Изолация за тръби от полиетиленова пяна - характеристики, предимства и методи за монтаж

Области на употреба

За изолация на тръбите се използват разпенени полиетиленови черупки:

 • Топлоснабдяване.
 • Доставка на топла и студена вода.
 • Канализационни системи.
 • Климатични инсталации.
 • Вентилационни канали.
 • Хладилно оборудване.

Изолационен лист на основата на полиетиленова пяна се използва за изолиране:

 • Външни и вътрешни повърхности на стените на сградите.
 • Мазета, фундаментни конструкции.
 • Тавански стаи.
 • Покриви.
 • Парни, сауни, бани.

Пенополиетиленовите снопове се използват за запечатване:

 • Междупанелни шевове.
 • Пукнатини в пломбите на прозорците и вратите.

Цялостната защита е основното предимство

Основните фактори, срещу които тръбопроводите се нуждаят от защита, са:

 • Замразяване. Избухванията на тръбопроводи поради замръзване на транспортираното през тях вещество е основният бич през зимния период.
 • Загуба на топлина. Повечето съвременни материали, от които са направени тръбите, имат висока топлопроводимост, в резултат на което топлинните загуби могат да достигнат много значими показатели (повече от 50%), което значително намалява тяхната енергийна ефективност и увеличава цената на битовите сметки с порядък .
 • Звукоизолация. Често това е допълнителен изгоден "бонус" на топлоизолационни материали, който прави възможно намаляването на количеството технологично обусловен шум (структурни вибрации).
 • Защита срещу корозия, мухъл и плесен. Високата степен на абсорбиране на влага може да намали експлоатационния живот на комуникациите.

Изолацията за тръби от разпенен полиетилен е в състояние да осигури ефективна защита срещу всички тези фактори.

Различни диаметри

Технология на производство

Гранулите от полиетилен с ниска плътност (HDPE) се изсипват в бункер, където се топят и равномерно се смесват. Освен това получената маса се подлага на разпенване с газ или специални реактиви. На този етап в стопилката се въвеждат пигменти и модифициращи добавки. След това нагрятата маса се пресова през екструдер, за да се придаде изолацията на необходимата форма.

Предимства и недостатъци

Топлоизолацията на тръби от полиетиленова пяна е снабдена с множество предимства:

 1. Високи топлоизолационни свойства. Приложението му позволява да се намалят топлинните загуби до 75% и да се осигурят течности със същата температура по време на транспортиране.
 2. Ниска хигроскопичност. Изолираните тръби са по-малко податливи на корозия, тъй като са защитени от проникването на влага от околната среда към външните им повърхности.
 3. Добър ефект на бариера срещу пара. Конденз не се образува върху повърхности, изолирани с полиетиленова пяна; не се изисква допълнителна хидроизолация при изолация на тръби.
 4. Възможност за издържане на температурни крайности в диапазона от -80 до +95 ºС. Благодарение на това свойство изолацията може да се използва при трудни условия.
 5. Звукоизолиращи качества. Разпененият полиетилен поглъща звуците от циркулиращата течност в комуникациите, частично намалява нивото на структурен шум.
 6. Ниско тегло. Изолацията с леки тръби от полиетиленова пяна няма да доведе до значително увеличаване на натоварването върху комуналните мрежи.
 7. Лесен за инсталиране - не се изисква специален хардуер.
 8. Възможност за бързо възстановяване на първоначалната си форма след компресия.
 9. Биологична стабилност. Разпененият полиетилен е устойчив на образуването на гъбични отлагания и плесени.
 10. Инертни към химичните елементи.Полиетиленовата изолация не губи своите качества при контакт с различни хоросани, алкални и киселинни среди, така че те могат да се използват за изолиране на тръби, преминаващи през бетонни конструкции или заровени в земята.
 11. Екологична чистота. Разпененият полиетилен не отделя токсични вещества, такава изолация може да се използва за топлоизолация на тръби в образователни институции, медицински центрове, технологични тръбопроводи за производство на храни и др.
 12. Достъпна цена. За относително малко количество тръбопроводите могат да бъдат изолирани по цялата им дължина.
 13. Дълъг експлоатационен живот - най-малко 30 години.

Тази изолация обаче има и три основни недостатъка:

 • Ниска пожароустойчивост. Разширеният полиетилен бързо започва да се топи под въздействието на открит пламък и може да разпространи горенето в близките структури.
 • Свръхчувствителност към ултравиолетово лъчение. Разпененият полиетилен под въздействието на пряка слънчева светлина става крехък, рони се и се напуква. За да се компенсира този недостатък, изолацията е покрита с фолио отвън.
 • Ниска механична якост. Изолацията лесно се поврежда от остър предмет и пролуката може да се разпространи по-нататък по дължината на изолацията. Следователно повредата трябва незабавно да се запечата с армираща лента.

Разпенен полиетилен

Какво е


Полиетиленовата пяна не издържа на механично напрежение

Разпененият полиетилен (полиетиленова пяна, ЛПС) е изолационен материал, който принадлежи към разпенените пластмаси. За разлика от експандирания полистирол, който според мнозина е единствената пяна, ЛПС остава еластична след полимеризация.

В резултат на това изолацията наподобява пяна по своята консистенция и не може да издържи на механични натоварвания. Поради това се използва много ограничено за топлоизолация на стени или подове.


Снимката показва клетъчната структура на материала.


ЛПС често се използва като опаковка за мебели.

Полиетиленовата пяна има пореста структура със затворени клетки. Това елиминира насищането на материала с вода и проникването на водна пара през него. Тази функция се превърна в една от определящите при избора на този полимер като топлоизолатор за тръби.


Топлоизолацията на тръбопроводите е основната област на приложение на ЛПС.


Покритието с фолио ще предпази изолацията от UV и IR лъчение.

Разпенените полиетиленови тръби се монтират лесно както на тръбопровода в процес на изграждане, така и на готовия тръбопровод. Това качество, заедно с ниска топлопроводимост, безопасност, химическа инертност и устойчивост на корозия, определят популярността на материала, тъй като днес ЛПС е най-популярната изолация за тръби.


Монтажът на полиетиленова пяна може да се извърши на ръка.

Свойства и характеристики


Тръбите могат просто да се плъзгат върху тръбите по време на монтажа на системата.

Помислете за техническите характеристики на полиетиленовата пяна, за да разберете по-добре нейните характеристики.

Като начало има два вида полиетилен:

 1. Незашит. Това е обикновен полимер, чиито молекули нямат допълнителни връзки в пространството. Различава се с по-малка якост, плътност, устойчивост на химическа среда и еластичност. На външен вид има по-големи клетки, когато се компресира, излъчва пукнатина и губи първоначалната си форма.
 2. Зашита... Материалът се топи и обработва при специални условия, така че ненаситените въглеродни радикали да се появят в структурата на формулата на веществото. Наблизо радикалите се комбинират, образувайки пространствена решетка от химически връзки.


Непрошит (отгоре) и зашит (отдолу) полиетилен.

Когато купувате материал, уверете се, че разглеждате ушити ЛПС. В противен случай топлоизолацията от разпенен полиетилен ще бъде с лошо качество, бързо ще загуби формата си и ще загуби свойствата си.


Ето как изглежда химически омрежен полиетилен в разрез.


Друг пример за зашита пяна.


Тази снимка показва структурата на несвързания полиетилен.

Спецификации:

ИмотСвързани ЛПСЗашити ЛПС
Плътност, kg / m³20-5025-200
Коефициент на топлопроводимост, W / m * K0.038-0.039също
Поглъщане на вода,% от обема0.20.9-1.1
Група на запалимост съгласно GOST 30244-94G2-G4G1-G4
Коефициент на паропропускливост, mg / m * h * Pa0.001също
Топлинен капацитет, W / m * ̊ С1.8също
Групирайте по способността да пушите в съответствие с GOST 12.1.044-89D3също
Устойчивостпоне 25 годиниНа 80-100 години
Възможност за поддържане на форманиско, средноВисоко


XLPE е по-скъп от несвързания полиетилен

От характеристиките може да се види, че материалът принадлежи към нагреватели с висока производителност с нисък коефициент на топлопроводимост. Омрежените ЛПС са по-подходящи за изолация на тръби, въпреки че цената му е значително по-висока. Въпреки това, омреженият PES остава най-изгодният за тази цел.

Предимства и недостатъци


Вътрешният диаметър на изолацията трябва да бъде същият като външния диаметър на тръбата.

Ползи:

 • Нисък коефициент на топлопроводимост... В резултат на това - висока ефективност като нагревател;
 • Висок коефициент на шумопоглъщане... Следователно - висока ефективност като шумоизолация, няма да чуете звуците на движение на водата през тръбите;
 • Херметичност и водна пара. Това предпазва тръбите от конденз и корозия. В резултат на това тръбите издържат по-дълго;
 • Висока устойчивост на корозия - химически, електрически, биологични. В резултат на това експлоатационният живот на материала може да достигне 100 години;


Температурният диапазон, който полиетиленът може да издържи, е от -60 до +90 ° C

 • Устойчивост на ниска температура - материалът не се страхува от ниски температури. Дори при температури до -60 ° C, полиетиленовата пяна продължава да запазва своята еластичност и не се напуква. Диапазонът на работната температура е от -60 до +90 градуса;
 • Липса на токсични секрети дори докато гори. Полиетиленът не отделя никакви токсини, независимо от температурата;
 • Възможност за поддържане на форма... Дори след силно компресиране материалът се връща към първоначалната си форма и обем.


Разрешено е комбинирано използване на ЛПС с нагревателен кабел.

Недостатъци:

 • Запалимост... Материалът гори като всяка друга пяна. Благодарение на забавителите на огъня запалимостта може да бъде намалена до G1 в съответствие с ГОСТ 30244-94, но е невъзможно използването на ЛПС при температури над 102 градуса, тъй като тя ще се стопи и ще загуби своята форма и свойства;
 • Страх от ултравиолетово лъчение... Разпененият полиетилен се разлага при излагане на ултравиолетови лъчи, така че е по-добре да се скрие изолацията от слънчева радиация;
 • Ниска якост... Полиетиленовата пяна не е в състояние да издържи натоварвания при натиск и огъване, поради което за нормална работа трябва да ги спести.


Както всяка пластмаса, ЛПС гори добре.

Основни изисквания за топлоизолационни материали за тръби

Продуктите за топлоизолация на тръбите трябва да имат:

 1. Нисък коефициент на топлопроводимост. Дебелината на разпенената полиетиленова изолация зависи от този показател. Комуникациите в апартаментите работят в тесни условия, за тяхната изолация са необходими не само ефективни, но и материали с малък обем. Използването на тънкостенни черупки като нагревател за тръби ще ви позволи да спестите по-полезна площ в тези помещения.
 2. Хидрофобни свойства. Влагата намалява изолационните свойства на всяка изолация и при голямо натрупване може да образува така наречените студени мостове.
 3. Устойчивост на механични натоварвания и условия на околната среда, тъй като тръбите трябва да бъдат изолирани на открити места или под слой почва.
 4. Топлоустойчивост. Това изискване трябва да бъде изпълнено от нагреватели, използвани за изолиране на тръби за подаване на топла вода и отопление.


Основни технически и експлоатационни характеристики

За да разберете характеристиките на разпенения полиетилен, трябва да проучите техническите характеристики на тази изолация, тя се произвежда в два вида:

 1. Незашит.
 2. Зашита.

Първият тип е полимер, чиито молекули нямат допълнителни връзки в пространството, поради което материалът има по-малка еластичност, здравина и плътност, при компресиране се чува характерно пращене и първоначалната форма се губи.

Вторият тип се получава по химичен или радиационен метод, тоест под специфично външно въздействие се образуват не само линейни, но и омрежени връзки или с други думи "омрежване" между молекулите на ПЕС, т.е. излиза, че е плътен, здрав и еластичен и след неговото компресиране първоначалната форма бързо се възстановява. Следователно, за да може изолацията на тръби от полиетиленова пяна да бъде качествена и ефективна, по-добре е да се даде предимство на продуктите, принадлежащи към втората група.

Основни технически характеристики на омрежен изолационен материал:

 • топлопроводимост - от 0,037 до 0,04 W / m * K;
 • плътност - 25/200 kg / m3;
 • податливост към влажна среда - 0,9 / 1,1%;
 • индекс на паропропускливост - 1,8 mg / m * h * Pa;
 • група на запалимост въз основа на държавни стандарти - G1-G4;
 • нивото на стабилност на размерите е високо;
 • поглъщане на шума - 16 dB;
 • работа при температури - от -60 до + 90 ° С;
 • експлоатационен живот - 80-100 години.

Нешита изолация

Видове и размери на класификацията

Топлоизолационните материали, изработени от полиетиленова пяна, са разделени на видове според няколко критерия:

 1. Структурата е зашита и непрошита.
 2. По вид на повърхностното покритие - непокрито, покрито с фолио с алуминий от едната или от двете страни, със защитно полимерно покритие.

Ролките имат ширина от 60 до 120 см, дължина от 2 до 30 метра, дебелината на листа в тях е не повече от 5 см. Тръбите се произвеждат с дължини от 1 до 10 метра с дебелина на стената 6–32 мм и диаметър от 6 до 160 mm.

Зашита

Наречена е омрежена полиетиленова пяна, чиято структура е модифицирана на молекулярно ниво под въздействието на външни фактори. Резултатът е материал с много малки затворени клетки, който е по-устойчив на стрес.

Има два вида омрежена полиетиленова пяна:

 1. Химически омрежена (CS PPE). Стопеният полимер се смесва с разпенващи агенти и се обработва с химикали.
 2. Омрежена чрез радиационен метод (FS PPE). Разпенената полимерна маса е изложена на ускорител с импулсен лъч, който регулира молекулярната структура на материала с поток от електрони.

Изолираната омрежена полиетиленова тръба е по-трайна, еластична и плътна. Има ефект на паметта на формата за изолирани конструкции.

Незашит

Несвързаният полиетиленов пяна е обозначен с буквите NPE. Образува се в процеса на обработка на полиетилен с газообразни реагенти (смес от пропан-бутан или фреон). Този тип изолация има структура с по-големи газонапълнени клетки.

Разрез

Разпенените полиетиленови тръби, които имат технически прорез по цялата си дължина, могат лесно да се поставят на вече инсталирани линии. За да ги инсталирате, не е необходимо да демонтирате тръбни секции. Ръбовете на половинките се съединяват от край до край и се залепват с метализирана лента.

Цял

Топлоизолационният материал е под формата на кухи цилиндри с твърда повърхност. Те се инсталират на тръбата по време на процеса на сглобяване на тръбопровода.

Фолио

Материалът е покрит от едната или от двете страни с тънък слой алуминиево фолио или метализиран филм. Максималната адхезия на слоевете се постига чрез термично заваряване. За да се увеличи ефекта на отразяване на топлината, фолиото се полира. Изолацията от фолио от разпенен полиетилен има:

 • По-висок коефициент на топлоизолация.
 • Амортизиращи качества.
 • Огнеустойчивост.
 • Устойчив на ултравиолетови лъчи.


Сортовете и техните разлики

Полимерите с пяна са разделени по видове производство, от които зависи качеството и цената на продуктите:

Несшита полиетиленова пянаИзработен е от бюджетен материал, така че цената му е по-ниска. Използва се за полагане на изолационни слоеве или опаковане на електрическо оборудване. Рядко се използва за други цели.
Химически омрежена полиетиленова пянаЗа създаването на този вид материал се използват химикали. добавки (най-често водороден прекис или други катализатори). В резултат на това полиетиленът се получава няколко пъти по-добър и плътен от несшития полиетилен.
Физически омрежена полиетиленова пянаЗа производството се използват твърди електронни излъчватели. Радиоактивните вещества са разположени около полимерните суровини и пробиват микроскопични дупки с електрони. Плътността на материала по този начин става възможно най-висока. Този тип продукти са отлични за производството на обвивка на тръби, създавайки защитен слой около тръбата, но не се справя добре с топлоизолацията. Това е най-скъпият вид полиетиленова пяна.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Предназначение и приложение на обратни клапани тип вафла

Преглед на производителите

Чувал съм много положителни отзиви за нагреватели Vilatherm, Isolon, Penoline, Merilon, Energoflex и Thermaflex.

 • Vilatherm

Vilatherm се произвежда от московска компания. Материалът има фино-мрежеста структура със затворени пори, хигроскопичен е, абсорбира удари и шум и е екологичен. Поради високото съдържание на въздух, той има високи топлоизолационни свойства.

Асортиментът се състои от колани и цилиндри. Изолацията в цилиндрична форма е подходяща за изолация на тръби както в нови, монтирани обекти, така и за съществуващи експлоатирани тръбопроводи.

 • Изолон, пенолин

OJSC Ижевски завод за пластмаси произвежда два вида ламарина с дебелина от 1 до 5 cm под търговската марка Izolon:

 1. NPE - от незашит.
 2. ЛПС, ЛПС -L, ЛПС - NR, PPE-NKh - изработени от омрежен полиетиленов пяна.

Isolon има много нисък коефициент на топлопроводимост. Той надеждно предпазва стаята от пара и влага.

Топлоизолационните постелки и изолацията на тръбите Penolin се произвеждат от ЗАО "Завод за информационни технологии LIT". Предлага се в различни дебелини и цветове, ширината на острието е 110 и 125 мм. Възможно е да се покрие изолацията с алуминиево фолио, пластмасов метализиран филм и други материали.

 • Мерилон

Изолационната тръба MERILON (Чехия) се произвежда с вътрешен диаметър от 15 до 110 mm и дебелина на стената от 6 до 18 mm, което причинява различна степен на изолация. Разпененият полиетилен Мерилон има изключително пореста структура.

Той е влагоустойчив, не подлежи на гниене. Структурата с много въздушни клетки й осигурява добри топлоизолационни свойства.

 • Energoflex

Energoflex е екологична пенополиетиленова изолация, която отговаря на всички европейски стандарти по качество. За производството му се използва фреон, така че материалът се противопоставя по-добре на дифузията на водни пари.

Използва се за защита на различни тръби, контейнери и фитинги от топлинни загуби. Топлоизолацията се произвежда под формата на листове, ролки и ръкави с различни диаметри.

 • Thermaflex

(Холандия) произвежда широка гама нагреватели за тръби и листове за инженерни системи, работещи в температурен диапазон от -80 до +110 ° C. Thermoflex има ниска топлопроводимост и висока устойчивост на дифузия на водна пара, запазва добра еластичност при минусови температури, не абсорбира влагата и не се разлага.

Как да изберем

Когато избирате изолация от полиетиленова пяна, вземете предвид следните фактори:

 1. Размерът и местоположението на изолираната конструкция. Можете да изолирате пода с помощта на ролкови материали, отоплителни и канализационни тръби - с черупка.Пакетите са подходящи за запечатване на пролуки във вратите и прозорците.
 2. Плътността на материала. Колкото по-висока е плътността на изолацията, толкова по-големи външни натоварвания тя може да издържи, като същевременно запази формата и свойствата си.
 3. Удобство при монтажните работи.
 4. Максималното ниво на нагряване на охлаждащата течност и най-ниската температура в околната среда. Този критерий влияе върху избора на дебелината на стената на изолацията.
 5. Репутацията на производителя.

приблизителна цена

Средните цени от различни производители са:

 • Vilatherm: уплътняваща нишка с участък от 6 мм - от 3,5 рубли / r.m.
 • Мерилон: покритие с фолио (3 мм, дължина 30 м) - 1450 рубли / ролка, дебелина 10 мм, дължина 15 м - 2100 рубли / ролка.
 • Energoflex: изолация на тръбите: 16 рубли / ролка (22 × 9 mm); 150 рубли / ролка (110/13 мм).
 • Пенолин: с дебелина 2 мм, цената е 450 рубли; с дебелина 5 мм - 1030 рубли.
 • Thermoflex: 750 рубли / ролка (25 m дължина, 2 mm дебелина).

Какво да търсите при избора

При избора на топлоизолация се вземат предвид местоположението на тръбите, плътността на материала и неговият размер:

 • За да се осигури плътност, важно е диаметърът на изолационната тръба да съответства на размера на самата тръба: материалът трябва да е в близък контакт с повърхността му.
 • Дебелината на стените зависи от температурата в охлаждащата течност и долната граница на температурните стойности във външната среда, както и от целта на топлоизолацията: защита срещу замръзване, предотвратяване появата на влага на повърхността или осигуряване на желаната температура на покритието изисква избор на топлоизолационен слой с различна дебелина.

Забележка! На места, където тръбите са разположени на повърхността под лъчите на слънцето, се използва полиетиленова пяна със защитен полимерен слой.

Един от важните параметри при избора е размерът на клетките на материала. Колкото по-малък е размерът, толкова по-голяма е способността му да задържа топлина:

Препоръчваме ви да се запознаете със: Плюсове и минуси на еднотръбни и двутръбни отоплителни системи - кое е по-добро и по-ефективно?

НазначаванеРазмерът
изолация за тръби със студена вода9 мм
изолация за системи за отопление и топла вода13-20 мм
тръби за замазка или в стени6 мм

Инструкции за употреба

Има няколко общи правила, които трябва да се спазват при монтиране на изолация от пяна:

 1. Повърхностите на предметите, които ще бъдат изолирани, се подготвят предварително. Те се почистват и изравняват, пукнатините и шевовете се затварят.
 2. Цялото оборудване не трябва да работи по време на работата по топлоизолация.
 3. Фугите са залепени с лепило, а шевовете се държат заедно със самозалепваща се лента.
 4. Между работната повърхност и изолационния материал трябва да има малко пространство - въздушна междина.
 5. Топлоизолаторите от полиетиленова пяна не се препоръчват да се монтират с припокриване, а само от край до край.
 6. Фолиевата изолация се монтира с лъскав слой към стаята.

За топлоизолация на крилото на вратата е достатъчно да изрежете заготовка от лист от полиетиленова пяна по мярка и да я фиксирате отгоре с довършителен материал. На повърхността на ограждащите конструкции от вътрешната страна на къщата, под гипсокартон може да се положи разпенена топлоизолация, което значително ще намали топлинните загуби.

По-добре е да изолирате балкона или лоджията с полиетиленова пяна със защитен филм от ултравиолетово лъчение или фолио. Той надеждно ще предпази тези конструкции от влага и уличен шум, докато площта им леко ще намалее.

Видове продукти

Изолацията от полиетиленова пяна е огромен набор от материали, които се различават по дебелина, размери и наличието на спомагателни защитни покрития. Техният обхват не се ограничава само до изолацията на комуникационната инсталация:

 1. Непокрити листове, филми и дъски. Те се използват за защита на различни съоръжения (предимно хладилни).
 2. Топлоизолатор, покрит с полимерен филм от двете страни. Използва се за изолация на подове, мазета, основи.
 3. С едностранно или двустранно фолио.Търси се на места, където са необходими допълнителни отражения на топлина или светлина и устойчивост на огън (покриви, стени, нагреватели, радиатори и др.).
 4. Тръби от полиетиленова пяна. Те са топлоизолация за тръби за водо и топлоснабдяване, вентилационни и климатични системи.
 5. Сбруи. Те се използват за полагане в шевове и пролуки на стени, отвори на прозорци или врати.

Различни тръби

Характеристики на изолационната работа на тръбите

Монтажът на тръбна изолация често се извършва след монтажа на тръбопровода. Невъзможно е да се поставят цилиндри от едно парче върху монтираните участъци на тръбопровода, поради което продукти с готови разфасовки се използват или режат по време на монтажа. Ръбовете на изрязаните ръкави се фиксират със специална лента след монтажа върху тръбите.

Монтажът трябва да започне с подготовка на повърхността на тръбите:

 1. Старателно почистване на мръсотия и прах.
 2. Всеки абразивен материал може да се използва за отстраняване на ръжда. Те трябва да разтрият добре тръбата, след което да се измият с топла сапунена вода. Изсушената тръба може да бъде боядисана или грундирана.

Обикновено залепям външната изолация на тръбите по дължината на разрезите и на фугите. Ако тръбите са вътре в сградата, тогава не е необходимо да залепвате изолацията по цялата дължина. Можете просто да го поправите с една лента.

Характеристики на инсталирането на топлоизолация в местата на разклоняване на тръби, вижте видеото.

Как да изчислим изолацията за вашия дом

Ако трябва да изолирате стените на къщата отвътре, тогава трябва да измерите тяхната ширина и височина във всички стаи. След това умножете тези параметри, за да изчислите площта на всяка стена поотделно, и сумирайте получените стойности, за да определите общата площ на изолацията. Освен това от получената сума трябва да извадите площта на отворите на прозорците и вратите, за да определите необходимото количество топлоизолационен материал.

Изолацията на тръбите се изчислява още по-лесно - според общата дължина на изолираните тръбопроводи.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни