Покривна торта за велпапе. Хидроизолация, пароизолация и изолация


Необходимостта от изолация на покрива

Едва ли някой ще изолира таванския покрив. Студеното таванско помещение в частни къщи от старо традиционно строителство служи като място за съхранение на предмети, отслужили времето си.

Човек, който с помощта на таванско помещение ще увеличи значително обема на жилищно място, може да изгради трудно изолиран покривен блок. Тоест той създава допълнително жилищно пространство под покрива на къщата си.

Устройството му ще изисква различно технологично съдържание. Традиционният покривен възел е цялостно модернизиран, въведени в неговата структура нови елементи, необходими за изграждането и дългосрочното функциониране на изолационния слой.

Модерният таван обикновено служи като основна зона за спане на членовете на семейството. Помещението е оборудвано с всички видове водопроводни и канализационни системи:

 • душове;
 • тоалетни;
 • естествена и принудителна вентилация на въздуха;
 • електричество.

Всичко това изисква определена положителна температура за нормалното му функциониране.

Изолиран покрив, покрит с велпапе, метални керемиди, боядисани тръстика и други покривни материали може да създаде благоприятен режим на работа.

Какви топлоизолационни материали са необходими за изолиране на покрив от велпапе

Частното жилищно строителство е получило изключително ръководство за производството на изолирани мансардни покриви. От различните начини за подреждане на топло покривно покритие е отделен най-добрият вариант, който се превърна в доминиращ елемент днес.

Интегриран в топлия слой:

 • облицовка или суха мазилка;
 • върху вътрешния довършителен материал се поставя тънък слой пароизолация;
 • пространството между гредите е изпълнено с изолация;
 • след това те са напълно покрити с хидро-бариера (покривен материал, специален синтетичен филм);
 • те са пришити отгоре с щайга със стъпка 1-4 см. За организиране на вентилационното пространство се монтира контрарешетка със стъпка от 40-50 сантиметра.

Изолация на студен покрив
Изолация на покрива
Профилираният лист е прикрепен към щайгата. При стъпка от 35 сантиметра има гаранция, че вятърът няма да „повдигне“ профилираните листове.

Важно

 1. Използвайте екологични топлоизолационни материали.
 2. С нисък коефициент на топлопроводимост.
 3. Без неприятни миризми

Какви инструменти са необходими за изолиране на prflist
Какво да сготвите, преди да започнете работа

Изолация на покрива от велпапе - важни моменти
Работи по полагане на изолации

Как да изолираме велпапе покрив - важни основи
Класика на жанра - маркиране на професионален лист с канап и креда

Изолацията на покрив от профилиран лист за нежилищно таванско помещение е почти същото като таванско помещение
Електрически ножици - за висока производителност


Нюанси на затопляне на скатни покриви с покритие от велпапе

Частните разработчици обръщат все повече внимание на професионалния лист. Той е евтин, лесен за инсталиране и изглежда доста добре. Поне по-добре от азбестовия шисти. Живеейки в собствения си дом, става необходимо да създадете допълнително жилищно пространство. Съгласете се, би било хубаво едноетажна къща да се превърне в двуетажна. Такава възможност предоставя таванският покрив, но сега не става въпрос за това.

В повечето случаи топлоизолацията се полага на етапа на издигане на самия покрив, но ако по някаква причина решите да отложите тази работа, тогава тя може да бъде завършена по-късно. Струва си да се отбележи, че е малко по-трудно да се направи вътрешна топлоизолация, защото трябва да работите на закрито и с постоянно повдигнати ръце.

Именно тези малки нюанси оскъпяват този процес. Разбира се, можете да спестите от инсталационни разходи, като го направите сами.

Основният враг на плоските покриви, както и на скатните, е кондензът.Той е в състояние да унищожи елементите на гредите за много кратко време, което ги кара да гният. Следователно покривите с метални покрития са задължително оборудвани с естествена вентилация и ако това не е възможно, тогава се инсталират аератори или дефлектори. В допълнение към отрицателното въздействие върху дървото, високата влажност влияе и върху топлоизолационния материал, увеличавайки неговата топлопроводимост.

На скатни покриви те често се инсталират вентилирани кънки

... Те създават допълнителен изход за въздух, което води до по-малко конденз в тавана. Единственото, което отличава вентилирания хребет от обикновения хребет, е, че има перфорация на първото било. Именно през тези дупки овлажненият въздух напуска стаята.

Покривите, които се характеризират с натрупване на кондензат, са най-добре оборудвани с хидрофобна изолация. Така че можете да бъдете сигурни за целостта на този материал. Но колкото и да е странно, почти всеки иска да спести пари и в резултат купува не съвсем правилните продукти. Повечето разработчици използват базалтови плочи. Те са евтини, лесни за инсталиране, но имат съществен недостатък. Ако те се намокрят по време на работа, тогава положителните им свойства, като ниска топлопроводимост, ще приключат.

Дълготрайна конструкция може да бъде постигната чрез използване на качествени материали, така че ако искате това, обърнете внимание на пенополистирола като топлоизолационен продукт. Той има същите предимства като базалтовите влакна, но не се страхува от водата. Но защо тогава не всеки придобива този материал, когато качествата му са по-добри? Факт е, че много хора слушат своите познати, съседи, приятели и не могат да купуват продукти сами. Естествено, той не е пълен без недостатъците си. Експандираният полистирол е лесно запалим, което не позволява да се полага върху повечето сгради, в допълнение към това крехкостта на материала кара мнозина да променят мнението си.

Независимо кой изолационен материал сте избрали, все пак трябва да полагате изолационните слоеве. Единият от тях трябва да предпазва материала от атмосферни валежи, а другият от парата, която идва от жилищните помещения. Ако се чудите откъде идва, тогава сега ще ви обясня всичко. Човешкото тяло е проектирано по такъв начин, че когато се прегрява, потта се отделя. Помага за охлаждане на тялото и докато тази процедура се извършва, влагата от кожата се разтваря във въздуха. В допълнение към потта, процеси като дишане, готвене и много други влияят на овлажняването на въздуха.

По правило профилираният лист се полага върху изхвърлена щайга и върху него може да се изпрати облицовъчен килим като допълнителна изолация. Допринася за изравняването на създадената равнина на дървения материал, а увеличената плътност перфектно устоява на влагата.

Ако имате добри финанси, тогава облицовката може да бъде положена върху целия покрив, в противен случай тя е подредена само в близост до надвеси и важни възли, където ще източи водата.

На покривите на частни къщи не е необичайно да се намерят уплътнения за велпапе. Те представляват тясна лента от гумена пяна, която е подредена по надвеса на стрехите на покрива. Такива ленти имат дупки, благодарение на които чистият въздух може лесно да влезе в тавана и да премахне конденза. Уплътнението от гофриран покрив е отлично решение за изолиране на покрива от малки гризачи и птици.

Основни изисквания за материали при инсталиране на топъл покрив от велпапе

При изолиране на покрива трябва да се използват материали със следните характеристики, които имат приемливи характеристики:

 • топлопроводимост;
 • чрез хигроскопичност;
 • за паропропускливост;
 • чрез еластичност;
 • якост на натиск;
 • чрез еластичност.

Устройството за топъл покрив се нуждае от висококачествени материали. То се отнася до

 • пароизолация
 • хидробариера
 • изолация
 • велпапе.

Топлият покрив включва помощни материали: за отстраняване на пара, хидроизолационни устройства.

Днес в строителните търговски предприятия на предприемача ще се предлага широка гама от стоки, както местни, така и вносни. Обикновено това са полиетиленови филми с необходимите експлоатационни характеристики. Евтин, но функционален.

Какво е хидроизолация
Паро-хидро-ветроустойчиви материали

Много хора все още използват покривен материал като хидробариера. Картонът, импрегниран с битум, не може да бъде подходящо място за вредни бактерии, гъбични колонии, които могат да превърнат дървените възли и елементи на покривната система в прах.

Що се отнася до изолацията, те използват всички видове материали с органичен и химичен произход:

 • минерална вата
 • каменна вата
 • насипни материали за опаковане
 • пеноплекс
 • Стиропор
 • други

Топлоизолационни материали какво е това
Топлоизолационни материали

Защо хидроизолация?

Грижовният собственик на къщата трябва да извърши хидроизолация на покрива под велпапето. Ето пример: велпапето няма да може на 100% да изключи проникването на влага в подпокривното пространство на сградата. Защо? Да, тъй като обилната дъждовна вода, голяма маса сняг при силен вятър все още ще проникне в подпокривното пространство. И колкото и да се старае човек, все пак ще се случи. Ще започне корозивен процес.

Износване на крепежни елементи и модули

Постепенно листовете от велпапе на покрива подлежат на деформация от температурата. Следователно покритието започва да пропуска влагата през себе си. Това се отбелязва при фугите на покривните модули. На практика има и други случаи. Преминаването на влага се появява на местата, където велпапето е фиксирано към гредите. Това е така, защото след изтичане на времето затягането на винтовете отпуска.

Шайбите могат да се счупят напълно. Попадането на вода под покрива е изпълнено с факта, че гредите започват да гният. И тогава те се сриват напълно. И заедно с тях се срутва и рамката на покрива.

Експертите казват: ако инсталацията е направена правилно, тогава неочаквани моменти няма да се появят. В края на краищата висококачественото покритие може да защити структурата от всякаква влага. Изглежда, че няма нужда да се прави хидроизолация. На теория това е правилно. Но се появява влага. Това може да бъде просто утаяване или кондензация. Може да се образува на покрива отвътре. Това се дължи на различните температури в сградата и извън нея. Какво ще се случи, ако премине наклонен дъжд, сняг с бурен вятър - ще се появи влага.

Вероятността от прояви на конденз ще бъде още по-голяма, ако инженерните мрежи преминат през таванското пространство. Входовете им в пространството не бяха запечатани. Това може да бъде тръбопровод за топла вода, отопление, вентилационни канали, комини от камини. В крайна сметка медиите, които циркулират през тръбопроводи, имат различни температури. Понякога се увеличава.

Тази температурна разлика загрява въздуха тук. Което допринася за образуването на конденз. Но основното условие за покрива е липсата на влагоустойчивост, здравина, устойчивост на температура. Кондензът може да се отдели, като се използват предвидените празнини. За да бъдат тези пропуски, е необходимо да се постави хидроизолацията в необходимата форма. Това е, което ще направи възможно в бъдеще да се елиминират появата на недостатъци.

Заключение: монтажът от велпапе се извършва с припокриване. Най-трудното е да се хидроизолира тръбната фуга. Хидроизолацията на комина е важна, отговорна работа. Проникването на вода през фугата между комина на покрива и велпапето води до катастрофа. Тръбите на покрива, направени от велпапе, трябва да бъдат оборудвани най-внимателно.

Избор на материал

Необходимо е да се направи хидроизолация. Нека бъде бюджетна и краткотрайна опция за хидроизолация. Например, полиетиленов филм. Но има още по-добри материали, можете да ги изберете. Изборът може да се извърши в тяхна посока. Когато избирате материал, човек трябва да се ръководи от свойствата с висока якост. Тези качества се притежават от полиетиленовите видове мембрани, те са подсилени. Има ли още:

 • полипропиленови филми;
 • антикондензационни мембрани. Те съдържат слой от вискозно-целулозен нетъкан материал. Слоят абсорбира излишната влага.

Също така за неизолирани метални покриви от велпапе е подходяща хидроизолационна мембрана с името Ondutis RV. Хидроизолацията е ключът към издръжливостта на сграда, не само частна, но и всяка сграда. Основното нещо е да изберете правилно материала. Предимството на хидроизолацията е практичност, износоустойчивост. Избраният материал отговаря на тези показатели. Заедно с хидроизолацията, велпапето ще осигури на покрива необходимата защита.

Хидроизолацията под велпапе е оборудвана отгоре на слой топлоизолация. Операция се извършва преди работа с покритие - велпапе. За хидроизолация се използват мембранни филми. Те са устойчиви на екстремни температури, излъчване на слънчевите лъчи, негативно въздействие на околната среда и метеорологични условия. Ако собственикът не хидроизолира велпапето, той осъжда покрива на смърт. В крайна сметка срокът на използване на такава конструкция е почти два пъти по-малък от този на покрив със защита.

Настилка с изолация на скатни покриви

Частните жилища рядко са плоски покриви. Повечето обекти са със скатни типове. И тук е необходимо стриктно да се спазва мярката.

Ефективен е скатен покрив с оптимален наклон от 20%.

Отдолу, фиксирана върху контрарешетката на велпапето, има хидроизолация, в посока на падане - изолация, след това пароизолация и вътрешна довършителна облицовка.

Целият слой е необходим не само за задържане на топлина в тавана. Той заглушава уличния шум.

Ако не беше този слой, тогава би било невъзможно да седнете на тавана по време на летен душ.

Какво е покривна торта и защо е необходима?

Формата и размерът на всеки покрив се определя от неговата поддържаща система, която се състои от греди на гредите. А външният вид и производителността се осигуряват от структурни елементи и покрития, които са закрепени върху рамката на гредите.

Именно тези слоеве, започвайки с изолация от различни видове и завършвайки с довършителни работи (в този случай това е велпапе), и е обичайно да се нарича покривна пай.

Какви функции изпълнява?

 • Осигуряване на вентилация на рамката и фиксиране на финишното покритие - слоевете на решетката и контрарешетката са отговорни за това вътре в „питата“;
 • Парна бариера;
 • Поддържане на топло на закрито;
 • Защита срещу валежи, атмосферна влага и вътрешна кондензация.

Този списък може да бъде разширен, ако вземем предвид факта, че заграждащите конструкции, противообледенителните системи, улуците и декоративните елементи, дори интериорната декорация, също са част от покривната пита.

В същото време „рецептата“ на пая може да се различава значително в зависимост от формата на покрива или планираното декоративно покритие, както и от предвидения режим на използване на таванското пространство. Например, плоският покрив няма да се нуждае от елементи, задържащи сняг, и като оборудвате студено таванско помещение, можете да направите без топлинна и парна бариера.

Монтажът на покривна торта е отговорна задача. Трябва да обърнете голямо внимание на всеки от неговите етапи, осъзнавайки, че грешка в подреждането на някой от компонентите ще доведе до проблеми с работата на покрива като цяло.

Покривно устройство. Покривна торта

Справка! Изчислено е от строители и отоплителни инженери, че 20 процента от топлината от къщата преминава през покрива.

Оказва се, че хората използват ценно гориво, особено природен газ, за ​​отопление на въздушния басейн. Подпомагане на индустрията да създаде парников ефект. Топлината се извежда през предметите, които таваните имат. Те не са изолирани, те се използват неефективно.

Хората започнаха да мислят и днес е ясно, че има активна атака срещу нерационалните отпадъци от топлината на дома. С успех. Значително количество топлинна енергия може да бъде запазено в таванските къщи. Дължи се на покривната торта, изработена от различни материали. За да потвърдите тези думи, помислете от какво се състоят:

 1. Покривна торта се формира от няколко разнородни материала с различни технологични характеристики.
 2. Най-важният слой е велпапе, което създава условия за формиране на най-добрите експлоатационни характеристики на покривната торта. Не му позволява да се намокри по време на дъжд, сняг, разтопена вода и т.н.
 3. В помощ му е хидро-бариера - вид уплътнение между топла торта и метални профилни листове.
 4. Освен това изолацията се намира в покривната система. Неговата задача е да не пропуска топлинна енергия в атмосферата и да не пропуска студен въздух в тавана.
 5. Последните слоеве, пароизолация, регулират отстраняването на парите от таванското помещение. Още по-ниско е довършителният материал, който създава креативен интериор на тавана.

Убедени сме, че всеки елемент от покривната торта изпълнява своя собствена профилна функция. И колкото по-рационално са избрани слоевете, толкова по-добре ще работи покривната торта.

Устройството на топъл покрив от велпапе на плоски покриви

Технологията за инсталиране на топъл покрив на плоски покриви не е отишла далеч. Съществувал е и преди, но с появата на иновативни материали не е станал по-лош, а по-добър.

Профилираният лист се използва в големи обеми при изграждането на плоски покриви за офиси, частни къщи, сгради на малки и средни предприятия, складове.

Плоските покриви са:

 • традиционен;
 • инверсия.

Тяхната структура включва основи, които са подложени на силови натоварвания. Не може да бъде

 • стоманобетонни подови плочи
 • велпапе
 • или друга основа.

Ако има стоманобетонен под, първо се прави циментова замазка с малка дебелина, отгоре се поставя нагревател, след това хидроизолационен слой. Финишното покритие е покривен филц, излят с нагрет битумен мастик.

Това е традиционният метод с ограничен брой слоеве. Ако няма изолация на бучки, тогава се използва слой експандирана глина.

През последните години те започнаха да се използват като материал, парен слой.

Те започнаха да се интегрират в топла пита

 • стъклен плат
 • геотекстил
 • други материали.

Нещо повече, насипната изолация започва да се използва като материал, който оформя склоновете на покрива.

В средата направете слоя по-дебел, намалявайки го към корнизите.

Инверсионните конструкции са подредени върху готови покриви. Върху тях са разположени градини, подредени са тераси.

изолация на плосък покрив
Топла торта с плосък покрив

Изборът на изолация

Процесът на работа с различни възгледи е различен. Ето защо, преди да започнете работа, е необходимо да вземете предвид всички нюанси и да изберете един от нагревателите, съществуващи на пазара. Например, листове от експандиран полистирол се монтират по-лесно от всички други опции. Те се поставят плътно между гредите или се залепват директно към таваните. Принципът на действие е прост и не изисква допълнителни инструкции.

Изолационната полиуретанова пяна се напръсква върху повърхността със специално оборудване, като цялата работа се извършва от специалисти на трети страни. Участието на собственика на къщата в процеса на изолация е минимално.

Минерална вата

Работата с минерална вата е малко по-трудна. В същото време това е един от най-ефективните начини за изолиране на покрив от велпапе. Инсталацията отнема малко повече време от предишните изгледи. Освен това ще трябва да закупите хидро- и пароизолационна мембрана.Тези елементи са неразделна част от работата с минерална вата.

Тъй като материалът е порест, той лесно абсорбира влагата и конденза. При продължително излагане започват процесите на гниене и образуване на плесени. За да се предотвратят тези процеси, се използват слоеве хидро и пароизолация. Долният слой на мембраната не позволява кондензация от вътрешността, горният слой предотвратява кондензацията на влага от вътрешната страна на профилирания лист.

Ако стъпка по стъпка разглобявате етапите и технологията на работа, тогава не е трудно да се извърши изолация с този материал. Редът на слоевете трябва да се спазва внимателно. Ако разгледаме покривната изолация "пай", започвайки от велпапе, тогава тя изглежда така:

 • хидроизолация (като правило това е хидроизолационна мембрана);
 • слой изолация, в този случай минерална вата;
 • слой от пароизолационна мембрана;
 • вътрешна декорация (този слой не е задължителен и се прави според нуждите).

Следващата стъпка е да изберете формата на изолацията. Минералната вата се представя на строителния пазар в две форми: на руло и на листове.

Всички части се регулират на разстоянието между гредите. Най-удобният начин за работа е използването на бояджийски нож. Закрепването се извършва с найлонова резба, както и с 50мм * 50мм релси за допълнителна, напречна изолация. Задължително шпора между гредите, като същевременно запълва всички кухини и пукнатини. Не се препоръчва компресиране на минерална вата, поради което маркирането и подготовката на листове трябва да се извършват възможно най-големи. Слоят мембрана за бариера срещу пара е фиксиран отгоре и затворен, ако е необходимо, с довършително, декоративно покритие.

Опции за изолация на плосък покрив отвън и отвътре

Гъвкавостта на изолацията на такива покриви е очевидна. Но те имат един недостатък. Няма система за греди. Тоест, синусите между гредите. Има много опции за изолация както отвън, така и отдолу. Изберете най-добрата изолация и я закачете, например, на бетонен под с помощта на пластмасови дюбели. След това изолацията се покрива със специален циментов разтвор, боядисан или варосан.

Задача номер едно: Добре е да се организира кръстовището на отстраняването на водата, изхода на пара. Работете върху хидроизолационното устройство

изолация на покрива на къщата
Изолация на плосък покрив

Изолация на гаража от велпапе


Както знаете, преобладаващото мнозинство от собствениците на автомобили използват гаража през цялата година. Гаражът, в който се държи колата както през лятото, така и през зимата, трябва да бъде добре изолиран. Разбира се, най-добре е температурата на въздуха в гаража през зимния сезон да е между един и пет градуса под нулата. Въпросът за затопляне на гаражното пространство трябва да бъде решен дори на етапа на неговото изграждане, въпреки че топлоизолацията на гаража, дори ако старата сграда не е толкова проблематична.

Преди да започнете процеса на изолиране на гараж от велпапе, е необходимо да изберете най-добрия материал за топлоизолационното устройство. Най-често се използват следните изолационни материали:

 • На базата на минерални влакна;
 • Плочи от експандиран полистирол;
 • Течна полиуретанова пяна.

Как можете да изолирате гараж със собствените си ръце?

Необходимо е да се изолират стените на гаража от велпапе в самия гараж. За това се препоръчва да се използва изолация от листове.

Трябва да се направи следната работа:

 1. Първо, е необходимо да се прикрепи топлоизолационен филм към стените на гаража. Той няма да позволи на натрупаната топлина да напусне гаража, а също така ще предотврати образуването на конденз.
 2. След това листове от полистирол или изоплекс трябва да бъдат залепени със специално лепило към самия профил, а фугите трябва да бъдат разпенени с помощта на полиуретанова пяна.

По същия начин трябва да изолирате гаражната врата. Тъй като те могат да станат проводници на студ и влага. Но за да се монтира изолацията на ролката, препоръчително е първо да се изгради рамка от релси.Изолацията на покрива на гаража е най-добре да се направи, след като рамката е готова, но профилът все още не е положен на самия покрив.

Как да направите изолация с полиуретанова пяна

Това е високотехнологична технология за изолиране на всякакви конструкции на частни къщи. За да се създаде последователност, е създадено и се продава оборудване, с помощта на което могат да бъдат изолирани както вертикални, така и хоризонтални конструкции.

Използва се методът на издухване или изливане. По-продуктивно е да се използва методът на пръскане, който се случва:

 • запълване на всички празнини от всякакъв размер;
 • разширявайки се в обем, създава солидно, трайно покритие.

Полиуретановата пяна се получава чрез смесване на полиол и полизационат, които са в течно състояние. Смесването става без достъп на кислород по време на пръскането. Нанесете консистенция върху структурни елементи с пистолет. Охлаждайки се, материалът увеличава обема си няколко пъти.

Важно! Полиуретановата пяна е универсална изолация. Използва се за изолация на стени, тавани, подове, покриви

Характеристики и цена на лагерния профилиран лист

купи лагерен профилиран лист

Производството на профилиран лист с носещи свойства е направено от поцинкован метал (просто поцинковане) и с полимерно покритие (цветни). Днес металопрокатните заводи произвеждат главно поцинковани продукти от различни суровини Руско производство. Поцинкованата носеща велпапе за подове традиционно се използва за готови относително евтини конструкции и за изграждане на хангари, складове, промишлени сгради.

Носещият профил лист с полимерно покритие може да бъде произведен във всяка цветова схема и е добро решение за използване като покривен и фасаден материал за външна декорация на големи промишлени съоръжения. Качеството на профилирания лист и неговата цена зависи от дебелината на метала, височината на профила и наличието на цветно полимерно покритие (обикновено поцинковане е по-евтино от полимера). Колкото по-дебел е металът и колкото по-висок е профилът, толкова по-скъп е крайният продукт.

Лагер велпапеЦенаУсловия за ползване
Поцинкована лагерна профилирана ламаринаЦена от 225 рубли на м2от 3 до 10 години
Профилиран лагер с полимерно покритиеЦена от 280 рубли на м2от 10 до 30 години
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни