Вентилация на тавана и горните етажи на многоетажна сграда

Студена вентилация на тавана: важни качествени нюанси

Най-малкото е разточително да не се използва просторно таванско помещение като допълнително помещение и затова е толкова необходима вентилация на подпокривното пространство
Планирате да използвате таванското си пространство като жилищно, но не знаете как да го направите удобно? Ще говоря за това как работи вентилацията на тавана. С правилното подреждане на системата за заместване на застоялия въздух с чист въздух, можете да направите таванското помещение подходящо за целогодишен комфортен живот.

Пример за вентилационно устройство за захранваща и изпускателна вентилация на модерен покрив

 1. Комфортът на живот на тавана. Чистият чист въздух е едно от основните условия за комфортен живот на закрито. Ето защо, ако помещението под покрива се използва за живеене, трябва да се погрижите за нормалния въздушен обмен дори на етапа на проектиране на покрива.
 2. Липса на конденз. Ефективният въздушен обмен предотвратява конденза на прозорците, което е важно, ако подпокривното пространство се използва като таванско помещение.
 3. Без плесен. Навременната подмяна на топъл влажен въздух с чист въздух предотвратява образуването на плесен върху строителните повърхности. Тоест, ако въздухът не застоява на тавана, в ъглите няма да се появи плесен, независимо какви материали се използват за довършване.
 4. Дълготраен ресурс за покриви. Прекомерната влажност на въздуха оказва вредно влияние върху състоянието на покривния материал. Освен това, ако влажният въздух не се отстрани изпод покрива, върху пароизолацията ще се натрупа конденз, което може да намали ресурса на изолацията. Правилно организираната вентилационна система ще увеличи живота на покрива, без да е необходим ремонт.

Вентилация на тавана, както се случва

Най-добрият вариант е захранваща и изпускателна система, която работи по естествен принцип, както е показано на диаграмата.

Под стрехите на покрива на гредите са подредени отвори за въздух, през които се осигурява потокът на чист студен въздух, докато по-топлият влажен въздух ще отиде в капандурите или други технологични отвори в горната част на фронтона или склона.

Предпочитаният вариант при използване на съвременни покривни материали е контра-скара с вентилационни междини. В същото време обменът на въздух в изолираното пространство на тавана се организира отделно, посредством захранваща и изпускателна система.

Имайте предвид, че вентилацията на тавана трябва да бъде планирана и изградена като цялостна система. Тоест, в проекта е необходимо да се предвиди система за обмен на въздух както на тавана, така и в подпокривното пространство, както и изолация на тръби и изолация на други комуникации. Освен това вентилационният дизайн трябва да се извърши, като се вземе предвид видът на използваните топлоизолационни материали.

Видове таван за вентилация

Вентилация на тавана: видове, изчисление, вентилация на тавана

Недостатъкът на системата е прекомерната зависимост от температурата извън къщата. Тоест през топлия сезон вентилацията ще бъде слаба.

Предимството на принудителната система е, че тя не зависи от климатичните условия: отработеният въздух ще се отстранява със същата ефективност както през зимата, така и през лятото.

Методи за изпускане на въздух навън

Под билната греда върху пай от велпапе или метална плочка със собствените си ръце е подреден отдушник, покрит с мрежа. Вентилационното устройство е такова, че кондензатът, образуван през студения сезон, няма да се оттича в помещението, а ще изтича по склона.

Особеността на решението е, че прозорците са постоянно отворени, независимо от сезона. За да се предотврати навлизането на животни и птици, върху прозорците са монтирани декоративни решетки.

Предимството на специалните аератори пред конвенционалната тръба, вградена в покрива, е специален дизайн, който предотвратява образуването и проникването на кондензат в помещението.

В продажба има ръчни и автоматизирани клапани.

Вентилация на тавана: преглед на актуалните схеми и методи за тяхното изпълнение Как да направим вентилация на тавана? Прочетете за схемите и методите за инсталиране в статията

При моделирането на таванско помещение в частна къща е необходимо да се създаде добра вентилация. Правилно инсталираната вентилация в студено таванско помещение е важна, за да се осигури здравословен вътрешен климат под покрива на вашия дом. При недостатъчна аерация експлоатационният живот на конструкцията е значително намален.

Никое количество запечатване на къщи не може напълно да изолира парата от жилището до тавана. Според закона на термодинамиката топлият въздух се издига нагоре и парата намира изход във всеки случай. Плочите са предимно от дърво. Когато влагата се натрупва върху дървени повърхности, се образува естествена среда за развитието на различни вредни микроорганизми, мухъл. Появяват се неприятни заплеснели миризми и усещане за влага. Създава се нездравословен микроклимат на стаята като цяло.

Промените в температурата допринасят за постоянна кондензация и, ако няма вентилация в студено таванско помещение, настъпва бързо влошаване на конструкцията.

Причини за появата на конденз:

 • липса на добра вентилация,
 • нарушение на изолацията на покрива,
 • недостатъчна хидроизолация,
 • липса на вентилационни канали,
 • брак в строителни материали.

Вентилацията, извършена в съответствие с техническите правила, предпазва сградата от повреди.

Студеното таванско помещение е нежилищно пространство под покрива на сграда без декоративни облицовки. Въпросът с вентилацията е важен за решаване по време на създаването на проект на къща, когато се планират характеристиките на конфигурацията на покрива.

Основната задача на проветряването на студено таванско помещение е постоянният обмен на въздух. За да се постигне тази цел оптимално, е необходимо да се оцени качеството и вида на използвания покривен материал. Всеки от тях има свои особености.

Вентилация на тавана: видове, изчисление, вентилация на тавана

Ако за полагане на покрива е избран шисти или ондулин, тогава въздухът лесно се придвижва между вълнообразните завои на тавана и също така свободно излиза навън.

При създаването на вентилация на студено таванско помещение от метална плочка е важно да се постави филм за бариера срещу пара, тъй като се образува конденз. Металната плочка се вентилира през уплътнението на билото. За двускатен покрив вентилационните канали са разположени върху фронтоните. Висококачествената вентилация се извършва с равномерно разпределение на празнините.

Има нюанси при инсталирането на тазобедрен покрив. В този случай входът трябва да се намира в подаването, а изходът трябва да е близо до билото. Този тип покрив е четирискатен и няма фронтони.

При работа с херпес зостер е необходимо да се монтира вентилиран хребет, за класическа "керамика" - покривен клапан.

Използвайки надвеси от дървени пръти при подаването, трябва да се спазва интервал от няколко милиметра. При шиене с пластмаса се правят дупки в елементите. Хеминг се нарича софит.

Правилният обмен на въздух е от съществено значение за:

 • избягвайте натрупването на пари, които идват от дома,
 • предпазвайте дървената рамка на тавана от влага,
 • противодействат на образуването на гъбички,
 • поддържайте постоянна температура.

Таванско помещение

При условие, че се създава вентилация на таванското пространство - студено таванско помещение от къщата, не може да се избегне натрупването на влага. Дебел слой конденз бързо се образува върху неизолирани покриви.Дори ако покривът беше изолиран, не можеше да се избегне конденз, но в този случай стените на къщата щяха да се намокрит.

Често възниква въпрос: може ли да се изведе вентилация на студено таванско помещение?

Възможно е да се оттегли, но този тип вентилация е грешно решение и води до нарушаване на микроклимата на таванското пространство, повреда на дървената конструкция, постепенно разпадане и неизбежно износване.

Важни препоръки вентилацията на студено таванско помещение да бъде качествена и трайна:

 1. Инсталирайте необходимите вентилационни елементи за защита на отворите за въздух от отломки, листа от клони и насекоми - върху кънки, корнизи, хребети, долини.
 2. Предпазвайте вентилационните пролуки от прах.
 3. Независимо от характеристиките на покрива, площта на вентилационните канали трябва да бъде 400-500 cm2 / m2.
 4. Проверете дали вентилационните канали не са свити, за да се избегне конденз поради недостатъчна циркулация на въздуха.
 5. Използвайте спомагателни вентилационни конструкции, ако дължината на покривното покритие е повече от 10 метра.
 6. Избягвайте значително разширяване на процепа, тъй като получената турбуленция намалява въздушния обмен под покрива.
 7. Осигурете вентилационна изолация на тавана, така че тръбите на вентилационната система да не са изложени на температурни крайности и да могат да функционират безпроблемно.

Прочетете повече: Разликата между инверторен климатик и обикновен климатик предимства и недостатъци на всеки тип, кой дизайн е по-добър
Вентилация на студено таванско помещение: важни нюанси на качеството Вентилацията на студено таванско помещение до голяма степен зависи от вида на покрива. Ондулин, шисти, метални плочки диктуват различни правила за качествена работа.

На етапа на проектиране на бъдещия дом е важно да се мисли не само за удобното оформление на помещенията. Уютът в къщата не може да бъде осигурен дълго време, ако не обърнете внимание на такъв важен момент като вентилацията на тавана в частна къща. Това е не по-малко важно от изолацията на тавана, защото липсата на добре проектирана вентилация ще доведе до факта, че животът в къщата скоро ще бъде неудобен, а експлоатационният живот на къщата ще бъде драстично намален.

Липсата на вентилация може да доведе до намаляване на живота на покрива поради появата на мухъл върху него, а в самата къща не можете да се надявате на комфортен престой. През лятото, когато покривът се загрее и температурата му стане повече от 100 градуса, в къщата ще бъде много горещо, а при ниски температури в тавана ще се образува конденз, поради което дървените покривни конструкции ще изгният.

Основната цел на вентилационната система е да осигури топлообмен. Температурата на въздуха и покрива се смесва и в резултат на това в къщата се създава комфортен микроклимат.

Нека разгледаме по-подробно ситуацията, когато вентилацията на тавана е лоша или изобщо липсва.

През зимата част от топлината от стаята все още се отделя дори чрез висококачествена изолация. В същото време покривът се загрява и то неравномерно, само над стаята. Тук снегът започва да се топи и се стича до ръба на покрива, където остава студен над надвеса. Ледът, който се образува върху стрехите на покрива, не позволява на разтопения сняг да изтече и той започва да прониква под покрива.

Вентилация на жилищен таван с капандури

Шкаф на тавана

Ще бъде невъзможно да се използва напълно пространството на живото таванско помещение, наречено таванско помещение, без компетентно създаден въздушен обмен. Жилищното пространство трябва да бъде осигурено с чист въздух, като в същото време е необходимо да се отстрани отработените газове.

В процеса на човешката дейност влагата се отделя постоянно: с дишане, по време на готвене, миене на съдове и миене. Според законите на физиката топъл и влажен въздух се издига до тавана на тавана. Той "търси" най-малките пукнатини и прониква по-нататък: зад подгъва, в изолацията. Тук част от влагата се утаява.

Изолация - минерална вата, перфектно абсорбира водата както директно, така и от наситени водни пари и мъгла. Мократа изолация практически не изпълнява своята функция. Останалата пара се издига още по-високо - до покривния материал и тук тя се утаява под формата на кондензат, който причинява корозия и разрушаване на покрива.

И дори ако таванското помещение е нежилищно, е необходимо да се проветри, в противен случай микробите и гъбичните спори се развиват в застоял въздух, влажността на помещението не се регулира. Често, изправени пред масата неудобства от живота в непроветрено пространство, собствениците мислят как да направят вентилация на тавана.

Важността на правилната вентилация

За да не се задушат жителите от задуха през лятото, да не страдат от прекомерна влажност и студ през зимата, е необходима вентилация на покривната система на тавана.

 • Задачата на вентилацията на таванския покрив е да предотврати натрупването на влага в покривната торта. Изолационният слой остава сух, тоест запазват се всички негови изолационни качества;
 • Във проветриво пространство мухъл и плесен не се колонизират, унищожавайки дървени греди и летви;
 • Добрият въздухообмен под покривния материал не му позволява да се нагрява дори под много горещо слънце;
 • При постоянно движение на въздуха кондензатът не се натрупва на покрива, което бързо разрушава металната керемида. За керамичните плочки постоянният контакт с вода също е лош: напоен с вода, той може да се спука по време на замръзване;
 • При добра вентилация таванският корниз няма да бъде покрит с ледени висулки;
 • Въздушният обмен в подпокривното пространство осигурява равномерно топене на сняг на покрива, предотвратявайки образуването на лед;
 • Намаляват се разходите за отопление на помещенията през зимата и охлаждане през лятото.

Не е тайна, че студеното, малко използвано таванско помещение е чудесно място за изграждане на пълноценен жилищен етаж. Ако преформатирате тавана малко, тогава ще се окаже пълноценен офис, спалня или уютно място за изпълнение на всякакви творчески идеи. Странната геометрия на стенните конструкции и тавани придава на такава стая специален чар.

Има обаче един проблем: повечето клиенти отказват подобно начинание поради масата трудности на различни етапи от промяната, включително по време на инсталирането на вентилационната система. Мнозина вярват, че строителите често заблуждават клиентите си, когато организират вентилация, като начисляват твърде висока цена за техните услуги.

И за да не се плаща твърде много за помощта на професионални майстори, народните майстори започват да преработват сами. Но те отказват етапа на подреждане на вентилационното оборудване, като се има предвид, че това е загуба на време и пари. Може би този подход се обяснява с остарелите стереотипи и факта, че преди няколко десетилетия всички видове аератори, прожектори и други детайли на вентилационната система не са се продавали на пазара.

Много къщи, построени през 20-ти век, са идеално запазени и до днес, но това няма нищо общо с липсата на подходяща вентилация. Напротив, дизайнът им е направен по такъв начин, че въздухът да циркулира независимо през таванското пространство, премахвайки гъбични прояви, мухъл и други проблеми.

Освен това в такива сгради няма специално оборудвани допълнителни етажи, предназначени за постоянно пребиваване. В такива сгради няма топлоизолационни слоеве, а таванското помещение поддържа ниска температура и има много пролуки, прорези и допълнителни мансардни прозорци за стабилна циркулация на въздушните маси.

Естествената вентилационна система директно зависи от правилния монтаж на изолационните материали. Предпоставка за полагане на изолация е наличието на вентилационни пространства между слоевете на използвания материал и под покривната повърхност.Естествената вентилация се основава на създаването на естествена тяга, поради което има постоянен поток от въздушни маси.

Възможност за естествена вентилация под покрива
Възможност за естествена вентилация под покрива

Вентилация на тавана: видове, изчисление, вентилация на тавана

Размерът на процепа за свободен въздушен обмен зависи от покривния материал, използван за покрива:

 • при използване на метални плочки, керемиди, метални профили празнината трябва да бъде повече от 25 мм;
 • когато се използват меки материали и плоски продукти, пространството за въздушен поток трябва да бъде повече от 50 mm;
 • при инсталиране на хидроизолация и изолация, пространството между тях трябва да бъде от 20 до 30 мм.

Прочетете повече: Чертежи и размери на тоалетната в страната със собствените си ръце. Чертежи на тоалетната Хижа и къща за птици. Видео

Монтажът на капандурата се извършва в съответствие със SNiP II-26, SNiP 21-01:

 • монтаж на мансардни прозорци е възможен с наклон на покрива над 35 градуса;
 • минималният размер на клапите е 0,6x0,8 m;
 • допустимият размер на капандурите е 1,2 х 0,8 m.

Формата на капандурите в частна къща може да бъде различна и зависи от стила на сградата. Мансардните прозорци се монтират с помощта на рамки по време на изграждането на покрива, съставлявайки неразделна структура. Мансардната вентилация подобрява естетиката и функционалността на покрива.

Форматът на прозореца на капандурата зависи от стила на сградата.
Форматът на прозореца на капандурата зависи от стила на сградата.

За скатен покрив, прозорците с един наклон са идеални. Схема за монтаж: 2 греди са разположени на разстоянието, изисквано от SNiP, и са фиксирани с помощта на вертикални стълбове, свързани отгоре с джъмпер. Външните страни са обшити с облицовъчен материал, отстрани на фасадата е монтирана декоративна решетка.

При инсталиране на принудителен обмен на въздух във вентилационния канал е монтиран вентилатор. Особено е необходимо да инсталирате устройството при наличие на къси вентилационни канали, които не са в състояние да осигурят висококачествено сцепление. Когато инсталирате вентилатор в селска къща, въздушният поток се монтира по същия начин, както в естествена система.

Схемата на принудителна вентилация на сградата, включително тавана
Схемата на принудителна вентилация на сградата, включително тавана

Работата на вентилатора на покрива зависи от:

 • размери на работното колело: по-голям диаметър - по-висока производителност;
 • ъгълът на огъване на остриетата: колкото по-голям е той, толкова повече въздух ще бъде обработен;
 • мощност на електродвигателя.

Вентилация на тавана: видове, изчисление, вентилация на тавана

Най-добрият начин да подобрите производителността е чрез инсталиране на множество вентилатори. Използването на мощен охладител е непрактично.

Таванската вентилационна система е много важен елемент при създаването на комфортна обстановка в къщата. Той трябва да бъде инсталиран в съответствие с нормативните изисквания на строителната индустрия. По правило вентилационната система се разработва на етапа на проектиране на самата сграда и се инсталира по време на изграждането на покрива.

Таванската вентилация е по-сложен дизайн от студената таванска вентилационна система. Слоевете трябва да бъдат разположени между гредите, а пространството между долната и горната повърхност на изолацията и топлозадържащия материал трябва да бъде най-малко 2-3 cm.

Трудно е да направите таванска вентилация със собствените си ръце, но наличието на необходимите теоретични знания и умения е напълно възможно. Една от често срещаните трудности е ситуацията, когато дълбочината на използваните греди не е достатъчна, за да осигури необходимата празнина между материалите. В този случай допълнително пространство се създава от дъски и летви.

Това е лесно да се направи на прости покриви. Ако обаче таванското ви помещение не е стандартно, тогава най-добрият изход от ситуацията ще бъде използването на специални дифузионни мембрани.Тяхното предимство се крие във факта, че те ще осигурят висококачествена вентилация на помещението, дори ако са разположени директно върху топлоизолационния слой.

Можете да добавите място във вентилационната система на тавана със собствените си ръце. Това може да стане с помощта на специална щайга. Дебелината му трябва да бъде най-малко 5 см. В този случай въздухът за вентилация ще се отвежда през специални софити и ще напуска помещението по стандартен начин - през края на покрива.

Схеми и опции за вентилация на тавана

Конкретният вид и мащаб на вентилационната система (по-точно нейният избор) за тавана зависи от няколко фактора. Когато планирате схема как да направите вентилация на тавана, трябва да се вземат предвид следните фактори:

 • жилищен таван ли е или не;
 • изолирани или не;
 • колко често хората ще бъдат там;
 • какъв е размерът му (голям ли е или не).

Няма универсални начини за организиране на вентилационна система за таванско помещение; във всеки случай трябва да се изхожда от факторите, изброени по-горе.

Естествено, с аератори

Ефективността на естествения тип вентилация за тавана директно зависи от това колко точно ("според учебника") са монтирани изолационните материали. Основното и задължително правило за полагане на изолационни материали е да се оставят вентилационни пространства в междинните сегменти на използвания материал и директно в зоната под покрива.

Вентилация на тавана: 4 основни решения
Необходимо е да се направи вентилация на тавана дори на етапа на изграждане на покрива.

Най-просто казано, трябва да има свободно вентилационно пространство както между всеки слой от приложената изолация, така и директно под повърхността на покрива на сградата. Механизмът на действие на естествената вентилация се основава на естественото (което е естествено) течение.

Естествената тяга лесно осигурява постоянен приток на чист въздух отвън. В този случай общата площ на вентилационните канали трябва да бъде около 0,2% от цялата площ на тавана. В повечето случаи е препоръчително да се използва опцията за вентилационна инсталация, при която изходът на вентилационните канали се извършва през фронтоните.

Естествено с мансардни прозорци

Когато прилагате този метод на вентилация и инсталирате мансардни прозорци, човек трябва да се ръководи от стандартите, предписани в SNiP 2-26 и SNiP 21-01. Тези стандарти посочват:

 • инсталирането на мансардни прозорци е разрешено само с наклон на покрива най-малко 35 градуса;
 • минималните размери на клапите трябва да бъдат 0,6x0,8 метра;
 • регулираните размери на капандурите са 1,2х0,8 метра.

Формата на мансардни прозорци, инсталирани в частна сграда, може да бъде с голямо разнообразие от форми и в крайна сметка зависи от общия стил на строителство. Монтажът на покривни прозорци се извършва с помощта на рамки на етапа на изграждане на покрива, заедно съставляващи една конструкция.

Вентилационната система, базирана на използването на покривни прозорци, значително подобрява естетическия вид на покрива, както и подобрява основната му функционалност. В повечето случаи за скатен покрив най-добрият вариант би бил да се използват прозорци с 1 наклонена равнина.

Схемата за монтаж е съвсем проста: 2 греди са прикрепени на разстоянието, изисквано от регламентите, и след това са фиксирани с помощта на вертикални стълбове, които са съединени отгоре с джъмпер. След това външните страни трябва да бъдат облицовани с облицовка, а в края отстрани на фасадата е монтирана декоративна (с произволен стил по преценка на собствениците на сградата) решетка.

Принудително, с изпускателен вентилатор

Като се има предвид относително малката площ на по-голямата част от таванските помещения, те не се нуждаят от принудителен поток. В около 95-99% от случаите ще бъде достатъчно да инсталирате принудителна изпускателна система.

Как да направите приток зависи от редица обстоятелства, но в повечето случаи е подходяща класическата схема.В класическата схема системата за захранване е организирана чрез пролуки, прозорци (поради микровентилация или просто отваряне на прозорец, чрез гребен), прозорци клапани или през система от канали, ако има такива.

Вентилация на тавана: 4 основни решения
Схема на вентилационната система на тавана

Захранване с въздух

И ако в таванската стая няма добра вентилация или тя не работи достатъчно добре, това със сигурност ще доведе до неприятни последици.

Схема за вентилация на мансардата

Те включват следното:

 1. 1. Разработване на устойчив затлен въздух
 2. 2. Появата на гнилостни образувания.
 3. 3. Появата на мухъл на тавана и на стенните конструкции.
 4. 4. Гниене на покривната конструкция.
 5. 5. Появата на конденз върху топлоизолационния слой.
 6. 6. Образуване на ледени висулки, които висят над покрива през студения сезон.

Липсата на балансирана циркулация на въздуха ще доведе до нарушаване на микроклимата в помещението, което ще го превърне от удобен домашен ъгъл в място за размножаване на всякакви инфекции и бактерии. Освен това в сградата ще се появи неприятна миризма, както и плесен и плесен.

Това обаче не са най-лошите последици от липсата на вентилация. Продължителното излагане на влага и гъбички върху покривната торта ще доведе до деформация на дървените повърхности, навлажняване на изолацията и други неприятни проблеми. Ако в дървесината започнат да се развиват гнилостни процеси, това ще доведе до пълното му унищожаване и срутване на целия покрив.

Вентилирана скара в фронтона се използва за отвеждане на въздуха от тавана. Използва се за неизползвани студени тавани. Подходящ за тазобедрени, скатни и двускатни покриви. Тези решетки са отворени целогодишно, което осигурява постоянно отвеждане и отвеждане на въздуха от тавана.

Специалното било на покрива е най-универсалният метод, използван както за топли, така и за студени покриви.

В този случай се създава специална решетка върху металната плочка или велпапе под билната лента. Благодарение на този дизайн, кондензът, който ще се образува през хладния сезон, няма да влезе в стаята, а ще се оттече надолу по склона върху покрива.

Специални кънки

Специалните аератори са допълнителни елементи, които се монтират директно на покрива и служат за отстраняване на отработения въздух от подпокривното пространство.

Внимание: специалните аератори позволяват не само ефективно да отстраняват отработения въздух, но също така предотвратяват проникването и образуването на конденз.

В аератора през вентилационния отвор на покрива въздухът се отстранява достатъчно бързо поради специалния дизайн на елемента.

Покривни аератори
Съвет: аераторът може да бъде инсталиран в случай, когато частна къща се използва дълго време и вентилацията на тавана не е осигурена или не е достатъчно ефективна.

Елементи като отвори за стрехи осигуряват чист въздух под покрива. Монтажът на вентилационните отвори се извършва вертикално, както е показано на снимката по-долу, а отгоре е монтирана лента за корниз с малки пролуки.

Въздух за корнизи

Моля, обърнете внимание: при правилен монтаж вентилационните отвори за корнизите не само осигуряват вентилация на таванския под, но и ефективно източват кондензата.

Вентилационните прожектори са специални бариери, които осигуряват свеж въздушен поток.

Монтирането на прожектори се извършва в долния край на надвеса с помощта на специални прегради.

Софити за вентилация

Колкото по-често отворите се монтират в софитите, толкова по-ефективен ще бъде потокът на студен въздух в тавана и подпокривното пространство.

Необходима ли е вентилация на таванския етаж и защо

Задължително е да се оборудва вентилационна система в таванското пространство, тъй като ви позволява да решавате няколко много сериозни проблема с микроклимата наведнъж. В същото време можете да го оборудвате със собствените си ръце с относително малък бюджет за работа.

Вентилация на тавана: 4 основни решения
Последици от липсата на вентилация на тавана

Правилно направената таванска вентилация решава следните проблеми:

 1. Елиминиране на излишната влага и предотвратяване появата на влага в топлоизолационни (изолационни) материали. Тоест, вентилацията предпазва топлоизолационните материали от износване и функционални повреди.
 2. Значително намаляване на вероятността от поява и натрупване на колонии от гъби и плесени, което създава допълнителна защита за дървени покривни елементи (а също така защитава здравето на живеещите в сградата).
 3. Защита срещу пренасяне на твърде горещи въздушни маси в сградата по време на периоди на силна топлина (топлина) във външната среда (на улицата).
 4. Защита срещу натрупване на влага и в резултат на това защита от корозивни явления, които могат да повредят металните конструкции.
 5. Защита срещу появата на ледени висулки под стрехите през зимата (особено при силни студове).
 6. Значителни икономии на електроенергия, необходими за оптимално отопление на тавана за зимните и, понякога, есенните периоди (като цяло, през студения сезон).

Как се изолира

Вентилация на тавана: видове, изчисление, вентилация на тавана

Тръбната система трябва да бъде изолирана, особено когато става въпрос за проектиране на вентилацията на тавана на баня или сауна. Това е, за да се предотврати натрупването на конденз по вътрешните стени. Поради факта, че тръбните връзки не са стегнати, е необходимо да се извърши допълнителна изолация на вентилацията на тавана.

Факт е, че появата на конденз във вентилационните канали е неизбежна. Хората издишват въздух, използват гореща вода, измиват се и т.н. - всичко това води до отделяне на обилно количество влага. В специални случаи нивото на относителна влажност може да достигне сто процента, което естествено влияе върху целостта както на вентилационната система, така и на тавана като цяло.

За да избегнете това, трябва да изолирате тръбите с помощта на специални материали. За това можете да използвате пяна, минерална вата, различни геосинтетици и др.

Единична вентилирана система

В строителната практика вариантът на местоположението на вентилирания корниз за преминаване на въздух в подпокривното пространство е особено търсен. Този подход ви позволява да постигнете максимална ефективност на цялата вентилационна система.

В зависимост от конструктивните особености на покрива се използват следните техники за оборудване на вентилиран корниз:

 1. 1. Монтаж на софитно устройство - специална система на процепа между подовите настилки на корнизите и стенните конструкции.
 2. 2. Монтаж на вентилационни решетки в пролуките.
 3. 3. Монтаж на специален материал с отвори за въздух над стрехите.

Когато подреждате долина, трябва да се придържате към няколко правила. Според експерти този процес се счита за най-труден, което се обяснява със спецификата на самото устройство. Често се нарича "улук на покрива", който се използва за къси стрехи или за монтиране на няколко пролуки на вентилационната система.

При екстремни условия частите за аерация на въздуха са разположени в цялата долина. Методът е особено ефективен при наличие на остър наклон на покрива. На плоски конструкции трябва да се монтират допълнителни вентилатори, инерционни турбини и дюзи с висока вентилация. За съжаление този метод за подреждане на вентилацията не е придобил широка популярност поради сложността на монтажните работи, високата цена на оборудването и необходимостта да се плащат разходите за електричество.

Корнизен възел. Правилна вентилация на покрива.

При подреждането на вентилационната система на скатен покрив си струва да се има предвид, че размерът на вентилационния канал директно зависи от дължината на склоновете и ъгъла на покрива.

Ventzazor е проектиран по време на разработването на модела на покрива
Ventzazor е проектиран по време на разработването на модела на покрива

Според SNiP II-26-76:

 • височината на процепа е не повече от 5 см, увеличаването на показателите на което може да доведе до образуване на турбулентност, което значително ще намали обмена на въздух;
 • с дължина на капака повече от 10 m се изисква принудителна вентилация;
 • Отворите на вентилационната система трябва да бъдат надеждно защитени от отломки.

Често срещани заблуди

Съществуват доста голям брой стереотипни заблуди относно проектирането и инсталирането на вентилационни системи за тавански помещения. По ирония на съдбата повечето хора вярват, че тези митове са верни. Основните са следните.

 1. Има мнение, че през зимния сезон при отрицателни температури на въздуха топлината напуска къщата през каналите на вентилационната система. Всъщност топлината ще напусне къщата през каналите само ако системата е проектирана неправилно или лошо. Истинският източник на този проблем е лошият изолационен материал, който пропуска влажни въздушни потоци в тавана. Следователно това води до образуването на конденз, което от своя страна влияе върху целостта на покрива.
 2. Някои хора вярват, че вентилационната система е подходяща само в горещо време. Всъщност работи по всяко време на годината. При горещо време системата насърчава циркулацията на въздуха, което предотвратява образуването на задух. През зимата, когато относителната влажност е висока, тя предотвратява образуването на гъбички и ледени висулки.
 3. Много често в процеса на проектиране на таванска вентилационна система хората не обръщат необходимото внимание на размера на вентилационните отвори. Както вече споменахме, възможно е да се създаде висококачествен, висококачествен проект само с правилни изчисления. При произволен избор на размера и местоположението на отворите ефективността на вентилацията най-вероятно ще бъде нулева. Средното съотношение въздух-под трябва да бъде 1 на 500.

Вентилационни функции на тавана

Вентилация на тавана: 4 основни решения
Живото таванско помещение не може да бъде без добър обмен на въздух

Вентилационната система по време на особено горещ период ви позволява да премахнете запушването, но през зимата ефективно предотвратява навлизането на студ и влага в стаята. Ето защо важен момент е правилното инсталиране на вентилационната система със собствените си ръце, защото:

 • системата премахва влагата и предотвратява образуването на влага в изолационния материал - именно благодарение на вентилацията топлоизолаторът запазва своята функционалност в продължение на много години, предотвратявайки проникването на топлина и студ;
 • с правилно създадена вентилация, образуването на гъбички и плесени е сведено до минимум, като по този начин се елиминира възможността за преждевременно разрушаване на дървени покривни елементи;
 • при силна топлина предотвратява навлизането на горещ въздух в къщата;
 • предотвратява натрупването на влага, като по този начин предотвратява корозивни прояви, които влияят негативно върху металната плочка;
 • елиминира образуването на ледени висулки под стрехите при силни студове;
 • спестява енергия, като по този начин намалява разходите, необходими за отопление на таванско помещение през зимата.

Вентилация на жилищен таван с капандури

При недостатъчно проветряване на тавана се обмисля и вариантът за подреждане на капандура. Дизайнът може да има различни форми, тъй като изпълнява не само вентилация, но и декоративна роля. Моделите с фронтон са подходящи за метални или меки видове покриви, едноскатни - за покриви от голямо разнообразие от материали.

Този тип вентилационно оборудване не е евтино, но е оправдано от отличната циркулация на въздуха и атрактивен дизайн. Основната задача на капандурата е да осигури свободна циркулация на свеж въздух в подпокривното пространство, както и да се бори с излишната влага.С помощта на това изобретение е възможно за кратко време да се отървете от неприятни прояви под формата на влага, мухъл и гъбички, както и на всяка покривна конструкция.

За да може бъдещото вентилационно оборудване да се оправдае и да бъде максимално производително, е необходимо предварително да се мисли за оптималната височина на покрива и неговата форма. Също така трябва да подчертаете местата за инсталиране на устройствата и изходите на всички канали на системата.

Спазването на прости препоръки ще ви позволи успешно да завършите инсталирането на такива устройства, а също така ще има положителен ефект върху техния експлоатационен живот. Освен това, правилно оборудваната вентилация е гаранция за дълго и надеждно обслужване на покрива като цяло.

2014-5. Капандури на тазобедрените покриви. Студено таванско помещение

Вентилация на дървена къща

Ако говорим за вентилация на дървена къща, тогава самият строителен материал позволява доста свеж въздух да премине. Също така пропуснете пукнатините на прозорците и рамките на вратите с вентилационни отвори. В този случай коминът на печката действа като вид изпускателен канал.

Вентилация на дървена къща

Модерните дървени къщи са практически херметически затворени. Това стана възможно благодарение на използването на пластмасови запечатани прозорци. Това има несъмнени предимства: топлината не напуска стаята. Има и недостатъци; естествената вентилация практически липсва.

В този случай трябва да прибегнете до принудителна вентилация. Струва много повече. Принудителната вентилация консумира електричество, което е капиталов разход. Когато проектирате стая, винаги е по-добре да използвате естествена вентилация, когато става въпрос за дървена къща.

Устройство за естествена вентилация

Естествена вентилация

Изпускателният канал е най-добре да се постави на покрива. Освен това, колкото по-висок е горният разрез, толкова по-силен ще бъде спадът на налягането и това ще създаде интензивна циркулация на въздуха. Стените на каналите трябва да бъдат гладки и равни в напречно сечение. Това ще осигури високо сцепление и прахът няма да се утаи по стените.

Следвайки тези прости правила, можете да организирате отлична вентилация в частна дървена къща. Най-важното е да запомните, че дървената къща е отлична конструкция за естествена вентилация, така че това е начинът, по който трябва да се ръководите, когато проектирате и инсталирате. Не използвайте допълнителни устройства. Това е излишно в случай на дървена къща.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни