Как да използваме вермикулит в строителството - алтернативно решение за топлоизолация


Характеристики и приложение на изолационния вермикулит

Вермикулитов състав и обработка

Вермикулитът съдържа няколко компонента, свързани с една химическа формула. Най-вече съдържа силиций - около 35%, има и 10% магнезий, желязо, калий, калций и т.н.

Естественият вермикулит е голям, люспест кристал. От излагане на висока температура те се трансформират в усукани усукани нишки-колони, увеличаващи обема си до 10 пъти.

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики

Когато материалът се нагрява над 1000 градуса, се получава експандиран вермикулит - лек свободно течащ материал, кафеникав, златист на цвят.

Хигроскопичност

Основната отличителна черта на разширения вермикулит (наричан по-долу вермикулит) е неговата висока хигроскопичност. 100 грама материал могат да поемат до 500 мл вода. Но вермикулитът е също толкова лесен с вода и раздяла.

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики

Всъщност това е естествен хидравличен акумулатор. Поради това се използва главно в растениевъдството, като добавка към почвата.

Топлоизолация

Друга особеност на материала са неговите високи топлоизолационни качества. Коефициентът на топлопроводимост на насипния вермикулит е в диапазона от 0,05 - 0,07 W / (m * K), в зависимост от размера на фракциите и плътността на трамбовка. Това прави възможно използването на материала като ефективна изолация.

1 мм, 120 кг / кубичен метър - 0,059

2 мм, 110 кг / кубичен метър - 0,057

4 мм, 95 кг / кубичен метър - 0,054

8 мм, 65 кг / кубичен метър - 0,052

Използването на вермикулит като изолация

Ефективно е вермикулитът да се използва като насипна изолация за топлоизолация на подове и тавани. А също и за запълване на различни кухини в стени, прегради, тръбни кутии ....

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики

Когато се използва на тавански етажи, се изисква надеждна хидроизолация от страната на покрива, както и покриване на слоя на материала с паропропусклива мембрана (хартиен слой). Отстрани на стаята под материала трябва да има пароизолационен филм

По време на монтажа се обръща специално внимание на осигуряване на приемственост

Специална употреба

Твърдите плочи се правят от вермикулит. Те са по-скъпи, но могат да се използват вместо минерална вата, тъй като имат сходни характеристики.

Перлит и вермикулит - каква е разликата?

Въпреки лекотата, течливостта на тези два материала се различава по външен вид: перлитът е бял, прашен, вермикулитът е тъмен на цвят. В перлита няма хранителни вещества, а вермикулитът съдържа алуминий, калций, магнезий, желязо, силиций, калий (в свързана форма).

Вермикулитът, за разлика от перлита, може да абсорбира полезните съединения от почвата и след това постепенно да ги освободи. Освен това абсорбира много вода в сравнение с перлита.

Перлитът е отличен проводник на влага, но лошо задържане, докато вермикулитът, напротив, го задържа много ефективно. Вермикулитът има еластична структура, а перлитът се срутва и се превръща в прах при активно физическо излагане.

Перлит или вермикулит - кое е по-добро за растенията? На този въпрос не може да се отговори еднозначно, не може да се каже кой материал е по-добър, тъй като всичко зависи от самото растение, неговите нужди. Например за някои цветя (същите закрити теменужки или глоксиния) понякога се използва поливане с фитил.В този случай идеален е перлитът, който се използва за разреждане на субстрата в саксията - той допринася за равномерното разпределение на влагата върху почвата, а самата почва изсъхва по-бързо. Вермикулитът, от друга страна, ще бъде по-подходящ с обичайния метод за напояване - почвата ще остане по-влажна по-дълго поради своите натрупващи влага свойства.

Невъзможно е да се определи кое е по-добро от перлит или вермикулит, тъй като една или друга добавка е еднакво подходяща за всеки вид растение. Тези два материала са еднакво добри, имат сходни качества, но все пак леко се различават по „технически“ характеристики.

Те се допълват перфектно, подобряват почвата. За да получат оптималната почвена смес, производителите вземат 15% от всеки материал, смесват ги, докато общите добавки (спрямо останалата почвена смес) трябва да са 30%. За отглеждане най-често се използва смес от торф, перлит и вермикулит. Вермикулитът е подходящ за деликатни, капризни представители с уязвима коренова система, перлитът е по-подходящ за мощни растения, кактуси или сукуленти.

На пазара непрекъснато се появяват нови възможности за отглеждане на растения - продукти за грижа, всякакви добавки. Почти всеки продукт може да бъде закупен днес. Ако все още не сте запознати с тези материали, обърнете им внимание. Вермикулитът или перлитът за растенията ще ви спестят време в грижите за тях, ще премахнат много проблеми (гъбички, плесени), ще подобрят състава на почвата и ще помогнат за поддържането на посадъчния материал в добро състояние.

Започвайки нашата страст към теменужките, ние сме изправени пред съвет да направим по-рохкав субстрат, като добавим различни набухватели. Основните са вермикулит и перлит. Какво е? И кой е по-добър? Нека разгледаме всеки от тях по-подробно и направим сравнително описание.

Вермикулит

Вермикулитът (от латински vermiculus - червей) е минерал от хидромичната група, който се получава чрез вторична трансформация (хидролиза и последващо изветряване) на тъмна биотитова слюда.

По време на изпичане във вермикулитови пещи водата, кристализирана между слоевете слюда, се изпарява, а слюдените люспи се разслояват и набъбват. Разширеният вермикулит е сипващ се гранулиран материал с люспеста структура. В този случай вермикулитът увеличава обема си от 7-10 пъти. Полученият продукт е най-лекият материал, който свободно се носи по повърхността на водата.

Разширеният вермикулит има всички уникални свойства на естествената слюда: ниска топлопроводимост, пожароустойчивост, химическа инертност, безвредност. Поради набъбването, вермикулитът има ниска насипна плътност - само 30-100kg / m3. Притежава висок коефициент на водопоглъщане (100 g вермикулит абсорбира 400-530 ml вода). Той лесно абсорбира влагата и също така лесно я дава на растението, създавайки оптимално влажна среда за хранене на корените. Биологично стабилен: не подлежи на разлагане и гниене под въздействието на микроорганизми, не е благоприятна среда за насекоми и гризачи. Вермикулитът е химически инертен материал (неутрален спрямо действието на основи и киселини). Притежава уникални йонообменни свойства. Поради съдържанието на оксиди на такива микроелементи като калций, магнезий, калий, алуминий, желязо, силиций - вермикулитът е ефективен биостимулатор на растежа на растенията. Вермикулитът е силно порест минерал с въздух между люспите. Структурата му позволява да се постигнат необходимите аерационни свойства от субстрата, при който земята не се изпече, не образува коричка на повърхността си, тя остава хлабава. Вермикулитът може да се използва чист за вкореняване на резници. Поради факта, че минералът не подлежи на гниене и разлагане, в него не живеят различни микроорганизми и гъбички. Това има благоприятен ефект върху вкореняването. Вермикулитът предотвратява появата на различни гниения и плесени.

Перлит

Перлитът (fr perlite, от perle - перла) е скала от вулканичен произход.

На ръба на лавовия поток, в местата на първичен контакт на магматични стопилки и земната повърхност, в резултат на бързо охлаждане (охлаждане) на лавата се образува вулканично стъкло - обсидиан. Впоследствие подпочвените води проникват през обсидиана, хидратират се и образуват обсидианов хидроксид - перлит.

Водата в оригиналния перлит е в две основни форми: свободна (на повърхността на скалата) и свързана. Наличието на конституционална вода дава на перлита способността да набъбва при нагряване. Водата понижава точката на омекване на скалата и действа като средство за нейното разширяване при разтопяване. Подуването на перлита се извършва в пещи чрез термичен удар при 900-1100 ° С. В този случай перлитът преминава в пиропластично състояние. Отделянето на газове, главно H2O, има характер на експлозия, а стъклото се разпенва, образувайки разширен перлит с висок вискозитет. Свързаната вода се изпарява и създава безброй малки мехурчета в омекотената маса. Скалата се разлага на сферични зърна с увеличение на обема от 4-20 пъти и порьозност до 70-90%. На външен вид перлитът е пясък или натрошен камък (в зависимост от степента на предварително смилане), цвят от снежнобял до сиво-бял, без мирис. Перлитът е огнеустойчив, има топло- и звукоизолиращи свойства, висока абсорбция (до 400% от собственото си тегло). Перлитът е способен първо да абсорбира интензивно водата, а след това постепенно да я дава на корените на растенията и други частици перлит. Благодарение на тази способност, перлитът в горните слоеве на почвата, когато изсъхне, ще изтегли вода от долните слоеве, осигурявайки влага в корените на растенията. Поради факта, че влагата се разпределя равномерно в почвата, това осреднява температурата добре в областта на корените. Известно е, че топлопроводимостта на почвата директно зависи от плътността. Колкото по-ниска е плътността, толкова по-лошо се движи енергията през такава среда: почвата се охлажда по-бавно и се нагрява по-бавно. Това предпазва корените както от замръзване, така и от прегряване. Перлитът не подлежи на разлагане и гниене под въздействието на микроорганизми, не е благоприятна среда за насекоми и гризачи. Химически инертен: неутрален спрямо основи и слаби киселини.

Нека обобщим

Перлитът и вермикулитът са материали от различен произход и имат една обща цел: да направят основата по-хлабава и дишаща.

1. Предимството на перлита е по-равномерното разпределение на влагата в земния бук, той изсъхва по-бързо между поливанията, което му позволява да се използва за поливане с фитил. Вермикулитът, от друга страна, е добър за традиционното поливане, тъй като ви позволява да увеличите времето между поливанията.

2. Освен това перлитът има положителен електрически заряд и следователно не може да задържа положителните йони на торовете, не участва в процеса на йонообмен.

3. В състава на перлита всички вещества са в свързано състояние, недостъпно за растенията. По това време вермикулитът съдържа калий и магнезий в достъпна форма.

4. Вермикулитът има по-еластична структура, което му дава предимства пред перлита, при който структурата се разрушава при най-малкото физическо въздействие, превръщайки я в фин прах. Перлитът е по същество разширено стъкло и прахът не се отстранява от белите дробове при вдишване, поради което използването на защитно оборудване при работа с него е задължително.

Като правило използвам експандирана глина като дренаж за моите стайни цветя и ако свърши, отивам в мазето в търсене на кутия изпод телевизора - в нея винаги ще има парче пяна, което може да бъде бързо се нарязва на малки парченца.

Но когато една приятелка даде стрък нова саксия, тя строго заповяда: ще я вкорените в смес от перлит и торф. Подчиних се, отидох в магазина, продадоха чанта. След като го донесох у дома, аз го разгледах - и се разстроих: на опаковката имаше надпис „Вермикулит“.

Наистина измамен? Тя се върна, започна да разпитва продавачката с максимална страст. И се оказа, че това са почти същите материали. Въпреки че, разбира се, и между тях има разлики ...

Тази дума е съзвучна с френската „перла“ - „перла“. Наистина пред нас са малки бели камъчета.

Това е естествена скала. Образува се чрез няколко химични процеса.

 1. Мага докосва горните топчета на земната кора и охлажда. Така се прави обсидиан от него.
 2. Водните молекули се „залепват“ за обсидиана (така наречената хидратация) и сега имаме обсидианов хидроксид. Това е перлит.
 3. Този материал може да бъде черен, зелен, кафяв. След като обсидиановият хидроксид се подложи на топлинна обработка, той става белезникави камъчета, които са ни добре познати от магазините (както е на снимката по-горе).

Вземайки шепа перлит, можете да видите, че той прилича на пясък, но по-голям, по-лек и порест. Също така камъните могат да имат остри ръбове, така че внимавайте да не стиснете това вещество в юмрука си.

Това е хомогенен материал, без примеси от други скали.

Неговото достойнство

 • С негова помощ влагата в почвата се разпределя капилярно.
 • Материалът не задържа вода за дълго време, бързо я връща към корените.
 • Перлитът изсъхва бързо, така че е по-малко вероятно да залеете растението с често поливане.

Номенклатура

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики
Разширеният вермикулит се произвежда в съответствие с TU 5712-091-00281915-2007 и се подразделя на степени в зависимост от насипната плътност и размера на зърната на основната фракция.
VVF означава разширен фракциониран вермикулит. Клас 100 означава, че обемната плътност на вермикулита е не повече от 100 kg / m³.

Санкт Петербургската фабрика за слюда предлага разширен вермикулит:

Повечето топлоизолатори имат един или повече недостатъци - или са пожароопасни, скъпи или не са екологични. В търсене на най-добрия вариант, разработчиците често се интересуват от идеята да използват вермикулит в тази роля - слоен минерал, който променя структурата си при високи температури и придобива нови свойства, които на пръв поглед са напълно подходящи за изолиране на сграда . Колко универсален е такъв нагревател, има ли недостатъци и как да го използвам правилно?

Вермикулит - какво е това

Този минерал е открит за първи път през 1824 г. в Масачузетс, но почти 150 години никой не е знаел за полезността на този камък. Отнема век и половина изследвания, за да се научи как да използва материала. Големи вермикулитови находища са проучени на всички континенти, най-богатите му находища се разработват в Русия - на полуостров Кола, в Челябинска и Иркутска области.

Вермикулитът е естествен златисто-кафяв минерал с многослойна структура, включен в групата на хидромиколите Минералът дължи своето латинско наименование - „vermiculus“ (червей или подобен на червей) на външния си вид: когато наслоят на слюда се нагрява до 900-1000 ° C, водата се изпарява и дехидратира, камъкът се променя, увеличавайки се 6-15 пъти, и образувайки червееви нишки или колони. Минералът съдържа зеолитна вода, калиеви оксиди, магнезий, литий, желязо, хром, манган, алуминий и др.

В обогатителните инсталации се извършва сортиране, разделяне на фракции и нагряване на суровината, в резултат на което се получава разширеният вермикулит.

По време на процеса на изпичане химичният състав на камъка не се променя. В зависимост от размера на фракцията разширеният материал се разделя на 6 степени:

 • No1 до 0,5 mm - 0 (Super Micron);
 • # 2-0,5 mm (Micron);
 • No 3-1 мм (супер фина);
 • No 4–2 mm (Фина);
 • No 5-4 мм (Среден);
 • № 6-8 мм (Голям).

Вермикулитът от всички степени се използва в строителството, самолетостроенето, енергетиката, селското стопанство. Разширеният минерал от големи фракции се използва в агрономията под името "агровермикулит" в съответствие с GOST 12865–67.

В допълнение към насипния вермикулит, експандираният вермикулит се произвежда под формата на плочи с градация на дебелина от 20 до 60 mm и под формата на паста.

Разширени свойства на глината

 • висока якост
 • огнеупорен
 • устойчив на замръзване
 • не съдържа вредни примеси;
 • не абсорбира вода;
 • трайни
 • не губи свойствата си и не се руши при замразяване
 • не подлежи на гниене

Абсолютно безопасни за хората и околната среда.

Експандираната глина е продукт на бързо изпичане на ниско топящи се глини. От гръцки думата „експандирана глина“ се превежда като „изгорена глина“, което е абсолютно вярно. Въпреки термичната обработка, тя не само не губи свойствата, присъщи на самата глина, но също така придобива допълнителни, ставайки порести.

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики
Снимка: Свойства на експандиран глинест материал. Област на приложение

На тяхна основа се изработват кермзито-бетонни блокове, чиято топлоизолация и механични свойства позволяват използването им за топлоизолационната конструкция на подове, стени, тавани, основи и мазета. Благодарение на пълнежа от експандирана глина тези блокове придобиват и нейните свойства. Те са леки, издръжливи, огнеупорни, устойчиви на киселини и др.

Приложения

Открит сравнително наскоро, минерал като вермикулит и неговите производни са намерили много различни области на приложение днес:

 1. Екология, петролна и химическа промишленост. Малко хора ще могат да отговорят, когато бъдат попитани за вермикулит, че той е отличен сорбент, способен да свързва алкали и киселини. Това свойство позволява да се използва за неутрализиране на различни химикали в производството, както и за ограничаване на разливите на петрол.
 2. Ядрена индустрия и енергетика. Използва се като абсорбатор на радиоактивни елементи като кобалт-58, стронций-90 и цезий-137, както и като отражател на гама-лъчение.
 3. Автомобилна и авиационна индустрия. Различни звукопоглъщащи и топлоизолационни материали и продукти са изработени от вермикулит.
 4. В промишленото и гражданското строителство вермикулитът се използва, както следва:

изолация, както и шумо и топлоизолатор за покриви и подове;

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики

 • за пълнене като изолационен материал в кухи панели;
 • като неразделна част от различни мазилки, лек бетон и сухи строителни смеси;
 • при производството на бетонни и циментови блокове, както и топлоизолационни мастики като пълнител;
 • при производството на огнезащитни и топлоустойчиви плочи, панели и други стенни материали;
 • при подреждане на саморазливни подове.

5. В индустриалното и частно растениевъдство и градинарство. Нека разгледаме по-отблизо как се използва вермикулит за растенията.

Технологии за подреждане на вермикулитови строителни материали

Работата с минерална изолация не е трудна или вредна - според степента на въздействие върху човешкото тяло, вермикулитното покритие, съгласно ГОСТ 12.1.007-76, принадлежи към клас IV (вещества с ниска опасност). За да се предотврати навлизането на прах в очите и дихателната система, преди да се използва вермикулит, работникът трябва да ги предпази с очила и респиратор. При условие, че строителният материал се съхранява в сухи, затворени помещения, срокът му на годност е неограничен.

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики
Топлоизолация на пликове на сгради с обратен пълнеж вермикулит

За да защитите тавана на тавана и скатната покривна повърхност от течове, трябва да следвате прост алгоритъм:

 1. Покрийте вътрешната облицовка с припокриване с паронепропусклив филм, който ще предотврати навлизането на влага във вермикулита отвътре.
 2. Изсипете сух вермикулит в образуваните кухини в рамката на покрива.
 3. Върху него поставете ветроустойчива супердифузионна мембрана, чиято задача е да предотврати атмосферните влияния на материала и в същото време да позволи на парите да циркулират свободно.
 4. Инсталирайте контра-летвата и поставете покрива.

Схемата на изолация за тавански етажи по принцип е една и съща:

 1. Напилката между гредите е поставена надеждна хидроизолация.
 2. Монтирана е система за забавяне със слой от 100–150 мм.
 3. Въвежда се насипна изолация за пода, която трябва незабавно да бъде покрита с паропропусклив филм.
 4. След монтажа на подовата настилка от дъска или шперплат, подът е готов за довършване.
 5. За да се намалят материалните разходи, вермикулитът може да се смесва с дървени стърготини в съотношение 1: 1 или 3: 2.

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики
Оформлението на изолацията на рамкови дървени стени
Пълненето на вермикулит в стените е възможно на етапа на тяхното изграждане, използвайки рамка или технология на кладенец, или в процеса на външна изолация. За целта, докато носещата стена и облицовъчният слой се издигат, пространството между тях се запълва с вермикулитови гранули с леко набиване. Приблизителната дебелина на слоя е 100 mm (за Москва). Не се изисква допълнителна пароизолация и хидроизолация, не се изискват и вентилационни пролуки във външната стена.

Друг начин за създаване на изолирана стена е запълването на кухините на строителните блокове с вермикулит. Топлоизолационният ефект на такава конструкция се увеличава драстично и свободният обмен на пара в стената не се нарушава и остава лек и дишащ. Ако е необходимо, външната стена може да бъде допълнително изолирана, ако е издигната от бетонни панели на основата на бързо втвърдяващ се цимент с добавяне на насипна изолация за стените.

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики
Пропорции хоросани за замазки

Затоплянето със сух вермикулит е доста скъпо решение, поради което в частното строителство те предпочитат да добавят този материал към състава на строителните и довършителни смеси. За да приготвите разтвор за топлоизолирана замазка, трябва да се запасите със стандартен портландцимент M400, пясък и фин или средно фракционен вермикулит. Поради високата си абсорбция на вода, разтворът трябва да се консумира в рамките на 30 минути след смесването.

За надеждна изолация на пода над неотопляемо пространство обикновено са достатъчни 100 мм замазка, а за междуетажни подове са достатъчни 30 мм. Трябва да се помни, че наводненият таван, поради малката масова част на цимента, няма устойчивост на замръзване, поради което такива замазки се препоръчват само за отопляеми помещения.

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики
Рецепта за разтвори за мазилка за използване на открито

За мазилка на стените отвътре можете да използвате същия състав, а за тяхното външно третиране пропорциите на разтвора трябва да бъдат леко променени. Както външните, така и вътрешните мазилки имат висока паропропускливост, допринасяйки за нормалната саморегулация на вътрешния микроклимат. Топлите мазилки на основата на вермикулит имат естествен златист или сребрист блясък, но ако желаете, можете да добавите пигмент от желания нюанс към техния състав.

Вътрешна мазилка: C - цимент, I - вар, G - глина, V - вермикулит

При полагане на стени е препоръчително да се използват съвременни топлоизолационни материали (газ, пяна блокове, вермикулит бетон), а фугите между тях трябва да бъдат направени от зидарен хоросан с нисък коефициент на топлопроводимост. Можете да го омесите с помощта на същия вермикулит, като предварително сте определили оптималния състав.

По този начин търсенето на вермикулит в строителството е очевидно: отличната технологичност и уникалната комбинация от свойства извеждат вермикулитовите запълвания и плочи на преден план сред огнеустойчивите изолационни материали. Единствената съществена пречка за разширяване на обхвата на тяхното приложение е високата цена, но увеличението на производството дава надежда скоро да бъде премахната.

Вермикулит в хоросани и смеси

На основата на фина фракция от вермикулит се приготвят смеси за зидария и гипс. Те могат да бъдат закупени готови или можете сами да смесвате цимент, пясък и вермикулит в съотношение от 1: 0,5: 2 до 1: 1,25: 1,75. Коефициентът на топлопроводимост на такава гипсова смес ще бъде от 0,24 до 0,4 W / m * K.

На пода от стоманобетон. вместо запълване, плочите са направени от лек хоросан с вермикулитов пълнител. Такава замазка, в допълнение към изолацията, перфектно гаси шума. Технологията за направа на замазката не се различава от правилата за подреждане на замазки за маяци, направени от други материали.

Вермикулитовата мазилка или плочи са отличен огнезащитен материал, слой с дебелина 20–40 mm ще осигури противопожарна защита за метални конструкции от 30 минути до 2,5 часа.

МОЛЯ, ЗАБЕЛЕЖКА: Поради високата хигроскопичност на материала, не се препоръчва да се използва в подземни, наситени с влага части на сгради - мазета, основи, тавани над студени подземни настилки.

Изолационни свойства вермикулит

Изолационният вермикулит е материал, който се използва широко в строителните и довършителни работи при строителството на нови сгради, при извършване на основни и текущи ремонти на стари сгради. Използва се под формата на компресирани плочи, като пълнител и като добавка към гипсови смеси. Използва се за изолация на стени, подове, тавани и тавани. Вермикулитовата изолация се извършва по време на изграждането на тръбопроводни системи и магистрали за различни цели, което значително удължава техния експлоатационен живот. Това има положителен ефект върху работата на оборудването и фитингите на тръбопроводите, инсталирани за безпроблемното функциониране на цялата система.

Технологични характеристики

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики

Вермикулит под формата на плочи и в насипно състояние.

Вермикулитът е екологичен материал, създаден от природата. Отнася се до минералите от хидромичната група. Има кристална форма със златистокафяв, жълтеникав или бронзов цвят. Установено е, че когато вермикулитните плочи се нагряват, те се трансформират в нишки или червееви колони. Всъщност това свойство направи възможно да се даде на материала такова име, т.к. вермикулит в превод от латински означава червей. След изследване на неговите физикохимични свойства, получени след нагряване, вермикулитовата изолация започва да се използва в различни индустрии, селско стопанство и строителство. Прочетете още: „Избор на най-добрата изолация за покрива“.

Основните предимства на материала включват:

 • огнеустойчивост (1350 0 С);
 • плътност (не по-висока от 150 kg / кубичен метър);
 • ниска топлопроводимост (не повече от 0,12 W / m * K);
 • устойчивост на агресивни среди, бактерии и не образува плесен на повърхността;
 • хигроскопичност;
 • способността да абсорбира звука (коефициент на звукопоглъщане до 0,8);
 • екологичност;
 • експлоатационен живот (60 години).

Преди да излеете антифриз в отоплителната система на къщата, трябва да почистите тръбите и батериите от всякакви замърсители.

Тук можете да прочетете какво оборудване е необходимо за изпомпване на отоплителната система с антифриз (незамръзваща течност).

Начини за изолиране на стени с вермикулит

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики

Изглед на стена, измазана с разтвор с добавка на вермикулит.

Вермикулитовото затопляне на стени се извършва в процеса на издигане на нови сгради и предмети от стари сгради, издигнати от различни материали. Насипната топлоизолация може да служи като пълнител при производството на топлоустойчив бетон и се използва за шпакловане на повърхности. Произвежда се в различни фракции (от 0,5 до 12 мм) и се продава в търговската мрежа в хартиени торби, най-често с тегло 25 кг.

Гранулираният вермикулит може да се излива в междустенни кухини. Пресованите плочи са фиксирани със специални крепежни елементи; те могат да бъдат изрязани преди сглобяването.Плочите могат да служат като добра изолация при облицоване на камини, печки, комини и тръби. Вермикулитът за изолация на тавана допълнително изпълнява звукоизолиращи функции в многоетажни сгради.

Вермикулитовата изолация, чиито свойства остават непроменени независимо от вида й, се използва и за мазилка на вертикални повърхности. За да направите това, в определени пропорции се добавя към бетонни смеси. Можете да ги направите сами или да си купите готови. Цялостната изолация на къщата с вермикулит (стени, подове, таванско помещение) ще спести от сметките за отопление.

Методът за инсталиране на електрически отоплителен котел се състои от две части: вложка с верига и връзка към мрежата.

Изолация с вермикулит на пода, таванско помещение

Технологията на вермикулитна изолация на пода и тавана е една и съща. В този случай топлоизолацията е защитена със специални филми. От страна на топла стая трябва да се монтира бариера срещу пара, а от страна на улица или неотопляемо таванско помещение - хидроизолация.

При извършване на топлоизолация с вермикулит е задължително наличието на хидроизолация и пароизолация

По този начин е изключително важно правилно да поставите тези защитни слоеве.

Изолация на скатен покрив

Надеждна изолация на вермикулит 5 характеристики

При изолиране на пода се поставя хидроизолация под вермикулита.

При такава изолация е важно да изберете правилната дебелина на излятия вермикулит. Това зависи от температурните условия и варира от 10 до 20 cm

Технологията за изолиране на скатен покрив е както следва:

 • върху гредите се полага филм за бариера срещу пара;
 • излива се гранулиран вермикулит;
 • покрит със слой хидроизолация и се пълни контрарешетка;
 • покривът се разстила;
 • се извършва вътрешна облицовка с всякакъв материал.

Изолационният вермикулит, чиито свойства са добре проучени, е модерен материал, който има широк спектър на приложение.

Топло и топлоизолация от разширен вермикулит ↑

Първото нещо, за което се използва вермикулит, е да се изолират стените на сградата. Топлоизолационното засипване с дебелина 20 см по отношение на топлопроводимостта е равно на двуметрова бетонова или метър и половина тухлена стена. Особено ефективно е да се изолира фасада, направена с кладенец, тъй като 5-сантиметров слой от вермикулитово запълване може да намали топлинните загуби със 75% (данните са дадени за Краснодарския край).

В допълнение, вермикулитът е напълно подходящ за решаване на други строителни проблеми:

 • топлоизолация на тавани, подове и покриви;
 • термична защита на комини, тръбопроводи, промишлено оборудване;
 • подреждане на топлоустойчиви обвивки и прегради, например за облицовка на камини.

Топлоизолация на тавана
Засипване на вермикулит на таванския етаж

Измазването на стените с циментово-вермикулитно съединение отвън ги предпазва от лошо време и внезапни температурни промени, предотвратява увреждане на плесени и насекоми. Изолационните гипсови смеси са от значение и за интериорната декорация: слоевете им се нанасят с познати инструменти, лесно се изтриват и придобиват естетичен вид. Има смисъл да добавяте вермикулит към зидани бетонни смеси, така че да предотвратява загубата на топлина през фугите.

Разширеният вермикулит може да се използва напълно за пода: препоръчително е да го включите в състава на бетонния разтвор за изливане на замазката, както и за полагане на топли и саморазливни подове. По този начин се постига значително намаляване на обемното тегло, увеличаване на надеждността на покритието и намаляване на разхода на материал. В същото време вермикулитът не е подходящ за изолация на подземни и сутеренни подове, тъй като няма подходящото ниво на хидрофобност.

Вермикулитови плочи
Вермикулитови дъски

Обхват на вермикулит, плюсове и минуси, характеристики на инсталацията

Решавайки актуалния въпрос за топлоизолацията на дома, човек трябва да се изправи пред проблема с избора на топлоизолационен материал.

Асортиментът на пазара е достатъчно широк, но почти всеки вариант има значителни недостатъци.В единия случай запалимостта се обезкуражава, а в другия - високата степен на хигроскопичност.

Статията разглежда характеристиките и предимствата на вермикулита, който е златната среда на цената и качеството.

Описание и обхват на вермикулит

Вермикулитът е естествен кристален минерал със слоеста структура. Принадлежи към хидромичната група. Съдържа: силиций, желязо, магнезий, калций и други минерални компоненти.

Основните предимства, поради които материалът се използва в строителството, са устойчивост на агресивни влияния, висока киселинност, запазва целостта си дълго време, не се разлага.

Много градинари са запознати с вермикулита, той често се използва като материал за мулчиране, компонент на субстрат, аератор. В строителните работи той не се използва толкова често, въпреки че свойствата и физическите показатели представляват голям интерес за тази сфера на дейност. Сред усвоените области:

• производство на бои и лакове, меки покриви;

• при подреждане на система "топъл под";

• като пълнител за топлоизолационни и декоративни гипсови смеси;

• за изолация на отделни зони в къщата (комин, под, покрив и др.);

• като компонент на смес за замазка.

Вермикулитът има добри изолационни характеристики, така че се използва в региони с топъл климат като запълване в трислойни стени, за да се предотврати прегряване на къщата, а в северните райони - за термична защита на жилищата.

Земята в районите на средната зона и Урал замръзва през зимата, което често причинява пукнатини в бетонните купи на басейните. Вермикулитът помага да се коригира ситуацията. По време на строителството се излива в дъното, както и в кухината между купата и ръба на изкопа.

Изолацията се произвежда под формата на запълване, пресовани плочи, блокове, тръбни сегменти, облицовки.

Плюсове и минуси на вермикулит

За да оцените материала, трябва да се запознаете с неговите предимства и недостатъци.

Сред основните предимства на вермикулита:

• екологосъобразност, по време на работа при нагряване не се отделят токсични вещества;

• ниска топлопроводимост (0,055–0,098 W / m • ° C);

• пожароустойчивост (работен температурен диапазон от минус 260 ° до плюс 1200 °);

• не се свива с времето;

• има добра паропропускливост, което изключва образуването на конденз в помещението;

• устойчивост на микробиологични процеси, гризачи и насекоми не проявяват интерес към материала;

Нанасяне на експандиран чакъл

ИндикаториФракции от експандиран чакъл, мм
8/20 4/10 0/4
Изолация на скатен покрив +
Топлоизолация и създаване на наклон от плоски покриви, тревни площи на тераси +
Производство на ултра лек бетон и леки керамично-бетонни блокове + + +
Топлоизолация и звукоизолация на подове и тавани + +
Топлоизолация и намаляване на дълбочината на полагане на основи + +
Топлоизолация на почвата + +
Топлоизолация и отводняване в земни насипи на пътища, положени във водонаситени почви + +
Хидропоника, създаваща оптимален микроклимат за кореновата система на растенията + +
Като сухо запълване за подове GVL с цел подобряване на топло- и звукоизолационната способност на пода +
Производство на топъл разтвор +
Производство на фасадни и тротоарни плочи +

Разширената глина ще бъде полезна и за онези, които поставят отоплителни мрежи в близост до домовете си. Първо, ще бъдете сигурни, че вашите тръби ви отопляват, а не студената земя. На второ място, в случай на инцидент, няма да се налага да копаете дълго и досадно в търсене на теч. На трето място, след успешен ремонт, нищо не ви пречи да използвате материала отново, докато той няма да загуби свойствата си.

Разширената глина може да се използва не само в строителството. С негова помощ пътеките в лятната вила са благоустроени и дори добивът на овощните дървета се увеличава, създавайки своеобразна дренажна система за техните корени.Същото се отнася и за стайни цветя и растения. За тези цели се използва експандирана глина с по-малки размери.

Не се препоръчва използването на експандирана глина при изливане на основата като пълнител за бетон. В този случай е по-добре да използвате всеки трошен камък, дори трошен камък, дори гранит. Разширената глина е лоша в това качество, тъй като има гладки заоблени ръбове и това не предотвратява появата на работа върху срязване (срязване) на бетонната маса. И основата трябва точно да изключва пукнатини (отмествания) на лентата в напречното сечение.

Вермикулит и неговите приложения

Първоначално материалът е слюдени люспи. При нагряване до 800 ° C частицата набъбва и приема формата на червей. След това гранулите се натрошават до определен размер. Вермикулитовите кухини са отворени и активни. Той абсорбира влагата, увеличавайки обема си до 5 пъти. На повърхността се създават центрове за дейност, съставът се използва като катализатор за химични процеси. Това е основната разлика между вермикулит и перлит. Материалът има различни нюанси, тъй като по време на топенето се използва не само слюда, но и придружаващите скали в находището. Вермикулитът е неутрален. В строителството пясъкът се използва за създаване на леки бетонни смеси, конструкции и като изолационен материал.

Перлитът и вермикулитът принадлежат към групата на неорганичните подобрители на почвата. Основното им предимство е, че сега са много лесни за влизане във всеки градински център. И следователно, с тяхна помощ можете бързо да подобрите делата си, тоест бързо да подобрите работата на почвата, предназначена за пресаждане на растения или засяване на разсад.

Обхват на експандирана глина

Освен това експандираната глина се използва и като изолация, но тя трябва да бъде силно порест материал и преди да се използва като изолация за запълване, трябва да се направят изчисления, които не са много сложни, но достъпни само за специалисти. По отношение на възможностите му в областта на спестяването на топлина, ще кажем само, че като опция за пълнене, той губи от други нагреватели. Предполагаемата дебелина на засипката от керамзит с плътност 600 kg / m3 е приблизително 40 см. Това не е напълно ефективно.

В същото време, използван в производството на керамзитобетонни блокове, той значително увеличава техните икономични характеристики.

Разширената глина се използва активно при изграждането на суха замазка. Сега този метод е много популярен, тъй като ви позволява да получите солидна основа за ламинат, линолеум, корк в най-кратки срокове, буквално обратно.

Също така, поради своите уникални свойства, включително устойчивост на влага и замръзване, той се използва активно за запълване на основата по време на строителството на различни сгради и конструкции. Това дава възможност за намаляване на дълбочината на фундамента с почти 2 пъти - от 1,5 м до 0,8 м, което води не само до икономии на строителни материали, но и до предотвратяване на замръзване на почвата близо до основата на сградата. Последното е изпълнено с изкривяване на вратите и дограмата на сградата.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни