Необходимо ли е да се затворят вентилационните отвори (тръба, качулка) на вентилацията в избата през зимата: препоръки и правила


Подреждането на висококачествена вентилация в избата в гаража допринася за формирането на здравословен микроклимат в стаята. Правилният обмен на въздух ви позволява да съхранявате зеленчуци, плодове или консерви почти през цялата година. Постоянната смяна на въздуха предотвратява образуването на влага и в резултат на това гъбички и плесени. В противен случай продуктите ще се влошат доста бързо и получената влага може не само да унищожи избата с течение на времето, но и да навреди на колата в гаража.

Избата изисква подреждането на висококачествена вентилация

Избор на типа вентилация

За нормален здравословен микроклимат в избата трябва да влезе достатъчно количество въздух. Неговият приток може да бъде осигурен по два начина:

 • подреждане на естествена вентилация;
 • създаването на механизъм за принудително изтегляне.

Естествената вентилация работи на принципа на термичната конвекция. По-сухият въздух, идващ от улицата, потъва в дъното на мазето, а след това, след като се затопли, се издига нагоре, освобождавайки място за нова порция чист въздух.

Принудителната вентилация на принципа на подреждането е много подобна на естествената, но само когато е сглобена, се използват допълнителни електрически механизми за улесняване на по-бързото движение на въздуха. Използваните вентилатори осигуряват по-ефективна вентилационна система.

Схема за захранваща и изпускателна вентилация в мазето

Схема за захранваща и изпускателна вентилация в мазето

Схема за инсталиране

Схема за захранваща и изпускателна вентилация
Схема за захранваща и изпускателна вентилация

 • В края на изпускателния канал е монтиран козирка.
 • За да се осигури правилна вентилация, горният край на изпускателния канал трябва да бъде разположен по-високо над нивото на земята.
 • Радиусът на каналите трябва да бъде еднакъв.
 • Когато изчислявате диаметъра на тръбата, трябва да използвате формулата: за всеки 1 m3 от избата, разположена под нивото на земята, трябва да има 20 cm2 от диаметъра на вентилационната тръба.

Този подход се използва както за естествена вентилация, така и за принудителна вентилация. За да инсталирате правилно вентилацията, първо трябва да направите изчисление, а именно да установите площта на избата и степента на разход на въздух. Това гарантира правилен обмен на въздух и ще позволи в бъдеще да обновява напълно въздуха в избата на всеки 30 минути. Това ниво на циркулация може да се постигне чрез полагане на 25 см канал на всеки 1 м2 пространство.

Важно! След инсталирането на какъвто и да е тип вентилация, не трябва да има допълнителни отвори в тръбите, през които въздухът ще влиза в стаята. Слотовете значително намаляват вентилацията, така че влажният въздух може да влезе в гаража. Следователно кондензът може да се утаи върху частите на автомобила, което е крайно нежелателно.

По принцип вентилационното устройство в избата е работа, която собственикът на дома може да свърши сам с голямо желание и обикновени непрофесионални инструменти. Започнете с проектирането - елементарни схематични чертежи, изчисления на материали, определяне на характеристиките на работата на вентилационната система при различни температурни условия.

Изборът на тръби за организиране на вентилация

Като основа за цялата вентилационна система в мазето в гаража можете да използвате тръби, направени от почти всеки материал:

 • метал;
 • азбест;
 • пластмаса;
 • от алуминий и други.

Подходящи са и други опции за тръби, например направени от чугун, но използването им често е непрактично поради по-високата цена. Обикновено се използват въздуховоди с диаметър от 110 до 200 мм.

И двата въздуховода, осигуряващи вентилация в мазето в гаража, трябва да бъдат оборудвани с амортисьори. Тяхната задача е да блокират частично или напълно движението на въздуха. Това може да се наложи при мразовити условия.

Подреждане на мазе с вентилация, подсилени стенни и подови основи и изолиран таван

Подреждане на мазе с вентилация, подсилени основни стени и подове и изолиран таван

Зимен обмен на въздух

Вентилацията на избата в гаража през зимата има свои собствени характеристики и предпоставки, които трябва да се спазват. Ефективността на естествената вентилационна система в сутерена на гаража е значително намалена през лятото. Това се дължи на факта, че аспираторът не може ефективно да отстранява въздуха поради изравняването на външната и вътрешната температура. През зимата възникват други проблеми:

 • сняг покрива входовете на въздуховодите;
 • образува се заледяване и запушване на тръби.

Поради тази причина през зимата естествената вентилация трябва периодично да се проверява, излишният сняг да се отстранява от покрива и тръбите да се загряват, ако е необходимо.

Ако въздуховодът е изведен извън стените на гаража, той трябва да бъде допълнително изолиран. За това е перфектна система с двойни тръби с различен диаметър, където между тях се полага изолация.

Подходящ е и метод за обвиване на тръбата с изолация или запечатване в специална кутия. Ако тръбите са разположени вътре в гаража, тогава си струва да се запечатат и изолират местата, където тръбите излизат на покрива и от стените.

Подреждане на естествена вентилация в мазето в гаража

Тази система се състои само от две тръби. Единият от тях е отговорен за подаването на чист, сух въздух, а вторият за отстраняването на отпадъчния въздух, като го извежда навън. Най-изгодните места за полагане на тръби са противоположните ъгли на избата. С тази подредба вероятността за образуване на места, в които въздухът ще застоява значително намалява.

Захранващият тръбопровод трябва да бъде спуснат на приблизително 0,4-0,5 м от пода, докато изпускателната тръба трябва да е до 1,5-2 м. Изпускателният канал трябва да е по-дълъг от 2,5 м, за да се осигури достатъчна температурна разлика, за да се улесни движението на въздуха . В горната му част е монтиран специален дефлектор, извисяващ се над покрива. Той перфектно ще предпази мазето от прах и валежи, а също така ще се погрижи за по-ефективно извличане.

Захранващата част на канала е разположена по такъв начин, че горната му част да е на около половин метър от земята. На нея допълнително е инсталирана решетка с фини мрежи, която ще предпази от проникването на живи същества в избата: плъхове, мишки, котки.

Схемата на естествената вентилация в гаража, под която се намира мазето

Схемата на естествената вентилация в гаража, под която се намира мазето

Вентилация в частна къща

Зимното време до известна степен променя характера на циркулацията на въздушните потоци в частна къща. С навлизането на външния въздух разликата в налягането между въздушните маси се увеличава и тягата се увеличава. Потокът от топъл отработен въздух се отстранява по-бързо поради факта, че захранващият студен въздух тече вътре в по-голямо количество. Заедно с изместения въздух се отделя топлината на отоплителното оборудване, което не е имало време да затопли достатъчно стаята. Това увеличава консумацията на енергия средно с 25-30%.

Захранването с вентилация през стената, вентилите на прозорците при силни студове може да осигури студен въздушен поток, създавайки дискомфорт. Ако вентилаторите вътре в прозореца не са регулирани, тогава дифузорите на стенните клапани ви позволяват да ограничите притока или временно да го затворите. Добър вариант е да поставите такива клапани над отоплителните радиатори, тъй като притокът веднага ще се нагрее от топлината на отоплителното оборудване.

вентилация у дома през зимата

Чрез автоматизиране на системата за обмен на въздух можете да намалите разходите за отопление, като същевременно поддържате качеството на вентилацията на помещението. Приточната и изпускателната вентилация с възстановяване на топлината се счита за най-ефективна.Рекуператорът загрява входящия въздушен поток поради топлината на въздуха, отстранен навън. В същото време студените въздушни маси се затоплят до + 12 + С.

Също така енергийно ефективен през зимата е наземният топлообменник, който загрява подаващия въздух с топлината на почвата. Въздуховоди (дълги около 15 м) са инсталирани на дълбочина най-малко 1,5 м, където почвата не замръзва. При преминаване през топлообменника въздухът има време да се загрее до положителна температура. Това спестява 20-25% от енергията, отделена за отопление на частна къща.

Принудителна вентилация

Дизайнът на принудителната вентилация в избата в гаража е практически същият като при естествения въздушен обмен, само че е допълнително оборудван с вентилатори, захранвани от мрежата. Ето защо е необходимо да се спазват основните правила за електрическа безопасност, тъй като кондензатът, натрупан в тръбите, може да причини късо съединение. Трябва да закупите оборудване, което може да работи в мокри условия и да сте сигурни, че ще извършите висококачествена хидроизолация.

Вентилаторите могат да се монтират само в една тръба. Това обикновено се прави в изпускателен канал. Ако поставите вентилатора в захранващата тръба, ефективността на вентилацията в избата в гаража ще бъде много по-висока. Друго предимство на механичната вентилация е независимостта на системата от атмосферните условия. Във всеки случай стаята ще изсъхне бързо и няма да е трудно да се поддържа необходимата влажност в нея.

Възможности за вентилация на мазето с една или две изпускателни тръби

Възможности за вентилация на мазето с една или две изпускателни тръби

Захранващата вентилация може да бъде организирана не само с вентилатор. Може да се използва:

 • Дифузер-лопатка. Той е инсталиран в горния край на канала за подаване на въздух. Този дизайн работи благодарение на вятърната енергия.
 • Крушка с малка мощност - миньон. Подобрява качеството на въздушния обмен чрез нагряване на потоците.

Също така е възможно да се създаде автоматична система, която да работи независимо, с малко или никакво външно управление. Такива вентилационни конструкции са оборудвани със специални сензори, които независимо ще включат захранващите и изпускателните механизми, когато параметрите на въздуха се променят: влажност, температура. Такива системи също се изключват сами, когато всички показатели са нормализирани.

Схема за монтаж на вентилатора на въздуховода

Схема за монтаж на вентилатора на въздуховода

Вентилация на гаража през зимата

Гаражът е сграда, чиято вентилация не може да бъде спряна през зимата. Има няколко причини за това:

 • През зимата, повече от обикновено, по колата остава много влага (сняг, лед, кал). В гаража сняг, лед се топят, влагата се изпарява. При достатъчна вентилация каросерията на автомобила изсъхва по-бързо. Ако изобщо има малка или никаква вентилация, могат да започнат корозивни процеси.
 • Освен това излишната влажност на въздуха влияе отрицателно върху самата конструкция. Металната гаражна конструкция бързо ще ръждяса, тухлената сграда също ще се влоши с течение на времето и ще се появи плесен.
 • Отработените газове, химическите пари трябва да се отстраняват от вентилационната система навън. В противен случай това ще се отрази негативно на здравето на собственика на автомобила. Ако изба е разположена под гаража, в нея ще попаднат вредни вещества, които ще отровят складираните там продукти.

гаражна кооперация през зимата

Как да направите вентилация в гаража със собствените си ръце? Просто и лесно! >>>

В малък гараж е достатъчно да се организира естествена вентилация, като се оборудва с захранващи и изпускателни канали. Тя може да бъде подобрена чрез използване на вентилатори, които ще увеличат циркулацията на въздушните потоци. През зимата въздушното течение е доста силно поради голямата температурна разлика в гаража и отвън. Клапите, инсталирани във вентилационните тръби, ще помогнат за регулиране на потоците.

Също така, ако е възможно, през зимата гаражното помещение трябва да се отоплява с отоплителни устройства, за да се изсуши, да се отстрани излишната влага от разтопения сняг, да се подобри рециркулацията на въздушните потоци вътре в гаража, инспекционната яма и мазето.

Трябва да се помни, че при проветряване на инспекционната яма автомобилът не трябва да се паркира на изхода на отработения въздух от нея. Потокът отработен въздух, особено през зимата, е по-влажен; при продължителен контакт с него металът на тялото ще корозира.

Кога естествената вентилация не е достатъчна?

Организираната система за естествена вентилация може да не е достатъчна в следните случаи:

 • Голяма изба (повече от 40 м2). В този случай по време на мразовития сезон коминът може да бъде изцяло покрит със замръзване, образувано поради замръзнал кондензат. В резултат на това движението на въздуха значително намалява и става недостатъчно за организиране на правилния микроклимат. Ако мазе с такава площ е разделено на отделни помещения и във всяка са инсталирани тръби, тогава няма да е необходима механична вентилация.
 • Естественият въздушен обмен няма да е достатъчен, ако се планира оборудване на работилница или мини-фитнес в гаражната изба. Само вентилаторите могат да доставят достатъчно кислород.
 • Движение на въздух с вентилатори ще се изисква, ако планирате да съхранявате голямо количество запаси. Ако зеленчуците се съхраняват в избата, тогава изпускателното устройство все още ще се бори срещу неприятните миризми.

Пример за неправилно вентилационно устройство (тръбите са на същото ниво и не са оборудвани с клапани)

Пример погрешно вентилационни устройства (тръбите са на едно ниво и не са оборудвани с клапани)

Вентилация на избата през зимата: правила за експлоатация

Вентилацията на изба или мазе, както и всякакви инженерни комуникации, изисква компетентна поддръжка и експлоатация. В навечерието на зимата вентилационните тръби трябва да се изолират, като се обвият с минерална вата или някаква изолация. На върха на който да се увие с хидроизолация. Това ще изключи образуването на замръзване върху комина или замръзване на кондензат при мразовито време. И ще осигури пълна вентилация. Сега търговията предлага полистиролова пяна за изолация на тръби, модерен изолационен материал, който е много лесен за инсталиране.

Изолация за тръби експандиран полистирол

През зимата, когато настъпи мразовито време, притокът на студен въздух може да охлади избата много бързо. Дори до минусови температури. Но в този случай амортисьорите на вентилационните тръби ще дойдат на помощ. Покривайки амортисьорите, предимно на захранващия вентилационен канал, е възможно да се регулира потока на мразовит въздух отвън. И дори напълно блокирайте за времето на много тежко студено време.

През зимата собственикът на избата ще трябва да определи нивото на необходимата вентилация в зависимост от времето и климатичните условия. И го подредете по отмерен начин, затваряйки или отваряйки клапаните.

Вентилация на мазето - изпускателни и захранващи тръби

Управление на вентилационната система

Препоръчва се периодично да се проверява качеството на вентилацията в избата в гаража, както и нейните характеристики. За целта слезте до избата и запалете кибрит. Ако пламъкът изгасне бързо, тогава в стаята има голямо количество въглероден диоксид, следователно обменът на въздух е доста слаб.

Вентилационната система в избата в гаража изисква периодична проверка и почистване на натрупаните мръсотия и отломки. Периодично е обрасъл с паяжини, пластове прах. Механичната част на конструкцията също трябва да бъде проверена. За по-ефективна работа и контрол на количеството входящ въздух, един захранващ канал е разделен на две части с помощта на специален дял. По този начин е възможно да се нормализира обемът на входящия въздух.

Изба под гаража

Изба под гаража

Тематично за избата

По някаква причина в централна Русия е обичайно много рано, още през октомври, плътно да се затваря избата. По това време избата е все още много топла: + 8 ... + 12 градуса. При толкова високи температури картофите и кореноплодните зеленчуци започват да растат. Патогенните гъбички и началото на фитофтора също се събуждат.Картофите могат да започнат да гният.

За да се запази добре храната, температурата в избата трябва да бъде в рамките на -3 ... -4 градуса, а не по-висока. Вярвам, че избата трябва да бъде плътно затворена само с установяването на стабилни отрицателни температури, когато температурата в избата спадне до + един градус. И това се случва в нашия район през декември.

Например, днес е 20 декември, избата ми все още е затворена само с дъска и не е изолирана по никакъв начин. Естествено, за да сте спокойни за температурата в избата, на първо място, трябва да спуснете термометъра в избата и да сложите картофите върху купчината. Най-накрая затварям и изолирам избата си в навеса за зимата със стар матрак, около 15-25 декември, едва тогава термометърът в избата показва 0 градуса. Това се случва, когато навън ще е -10 ... -20 градуса. След като избата бъде затворена, поради топлинния резерв в купчината картофи, буквално за 2-3 часа температурата в избата се повишава до + 2 ... + 3 градуса. В края на краищата, повтарям, всички проблеми са, че храната се влошава в избата, кореноплодните растения произтичат от факта, че температурата там става по-висока от + 3 ... + 4 градуса. При тази температура се увеличава активността на всички патогени, включително гнилостни гъбички.

За да се избегне прекомерна влага в мазето, е задължително да се осигури вентилация с изтегляне. Това са две тръби (захранваща и изпускателна), с диаметър 8-10 см. Долният край на захранващата тръба е монтиран на половин метър от пода на мазето, а изпускателната тръба е монтирана директно на тавана. Препоръчително е да поставите тези тръби в противоположните, диагонално, ъгли на избата. Без това вентилацията няма да работи добре.

През зимата, когато изваждам необходимите продукти, проверявам температурата с термометър и, ако температурата се повиши до + 5 ... +6 градуса, охлаждам избата, оставяйки отвора отворен, докато температурата спадне до 0. .. + 1 градуса. Това може да отнеме 18-24 часа. Когато затворя избата и преизолирам капака на шахтата, температурата, поради топлината в дебелината на купчината картофи, бързо ще се повиши до оптималното, тоест до + 2 ... + 3 градуса. През зимата е необходимо избата да се охлади и проветри до 3-4 пъти.

През пролетта, докато навън все още е студено, отново свалям температурата до 0 градуса и я затваря плътно, за да има ефект на термос и лятната жега да не навлезе в избата. Въпреки това, понякога през лятото избата трябва да се охлажда изкуствено. За целта сложих 5-6 пластмасови бутилки с 1,5-2,0 литра вода във фризера на хладилника. Когато водата замръзне, я държа във фризера за още един ден, тъй като водата замръзва при температура от 0 градуса и само след един ден ще отчете температурата на фризера: -12, -18 или -24 градуса , в зависимост от вида на фризера. След това слагам бутилките на пода на избата и също плътно затварям дупката. Бутилираната вода постепенно се топи, температурата в избата пада. Повтарям процедурата, ако е необходимо.

Монтаж на вентилационната система: основните етапи

При инсталиране на вентилационната система не се изискват голям брой инструменти. Ще имаш нужда:

 • самите тръби;
 • скоби за закрепване;
 • винтове и дюбели;
 • решетки за защита;
 • дефлектори или козирки;
 • бормашина и чук.

Въздухът се отстранява през изпускателния канал, чийто входящ отвор е разположен срещу портата

Въздухът се отстранява през изпускателния канал, чийто входящ отвор е разположен срещу портата

В стените се пробиват дупки за закрепване на тръби, монтират се крепежни елементи. Секциите на каналите се сглобяват на пода, след което завършената конструкция се фиксира в подготвените закрепвания. Всички фуги трябва да бъдат запечатани със специална лента или уплътнител.

Процесът на подреждане на вентилацията в избата в гаража, както можете да видите, е прост. Най-добрият вариант се счита за система, създадена на етапа на строителството. Но ако няма такъв, тогава няма да е трудно да сглобите цялата конструкция сами.

Кога да отворите отвори

Отдушниците, или както ги наричат ​​още отвори за въздух, служат за проветряване на мазето или под земята в къщата, банята, навеса и други сгради. При ежедневни и сезонни температурни спадове в сутерена се натрупва конденз, главно по горните елементи на подовия етаж, тоест по таваните. Добрата вентилация на основата през непокрити отвори предотвратява натрупването на конденз в основата.

Преди да отворите отворите, прочетете как да направите правилните отвори в основата. Ако в подполето няма достатъчно отвори за въздух, тогава времето за отваряне на отворите за въздух също трябва да се измести.

Вентилационните отвори се държат отворени от началото на пролетната жега, когато средната дневна температура стане над нулата и до есенното студено време, когато средната дневна температура пресича нулевата граница в отрицателна посока. Този режим на вентилация през отвори в основата на къща, баня, навес и други сгради ще осигури минимално количество влага в мазето. В региона на Москва периодът със средна дневна температура под нулата продължава около 130 дни. Ако започнете от температурата на въздуха, обикновено трябва да затворите отворите в средата на ноември и да отворите отворите през втората половина на март.

Има и популярен знак, че отворите трябва да бъдат затворени в деня на църковния празник, Покровата на Пресвета Богородица или Покровителството на деня. Пада на 1 октомври.

Смята се, че изобщо няма нужда от затваряне на отворите в къщата, което ще осигури целогодишна вентилация на избата. В неотопляеми сгради тази опция е подходяща, но в жилищни сгради, бани и отопляеми сгради, отворените отвори ще премахнат не само влагата, но и топлината от подземните. При този режим на вентилация на основата, независимо как отоплявате помещението, подовете все още ще бъдат студени, а при силни студове като цяло е възможно замръзване на подовете!

Можете да затворите отворите с дунапрен, изолация, стари парцали. С диаметър на отвора 110 mm, запушалките за канализационни тръби могат да бъдат пригодени за затваряне на отворите. Предлагат се и различни решетки, които могат да се използват за регулиране размера на отвора във отвора.

Нека обобщим горното. Вентилационните отвори в къщата трябва да бъдат затворени през зимата, но основното е да се възползвате от момента, така че подът в къщата да остане топъл, а подземният да е сух. Отворите могат да бъдат отворени с настъпването на климатична пролет, тоест с пристигането на топлина.

Искате ли да знаете дали подземният етаж във вашата къща е добре проветрив? Прочетете как правилно да правите отвори за фундамент.

Правила за изграждане на вентилационни канали

Има някои препоръки за инсталиране на вентилационни тръби в избата:

 • Вентилационните тръби трябва да са от противоположните страни на избата. Вентилацията няма да работи правилно, ако тръбите са поставени една до друга. Оказва се, че прясно доставеният въздух след известно време, без да "ходи" в избата, излиза през комина.
 • Захранващата и изпускателната тръби трябва да имат приблизително еднакъв радиус. Вентилацията просто ще бъде невъзможна, ако коминът има по-малък радиус (през зимата температурата в избата ще започне да пада под нулата, а през лятото, напротив, да се повиши до критичните стойности за съхранението).
 • Ако е възможно, тръбите изобщо не трябва да се огъват. Вентилацията е трудна, ако има много завои. И това ще се отрази негативно на вътрешния микроклимат през зимата.
 • Захранващият канал трябва да бъде разположен на разстояние 20-30 см от пода. Това е необходимо, за да влезе чист въздух в долната част на стаята. Препоръчва се горният край на тръбата да се затвори с метална мрежа и капачка, която през лятото ще предотврати навлизането на гризачи и насекоми в стаята, а през зимата - сняг.
 • Долният край на изпускателния канал трябва да бъде разположен директно под тавана на мазето. Отново законите на физиката играят роля тук, защото топлият въздух ще се натрупва в големи количества точно под тавана.Горната част на тръбата трябва да е над покрива на сградата, а изходът трябва да бъде защитен с капачка, за да се предотврати навлизането на дъжд и сняг в тръбата.
 • За да можете да контролирате обмяната на въздух в избата, се препоръчва да се оборудват тръбите с амортисьори. Заслужава да се отбележи, че амортисьорите играят важна роля именно през зимата, когато използването им ще спомогне за спазване на условията, необходими за съхранение на реколтата.

Също така трябва да се има предвид, че през изпускателния канал ще излиза само топъл въздух. Ето защо през зимните месеци в тръбата ще се появят доста капчици кондензат. Тези капчици под въздействието на отрицателни температури скоро ще започнат да замръзват, в резултат на което коминът ще бъде напълно запушен.


Изолация за тръби - експандиран полистирол.

За да се избегнат подобни проблеми, изпускателният канал трябва да бъде добре защитен от въздействието на отрицателните температури. С други думи, препоръчва се да се изолира цялата тръба с помощта на съвременни топлоизолационни материали. Важно е топлоизолаторът да е устойчив на постоянно излагане на влага, освен това цялата конструкция трябва систематично да се почиства от замръзване и сняг. В идеалния случай, ако имате подвижен изход на изпускателния канал.

Ако сте инсталирали естествена вентилация, тогава няма проблеми по време на експлоатацията на избата през зимата: обменът на въздух (ако, разбира се, каналите не са запушени) ще се извърши изцяло, няма поддръжка (с изключение на почистването на тръба) ще се изисква. Но трудностите ще ви чакат през топлите месеци, когато външната температура се повиши по-висока, отколкото в избата. Единственото спасение в този случай е устройство за принудителна вентилация.

Особености на обмяната на въздух в избата през зимата

схема за вентилация на избата

Обикновено обменът на въздух в избата се извършва благодарение на няколко тръби. За малка стая често е достатъчна само една.

Тръбите трябва да бъдат оборудвани със специални клапани - благодарение на тях е възможно да се следи работата на системата.

Вентилацията в избата през зимата изисква специални грижи. Много е желателно да се изолира въздуховодът преди настъпването на студено време (минералната вата или експандиран полистирол е идеален като нагревател), а също така да се осигури поне минимална хидроизолация, така че водата да не прониква в мазето. Всичко това ще позволи на системата да работи и да изпълнява функциите си без повреди.

Трябва да се има предвид, че при ниски температури въздухът циркулира с по-висока скорост. Това означава, че температурата в избата ще спадне по-бързо.

Поради това е препоръчително да се регулира нивото на всмукване на въздух предварително, ако прогнозите за времето показват настъпването на слана.

Дори ако цялата система е била много добре изолирана, това не дава 100% гаранция, че няма да има замръзване или замръзнала вода по нея. Това може значително да наруши циркулацията на въздушните течения.

Ето защо през зимата е важно да проверявате въздуховодите и да ги почиствате на редовни интервали. За да улесните процеса, можете да направите най-проблемните области подвижни.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни