Изолация на блока от пяна отвътре: характеристики на работата


Технологии и принципи на блоковата изолация на ваната

Разглежданата категория материали запазва качествено топлината, не реагира на температурни спадове и проявява висока хигроскопичност. Единствената му слаба страна е, че изолационните свойства отстъпват на естественото дърво. Топлоизолацията на баня от блоковете отвътре е задължителна мярка, външното укрепване не е достатъчно, загубите на енергия ще доведат до увеличен разход на дърва за огрев.
Това условие се обяснява с факта, че за да се затопли напълно вътрешното пространство, е необходимо да се повиши температурата на всички структурни единици - под, таван, стени. За разлика от жилищните помещения, където отоплителните уреди винаги създават положителен микроклимат, банята се отоплява само няколко пъти седмично.

Тъй като повърхностната температура на блоковете е адаптирана за високи височини, панелите трябва да бъдат изолирани, за да се предотврати изгарянето на потребителите при случайно докосване. Вътрешната изолация се съставя според принципа на пай, тя задължително включва щайга, елементи за защита от пара и вода и вентилационна междина.

Дървесината, използвана за довършителни работи, трябва да бъде импрегнирана със защитни съединения. Касата, която служи като рамка за изолация, се сглобява от поцинкован метален профил или дървени греди, импрегнирани с антисептици. U-образните елементи са закрепени с поцинковани връзки. Ще ви трябват и дюбели за фиксиране - те осигуряват плътна връзка.

Навън

Основното натоварване лежи върху външната страна на къща или вана от пенобетон. Необходимо е да се покрият напълно недостатъците на клетъчния бетон и в същото време да се осигурят оптималните характеристики на цялата ограждаща конструкция.

Най-добрият вариант е топлоизолирана вентилирана фасада. Тя ви позволява да използвате изолация с ниска паропропускливост и надеждно да защитите пенобетона от външни фактори. Естетичният вид на вентилирана фасада също е основно предимство.

Могат да се използват изолационни материали:

 • базалтова вата, минерална вата;
 • целулоза;
 • експандиран полистирол;
 • юта чувствах.

Материали като полиуретанова пяна или екструдирана полистиролова пяна (EPS) са категорично неподходящи, тъй като не осигуряват адекватна паропропускливост, което може да доведе до силна влага в блоковете от пяна и бързото им разрушаване.

Повърхността на стената се обработва с почва и проникваща хидроизолация. По протежение на щайгата от дървен или метален профил се полага топлоизолатор. За да се предпази от външни фактори, изолацията е защитена с мембрана, която покрива цялата равнина на стената.

Монтирана е контра решетка, за да се образува вентилационна междина. Той фиксира паропропускливата мембрана и осигурява свободно движение на въздуха. Решетките на контрарешетката са прикрепени отгоре на първия слой, освен това всяка релса е разделена на две неравномерни части и е монтирана така, че между тях да има пролука от 10-15 см. Това ще осигури странично движение на въздуха.

И накрая, щайгата е монтирана за сайдинг, която е дъска, облицовка, PVC панели или метални стенни панели за вентилирани фасади.

Схема на изолация отвън с помощта на вентилирана фасада

Вентилационните пролуки са монтирани по долния ръб на фасадата и под покрива на покрива. Препоръчително е да ги затворите със защитни решетки, като се изключи проникването на гризачи в изолационния слой, което може да го развали.

Също така е позволено да се поставят стените на къщата с топлоизолация, последвано от мазилка. Основното нещо е да изберете необходимата дебелина на материала.

Вана

В случай на баня е разрешен опростен вариант на външна изолация. Сградата не винаги се експлоатира и няма смисъл да се оборудва скъпа вентилирана фасада. Достатъчно е да се извърши мокра мазилка върху избраната изолация.

Необходима е външна или вътрешна изолация на банята. Това намалява разхода на гориво и забавя процеса на охлаждане на въздуха в помещенията. Ако конструкцията не е изолирана, тогава ще отнеме няколко пъти повече време за затопляне на парната баня до желаната температура.

Сравнение на изолационни материали

Когато избирате довършителни материали, трябва да се ръководите от следните параметри:

 1. Хидроизолация.

Облицовката на стените трябва да е устойчива на висока влажност и пара.

 1. Устойчив на високи термични натоварвания.

По време на работа не трябва да има изкривяване, напукване или деформация на облицовката.

Довършителни материали за баня

 1. Пожарна безопасност.

Необходимо е да се избере материал, който няма да се възпламени дори при контакт с открит пламък.

 1. Екологичност.

По-добре е да използвате естествени материали, които не отделят вредни или токсични вещества при високи температури.

 1. Здравина и издръжливост.

Вътрешната декорация на вана от пяна блок се прави за повече от една година. Колко често ще изисква ремонт, зависи от тези критерии, така че изберете облицовка, която е по-малко податлива на механични, химични и термични повреди.

 1. Гладка повърхност.

Сервирането на набраздена или оребрена повърхност е проблематично и нарязването или нарязването може да навреди на вашето здраве. Когато купувате, обърнете внимание на външния вид на материала.

Изборът на изолатори за изолиране на стените на баня от керамзитобетонни блокове се основава на следните критерии:

 • лекота на инсталиране, възможност за бързо сглобяване;
 • функционалност;
 • топлоустойчивост;
 • спестяване на топлина;
 • хигроскопичност.

Най-популярното е термичните влакна, привлича с безопасност и гъвкавост - може да се използва както отвътре, така и отвън. Преди монтажа е необходима предварителна подготовка на стените - те се почистват от прах, мръсотия, мазилки. Последният служи и като допълнителна изолация.

Естественият ютов филц е лесен за инсталиране и няма специфични изисквания за условията. Това е ефективен, екологичен вариант. Пенопластът и минералната вата имат добри изолационни характеристики, те привличат със своята ниска цена, ниско собствено тегло и лекота на монтаж. Тук за предпочитане е минералната вата, тъй като тя не предизвиква интерес у гризачите.

Топлоизолация на баня от блокове
Изолирана експандирана глина се използва за изолиране на баня от блокове

Изолацията от експандирана глина все още е актуална, тъй като тя е течаща, тя може само да укрепи тавана и пода. Базалтовата вълна е огнеупорна, в нея не растат плесени и гъби, тя е издръжлива и екологична. Разширеният полипропилен се използва в тандем с фолио, тази комбинация може да издържи нагряване до 150 ° C.

Топлоизолация на баня от блокове от пяна: вътре, отвън, изолация на стени

Начална страница »Какъв е най-добрият начин за изграждане на баня» Баня от блокове от пяна »Как да изградим баня от блокове от пяна

Традиционно предимствата на блока от пяна са лекота, пожарна безопасност, дълъг експлоатационен живот и ниска цена. Успешната комбинация от описаните по-горе характеристики го прави един от най-често срещаните варианти при избора на материали за баня.

Изгражда се във възможно най-кратки срокове и не изисква значителни финансови инвестиции. В същото време свойствата на материала и на първо място порестата му структура са уязвими на студ и влага.

В банята, предвид спецификата на приложението, това изисква допълнителна изолация.Процедурата не се различава по сложност, тя може да бъде поръчана от специалисти или, след като се запознахте с основните точки, можете да я изпълните сами. Внимателната работа ще гарантира постоянен вътрешен климат, гарантиращ на хората топлина и комфорт.

При започване на процеса на затопляне на баня, приоритет трябва да се даде на стените. Тук основната роля играе вътрешната рамка, която осигурява надеждна фиксация на изолацията и други материали, използвани в процедурата на изолация. Изолацията се разпределя равномерно под рамката и след това конструкцията се обшива с хидроизолация. Най-често се основава на фолио и подобни компоненти, чиито характеристики предотвратяват изтичането на топлина от стаята.

Както подсказва името, материалът служи и като надеждна защита на стените и изолацията от влага. В никакъв случай не трябва да пренебрегвате хидроизолацията, в противен случай има голяма вероятност от мухъл, плесен и други неприятни моменти. Когато материалът е положен, стените на банята са обшити с дърво. Тук с равен дял от успеха може да се използва обикновена облицовка или рендосана дъска. Заедно с вътрешната декорация се използва и външна изолация на стени. Всички характеристики и етапи на двете процедури ще бъдат разгледани по-долу.

Важно: изолацията на стените по време на изграждането на баня от блокове от пяна може да не е необходима, особено ако се използва дебелина на блока, достатъчна за вашия климат. Вие решавате дали да изолирате или не, допълнителен материал ще ви помогне да претеглите плюсовете и минусите.

Нагреватели

На пазара има огромно количество материали за изолационни пеноблокови бани. Всеки от тях има свои предимства и недостатъци, които статията ще ви помогне да разберете. Така че, най-често те използват:

 • Стиропор. Един от традиционните материали за изолация. Напоследък се използва все по-рядко за стени, поддържайки топлината по-лоша от конкурентите. В същото време като изолация на мазе и фундамент изглежда най-добрият вариант;
 • Стъклена вата. С подходяща хидроизолация той е в състояние надеждно да защити стаята. В структурата му влизат отпадъци от производството на стъкло, пясък, филц. Като цяло той поддържа топлината добре, а недостатъците включват специфична миризма по време на процеса на стареене на материала;
 • Експандирана глина. Използва се за изолиране на тавани и подове чрез запълване на съответните зони;
 • Джута усети. Това е напълно естествен материал, който се произвежда от едноименното растение. В древни времена филцът се е използвал при производството на вретища и други продукти, след като е успял да отбележи отлични топлоизолационни свойства. Основното предимство на материала е отхвърлянето на влага. В резултат, заедно с изолацията, той изпълнява функцията на допълнителна защита срещу влага. Недостатъците включват крехкост, в резултат на което ленът се представя днес на пазара, при който юта се комбинира с лен за по-голяма здравина;
 • Базалтова вълна. Основното му предимство е отличното му фиксиране, което ви позволява просто да поставите материала под рамката, без да използвате дюбели и др. Това е минерален материал, резултат от обработката на някои скали. По-специално, както подсказва името, базалтовата вълна се добива от базалт. Днес именно тя притежава най-високия коефициент на топлопроводимост. Базалтовата вълна не подлежи на горене, гарантирайки пожарна безопасност;
 • Ековата вълна. Отличен избор за топлоизолация. Това е продукт, чиято структура се състои от целулоза, антисептици и антипирети. Когато го използвате, можете да се справите без бариера срещу пара, освен това мишките и плъховете не ядат материала. В Западна Европа и Северна Америка ecowool се използва отдавна, в Русия неговите предимства се проучват активно в момента;
 • Хидроизолация. Най-често това е фолио и материали, направени на негова основа.Осигуряват защита на материалите и стените от проникване на влага, като ги поддържат сухи;
 • Фолио пенополистирол. Днес един от най-популярните методи за изолация, при който полиетиленовата пяна е покрита отгоре със защитен фолио слой. Има предимствата на всички материали, описани по-горе. Той е издръжлив, лесен за поставяне и има дълъг експлоатационен живот. Сред недостатъците трябва да се отбележи възможността от корозия.
 • Течна изолация или полиуретанова пяна. Използва се сравнително наскоро, след като вече е отбелязал отлични уплътняващи свойства, топло и звукоизолация, абсолютна устойчивост на влага, почти безкраен експлоатационен живот. Прилепва добре към всякаква повърхност и не изисква създаването на рамка.

Независимо от вида на материала, избран като изолация, в процеса трябва да се спазва следната технология. На първо място, подът е изолиран, след това стените са оборудвани и на последния етап таванът е завършен с материали.

Специфичността на изолацията предполага началото на нейното приложение още на етапа на строителството, когато строителите използват допълнителни материали, предпазващи основата и мазето.

Внимание! Важно е да се използват компоненти, които могат лесно да издържат на екстремни температури, излагане на околната среда, не подлежащи на разпадане и разпадане.

Топлоизолация на баня от блокове от пяна отвътре

Полезно видео

Във видеото обърнете внимание на обяснението защо баня, за разлика от жилищна сграда, обикновено е по-добре изолирана отвътре:

Вътрешната изолация на стени от блокове от пяна започва с пълнене на рамката. Функцията му се изпълнява перфектно от дъски или ламели, като задължителното условие е да има достатъчно вдлъбнатина, за да побере изолацията. Препоръчително е да оставите малки дупки в горната част на стената. Те се наричат ​​отвори, осигуряващи допълнителна вентилация. Прозорците са оборудвани с капаци или се използват тапи, които ги запушват по време на процедурите за баня. През останалото време се препоръчва да ги държите отворени. В резултат на това влагата няма да се натрупва и стените ще останат сухи.

След запълването на рамката към нея е прикрепен материалът, избран като изолация. В зависимост от избора и спецификата, той може да бъде фиксиран с гвоздеи, дюбели или просто да бъде вкаран в пролуките. Както вече беше отбелязано, желателно е да се използва компонент, който има защитни свойства срещу разпадане. Към днешна дата ютеният филц има най-добрите показатели за този артикул.

Най-важният етап при изолацията на стените на банята е пароизолация. Задължително е да се използва в 2 стаи, а именно пералня и парна баня. Без пароизолация, бетонът и пяната няма да могат да издържат на повишено излагане на влага, да не говорим за поддържане на желаната температура и ще започнат да се влошават с времето.

Заедно с вече споменатото фолио и материалите, създадени на негова основа, огледалното фолио помага за изолирането на парите. При полагане на материала трябва да се избягват напрежения, като се свързват елементите му помежду си или се прави припокриваща се инсталация. Парна бариера е подходяща за парна баня и пералня, съблекалня и стая за отдих могат да се справят без нея.

След като са положили хидроизолацията на стената, те са тапицирани с дъска. Това е последният етап на вътрешната топлоизолация. Включва използването на антисептици. Когато се прилагат върху дъски, те ги предпазват от мухъл, плесен, бъгове и други типични проблеми.

Външна изолация

Отвън ваните са изолирани с помощта на вентилирана фасадна техника с необходимата въздушна междина. Тук са се доказали като материали стиропор, ютов филц и минерална вата. Основният критерий за избор тук е цената. По отношение на стойността си външната изолация в баня значително отстъпва на вътрешната изолация и се оставя за по-късно, а понякога (ако климатът и регионът позволяват) те изобщо не се използват.

Подовете и таваните във ваната са изолирани безотказно, образувайки единна защитна среда, без която процесът не може да се счита за завършен.

Така че, ако притежавате технологията, изолацията на баня от блокове от пяна е доста лесна. Основният фактор тук е компетентният избор на материал и неговото компетентно местоположение, а акцентът е върху вътрешната работа. Ако имате време и желание, целият процес може да се извърши на ръка. Ако по една или друга причина такава възможност не е налице, достатъчно е да се свържете със специалист. Във всеки случай собственикът ще има на разположение топла и удобна вана, винаги готова да посрещне всички.

Вижте също: основи и довършване на бани с пяна блок.

електронна поща

parilochka.com

Характеристики на работата на открито

При проектирането на структурата на облицовката и избора на топлоизолация е необходимо да се вземат предвид свойствата на банята, причинени от материала, използван за нейната конструкция.

Предлагаме ви да се запознаете с Възможно ли е да се изгради баня от газобетон

Блокове от пяна

Специфичността на ресурса е неговата пореста структура, тъй като технологията на производство предполага разпенване на бетонната смес с протеинови добавки и пясък. Следователно, в хода на затоплянето, разпенеността на суровините води до факта, че блоковете трябва да бъдат защитени от влага възможно най-ефективно. В противен случай прекомерната влага ще доведе до намаляване на параметрите на топлоизолация на конструкцията и нейния експлоатационен живот. Тук не трябва да използвате полиетилен, по-подходящи са мембранните филми.

Топлоизолация на баня от блокове
Когато изолирате с блок от пяна, трябва да използвате мембранни филми

Керамзитобетон

В процеса на затопляне на баня от керамзитобетонни блокове отвътре се взема предвид и порестото съдържание на заготовките, те се правят на вибропреса. Това е екологичен и удобен материал за строителство; абсорбира влагата изобилно. По време на подреждането на "пая" е необходимо да се осигури хидроизолация от крафт хартия и фолио-екран.

Шлайф блокове

Бюджетният ресурс може да има различни стандартни размери, освен това ниската цена се обяснява с използването на отпадъчни материали от въглищната и металургичната индустрии като суровини. Продуктите се различават по размер, тегло, топлопроводимост.

Вана от пяна блокове

Както при керамичните бетонни блокове, трябва да се поддържа вентилирана междина по време на монтажа на вътрешната изолация. За облицовка можете да привлечете дърво под формата на блок къща, облицовка, тя трябва да бъде импрегнирана със съединения, предназначени за използване в горещ, влажен микроклимат. Дъските трябва да бъдат зашити хоризонтално, така че да може да се направи местна подмяна, докато долният сегмент се износва.

Газов силикат

Топлоизолацията на газова силикатна блокова баня се извършва в съответствие с класа на основния материал. Ако тази категория е от D800, тогава конструкциите се характеризират с недостатъчна топлоизолация и висока якост. Разликата между D500-D800 се характеризира със средни параметри и на двете основания, докато блоковете от клас под D500 имат отлични изолационни свойства и ниска якост.

Когато са изолирани, продуктите от газобетон трябва да предпазват въздушните клетки от проникване на влага и контакт с високи температури, в противен случай суровината ще загуби своята издръжливост и здравина.

Първоначално е препоръчително да се подготви и измаже фасадата, за да се постигне приемлива равномерност на стените, да се запълнят съществуващите пукнатини, пукнатини. Най-често фасадата от газобетонни бани е обшита с минерална вата или експандиран полистирол. В първия случай стените първо са покрити с ролкови материали, за да се предпази изолацията от влага.

https://www.youtube.com/watch?v=t-Nzx6yvsrg

В случай, че плочите от пенополистирол са приоритет, те могат да бъдат фиксирани върху външни повърхности, без да се притеснявате за предварително полагане на водачите; тук ще ви бъде от полза специално лепило или полиуретанова пяна.Освен това панелите са допълнително фиксирани с дюбели, ставите и шевовете са запълнени с пяна. Отгоре се напълва щайга за монтиране на сайдинг: такава обвивка ще помогне да се предпази изолацията от механични повреди и излагане на ултравиолетово лъчение.

Вътрешна декорация на стените на парната баня

На върха на изолацията стените на парната баня могат да бъдат завършени с всякакъв екологичен материал, който не излъчва никаква вреда при нагряване и има добра устойчивост на влага и високи температури.

Най-популярна е облицовката от облицовка от твърда дървесина - липа, кедър, лиственица.

Можете също да използвате покритие за плочки, което се полага върху листове от GVLV (например Knauf-суперлист с прав (PC) или сгънат (FK) ръб). За залепване на плочки в парна баня се препоръчва да се използват:

 1. Плитонитовият "суперкамин" е топлоустойчив, подсилен, за облицовка на стени в зоната на монтаж на печката и полагане на комина.
 2. Стандарт за плочки Knauf за залепване на плочки до нивото на рафтовете.
 3. Knauf подсилена фиксация "еластична" ("Flex") върху всички останали зони.

При завършване с плочки по време на периода на затопляне на повърхността му, върху плочките могат да се появят кондензни капки. За да предотвратите това, трябва да добавяте вода към нагревателя само след като плочката се загрее достатъчно добре. Фурната също трябва да осигурява постоянна добра тяга, за да отстрани влажния въздух от стаята.

Колкото по-добре да украсите банята вътре

Изборът на вида на материала зависи от посоката на стила. Модерен производител предлага широки възможности за създаване на уникален интериор за комплекс за баня.

Пластмасови панели

Измиване с пластмасови панели.

Как да изолираме сауна от блокове от пяна

Предлагат се широки (стенни панели) и тесни (облицовки).

Предимствата на този материал са следните:

 • Устойчивост на влага.
 • Разнообразие от цветове и стилове.
 • Лесен за инсталиране.
 • Достъпна цена.
 • Устойчивост.

За вана с пенопластов блок вътрешната облицовка от пластмаса не е най-добрият вариант.

Недостатъците на панелите включват:

 • Лоша устойчивост на повърхностни повреди.
 • Високо ниво на пожарна опасност.
 • Ниска абсорбция на пари.

Комбинирано покритие с дърво и декоративен камък.

PVC сайдинг

Сайдингът не е податлив на огън, дори когато е в контакт с открит огън.

Той не се страхува от случайни повреди, драскотини с остри предмети. Освен това е пластмаса, благодарение на това свойство можете успешно да скриете неравностите по стените.

Декорацията на стени с сайдинг е проста и достъпна, лесно е да го направите сами, а разнообразието от представени цветове и цената на материала ще отговарят на вкуса и портфейла на най-взискателния купувач.

Предлагаме ви да се запознаете с Изолация на къща от шлакоблок - Как да изолирате къща от шлакоблок отвън със собствените си ръце: -инструкции за изолиране на стени от шлакоблок отвътре, снимка и цена

Керамични плочки

Декориране на банята с мозаечни плочки.

Плочките са идеални за облицовка на повърхности във влажни зони като мивка или парна баня.

Неговите предимства са очевидни:

 • Устойчивост на влага. Специално обработената повърхност на плочката изобщо не абсорбира влагата.
 • Устойчив на високи температури. Съвременните технологии правят възможно производството на топлоустойчиви плочки, които се използват за облицовка на камини и печки.
 • Здравина и издръжливост. Правилно положеният материал ще служи дълги години, без да променя качествата и външния вид, почти невъзможно е да счупите плочките случайно, в най-лошия случай можете да отсечете парче.
 • Устойчив на огън и агресивна химическа среда. Стените могат да се мият с всякакви домакински средства, а също така да не се страхуват от огън.
 • Екологичност и хигиена. Плочката е изработена от естествени материали, на повърхността й не се образуват плесени и микроорганизми.

За подови настилки се използват порцеланови каменни изделия, които са по-дебели и по-здрави от стенните плочки.Инструкциите за полагане на материала изискват използването на влагоустойчиво лепило и същата фугираща смес за фугите, за да се избегне измиване или образуване на гъбички между фугите на плочките.

Декориране с чифт дървена подплата.

Широка гама от размери, цветове, видове обработка ви позволява да изберете колекция за всеки интериор.

дърво

Общоприето е, че най-добрият е този, направен от блокове от пяна, чиито стени са завършени с дървена летва (вагон). И въпреки че дървото няма много от предимствата, присъщи на други материали, потребителите все още го предпочитат по-често.

Какви качества на дървото привличат строителите:

 • Пропускливост на водната пара. В сауната, облицована с дърва, парата е по-суха, въздухът е по-чист и стените „дишат“.
 • Ниска топлопроводимост. Добре завършената гладка повърхност на дъските е приятна на допир и има температура на околната среда.
 • Екологичност. Да си в парна баня със стени, облицовани с естествено дърво, е не само приятно, но и полезно. Етеричните масла от дърво имат благоприятен ефект върху здравето.
 • Красотата на дървесната текстура.

Парна, облицована с вагон.

https://www.youtube.com/watch?v=BtA6Bqae0Qo

Аспен, липа, елша се използват за облицовка на парната баня. Тези скали са устойчиви на деформация и не се напукват от екстремни температури, освен това те имат лечебни свойства, които се увеличават при нагряване. Мивката и стаята за почивка могат да бъдат завършени с лиственица, бор, кедър.

Характеристики на дизайна на стените на банята

Характеристика на дизайна на стените на банята е изискването за тяхната топлинна ефективност в комбинация с устойчивост на влага, а в парната баня е и устойчива на високи температури.

В същото време, за разлика от селска къща, където в различни периоди от годината трябва да се осигури комфортна температура на въздуха с най-ниска консумация на енергия, стените в банята трябва да задържат топлина само за времето на нейното използване, т.е. периодично от случай на случай. Това ви позволява да намалите обема на строителните работи, като намалите дебелината на стената и инсталирате пещ с достатъчна мощност, която бързо затопля стаята.

Смята се, че стените в парната баня трябва да бъдат особено внимателно хидроизолирани, така че влагата от помещението да не се абсорбира в порестите блокове пяна. Това отчасти е вярно, порестата структура на блоковете от пяна намалява тяхната устойчивост на замръзване и в случай на омокряне и последващо замръзване такива блокове могат да се напукат доста бързо.

В същото време, когато посещавате баня, количеството вода, използвано в парната баня, може да бъде само 2-3 кофи вода, което, разбирате ли, не е количеството влага, което може да намокри стените толкова много, че да причини те да замръзнат.

Правилно подбраната печка осигурява добра тяга, бързо „изпомпвайки“ влажен въздух извън банята. И за да изхвърлите влажния въздух от вътрешността на банята на улицата, след процедури за баня е достатъчно да не загасите печката веднага, а да я оставите да гори още 15-20 минути, хвърляйки 2-3 трупи.

Вътрешни етапи на изолация

Независимо от материала, от който е сглобена банята, общата уязвимост на блоковете е висока хигроскопичност. В условията на силни студове, напоените с влага суровини лесно се унищожават. През зимата, след камината, стаята се охлажда, никой не следи температурата вътре и ресурсът за устойчивост на замръзване бързо ще бъде изчерпан.

Независимо от спецификата на блоковете, се използва единна технология на вътрешна облицовка.

Това е първият етап на изолация на банята. Обща последователност на работата:

 1. Основата на почвата е покрита със стъклена вата, шлака или експандирана глина. За да се постигне оптимално ниво на задържане на топлина, трябва да се създаде слой с дебелина най-малко 35 cm.
 2. След това се сглобява лек агрегат от бетонна замазка с армировка.
 3. Отгоре се зашива подова дъска или се монтират керамични плочки.

Ако планирате да подредите бетонен под, от значение е следното ръководство за действие:

 • груба бетонна възглавница е оборудвана с хидроизолация от покритие или ролка;
 • следващият слой се полага директно с изолация - минерална вата, полистирол, експандирана глина. Оптималната дебелина на отметката зависи от физическите свойства на избраната опция;
 • за подреждане на вентилационната междина се въвеждат пластмасови глава и те са покрити с подсилваща мрежа отгоре. Последните трябва да бъдат скрити под бетонната замазка.

Последният етап тук е полагането на керамични плочки; ако желаете, можете да изрежете бетонната основа с дървен материал. Този метод на укрепване на основата минимизира изтичането на топлина.

За подреждането на дървени подове експертите препоръчват:

 • създайте подложка, като оборудвате долния периметър на гредите с черепни решетки;
 • запълнете горната част на монтираното евтино дърво;
 • подът трябва да бъде оборудван с хидроизолация от тип бариера срещу пара. Филмът трябва да покрива цялата площ с надбавка от 20 см по стените. Фиксирането може да се извърши с помощта на строителен телбод; ще е необходима двустранна лента за укрепване на зоната на съединението;
 • отгоре трябва да поставите топлоизолация и да я покриете с филм или покривен материал.

Предлагаме ви да се запознаете с клинови врати за баня

След запълване на готовия под, периметърът трябва да бъде оборудван с первази. Дървото се нуждае от допълнителна защита под формата на влагоотблъскващи, антисептични, огнезащитни импрегнации.

Порестата структура на строителните блокове спомага за намаляване на изтичането на топлина, докато сглобяването на спомагателната изолационна торта ще предпази конструкцията от натрупване на влага в най-малките вътрешни клетки. При шлаковите блокове външната изолация не е толкова важна, колкото вътрешната изолация, така че трябва да се обърне специално внимание на проучването на стените.

На първо място е необходимо да се подготви повърхността - да се почисти от прах и мръсотия, да се отстранят остатъците от всяко покритие, мазилка, така че да се образува равна площ. След това можете да започнете да изграждате защитни слоеве съгласно определен алгоритъм:

 1. Сглобяване на дървена решетка. Тук можете да използвате бюджетна лента, тъй като тя е неизискваща при монтажа, важно е само нейната дебелина да е поне 5 см. Стъпката (пролуката) между вертикалните линии на рамката трябва да бъде с 3-4 см по-малка от размерите на изолационните плочи. В този случай ще бъде по-удобно да поставите изолационния материал в клетките.
 2. В получените ниши трябва да се поставят базалтови панели.
 3. По-горе трябва да създадете слой пароизолация. Най-добрият вариант е фолио мембрана на основата на крафт хартия. По време на монтажа трябва да се уверите, че отразяващият слой е насочен към интериора на стаята. Платното е монтирано с припокриване от поне 15-20 см, линиите на съединенията трябва да бъдат залепени с лента. Мембраната е прикрепена към рамката с помощта на строителен телбод.

Топлоизолация на баня от блокове
Базалтовите панели могат да се използват за изолиране на стените на баня от блокове.

За да поддържате необходимата вентилационна междина, ще трябва да шиете на контрарешетка - тя е създадена от греди, които са монтирани в напречна посока. Тази мярка допринася за навременното отстраняване на кондензат (влага) от фолиото на мембраната за бариера.

На последния етап от работата цялото внимание се обръща на довършителната облицовка на стените. Препоръчително е да покриете парната с естествено дърво с ниско съдържание на смола. Панелите или облицовката трябва да се запълват хоризонтално, за да се улесни навременната подмяна на долните сегменти, които неизбежно се разрушават поради чести контакти с вода.

Мембраната от крафт хартия може да бъде заменена с облицован с фолио полипропилен - нейните характеристики помагат да се предпази "питата" от неблагоприятни фактори.

Таван

Таванът се нуждае от допълнителна армировка, тъй като се използва в екстремни условия - при значителни температурни промени, под въздействието на гореща пара. В тази област експертите предлагат два метода на работа - отворен и затворен. Ако таванското помещение на банята не е оборудвано с под, вторият метод е от значение.

Таванът е покрит с хидроизолационна мембрана, отгоре се излива слой гранулирана експандирана глина с дебелина най-малко 25 см. След това отново се полага хидроизолация под формата на полиетиленов филм или покривен материал, използва се строителен телбод за фиксиране на покритието.

Все още се практикува старият метод за укрепване на таванната конструкция по отворен начин. Фабричният хидроизолационен филм може да бъде заменен с домашна смес от дървени стърготини и мазна глина, веществото трябва да се нанася в дебел слой - от 4 см. Когато глината е суха, тя може да бъде покрита със суха почва и дъбови листа.

Затворената технология е от значение за бани, при чийто дизайн таванското помещение има собствен етаж - такива помощни помещения могат да имат свое собствено функционално значение.

Подовата настилка се сглобява директно върху трупите, тя се допълва с такива пайни компоненти като парна бариера във форма на ролка, базалтова изолация, покривен материал за хидроизолация (в тази последователност).

Ние изолираме банята със собствените си ръце

Преди изграждането на сграда е необходимо да се изчислят средствата и силите за топлоизолация. Най-добре е процесът на изолация да започне по време на строителството, по-точно от полагането на основата.

Основни изисквания към материалите за изолация на ваната

Евтините решения (импрегниране, септични ями) няма да изпълняват ролята на добра топлоизолация. Разбира се, защитата от влага е необходима във всеки случай, но това е отделна задача. Необходимо е помещенията на банята да се изолират отделно, като се използват специално създадени за това материали. Обичайно е да се обръща най-много внимание на вътрешността на тоалетната и парна баня. Изборът на изолация и топлоизолация се извършва с очакването на груб строителен материал.

Едно от най-важните изисквания към изолационните материали е нетоксичността. Тъй като във ваната, под въздействието на температури, токсичните материали могат лесно да причинят отравяне. Нехигроскопичността също е важна; изолацията в никакъв случай не трябва да абсорбира влагата.

https://kakpravilnosdelat.ru/kak-uteplit-banyu/

Когато избирате конкретен материал, трябва да разчитате на следните характеристики:

 • устойчивост на пара и високи температури;
 • добри противопожарни свойства;
 • екологичност;
 • ниска хигроскопичност;
 • способността да се поддържа форма за дълъг период.

Видове нагреватели за баня

Всички нагреватели, представени на строителните пазари, са разделени на три условни групи:

Разбира се, дори преди 50-60 години са били използвани само естествени материали, които са донесени от близките гори. Това е пяна, теглич или мъх. Днес това вече са частично елитни видове изолация, струват сериозни пари поради необходимостта от ръчно събиране. Много фенове на естествените материали изолират сградите си с валцуван ютов филц или теглич. Такъв материал може да бъде закупен в магазини за железария. По отношение на мъха има противоречиви мнения по отношение на използването му. Казват, че мъхът не е идеален материал за изолация, защото провокира растежа на мухъл или плесен.

Самият мъх обаче няма тези свойства, най-вероятно гъбичките се образуват поради неправилно изрязване на дървена конструкция или лоша вентилация.

Как работят с различни видове сгради

Процедурата за монтаж и необходимото количество работа зависят от материала, от който е построена банята.

Изолация на дървени кабини

Когато работите с шина или труп, трябва да вземете предвид времето за свиване, което може да бъде с 10 см m повече. Плюс това, между короните на такива сгради се образуват празнини и в тях се вдухва студен въздух.Най-добре е да изолирате дървена къща или монтаж от бар с юта.

Този материал не гние и има отлична топлопроводимост. Самата юта е много крехък материал, така че производителите се опитват да добавят ленени влакна към нея. Но ако вече е наличен ронлив материал, може да се извърши класическо уплътняване. Ще има по-малко работа и сградата вероятно ще запази повече топлина.

Ако е решено да се създаде баня от дърво, тогава изолацията се полага по време на строителството.

По-добре е да изолирате всички проблемни части на дървената къща в процеса.

Работата се извършва в следната последователност:

Топлоизолация на сгради от тухли или блокове от пяна

Ако дървените кабини са изолирани по примитивен начин, тогава ще трябва да работите усилено със зидария. И има повече финансови инвестиции специално за работа с изолация. Необходима е допълнителна топлоизолация, в противен случай добре отопляемото помещение ще се охлади за часове. По-добре е да работите с инвестиция в материали, отколкото да се запасите с гориво през останалото време.

Широко разпространен и доказан метод е шарнирната вентилирана фасада. Работният процес не се извършва отвътре, а от външната страна на банята. Необходимо е да се фиксират слоевете изолация към стените и да се обшие отгоре с сайдинг или вагон. В интервала между слоевете се образува пространство, изпълнено с въздух, поради което по стените няма да се образува конденз и няма да последва гниене и влага.

Ширината на рамката за вентилираната фасада е направена по-голяма от дебелината на изолацията, така че вътре се образува въздушна междина, предотвратяваща образуването на конденз

За тухлена сграда често се практикува следният трик: парна баня е направена от дърво на закрито. Тухла абсорбира топлината за много дълго време, така че е по-лесно да затоплите малка стая в парна баня по естествен начин, ако използвате малка рамка.

Достатъчни са лъч 10х10 и щайга. Процесът на изолиране на такава импровизирана парна баня в голяма баня е прост:

Можете да го направите още по-лесно: не използвайте дървен материал, но вместо него, веднага фиксирайте изолацията върху рамката. В този случай ще е необходим допълнителен слой хидроизолация.

Изчисляване и избор на материали и инструменти

Ние изолираме всички повърхности на парната баня, тоалетната и съблекалнята. И за това ще ви трябва:

 1. Ролна хартия (за таван и стени).
 2. Бар-релса (5x5, за монтаж на изолация на тавана и стените).
 3. Фолио.
 4. Изолационна лента.
 5. Самонарезни винтове.
 6. Алуминиева самозалепваща лента.
 7. Изолация, изчислена според площта на стените, таваните и подовете.

От инструментите, от които ще се нуждаете:

 • отвертка;
 • ниво и отвес.

Направи си сам изолация за баня

Всички етапи на затопляне винаги се изпълняват съгласно златното правило - започват от тавана и завършват с подовете.

Изолация на тавана

Преди да започнете работа с тавана, трябва да разберете, че в парната баня се нуждаете от 2 пъти повече материал. В края на краищата не работим върху сауна, а върху руска баня, където парата трябва да остане възможно най-дълго.

Технологията е следната:

 1. Покриваме цялата повърхност на тавана с припокриващи се рула хартия.
 2. Ние фиксираме решетките върху хартията, между тях вече ще лежи изолация.
 3. Покриваме всичко с фолио. Това ще се превърне в нормална, безопасна изолация. Но е необходимо да монтирате фолиото, без да спестявате. Важно е всички връзки да са затворени.
  Един слой фолио отразява топлината, така че използването на такъв материал за баня е необходимо
 4. Всички фуги на фолиото са залепени с алуминиева лента. Обикновено фолиото за изолация се доставя с материала.
 5. Закрепете краищата и фугите с няколко слоя лепяща лента. Проверяваме работата си за течове. Ако няма достатъчно пари за такъв нагревател, тогава фолиото понякога се заменя с картон или плътна хартия без боя.
 6. След това монтираме слоевете изолация върху фолиото между затворените пръти.
  На тавана е по-добре да поставите изолацията на два или три слоя с припокриващи се фуги
 7. Затваряме предната част на тавана с вагон под дърво.Този материал е устойчив на високи температури и няма да катрани.

За рамкова баня е необходимо да поставите изолация на тавана и стените, но за баня с дървен материал и дървени трупи можете да направите без нея. Например, ако сауната е направена от дървен материал, достатъчно е предварително да зашиете тавана й с дебели дъски - най-малко 6 см. Минералната вата е най-подходяща като нагревател за тавана - само тя трябва да бъде положена в слой от най-малко 15 cm.

Видео: изолация и довършване на тавана отвътре

Изолация на стени

Най-доброто решение за изолация на стени е конструктивен комплект, изработен от материали, които могат лесно да бъдат ремонтирани или заменени.

Структурата на изолацията на стените на банята прилича на подреждане на покривни пайове

Видео: изолация и тапицерия от фолио в двойка стаи

Топлоизолация на пода във ваната

Накрая ще работим на пода. Всъщност, голямо количество нагрят въздух обикновено напуска стаята през него. Разширената глина най-често се използва като изолация за подове - това е евтина и надеждна изолация, която предотвратява появата на мухъл и конденз.

По-евтино е, разбира се, да поръсите всичко със шлака, но експандираната глина е по-екологична и тежи по-малко. При инсталиране на дървени подове материалът се поставя между трупите. Ако се излее бетонен под, тогава между всеки бетонен слой се поставя експандирана глина.

Нека да анализираме обичайния цикъл на работа по изолацията на бетонен под.

Видео: характеристики на устройството на бетонния под във ваната

В допълнение към стените, подовете и таваните се обръща внимание и на изолацията на врати, прозорци и отвори за прозорци. Те се обработват със силиконови уплътнители. Прието е външните врати да се изолират с естествени материали. И не е обичайно да пестите от тях, в противен случай след няколко години или дори за следващия сезон ще трябва да преправите всичко.

Основната задача на банята

: не само създават добра пара, но и я държат вътре за дълго време. Това важи особено за материал като блок от пяна, който без подходяща изолация охотно отделя топлина, както вътре в стаята, така и отвън, което води до бързо охлаждане.

Забележително е, че започва процесът на затопляне на банята

едновременно със строителството, от основата. Препоръчително е да се използват само тези материали, които са устойчиви на влага, понасят добре температурни крайности и са биологично трудни за разграждане.

Някои от най-добрите нагреватели

са считани:

 • Стиропор;
 • експандирана глина;
 • стъклена вата;
 • базалтова вълна;
 • юта чувствах.

Всички тези материали имат добри топлоизолационни свойства, доста лесно се закрепват и са устойчиви на различни температурни условия.

Подреждане на основата

Изградете сауна от пяна блокове със собствените си ръце

Подреждане на основата

Почти всяка почва е подходяща за изграждането на баня от блокове от пяна. Пространството, където се планира монтирането на основата, трябва да бъде предварително изравнено.

Измерва се нивото на наклона на площадката. За да го изясним, е достатъчно да инсталирате метални или дървени пръти със стъпка около 1 м по краищата на вече изкопан изкоп, да изтеглите въже между тях и да определите хоризонталното му положение. Ако е необходимо, нивото се променя изкуствено чрез изкопаване на по-дълбок изкоп на места, противоположни на райони със силен наклон. Допуска се малка разлика в противоположните ръбове, тъй като позволява водата да се оттича бързо, но не трябва да се допуска прекалено голямо накланяне. Ако е възможно да се избере отделен обект за строителство, е необходимо да се даде предимство на райони с гъста почва.

Всички отломки са напълно отстранени от земята. Отстранява се и горният плодороден почвен слой. Наложително е да се осигури отстраняването на всички органични примеси. Ако земята е скалиста, ще трябва да премахнете твърде големи, изпъкнали скални елементи. За да се компенсира нивото на отстранена почва, се предприема запълване с почистена почва, която може да се закупи отделно.Пълното премахване на всички ненужни части от цялата повърхност на земята ще избегне гниещи отпадъци близо до основата след изграждането на банята, тъй като тази сграда, по време на активна експлоатация, е постоянен източник на влага.

Изградете сауна от пяна блокове със собствените си ръце

Диаграма на фундамента

Обикновено основата за вани от пенобетон е лентов фундамент. Ако конструкцията на сградата има само един етаж, в повечето случаи може да се използва нейната плитко заровена версия, тъй като тя може да издържи на умерено натоварване от относително лек строителен материал. Специално внимание трябва да се обърне на конструкцията на основата, тъй като целесъобразността на блоковете от пенобетон и трайността на цялата сграда на банята зависят от нейната равномерност и качество.

Подреждане на изкопа

Изградете сауна от пяна блокове със собствените си ръце

Подреждане на изкопа

Блоковете от пяна са достатъчно здрави, но в завършената структура те напълно зависят от основата. Не трябва да се допуска да се напука или изкриви, тъй като стените на конструкцията ще променят формата или ще нарушат целостта заедно с нея. В зависимост от дълбочината на бъдещата основа се изважда изкоп. Дълбочината трябва да се изчислява отделно за пясъчното легло и възможните изолационни слоеве, а не само за изливане на чист стоманобетонен разтвор. Средно дълбочината на ямата е от 50 см до 1 м. Обикновено е достатъчна ширина от 30 см. Според този показател можете да се ориентирате само ако размерът на блоковете от пяна вече е зададен. Необходимо е да се гарантира, че ширината на основата леко надвишава блоковете от пяна. Това е необходимо, за да може свободно да се полагат всички изолационни слоеве от двете страни на конструкцията.

Когато се взема решение за дълбочината на основата, трябва да се съсредоточи не само върху общите показатели на бъдещата баня, но и върху качеството на почвата. В случай на глинени и други слаби почви, задълбочаването трябва да се извършва възможно най-ниско. Ако почвата показва отлични характеристики и метеорологичните условия са умерени, може да се направи доста компактна основа. Отделно си струва да се провери способността на почвите да се издигат и наличието на подземна, разтопена вода близо до земята. Трудно е да се забележи веднага.

Снимка на изкоп под основата

Ето как изглежда подготвен изкоп за фундамент, изкопан на ръка

Нивото на натоварване на почвите може да се изясни със строителна организация или да се поръчат геоложки проучвания. Също така трябва да огледате съседни структури или да попитате съседите за състоянието на почвата. Ако съседните сгради са леко изкривени или основите са напукани, е необходимо да се изгради дълбоко заровена основа, тъй като в този случай този проблем ще бъде избегнат. Основата трябва да е под нивото на максимално замръзване, а в студените зони се изисква допълнителна топлоизолация.

Изградете сауна от пяна блокове със собствените си ръце

Сили за издигане на почвата

Лесен начин за оборудване на канализационна система за пеноблокови бани

Изградете сауна от пяна блокове със собствените си ръце

Лесен начин за оборудване на канализационна система за пеноблокови бани

Предварително се оборудва яма или се подготвя отделен дренаж под формата на частен канализационен изход и, ако е възможно, системата е свързана с централната канализационна система. На всяко място в структурата, оградено от бъдещата основа, можете да създадете специален канал с лек наклон. По-късно, след полагане на пода, се предвижда малък отвор за него, през който течността ще се отстранява от стаята чрез тръби. Трябва да се помни, че яма или друго място за отводняване трябва да бъдат оборудвани извън контурите на сградата.

Изграждане на основата

СтъпкаИлюстрацияОписание
Етап 1. Пясъчна възглавницаДъното на изкопа е покрито с равномерен слой пясък или чакъл. Дебелината на това запълване е приблизително 20-30 см. След нанасянето му материалът трябва да се уплътни. За това водата се пръска върху повърхността. Можете също така да използвате предварително навлажнен пясък веднага.
Стъпка 2. КофражКофражът е прикрепен по краищата. Дебелината му не трябва да надвишава 20 см, оптимално до 10 см.Необходимо е да се предпази бетонната смес от разпространение. Подходящи са дървени дъски и метални ламарини. Можете също да използвате фиксирания кофраж, който се доставя с елементите за монтаж. Подвижният кофраж предвижда закрепване с опорни стълбове или просто свързани помежду си с самонарезни винтове, дълги винтове.
Стъпка 3. КадърПодсилващата мрежа се прави с помощта на специални пръти. Монтирани са столове за армировка или камъни, които служат и като стойка. Монтирани са вертикални подсилващи пръти, върху които са прикрепени хоризонтални. Елементите трябва да се монтират на всички фуги, като се използва заваряване или специална стоманена тел.
Стъпка 4. Подготвя се бетонова смес

Попълнете

Бетонната смес се подготвя. Състои се от натрошен камък, пясък и цимент, които се добавят в съотношение 5: 3: 1. Веднага след привеждане на бетона в течно състояние, той трябва да се излее в фундаментната конструкция, тъй като ако се забави, той може да се втвърди преди края на работата. При изливането въздушните мехурчета могат да останат в бетона, поради което, за да се осигури плътност и еднородност на конструкцията, е необходимо да се освободят чрез пробиване на разтвора с клонка или използване на дълбок вибратор.
Стъпка 5. Втвърдяване и хидроизолация на фундаментна лентаОсновата трябва напълно да се втвърди. За да направите това, ще трябва да изчакате поне 3 седмици. Ако времето е ветровито или дъждовно, е необходимо основата да се увие с хидроизолация веднага след изливането, а при силни студове отгоре се полага нагревател, който отново трябва да се покрие с хидроизолация. Когато основата е готова за употреба, е необходимо да я покриете с един или два слоя покривен материал, който изпълнява функцията на хидроизолация.

Какви материали могат да се използват

Влакнести, паропропускливи и абсорбиращи влага материали не са подходящи за вътрешни изолационни работи. Освен това е необходимо да се избягват фуги, през които кондензатът ще премине в помещението. Следователно такива материали за изолация като минерална вата, пеноплекс (експандиран полистирол), течна керамика са напълно неподходящи за тези работи.

Разпенена полиуретанова пяна

Нанасяне на разпенена полиуретанова пяна върху стената

Нанасяне на разпенена полиуретанова пяна върху стената

Използването на разпенена полиуретанова пяна ще създаде добра водна бариера и ще увеличи топлоизолационните свойства на стените.

Процесът на прилагането му обаче създава определени трудности.

 • За да се получи необходимата дебелина и равномерна повърхност, ще е необходимо да се направи кофраж и да се запълни с части... В този случай няма да работи използването на метална или дървена рамка, тъй като след това ще предизвика мостове на студ и влага.
 • Когато цялата повърхност е обработена, трябва да я затворите със слой пара и хидроизолация... За да направите това, върху полиуретановата пяна трябва да се фиксира слой от полиетилен. Може да се закрепи с летва, уплътнител или мастика.
 • Тъй като това е материал с доста ниска плътност и здравина, той няма да издържи мазилка... Ето защо ще е необходимо да се направи фалшива стена от гипсокартон отгоре. Рамката ще трябва да бъде прикрепена само към съседни стени, таван и под.
 • В този случай точката на оросяване ще бъде разположена или на кръстовището на полиуретановата пяна със стената, или вътре в нея... Тъй като въздухът и влагата няма да преминат вътре, там няма да се образува конденз.

Двойна стена

Схема на изолация с фалшива стена

Схема на изолация с фалшива стена

Следващият вариант е двойна стена с подово отопление като топлинна бариера.

 • В този случай нагревателните елементи са монтирани на стената.... При студове, когато е включен, точката на оросяване ще се премести вътре в стената.
 • Както в първата версия, за довършване е монтирана втора стена.... Изолацията е прикрепена отстрани на отвора към фалшивата стена, като същевременно се поддържат въздушни междини.
 • Тази опция обаче ще струва много скъпо, а високата цена за заплащане на електричество също ще се добави към разходите за инсталиране на нагревателни елементи.... Всъщност няма да отоплявате дома си, а външните стени.

Необичайно използване на системата за подово отопление на стената

Необичайно използване на системата за подово отопление на стената

Пеноплекс и експандиран полистирол

Изолация на лоджията с пеноплекс

Изолация на лоджията с пеноплекс

Въпреки факта, че експандираният полистирол не е много подходящ за изолация вътре поради фугите, които ще улеснят проникването на влага, той все още може да се използва.

 • Листовете Penoplex имат гладки ръбове и стандартни размери 100 * 100 или 100 * 50 см, но все още не могат да бъдат идеално съединени... Като решение можете да се опитате да ги поставите възможно най-плътно и да покриете краищата с уплътнител преди закрепването.
 • Ако изолирахме фасадата с пеноплекс или експандиран полистирол, щяхме да приложим разтвора с отделни торти и да притиснем листовете към стената... Но вътре в сградата инструкцията е съвсем различна, тъй като ще се образуват въздушни кухини, в които кондензатът ще започне да се натрупва. С течение на времето това може да доведе до появата на гъбички и влошаване на покритието.

Нанасянето на лепилото с назъбена мистрия позволява лепилото да бъде равномерно разпределено по повърхността

Нанасянето на лепилото с назъбена мистрия позволява лепилото да бъде равномерно разпределено по повърхността

 • За да избегнете това, трябва да нанесете лепилото равномерно по цялата площ на листа.... Преди да приложите, трябва да обработите повърхността на изолацията с иглена ролка, така че адхезията да е по-добра.
 • За използването на този метод е важно наличието на равномерни стени, така че може да се наложи да ги изравните с влагоустойчива смес, за да се избегнат кухини... Стандартното закрепване към дюбелните чадъри също не е подходящо, тъй като те ще нарушат цялата плътност.

Съвет! Извършвайте работа само през топлия сезон и изсушете стаята възможно най-много, преди да започнете. Използвайте топлинни пистолети и нагреватели за пространство, за да поддържате влажността в помещенията възможно най-ниска.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни