Изоиспан А, В и С пароизолация: технически характеристики


Обхват на приложение на пароизолиращи мембрани ↑

Основата на филма е полипропилен, който осигурява на покритието якост, устойчивост на разкъсване и натиск. Използването на ролкова изолация удължава експлоатационния живот на многослойните строителни конструкции и спомага за постигане на оптимално съотношение на влажност и температура в къщата.

Използването на модификации Izospan е най-доброто решение в следните ситуации:

 • защита на топлоизолационните материали и вътрешните части на конструкцията от проникване на пара и влага;
 • подреждане на "покривна баница";
 • осигуряване на паронепропускливостта на тавански, тавански и междуетажни етажи;
 • изолация на конструкцията от атмосферни валежи, UV лъчение в зони с недостатъчно съединяване на покривни елементи;
 • допълнителна хидроизолация на различни видове основи;
 • повишаване на ефективността на топлоизолационния материал.

Високата производителност и достъпните разходи се превърнаха в основните фактори за повишеното търсене на материали.

Разлики между паропропускливите мембрани и пароизолационните филми

На строителните площадки и форуми можете да четете, а от устните на строители и частни предприемачи чувате такива термини като "изопанова хидроизолация", "изопанова парна хидроизолация" и "изоспан филм". И продавачите на строителни материали ще ви разкажат повече за „Izospan супердифузионните мембрани“.

Изолация на стени
В случая, когато стените на каменна сграда са изолирани по метода на вентилираната фасада, бариерата срещу пара не само не се изисква, но и категорично не се допуска. Всичко, от което се нуждаете, е паропропусклива мембрана, която предпазва изолационния слой от уличната страна

Случва се самите говорители да не разбират разликата между материалите или да използват неправилно термините. Често това объркване води до грешен избор на материали, в резултат на което топлинните характеристики на заграждащите конструкции се влошават и експлоатационният им живот намалява. За да избегнете подобни грешки, трябва ясно да разберете как се различават материалите Izospan и техните аналози, както и за какво се използват. В съответствие с предназначението си те се разделят на две групи: пароизолиращи филми и паропропускливи мембрани:

Парозащитни филми ↑

Пароизолационните филми не пропускат вода, пара и вятър. Тоест, те са практически запечатани. Те са направени, като правило, от полиетилен и по-траен полипропилен, за да се увеличи якостта, те могат да бъдат подсилени. Наричат ​​се още „изопанова пароизолация“, но тази дефиниция е вярна само до известна степен. Всъщност филмът е водоустойчив.

Ако се използва в "пая" на скатен покрив, кондензът на вода или изтичането от течащо покритие няма да проникне в тавана. Но за подземни конструкции и плоски покриви стандартният хидроизолационен филм Izospan B не е най-добрият, не е достатъчно здрав и устойчив на атмосферни влияния. Вярно е, че характеристиките на Izospan B, най-евтиният филм, са ниски, има по-добри материали, които могат да се използват за хидроизолация на бетонни подове. Но нищо повече.

Светлоотразително платно Izospan
Отражателният лист Izospan се полага като изолация под подовия под

Прилагане на пароизолационни филми:

 • Защитата срещу висока влажност на многослойните изолирани конструкции е монтирана отвътре, отстрани на помещението. Това са рамкови стени, скатни покриви и дървени подове в приземните етажи на сгради без мазета.
 • Защита срещу конденз и възможни течове на стропилни конструкции в неизолирано проветриво таванско помещение.В този случай пароизолацията се поставя отвън, под покривното покритие.

  Моля, обърнете внимание: Пароизолацията може да се постави в "пая" на скатния покрив откъм улицата само ако таванското помещение не е изолирано и добре проветриво.

 • В междуетажните дървени подове филмът Izospan се поставя под и над изолацията. Изоспанът за пода в дървена къща играе ролята не толкова на бариера срещу пара, колкото предотвратява разпространението на най-малките влакна от минерална вата в помещенията.


Отворите в паропропускливите мембрани са достатъчно големи, за да позволят преминаването на водна пара, но са твърде малки, за да може да влезе течна вода. Мембраните често имат доста сложна многослойна структура и по време на монтажа е важно да не се обърква ориентацията: платното се обръща навън със строго определена страна

Паропропускливи мембрани ↑

Паропропускливите мембрани са еднослойни или многослойни нетъкани платове с малки отвори. Размерът на отворите и техният брой е такъв, че мембраната не се издухва от вятъра, но с разлика във влажността на въздуха отстрани на филма, водната пара се дифузира към страната, където въздухът е по-сух. Това ви позволява да премахнете излишната влага от строителните конструкции, да ги проветрите. Течната вода, падайки върху паропропусклива мембрана, не е в състояние да проникне през бариерата, силата на повърхностното напрежение пречи. Разбира се, говорим за относително малко количество и налягане на водата: отделни капки или малко дъжд. Ако мембраната остане незащитена от покрив или стенно покритие под силен дъжд, водата ще тече през нея.

Прилагане на дифузионни мембрани с бариера срещу пара:

 • Вентилация на многослойни заграждащи конструкции и тяхната защита от течна вода (кондензация). Намира се отвън, откъм улицата. Рамкови стени, скатни покриви, дървени подове в приземните етажи на сгради без мазета.
 • Мембраната може да се използва в дървени подове между етажите, но изопановият филм е по-евтин.

Моля, обърнете внимание: Паропропускливата мембрана се различава от пароизолационния филм по способността си да пропуска водни пари. Важно е да се разбере тази разлика.


От схемата е ясен общият принцип за използване на изоспанови материали: отвън - паропропусклива мембрана, отвътре - пароизолационен филм

Класификация и характеристики на изолацията на ролките ↑

Производителят е разработил цяла гама хидроизолационни материали. Някои видове изоспан и тяхното използване са доста гъвкави. Други модификации на продукта, напротив, са силно специализирани и разкриват максимално защитните качества при определени условия на монтаж.


Видове и характеристики на Izospan

Ветроустойчива мембрана категория A ↑

Категория А съдържа паропропускливи полимерни мембрани, предназначени да защитават вътрешните елементи. Материалът улеснява изпускането на пара в атмосферата. Изолацията се използва при подреждане на изолирани покриви, рамкови стени и вентилирани фасади.

Izospan A има гладка водоотблъскваща външна повърхност и пореста основа от вътрешната страна. Благодарение на тази структура влагата от изолацията бързо се абсорбира в мембраната и се отстранява навън. При полагане на изолационен материал от категория А трябва да се спазват две правила:

 1. Подходящ за използване на покриви с ъгъл на наклон 35 ° и повече.
 2. Монтажните работи се извършват при тихо и сухо време.
 3. За висококачествено извличане на пара трябва да се осигури въздушна междина. За тази цел върху гредите се натъпква контролна релса.


Спецификации Izospan A, AM, AS

Модификациите Izospan AM и AS са трислойни дифузни мембрани. Те се различават от колегата си по намалена паропропускливост и възможност за полагане без щайга.

Хидроизолационни филми от степени B и C ↑

Филмовата изолация от категория В има дизайн, подобен на материали от група А. Основната разлика е повишената водоустойчивост (най-малко 1000 mm воден стълб). Пароизолацията се справя отлично със задачата - предпазва дървени и метални елементи от въздействието на конденз и влага от вътрешната страна на конструкцията.

Izospan B се счита за универсален и е подходящ за изолация на стени, покриви и вътрешни тавани. Притежава следните технически характеристики:

 • прекъсване на надлъжно и напречно натоварване - 130/107 N / 5 см;
 • плътност - 72 g / m2;
 • температурен диапазон на приложение - от -60 ° С до + 80 ° С.

Паро-хидроизолационните филми от група В са монтирани с въздушна междина 5 см над рунестата страна на пароизолацията. Грапавата страна е тази, която предотвратява кондензацията да тече към финала. Подобрените свойства на пароизолацията обясняват търсенето на този материал при полагане на ламиниран паркет и паркет.


Парна бариера под дървен под - схема

Izospan S има подобна структура и характеристики. Отличителна черта на изолацията е големият запас на безопасност и в резултат на това висока надеждност и издръжливост. Натоварването при скъсване е 197/119 N / 5 cm, а плътността е 90 g / sq. м. Цената на хидроизолатор тип С надвишава аналозите от група Б.

Изоспан категория С напълно изолира структурата от капилярна влага и конденз.

Основни функции:

 • защита на "студени" и изолирани покриви;
 • парна и водна изолация на плосък покрив;
 • защита от влага на дървени хоризонтални подове и бетонни подове.

Тежки платна от категория D ↑

Парна бариера Izospan D е двуслойна тъкан, изработена от високотехнологичен полипропилен. Мултифункционалният филм е устойчив на слънчева радиация и може да издържи значително механично напрежение и натоварване от сняг. Хидро- и пароизолацията от серийния тип D или DM се отличава с допълнителната си здравина - лента от плат с ширина 5 см не се деформира при тегло до 106 кг.


Хидроизолация категория D

Високите технически и експлоатационни характеристики обясняват гъвкавостта на изолацията от филм категория D. Материалът ще замести адекватно всеки от гореописаните аналози и ще се справи с по-сложни задачи:

 • хидроизолация на подове върху земя и бетонна основа;
 • изолация на сутеренни подове в помещения с висока влажност;
 • подреждане на временен покрив и защита на конструкцията от валежи.

Нови разработки - енергоспестяващи материали ↑

Пароизолационните филми Izospan на марките FB, FD, FS и FX са модерни високотехнологични хидроизолационни материали, способни да отразяват 90% от инфрачервеното лъчение. Прогресивната изолация действа като надеждна бариера срещу конденз, вятър, влага и в същото време увеличава икономиите на енергия.


Таванска пароизолация

Топлоотражателната изолация от категории FD и FS е направена от двуслоен полипропиленов филм. Izospan FX се основава на разпенен полиетилен с различна дебелина, а FB класовете са направени от крафт хартия. Независимо от вида на изолацията, едната страна е метализирана. Отражателната способност на материалите се използва масово при подреждането на "топъл дом", а именно:

 • като основен слой за изолирани подове;
 • стенни облицовки зад отоплителни радиатори;
 • топлоизолация на сутеренни, тавански и междуетажни подове;
 • изграждане на бани и сауни.


Енергоспестяващи изолационни характеристики

Важно! Енергоспестяващите филми са напълно непропускливи за водни пари. Поради тази функция тяхното използване е възможно само в сгради, където е предвидена принудителна вентилационна система.

Инструкции за употреба на изоспан

Когато се използва този материал, трябва да се има предвид конкретната модификация.Ако говорим за Isospane B, тогава с негова помощ са изолирани стени, покриви и тавани. Като правило филмът се полага върху изолацията. В този случай е необходимо да се придържате към определена последователност:

 • покривен материал;
 • модификация A или AS;
 • контрарелси, необходими за създаване на вентилационна междина;
 • изоспан В;
 • покривни греди;
 • довършителни материали.

Благодарение на такава пароизолация, ще можете да избегнете проникването на влага или изолационни частици в стаята.

Izospan S се различава значително от другите бариери срещу пара възможността за използване при изграждането на покриви с наклон по-малък от 35˚... Благодарение на тази пароизолация, в неотопляемите тавани се поддържа оптимален микроклимат. Няма конденз по стените и таваните на сутеренните подове, което означава, че няма плесен или неприятна миризма.

Тази модификация се определя, както следва:

 • на дъното на покрива се полага материал за бариера срещу пара, без да се дърпа твърде много и да се оставя свободно пространство;
 • мембрана е фиксирана по целия периметър на покрива и фугите се обработват със строителна лента;
 • припокриването трябва да бъде 15 см;
 • на последния етап материалът е фиксиран с контрарелси, които са фиксирани с самонарезни винтове или пирони.

Ако наклонът на покрива е малък, модификацията се полага върху бордюра, фиксиран към гредите.

Качествени аналози или марка: нюансите на избор ↑

В Русия стоките, произведени под търговската марка Izospan, са в голямо търсене. На пазара обаче има и по-малко известни аналози:

 1. Megaspan е специализирана в производството на строителни мембрани и изолационни филми. Моделната гама повтаря линията за пароизолация Izospan за покриви, стени, тавани, фасади и др. Материалите Megaspan са по-достъпни и не отстъпват по качество на основните си конкуренти от.
 2. "Керамоспан" произвежда филмова изолация, декларираните характеристики на които са подобни на оригинала.
 3. Axton е чуждестранен производител на строителни материали, включително хидро-пароизолация. Компанията обръща специално внимание на санитарната и екологичната безопасност на своите продукти.

За ваша информация. Компаниите използват еднакво етикетиране на продуктите. Например свойствата на Megaspan B съответстват на техническите характеристики на Izospan V.


Характеристики на Izospan клас B

Разликата в цената между маркова изолация и аналози понякога е много забележима. Причините за евтиността обаче могат да бъдат заниженото качество. Недобросъвестните производители използват следните трикове:

 • Намаляване на плътността на материала. Това е невидимо с просто око, но водоустойчивостта и здравината се влошават.
 • Липса на UV стабилизатор - филмът става уязвим на слънчева светлина.
 • Използването на рециклирани суровини в производството намалява живота на покритието.
 • Замяната на полипропилен с полиетилен или добавяне на креда към суровината води до "отслабване" на структурата и намаляване на живота на филма.

Технологията на полагане на покривни хидро-пароизолация ↑

Технологиите за монтаж на различни видове изолация на филм са сходни помежду си. Последователността на работата зависи от довършването на конкретни конструкции. По-долу е дадена стъпка по стъпка инструкция за използването на пароизолация Izospan B при създаване на „покривна баница“.

Инструкции за инсталиране ↑

Преди да пристъпите към монтажа, е необходимо да имате представа за структурата на покрива и последователността на поставяне на слоевете на "покривната торта". Изолацията отгоре трябва да бъде хидроизолирана, а пароизолация трябва да бъде монтирана отдолу. И двата филма са фиксирани към краката на покрива.

Важно! Пароизолацията Izospan B е монтирана в посока отдолу нагоре. По правило една лента от ролка не е достатъчна, за да покрие наклона на покрива. Следователно, първо филмът се навива в долната част на покрива, а след това в горната част.


Монтаж на Izospan филм

Алгоритъм на действията:

 1. Отворете ролката и фиксирайте свободния ръб на фолиото към външния греди. Фиксация с крепежни елементи с широка глава. За да ускорите работата, можете да използвате строителен телбод със скоби.
 2. Разширете ролката Izospan за покрива и опънете платното успоредно на пода до противоположния ръб на гредите. Необходимо е да се провери дали пароизолационният филм леко провисва. Под въздействието на ниските температури материалът се свива леко и се свива.
 3. Нарежете фолиото с лека междина и прикрепете ръба към системата на гредите.
 4. Допълнително фиксирайте пароизолацията върху междинните греди.
 5. Продължете с инсталирането на второто платно. Izospan B се припокрива с ширина повече от 10 cm.
 6. Закрепете лентата към конструкцията на фермата.
 7. Залепете фугите между платната със свързваща лента Izospan SL или едностранна лента ML proff.

Важно! Преди да използвате Izospan и накрая да го фиксирате към гредите, трябва да се уверите, че филмът е положен с гладката страна към изолацията и грубата страна към вътрешността на сградата.

Парна бариера на покрива: съвет от експерт ↑

Покривната пароизолация е решаващ етап в изграждането на къща. Грешките на строителите са скъпи за домакинствата. След къпане и готвене, парите се издигат нагоре, проникват в изолацията и намаляват нейните топлоизолационни свойства. С течение на времето това води до намокряне на гредите, образуване на мухъл, замръзване на покрива през зимата и увреждане на интериорната декорация.


Структурата на "покривната пита"

За да се предотвратят негативни последици при инсталиране на бариера срещу пара, е важно да се вземат предвид някои от нюансите:

 1. Преди да започнете монтажните работи, трябва внимателно да проучите инструкциите за използване на Izospan за покриви. Izospan категория A, B, C е фиксиран само на закрито.
 2. При полагане и закрепване на защитното фолио е необходимо да се избягва напрежението върху материала, появата на дупки и други дефекти.
 3. Парна и хидроизолация на покрива на таванското помещение е фиксирана с контрарелси. В бъдеще инсталирането на вътрешна декорация се извършва на тази щайга. Освен това ламелите осигуряват херметичността на фугите между гредите на краката и изолацията от фолио.
 4. Разрешенията отстрани на всяко платно трябва да бъдат най-малко 15 см. Това е достатъчно, за да се постави бариерата срещу пара върху фронтоните или съседните склонове.
 5. Няма значение от коя страна да се положи Izospan AM. Основното условие е инсталирането на мембранния филм директно върху изолацията.

Многослойни строителни конструкции и влага ↑

За да разберете как правилно да използвате Izospan, ще трябва да разберете някои въпроси на строителните технологии:

Съвременните строителни технологии включват различни многослойни конструкции. Те са най-оправдани и популярни в нискоетажно строителство. Това са рамкови стени, скатни покриви, тавани, вентилирани фасади. Носещата част на конструкцията - стелажи, греди и др., Често е направена от дърво. Пропуските между тях се запълват с ефективен топлоизолатор. Като правило се използват влакнести материали: минерална вата, еко вълна (целулозен пух).

Многослойна конструкция
При многослойна рамкова конструкция се изисква пароизолация отвътре и паропропусклива мембрана отвън.

Такива нагреватели, заедно с полезните свойства, имат и недостатъци: те се продухват, когато са изложени на вятъра и се намокрят в условия на висока влажност. В резултат на това техните топлоизолационни свойства значително намаляват. Дървената рамка също се "страхува" от влага. Той навлиза в порести материали от въздуха под формата на водна пара. През по-голямата част от годината влажността в къщата е много по-висока, отколкото навън. Съответно, от вътрешната страна на къщата е необходимо да се предотврати проникването на пара в многослойната структура. Изолирайте от пара. Извън сградата въздухът обикновено е по-малко влажен, което прави възможно проветряването и изсушаването на изолацията.

Ако осигурите добра вентилация, свободно излизане на влага от изолацията и дървената рамка, тяхната влага ще бъде минимална. Съответно, паропропускливите материали трябва да бъдат разположени отвън в многослойна структура. Горното е вярно за отопляемите жилища. За неотопляеми и добре проветриви сгради паропропускливостта няма значение.

Моля, обърнете внимание: В многослойна топлоизолирана конструкция, ВЪТРЕ - ЗАЩИТА НА ПАРА, И ОТ ВЪН - ЗАЩИТА НА ПАРИ. Не обратното. Ако например се объркат Изоспан А и Изоспан В, стената или покривът ще се подгизнат, което неминуемо ще повреди сградата.


Препоръчителна стена и покривна конструкция на рамкова къща

Отвътре те са защитени от влага с пароизолационен филм (пароизолация), а вентилацията отвън се осигурява от паропропусклива мембрана (защита от вятър). Моля, обърнете внимание, че мембраната на предното стъкло не трябва да влиза в контакт с покрива и облицовката на стените. За да се отстранят водни пари, между тях трябва да има вентилационна междина с отвори в долната и горната част на стените и покрива.

Парна бариера на различни конструкции: схеми за местоположение ↑

Парозащитата на пода трябва да се извършва във вани, сауни, басейни и в помещения, разположени над мазето. Пароизолацията се полага върху хидро и топлоизолационни материали.


Парна бариера за подово отопление

Изолацията на стените срещу проникване на пара може да се извърши както отвътре, така и от външната страна на сградата. Изборът на метод зависи от местоположението на изолацията. При външна топлоизолация се препоръчва поставянето на бариерата срещу пара от двете страни на изолацията - тази мярка значително ще намали топлинните загуби.


Парна бариера във външни стени

Монолитната бетонна основа има пореста структура и се нуждае от висококачествена хидро и пароизолация. Защитната преграда се поставя върху бетонната основа пред изолацията. Плътният филм свежда до минимум проникването на влага в земята и предотвратява влагата в мазето.


Монолитна фундаментна конструкция

Izospan с право е признат за лидер на филмовата бариера срещу влага и пара за покриви.

За да може материалът да увеличи максимално своите защитни качества, е необходимо да се подходи отговорно към въпроса за избора на неговата модификация и да се извърши монтаж в съответствие с технологичните изисквания. Идеалният вариант е да поверите тази трудна работа на професионалисти с добра репутация.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни