Топъл под на балкона под плочките - ние избираме правилния дизайн

Плочката е материал с висока топлопроводимост. Това означава, че повърхността му в по-голямата си част остава, ако не студена, то хладна. През зимата и извън сезона, когато температурата пред прозореца е ниска, ходенето по такъв под не е много удобно.

Плочки на балкона

Проблемът със студения под е по-актуален за жителите на първите етажи. Най-добрият вариант би бил да се изолира директно от страната на мазето, обшивайки бетонния под с листове от пяна.

Ето защо, когато инсталирате такова покритие, се препоръчва да изолирате пода под плочките.

Какъв вид изолация да изберете?

 • Стъклена вата и нейните модификации.

В днешно време можете да закупите следните разновидности на този материал: стъклена вата, минерална вата, базалт, камък, шпак. Всички тези нагреватели имат ватна структура и се различават по изходния материал, от който са направени. Техният метод на производство е практически същият: топене. Например компонентите на минералната вата са разтопено стъкло, скали и шпатули.

Топлоизолационните характеристики на различните видове този материал също са идентични. Всеки от тях може да се търкаля и под формата на рогозки с различна дебелина. Най-известните и популярни марки: Isover, Rockwool, PAROS, URSA. Те могат да изолират пода, ако в стаята или мазето няма висока влажност. Всеки от тези материали е хигроскопичен и се влошава, когато е мокър.

 • Пенофол.

Пенофол е рулонен материал, обикновено фолиран от едната му страна или от двете страни наведнъж.

Това е ново поколение изолация. Това е рулонен материал, като правило фолио от едната му страна или от двете страни наведнъж. Това отразяващо топлината покритие го отличава от другите изолатори и следователно е уникален продукт, който предотвратява изтичането на топлина. Пенофол може да има самозалепващ се слой, който само увеличава надеждността на преградата за достъп на студен въздух. Произвежда се на рула и се предлага с различна дебелина.

 • Стиропор.

Това е универсална изолация, най-популярната и използвана навсякъде. Листовете от този материал могат да имат дебелина 2, 2,5, 3, 5 и 10 см. Стандартни размери: 100х100 см и 100х200 см.

Пенопластът може да бъде с различна плътност. Освен това, колкото по-висока е тя, толкова по-високи са топлоизолационните свойства на този материал. Подовата изолация е направена солидна и висококачествена, с висока степен на плътност. Това е най-предпочитаният вариант за полагане под плочка.

Изборът на изолация

Тъй като в банята има постоянно висока влажност, не можете да използвате естествени видове изолация и такива, които абсорбират влагата. Когато изолацията се намокри, тя губи свойствата си и става безполезна. Тоест в банята подовата изолация не може да се направи с помощта на мини. памучна вата или обикновена пяна.

За такива условия екструдираният пенополистирол е подходящ. Има висока плътност, почти не абсорбира влагата и има едни от най-добрите показатели на топлоизолация. Цената на този материал зависи от неговата дебелина и плътност и започва от 100 рубли на квадрат.

Как да изолираме пода на банята под плочките

Характеристики на екструдиран пенополистирол

Освен това обикновено банята не е просто изолирана, но допълнително се извършва и подово отопление. При условие, че под пода има отопляемо помещение, изолацията от фолио за пода е подходяща като слой изолация. Състои се от няколко материала: тънък слой алуминиево фолио отгоре и слой от полиетиленова пяна вътре.Такъв материал не само предпазва добре от топлинни загуби чрез отразяване на топлинното излъчване, но и изолира влагата.

Забележка! За да може алуминиевият слой на изолацията да бъде защитен от алкалния ефект на цимента, той трябва да бъде залепен отгоре с полиетилен. Струва си да купувате само тези видове, тъй като само те са подходящи за използване със замазка. В противен случай рискувате да загубите отразяващия топлината слой - след няколко седмици той просто ще се разяде.

Как да изолираме пода на банята под плочките

На снимката е фолио субстрат

Колкото по-голямо е термичното съпротивление под нагревателните елементи на топъл под на апартамент или къща, толкова повече топлина ще се покачва. Това е особено важно за подовете с водно отопление, тъй като те имат по-малка мощност от електрическите. За други видове отоплителни постелки затоплянето на пода в банята ще намали консумацията на енергия, няма да отоплявате тавана на съседите отдолу.

Изолация на бетонния под под плочките

Плочките могат да се полагат само върху циментово-пясъчен или друг зидарен разтвор.

Плочките могат да се полагат само върху циментово-пясъчен или друг зидарен разтвор. Следователно подът в такава стая ще бъде бетон. Той, както керамичните плочки, не задържа топлината добре, поради което се нуждае от висококачествена изолация. Технологията на работа в къщи със и без мазе има малки разлики. Нека да разгледаме всеки от тези методи.

 • Изолация на бетонен под в къщи с мазе.

Проблемът със студения под е по-актуален за жителите на първите етажи. Най-добрият вариант би бил да се изолира директно от страната на мазето, обшивайки бетонния под с листове от пяна. Но на практика този метод се използва рядко. Следователно изолационните работи се извършват в апартаментите от самите жители. Последователност на работата:

 1. Демонтаж на върха, обикновено дървено покритие.
 2. Почистваме повърхността на бетонната плоча от отломки и мръсотия.
 3. Използвайки хидро нивото, правим маркировки по стените на помещението, които трябва да съответстват на височината на бъдещия етаж, като се има предвид облицовката. Линиите трябва да бъдат строго хоризонтални.
 4. Полагаме хидроизолационния материал. Най-често се използва покривен материал, но можете да използвате и по-модерен метод: обработете повърхността с някоя от битумните мастики.
 5. Поставяме изолация между изоставанията. Ако климатът в района на пребиваване е топъл, можете просто да попълните слой експандирана глина.
 6. Върху него полагаме материал за бариера срещу пара (ако е избрана пяна, тогава не е необходима).
 7. След това поставяме подсилващата мрежа с профил от пръти най-малко 5 мм.
 8. Приготвяме бетонен разтвор в съотношение 1: 3, където 1 част цимент и 3 - пясък.
 9. Запълваме пода с бетон слой по слой, като се фокусираме върху линиите за маркиране. Всеки следващ - само след втвърдяване на предишния Последният слой се изравнява, така че бетонът трябва да е по-течен.
 10. Извършваме полагане на плочки или порцеланови каменни изделия.
 • Топлоизолация на пода под плочките в къщи без мазе.

Често тези сгради стоят на купчини, а долните им етажи са разположени близо до земята. Технологията на тяхната изолация се различава по това, че се изисква голяма дебелина на изолацията. Цялата работа се извършва на закрито. Тяхната последователност е подобна на описаната по-горе.

Как да изолирате подовите плочки със собствените си ръце

Като начало върху основата се поставя рулонна хидроизолация, която ще предпази изолацията от намокряне, а основата от влага при евентуално разливане на пода. В никакъв случай хидроизолацията не бива да се пренебрегва, тя е един от основните слоеве на „пай“ на изолацията. Хидроизолацията в мокри помещения е особено важна, например, когато изолирате пода под плочките в банята и на лоджията със собствените си ръце.

След това се полага слой изолация. Всеки трябва да реши какъв вид изолация да постави под плочките въз основа на своите финансови възможности, характеристиките на каменната вата и технологията на нейното инсталиране.Така че, базалтовите нагреватели трябва да бъдат положени на подовете по трупите, плочковите нагреватели (полистирол, екструдиран пенополистирол и техноплекс) могат да бъдат поставени независимо под замазката.

След полагане на изолацията се прави груба замазка от 3 до 5 см. За циментова замазка трябва да намерите нулево ниво, не трябва да правите замазка, която е твърде "дебела", тъй като това е допълнително натоварване на пода . Можете да направите топли електрически или водни подове, преди да излеете замазката, тъй като на лоджията няма допълнителни радиатори за отопление. Освен това вече знаете какъв тип подово отопление трябва да се използва.

Още преди полагане на плочките на пода, когато замазката е суха, бетонната повърхност трябва да се грундира. Грундът ще увеличи силата на залепване на лепилото за плочки и замазката. За мокри помещения си струва да се използва хидроизолация на пенетрон, поради своите характеристики този състав прониква дълбоко в цимента, намалявайки способността му да абсорбира влагата. Това е важно за мокри помещения в сауни и бани.

Как да изолираме пода на балкона под плочките

Схема за изолация на пода на балкона
Първата стъпка е да премахнете старото покритие, оттук започва всеки етап на ремонт на лоджията. След това подът се обработва с течна или ролкова хидроизолация. На хидроизолацията се полагат пяна или техноплекс плочи (тези нагреватели са по-трайни и плътни, а също така не абсорбират влага, за разлика от пяната). Върху тази торта се прави бетонна замазка.

След като хоросанът изсъхне напълно, подът се обработва с грунд за дълбоко проникване.

Когато грундът се абсорбира и изсъхне, на пода се полагат плочки или порцеланови каменни изделия. В резултат на това ще получите топъл под под плочките на лоджията, което ще спести топлина дори при най-силните студове и ще бъде удобно да се разхождате по плочките на пода на балкона.

Как да изолираме пода в кухнята под плочките

Подът в кухнята в апартамент или в частна къща може да бъде изолиран с минерална изолация, като се направят топли подове по протежение на трупите. Можете също така да направите подове knauf, върху които можете да поставите всяко покритие. Ако решите да направите циментова замазка, тогава не забравяйте за висококачествената хидроизолация. В тази стая пенополистиролът може да се използва и като подова изолация за плочки.

Как да изолираме пода в страната под плочките

Топъл под от керамични плочки в сауна
Възможно е да се изолира подът под плочките в страната, като се използва същата технология като изолацията на дървени подове. Нека разгледаме по-подробно как да изолираме пода под плочките във ваната. Тъй като тази стая се отличава с висока влажност, тогава тук трябва да се използват само влагоустойчиви материали, които не се страхуват от вода и не се разлагат с времето.

Тези материали включват техноплекс и пеноплекс. И технологията на подова изолация в баня за плочки или порцеланови камъни не се различава от обработката на подове на лоджия. Във видео инструкциите в края на материала можете да видите по-подробно как да изолирате пода под замазката с пяна или пяна, за да разберете най-накрая проблема.

Монтаж на системата "топъл под" като опция за подова изолация под плочките

 1. Подготвяме основата. Премахваме старото покритие и почистваме пространството между изоставанията.
 2. Ако е необходимо, изравняваме недостатъците с циментово-пясъчен хоросан.
 3. Монтираме хидроизолация.
 4. Полагаме изолацията. Най-добрият вариант е полистирол, пенофол, плочи от полиуретанова пяна с дебелина 3-5 см. Продава се и специална изолация за системата "топъл под", има вдлъбнатини за тръби, което значително улеснява работата.
 5. За да се избегне деформация на изолацията по време на нагряването на тръбите, се препоръчва да се остави празнина от поне 0,5 см между пяната и стената. Пропуските между листовете могат да бъдат запечатани с полиуретанова пяна.
 6. Ние правим полагане на тръби.Най-добрият вариант е да използвате металопластика или полипропилен, тъй като те са издръжливи, здрави и имат добра гъвкавост. Тяхното инсталиране е възможно по един от следните начини:
 • спирала;

  Разстоянието между тръбите трябва да бъде 30-40 cm.

 • змия;
 • спирала с отместен център;
 • двойна змия.

Без значение как са положени тръбите, разстоянието между тях трябва да бъде 30-40 см. Довеждаме захранващите и връщащите краища до колекторния шкаф. Можете да закрепите тръбите към изолация по следните начини:

 • полагане между "шефове";
 • използване на U-образни пружинни скоби;
 • монтаж на алуминиеви плочи;
 • монтаж на специална метална мрежа с пластмасови скоби за закрепване на тръби.

Свързваме системата към водопровода, настройваме необходимите настройки в колекторния шкаф, пълним тръбите с охлаждаща течност, включваме системата.

Подово отопление с водно отопление

Този метод за подова изолация е много популярен, въпреки доста високата цена. Следователно, за да спестите от инсталация и да не включвате специалисти, можете сами да инсталирате системата. Монтажът на топъл под под плочките се извършва в следната последователност:

Схема за подово отопление с водно отопление.

 1. Подготовка на основата. Старото покритие се отстранява, всички отломки се отстраняват в интервалите между изоставанията.
 2. Полагане на хидроизолация и изолация. По-добре е да използвате пенофол, пяна или полиуретанови плочи като изолация. Също така на пазара можете да закупите изолация, специално проектирана за системата за топъл под. Неговата характеристика е наличието на вдлъбнатини за тръби, които значително улесняват монтажа. Трябва да се отбележи, че между стената и пяната трябва да остане пространство от най-малко 5 mm, тъй като при нагряване на тръбите материалът може леко да се деформира.
 3. Полагане на тръби. Препоръчително е да се използват полипропиленови или многослойни тръби, тъй като те са здрави, издръжливи и имат добра гъвкавост. Има два начина за стилизиране: спирала и змия. Когато тръбата е разположена спирално, цялата площ на пода се загрява по-равномерно, тъй като подаването и изтичането на вода са успоредни. Когато полагате със змия, подът над началото на тръбата се загрява повече, но този метод е незаменим, когато трябва да заобиколите всякакви препятствия или зони. За равномерно разпределение на топлината (за всеки метод на монтаж) разстоянието между тръбите трябва да бъде приблизително 30 см. Тръбите са прикрепени към изолацията с помощта на U-образни скоби, пластмасови скоби, скоби или други специални устройства.
 4. Връзка за подово отопление. След полагането краищата на захранващата и връщащата тръба се отстраняват и се свързват към колектора. Тогава цялата система е свързана към водопровода.
 5. Изливане на замазката и полагане на плочките. След като проверите правилната инсталация на системата, можете да преминете към финишната замазка. Не е необходимо тръбите да се пълнят с вода преди изливането, тъй като те са достатъчно твърди и не трябва да се деформират под натиска на бетонния разтвор. Не се препоръчва включването на отоплението с пълна мощност за известно време след изливането, за да се избегне образуването на пукнатини. След като замазката изсъхне, плочките се полагат.

Свързана статия: Дизайн на завеси за хол (зала) с балкон: класически, зелен

Как подовете са изолирани с инфрачервено отопление

Този метод е най-модерният. Състои се от инсталиране на инфрачервени рогозки, които действат като нагревателни елементи. Въпреки факта, че тази опция е много по-скъпа от предишните, такава изолация се монтира много по-бързо. За монтажа му не е необходимо устройство за замазка или демонтаж на старото покритие.

Инфрачервените постелки изискват равна повърхност. Следователно ще трябва да се направи подходяща работа. Подовете са изолирани с тези елементи директно под плочките. Постелките са прикрепени към основата с лепило.Минимумът на "мокрите" процеси и лекотата на инсталиране правят този метод за подобряване на дома най-предпочитан.

511

Какъв тип модерно подово отопление си струва да изберете

Системата за подово отопление на балкон или във всяка друга стая е конструкция от нагревателни елементи.

Тяхната роля може да бъде изиграна от металопластикови тръби, през които преминава охлаждащата течност, или отоплителни електрически елементи.

Тоест топлият под на балкона може да бъде:

 • вода;
 • електрически (филм, кабел или нагревателни рогозки).

Подовете с водно отопление на балкона са в състояние да затоплят пода възможно най-равномерно по цялата площ.

Водонагревателите перфектно спестяват място и оперативните разходи ще бъдат по-ниски, отколкото при електрическите подове, тъй като водата като топлоносител е значително по-евтина.

Но подовете с водно отопление също имат своите недостатъци, например трудността при регулиране на температурния режим, възможно периодично намаляване на налягането вътре в щранга.

В случай на теч ще бъде трудно да се намери и още по-трудно да се премахне. Не трябва да забравяме за сложността на монтажа и доста високата цена на конструкцията.

Що се отнася до електрическите топли подове на балкона, те имат почти същите предимства като водните. Но по отношение на съвкупността от всички експлоатационни характеристики, електрическото подово отопление е далеч пред конкурента.

В допълнение, електрическото подово отопление осигурява равномерно отопление на цялата площ.

Намирането на неизправност и отстраняването й е много по-лесно, отколкото в случая на воден под. Монтажът е много удобен за извършване в ограниченото пространство на балкона на типичен апартамент в многоетажна сграда без специално оборудване. И цената на такива подове е значително по-ниска. Сред недостатъците е само един - сметките за ток.

Видове и технология на подова изолация за плочки

С електрическия под температурата може лесно да се регулира.

Претегляйки всички плюсове и минуси, лесно е да се направи избор в полза на електрическо подово отопление за монтаж на балкон.

Правим изолация и подово отопление

В зависимост от това кой тип отопление сте избрали, първо трябва да инсталирате или термостат (електрическо отопление), или колекторен шкаф (за отопление на водата).

За тяхното инсталиране може да се наложи да се шлайфат пода и стените, за да се скрият всички комуникации вътре в бетона. След като инсталирате тези елементи, трябва да премахнете всички замърсявания и да почистите основата с прахосмукачка. Трябва да е без видими височинни разлики.

Ако е необходимо, е необходимо да се направи локално изравняване на пода с циментов разтвор. След това третирайте бетонната основа с грунд, за предпочитане с противогъбичен ефект.

Как да изолираме пода на банята под плочките

Съвет! За да проверите готовността на основата, поставете полиетилен върху бетон за няколко дни и го натиснете здраво. Ако основата е готова, след няколко дни полиетиленът трябва да е напълно сух.

Финалната торта с отопляема изолация ще изглежда така:

 • Първо идва бетонната основа (подови плочи);
 • Хидроизолация;
 • Изолационен слой;
 • Топлоотразяващ фолио слой;
 • По периметъра на стаята има амортисьорна лента;
 • Монтажна мрежа;
 • Нагревателни елементи;
 • Бетонна замазка.

Торта за подово отопление

Полагане на изолация

Когато грундът изсъхне, трябва да се нанесе хидроизолационен слой. Най-често за това се използва слой пластмасова обвивка.

Сега можете да започнете да полагате нашата изолация. Някои видове фолио (например Energoflex) имат специални маркировки на повърхността, което улеснява монтажа на нагревателните елементи. Поставете ролка изолация и залепете платната заедно с фолио лента.

Ако използвате екструдиран пенополистирол, в краищата му има специални канали, които да го прикачат един към друг. Плътно съединете плочите в цялата баня.Над него може да се постави слой Uponor Multifoil, за да се повиши ефективността и да се разпредели равномерно топлината.

Как да изолираме пода на банята под плочките

Също така трябва да фиксирате амортисьорната лента към стената по периметъра на стаята. Ако закупите специална лента, тя има самозалепваща се основа и ако използвате тънка пяна или фолио като основа, трябва да я фиксирате върху самонарезни винтове.

Звукоизолиращи материали за плочки

Стоманобетонните подове не осигуряват звукоизолация. Звукоизолацията на пода с помощта на допълнителни слоеве е оптималното решение на този проблем. Майсторите различават няколко вида звукоизолиращ материал:

 • мембрани;
 • бънг;
 • субстрат.

Субстратът е евтин, но коркът е по-ценен поради своя състав. Мембранните защитни листове за плочки са оптимална алтернатива, тъй като подовото покритие престава да възприема ударни вибрации отвън и нивото на шума е намалено.

Мембраните са подходящи за частни къщи, но те няма да решат проблемите на жилищните сгради. Ако човек живее в многоетажна сграда, тогава е по-добре да се използва по-сериозен материал или да се създаде многослойна звукоизолация. Плочите Rockwool или Isover са страхотни. Дебелината им варира от 5 до 10 см, те са в състояние да изолират звукови вибрации дори през бетонни подове. Гарантира се, че шумът ще бъде намален с 30 dB или повече.

Препоръчваме: Видове уплътнения за прозорци и характеристики на монтажа му

Мембрани

Ако подовата замазка е стегната, достатъчен е един слой изолация.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни