Използването на аспиратора за вентилация на гаража: устройство и схематичен чертеж


Всеки собственик иска да поддържа колата си в добро състояние възможно най-дълго. Сухият, добре проветрив гараж се счита за рядък късмет. И ако смятате, че жителите на градовете често съхраняват собствени култури в мазето на гаража, създаването на благоприятен микроклимат в него се превръща в задача No1. Препоръките от заглавието „Направи си сам вентилация в гаража, схема, изчисление и методи за вентилация“ ще ви помогнат да вземете решение за избора на вентилационна система в гаража.

Организирането на правилна вентилация в гаража помага да се отстрани получената кондензация, отстраняване на отработените газове и токсичните изпарения

Защо се нуждаете от вентилация в гаража

Ако се предоставя на правилното ниво, можете да направите следното:

 • Направете въздушния филтър, като премахнете вредните примеси, свързани с работата на двигателя на автомобила. Много шофьори прекарват значително време, като оправят колата си. Понякога в процеса на работа става необходимо да включите мотора. С работещ аспиратор отработените газове бързо ще бъдат отстранени от стаята.
 • Гаражът често се използва не само за превозни средства. Понякога там могат да се съхраняват зеленчуци, например. Увеличаването на влажността на въздуха може да доведе до тяхното влошаване. Висококачествената качулка ще помогне за решаването на този проблем.
 • Понякога влагата може да влезе в стаята поради дъжд или сняг. Правилното проветряване ще помогне да се премахне излишната влага, попаднала вътре.

абсорбатор в сутерена на гаража
Принудителна вентилационна система за гараж Източник notperfect.ru

 • Понякога по автомобила или по стените може да се образува конденз, който е вреден. Редовното подаване на чист въздух ще помогне да се предотврати образуването на въздух.
 • Влажността е вредна не само за металните части. При такива условия може да се образува гъбичка. Може да е по стените или, например, върху зеленчуци, които някои могат да съхраняват в гаража.

Дишащият въздух, отсъствието на прекомерна влажност, редовното подаване на чист въздух ще създадат не само полезен, но и приятен микроклимат в гаража.

Възможен ли е гараж без качулка?

Гараж за кола

Разбира се, възможно е да се построи гараж без вентилация, но в бъдеще ще има много проблеми с такава стая. Повечето автомобилни ентусиасти често поставят колата си в гараж за зимата. Но представете си дали в него няма вентилационна система? В такава стая самата кола и частите ще бъдат изложени на корозия.

Освен това в гаража много хора ремонтират колата си сами. Често тази работа включва използването на химикали, които са много вредни за човешкото здраве. Следователно само висококачествената и правилно подредена качулка в гаражната изба може да отстрани опасните пари от стаята и да намали риска за собственото ви здраве.

Не забравяйте за високата влажност в помещенията без вентилация. Дори висококачественото отопление през зимата няма да може да реши този проблем.

Как работи вентилацията

На практика могат да се използват различни възможности за вентилация. Те могат да бъдат грубо разделени въз основа на кой принцип на действие се прилага във всеки отделен случай.

Ефективността зависи от качеството на изолацията и хидроизолацията на гаража. Ако стените или покривът ще позволят на влагата да премине, абсорбаторът може да не е в състояние да се справи с това.

Естествена вентилация

Възможно е да се опитате да разрешите съществуващия проблем с минимални усилия. Тази опция е най-широко разпространена.

вентилация на избата в гаража
Най-лесният начин за проветряване на помещенията

Вижте също: Най-популярните проекти на гаражи и други "малки форми" за частна къща.

В този случай ще са необходими два вентилационни отвора. Единият е отдолу, близо до земята. Другото е под тавана. Най-подходящият диаметър на отвора може да бъде получен с просто изчисление. Една от опциите за такова изчисление предполага, че за всеки квадратен метър гаражна площ има 2 сантиметра диаметър на тръбата. Тоест, ако площта му е 6 кв. метра, тогава тръбата трябва да има диаметър, равен на 12 сантиметра.

Принципът на действие се основава на факта, че температурата в помещението обикновено е по-висока от външната. Вътре влиза относително студен въздух, който след това се загрява и излиза през дупка в тавана. Вместо това свежият въздух се подава отвън.

Най-типичните гаражи са с дължина 6 метра и широчина 3 метра. В този случай диаметърът на всеки от отворите ще бъде 27 сантиметра.

Инсталационни характеристики:

 • Вместо една долна, можете да използвате две, но по-малки. В този случай диаметърът им трябва да бъде 70% от първоначалния размер.
 • Вентилационните отвори трябва да са на 10 до 15 сантиметра над нивото на пода на гаража.

правилна вентилация в гараж с мазе
Тръбите са монтирани към вентилационните отвори Източник chipmaker.ru

 • От другата страна е направен изход за тръба под тавана. Последното се възпитава и колкото по-високо е, толкова по-добре ще работи вентилацията. Смята се, че минималната височина не може да бъде по-малка от половин метър.
 • Прорезите трябва да бъдат запечатани с уплътнител, долните отвори трябва да бъдат затворени с решетка, а горният ръб на тръбата е защитен със специален връх, който предотвратява навлизането на валежи.

Трябва да се помни, че въпреки че естествената вентилация е много по-евтина, качеството на нейната работа не винаги остава задоволително. Така например, при топло време на практика няма да има въздушен поток.

Трябва да се има предвид, че когато въздухът излезе навън, в тръбата ще се образува конденз. Ако нищо не се направи, то ще се натрупа и ще потече надолу. За да се предотврати това, трябва да се отстранява редовно, за което обикновено се инсталира отделен резервоар.

В резултат на това, поради ниската ефективност на естествената вентилация в гараж с мазе, има смисъл да се помисли за закупуване на качествено оборудване. Въпреки че ще отнеме повече пари, в крайна сметка аспираторът ще осигури висококачествена вентилация при всяко време.

вентилационно устройство в сутерена на гаража
По този начин можете да проверите доколко ефективна е вентилацията.

Видове вентилационни системи

Аспираторът за гараж, направен сам, се прави почти всеки. Когато избирате вентилационна система, трябва да разберете, че всяка опция има важни характеристики и свойства, така че трябва да се опитате да направите правилния избор. На снимката можете да видите схемата на работа от всеки тип, а на видео инсталационната система.

Естествена вентилация

Ако решите да изберете този тип вентилация, тогава знайте, че той може да бъде изпълнен без проблеми, тъй като това се прави по проста схема, трябва да се погрижите за наличието на обикновени щори, които ще бъдат инсталирани в специални дупки.


Схема за естествена вентилация

Така:

 • Дефлекторът ще пречисти стаята от замърсен въздух, което означава, че вашият гараж вече ще има необходимия микроклимат.
 • Предната стена на гаража се счита за най-успешното място, където можете да поставите входа, не забравяйте, че ефектът може да бъде постигнат само когато използвате входа правилно, неговата секция трябва да бъде три пъти по-голяма от решетката на дефлектора, не забравяйте това.

Внимание: Дефлекторът трябва да бъде монтиран вертикално, а що се отнася до външната му част, не забравяйте, че той определено ще трябва да бъде изолиран, защото това е важно условие.

 • Този тип вентилация се счита за най-простия; тук не е необходимо допълнително оборудване; цялата система работи в съответствие със законите на физиката и по естествен начин.
 • Във всеки случай ще избегне много проблеми, но помнете и имайте предвид, че такава вентилационна система обикновено не е в състояние да осигури необходимото качество на пречистване на въздуха, сравнявайки го с други възможности за вентилация.

Принудителна вентилация

 • Този тип вентилация е в състояние да осигури принудителна циркулация на въздуха. Много експерти единодушно казват, че за гаражите тази опция за вентилация е най-подходяща, така че можете да я изберете. Само за принудителна циркулация ще трябва да инсталирате малък вентилатор, който може да работи от 12 вата.

Внимание: ако двигателят не е инсталиран, тогава през лятото, когато температурата на въздуха вътре и извън помещението е еднаква, вентилацията няма да работи.

Принудителна вентилация

Това е инсталация, която включва вентилатор, филтриращ елемент и нагревател.


Схема за вентилация на захранването

 • Веднага след като въздухът започне да навлиза във вентилационния канал, той незабавно се оказва в захранващия блок, където ще се извърши филтрацията.
 • Тогава нагрятият въздух започва да тече във въздухоразпределителя.

Внимание: Този резултат може да бъде постигнат само ако инсталирате въздуховод на стените на захранващите решетки и това трябва да се направи по време на изграждането на инспекционната яма, което много собственици често забравят.

 • Тази система може да бъде оборудвана с допълнителни филтри за пречистване на въздуха. Това е чудесно, ако се занимавате с бояджийски работи в гаража (вижте Направи си сам боядисване на кола в гаража).
 • Подаването на въздух в стаята се извършва по една тръбопроводна линия, след което тя може да премине през тръби до всяка стая. Това е подходящо, ако трябва да поддържате определена температура в мазето.

Изпускателна вентилация

В случай, че решите да изберете такава вентилация за гаража, тогава трябва да проучите подробно нейния принцип на действие, за да разберете точно дали си струва да го направите или не. Всъщност днес наистина много собственици често избират този тип вентилационна система, тъй като тя е ефективна и надеждна.


Диаграма на изпускателната вентилация

Така:

 • Говорейки най-общо за схемата за организиране на такава вентилация, тогава трябва да знаете, че тя включва използването на специални вентилатори, не само аксиални, но и тип канал, те се използват заедно с въздуховод, следователно във всеки случай той ще бъде възможно да се оцени ефективната работа в голяма стая.
 • Вентилаторът на канала се различава по това, че е в състояние да осигури равномерно разпределение на въздушните потоци и това е толкова важно.
 • Но в същото време ще изисква допълнително пространство за поставянето му, така че този нюанс трябва да се вземе предвид.
 • Ако гаражът се намира под нивото на земята, тогава непременно трябва да вземете предвид, че вентилационните канали, като правило, трябва да бъдат обработени със специален антипирен, той може лесно да бъде закупен в търговските вериги.
 • Също така, за да се контролира нивото на замърсяване с газове, експертите съветват да се използват специални сензори, но за да ги инсталирате, се нуждаете от допълнителни разходи, не забравяйте това. Но ако правите заваръчни работи в гаража, това определено ще работи.

Вентилация на гаража под къщата

Гаражите могат да бъдат разположени отделно, а в някои случаи те се намират в мазето на жилищна сграда. Тогава проветряването на избата в гаража става особено важно.

В същото време общите принципи остават същите, но схемата за изпълнение е значително различна:

 • Входът, погледнат от външната страна на къщата, все още се намира на самата повърхност на земята. От него започва тръба, която преминава в сградата и върви вертикално надолу. В гаража дупката се намира до пода.
 • Правилната вентилация в сутеренен гараж се извършва, както следва. Качулката започва от тавана на подземния гараж и се издига вертикално до покрива. Смята се. Че трябва да се издига над повърхността на покрива до височина най-малко 50 сантиметра.

абсорбатор в сутерена на гаража
Изпускателна тръба под тавана на гаража Източник turbiruem.ru

 • В долната част на аспиратора има кран за източване на кондензата, който се е образувал вътре в тръбата.
 • Вентилационното устройство в сутерена на гаража е направено по такъв начин, че външните изходи на тръбите да бъдат затворени от дъжд или сняг.
 • Външният изход на входящата тръба е затворен с решетка, за да се предотврати навлизането на насекоми и малки животни.

Неприемливо е диаметърът на тръбата да се променя по дължината си.

Подготовка: схеми

Преди започване на работа се съставя диаграма или план, на който се изчертават местата на вентилационните отвори и тръби за всмукване, изтичането на въздух, размерите на отворите и се очертава разположението на вентилационните канали.

Примери за такива схеми са дадени по-долу. За гаражи без мазета и тавани се използва естествена вентилация.


Най-простата вентилационна система (1 - движение на въздуха в гаража, 2 - отвори за всмукване на въздух, 3 - изход за въздух)

Най-правилната схема изглежда така:

 • от пода до отвора за всмукване на въздух 10-15 см; на същото разстояние, само до тавана на отсрещната стена, организирайте изпускателна тръба;
 • диаметърът на отвора за изхода на въздушния поток е половината от този на входа,
 • вентилационната тръба се издига над нивото на покрива с поне 0,5 m.

Трябва да се отбележи, че схемата е предназначена за гараж с височина най-малко 3 м. Тъй като входящите и изходящите отвори трябва да бъдат на разстояние 2,5–3 m.


Комбинирана вентилация

Необходими инструменти и материали. Изчисляване

За да се ускори работата, инструментите и материалите, необходими за монтиране на вентилацията, се подготвят предварително.

 1. Перфоратор;
 2. Български;
 3. Уплътнител и топлоизолационен материал;
 4. Решетки и / или жалузи за защита на отворите от външно замърсяване;
 5. Тръби за изтичане на въздух от метал или пластмаса с напречно сечение 100–200 mm.

Необходими са и фенове, ако се инсталира комбинирана система.


Без надежден вентилатор, направата на комбинирана система няма да работи

Помислете за тези типове:

1. Изпускателен канал - наличен и лесен за инсталиране. Консумацията на електроенергия е не повече от 100 вата. Вградените регулатори дават възможност за промяна на интензивността на вентилацията. Можете също да добавите допълнителни сензори, които ще включат вентилатора при определени нива на влажност. Оптималният диаметър на устройството е 160 мм, по-евтиният и опростен вариант е 120 мм. Изборът зависи от близостта до гаража на източници на влага (реки, езера, подпочвени води).


Вентилатор на изпускателния канал

2. Центробежен (радиален, "охлюв"). Те се справят най-добре с отвеждането на отработен въздух, но са скъпи и трудни за инсталиране. Те се използват в гаражи, където автомобилите са боядисани.


Центробежен вентилатор

3. Вихър. Устройства от трети тип се използват за отвеждане на дим при заваряване или почистване на дюзи.


Вихрови вентилационни системи

Най-добрият вариант в обикновен гараж за една или две коли е вентилаторът на изпускателния канал. Той се справя добре със своите функции и в същото време се отличава с ниската си цена.

След изчертаване на диаграма и избор на инструменти се изчислява диаметърът на вентилационните канали. Формулите се основават на размерите на гаража. Да вземем например стая със страни от 6 и 4 метра. По този начин площта е 24 м2. Според изискванията и нормите десет квадратни метра от гаража се нуждаят от въздуховод с диаметър 15 cm.Можете да изчислите диаметъра на канала, като използвате следната формула:

(S / a) * d, където S е площта на гаража, a - 10 m2, умножена по d - 15 cm от диаметъра на канала.

Резултат: диаметърът на вентилационните канали е 36 см. Ако има две изпускателни тръби, стойността се намалява наполовина.

Какво да направите, ако имате метален гараж

Много хора използват гаражи с метални кутии. За да ги проветрите, вземете предвид следното:

 1. Те нямат отвор за гледане, така че няма нужда да се проветрява подземната част.
 2. Гаражът е направен от метал, така че влагата и кондензът застрашават не само автомобила, но и самия гараж.
 3. Няма отопление. Следователно през по-голямата част от годината има резки промени в температурата, допринасящи за образуването на конденз.
 4. Няма връзка с електрическата мрежа, така че няма да е възможно да се инсталира принудителна вентилационна система.

Следователно в този случай се правят два правоъгълни отвора, затворени от решетки в предната и задната част на гаража под покрива. Това ще осигури вентилация.

вентилация на избата в гаража
Решетки за проветриви прозорци

Гараж с подземна част

Когато купува гараж, шофьорът обикновено иска в него да има дупка за гледане. За тази подземна част е необходима и вентилация. Обикновено, когато го инсталирате, основният фокус е върху дъното.

В този случай входящата тръба трябва да излиза в пода на самия гараж. Също така е инсталирана тръба, едната дупка от която е разположена в пода на инспекционната яма, а другата в пода на гаража. В този случай изходната тръба се намира в горната част на инспекционната яма.

правилна вентилация в гараж с мазе
Тази подредба на отворите за вентилация осигурява постоянен поток на въздуха Източник chonemuzhik.ru

Трябва ли да купувам принудителна вентилация

Да предположим, че най-простата качулка е била инсталирана по-рано. Ето знаците, по които може да се определи дали тя е доволна от работата:

 1. В стаята въздухът остава застоял през цялото време.
 2. По стените редовно се появяват петна от суха кондензация.
 3. Появили се гъбички или плесени.

Първо, можете да предприемете стъпки за подобряване на ефективността на аспиратора. Това може да се постигне с помощта на един от следните методи:

 1. Направете диаметъра на вентилационните тръби по-голям.
 2. Уверете се, че външният отвор на изходната тръба е по-висок от преди.
 3. Могат да се направят допълнителни входни и изходни тръби.
 4. Ако има електрическа връзка, инсталирайте вентилатор, за да подобрите циркулацията на въздуха. Често е достатъчно да го инсталирате на комин.

Ако това не помогне, има смисъл да помислите за закупуване на висококачествена принудителна вентилационна система, при условие че е възможно да я осигурите с мощност.

Монтаж на вентилатор на канал

Качулката в гаража може да се монтира с участието на вентилатор на канал. Това изисква 2 отвора с различен диаметър. В стената се прави дупка, в която първо се монтира пластмасова дюза. След това в него е монтиран вентилатор. Устройството е свързано към гофрираната тръба с помощта на скоби.

След като разгледа технологията за създаване на качулка в гаража, както и значението на подреждането на такава система, всеки собственик на такава стая ще може да свърши цялата работа ефективно. Ако желаете, можете да направите това сами. Липсата на влага и токсични вещества в гаража ще му позволи да работи в пълен обем за дълго време.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни