Едноетажна къща, външна изолация на стени с дървени стърготини. Изолация на къщата с дървени стърготини


Какво представлява бетонът от дървени стърготини и къде се използва

Материалът се основава на силни марки цимент. При смесване с пясък, минерализатори, както и дървени стърготини, се получава този строителен материал, който има висока гъвкавост. Днес от него се правят разнообразни дизайни, които се използват и за изолационни цели. Но основният диапазон на приложение, разбира се, е ниското частно строителство. В този случай стърготини бетон се използва както за изграждане на жилищни сгради, така и за изграждане на съседни сгради и конструкции.

Класовете M5 и M10 имат недостатъчна якост за изграждане, като се използват за изолационни цели. Що се отнася до марките M15 и M20, те са достатъчно силни за изграждането на къщи.

Важно! Колкото по-органичен компонент в такъв бетон, т.е. дървени стърготини, толкова по-ниска е неговата якост, но в същото време по-високи изолационни качества. Ето защо такъв материал се използва за изолиране на мазета и други вече издигнати помещения. С увеличаване на дела на пясъка и бетона се увеличава не само якостта, но и водоустойчивостта, както и устойчивостта на замръзване. Тези видове материали са добри за предотвратяване на корозия на подсилващи елементи.


Технология за приготвяне на стърготини от бетон

Направата на бетон от дървени стърготини със собствените си ръце изобщо не е трудна. Основното нещо е да се запасите със суровини и устройства за смесване на сместа. За работа ще ви трябва:

 • контейнер за приготвяне на разтвор;
 • строителен смесител или перфоратор с подходящо закрепване;
 • достатъчно количество дървени стърготини, цимент, глина или вар, кварцов пясък, вода.

Може да се използва бетонобъркачка. За да се приготви готов разтвор, суровините могат да се дозират чрез претегляне, но е по-удобно да се направи съставът на бетон от дървени стърготини с прости средства, пропорциите на обема в кофи по марки могат да се видят от следната таблица:

В предложеното изчисление като основа се взема постоянно количество дървени стърготини. Консумацията на всички останали компоненти идва от целта за получаване на стърготини от конкретна марка и определена плътност. Така че, по-малко плътният бетон служи като топлоизолатор; за изграждането на носещи конструкции е необходимо да се използват материали с по-висок клас. Ако е необходимо, знаейки специфичното тегло на изходните материали, е възможно да се преизчислят пропорциите на стърготини от бетон на 1 m³ от готовия състав.

По отношение на самата процедура за приготвяне на сместа тук има някои нюанси. Първо се приготвят две отделни композиции:

 • смес от сухи компоненти, състояща се от дървени стърготини, цимент и пясък, добре смесени;
 • разтвор от глина или вар във вода.

Смесването на тези части може да се извърши ръчно или в бетонобъркачка. Условието е да се получи пластмасова хомогенна маса. Той не трябва да тече и в същото време не трябва да се руши при компресия. За да се получи най-добрата якост и плътност на материала, както и за да се противодейства на появата на гъбички, към разтвора се добавят гъби, насекоми, плесени, готварска сол, алуминиев сулфат, водно стъкло, калциев нитрат. Пропорциите на дървени стърготини за монолита и производството на блокове са еднакви.

Предимствата на стърготини бетон

 • Бетонът от стърготини може да бъде направен самостоятелно;
 • Ниското тегло ви позволява да спестите време и пари за изграждането на мащабна основа;
 • Подобно на блоковете от силикат или пяна, бетонът от дървени стърготини е изключително лесен за обработка. Ако е необходимо, можете лесно да отрежете излишното от него, за да се впише идеално за зидария;
 • Материалът има висока паропропускливост, което позволява на стените да "дишат";
 • Ниска топлопроводимост и устойчивост на влага се постига чрез промяна на процента на органични и неорганични компоненти;
 • Екологична чистота. Всички компоненти на стърготини са от естествен произход. Неговата безопасност е много по-висока от тази на шлаковите блокове;
 • Огнеустойчивост;
 • Способността да се работи самостоятелно, без да е необходимо да се включват професионални строители. Естествено, за това трябва да се спазват правилата;
 • Когато изолирате сграда или я реконструирате с дървени стърготини, не се изисква укрепване на основата;
 • Материалът има дълъг експлоатационен живот. И в къщи, построени от него по всички правила, има не само топлина, но и много добра звукоизолация.

Стърготини бетон блок - какво е това?

За да имаме най-ясната идея, нека започнем с запознаване със състава на материала и се опитаме да разберем: как можете да повлияете на неговите характеристики дори на етапа на производство.

Съставът на материала и основните му свойства

Основните суровини за производството на дървени стърготини са:

 1. Стърготини;
 2. Вода;
 3. Пясък;
 4. Цимент;
 5. Лайм.

Характеристиките на състава и употребата на компонентите са както следва:

 • Водата трябва да бъде пречистена и да отговаря на изискванията на GOST (за киселинност, например и други показатели).
 • Циментът се използва с клас най-малко 400. Колкото по-висок е класът на цимента, толкова по-плътен ще бъде завършеният блок. Това е основното свързващо вещество.
 • Пясъкът обикновено е кварцов.
 • Стърготини - пълнител. Препоръчително е да се използва продукт от преработка на иглолистен дървен материал, тъй като сместа с такъв пълнител се втвърдява по-бързо. Смърчовите стърготини са идеални.


Състав на стърготини от бетон

Мнозина ще зададат въпроса: как бетонът от дървени стърготини може да бъде издръжлив, ако съдържа органични вещества, които са уязвими на биологични ефекти? Всичко е изключително просто.

За да се неутрализират ефектите на водоразтворимите захари, най-често се използват химически добавки. По-точно дървеният материал е предварително обработен.

Можете да използвате 10% варов разтвор. Пръска се и се оставя да действа 3-4 дни, като непрекъснато се смесват суровините.

Използва се и течно стъкло, амониев сулфат. Точната рецепта за бетон за дървени стърготини не е установена, следователно пропорциите на съставките за всеки производител са различни, което директно осигурява разлики в характеристиките на продуктите.

Забележка! Ако искате да увеличите якостта, добавете още цимент и намалете количеството вода. Фракцията на дървени стърготини също ще повлияе на показването на основните свойства. С увеличаване на теглото и плътността, устойчивостта на замръзване и други експлоатационни характеристики също се увеличават.

Сега нека се запознаем със свойствата на продуктите.

Какво представлява бетонът от дървени стърготини: основните качества на материала:


Топлопроводимост на стърготини бетон

Термичната ефективност на материала е очевидна. В това отношение бетонът от стърготини е един от лидерите. Коефициентът е от 0,07 W * ms. Максималната стойност по правило не надвишава 0,2W * ms.

На бележка! По време на експлоатацията на сградата стойността ще бъде малко по-висока, тъй като естествената влажност ще има своя ефект.


Плътност на стърготини бетон

Степените на плътност се определят от стойности от D400 до D800.
В съответствие с тези показатели блокът от дървени стърготини може да се използва в различни области на строителството, от изолация до изграждане на стени.

Заедно с плътността, коефициентът на топлопроводимост също се променя. Ще говорим за това по-подробно по-долу.

Снимката показва тази зависимост.


Колко опасни са дървените стърготини от бетонни къщи?

Въпреки съдържанието на дървени стърготини, блокът от дървени стърготини не изгаря, поради наличието на циментово свързващо вещество в състава.


Екологичност на продуктите

Вече говорихме за състава и успяхме да се уверим, че материалът не съдържа отровни компоненти. Освен това GOST установява ограничения върху съдържанието на химични компоненти. Това се отнася за регулаторни добавки под формата на водно стъкло и калциев хлорид.


Марка на устойчивост на замръзване

Марката за устойчивост на замръзване е отговорна за способността на материала да издържа последователно на процесите на замразяване и съответно на размразяване.
 • За бетон от дървени стърготини е характерен показател от 50 цикъла. Но това е характерно за по-плътните продукти.
 • Минималната стойност не трябва да бъде по-малка от 25 и това се отнася само за блокове, с които ще бъдат издигнати външни стени.
 • За топлоизолационни продукти степента на устойчивост на замръзване не е стандартизирана.


Водна абсорбция

Хигроскопичността не е пощадила бетонните стърготини, той абсорбира активно влагата и трябва да бъде защитен от неговите ефекти. Влагата може не само да намали стойностите на характеристиките, но и да унищожи продукта.


Ще диша ли къща от бетон от дървени стърготини?

Да, ще го направи. Блокът от дървени стърготини е паропропусклив материал.


Звукоизолираща способност

Стойността на звукоизолацията е около 0,6 и това е достоен показател. Най-висок капацитет се открива в по-малко плътните продукти.


Сложността на производството, възможността да се направи у дома

Производственият процес не е сложен, продуктите могат да се произвеждат на ръка. По-долу ще говорим за това по-подробно и ще разберем как да направим бетонни блокове от дървени стърготини.


Сложност на строителството

Поради големите си размери времето за строителство е значително намалено. Продуктите не са трудни за използване. Работата може да се извърши самостоятелно.

Общи характеристики на дървения блок
Общи характеристики на дървения блок

Разновидности на материала

Бетонът от стърготини няма много широка класификация, но все пак има разновидности на продуктите.

Нека разгледаме по-подробно:

 • Бетонът от дървени стърготини може да бъде произведен под формата на преграда или стенен блок. Стенният продукт се използва при изграждането на стени, както вътрешни, така и външни. Преградни блокове съответно се използват при изграждането на дялове.
 • Блоковете могат да бъдат плътни или да имат кухини с различна форма и в различни количества. Те също могат да бъдат глухи и напречни.

Кухите продукти са по-леки, топлинната им ефективност е по-висока, но показателите за якост и средна плътност са по-ниски.

Основната класификация е разделянето на материала в съответствие с неговото предназначение.
 • Изолацията на стените с дървени стърготини се извършва с помощта на топлоизолационен тип материал. Плътността му е не повече от 400 kg / m3, но топлопроводимостта не надвишава 0,11 W * ms. Ето защо изолацията с дървени стърготини е дори по-популярна от изграждането на стени, използващи го.

И не се използват само продукти. Монолитен бетон от дървени стърготини може да се използва например при монтиране на замазка или запълване на рамката.


Изолация на стени с дървени стърготини

 • Ако решите да използвате материала при изграждането на сграда, обърнете внимание на структурните продукти, степента им на плътност достига 800 (kg / m3). За ниско строителство тази стойност е напълно достатъчна.

И видеоклипът в тази статия ще ви разкаже за полагане на бетонни стени от дървени стърготини.

Снимката по-долу показва някои размери бетон за дървени стърготини.


Размери на някои продукти

Положителни и отрицателни аспекти на продуктите

Положителни аспекти на материала:

 • Висока топлинна ефективност на продуктите;
 • Доста добри показатели за плътност и якост на натиск;
 • Екологичност на състава и огнеустойчивост;
 • Ниска цена за продукти;
 • Способността за звукоизолация, паропропускливост;
 • Леко тегло на материала;
 • Лекота на производството;
 • Големи размери на продукта;
 • Лесно боравене.


Предимства на дървените блокове

Недостатъци:

 • Повишена хигроскопичност;
 • Склонност към свиване;
 • Наличието на занаятчийски индустрии увеличава риска от закупуване на нискокачествени продукти;
 • Дългосрочно за достигане на силата на марката, която може да достигне 90 дни;
 • Не много добрата геометрия на продуктите прави невъзможно избягването на довършването, дори ако сградата е стопанска постройка.

Недостатъци на стърготини бетон

 • Блоковете от този материал са пружинирани по време на монтажа и запазват това състояние дълго време. Деформацията е малка, но присъства;
 • В много случаи материалът няма собствени изолационни свойства и е необходимо да се извърши допълнителна хидро- и пароизолация;
 • Материалът придобива якост за много дълго време - три месеца след производството;
 • Необходимостта да се фокусираме върху качеството. Бетон от дървени стърготини може да се направи дори при занаятчийски условия, така че технологията често не се спазва. Затова купувайте такива материали само от онези продавачи, в които сте уверени, или правете всичко сами при спазване на всички правила;
 • Стените от дървени стърготини не са много здрави, следователно е необходимо само да се монтира нещо, което ще има сериозно натоварване върху тях с добро закрепване;
 • В къщите за дървени стърготини поддържането на постоянна влажност под 75 процента е важен фактор. По същата причина използването на този материал в региони, характеризиращи се с постоянна висока влажност, е нежелателно.

Едноетажна къща, външна изолация на стени с дървени стърготини.

Стени на къщата:

Най-добре е да направите външните стени от облицовъчни тухли. Ще бъде по-евтино, ако

използвайте една и половина или двойни тухли. Евтино и високо качество за използване

една и половина бяла пясъчно-варова тухла.

Силикатната тухла е екологичен материал, тъй като се състои от: 90%

кварцов пясък, 10% въздушна вар и вода. Добавя се и пигмент (багрило),

да се правят пясъчно-варови тухли от всякакъв цвят.

Правим пълнежа в половин тухла. По-евтино е да използвате бяло като подложка

една и половина тухла от по-нисък клас от предната. И евтино е.

Между лицето и подложката правим кухина от 200 - 300 мм (колкото по-дебела, толкова по-добре) и нейната

запълнете с дървени стърготини бетон. Предната и задната зидария служи като постоянен кофраж за

дървени стърготини бетон.

Нюанс: защо основата и мазето на къщата са изолирани? Помислете само за една от причините

- така че студът да не се издига нагоре по стената на къщата. Тоест, ако не сме строили

тогава върху него бяха поставени изолирана основа и мазе и стените на къщата с изолация

може да има малко смисъл от изолацията в стените.

Мразът върху замръзналия цокъл ще се издигне нагоре и зад изолацията, заедно

вътрешна стена. Може да се окаже, че вътрешната стена в къщата на първия етаж

близо до пода ще бъде замръзнал, ще се появи конденз и мухъл.

С други думи, ако сланата се издигне от замръзналото мазе, тогава

вертикалната изолация в стената няма да я спре.

„Колко лесно е да спестите повече от 30% от изграждането на къщата си“

Автор:

Алексей Жигулев. Уебсайт: https://stroyimdom.com

Страница 6

Изходът от тази ситуация е много прост и евтин - ако нашата основа и мазе не са

изолирани, тогава просто трябва да отрежете замръзването от основата топло и трайно

материал - черупка, пенобетон, арболит и други подобни.

В нашия пример полагаме първия ред подложка върху цокъл, който не е бял.

поддръжка на един и половина (тъй като провежда замръзване) и един ред топъл материал

(черупка, пенобетон, дървен бетон). Това е стотици пъти по-евтино от изолирането на основата и

сляпа зона.

Оказа се - отдолу замръзването беше отрязано от основата с топъл материал (подложка). Между лицето

(бяла тухла и половина) и бетон от дървени стърготини се изсипва с пълнеж, по него няма да се издига слана

нагоре.

Завързваме предната и задната зидария, използвайки зидана мрежа с дебелина 3

mm, точка на окото 50 на 50 mm или 100 на 100. Един под може да бъде завързан 3-4 пъти с мрежа.

Бетоновата смес от дървени стърготини е много по-лека от конвенционалния бетон и следователно може да бъде изградена

напълно един етаж и след това изсипете стърготини бетон вътре.Мрежата за зидария ще се свърже

облицовъчна зидария с подложка и бетон от дървени стърготини няма да може да изцеди стената.

Съставът на бетоновата смес от дървени стърготини:

една кофа цимент (M 400), две кофи пясък, 7 - 8 кофи

дървени стърготини, малко мляко от вар. Стърготините могат да бъдат уплътнени (вибрирани) с обикновени

пръчка в процеса на наливане.

Покрив:

По-евтино е да направите дървен покрив.

Покрив:

Добър покрив, изработен от ондулин - той се е доказал добре.

Тайни:

Естрадите в къщата могат да бъдат направени и от дървени стърготини - това е много евтино, качествено и практично.

Повече подробности тук - hTTp://sTroyimdom.com/sekreTi-v-sTroiTelsTve/sTyazhka-iz-opilok

Фондация:

Тъй като стените на къщата са сравнително леки, подовата настилка на къщата е дървена, основата ще бъде

не изпитват значително натоварване. Ако на вашата строителна площадка няма мразовити

издигане, тогава можете да направите обикновена плитка основа - това няма да струва

скъпо.

Ако земята, върху която ще стои къщата, не изпитва равномерно измръзване, тогава

можете да направите две опции (изберете коя опция ще бъде по-евтина):

„Колко лесно е да спестите повече от 30% от изграждането на къщата си“

Автор:

Алексей Жигулев. Уебсайт: https://stroyimdom.com

Страница 7

- Изолирайте плитко заровената основа и сляпото място около къщата.

- Направете обикновени наводнителни купчини (колоновидни

фондация).

С други думи, под нашата бъдеща, плитко заровена основа ние пробиваме

в земята (с ръчна бормашина) няколко дупки на дълбочина под нивото на замръзване на земята,

поставете метална рамка и я запълнете с бетон.

След това, на върха на нашите наводнени пилоти, ние правим плитка основа, която вече е

ще се нарича грил.

.

Изработване на дървени стърготини бетон със собствените си ръце

На първо място, трябва да решим какъв вид дървесина ще се използва. Работата е там, че по време на реакцията на алкална среда, която е цимент, с дървени стърготини се образуват захари, които предотвратяват бързото втвърдяване. В този случай борът и смърчът схващат най-бързо и най-дълго лиственица.

За да се намали времето за втвърдяване, е необходимо да се намали количеството на водоразтворимите вещества в дървените стърготини, като се държат на слънце в продължение на няколко месеца или във вода. Процесът може да се ускори чрез обработка на дървени стърготини с разтвор на водно стъкло или калциев хлорид. Последният се използва главно за иглолистни дървени стърготини, но първият е много по-гъвкав и може да се използва с всички видове дървесина.

Този метод се нарича минерализация и позволява на бетонните стърготини да изсъхнат за един ден, което ще позволи на блоковете да се съхраняват. Е, след една седмица те могат да бъдат използвани в строителни работи.

Пропорциите зависят от здравината на бетонните стърготини. Колкото по-висок е последният материал, толкова по-малко вода се добавя. Трябва да разберете, че самите дървени стърготини поглъщат много вода, следователно, когато се добавят последните към марките M5 и M10, са необходими около 350 литра на кубичен метър. В случая на здравите версии M15 и M25, разходът е намален до 250 литра за същия обем. Що се отнася до другите компоненти, тяхната консумация обикновено е както следва (дървени стърготини, пясък, цимент, вар или глина):

 • М5 - 4: 1: 1: 4
 • М10 - 4: 4: 2: 3
 • М15 - 4: 7: 3: 2
 • М20 - 4: 10: 4: 1

Най-лесният начин за приготвяне на разтвор е смесването на всички съставки, след което постепенно се добавя вода с помощта на лейка с паралелно смесване с помощта на същата лопата. Според една от алтернативните технологии бетонната смес първо се смесва с дървени стърготини, а след това се добавят останалите компоненти и, ако е необходимо, вода. Ако не искате да правите всичко на ръка, тогава може да се закупи миксер, но цената му надвишава 40 хиляди рубли.

Важно! Можете да проверите готовността на сместа, като стиснете фрагмент от нея в юмрука си.При изстискване водата не трябва да изтича от разтвора, но самата бучка не трябва да се рони, когато отворите ръката си.

Готовата смес обикновено се излива в предварително подготвени кофражни блокове. По-добре е да го накиснете вътре с вода, така че по-късно да бъде по-лесно да се отстрани. Самата храна се изяжда за четири дни. Е, изсушаването на блоковете трябва да се извършва в течение, като същевременно се поддържа малко разстояние между строителните елементи. Размерите на блоковете, като се вземе предвид факта, че тяхното производство често се практикува занаятчийски и за собствени нужди, могат да бъдат много различни. Въпреки това, обикновено дебелината е не по-малка от 140 милиметра.

Можете да проверите силата на замразените блокове, като ги пуснете от височина до метър. Структурата на материала е такава, че върху него не трябва да остават следи.

Важно! Преди това използването на вар беше оправдано от гледна точка на икономията. Сега обаче този материал започна да струва същото като бетона, така че практиката на добавянето му към циментова замазка постепенно се превръща в минало. Освен това варовикът увеличава времето за втвърдяване.

Технологията на полагане на изолация от дървени стърготини на тавана

След смесване на сместа, получената маса се излива отгоре от лейка с разтвор на меден сулфат или борна киселина. Водата за разтвора се взема в размер от 5 до 10 литра. Внимателното смесване на сместа и разтвора трябва да доведе до образуването на плътна бучка, която не се разпада и не отделя течност при натискане на ръка. Преди полагане върху цялата площ се поставя картон или пергамин, след което се разпределя циментово-дървесната смес, разтворът се набива в кухини и други труднодостъпни места. В рамките на две седмици изолацията трябва да се следи: доброто качество на стила се доказва от хрущенето при ходене и стабилността на слоя.

Изолация на тавана с дървени стърготини

Стърготините също могат да се смесват с глина като изолация на тавана. Пет кофи глина се заливат с вода и се смесват, докато се получи хомогенна маса. Към съд с дървени стърготини се добавя глинеста смес, докато съставът стане хомогенен, със средна плътност... Освен това, както в предишната версия, повърхността на тавана е покрита с филмово покритие, фиксирана със строителен телбод, разтвор от глинен дървен стърготин се нанася със слой от около 5 см за летни стаи, а за зимни стаи - нагоре до 12 см. Няколко дни са достатъчни за сушене, след което пукнатините се коригират с глина.

Полезно: Какво представлява напречната греда и как да се монтират стрели - специални термини за конструкция на корпус на рамката

Съвети за изграждане от дървени стърготини

 • Дебелината на вътрешните носещи стени трябва да бъде 300 милиметра или повече;
 • Техниката на зидария при използване на дървени стърготини като цяло е подобна на много по-популярните блокове от пяна;
 • Ако използвате налични в търговската мрежа блокове, опитайте да изберете опции със силен клас цимент и идеални геометрични параметри. Също така, опитайте се да издърпате дървените стърготини от блока. Ако е лесно да се направи това, е имало нарушения по време на производството и такива блокове не могат да се използват;
 • Бетонът от стърготини може да се полага както върху лепило за клетъчни материали, така и върху циментово-пясъчен разтвор. В последния случай става възможно коригирането на нередности;
 • Декорацията на външната страна на къщата може да се извърши по същия начин, както при другите сгради. Вътрешната декорация може да започне с мазилка, която ще лежи възможно най-сигурно, като се вземе предвид високата адхезия на материала;
 • В случай на монолитна конструкция от този материал, предварително намокреният кофраж с дебелина на стената най-малко 35 милиметра се подрежда на височина от 50 до 100 сантиметра. В този случай слоевете от дървени стърготини се поставят в него с дебелина 15 сантиметра, след което се набиват. След 2-4 дни кофражът се отстранява. В този случай той се пренарежда така, че да припокрива долния слой бетон с около 20 сантиметра;
 • Изграждането на дървени стърготини е желателно да се произвежда при постоянна температура от 20 градуса.По-добре е да направите това в началото на лятото, така че през есента сградата да придобие необходимата здравина.

Плюсове и минуси на изолацията от дървени стърготини

Разглеждайки въпроса за уместността на дървени стърготини като нагревател, ние отбелязваме, че материалът малко отстъпва по популярност други, съвременни видове изолация. За да разберем всички плюсове и минуси, на етапа на избора на подходяща изолация ще сравним основните характеристики на дървени стърготини с широко разпространената минерална вата. Така че, изберете изолация от дървени стърготини, ако търсите органичен, порест и естествен продукт с висока екологичност, отлична топло и звукоизолация... Според резултатите от тестове и прегледи на реални хора, изолацията на рамкова къща с дървени стърготини може да издържи от 30 до 40 години експлоатация. Материалът е умерено запалим.

Изолация на рамката с дървени стърготини

Минералната вата, за разлика от дървените стърготини, е неорганична по своята същност (но включва органични компоненти), влакнеста, топи се при 100 ° C, отделя прах и не може да бъде рециклирана. Да експлоатира минералната вата може да се използва като нагревател за около 30 години... В своите рецензии феновете на изолацията от минерална вата излагат аргументи за гниещи дървени стърготини и нашествие на гризачи в пространството на изолационния слой. Опитни строители обаче казват, че изолирането на къщи с дървени стърготини, изсушени и обработени с помощта на правилната технология, отрича всички биологични фактори на влияние. Стърготините като изолация са един от най-умните и полезни начини за изхвърляне на отпадъци след работа с дърво.

Полезно: Шперплат: основните видове и области на използване на материала

Разновидности на изолирани сгради, използвани смеси

Стърготините се използват като изолационен материал в процеса на изграждане на бани, едноетажни сгради, както и къщи с тавани. Освен това те могат да се напълнят по всяко време, след като сградата се е свила.

Препоръчва се старателно да се изсушат дървените стърготини преди извършване на работа, за това ще са достатъчни два месеца. Излишъкът от влага в естествените суровини може да послужи като място за размножаване на гъбички и плесени, които много бързо могат да се разпространят по стените.


Схема на изолация на стени с дървени стърготини.

В процеса на изолиране на къща или баня с дървени стърготини трябва да се осигури тяхното максимално втвърдяване. За такива цели е необходимо общата маса да се смеси с гипс, допустимото й количество ще бъде 5% от състава. Когато се приготвя такава смес, трябва да се помни, че това вещество се характеризира с бързо втвърдяване, поради което голямо количество разтвор не трябва да се разрежда наведнъж. Гипсът може да бъде заменен от евтини сортове цимент. Сместа с дървени стърготини гарантира лекота на работа и достатъчно дълъг период на сушене. След като абсорбира цялата влага от дървесните стърготини, циментът бързо ще се втвърди.

Изолацията с дървени стърготини често се свързва с повишен риск от пожар на фронтоните на сградите. Възниква поради необходимостта да се освободи място за дървени стърготини, в това отношение фронтоните, които носят противопожарната функция, се премахват. Липсата им може да причини силно течение, което е опасно, особено в банята, където всяка искра причинява ранно запалване. Често под прозорците се правят подвижни первази, които ще помогнат за лесно добавяне на дървени стърготини при необходимост.

Дървените стърготини като нагревателен елемент за къща и баня трябва да са големи, получени в процеса на обработка на дървесина на работещи дъскорезници. Производството на мебели произвежда ненужно малки суровини, които не са подходящи за разглежданите видове работа.

Сравнение на свойствата на стърготини бетон с други материали

Сега нека сравним дървения стърготин с други популярни строителни материали:

ИмотКерамзитобетонСтърготини бетонГазов блокПолистиролов бетон
Средна плътност, D400-2000250-800300-1200150-600
Клас на устойчивост на замръзване, циклиДо 30050150150
Топлопроводимост, W * ms0,14-0,50,07-0,190,08-0,40,05-0,17
Степен на якост, VM1.5-M200,5-9,51,5-150,5-3,5
Водна абсорбция18%15-20%25%5%
СвиванеНе е засегната1 мм / м20,3 мм / м20,3 мм / м2
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни