Как правилно да изолирате гаражна врата със собствените си ръце и какви материали да използвате?

 • У дома
 • Цел

Тъй като гаражът е не само местоживеенето на любимата кола, но и личната територия на нейния собственик, той трябва да е топъл и умерено естетичен. Тогава ще бъде приятно да бъдете тук по всяко време на годината и не е срамно да приемате приятели. Следователно въпросът за това как да се изолират гаражни врати трябва да бъде решен отговорно и компетентно.

Как да изолираме портата в гаража?

Един от начините за повишаване на комфорта при престой в гаража на автомобил и неговия собственик е изолирането на гаражната врата. Необходимо е да се намалят топлинните загуби през портата. Портата е изработена от метал и има висока топлопроводимост, която се увеличава с намаляване на температурата. Топлопроводимостта се отнася до способността на веществото да провежда топлина от по-нагрети предмети към по-малко нагрявани. През зимата през железните порти без изолация, дори и да са затворени, топлината от нагревателите много бързо ще излезе на улицата.

По този начин отговорът на въпроса дали да се изолират метални порти отвътре ще бъде недвусмислен. Необходима е изолация.

Има два възможни варианта за затопляне. Първият е да поверите случая на занаятчиите, които срещу определена такса ще свършат цялата необходима работа. Второто е да го направите сами. В първия случай можете да спестите време и усилия, във втория случай можете да получите удовлетворение от собствената си работа и да спестите пари.

Ако изборът е направен в полза на втория вариант, възниква въпросът, как да изолирате гаражната врата отвътре със собствените си ръце възможно най-ефективно и с минимални парични разходи и разходи за труд?

Видове гаражни врати

Съвет: Когато подреждате гараж, като част от селска къща, предпоставка е неговата изолация, в противен случай студът ще проникне от гаража във вътрешността на къщата.

За монтаж на гаражна врата може да се използва всеки тип гаражна врата:

 • Люлеещи се врати... Това е най-евтиният вариант. Дизайнът се състои от две отварящи се навън крила.
 • Плъзгащи се врати... В този случай процесът на отваряне се състои в преместване на мрежата встрани. Вратите, монтирани в плъзгащи се гардероби, имат същото устройство.
 • Повдигане и завъртане... Тук еднокрилото крило на вратата в гаража се издига вертикално нагоре, след което се обръща хоризонтално към пода.
 • Секционен. Платното се състои от няколко секции. За да се освободи прохода, секциите се повдигат и след това се сгъват.
 • Подвижни порти... При отваряне на прохода платното им се сгъва в доста компактна кутия.

Видове изолация

Има различни видове изолация, коя от тях да предпочетете, за да изолирате вратата от вътрешната страна на гаража? Всеки от нагревателите има свои предимства и недостатъци.


Минерална вата

Минерална вата

Един от най-често срещаните изолационни материали в строителната индустрия. Има три основни разновидности:

 • стъклена вата;
 • каменна вата;
 • шлакова вълна.

Първият се получава от стопилката на стъклото, вторият - от стопилката на магматичните скали (понякога се нарича базалт); третият - от стопилката на доменната шлака.

В зависимост от суровината минералната вата има различна структура на влакната. Влакната образуват въздушни джобове, което осигурява добри топлоизолационни свойства на материала.

Освен това памучната вата е устойчива на химикали и високи температури.

Недостатък - минералната вата абсорбира добре влагата, което сериозно влошава нейните топлоизолационни характеристики.

Поради това е необходимо да се монтира памучна вата с хидро и пароизолация.

Има съмнения относно относителната му екологична безопасност, по-специално, от Международната агенция за изследване на рака, минералната вата се квалифицира като вероятен канцерогенен агент за хората. Но тук трябва да се отбележи, че човек не живее в гараж, следователно памучната вата не представлява сериозна опасност.

Произвежда се под формата на плочи, ролки, цилиндри, насипни. Инсталирането не е трудно.


Стиропор

Стиропор

Това е разпенена пластмасова маса. Основната част от пяната е газ. Това обстоятелство обяснява топлоизолационните и звукоизолиращите свойства на пяната. Индустрията произвежда полистирол с различна плътност, якост, в зависимост от това какви суровини и какви технологии се използват за неговото производство.

В домашни условия хората най-често трябва да имат един от видовете пяна - експандиран полистирол. Получава се чрез полимеризация на стирен с добавяне на пентан (порообразуващ агент).

 • Пенопластът е безопасен за човешкото здраве. Например, контактът на полистиролова пяна с хранителни продукти (опаковки) е разрешен.
 • Стиропорът е много лек и лесен за работа.
 • Характерна е ниската водо- и паропропускливост. Например, екструдираната полистиролова пяна поглъща не повече от 0,4% от обема си след десет дни престой във вода.

Недостатък - лесно се разрушава под въздействието на различни технически течности и техните пари (бензен, ацетон и др.). Ето защо, ако повърхността е била покрита с експандиран полистирол, е необходимо внимателно да се подходи към избора и използването на бои и лакове.


Процесът на пръскане на изолация от полиуретанова пяна

Полиуретанова пяна

Предлага се в два вида:

 • твърди (листове, панели, отливки);
 • течност (по време на процеса на пръскане се образува топлоизолационно покритие, наподобяващо втвърдена полиуретанова пяна).

Полиуретановата пяна има много ниска топлопроводимост. Той е по-малък от този на минералната вата и пяната.

Материалът има добри звукопоглъщащи свойства.

Химикалите имат по-малко разрушително въздействие върху него, отколкото върху експандиран полистирол.

Не се страхува от влага.

Строителите оценяват полиуретановата пяна за нейната издръжливост. Изолацията от него може да продължи повече от тридесет години.

Устойчив на огън. Според огнеустойчивостта се разграничават три класа материали: самогасящ се (маркировка С), трудно запалим (TC), трудно запалим (TB). Поддържа работата си в температурния диапазон от -200 до +200 градуса по Целзий.

Напръсканата полиуретанова пяна прилепва добре към различни повърхности (бетон, метал, стъкло, тухла и др.).

Необходимо е да се пръска полиуретанова пяна с помощта на защитно оборудване и на проветриво място, но след изсушаване тя е безвредна за хората.

Има и недостатъци. Материалът не понася добре ултравиолетовото лъчение. Под въздействието на слънчевата светлина се срутва. Също така си струва да се отбележи високата цена на изолацията.

Характеристики на секционните врати

Този модел се отличава със система от секции, които по правило са изработени от поцинкована стомана и след това са покрити със специален полимер. Изгодната разлика между такива порти е, че за разлика от конвенционалните люлеещи се врати, собствениците са пощадени от проблема да влязат в гаража през зимата, особено ако вратите са покрити със сняг.

Трябва да се отбележи, че този вид конструкция по отношение на спестяващите си характеристики може да се приравни на полагане на четири тухли. Следователно, през студения сезон, гаражът ще бъде надеждно защитен от различни течения и с добро ниво на изолация на стените - от тежки студове.

Секционни гаражни врати Alutech

В допълнение, напълно отворената секционна врата е разположена под тавана на гаража и не създава проблеми като невъзможност за пълно отваряне на гаражните врати и опасност от люлеене на крилото поради вятър, което може да доведе до неволно повреждане на превозно средство.

Ето защо, ако вашите гаражни врати не са изолирани по време на производството, можете да го направите сами.

Подготовка на крилото на вратата

Която и изолация да бъде избрана, е необходимо да започнете процеса на изолация с подготовката на повърхността на портата. Необходимо е да го почистите от ръжда, мръсотия, маслени петна и други химикали, ако има такива. Портата е защитена с телена четка. Ако е необходимо, използвайте разтворители, бензин.

След почистване повърхността трябва да се грундира. Нанесете антикорозионния грунд на два слоя.

На следващия етап се монтира щайгата, върху която ще бъде прикрепена изолацията. При пръскане на полиуретанова пяна ще е необходима обвивка за закрепване на облицовката.

Касата е направена от дървени пръти с напречно сечение 4 × 4 или 5 × 5 сантиметра. Решетките са фиксирани по периметъра на портата и през площада. Решетките трябва да бъдат сухи и обработени с антисептик. За закрепване на решетките се използват самонарезни винтове или течни пирони. В първия случай е необходимо предварително да маркирате и пробиете дупки. Стъпката между отворите е 20-25 сантиметра.

Защо имате нужда от гаражна врата

Съвет: Когато избирате дизайн на гаражна врата, трябва да обърнете внимание на удобството за влизане и излизане от там. След като колата влезе, трябва да има разстояние до стените от двете страни, най-малко 30 сантиметра.

Изискванията за гаражни врати са както следва:

 • Височината на конструкцията, за да се осигури свободното преминаване на лек автомобил, се взема най-малко 1,8 метра.
 • Портите трябва да имат достатъчна якост, което изисква висококачествен материал за тяхното производство, който може да издържи действието на корозия за дълго време.
 • Устройствата са оборудвани с надежден заключващ механизъм, който ще го предпази от взлом.
 • Портата трябва надеждно да изолира вътрешността на гаража от сняг и дъжд. Плътното прилепване на всичките му части към стените ще осигури сухота и комфорт.
 • При необходимост може да се осигури звукоизолация на устройството.

Повечето от проектите ви позволяват да направите изолацията на гаражната врата със собствените си ръце доста лесно и относително бързо.

Изолация за закрепване

При инсталиране на изолация върху щайгата има нюанси, свързани с външния му вид.

 1. Когато фиксирате минерална вата, ще ви е необходима хидроизолация. Най-простият и евтин начин за решаване на този проблем е прилагането на битумна мастика. Парчетата памучна вата се изрязват по такъв начин, че да могат да бъдат поставени много плътно вътре в щайгата. Не е необходимо лепило.

Отгоре памучната вата се затваря с пароизолационен филм. Затворете правилно, като вземете предвид страните на филма. Парно-кондензатният филм се поставя с гладката вътрешна страна към изолацията, а рунестата страна е обърната навън. Енергоспестяващата пароизолация е положена с фолиото навън. Ако се използва обикновен полиетилен, няма значение от коя страна да го поставите върху изолацията.

Съединенията са залепени с лента, филмът е фиксиран със строителен телбод.

 1. Пяната се нарязва така, че по-малко парчета да покриват зоната, която ще се изолира. Когато режете, трябва да оставите малко поле, така че парчетата да прилягат плътно. Най-лесният начин за изрязване на пяната е със строителен нож, като се използва владетел като помощен инструмент.

Парчета полистирол се залепват с полиуретанова пяна с помощта на пистолет. За да се осигури необходимата адхезия, пяната се нанася по краищата и напречно с пресичането на центъра. Пяната трябва да се притисне плътно и да се поддържа известно време.

След монтажа фугите и свободните кухини също се запълват с пяна. След като се втвърди, излишъкът трябва да се отреже с нож.

 1. Преди да нанесете полиуретанова пяна, препоръчително е да покриете болтовете, пантите, ключалките с фолио и да го закрепите с лента. Препоръчително е да работите със защитен костюм.

Използването на маска и очила за защита на дихателните пътища и очите е задължително.

 1. За гараж е достатъчна битова спрей инсталация. Такива инсталации, ако техните контейнери останат без компоненти, могат да бъдат заредени отново. Отнема около минута, за да нанесете 5 см слой. След изсушаване излишъкът се отрязва.

Листът от полиуретанова пяна е фиксиран като пенополистирол.


Борова подплата

Важни малки неща

Изолираните метални порти в гаража са цял набор от дейности и това не свършва само с подреждането на вътрешната повърхност на вратите

Също толкова важно е правилно да се монтира уплътнението около периметъра на клапата, плюс да се вземат предвид придружаващите фактори, които намаляват топлинните загуби.

 • Като начало, когато поръчвате или избирате порта за гаража си, не пестете и вземете модел, който има обикновена врата.... Ако постоянно отваряте цялото крило, тогава съседът трябва да идва при вас няколко пъти през зимата за съвет и цялата ви топлина ще се изпари. В края на краищата, колкото и да се опитвате, няма да можете да се промъкнете бързо, отвореното крило е твърде голямо;

Крило със и без входни врати.

 • Сега за печата... Ясно е, че при такива сериозни размери е малко вероятно крилата да прилепват плътно по целия периметър на контакта с отварящата се рамка. Трябва да забравите за такива неща като самозалепващи се уплътнения за прозорци и обикновени врати веднага, те ще продължат максимум една седмица. За гаражни врати и други подобни конструкции се произвеждат гумени маркучи със закрепваща лента. Те могат да бъдат кухи или изпълнени с някакъв вид мек порест материал като пяна каучук. Такова уплътнение е фиксирано към основата с самонарезни винтове с помощта на монтажни ленти или върви заедно с лентата;

Видове гумени уплътнения за гаражни врати.

 • Също така, няма да е излишно да оборудвате завеса отвътре до портата... Тук има няколко опции:
   Топлинната завеса, работеща на принципа на нагревател на вентилатора и отрязваща студения въздух на входа, със сигурност е нещо добро. Но, първо, самото такова устройство е доста скъпо. И второ, мощността на такава гаражна завеса започва съответно от 2 - 3 KW, такова удоволствие ще струва много пари;

Термична завеса.

 1. Следващият вариант е по-лоялен. Тук като завеса се използва парче водоотблъскващ брезент. Всъщност това е класическа завеса. Трябва да дръпнете метална връв или багет отгоре и да закачите плъзгащите се брезентни завеси върху нея;

Платнинени завеси над портата.

 1. Почти всеки шофьор е бил на автомивка, не забравяйте как е оборудвано чекирането им. Завесата там е направена от вертикално нарязани меки прозрачни ленти, като полиетилен. Но това всъщност не е полиетилен и ако купите такова нещо във фабричната версия, ще бъде скъпо. Едва ли вашият гараж ще има толкова трафик, колкото автомивка. Следователно можете просто да изрежете ленти от дебел технически полиетилен с ширина около 10 - 20 см и да ги фиксирате с телбод върху дървена релса с малко припокриване (10 - 15 мм). Освен това, за надеждност, завийте отгоре друга от същата релса, така че полиетиленът да е между тях, и го закрепете над входа на гаража. Моля, обърнете внимание, че всяка завеса не трябва да се влачи по пода, винаги остава малка празнина;

Полиетиленова завеса.

 • Бих искал да кажа и няколко думи за облицовката на портата отвътре.... Изолонът и облицовката, както разбирате, далеч не са единствените материали, които могат да се използват за такива цели. Една от най-популярните в гаражния дизайн е плочата OSB-3 или OSB-4 с дебелина около 10 мм, нейната устойчивост на влага е прилична и можете да я купите за разумни пари.Ако вземете шперплат, тогава в този случай трябва да закупите марката FSF. За тези, които обичат по-топъл дизайн, препоръчително е да поставите крилата отвътре с PVC панели. Те се залепват директно върху пяната с течни пирони или нещо подобно и се поставя бордюр по периметъра;

Стандартна OSB плоча.

 • Има още една интересна подробност. В интернет срещнах съвети за изолиране на портата с полиуретанова пяна. Хората казват, че можете да си купите 5-7 кутии пяна, да направите рамка и да я напълните с тази пяна.... Те обещават, че такава изолация се предполага, че е в състояние да престои почти 50 години. Но на открито и при наличие на незначителни вибрации съм виждал полиуретанова пяна да се разпада в рамките на 3 до 5 години. Може би човекът е използвал някакъв специален вид пяна, но във всеки случай не ви препоръчвам този метод.

Полиуретанова пяна и пистолет за издухване.

Облицовка

За довършване на портата се използват:

 • дървена или пластмасова подплата;
 • ориентирана дъска;
 • професионален лист.

Подплатата е тънка облицовъчна дъска, която има връзка между жлеб и жлеб. Популярни довършителни материали. Изглежда добре, направен от различни видове дърво.

Пластмасовият вариант на облицовката е направен от поливинилхлорид. Той е по-малко издръжлив от дървото, но е по-евтин и устойчив на влага.


OSB

OSB е многослоен лист, образуван от дървесен чипс и залепен с различни смоли с добавки на борна киселина и синтетичен восък. Плюсове: ниска цена и приятен външен вид.

Профилираният лист е направен от поцинкована ламарина. Експертите не съветват да се използва профилиран лист за вътрешна декорация на гаража поради възможното образуване на конденз от страната, където се намира изолацията.


Гумени уплътнения на вратата

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни