Направи си сам изолация на тавана във вана: правим правилната изолация на тавана, като изследваме наличните методи

За да се създаде специфичен микроклимат в сдвоени помещения, днес е обичайно да се придържаме към принципа на термоса, тоест да използваме отразяващи свойства в комбинация с ниска топлопроводимост на изолационните материали. От една страна, таванът на банята е изложен на същите фактори като стените: инфрачервено лъчение, конвекционен топлообмен, гореща пара. От друга страна, количественото им съотношение е различно (топлият въздух се движи нагоре), а структурата на подовете е различна от структурата на стените. Ето защо, отговаряйки на въпроса "как правилно да изолирате тавана на баня?", Човек трябва да вземе предвид не само топлообмена, но връзката на якост, хидроизолация и други функции на сградата.

Принципи на затопляне на тавани в парни бани

В допълнение към факта, че е необходимо значително да се намалят загубите на енергия, се изисква да се достигнат определени параметри за бариера срещу пара. В същото време не трябва да се забравя за специалните изисквания за безопасност и екологичност на всички използвани материали. Избирайки дизайна на таванната решетка за банята, видовете якостни елементи, мембрани и изолация, трябва да се изхожда от спазването на три основни принципа:

 • бързо подпалване;
 • бавно охлаждане (комфорт и спестяване на топлина);
 • специален микроклимат, характеризиращ се с натрупване на пара (необходимо е да се избегне нейната кондензация).

Класическият подход към подреждането на тавана в парната баня предвижда зашиване на грубата равнина (в непосредствена близост до носещите греди) с широки дебели дъски - "четиридесет". Дебелина от 50 мм се счита за прекомерна. От опит е известно, че такава настилка започва да натрупва влага, която няма време да се изпари между сесиите по двойки. В резултат на това се увеличава вероятността да се получи таван, склонен към кондензация.

Таван за баня, изолиран с експандирана глина

При оборудването на помещение с класическа решетка от „сврака“ най-често таванът на банята е изолиран с минерална вата, керамзит или други доказани нагреватели отгоре - отстрани на покрива.

Съвременната тенденция е свързана с използването на два вида изолация, единият от които е отразяващ, а вторият играе ролята на основния. Колкото по-добре е да изолирате тавана на банята, за да реализирате функциите на инфрачервеното отражение и термичното прекъсване, ще бъде разгледано в следващите раздели на статията.

Как да изолирате тавана в баня със собствените си ръце

Преди да започнете да изолирате площта на тавана, трябва да вземете предвид неговия тип.

Разновидности на тавани Дизайнерски характеристики
Хеминг.Нарича се още тяга. Той е закован директно отвътре към гредите на таванския етаж.
Паша.Дъските се полагат на тавана, а дъските в парната баня остават непокрити. На такава конструкция е наложително да се правят брони по краищата за изолация.
ПанелСъстои се от остатъци от дъски, които са плътно приковани една към друга. Изработват се един вид щитове, в които се полага изолацията.

Окаченият таван се използва в малки помещения. Изолираната таванна повърхност се сглобява на земята и след това се закрепва към тавана. Помислете за етапите на работа при полагане на изолатора. Можете да възпроизведете целия процес сами, със собствените си ръце.

Изолация на подов таван

На първо място, върху настилката се поставя филм за бариера срещу пара. Фиксираме го със строителен телбод или пирони. Тогава изолацията влиза в действие. За да се предотврати разпръскването на експандирана глина по периметъра, се заковава страна.Покриваме всичко това с хидроизолационен материал. На последния етап топлоизолацията се притиска към дъските, които се полагат с междина от 40-50 cm.

Minvata се използва за плосък таван доста често. Има следния метод на припокриване. Минералната вата трябва да бъде изолирана от едната страна с филм или мембрана, а от другата с фолио. Пароизолацията се поставя по-близо до парната баня, а хидроизолацията се поставя върху изолацията от таванската страна.

Тип Хеминг работи

За да изолирате фалшив таван, има следната процедура. На дъските му се поставя хидроизолация с долна част от фолиото. След това слой от топлоизолационни материали, положени между подовите греди. Последният слой е паронепропусклива мембрана, която позволява на тавана да "диша" и дъските на таванския етаж.

Можете да използвате както базалтова вълна, така и експандирана глина. Първо, към гредите на тавана е прикрепен пароизолационен филм, който е най-добре положен на два слоя. Изолацията също се нуждае от двойно количество. След това към гредите се заковава облицована или кантована дъска, обработена с антисептик.

Важно е да подредите материала, така че да няма пропуски. Изолацията не трябва да достига върха на гредите с 3-5 см, създавайки пространство за вентилация. И последният етап от работата: топлоизолационният материал е покрит с хидроизолационен филм. На всичкото отгоре идва подовата настилка от дъска.

Характеристики на панелната изолация

Първо, трябва да заковите два паралелни греди, които трябва да излизат на 5 см от всяка страна. Те се третират със специален защитен антисептик. Вътре се полага пароизолация, изолация (експандирана глина или минерална вата) и отново пароизолация. Цялата тази конструкция е покрита с масивна дъска.

И накрая, няколко съвета.

 1. С пароизолационния филм и фолиото трябва да се работи внимателно, тъй като те могат да се разкъсат, което ще бъде голям недостатък.
 2. Необходимо е изолацията да се постави малко под стените, да се остави място за поставяне на насипни материали или минерална вата. Необходимо е да се запълнят малки страни по периметъра на тавана.
 3. Ако не искате да харчите пари за закупуване на пара и хидроизолация, тогава е най-добре да използвате високотехнологична изолация от минерална вата със слой от фолио.
 4. Пристъпи към работа - не пестете от хидроизолационни материали. Евтиността ще се отрази на тяхното качество.

За да създадете благоприятен климат в парната баня, е важно да изберете правилната изолация и да следвате инструкциите по време на нейното инсталиране. И тогава банята ви винаги ще ви радва със своята топлина, а престоят ви в нея ще се превърне в истинска почивка.

Ролята на облицовани с фолио материали и пароизолационни филми

Няма идеални нагреватели за бани. Невъзможно е с един материал да се реализира еднакво отражението на топлинните лъчи, устойчивостта на топлопреминаване и пароизолация. Алуминиево фолио и сандвичи с фолио, като фолио, ви позволяват да изберете оптималната комбинация от материали за оборудване на бани от всякакъв дизайн.

Например, изолацията с фолио дава възможност за монтиране на непоглъщаща минерална вата, тъй като е идеална бариера срещу пара.

Топлоизолация на тавана на банята с фолио материал

Отразяващият слой е разположен точно зад декоративната обшивка. Ако основният топлозащитен слой е поставен по-нататък, тогава между него и рефлектора трябва да се осигури въздушна междина от най-малко 2 - 3 cm.

Свързан материал: монтаж на фолио изолация във вана, вижте тук

Препоръчително е използването на полиетиленови филми да се ограничи до хидроизолация в подпокривните зони. Парна бариера без конденз е много по-добре осигурена от фолио сандвичи и мембранни материали със специални микровили.

Компетентна техника на изолация

Под изолацията се предполага да се постави слой изолационен материал, който да поддържа топлината вътре в стаята. Само изолационният слой във ваната обаче не е достатъчен. Той няма да може да изпълни задачата си, тъй като тя ще се насити с влага и ще се влоши. За да може изолацията да продължи дълго време, е необходимо да се положат три слоя изолационни материали.

Слой 1: пароизолация

Основната задача на този слой е да предотврати навлизането на изпарения във вътрешността на изолацията. Всички пари, излизащи от отопляемото помещение, трябва да се задържат. Като изолатор за този слой могат да се използват материали като пергамент или покриви, които са били тествани през годините. Или по-модерни геосинтетични покрития, различни мембрани и термофол. Е, ако покритието е фолио, то то също може да пресече топлината, връщайки го в стаята.

Как да изолирате тавана в баня със студен покрив със собствените си ръце

Изолация на тавана на банята

Изолация на тавана на банята

Слой # 2: топлоизолация

Вторият слой изолираща торта трябва да улавя топлината, без да я изпуска. Тук може да се използва голямо разнообразие от материали. Коя да избера, ще ви каже бюджета и вашите собствени умения при извършване на строителни работи. Важно е изолацията да е възможно най-лека (тогава няма да създаде ненужно натоварване на конструкции, устойчиви на влага) и негорима, възможно най-проста и удобна за инсталиране.

Как да изолирате тавана в баня със студен покрив със собствените си ръце

Парозащитен слой

Парозащитен слой

Слой 3: хидроизолация

За изолация защитата от вода само отстрани на стаята не е достатъчна. Изисква се друга преграда, но от страната на покрива. Оттам може да проникне и вода. Поради това върху топлоизолатора трябва да се положи хидроизолационен слой. Това е филм или мембрана. Оптимално е едната страна на материала да е напълно водоустойчива, а другата да е паропропусклива. Така изолацията ще може да „диша“ и водата няма да попадне в нея.

Важен нюанс. Ако банята е построена без таванско помещение, изолацията се извършва само отвътре. Ако има таванско помещение, тогава топлоизолация може да се монтира както от вътрешната страна на стаята, така и отвън. Решаващата роля тук ще играе материалът, който ще се използва за изолация. Например покритията с плочи и ролки могат да се полагат по всякакъв начин, но насипни или насипни само отвън.

Как да изолирате тавана в баня със студен покрив със собствените си ръце

Затопляне със суха еко вълна

Затопляне със суха еко вълна

Изолация на тавана с минерална вата

Минералната (известна още като базалтова) вълна се използва по-често от другите материали като основен изолационен слой. За много специалисти, участващи в изграждането на бани, въпросът „как да изолира тавана в банята“ отдавна е решен в нейна полза. Основното предимство на каменната вата пред всички други изолационни материали е висока устойчивост на топлина и пожарна безопасност. За разлика от стъклената вата, структурата на влакната на базата на разтопен базалт не е вредна за дихателната система. Изолацията на тавана в банята обаче с минерална вата също има сериозни ограничения. Това е високата хигроскопичност на материала и наличието на хидрофобни импрегнации, предназначени да се противопоставят на проникването на влага. Импрегнациите се правят на основата на восъчни топими съединения, които са склонни към нежелани газови емисии при нагряване над 70 ° C - 80 ° C.

Изолиран таван с минерална вата

Не всички минерални вати са подходящи за подреждането на бани. Използвайте само сортове без импрегниране с пряко указание за предназначението в спа зоните: например "ISOVER Sauna" или "ROCKWOOL Sauna Butts". Първият материал е тип ролка, вторият е направен под формата на плочи. И двете са облицовани от едната страна с пароизолация на основата на алуминиево фолио. Таванът на банята трябва да бъде изолиран с минерална вата, като същевременно се осигурява двустранна хидро и / или парна бариера.При монтиране на фолио или друг вид защитни слоеве е необходимо да се остави въздушно топлоизолационна междина между памучната вата и мембраната.

Необходимостта от пароизолация

Каквато и да е конструкцията, полагането на слой пароизолация за тавана в дървения под на банята е съществен елемент на изолация. Полага се преди инсталиране на слой изолация. Като пароизолация в бани без таванско помещение се използват восъчна хартия, алуминиево фолио или плътен картон, импрегнирани с ленено масло.

В конструкции с таванско помещение или таванско помещение е позволено да се използват подобни материали. На практика обаче дървените подове най-често се покриват с глина, със слой от 2 cm.

нагревател за сауна на тавана

На пазара на строителни материали можете да намерите няколко опции за пароизолация:

 • Плътно найлоново фолио - рядко се използва, тъй като допринася за парниковия ефект. В тази връзка, когато го инсталирате, е важно да оставите технологични пропуски за изпаряване на кондензат.
 • Специален полиетиленов пароизолационен филм с власинки, за да запази кондензацията.
 • Всички видове пароизолационни мембрани.

каква изолация е по-добра за баня на тавана

Необходимостта от пароизолационен слой се дължи на факта, че ви позволява да защитите изолацията за тавана на банята от натрупването на влага, съдържаща се в топлия въздух. Това е важно, тъй като влагата постепенно ще доведе до намаляване на топлоизолационните качества на материала, ще намали експлоатационния му живот и ще увеличи натоварването на стените в резултат на увеличаването на масата на тавана.

Използване на експандиран полистирол

В редица източници могат да се намерят твърдения за недопустимостта на използването на пяни (EPS) и екструдирани полистиролови пяни (EPS) за оборудване на бани и сауни поради отделянето на вредни вещества от тези материали при нагряване. Други твърдят, че термичното унищожаване на тази изолация започва при 160 ° C, а пространството под тавана на руската баня може да се затопли само до 100 ° C - 110 ° C. И затова, казват те, ограниченията за облицоване на парна баня с пяна или EPS нямат смисъл.

Нека поставим точка "i" в този въпрос. Въпросът е, че нито първата, нито втората позиция са напълно оправдани. Повърхностното излъчване на стирен може да започне дори преди термично разграждане (в диапазона 90 ° C - 130 ° C).

Следователно материалът не може да се използва като вътрешен изолационен слой директно в контакт с декоративната облицовка на тавана в парната баня. Въпреки това, при условие, че се използват отразяващи дву- и трислойни фолио материали, е напълно възможно да се постави топлозащитен слой от PPS или EPSP зад тях, тъй като температурата на задната повърхност на сандвича не надвишава 50 ° ° С.

Разширеният полистирол за тавана на банята е възможен само с отразяващ многослоен екран

Препоръчително е да използвате експандиран полистирол, за да изолирате тавана във ваната със собствените си ръце, като работите сами. Особено удобно е да се използват EPSP плоскости, ако е необходимо да се монтира слой изолация на долната повърхност на грубия таван. Изключително трудно е да се извършва такава работа с насипни материали като минерална вата без помощници.

Експандирана глина

Изолация на тавана с експандирана глина се използва в бани с подпокривни помещения (тавани, тавани). Свойствата на експандираната глина в много отношения са подобни на тези на минералната вата. Едни и същи плюсове: екологосъобразност, устойчивост на високи температури ... и същия минус: материалът абсорбира влагата твърде добре. Отдолу тя трябва да бъде защитена от проникване на пара, а отгоре от въздействието на атмосферната и кондензна влага.

Освен това изпечените пелети на този топлоизолатор имат много по-ниска устойчивост на топлопренасяне от минералната вата. Поради тази причина необходимата дебелина на ефективния насип е най-малко 30 cm.

Опцията е подходяща за големи парни бани.Тъй като подовите греди над просторните стаи имат значително вертикално сечение, се образуват дълбоки естествени ниши за запълване на необходимото количество експандирана глина.

Самонарастващ пенобетон и други самонагреватели

Изолацията на тавана с глина с дървени стърготини, домашен газобетон, мъх и други екзотични материали е препоръчително, ако имате достъп до тези относително евтини или безплатни топлоизолатори.

Ако по време на строителния процес имате излишък от основни груби материали (например цимент), тогава някои от тях могат да се използват за оборудване на топлоизолиран таван в парна баня. Технологията за самостоятелно отглеждане на газобетон се основава на взаимодействието на три основни компонента: цимент, вода и специален газообразуващ прах. В допълнение към изброените материали към сместа могат да се добавят компоненти за намаляване на плътността като дървени стърготини и слама.

Топлоизолация на тавана на банята с домашна пяна

Основните предимства на технологията в сравнение с засипките от експандирана глина са по-ниска топлопроводимост и по-голяма устойчивост на влага. Достатъчно е да се запълни полученият клетъчен материал със слой от 10 - 12 см. Разширяването под въздействието на газообразуващи добавки, освен спестяващи топлина свойства, помага да се получи непрекъсната повърхност без пукнатини и пролуки. Освен това с тази опция не се изисква хидроизолация.

Ако имате собствено дърводелско производство, а покривната площ на банята позволява запълване на големи слоеве, тогава можете да осъществите изолация на тавана с дървени стърготини, като ги комбинирате с пясък, глина и някои други строителни и естествени материали. Глината има добри пара и хидроизолационни свойства. Ето защо, преди запълване на дървени стърготини, първо се прави глинен слой с дебелина около 2 см. След това дървените стърготини се насипват със слой с височина около 10-15 см. Върху дървени стърготини, пясък, суха пръст или мъх се полагат в смес с игли в слой от около 15 см. Смеси от дървени стърготини с глина също се използват като маси, които имат както топлоспестяващи, така и хидроизолационни свойства.

Как да изолираме тавана на баня: най-добрите варианти

За топлоизолация могат да се използват различни материали. Нека разгледаме най-популярните решения.

Минерална вата

Общо име за група нагреватели със сходни свойства. За топлоизолация на тавана можете да използвате:

 • Стъклена вата, която е направена от стъклени влакна.
 • Шлакова вълна, произведена от шлака от доменна пещ.
 • Каменната вата е направена от разтопен камък.

Как да изолирате тавана в баня със студен покрив със собствените си ръце

Минерална вата

Минерална вата

Техните общи предимства включват ниска топлопроводимост, добра устойчивост на температурни промени и пожароустойчивост. Средният експлоатационен живот на материалите е 40-50 години, което се дължи на високата устойчивост на гниене и възпроизводство на патогенна микрофлора. Основните недостатъци се считат за загубата на изолационни свойства дори при леко омокряне и чупливост на влакната, което води до силно запрашаване.

Сравнителните характеристики на минералната вата са представени в таблицата

РазнообразиеКоефициент на топлопроводимостДължина на влакното, ммВъзможност за изгаряне
Стъклена вата0,04215-50Липсва
Шлака0,0416Висока температура спечена
Каменна вата0,04616Липсва

Изолацията от памучна вата се произвежда под формата на плочи и рула. Първите са по-удобни за полагане. Някои производители произвеждат покрития от фолио, което е много удобно, тъй като метализираният слой отразява топлинните лъчи и забавя изпарението.

Разширена глина от различни фракции

Екологична изолация, предлага се под формата на глинени гранули с различни размери. Предимствата на материала са:

 • ниска топлопроводимост;
 • огнеустойчивост;
 • имунитет към висока влажност;
 • устойчивост на плесени и плесени.

Как да изолирате тавана в баня със студен покрив със собствените си ръце

Гранули от експандирана глина

Гранули от експандирана глина

От недостатъците експандирана глина трябва да се отбележи необходимостта от запълване на достатъчно висок слой изолация, което може да доведе до увеличаване на теглото на пода. В допълнение, горният слой гранули е способен да абсорбира вода, особено ако технологията е била нарушена по време на производствения процес. Мокрият материал губи изолационните си свойства и изсъхва много дълго време. Следователно е необходимо наличието на хидро и пароизолация.

Стиропор и експандиран полистирол

Произвеждат се под формата на плочи с различна дебелина. Пенопластът е напълнен с газ материал с ниска топлопроводимост. Експандираният полистирол е по-плътното му разнообразие. Предимствата на изолаторите включват:

 • високи топлоизолационни характеристики;
 • леко тегло;
 • ниска абсорбция на вода, особено в експандиран полистирол;
 • устойчивост на растежа на мухъл и плесен;
 • бюджетни разходи.

Как да изолирате тавана в баня със студен покрив със собствените си ръце

Изолационна пяна

Изолационна пяна

Основният недостатък на материала е разрушаването под въздействието на повишени температури. Изолаторът бързо се запалва и изгаря, отделяйки изключително токсични вещества. Струва си да помислите за това, когато избирате този нагревател за баня.

Ековата вълна

Напълно екологична изолация на основата на целулоза, импрегнирана с натриев тетраборат и борна киселина. Предимствата на използването на материала са:

 • ниска топлопроводимост на покритието;
 • устойчивост на екстремни температури;
 • леко тегло;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • почти пълна устойчивост на увреждане от насекоми, микроорганизми, гъбички.

От недостатъците си струва да се отбележи сложността на инсталацията. Ако се произвежда по т. Нар. "Мокър" метод и това се случва най-често, се изисква използването на специално оборудване.

Как да изолирате тавана в баня със студен покрив със собствените си ръце

Ековата вълна от целулоза

Ековата вълна от целулоза

Това не са всички покрития, които се използват за изолация. Понякога като изолатор се избират екологични материали, които от десетилетия успешно се използват от домашните майстори. то глина с дървени стърготини или с листа. Съставът на сместа може да варира. В различни пропорции се добавят чипс, цимент, торф, чернозем, слама и др.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни