Тайни на затопляне на кошера за зимата със собствените си ръце

Същността на метода

Възниква логичен въпрос: как пчелите хибернират на улицата и не замръзват? Природата е обмислила и подредила всичко, така че пчелите да успеят да оцелеят и да натрупат достатъчно енергия за пролетни излети. Номерът се крие във факта, че пчелното семейство е добре координиран механизъм, всеки "винт" от който изпълнява определени функции.

Щом настъпи студът, семейството се сгушва в зимен клуб. В него се концентрира млад растеж, генериращ топлина. Старите пчели от своя страна образуват изолационен слой, за да поддържат оптималната температура вътре в клуба. Сега разбирате ли как пчелите зимуват на улицата без допълнителна изолация?

Оказва се, че природата е създала всички условия за зимуване на пчелите в дивата природа. Насекомите се притискат плътно един към друг и по този начин предпазват матката и младите животни. Струва си да се отбележи, че през зимата матката снася яйца и поставя основата за удължаване на живота на семейството. С настъпването на топлината пчелите започват да летят редовно, като постепенно се отдалечават от зимната пасивност.

Характеристики на зимуващите пчели на улицата

Преди да отговорим на основния въпрос, нека се върнем към произхода. Раирани работници се появиха на Земята преди няколко милиона години. Естествено тогава нямаше хора и никой не можеше да укроти насекомите. Учените са установили, че пчелите са зимували в хралупите на дърветата. От това можем да заключим, че според представата за природата насекомите са в състояние да поддържат популация дори в най-тежките условия. Това обяснява факта, че преди няколко хиляди години нашите предци са събирали див мед в централна Русия и Урал.

Оказва се, че кошерите за зимуване могат свободно да се монтират навън. Пчелите са в състояние безопасно да преживеят студа и да зарадват стопаните си с вкусен мед.

Правила и условия за зимуване на пчели на улицата

 • Важно е внимателно да се контролират запасите от храна, ако е необходимо, да се подготви горната превръзка за успешното зимуване на насекоми на улицата.
 • Само силните семейства могат да оцелеят през зимата, следователно слабите могат да умрат през студения сезон.
 • Ако е необходимо, препоръчително е да се присъедините към слабо семейство към силно, така че шансът за неговото оцеляване да се увеличи.
 • Необходимо е да се изключи влиянието на външни дразнещи фактори, така че къщите да са тихи.

Колко мед да оставите пчелите за зимата

Ревизия на кошера преди зимуване

Каква трябва да бъде подготовката на пчелите за зимата, видеото в края на статията разказва подробно. Важен въпрос: колко мед трябва да оставят? Моля, обърнете внимание, че този запас трябва да бъде най-високо качествотака че да съдържа огромно количество хранителни вещества. В никакъв случай не трябва да се използва мед от медена роса, тъй като той насърчава образуването на лошо смилаеми вещества в стомаха на индивидите. И това е изпълнено със смърт. За да проверят качеството на продукта, опитни пчелари извършват реакция на вар. За да направите това, 1 литър негасена вар се поставя в 2-литров съд. След това се излива пречистена вода. След това, когато сместа се утаи, тя се излива в медената маса, смесена с вода. В случай, че се появят люспи, медът се счита за лошо качество. Когато зимувате в открити условия, трябва да оставите поне 30 литра мед, 20-22 са достатъчни за стая.

Как да изберем място за зимуване на пчели

С настъпването на зимата по-голямата част от насекомите изпадат в състояние на покой, което е нежелателно да се нарушава. За да изчакат студа, те се запасяват с мед и цветен прашец от лятото.Те съхраняват всички запаси в гребени, което им дава възможност да зимуват безопасно и с настъпването на топлината да водят по-активен живот, да си набавят храна и да отгледат подрастващото поколение.

Зимуването на пчелите се извършва по два начина: или в дивата природа, или в специален кошер за зимуване.

Към днешна дата зимуването на пчелите в дивата природа не е особено популярно сред пчеларите, въпреки че този метод е познат на насекомите и в кошерите понякога е по-труден за тях поради вероятността от липса на храна или висока влажност и влага.

Наблюдение на състоянието на кошера


За да разберете как се чувстват зарядите, не е необходимо да отваряте кошера - достатъчно е да поставите тръба върху него и да слушате какво се случва там.

Ако отвътре се чуе умерено, равномерно жужене, значи семейството е в пълно здраве. Слаби шумолещи или прекъсващи се звуци показват неприятностите на колонията. С настъпването на първите топли дни е необходимо да премахнете снега и да разглобите колибите - те ще се окажат пречка за насекомите, излизащи за първия полет.

Подготовка на семейства за зимуване

Необходимо е да се увеличи масата на младите, здрави, безработни работници. За зимуването на пчелите не са необходими стари индивиди: те така или иначе няма да оцелеят до пролетта. Напразно за тяхното съдържание се използва само мед.

 • Изчисляваме времето, до което матката трябва да снасят яйца. Изваждаме месец от датата на последния полет във вашия район. За да могат прясно излюпените пчели да имат време да летят наоколо преди зимуване.
 • До този момент ние стимулираме снасянето на яйца с стимулиращо хранене (при липса на подкуп). Когато поддържаме пчелина, ние заместваме маточниците ежегодно или след една година: младите червеи отнемат повече време.
 • Извършваме терапевтични мерки. Ние го лекуваме два пъти за вароатоза, с която, уви, всички пчелини вече са заразени. Първият път - в края на основния подкуп: без намаляване на броя на паразитите е невъзможно да се отгледат пълноценни работници. Вторият път - след появата на цялото пило: при негово отсъствие ефективността на всяка обработка е максимална, целият акар е в гнездото. Ако пчелинът е заразен с други заболявания, ние го лекуваме. Преди формирането на клуба е добре да се дава лекарствено хранене за профилактика на нозематоза. Доброто зимуване на пчелите е невъзможно, ако имаме болни насекоми, смучени от кърлеж!
 • Опитваме се да ангажираме по-възрастните работници с обработка на захарен сироп, сушене и поправяне на повредени рамки. За целта даваме целия сироп, хранен в големи дози, веднага след основния подкуп.
 • Ако е добър ден за летене наоколо и насекомите вече са в клуба, можете да опитате да ги накарате да излетят чрез почукване, шум и частичен разбор на гнездото. Колкото по-късно летят наоколо, толкова по-малко фекално натоварване е хибернацията на пчелите.

Разпределяме резервни дами в малки семейства. Обикновено има достатъчно време за образуване на ядра след основния поток към зрялата майка. Кралиците ще летят наоколо и ще имат време да отгледат достатъчно млади индивиди за добро зимуване на пчелите. Такива семейства са евтини по отношение на разходите: по това време има достатъчно работници и маточници, с минимални усилия на пчеларя. Запазването на 10% от резервните дами от броя на семействата в пчелина помага да се спаси загубената кралица от смърт. Или да го развиете в пълноценна единица през следващия сезон, както във видеото.

Започваме подготовка за зимуване веднага след основния подкуп, едновременно с избора на мед. Още тогава, сортирайки през рамките, оставяме пило и ниско медено кафяво (предпочитам техните дами през пролетта), оформяме ядра за резервни матки, почистваме гънките, приготвяме и разпределяме захарен сироп. Извършваме терапевтични мерки.

Подготовка на кошерите за зимуване

За да се поддържа пчелния кошер топъл дори при силни студове, дървената къща, в която се отглеждат пчелите, трябва да бъде внимателно изолирана. Обикновено се препоръчва да се направи изолация отстрани и отдолу с пенополистирол, парчета покривен филц, чул, всякакви плътни материали. Основното е, че няма пропуски. Препоръчително е да повдигнете къщата през есента над земята, като я поставите на високи, стабилни дървени колчета.

С настъпването на дългосрочно силно застудяване опитни пчелари съветват къщата да се изкопае по краищата със сняг, но не бива да се допуска контакт с стените. Най-разрушителното нещо, когато пчелите зимуват на открито, е високата влажност. Ако сняг попадне в тавата, той ще се разтопи вътре, това е противопоказано. Още през февруари трябва да изкопаете къщата и да извадите снега.

Не забравяйте да оставите малки дупки в къщата за вентилация и проветряване. Преди това обаче си струва да проверите дали есенният дъжд и сняг не попадат в дупки или цепнатини. Необходимо е да се гарантира, че клоните на дърветата, храстите не докосват стените на вятъра, това ще наруши кошера. Също така ще трябва да прогоните досадни гарвани и свраки от пчелина - те са твърде шумни.

Когато пчелите зимуват на улицата, правилното оформяне на клуба и кошера е изключително важно: при силни студове неправилно разположен клуб изчезва от глад с достатъчни запаси от фураж. Въпросът е в неговата ниска мобилност.

Обикновено се образува в долната част на средата (погледнато отгоре) на гнездото, малко по-близо до отвора на крана. През зимата тя бавно се издига върху пчелната пита, затоплена от топлия въздух над клуба. Пчелите в леко движение: като пингвини, те се редуват на студения ръб, някои от тях пълзят в освободените клетки за компактност.

При поддържане на пчелин в многокорпусни устройства, устройството на кошера по време на зимуването на пчелите изисква преодоляване на малка "безмедна" преграда между рамките на двата кошера. И ако по време на зимуването на пчелите на улицата и при силни студове попаднат на голямо пространство от лявата нискомедена рамка, те няма да могат да го преодолеят. И те ще умрат от глад, независимо от наличието на каквито и да било запаси мед зад „бариерата“. Ето видео от местоположението на клуба през октомври.

Затова се опитваме да оставим само рамки, пълни с пчелна храна, поне 2/3.

Подреждаме пълноценни редуващи се с по-малко пълнени. Плодникът трябва да е отдолу, тук ще се формира клубът. По-добре е да премахнете възглавницата на тавана, тогава тя ще се побере точно на дъното. Обратно в гнездото, когато настъпи студеното време. Да, за зимата изолацията трябва да бъде изсушена, възглавниците, за предпочитане неполирани. Всичко е свързано с физиката: ако изолирате гнездото твърде много и ограничите вентилацията, точката на оросяване ще падне от вътрешната страна на гнездото.

Кондензирана вода - влага в гнездото, ферментирал мед, в резултат на диария и смърт по време на зимуването на пчелите в дивата природа.

Не е необходимо като нагревател да преследвате подложка от полиестер, памучна вата и други високоефективни материали с нисък коефициент на нагряване. Дървените стърготини в възглавница от евтин плат са точно това. Затоплянето на кошерите за зимата не трябва да бъде прекалено! Хибернацията на пчелите навън предполага силна температурна разлика в гнездото и навън. Като прекалим, ще постигнем кондензация на влага от въздуха, издишан от зимуващите насекоми в кошера. С неизбежна влага и съпътстващи проблеми: зимуването на пчелите ще бъде лошо, късметлия, ако не умрат ...

Разглеждаме кошерите, за да няма пукнатини. Поставяме входни прегради от мишки. През есента отглеждаме пчели с намалени входове: освен да поддържат топлина, малките отвори са по-лесни за опазване на пчелите. И тогава оси и други „медолюбиви“ насекоми обичат да влизат в гнездото, когато изстине: пчелите са неактивни и лошо пазят входовете. Устройството на кошера, където долният вход е на нивото на дъното, носи допълнителна опасност.

Долният изрез може да бъде запушен с потапяне. Ако е необходимо, почистете изреза с огъната тел по време на хибернация. Още по-добре, поставете допълнителна носилка, когато се подготвяте за нея. При поддържане на пчелин по всяко време си струва да се съотнесе размерът на входа към силата на семейството, но особено - през есента и в периода без преобръщане. Когато отглеждат пчели, пчеларите често забелязват фини недостатъци и ръчно правят подобрения в къщата за насекоми.В това видео пчеларят, докато държеше семейството в кошера на Beebox, показа корекцията на някои от недостатъците си.

Добре е да покриете входовете от вятъра и слънцето с щитове от подръчния материал. Слънцето по време на размразяване може да предизвика твърде рано яйцекладката в матката, особено при южните породи. Вятърът, духащ в прореза - бързо и силно охлаждане на гнездото. Освен това птиците могат да безпокоят пчелите, като потупват с клюн близо до гнездото. И кълват пълзещите насекоми. Зимуването на пчелите в полистироловите полистиролови кошери често е по-лесно от дървените кошери.

Когато се държат в тях, има плюс: кошерите от експандиран полистирол поддържат топлината по-добре. Но те са твърде леки. Препоръчително е да поставите тухла на покрива на кошерите от експандиран полистирол, не за зимата, а за целия сезон. За защита от силен вятър. Можете да направите разделителни плочи от експандиран полистирол. Понякога те са по-удобни от изолиращите възглавници, когато поддържат семейства: лесно се поставят на правилното място. С малък обем те предпазват добре от студа.

Изолация на кошера

Когато пчелите зимуват в дивата природа, пчеларят е ограничен в контрола и помощта на семействата, така че „малките неща“ не бива да се пропускат. Няма дреболии, всичко е важно. Семействата в многокорпусни кошери трябва да зимуват в 2 сгради, дори слаби: височината на рамката на Rut не е достатъчна за висококачествено зимуване на пчелите.

За клуба е по-лесно да се движи нагоре, отколкото встрани!

Слабите колонии и резервните маточници могат да бъдат поставени по две в един кошер с празна преграда между тях. Кошерите, стоящи на високи стойки, трябва да се спускат, но не на земята, а на ниски стойки, например тухли, положени плоски в 1 ред. Друг начин за запазване на резервни дами в многокорпусни кошери: поставяме ядрото в горното, допълнително тяло. След като сте забили фалшивото дъно, дялът трябва да е твърд! Външната изолация на кошера със сняг е подходяща, ако зимата във вашия район е дълга и без размразяване. За такова затопляне на кошера за зимата го покриваме със смърчови клони, обвиваме го с материал, който преминава през пара (не с катран), след което го поръсваме. Без почукване: всяко вълнение за зимуващите насекоми е вредно.

Предимства и недостатъци на метода

Ползи:

 1. Липса на големи инвестиции.
 2. Няма нужда да транспортирате кошери по време на първите пролетни и почистващи полети. Между другото, последните се регистрират все по-често в разгара на зимата поради нестабилни температурни условия навън.
 3. По-ранно развитие на пчелните семейства. Зимуването в кошера, разположен на улицата, е по-активно, отколкото в Омшаник, така че през пролетта семействата, които зимуват на улицата, също са по-активни и продуктивни. Забелязано е, че пчелите през пролетта, след като зимуват на улицата, често почистват сами подмора.

Сред недостатъците на зимуването на улицата са:

 1. Изобилие от мед и захарен сироп за хранене - рамките трябва да бъдат запечатани на поне 2/3 от височината.
 2. Трудности с поставянето на кошери в несоларна, защитена от вятър и валежи зона
 3. Необходимостта да се мисли за защита от птици, които могат да изкопаят кошерите, да ги развалят и в същото време да примамват пчелите, за да ги погълнат допълнително.
 4. Необходимостта от наблюдение на промените в метеорологичните условия, почистване на сняг и, ако е необходимо, пренареждане на кошерите.

Проверка на пчелите и инспекция на тяхното зимно кълбо

Основните правила за изследване на топка от насекоми:

 • къщите трябва да бъдат монтирани така, че дори по време на обилен снеговалеж да е било възможно свободно да се движи между кошерите, без да ги докосва с дрехи;
 • капаците се свалят при тихо време, като се стараят да не вдигат шум;
 • опитайте се да извършите проверката при облачно време, тъй като те са слънчеви

Осигуряване на храна за пчелите навън

Пчелите в кошерите, чиито хранителни запаси са около 25 килограма или повече, зимуват навън без допълнително хранене. За да изпълнят това условие, те трябва да бъдат извадени през есента за късни реколти на мед, уверете се, че насекомите не отслабват. Правилното поддържане на пчелните семейства през зимата изисква наличието във всяка къща на 2-3 рамки със запаси от пчелен хляб, няколко рамки с мед. Ако няма достатъчно фураж, семействата ще трябва да бъдат допълнени със захарен сироп или захарно-медена смес.

Защо пчелите умират през зимата в кошерите

Пчелната чума се влияе от различни обстоятелства:

 • слаби семейства;
 • загуба на матката;
 • висока температура и влажност;
 • глад и диария;
 • заболявания;
 • вредители.

Излишната влага е причина за появата на мухъл. Следователно, Омшаник е слабо вентилиран. Излишната влага води до закисване на меда, който пчелите не могат да ядат. Подложката бързо кристализира и се вкисва; такава храна не е подходяща през зимата. В резултат на това насекомите ще умрат от глад.

Ако пчелите не са направили последния полет през есента, за да изпразнят червата си, ще се натрупат много изпражнения. Това също води до смърт.

Липсата на майка е причината за мор. Насекомите започват да търсят матката, куб е разпръснат. Пчелите не могат да се съберат отново и да измрат.

Инфекциозните болести водят до чума:

 • салмонелоза;
 • парализа;
 • варено пило;
 • гниене на ларви.

За тази цел през есента се провежда специално лечение за елиминиране на патогени.

Методи за зимуване

Зимуването е важен период в живота на пчелните семейства, тъй като от него зависи бъдещето на целия пчелин и реколтата.

Има няколко начина за зимуване:

 1. в специална къща, наречена Омшаник;
 2. в дивата природа;
 3. в предварително изолирана стая, а именно в баня, мазе, навес или оранжерия.

Пчеларят започва да се подготвя предварително за това събитие.

Важно е да проверите всички къщи, така че да не са влага и гниене, различни инфекции. При предварителна подготовка зимният период преминава без смъртта на семействата.

По това време е необходимо да се поддържа стабилна влажност и температура на въздуха, за да се осигури добра вентилация. Дейностите се извършват преди настъпването на студ и студено време.

Зимуване на открито

С настъпването на студеното време пчелите образуват зимен клуб. Това е необходимо, за да се спести енергия и да се поддържа определена температура.

Вариантът за зимуване на насекоми на открито под снега се използва от пчеларите с богат опит. Необходимо е да се премахнат всички пукнатини чрез изолиране през есента и покриване на кошерите със сняг.

Първо трябва да проверите дали къщите са добре защитени от вятъра. Дърветата и други конструкции могат да бъдат щитове. Възможно е да се изолират стените с шисти или покривен филц.

Зимуване на пчелите в Омшаник

Мястото, избрано за сградата, трябва да е сухо и защитено от вятъра. Мишките не трябва да влизат в омшаник; шумът и светлината трябва да бъдат изключени.

Разграничете надземните сгради, подземните и полуподземните. Най-популярни са подземните. Кошерите са скрити на дълбочина, равна на височината на стените. През зимата те ще имат стабилна температура, а през пролетта тя ще бъде намалена, което е необходимо за успешното завършване на зимуването. Стените на Omshanik трябва да бъдат развалини или тухли, дървените често се влошават с гъбички.

На закрито

Някои пчелари поставят колиби с пчели в просторен навес. Зимуването в плевня изисква специална подготовка и изолация на стените. Подът трябва да бъде покрит с дебел слой пясък, слама и сухи листа и клони. Стената трябва да бъде защитена от сняг, дъжд, ветрове. За да направите това, можете да го оградите с шисти или дъски.

Кошерите се монтират на един ред върху дъските или на земята, с входове към изхода. Уверете се, че работата с входовете е извършена правилно. Ако в стените има пукнатини, те са внимателно запечатани, за да не проникнат вътре гризачи и ярка светлина. Дупките са затворени с плътна мрежа. По желание могат да се използват борови шишарки. Важно условие е вътре да е сухо, топло и тихо. Горната част на къщата за изолация е покрита със смърчови клони, слама, листа, игли.

Как пчелите зимуват на улицата директно в Западен Сибир

Както беше отбелязано по-рано, в правилно подготвен кошер пчелите зимуват добре в сибирски студове, дори на открито.

В този регион основната задача на пчеларя е надеждно да предпазва жилищата от насекоми от течения и тук това явление е доста често.

Също така е необходимо да се предпазят кошерите от нахлуването на гризачи - те често ги избират за подреждането на гнездото.

Висококачествена изолация се изисква от насекоми, принадлежащи към термофилни видове, докато централноруските сортове се чувстват добре дори без специална защита.

Най-удобният начин е да хвърляте сняг. В самото начало на зимата се прилага снежна преспи. Дебелината му е най-малко 0,7 метра. Няма нужда да го утъпквате особено, защото въздухът също трябва да влиза вътре. След това насекомите не трябва да бъдат обезпокоявани.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни