точката на оросяване (конденз) в случай на изолация отвътре ще бъде на границата между пяна и бетон. Ако плътността на слоя пяна е нарушена, бетонът ще започне да се овлажнява и да се срутва (вж.

Таванни плочи от пяна - направете си сами професионална декорация на тавана) Стоманобетонните подове са отличен акумулатор на топлина. След затопляне стените и таванът могат да осигурят комфортна температура в къщата в продължение на няколко дни, дори когато отоплението не е включено и навън е студено. След като изолираме отвътре, губим това предимство. По-добре е да изолираме стоманобетонен под отгоре. Какво да направим, ако по някаква причина изолацията отвън е невъзможна? Пяните плочи са залепени от край до край директно бетона.

Изборът на лепило е голям: разнообразие от течни нокти, универсални синтетични лепила (титан и неговите аналози), акрилен шпакловка. Ако таванът е неравен и е трудно да се залепи твърдо пяната, се използват специални крепежни елементи. Шевовете са внимателно запечатан. За това може да се използва полиуретанова пяна и същата акрилна шпакловка. Отвън е залепена подсилваща мрежа от фибростъкло.Той допълнително ще свърже листовете от пяна и ще се превърне в основата за нанасяне на декоративна мазилка.

Мрежестите ленти се залепват с десет сантиметрово припокриване и се полага слой от всякаква декоративна мазилка. Тя може да бъде както гладка, така и структурна - всичко е във вашите ръце Сценарий 3 Как ще изглежда да изолирате тавана с пяна отвътре в частна къща, ако отгоре има стоманобетонни плочи със значителни разлики във височината или изкривяванията? Освен това изолацията отвън, отново по някаква причина, е невъзможна (например има наблюдателна площадка над главата)? Използваме щайга с декоративна таванна облицовка с PVC стенни панели за изолация. Маркираме и прикрепяме поцинкована профилна щайга за гипсокартон до тавана.

UD профилът е прикрепен на ниво към стената, CD профилът е разположен перпендикулярно на бъдещите панели на разстояние, равно на ширината на листа от пяна - 50 сантиметра. Стъпка между окачванията от 60-70 сантиметра е напълно достатъчна: таванът ще бъде лек. Рамката може да бъде направена и от дърво. Но тогава е желателен слой пароизолация, за да се предпази дървото от влага.Поставяме дистанционер между профилите на плочата от пяна и запечатваме всички шевове с полиуретанова пяна.Зашиваме с панели. Методът на тяхното инсталиране е описан много пъти и не създава никакви проблеми.Ако неравностите на стените оставят забележими пролуки между тавана и ръбовете на панелите, ние ги покриваме с таван на цокъл.

Таванът е готов. PVC панелите ви позволяват да направите тавана много спретнат с минимални разходи. Заключение Разбира се, описахме не всички възможни начини за изолиране на тавана с пяна. Сега обаче разбирате общия принцип за това как се извършва топлоизолация с този материал и ще можете сами да премислите техническите подробности. Успех в ремонта!

Много голям процент загуби възникват през тавана на горния етаж в неизолирано таванско помещение.

Това се дължи на факта, че нагрятият въздух винаги се движи нагоре. Един от най-ефективните начини за предотвратяване на топлинните загуби е изолирането на тавана с пяна. Когато се използва в частна къща, изолацията има много предимства.

Направи си сам таванска декорация на тавана - изолираме с пяна отвътре и отвън

Изолацията на жилищен таван се различава по това, че плочите от пяна са подредени между гредите, както е показано на снимката. Най-добре е в този случай да действате преди да се появи покривът, тоест да закрепите материалите върху гредите. Отначало се препоръчва да се постави слой пароизолация - по този начин предпазвате дървените греди от кондензация и разпадане. След това самата пяна се полага директно. Върху него се препоръчва да се сложи хидроизолационен слой - въпреки че материалът не е склонен да се намокри, по-добре е да се играе на сигурно още веднъж, защото влагата може да проникне в по-дълбоките слоеве на изолационната „пита“.

Ако по някаква причина е поставена топлоизолация от вътрешната страна на тавана, процесът се различава само по това, че плочите от пяна се регулират на разстоянието между гредите, така че да се впишат плътно в това пространство, както показва снимката. В този случай можете да направите без никакво лепило. Върху пяната е прикрепена пароизолация и след това можете да продължите с монтажа на окончателното покритие, например облицовка. Трябва да се отбележи, че ефективната дебелина на изолацията, както в случай на минерална вата, така и в случай на пяна, трябва да бъде най-малко 10 см. Може да бъде или две плочи с 5 см всяка, или една с дебелина 10 см.

Изолацията на апартамента е възможна само отвътре. Ако таванът е груб, тогава плочите могат да бъдат залепени директно към бетонната фуга към фугата, както може да се види на снимката. Изборът на лепила е изключително голям, вариращ от течни нокти до полиуретанова пяна. Дори редовното PVA лепило ще свърши работа. Ако обаче се притеснявате за здравината на закрепването, най-добре е да комбинирате специални дюбели с чадъри (показани на снимката) и всяко лепило по ваш избор.

Важно е да запечатате всички шевове, за които можете да използвате както шпакловка, така и полиуретанова пяна. Ако отгоре на пяната е монтиран опънат таван, можете да го оставите такъв, какъвто е. В случай, че върху повърхността е нанесена декоративна мазилка, към предната страна на плочите от експандиран полистирол е залепена подсилваща мрежа, която ще осигури силно сцепление между пяната и слоя мазилка, а също така ще свърже всички плочи заедно. Тогава остава само да се измаже правилно тавана, но това е съвсем друга тема.

 • Автор: Михаил Малофеев
 • Печат

Оценете статията:

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

(1 глас, средно: 1 от 5)
Споделете с приятелите си!

Предимства и недостатъци на пяната

Материалът представлява натрупване на стирени топки с въздух вътре.

Въздухът и инертните газове са най-добрите изолационни материали в света. Колкото повече въздух има в материала, толкова по-добри са неговите топлоизолационни свойства. Предимствата на полистирола (експандиран полистирол) включват:

Маса с характеристиките на пяна

Ниска топлопроводимост.Основната характеристика на топлоизолатора е способността му да провежда топлина. Колкото по-ниско е, толкова по-топло ще бъде в стаята. Топлопроводимостта на пяната е приблизително същата като тази на минералната вата или екструдираната пенополистирол. Ниска цена. Извършването на ремонти или строителство винаги е скъпо.

Полистиролът е ефективен материал, който не изисква големи финансови инвестиции.Ниско тегло.Масата на експандиран полистирол ви позволява да го използвате за изолация на тавани отвътре без никакви проблеми. Материалът се придържа добре към хоризонтална повърхност. Колкото по-малка е масата на изолационния слой, толкова по-лесно е да се фиксира и по-малко вероятно е той да падне по време на работа.

Лекото тегло за събития в частна къща също намалява разходите за доставка на материал.Опростеност на монтажа.Характеристиките на топлоизолатора позволяват дори непрофесионалист да свърши работата. За да изолирате тавана с полистирол, не е нужно да полагате много усилия.Безопасност.Само изолацията в частна къща е важно да се гарантира безопасността на производителя и жителите в бъдеще. Структурата на пяната е такава, че дори когато се разруши, тя се разпада на достатъчно големи топки.

Те не могат да навредят на човек. Това отличава полистирола благоприятно. например от минерална вата, при използването на която е необходимо да се използват маски и ръкавици.

Размери на материала за изолация

Положителните качества на пяната му позволиха да се утвърди стабилно на пазара на строителни материали. Но той има свои собствени характеристики и ограничения. Изолацията с експандиран полистирол има следните недостатъци:

Стиреновите топки не абсорбират вода, така че пяната има доста ниска степен на водопоглъщане.

Трудността се крие във факта, че водата може да попадне в пространството между топките. При нормални условия това не е проблем, но ако температурата на околната среда спадне, ще настъпи повреда. Връзката между стиролните топки не е много силна.

Когато водата се превърне в лед, тя се разширява, засягайки отделни частици от материала. С едновременното действие на вода и студ, пяната просто се руши.Ниска пожарна безопасност. Полистиролът не е устойчив на високи температури.

Сега производителите въвеждат специални добавки в състава, които правят полистирола слабо горим материал, но проблемът остава. Ниска якост. Този недостатък е важен за изолацията на пода. За монтаж на тавана от вътрешната страна на стаята не е необходимо да се използват трайни материали; теглото става по-важен фактор тук. Възможна е и топлоизолация отстрани на тавана с пяна, но поради своята здравина тя се поставя между дървените трупи или под здрава подсилена циментова замазка.Естествен произход.Това също е повече характеристика, отколкото недостатък.

Нагревателите от естествен произход, като дървени стърготини или експандирана глина, имат ниска ефективност. Друг вид естествена изолация е ековата. Материалът е ефективен, скъп.Последните две точки не са сериозни недостатъци при изолиране на тавана в частна къща, така че можем да кажем, че пяната се оказа отличен топлоизолатор с резултат 5: 2.

Закрепване на пяната към тавана

Малкото тегло на изолацията не изисква сложна работа за закрепването й към повърхността на тавана. Можете да използвате просто лепило на циментова основа: предлага се във всеки железарски магазин и е евтино.

Има един трик за спестяване на лепило. Може да се прилага в ъглите и в центъра на всяка страна. Разходът на лепилото ще намалее, но това няма да повлияе на качеството на закрепването. Има възможност да се използва специално лепило за пяна, но има висока цена. По отношение на характеристиките и качеството, той не отстъпва на горния материал.

Стиропорните плочи се режат лесно: за това е достатъчен обикновен нож за боядисване

Има няколко точки, които трябва да имате предвид при избора на лепило:

 • опаковката трябва да посочва, че съставът е приложим за монтиране на плочи от полистиролова пяна;
 • Има два вида лепила: за залепване на плоскости и за залепване на плоскости и защитен слой. Първият вариант е най-евтиният и се използва само за монтаж на пяна. Вторият вариант е по-скъп, но подходящ за монтаж на армираща мрежа.

Разходът на лепило зависи от повърхността на тавана: колкото по-равен е, толкова по-малък е разходът. Опитът на многобройни строители показва, че средният разход е 5 килограма състав на квадратен метър.

Методи за затопляне

Когато изолирате в частна къща, се препоръчва да изолирате тавана на горния етаж от таванската страна

Направи си сам пяна изолация на тавана може да се извърши отвън и отвътре. Опцията за студения въздух осигурява по-голяма ефективност и е научно правилна. Когато изолирате в частна къща, най-добре е да изолирате тавана на горния етаж от таванската страна.

Този метод е труден, ако изолацията се извършва в жилищна сграда. В този случай изолацията отвътре е практически единственият възможен вариант. Изолацията в апартамента се извършва не само за да го предпази от студа, но и от шумни съседи.

Ако изолирате тавана с пяна отвътре, можете значително да намалите нивото на шума и да създадете благоприятни условия за релаксация.

Както бе споменато по-рано, комбинацията от вода и полистирол е нежелана, поради което при полагане се осигуряват два допълнителни слоя: от страна на студения въздух - хидроизолация и от вътрешната страна на помещението - пароизолация.

Процедурата за извършване на работа с изолация от таванската страна:

  почистване на повърхността от отломки, прах и мръсотия; ако е необходимо, изравняване; пароизолация; полагане на трупи (ако е необходимо); полагане на пяна (необходимо е да се осигури малка междина между изолационните плочи или между изолацията и трупите, пяната леко се разширява след монтажа); хидроизолация; запълване на замазката (за метода без трупи) с полагане на армировка от тел с диаметър 3-4 мм; чист под.

Монтаж на рамката на тавана Закрепване на листовете към тавана Парна бариера на изолирания таван

Последната точка е незадължителна стъпка. Можете да оставите циментова замазка като подово покритие на тавана.

Топлоизолацията на тавана в частна къща отвътре се извършва в следния ред:

  почистване на тавана; монтаж на рамката (дървен или алуминиев профил, сцената не е необходима); фиксиране на дунапреновите листове; пароизолация; обшивка на тавана.

Методи за топлоизолация на дървени таванни конструкции

Многобройните технологии за изолиране на тавани в дървени къщи са разделени на две групи според мястото на монтиране на изолацията:

 • от страната на жилищните помещения (отвътре);
 • от страната на тавана (отвън).

И двата подхода имат предимства и недостатъци.Така че, изолацията на тавана в дървена къща отвътре ще спести пари, но ще намали полезния обем на жилищните помещения, а изолацията, положена отвън, ще изисква допълнителна защита от механични повреди и по-мощна хидро и парна бариера, което ще доведе до увеличаване на разходите за изолация.

В класическата версия топлоизолационният слой има следната структура:

 • външна бариера срещу пара;
 • изолационен материал;
 • решетка;
 • вътрешна пароизолация;
 • обвивка.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни