Технология за полагане на изолация между гредите

Струва ли си изобщо да изолирате покрива в определена къща?

Преди да започнете да избирате материал и да инсталирате топлоизолатор, трябва да решите дали е необходима изолация или можете и трябва да правите без нея.

Основното тук е да се вземе фундаментално решение - таванското помещение ще се използва като "неизолирано" помещение за съхранение на различни дребни неща, или все още се планира да се направи хол там.

Изолирайте покрива по протежение на гредите само във втория случай, когато подреждате тавана. Снегът, лежащ на покрива, трябва да бъде изолиран от таванската топлина, в противен случай той ще започне да се топи и да се превръща в лед с последващи повреди на покривните материали.

Но в ситуация с нежилищно таванско помещение припокриването между дневните в къщата и подпокривното пространство трябва да бъде изолирано. В противен случай той ще престане да изпълнява възложените му функции и освен това на гредите могат да започнат корозивни процеси.

Как правилно да инсталирате изолация

как да изолирате покрива

В зависимост от избрания тип изолация има опции за подреждане на покрива:

 • монтаж под покривния материал отвън;
 • полагане отвътре между гредите;
 • издухване между гредите;
 • монтаж вътре в тавана на гредите.

Има смисъл да се разгледат най-популярните методи за инсталиране.

Избор на материал

Има много опции за материали за изолиране на покрива между гредите на вътрешния пазар на топлоизолационни материали:

 • Пенопласт (екструдиран пенополистирол) - отлични показатели за водопоглъщане и топлопроводимост, но поради своята твърдост не е много подходящ за покриви.
 • Полиуретанова пяна - топлопроводимостта е сравнима с първия материал, но има по-голяма абсорбция на вода (не можете да направите без подреждане на висококачествен хидроизолационен слой).
 • Пеноизолът е карбамид-формалдехидна пяна под формата на полиуретанова пяна (след образуване на пяна запълва всички дупки и пукнатини, но под въздействието на вода и пара бързо губи всички свои топлоизолационни качества и освен това лесно се разрушава дори от леко налягане).
 • Минерална вата (от базалт, стъкло или шлака) - влакна, получени чрез екстракция от минерални суровини или промишлени отпадъци.

Основният проблем на всички полимерни топлоизолатори е тяхната запалимост.

Пенопластът толерира добре влагата, но е труден при работа и от него ще останат празнини в гредите. Следователно, това е последният вариант, каменната (базалтова) минерална вата, с най-добра топлопроводимост сред всички минерални вати, е най-оптималният избор за покривна изолация по протежение на гредите.

Основното нещо е качествено да се извърши неговата пароизолация, така че влагата да не може да се доближи до нея. И е лесно да се работи с него и с правилна инсталация, всички пукнатини за чернови са изключени.

Тавански изолационни материали

Нека разгледаме по-отблизо стъклената и минералната вата. Влакната от стъклена вата се произвеждат от разтопено стъкло, а влакната от минерална вата се получават от разтопени базалтови камъни. Влакната на памучната вата се държат заедно чрез специално свързващо вещество - фенолформалдехидни смоли. Според структурата на влакната те са в състояние да задържат неподвижен въздух в себе си, който просто перфектно задържа топлината.

Струва си да се обсъдят редица разлики между стъклената и минералната вата. Ще ви трябват респиратор и чифт ръкавици за полагане на стъклената вата и не е необходимо да използвате устройства за самозащита за плочата от каменна вата.Струва си да се отбележи, че минералната вата се държи по-добре в пространството между гредите, основният й недостатък е високата цена, но ако искате таванското помещение да не пропуска студа повече от десет години, тогава трябва да обърнете внимание на базалтовата вата .

Минералната вата се счита за най-добрия материал за изолация, тъй като е лесна за инсталиране, държи се по-добре в пространството между лентите и служи дълго време.

Топлозащитните свойства на експандирания полистирол (пяна) са по-добри от предишните два вида. Неговите характеристики включват нулево абсорбиране на вода, висока твърдост и здравина. С помощта на специални добавки експандираният полистирол е устойчив на огън, но ако се запали, той ще започне да отделя вещества, опасни за човешкото здраве. Въпреки всички предимства, пяната не е много популярна. Ако все още използвате плочи от този материал, трябва да го предпазите от гризачи.

За работа се нуждаем от:

 • изолация - сумата зависи от размера на таванския покрив;
 • няколко дървени блока;
 • чук;
 • чук;
 • длето;
 • полипропиленов филм.

Правилна изолационна технология между гредите

След завършване на полагането на минералната вата между стековете, трябва да се получи "бутер торта", в която слоеве последователно излизат от тавана:

 1. Декор (гипсокартон или облицовка).
 2. Вентилационна празнина.
 3. Парна бариера (памучната вата трябва да бъде защитена от пара).
 4. Минвата.
 5. Хидроизолационна подложка, която изпуска пара навън, но не пропуска вода до минералната вата.
 6. Втора вентилационна междина
 7. Покривен материал.

Най-удобно е да се извършват изолационни работи на покрива дори на етапа на подреждане на покрива по време на строителството на къща, в противен случай тогава ще трябва да премахнете покривния материал.

Технология за изолация на покрива

В процеса на изпълнение на подготвителните мерки топлоизолационният материал беше разопакован и нарязан на парчета с необходимите размери. Остава само да го поставите на предвиденото му място. След като слоевете изолация заемат местата си, е необходимо да предпазите материала от изпарения, идващи от жилищните помещения. За тези цели можете да използвате същия хидроизолационен филм. Правилата за инсталирането му не се различават от описаните по-горе.

Последният етап на изолация на покрива между гредите е инсталирането на довършителни материали. Най-често той е прикрепен към повърхността на гредите. Това завършва изолацията. Ако материалите са разположени правилно, при спазване на всички горепосочени правила, те ще могат да изпълняват функциите си редовно за дълго време.

Следвайки последователността на действията и технологията на използване на материали, можете да постигнете отлични резултати и значително да намалите разходите за гориво, необходимо за отопление на помещението. Трябва да се отбележи, че създадената конструкция подлежи на ремонт, който може да се извърши по всяко време.

Работете навън

След завършване на монтажа на системата, дори преди монтажа на самия покрив, хидроизолацията трябва да се монтира от специална супердифузионна мембрана. Основното нещо е да не бъркате нейните страни. Навън се разпространява с влагоустойчив слой. Полагането се извършва от стрехите нагоре, платната се припокриват с 10-15 см и всички фуги ще трябва да бъдат залепени със строителна лента. За да прикрепите филма към гредите, най-удобно е да използвате строителен телбод, или ще трябва да работите с чук. Основното е, че карамфилите са поцинковани.

Не се препоръчва опъването на хидроизолационния филм върху гредите. С понижаване на температурите той ще започне да се свива малко и просто ще се повреди в местата на крепежни елементи, а платната също могат да се разпръснат с образуването на пролуки.

След това върху супердифузионната мембрана се поставя щайга.Ще са необходими дървени летви от 2,5-5 см, в зависимост от планираното пространство за вентилация и вида на покривния материал. Поцинкованите самонарезни винтове са доста подходящи като крепежни елементи. В края покривът е монтиран отгоре на щайгата.

Ако изолацията се извършва на тавана с вече положен покрив и ако хидроизолацията е пропусната по време на монтажа му, тогава ще е необходимо да се премахне покривният материал и да се постави филмът. В противен случай подпокривната изолация ще се намокри и ще загуби всичките си топлоизолационни свойства.

Ако мембраните са положени отвътре и гредите са увити около тях, тогава те просто ще започнат да гният от излишък на влага.

Разглежданата технология включва използването на листови покривни материали (шисти, метал, велпапе). За да изолирате мекия покрив на гредите, ще трябва да заковате влагоустойчив шперплат отгоре на обшивката, а покривният слой трябва вече да е прикрепен към него.

Изолация между гредите

Технология за изолация на покрива на гредите тънкости и нюанси

Традиционният начин за изолиране на скатен покрив е позиционирането на изолацията между гредите. В този случай можете да организирате плосък таван на таванската стая.

Преди да започнете изолацията, трябва да монтирате водоустойчив филм върху гредите. Той ще предпази помещенията от възможни валежи и ще позволи извършването на работа при всяко време. По-добре е да изберете дифузионна мембрана. При монтиране на микроперфорирано или антикондензационно покритие се подрежда двустранна междина. По филмите често се образува конденз. Неговото попадение върху изолацията:

 • ще увеличи коефициента на топлопроводимост;
 • ще доведе до влошаване на изолацията;
 • насърчава развитието на мухъл;
 • ще намали носещата способност на покривните елементи.

Изолацията не е положена до пълната височина на крака на гредите. Разстояние от 2-3 см е достатъчно за въздушния поток и естественото изсушаване.

С тази технология често се използва изолация с ниска плътност. За правилната работа такива нагреватели трябва да бъдат допълнително закрепени, което води до преразход на материала на рамката.

Често меката изолация се свива по време на работа. Деформации възникват както по ширина, така и по височина. В резултат на това някои райони се оголват, ставайки беззащитни срещу студа.

Технология за изолация на покрива на гредите тънкости и нюанси

Не се препоръчва да се използва изолация под формата на плътни материали: пяна, полиуретанова пяна. Поради нестабилността на размерите се образуват празнини между гредите и плочите. Използването на полиуретанова пяна не спасява ситуацията. Образуват се дупки.

Изолация от минерална вата Каменна (базалтова) вълна Стъклена вата

Минералната вата от тип плоча е най-подходяща за изолация вътре в гредите. При полагане фугите на плочите се изместват с половината от ширината на продукта. В този случай се предотвратява появата на студени мостове.

Обличането на шевовете също е важно за многопластовия стил. Следващият продукт трябва да припокрива шевовете на предишната настилка. За многослойно полагане се използват продукти с максимална дебелина. Например, за изолация със слой от 150 мм, по-добре е да вземете материал от 100 и 50 мм, отколкото три плочи от 50 мм всяка.

Технология за изолация на покрива на гредите тънкости и нюанси

Когато ъгълът на наклон е по-малък от 30 °, за изолация се подрежда допълнителна рамка. Той ще предотврати плъзгането и слепването на плочите. Рамката поддържа дъските в монтажно положение през целия им експлоатационен живот.

Приетата ширина на плочите трябва да бъде с 1-1,5 см по-голяма от ясното разстояние между гредите. В този случай ще бъде осигурен плътно прилепване. С по-малка ширина ще се появят пропуски поради дефекти в дървото или надзор на строителите. Голямата дебелина допринася за деформацията на дъската и нейното огъване.

Технология за изолация на покрива на гредите тънкости и нюанси

Вътре в изолацията на скатни покриви по дървени греди не трябва да има въздушни пролуки и пукнатини. Слоевете трябва да са плътно съседни един на друг. Това се отнася и за междинните пространства и фуги. Професионалистите полагат плочите, като ги нарязват на две трапецовидни парчета.

Полиуретанова пяна (PPU)

Друг иновативен начин на изолация е полиуретановата пяна. Възможно е да се подреди покритието както след хидроизолация, така и след монтиране на покривното покритие.

Процесът на нанасяне се извършва чрез пръскане. Работата се извършва с помощта на специално оборудване. Защитата е задължителна за служителя под формата на:

 • костюм;
 • маски;
 • респиратор.

Пяната се полага както в процепа между гредите, така и върху носещите елементи на покрива. Първо трябва да бъдат третирани с антисептици или антикорозионен разтвор. Пяна:

 • запушва най-малките удари и пукнатини;
 • скрива дупки за болтове;
 • покрива всички метални елементи, като ги предпазва от корозия.

Непрекъснатият слой изключва проникването на течения и влага. Ниската топлопроводимост ви позволява да намалите консумацията на отопление на подпокривното пространство.

Вторият иновативен материал за непрекъснато покритие е ековата. Самото име говори за екологичност и безопасност при използване.

Ековата вълна

Съставът включва забавители на огъня и антисептици. Първите предотвратяват пожара на слоя, вторите се разпространяват вътре в гъбички и плесени. Основната част от състава са отпадъци от хартия и картон.

Полагането се извършва на сухо и мокро. При сух монтаж гредите се зашиват отвътре с облицовъчен материал. Материалът се поставя в получените кутии. При мокрия метод мократа памучна вата се нанася върху повърхността под налягане. Високата адхезия на материала ви позволява да покриете повърхността с плътен, еднороден слой.

Работи вътре

След подреждането на покрива започва полагането на минерална вата между гредите в тавана. Minvata трябва да се разопакова, да се остави да легне малко и да се изправи и след това да се нарязва на парчета, равни на разстоянието между гредите с добавяне на 3-4 cm.

Материалът трябва да се притиска с малко усилие между гредите, за да запълни цялото пространство.

На върха на минералната вата към гредите се натъпква филм с пароизолация, използващ същата технология като отвън. След това отново се прави празнина за вентилация, върху чийто щайга е монтиран вътрешният декор на тавана и стените на тавана.

Може да бъде гипсокартон за по-нататъшно довършване или облицовка за боядисване.

Изолация под покривните греди

Схеми на изолация над и под гредите на покрива

Схемата за изолация под гредите се използва много рядко в жилищни сгради; обикновено се прибягва при изграждането на индустриални конструкции със здрави метални носещи елементи. Такава схема на тавана е възможна по време на реконструкция на обекти, когато е възможно да се намали вътрешното пространство на стаята. Подобни опции за изолация могат да се използват с повишени изисквания за вентилация на цялата конструкция или при издигане на помещения с висока влажност. Такава схема на изолация на покрива се различава от всички останали по това, че е доста проста и надеждна, изисква минимален брой фуги при използване на ролков материал.

Необходима е и изолация на склоновете на покрива. Има и недостатъци, при това доста големи. Поради простота и надеждност се губи топлоизолация, поради отвореност е възможно увреждане на слоя бариера срещу пара. Помещенията с такъв покрив са много трудни за проветряване и изискват инсталирането на допълнителни покривни вентилатори или аератори с висока мощност. Ако има нужда от изолиран тавански покрив за къща или лятна вила, тогава е по-добре да не използвате тази опция.

Характеристики на изолацията с различни материали

Минерална вата. За инсталация ще ви трябва:

 1. Монтаж на рамка от профили или дърво.
 2. Парозащитно фолио за защита на памучната вата от влага.

Пароизолационният материал трябва да се припокрива в ставите с 10 cm. Поставете двуслойна топлоизолация, така че линиите на фугите да не съвпадат. Основната характеристика на инсталацията е пълната изолация на минералната вата от влага. Тогава експлоатационният живот и ефективността на изолацията ще бъдат осезаеми.

Екструдираният пенополистирол се използва широко в различни строителни работи. Популярността не е спестена при изолацията на покрива. Методът на монтаж зависи от вида на покрива. Плочите се полагат върху хидроизолационното фолио между гредите. За крепежни елементи се използват специално лепило, винтове и дюбели. Листовете трябва да прилепват плътно един към друг и гредите.

За удобно местоположение на материала можете да направите щайга на рамката според размера на листовете от пяна. Всички пукнатини след монтажа трябва да бъдат внимателно запълнени с полиуретанова пяна. За по-голяма ефективност работната повърхност може да бъде допълнена с пеноизол. Отличните характеристики на материала ще осигурят надеждна термична защита, когато се сдвоят с пяна. Фино завършване може да се извърши с гипсокартон или шперплат.

Процес на изолация на покрива

Изпълнението на всички технологични изисквания гарантира положителен резултат от изолацията.

Планираните действия ще помогнат да се определи последователността на работа:

 1. Наблюдение на състоянието на покривната конструкция. Поправете повредените зони, ако е необходимо.
 2. Ако е необходимо, третирайте всички дървени елементи с антисептик. За противопожарни мерки третирайте дървото с огнезащитно средство.
 3. Отстранете окабеляването, ако има такова.
 4. Съставете план за изолация, включително списък на материалите и техните параметри.
 5. Когато купувате, трябва да обърнете внимание на качеството на изолацията. Спестяванията в този случай са неприемливи.
 6. Почистване на работната повърхност от отломки и прах.
 7. Ако няма хидроизолация, това ще се направи, като се вземе предвид вентилационната междина (5-10 см).
 8. Ако е необходимо, направете допълнителна обшивка за топлоизолация.
 9. Полагане на изолация в клетките между гредите. Размерът на плочите трябва да надвишава размерите на клетките с 5 см за плътно прилепване. Можете да използвате специално лепило за укрепване на закрепването.
 10. Фиксирайте фолиото за бариери срещу пара с телбод.
 11. Довършителни работи на повърхността.

Необходимостта от изолация на покрива

В такива случаи трябва да изолирате покрива отвътре с минерална вата - това ви позволява да компенсирате нивото на топлинните загуби. Как е изолиран покривът отвътре с минерална вата, се обсъжда в тази статия.

Има две основни технологии за изолиране на покрива отвътре:

 • Полагане на изолация между гредите на рамката;
 • Полагане на изолация над гредите.

Всяка технология за изолация на покрива с минерална вата ще бъде разгледана по-подробно.

Характеристики на изолацията на скатен покрив

Скатната покривна конструкция има наклон над 10 °. Компонентни елементи:

Разликата между гредите е от 600 до 1000 мм. Топлоизолационният материал има определена ширина, която не винаги отговаря на това разстояние. С помощта на летва или телена решетка можете да създадете надеждна рамка за фиксиране на плочите. Изолационният слой за скатен покрив трябва да бъде най-малко 10 cm.

Редът на поставяне на слоевете изолация:

 1. Покривна повърхност.
 2. Вентилационен клирънс.
 3. Хидроизолация.
 4. Вентилационен клирънс.
 5. Изолация.
 6. Парна бариера.
 7. Завършване.

Мястото на специално запечатване се счита за прилягане на покрива до тавана. Изолацията трябва да се запълни внимателно във всички ъгли и фуги с греди, а пукнатините да се запълнят със строителна пяна.

Характеристики на изолация на плосък покрив

Плоският дизайн е инсталиран с лек наклон за оттичане на валежите. Като припокриване се използват плочи или метални профилни листове. Видът на изолацията и нейната дебелина зависят от материала на пода.

Фугите на фугите се пълнят с полиуретанова пяна. Методите за топлозащита се различават по количеството инсталиран топлоизолационен материал и мястото на работа (отвътре или отвън).

Покривната торта с плосък покрив включва:

 1. Покривна повърхност.
 2. Хидроизолация.
 3. Топлоизолация.
 4. Парна бариера.
 5. Завършване.

Видът на плоските покривни конструкции влияе върху последователността на полагане на изолационните слоеве по време на работа на открито. В традиционните тавани хидроизолацията е разположена отгоре, което влияе върху нейното износване под въздействието на околната среда. Обърнатият покрив включва добър защитен слой дренаж, геотекстил и декинг.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни