Как да затоплите студен апартамент: 10 начина да изолирате къща


Причини за замразяване на стени


Студен мост възниква, когато стените не са правилно подредени
Определянето на причината за замръзване на стените не е толкова прост въпрос. Стените могат да замръзнат във всякакви къщи: тухлени и панелни, независимо от местоположението им.

Ясно е, че стените започват да замръзват поради появата на така наречения студен мост. Въпросът при какви условия може да възникне трябва да бъде анализиран по-подробно.


Често замръзването на стените върви ръка за ръка с влагата и образуването на гъбички.

Основните причини за появата му включват:

 • разхерметизиране на междупанелните шевове;
 • малка дебелина на стената на панелна къща (не е подходяща за климатичните условия);
 • запълване на стените с влага както отвътре, така и отвън (вътрешно заливане с вода от съседи, навлизане на дъждовна вода в разрушения шев);
 • разрушаването на основата на сградата води до разминаване на панелите и напукване на тухлените стени;
 • течаща връзка между близко разположени къщи (разстояние от 0,5 до 2 м).

Всички тези причини могат да се появят еднакво често. Всеки от тях има отличителни характерни прояви.


Нарушаването на целостта на шевовете може да причини образуването на студен мост

Причината за огнището и разрушаването на шева между панелите може да бъде:

 • използването на неподходящ материал (мастика, уплътнител) за запечатване на фуги (местоположението на къщата и външните условия на околната среда играят важна роля);
 • извършената работа за изолиране на шевовете е извършена от неквалифицирани специалисти, в резултат на което в запечатаното съединение остават кухини, където навлиза влага, която променя състоянието си с температурни промени и разрушава стената;
 • произведената външна изолация на стените не е с високо качество (ако е произведена).

Студените мостове могат да се появят не само в блокови сгради; стена в тухлена къща също успешно замръзва, където между тях няма панели и шевове. В този случай причината често е прекомерно количество влага в апартамента или намаляване на температурата в стаята.


Студен ъгъл

Температурният режим в стая или апартамент може да намалее поради следните причини:

 • лошо запечатване на отворите на прозорците (производството на продукта или монтажните работи не са извършени според технологията);
 • не плътно и не херметично монтирани входни врати в стаята;
 • издухва от вентилационната система;
 • въздушност на отоплителната система;
 • ниска температура за отопление на помещението.


Стените от влага също са изложени на риск от замръзване през зимата.

Много собственици дори не знаят, че могат сами да направят замразяваща стена, без да знаят.

Извършвайки доста често мокро почистване на помещенията през студения период, неправилно съхраняване на зеленчуци на балкона и често поливане на голям брой стайни растения, всеки от нас може да си навреди, насищайки стената на сградата с прекомерна влага.

За да не се случват подобни процеси, е необходимо често да се проветрява помещението и да се предотвратява преовлажняването в помещенията.

Определете източника

В новите сгради проблемът със замръзването на стените е рядък. Причината може да е един от горните фактори. Но древните къщи, изработени от панели, могат да замръзнат поради поне две причини. И така, какво да направя, ако стената замръзне?

Причината е вентилация

Като начало е важно да проверите функционалността и качеството на вентилацията в стаите. Каналите трябва да са чисти, без чужди предмети.Ако вентилационната система изобщо не функционира, тогава нито една от корекциите няма да помогне за постигане на най-добрия резултат.

Какво да направите, ако стената замръзне

Често можете да се ангажирате с проветряване на стаята или насилствено отстраняване на влагата от стаите, като отворите всички прозорци и врати. Ако има подобрения, тогава проблемът е именно във вентилацията, нейният ремонт ще помогне да се справите със замръзващите стени.

Причината е недостатъчна изолация

Първият сигнал за недостатъчно отопление през зимата е образуването на конденз по стените. Ако оставите проблема зад себе си, повърхността ще започне да мухлясва. Но как се появява тази влага? От физиката можете да си припомните концепцията, наречена "точка на оросяване". Той представлява точката в стената, където влагата или парата започват да се превръщат във вода. Колкото по-студено е в стаята, толкова по-близо е точката на оросяване. Влагата започва да се образува от вътрешната страна на стената. Ако се наблюдава такова замръзване на стените, тогава единственото решение би било да се изолират отвън.

Ако извършите изолация отвътре, това няма да реши проблема, а само ще премахне видимите знаци. Зад изолацията обаче стената ще започне да се мокри още повече и плесента ще започне да се разпространява.

Лошо запечатване

И какво, когато стената в апартамента замръзне поради лошо уплътнение? Как да се определи това? Необходимо е да се проверят всички отвори за течения и пукнатини: балкон, врати, прозорци. За да направите това, достатъчно е да използвате ръка (тя ще почувства лек дъх, ако има такава) или кибрит / запалка, тогава пламъкът ще изгори неравномерно и ще „танцува“ или ще изгасне съвсем. Недостатъкът на този метод е, че за пълна проверка ще трябва да премахнете стария довършителен материал (тапет, боя, плочки) от ъглите. Независимо от това, ако ъглите в тухлена къща замръзнат, тогава пак няма да работи за запазване на стария тапет.

Как да действам, когато открие източника на студа? Трябва да се премахне. Например, малки празнини се запълват със силиконов уплътнител. Големите са по-добре да се покрият с гипс. Въпреки това, за да се отървете от замръзване в ъглите и да възстановите микроклимата веднъж завинаги, по-добре е да изолирате стаята отвън. Освен това това може да се направи само с проблемна стена (в ъглите или в ставите на панелите).

Има мнение, че най-добрият вариант за запечатване на пукнатини и шевове е полиуретановата пяна. Да, добре е за сухи помещения. Но при висока влажност използването му не е рационално. Той ще започне да абсорбира влагата отвън и да я носи вътре в стаята. Това е един вид студен мост. В резултат на това проблемът няма да отиде никъде.

Стените замръзват поради шевовете в панелна къща, какво да направя? Шевовете са направени, като се вземат предвид малките деформации. Следователно не е достатъчно да ги скриете с обикновена шпакловка. Тъй като ще се напука отново при най-малкото движение. В този случай се избира състав, който не се страхува от деформация.

Премахване на проблема


Проблемът със замръзването се елиминира чрез организиране на вътрешна или външна изолация

Ако сами сте открили зони на замръзване на стените, трябва незабавно да предприемете подходящи мерки за отстраняване на този проблем.

Често има ситуации, когато наемателите на жилищна сграда не могат да накарат отоплителната мощност да се добави от отоплителната мрежа, а тарифите за електроенергия непрекъснато нарастват и няма друг изход, освен да изолират помещението сами.

Преди да пристъпите към изолацията на апартамент, трябва да решите коя от опциите за топлоизолация на помещението сте избрали: вътрешна или външна изолация.

За производството на външна изолация е необходимо да поканите индустриални алпинисти или да използвате услугите на лакътна кула.

Вътрешната изолация на стая, стена или апартамент като цяло може да се направи самостоятелно, но това значително ще намали обема на стаята. И така, коя от опциите за запечатване и запечатване на стената да изберете, зависи от всеки собственик поотделно.

Допълнителна изолация

Най-често външната част на къщата е изолирана с пяна.

Както бе споменато по-горе, за замръзнала стена могат да се използват 2 вида топлоизолация: външна и вътрешна.

Въпреки факта, че за изолиране на сградата отвън участват квалифицирани работници, всеки собственик трябва да знае как протича този процес.

При извършване на външни работи по изолацията на фасадата като нагревател се използва полистирол, който се залепва към стената и се фиксира върху дюбела под формата на "гъбички".

След това външната повърхност на изолационния материал се подсилва с гипсова мрежа (залепена към лепилото), върху която се нанася декоративно покритие под формата на фасадна боя или декоративна мазилка.

Можете да видите илюстративен пример за външни изолационни слоеве на диаграмата по-долу.

За извършване на вътрешни работи по изолация на стени се създава допълнителна рамка от алуминиев профил или дървени пръти. Ширината на рамката зависи от дебелината на използваната изолация.

При създаването на допълнителна топлоизолация за помещения отвътре най-често се използва минерална каменна вата, тъй като тя не съдържа вредни примеси и има отлична топлопроводимост.

Върху монтираните изолационни рогозки е прикрепен слой пароизолационно покритие, което предпазва от проникване на влага. За повече информация относно физиката на изолацията на стените вижте това видео:

Препоръчва се да се използва минерална вата с максимална плътност за вътрешна изолация на помещения. Въпреки факта, че такъв продукт ще бъде доста скъп, можете да прибегнете до незначителни намаления в стаята, като същевременно създавате добри показатели за топлоизолация и звукова защита.

Отърви се от замръзващите ъгли

Идеалният начин за решаване на проблема е да се изолира цялата фасада отвън и надеждно да се запечатат шевовете. Напълно възможно е да поправите собствена селска къща, но в жилищна сграда ще трябва да се обърнете за помощ към управляващата компания. Но не се отчайвайте. И в един апартамент можете да получите добър резултат.

На първо място, трябва да премахнете тапета. Ако няма видими пукнатини, тогава стените се почукват с чук - там, където има кухини, звукът ще бъде тъп. След това отстранете мазилката върху откритите кухини и изсушете добре ъгъла. Ако има мухъл, не забравяйте да го третирате със специални противогъбични средства. Понякога увреждането на плесените е толкова голямо, че е необходима киселина, огън с горелка или повърхностно фрезоване. Всички пукнатини и кухини се запълват с полиуретанова пяна или течна пяна. Това ще предотврати навлизането на влага в стаята, дори ако има пукнатини по външната стена. Накрая изстържете останалата пяна и замажете ъгъла. Най-добре е да извършвате работа през топлия сезон, за да се отървете напълно от влагата и плесента на закрито.

В случай, че бъдат открити много големи кухини, не ги пълнете с минерална вата или теглич, тъй като тези материали допринасят за натрупването на влага. По-добре да използвате същото. Той е устойчив на влага, не гние и мухлясва, има високи адхезивни свойства, не губи качествата си при замразяване.

Изолация на цялата фасада отвън

Днес производителите предлагат разнообразни материали, които значително улесняват процеса на ремонт и го извеждат на качествено ново ниво. Например, специални топлоизолационни ("топли") - леки смеси, в които вместо пясък се използват микроскопични гранули от експандиран полистирол или леки естествени пълнители. Такава мазилка е няколко пъти по-лека от обичайната, добре се полага и прилепва. Поради наличието на въздушни пори, топлите смеси имат висока паропропускливост, регулират кондензацията и осигуряват здравословен вътрешен климат.Слой топла мазилка от 50 мм по отношение на изолационния ефект е еквивалентен на зидария от една и половина до две тухли или двусантиметров слой експандиран полистирол.

Не толкова отдавна на пазара се появиха нови материали, произведени от различни производители под различни търговски марки, но обединени от общото наименование „течна топлоизолация“. Незаменим е за такива проблемни зони като замръзващи ъгли. Подобната на боя изолационна суспензия се състои от кухи микросфери (керамика, стъкло, силикон или полиуретан), които ефективно отразяват топлинното лъчение. Микросферите са окачени в свързващ състав, направен от синтетичен каучук или акрилни полимери, противогъбични и антикорозионни добавки и оцветяващи пигменти. Такъв състав придава на течната топлоизолация свойствата на водоустойчивост, гъвкавост, лекота и здравина. Топлопроводимостта на течните топлоизолатори е много по-ниска от тази на конвенционалните топлоизолатори. Няколко слоя такава боя могат да заменят 5-10 см полиуретанова пяна или минерална вата.

Вярно е, че всичко това е само от думите на производителите и продавачите, много практически тестове са доказали неефективността на такава боя като нагревател. Основната му задача е да намали топлинните загуби на тръбите за гореща вода и котлите.

Полагане на течна изолация

Проблемът със замръзването на ъглите може да бъде предотвратен дори на етапа на изграждане на къща или обновяване на нова сграда. В съответствие със законите на физиката температурата на вътрешната повърхност на ъгъла винаги е по-ниска от температурата на стените, които образуват този ъгъл. Опитните дизайнери казват, че в идеалния случай ъглите на стените, както отвън, така и отвътре, трябва да бъдат заоблени или скосени. Закръгляването или скосяването само на вътрешния ъгъл (материал за стена или топлоизолационна мазилка) може да намали температурната разлика между стените и ъгъла с 25-30%. Пиластрите по външните ъгли на сградата играят същата роля. Това е не само добре позната архитектурна техника, но и метод за допълнителна изолация.

Можете да използвате интересни дизайнерски решения. Например в ъгъла на тавана монтирайте кутия от гипсокартон с осветление от обикновени лампи с нажежаема жичка. Работните лампи ще затоплят въздуха вътре в конструкцията, като по този начин изтласкват точката на оросяване в стената.

В крайните апартаменти изолацията на стените е неразделна част от живота. С пристигането на студено време нивото на топлинните загуби се увеличава. Колкото повече ъглови стени в апартамента, толкова по-бързо температурата пада вътре. В тухлена къща това може да бъде коригирано чрез вътрешна облицовка, изолация и обработка на ъглови фуги.

Причини за влага

Източниците на влага в ъглите на стаите са очевидни и скрити. Някои са лесни за намиране, докато други ще трябва да бъдат претърсени. Всички причини обаче, поради които ъглите в къщата са постоянно влажни, са разделени на две подкатегории - вътрешни (лоша вентилация, недостатъчно отопление) и външни (повишена топлопроводимост на стената, проникване на вода отвън и т.н.).

Влажен и почернен ъгъл

Често в ъглите на стаята се появява влага в такива случаи:

 • има "изтичане" на стената (водата може да влезе през пукнатини в стената от тавана, водосточни тръби или стрехи);
 • стената замръзва (ъглите "плачат" от факта, че се е образувал "студен" мост поради повишената топлопроводимост на стените);
 • капацитетът за отопление в помещението е недостатъчен;
 • няма вентилация или е неефективна;
 • по стените се е образувала гъбичка;
 • основата на къщата е слабо хидроизолирана;
 • в къщата има много пране и сушене;
 • в кухнята и банята няма качулки;
 • в шевовете, които не са запълнени с хоросан, се е образувала кухина;
 • външните стени са твърде тънки;
 • в плочите на пода са се образували кухини;
 • охлаждането става през метални греди или стоманобетонни конструкции;
 • в мазетата има твърде много вода и влага;
 • балконските плочи са зле вградени в стената;
 • на вентилационните тръби се появява конденз поради неправилна пароизолация.

Неуловимата точка на оросяване

Парадоксално е, че задачата за намаляване на топлинните загуби на всяка цена понякога се превръща в постоянна влага в къщата, недалеч от появата на мухъл. Нападането на мухъл не е просто недостатък в дизайна. Често съжителства с вредни бактерии и самият той е в състояние да изхвърля във въздуха спори, които са опасни за човешкото здраве.

Днес малко или много сме се научили да се борим със самата плесен, за това вече не е необходимо, както през миналите векове, да изгаряме цялата къща. Във всеки случай обаче това е борба срещу вятърните мелници, тоест последиците, а не източникът.

Като начало трябва да разберете, че мухълът се нуждае от влага, тъмнина и прохлада. И ако конструктивно нищо не се излива или изтича по стените (покрив и канализация, комуникации, лоша хидроизолация на мазето), тогава повишената строителна влажност на новите сгради постепенно изчезва и конструкциите преминават в така наречения режим на равновесна влажност. Ако това не само не се случи, но ситуацията дори се влоши, проблемът е във високата влажност в помещенията.

Както е установено, обикновено семейство, състоящо се от 4 души, изпуска във въздуха около 10-15 литра вода на ден. Дори периодичното краткотрайно излъчване „широко отворено“ не може да се справи с такова количество.

В този случай влагата се образува както обикновено в преходите стена-таван, в ъглите, в зоните близо до первазите, близо до прозорците. Тези места често се възприемат като „мостове на студа“. В известен смисъл това е така - влагата се кондензира по най-студените части на повърхността. Проблемът обаче възниква и в онези къщи, които са достатъчно изолирани. Какъв е проблема?

За да направите това, трябва да направите малка екскурзия в недалечното минало. Основният нагревателен елемент на традиционна къща, не непременно селска хижа, беше печка или камина. В хода на тяхната работа се осъществи интензивен въздушен обмен - колосален обем отработен въздух беше изгорен, излитащ в тръбата, а излишната влага също остана с него. Заместването вече беше чист, здравословен, кислороден въздух от улицата. Дори не се говореше за херметичността на жилищните помещения - ще изгорите. Старите дървени прозорци бяха просто перфектни по отношение на обмяната на въздух и освобождаваха къщата от излишната влага.

За разлика от отоплението с печки, модерното отопление няма способността да отстранява използвания влажен въздух през комина и да добавя свеж въздух през пропускливи прозорци. Използването на европрозорци намалява нормалния обмен на въздух и води до влошаване на вътрешния микроклимат: влажността на въздуха се повишава, концентрацията на вредни съединения се увеличава. Плюс това, обикновеното конвекционно отопление, чиято работа се основава на циркулацията на топлинните потоци, при липса на течение, загрява предимно въздуха около радиаторите и оставя много участъци от стените неотопляеми.

Въздухът в къщата става прекалено влажен, на преохладената повърхност на стените се образува конденз, в порите на строителните материали се натрупва влага. За да се изпари, трябва да се консумира топлинна енергия и то точно на такива места, където има недостатъчна циркулация на въздуха и няма достатъчно.

Колкото и да е странно, проблемът често може да бъде решен чрез просто игнориране на естетическите съображения. Например, ако тръбите, доставяни към радиаторите, не са скрити в пода и стените, а са поставени по периметъра по дъното на стената. Една такава отворена двойка тръби с постоянна циркулация на гореща вода ще помогне да се осигури минимално необходимата циркулация на въздушните маси. Основното нещо е да не покривате тръбата със слой топлоизолация.

Най-добре е да използвате влагоустойчиви и добре изсъхващи порести варови мазилки като довършителни покрития на такива места.

Премахнете влагата в ъглите

Внимателните собственици винаги ще забележат влажните ъгли навреме и ще установят причината за храчките.

След като откриете виновника за проблема, можете да започнете да го отстранявате:

 • Ако стената замръзне, трябва да вземете мерки за нейната изолация. Най-ефективната е изолацията на стените отвън. Това не само ще намали влагата, но и ще намали топлинните загуби. Това се прави или с минерална вата, или с пяна. За собствениците на апартаменти във високи сгради обаче такава изолация е доста обезпокоителен бизнес. В случай на проблеми с външната изолация, можете да изолирате стената вътре в стаята.

Когато се прилага изолация отвътре, трябва да се направят топлинни изчисления, за да се избегне появата на конденз и овлажняване на изолационния материал, в резултат на което неговите изолационни свойства се губят.

 • За да се направят правилни изчисления, се вземат влажността в помещението, климатът, степента на топлопроводимост на стената и т.н., следователно в такива случаи просто е необходим съвет от експерт.
 • Ако отоплителната система е неефективна, трябва да се използват допълнителни източници на топлинна енергия. Това може да бъде електрическа камина, стационарна батерия, радиатор или други алтернативни нагреватели, които се препоръчва да се монтират на места, където е най-много влага.
 • Ако се появи конденз поради прекомерна херметичност на помещението след инсталиране на пластмасови прозорци, стаята трябва да се проветрява по-често.
 • Ако дебелината на стените е недостатъчна, препоръчително е, ако е възможно, да се фурнира сградата отвън с допълнителна топка тухла или да се нанесе изолация под мазилката. От вътрешната страна стените могат да бъдат изолирани с плоча изолация (полистирол, минерална вата), поставена върху рамката с 5 см стени за запълване с експандирана глина. Този строителен материал ще абсорбира влагата от влажна стена и ще предотврати разпространението на мухъл.
 • Можете да подобрите вентилацията, като инсталирате допълнителна качулка и дори в долната част на вратата, когато влизате в отделна стая, можете да направите слот за регулиране на въздуха. Вентилацията трябва да се подобри и в банята и кухнята, които най-често са източник на влага.
 • При наличието на мазе под жилището влагата може да проникне през микропукнатини в пода, в резултат на което стените стават влажни. За да се премахне такъв проблем, подът се обработва с противогъбично средство, върху него се полага устойчива на влага основа и всички пукнатини се запечатват с уплътнител.
 • Ако причината за влажните ъгли е гъбичките и плесените върху мазилката, която се е появила в стената, тогава всички засегнати участъци се третират с противогъбични разтвори, мазилка, ако е необходимо, с висококачествена смес и едва след това нова тапетът е залепен.
 • В случай на некачествен монтаж на балконски плочи, влагата прониква в шевовете, поради което фугите между плочата и стената трябва да бъдат запечатани, така че да няма течове, които да водят до влажни петна.
 • Когато затваряте шевовете във външните стени, трябва да се внимава затворените и отворени фуги да осигуряват въздушна защита, а последните освен това са добре защитени от влага.

Как самостоятелно да определите замръзването на стените в апартамент

Има няколко опции как да определите замръзването на стена в апартамент. Преди това той трябва да бъде внимателно разгледан, като се обърне внимание на промени като:

 • отлепване на довършителни материали (тапети, мазилка);
 • появата на конденз;
 • появата на слана сутрин и вечер;
 • силно охлаждане на повърхността;
 • обилен растеж на гъбички и плесени.

Начини за определяне на замръзването на стена в апартамент позволяват на всеки да направи това. Всички промени, които виждате, трябва да бъдат заснети пред камера, тъй като това в бъдеще по време на производството може да се превърне в доказателство за вината на организацията,отговарящ за осигуряване на нормални условия на живот на хората.

Преди да се отървете от замръзването на стените в апартамента сами, трябва да извършите акт за проверка на помещенията от специалист. В този случай ще бъде възможно в бъдеще да се постигне компенсация за изразходваните пари.

Предотвратяване на влага

Поддържането на влага до минимум и предотвратяването на появата й в бъдеще ще позволи спазването на някои правила.

 • Прането трябва да се суши извън дневните или с включена качулка за отвеждане на въздуха.
 • Когато готвите, тенджерите и тиганите трябва да бъдат покрити с капаци, за да се предотврати изтичането на пара.
 • В банята, където концентрацията на влага е най-висока, както и в кухнята, аспираторите и вентилационните отвори трябва редовно да се почистват от прекомерни отпадъци и тези помещения също да се проветряват ежедневно.
 • В частна къща можете да изолирате тавана, както и да покриете стените с хидроизолационен материал, за предпочитане с пори.
 • Всички запалими вещества, които образуват много влага, по-специално парафин, рядко се използват на закрито.
 • Ежедневно проветрявайте всички стаи в къщата.
 • Елиминирайте грешките в отоплителната система навреме.
 • Използвайте влагоуловител, за да намалите влажността. Този домакински уред може лесно да се справи с проблема с влагата, а неговата компактност ще ви позволи да прехвърлите влагоуловителя от стая в стая.

Няколко нестандартни решения

За да се справите с проблема със замръзването на ъгловите елементи, препоръчително е да използвате няколко нестандартни решения:

 1. Това значително ще ви спести от тази ситуация, ако изгладите или закръглите повърхността в ъглите, като нанесете слой мазилка. Върху материала могат да се нанасят декоративни елементи.
 2. Монтаж в ъгли на гипсокартонени конструкции. Вътре в тях са монтирани осветителни устройства. Електрическата крушка има топлинен ефект, който допринася за увеличаване на температурния режим вътре в конструкцията и намаляване на влажността.
 3. Полагане на фуги с топлоизолационен материал.

Ако не можете сами да се справите с проблема, свържете се с услугите на специалисти, които могат бързо да разрешат проблема.

Намаляване на влажността

Ако стените често се намокрят в интериорни помещения с висока влага (баня, баня), тогава въпросът най-вероятно е във вентилационната система. Ето защо, на първо място, трябва да проверите вентилационните отвори за ненужни предмети, които могат да попречат на циркулацията на въздуха.

Лесно е да се провери колко са запушени вентилационните канали: ние донасяме горящата свещ до отвора за въздух и виждаме как реагира пламъкът: ако стигне до решетката, тогава каналите не са запушени и има течение. Когато няма реакция на пламъка към вентилация, трябва да се инсталират допълнителни устройства, за да се установи циркулация на въздуха.

Когато дупките не са запушени и тягата е все още слаба, тогава в долната част на вратата можете да направите допълнителни слотове за всмукване на въздух. Ако това не помогне, във вентилационния канал е монтиран принудителен отработен газ. Такива вентилатори се включват само когато в стаята няма хора, тъй като те могат да навредят значително на здравето.

Експертите съветват да инсталирате вентилатори с вграден контролер за влажност в банята. Когато влагата се повиши, вентилаторът работи автоматично, премахвайки въздуха, наситен с влага.

Защо е грешно да се регулира топлопроводимостта на стените по тяхната дебелина?

Ниска топлопроводимост на твърди тухли

Топлопроводимостта на произвежданата в момента масивна тухла е доста висока и стените с дебелина метър все още няма да са толкова топли, както в благородните и търговски сгради от 18-ти век. Известно е, че високите сгради с дебелина 80 см „съветски“ стени изискват допълнително отопление при силни студове.И дори по време на реконструкцията на стари дървени тухлени сгради, те често просто потапят долния тухлен под в земята, превръщайки го в нещо като основа, надявайки се, че допълнителните разходи за завършване ще бъдат много по-малки от сумите, които може да са необходими за отопление на долния тухлен под.

Коефициенти на топлопроводимост на тухли:

"Супер ефективна" куха тухла: 0,25 - 0,26 W / m ° C

Куха червена тухла: 0,3 - 0,5 W / m ° С

Плътна червена тухла: от 0,6 до 0,7 W / m ° С

Чувствителност към резки промени в температурата

Къща с дебели, неизолирани каменни стени е изключително чувствителна към резки промени в температурата. Достатъчно е да го оставите за два или три дни без нагряване и влагата започва да се кондензира вътре в тухлената зидария. Този процес бързо улавя все повече и повече нови слоеве до появата на капки и ледени кристали вътре в стаята. Стената замръзва, разхлабва се, нейната топлопроводимост пада рязко до катастрофално ниво, има опасност от развитие на мухъл и плесен. Влажен многотонен масив е много трудно да се изсуши след това.

Кога е добра дебелата стена?

Дебелите каменни стени са добри за средиземноморския и тропически климат: няма опасност от замръзване, сезонните и дневни температурни колебания се изглаждат, в жегата можете да се справите без климатик.

Дебелите стени са рисковани и скъпи. Но добре изолираната тънка зидария в половин или четвърт тухла е друга, напълно неоправдана крайност. Факт е, че умерено масивна каменна стена, защитена от топлинни загуби, е в състояние да натрупва топлинна енергия и постепенно да я освобождава в пространството на стаята. Топлите, сухи, тухлени стени са чудесен източник на мека домашна топлина. Те като гъба поглъщат енергията на водни отоплителни системи или инфрачервени излъчватели и сами стават вторични източници на инфрачервена енергия. Комфортните условия в такава стая бързо се възстановяват дори след интензивна вентилация от край до край; до дебели, добре изолирани стени, можете да поставите както легло, така и работна маса - тяхната повърхност няма да се "охлади".

Проверка на входната врата

Поставете втора врата на апартамента и тя веднага ще се затопли, една врата не винаги може да осигури достатъчна изолация от течение, особено ако е евтина. Лесно е да проверите дали има теч на топлина или течение през входната врата, донесете горяща свещ до вратата, ако пламъкът се развява, тогава има вятър и топлината излиза през вратата. 7% от топлинната енергия преминава през покрива, 16% през прозорците, 30% през вентилацията, 5% през мазето и 42% през входната врата и стените.

Изчисляване на дебелината на тухлена стена

При изчисления от този тип се използват следните параметри:

 • размери на стандартна тухла: 250 * 120 * 65 мм;
 • тегло на една тухла: 3,2 кг;
 • теглото на един м3 тухла е 1600 кг.

При минимална зимна температура дебелината на стената трябва да бъде 51-64 см, когато се използва изолация от уличната страна, дебелината се намалява до 25 см.

Въз основа на горното ще изчислим броя тухли за нашата къща.

Нека вземем предвид факта, че живеем в район със зимни температури до -25C °.

Размери на стената:

 • Височина - 3 метра.
 • Дължина: 2 стени по 6 м, 2 стени по 4 м.

Обща площ на стената: 6 * 3 + 6 * 3 + 4 * 3 + 4 * 3 = 50 м2

Площта на една тухла: 0,012 * 0,065 = 0,0078 m2

Общ брой тухли: площ на стената / площ на една тухла = (50 / 0,0078) * 2 = 12820 броя. Умножението с две се случи, защото стената ще бъде изградена „на две тухли“.

Общо тегло на стената: тегло на една тухла * общ брой тухли = 3,2 * 12820 = 41024 кг

Необходим обем тухли: общо тегло на стени / тегло на един м3 тухла = 41024/1600 = 25,64 м3.

За да определите цената на тухла, трябва да знаете само цената на един кубичен метър. Освен това тази цифра се умножава по необходимия обем тухли и размерът на една от основните ви строителни разходи става ясен.

Причини за замръзване на стени и ъгли

Мразът по стените на стаите, като правило, се образува в апартаменти, които се намират в ъгъла на къщата или са насочени към вятъра.В допълнение, това често е проблем в случаите, когато външната стена е в непосредствена близост до сгради или асансьорна шахта, помещения, които са снабдени с достатъчно температури за отопление.

Важно! Независимо от местоположението на дома ви, основната причина е недостатъчното уплътняване на фугите между стените, така че обикновено се наблюдава заледяване в ъглите на стаите. Ако количеството хидроизолационен материал е недостатъчно, с времето ще се запознаете с проблема с висока влажност вътре в стените, в резултат на което - със замръзване.

Какви са причините за влошаването на хидроизолацията у дома?

Като правило замръзването на стените е свързано с нарушение на самата структура на къщата:

 • В панелните къщи такъв проблем може да бъде недостатъчната дебелина на преградите и таваните, слягането на сградата, в резултат на което стените придобиват пукнатини.
 • Ако в апартамента, както и на улицата, едновременно наблюдавате висока влажност и ниска температура, тогава стената на такава стая бързо ще абсорбира вода, която в бъдеще ще се превърне в замръзване.
 • Друга често срещана предпоставка за замръзване е неправилната изолация на стените вътре в стаята. Ако дебелината на изолационния материал е недостатъчна и работата е извършена без стриктно спазване на техническите правила, тогава скоро ще се сблъскате с повишена влажност на стените, образуване на мухъл и плесен.

Важно! Такива дефекти са изпълнени с увреждане на козметичните ремонти и нарушено здраве на собствениците на жилища, така че тези проблеми изискват незабавно отстраняване.

Сред другите причини, поради които стената замръзва, те определят:

 • разхерметизиране на междупанелните шевове;
 • през зимата, недостатъчно отопление на къщата;
 • нарушаване на запечатването на прозорци, балкони и лоджии, врати;
 • постоянни течения;
 • често увеличаване на влажността от самите собственици на апартаменти;
 • ужасна изпускателна система, както и вентилация.

Причините за образуването на замръзване и неговите последици

Замразяването на стените е доста често срещан проблем, който не само нарушава микроклимата в къщата, но може да доведе до влошаване на благосъстоянието на хората. Причините за такива проблеми са следните фактори, олицетворяващи нарушението на строителната технология:

 • наличието на проходни кухини в зидарията;
 • недостатъчно запечатване на шевовете;
 • липса на решение;
 • липса на изолация.

Пренебрегването на техническите стандарти или баналната небрежност от страна на строителите води до факта, че повърхността на стената не може напълно да изпълнява възложените й функции. Горните фактори допринасят за образуването на студени мостове, през които въздухът прониква дълбоко в стената, което се изразява в образуването на конденз на нейната повърхност. Този процес се дължи на изместване на точката на оросяване, която обикновено е отвън.


Някои причини за замръзване на къщата и появата на пукнатини.

Ако структурата на тухлената зидария е нарушена, контактната точка на студения и топъл въздух се измества, допринасяйки за образуването на конденз вътре в апартамента.

Постоянното навлажняване на повърхността в комбинация с топъл въздух неизбежно води до развитие на мухъл, който е заплаха за здравето и разваля целия външен вид на помещението. На свой ред, през зимата, при значително намаляване на температурата на въздуха навън, кондензатът може да замръзне, превръщайки се в кристали от ледена гъба. Това състояние на нещата изисква подробно проучване и прилагане на мерки, насочени към премахване на причините за замръзване и негативните последици от този процес.

Как да премахнете неудобството?

Преди да се заемете с цялостна профилактика на последствията, намерете мястото на замръзване и определете причината. За да направите това, много внимателно разгледайте стената и се опитайте да разберете какво е причинило появата на замръзване.

Ако вече сте открили причината, трябва да пристъпите към отстраняване на възникналите дефекти. За тази процедура ще ви трябва:

 • състав за изравняване на стени;
 • четка, шпатула;
 • груба шкурка;
 • акрилен грунд.

За да фугирате пукнатините, постъпете както следва:

 1. Отстранете плочките, тапетите или боята от стената.
 2. Третирайте всички съществуващи пукнатини и пукнатини с шпакловка или друга смес, която е предназначена за изравняване на стените.
 3. След изсъхване изравнете стената с шкурка.
 4. Нанесете грунд.

Препоръчваме да направите цялата процедура няколко пъти, като постепенно увеличавате фугиращия слой.

Важно! Не трябва да използвате монтажна пяна за запълване на пукнатини, тъй като тя абсорбира перфектно влагата, пропускайки излишната вода вътре в стаята.

Горният метод обаче е просто премахване на последствията, но не и причините за замръзването на стените. За да се отървете завинаги от основния проблем, ще ви трябва качествена и ефективна изолация на външната стена.

AKTERM Антиконденз

Топлоизолационно, антикондензационно покритие върху водна дисперсия, предназначено да предотврати образуването на конденз, мухъл и плесен при промишлени и битови нужди с работни температури от –60 ° C до + 150 ° C.

Повече информация

 • хладилни или климатични системи,
 • водопроводи,
 • метални конструкции.

Подходяща среда за използване на продукта е микроклиматът на тръбопроводите за хладилен агент и хладилните системи. Това е отлична защита, ако трябва да избягвате конденз, сняг и лед. Лидер сред лекарствата за замръзналите фуги на стените в стаята, AKTERM Facade ви позволява да спасите сградата от разрушаване на основно ниво, както отвън, така и отвътре. Изолирайте тухлени и дървени стени, заедно с други материали, използвайки съвременни технологии.

Проблемът със замръзването на ъглите може да възникне в различни ситуации - решението изисква помощта на професионалисти и правилния избор на материали и инструменти. Термо боя Akterm е най-правилният и модерен начин за справяне с проблема със замръзването на ъглите, висококачествено средство за профилактика.

Течна изолация Akterm е пример за високотехнологично средство за защита на помещението от студа. Материалът е проектиран да отговаря на всички изисквания за качеството на топлоизолационния агент Сертифицираното качество потвърждава, че Akterm е достоен аналог на добре познатите европейски средства за загуба на топлина.

Замразяване може да се случи в къща, изработена от всякакъв материал - дърво, тухла, бетон. Причините за замръзване са само две - физическите характеристики на всяка стена като вертикална повърхност и грешки, недостатъци по време на строителството.

 1. Физическа причина: Стената винаги ще бъде студен мост, особено през зимните месеци, когато околната температура е много по-ниска от вътрешната температура. Появата на конденз в този случай е естествена. Последици от образуването на конденз - замръзване на ъглите.
 2. Човешки фактор: грешки или умишлени недостатъци в строителния процес със сигурност ще повлияят на по-нататъшната експлоатация на къщата. Всеки материал за стена има свои собствени норми за количеството изолация, хоросан. Ако нормите не са спазени, тогава резултатът ще бъде неблагоприятен.

Струва си да се отбележи, че дори при надеждна външна изолация, стената все още може да замръзне, тъй като точката на оросяване ще се измести и ще се образува конденз. Постепенно изолацията ще загуби своите защитни свойства и стената ще замръзне.

За да се предотврати това, се препоръчва да се осигури на къщата изолация отвън и отвътре. Също така си струва да се извършват превантивни мерки чрез прилагане на слой течен топлоизолатор. Освен това всички шевове трябва да бъдат запечатани.

Причината за замръзване може да бъде твърде тънки стени - в този случай стената замръзва по цялата площ.Фокалното замразяване се случва по-често - на определено място в ъгъла на стаята, в дъното близо до пода в ъгъла, между тавана и стената. Проблемът се решава чрез външна изолация и вътрешно нанасяне на термо боя.

Има и няколко архитектурни техники, които ще помогнат за предотвратяване на кондензация и замръзване на стени: заоблени ъгли, пиластри в ъглите. Във всеки случай топлоизолацията с Akterm ще помогне да се предотврати минималната възможност за замръзване.

Защитните свойства на термичната боя позволяват да се създаде защитна бариера срещу образуването на конденз. Всеки строителен материал, използван за изграждането на къщи, губи свойствата си след замръзване. Специална термична боя за фасадни работи от Akterm ще предпази стенния материал от замръзване. Подходящ за всяка чиста, суха и трайна повърхност.

Лабораторните изследвания и опитът на много потребители потвърдиха, че Artherm е най-надеждната защита срещу образуването на конденз. Изпитването беше извършено върху стени, изработени от различни материали, върху тръби, върху различни метални конструкции.

За да сте сигурни, че стените са защитени от замръзване, струва си да използвате течна изолация Akterm. Това изисква самата термична боя, валяк или спрей. Работата може да се извърши на ръка:

 • Повърхността, върху която се нанася термичната боя, трябва да е твърда, чиста и суха. За да направите това, подгответе повърхността.
 • Нанесете в един слой с помощта на спрей или валяк. По-често това е достатъчно. Термо боята изсъхва за около един ден. Освен това, ако трябва да нанесете няколко слоя, трябва да изчакате, докато предишният изсъхне. За да направите слоя да излезе равномерно, а термичната боя се изразходва икономично - използвайте пистолет за пръскане.

Профилактиката с Akterm ще предотврати възможността за конденз и замръзване на стените.

Затоплящи проблемни зони

Изолацията на стените е най-предпочитано да се прави навън, тъй като вътрешната изолация има редица недостатъци:

 • Вътрешната топлоизолация, поради дебелината на използваните материали, може значително да намали размера на използваемата площ, което е доста важно за жителите на панелни къщи.
 • Неспазването на правилната технология на изолация е изпълнено с още по-лошо състояние на условията на живот и повишена влажност в апартамента.
 • С помощта на вътрешна топлоизолация няма да избегнете необходимостта от смяна на отоплителни и вентилационни системи.

Важно! Вътрешната изолация също има редица предимства. Няма да е необходимо да получавате разрешение за преобразуване на фасадата от управляващата компания. Освен това можете сами да изолирате апартамента отвътре.

Панелните къщи могат да бъдат изолирани с топла мазилка или течни материали. Всички тези съвременни материали обаче все още са недостатъчно проучени. Освен това такива средства не решават проблема с разпръснатите междупанелни шевове, както и с пукнатини. Препоръчително е да изолирате къщата от предната страна. Ако живеете над първия етаж, ще трябва да потърсите помощ от строителна фирма, която да поеме целия процес.

С помощта на изолация дебелината на стените ще се увеличи доста силно, което ще увеличи средната температура в хола. Освен това, улавяйки приблизително 30–40 cm от съседната стена, можете напълно да разрешите проблема с издуханите междупанелни фуги.

Визуална изолация на апартамента

Мислите ли, че е невъзможно да затоплите дома си, като добавите цвят? Всичко е възможно! Учените са доказали, че ярките цветове ви затоплят по-добре от бледите цветове. Чувствайте се свободни да купувате възглавници, завеси и одеала в ярки цветове и къщата веднага ще стане по-топла с една степен.

Нека бъде светлина!

Допълнителен източник на светлина през зимата са, колкото и да е странно, бели стени. Подходящи са също свещи и допълнителни лампи и подови лампи.

Самохипноза

Човек с помощта на самохипноза може да направи много, включително да се затопли.Така че, ако погледнете снимка на любим човек или приятел с четири крака, веднага ще се почувствате по-топли.

Изолация на апартамент чрез ремонт

Основният подход включва изолация на апартамента чрез ремонт. Какво може да бъде?

Подовото отопление е удобно, но има два недостатъка - трябва да се направи незабавно по време на ремонта, след което вече е скъпо. И вторият минус на топъл под е, че той яде електричество.

За да направите апартамента топъл, можете да вдигнете линолеум или друг под, да сложите ламинат и да поставите листове ПДЧ или ПДЧ между него

И накрая, най-важното, британски учени доказаха, че в горещ апартамент човешкото тяло спира да произвежда собствена топлина и човекът започва да дебелее. Така че, ако не искате да напълнеете, не правете апартамента си твърде защитен от ветровете! Но това не е всичко, бактериите и вирусите много обичат топъл апартамент, така че ако не искате да боледувате често, направете дома си уютен, но не и горещ.

Защо стената замръзва в апартамент на панелна къща?

Наличието на голямо количество влага в стената на къщата води до нейното замръзване. През влажна стена студът ще стигне до апартамента ви много по-бързо.

Сред многото причини, които водят до подобна ситуация, изтъкваме основните:

 1. Причината може да е лошата или повредена хидроизолация. Този проблем е най-спешен за жителите на високи сгради на последните етажи;
 2. Лошата вентилация в стаята също може да доведе до натрупване на влага в стената, тъй като стените нямат време да изсъхнат;
 3. Некачествена работа на строителите по време на строителството на къща, лоша обработка на пукнатини, безскрупулно запечатване на прозорци и други отвори;
 4. Слабо отопление през студения сезон. Тук причината е, че стените не се затоплят добре, следователно те не изсъхват и влагата започва да се натрупва в панелите на къщата.
 5. Къща, която изисква основен ремонт. Това е най-трудната ситуация по отношение на корекцията. Многобройните пукнатини, които се появяват в панелите на къщата и нарастват всяка година, също събират влага в стената.

Разберете как да решите точно вашия проблем. Напишете въпроса си чрез формуляра (по-долу) и нашият адвокат ще ви се обади в рамките на 5 минути, съветва безплатно.

Изготвяне на жалба за замръзване на стени в апартамент

Всяко оплакване относно замръзване на стени в апартамент трябва да бъде подкрепено с подходяща база данни. Включва:

 • акт за проверка на помещението от специалист;
 • снимки на замръзнала стена;
 • писмен отказ от Наказателния кодекс да предприеме действия за коригиране на проблема и др.

Колкото по-задълбочен е текстът на жалбата, толкова повече шансове ще има кандидатът да получи помощ, преди да се отърве от замръзването на стените в апартамента.

Разглеждането на жалба отнема определен период от време. Ето защо специалистите съветват да се справят с него веднага след появата на първите признаци на замръзване. В този случай, преди настъпването на силно студено време, ще бъде възможно да се реши проблемът със стената.

Топловизор и замръзване на стени в апартамента

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни