Кой нагревател е по-добре да изберете за апартамент или къща

Видове

Днес най-популярните са относително икономични и


универсални електрически нагреватели:

 • масло;
 • инфрачервена;
 • керамични;
 • конвектори;
 • вентилаторни нагреватели;

Всички те имат различна мощност и ефективност, но коя е най-добрата? Нека се опитаме да го разберем.

Вентилаторен нагревател - бързо отопление на стаята

Основното предназначение на битовия нагревател е бързо затопляне на стаята малък размер. Такова устройство напълно се справя с наложените му изисквания и следователно е в голямо търсене сред потребителите.
Пластмасовият корпус съдържа керамични, метални или комбинирани нагревателен елемент, който се продухва от вентилатор.

По-скъпите модели се правят в метален корпус. Вентилаторът е поставен зад нагревателната намотка, поради което се постига определена насоченост на топлите въздушни маси, които се разпространяват в стаята, затопляйки въздуха в нея.

Ако изключите нагревателните елементи, тогава такова устройство може да се използва като стандартен вентилатор.

Модерни вентилаторни нагреватели оборудвани с превключващи регулатори режими на захранване, благодарение на които можете да изберете оптималната температура за отопление на помещението. Устройствата с електронни блокове са оборудвани с дистанционни управления, таймери и много други полезни добавки.

Съществен недостатък на такова отоплително оборудване е шумът, излъчван от вентилатора, който пречи на съня през нощта. Следователно такъв продукт не се препоръчва за използване в апартаменти, където живеят хора с различни нарушения на съня.

Инфрачервен нагревател - икономично отопление на апартамента

Нагревателно устройство, което работи чрез инфрачервено лъчение, предизвиква известно недоверие сред потребителите, тъй като се появи не толкова отдавна на пазара на домакински уреди.
Такова оборудване обаче няма всички недостатъци на другите електрически нагреватели. Инфрачервените устройства не загряват въздуха, а предметите в стаята. Освен това такова оборудване се отличава със следните предимства:

 • висока пожарна безопасност;
 • пълно отсъствие на шум по време на работа;
 • не изсушавайте въздуха в стаята;
 • бързо затоплете стаята;
 • консумират малко електричество;
 • може да се постави навсякъде.

Поради относително високата цена на инфрачервените нагреватели, некачествени фалшификати... Ето защо е по-добре да не спестявате пари, когато ги купувате и да изберете модели от проверени във времето производители.

Инверторни климатични системи

Съвременният климатик отдавна не е устройство, което охлажда къщата в летните горещини; ефективно се справя с отоплението на стаята, когато настъпи студено време.

Отоплителните системи, базирани на инверторен климатик, са екологични, тъй като не изгарят гориво и следователно няма вредни емисии в атмосферата. Съвременни устройства доста икономичен и прост в употреба.

Освен това те могат да отопляват много по-големи помещения от другите електрически нагреватели.

Инфрачервени нагреватели


Сега има няколко разновидности на такива устройства. Те са:

 • халоген;
 • тръбни;
 • кварц;
 • керамични;
 • филм.

Но принципът на действие е един и същ - всички те без изключение произвеждат инфрачервено лъчение и то от своя страна загрява обекти, които попадат в обсега. Последните вече отдават топлина на въздуха.По принцип слънчевите лъчи действат по същия начин.

Инфрачервената светлина е практически безвредна, но все пак трябва да избягвате продължително излагане на въпросния тип нагреватели. Те дори могат да бъдат инсталирани на тавана - най-важното е, че отсреща (в рамките на няколко метра) има повърхност, която може да се натрупва и след това да отделя топлина.

Най-вероятно днес индустрията не произвежда нищо по-икономично от инфрачервените устройства.

Техните предимства и недостатъци:

 • средна скорост на отопление на стаята;
 • ниска консумация на енергия;
 • бързо охлаждане;
 • не изсушава въздуха;
 • работи безшумно;
 • цената е висока.

Какво трябва да бъде енергоспестяващ нагревател?

Не просто надеждни и красиви. Той трябва да отделя точно толкова топлина, колкото ви е необходима - например, да можете да регулирате мощността или автоматичен термостат.

Моля, обърнете внимание, че различните видове нагреватели се отопляват по различен начин. Например, вентилаторен нагревател може да ви стопли в студен склад (ако е насочен във вашата посока). Конвектор ще бъде добър за малка стая, която трябва да се отоплява изцяло.

Всички модерни нагреватели са доста ефективни: Ефективността е не по-малка от 98%. Например, ето конвекторен нагревател RESANTA OK-2000S с максимална консумация на енергия от 1000 W. Освен това мощността му на отопление също е 1000 вата. По този начин този модел преобразува 100% от електричеството, взето в топлина.

Вентилаторен нагревател

Този тип е в състояние много бързо да загрее въздуха в помещението, но е трудно да се отнесе към категорията на икономичните вентилаторни нагреватели. Освен това буквално няколко минути след изключването стаята гарантирано ще се охлади.

По принцип принципът на работа на термовентилатора е подобен на този, използван в описаните по-рано конвектори. Единствената разлика е, че в този случай въздухът е принуден и преминава през спиралата, която буквално е нажежена до червено.

В по-усъвършенстваните модели се използват кармични плочи. Тяхната температура не е твърде висока, но поради по-голямото разсейване на топлината ефективността е по-добра.

Въпросният електрически уред вероятно е идеален за апартаменти като допълнителен източник на топлина, който е много необходим в извън сезона.

И така, нагревателят на вентилатора:

 • бързо загрява стаята;
 • консумира много електричество;
 • не спестява топлина;
 • вдига шум;
 • е евтино.

Кой е най-икономичният нагревател?

Как да изберем най-икономичния нагревател?

Нормалното здраве на човек е възможно само при комфортна температура на околната среда. Ефективното и икономично отопление на селска къща е важна задача за нейните собственици през зимата. И така, че отоплението да не се превърне в голям разход, е също толкова важно да изберете правилно най-икономичния нагревател.
Ако няма централизирана отоплителна система, трябва да потърсите алтернативни методи за енергийно ефективно отопление. Обикновено тази (наскоро най-популярната) алтернатива са монолитните стенни нагреватели.

Как да не сбъркате и да направите правилния избор от разнообразието от икономични отоплителни уреди на пазара, ще се опитаме да отговорим.

За да разберем кой нагревател е най-икономичен, нека разберем какви основни свойства имат. Три основни категории могат да бъдат разграничени по вида на отоплението - това са инфрачервените, конвекционните и които едновременно разглеждат както ковекционния, така и инфрачервения тип отопление.

Инфрачервени нагреватели

Инфрачервени нагреватели - те не загряват въздуха, а повърхностите в радиуса на тяхното действие. Това е най-важно, когато е необходимо да се затопли определена зона в стаята, без да се нагрява изцяло. Например диван, работно място или маса за хранене.
Инфрачервените нагреватели се предлагат в различни възможности и размери.За правилния избор трябва да вземете предвид такива параметри като топлоизолация, височина на тавана и площ на помещението.

Мощността на инфрачервения нагревател, необходима за нагряване на 1m² до 20 ° C, зависи от степента на изолация на помещението и варира от 150W (с добра изолация) до 350W. (с лоша изолация).

По този начин за отопление на 20 m² в добре изолирана стая до 20 ° C ще са необходими инфрачервени нагреватели с обща мощност 3 kW, което е доста и не е икономично.

Кварцови нагреватели

Икономична конвекционна монолитна стена кварцови нагреватели Те имат преобладаващо конвективно нагряване от 95% и само 5% инфрачервено, самите устройства са монолитни плочи на основата на кварцов пясък и цимент с метална спирала като нагревател вътре.
Тези нагреватели загряват въздуха в стаята, без да го изсушават като руска печка. Кварцовите нагреватели са с различна мощност от 250W. до 400W. и имат основното свойство за спестяване на енергия - да се охлажда дълго време след нагряване, но това свойство може ефективно да се използва само при използване на кварцови нагреватели заедно с таймер за изключване или термостат, който е инсталиран отделно на разстояние 1,5 m от нагревателите и регулира подаването на електричество към нагревателите в зависимост от зададената върху него температура.

Площта на отопление на тези устройства зависи от степента на изолация на помещението и височината на таваните. Един кварцов нагревател с мощност 400 W е в състояние да загрее 6m² въздух в добре изолирана стая с височина на тавана от 2,5 m до 20 ° C.

По този начин за отопление на 20 m² в добре изолирана стая с височина на тавана от 2,5 m до 20 ° C ще са необходими кварцови нагреватели с обща мощност 1,3 kW, което е много по-малко от инфрачервеното. Но в същото време броят на необходимите нагреватели за дадена площ трябва да бъде 3-4 бр.

Въглерод-кварцови нагреватели ThermoQuartz

И накрая Икономичен Въглерод-кварц монолитни стенни нагреватели с 80% конвекционно отопление и 20% инфрачервено отопление. Тези устройства представляват монолитна плоча от изкуствен камък с нагревател Carbon (Carbon fiber) вътре и имат вграден термодатчик. За разлика от своите предшественици, тези устройства вече са оборудвани с термостат, който автоматично изключва нагревателя в момента на максималното му нагряване и го включва отново, когато бавно се охлади до 60 ° C. Благодарение на това можем да кажем, че ThermoQuartz е най-икономичният нагревател в своя клас.
Друго несъмнено предимство е използването на Carbon Filament като нагревател. Както знаете, въглеродните влакна, за разлика от металните, имат дълги вълни инфрачервено лъчение, което е полезно за хората.

По отношение на мощността нагревателите с въглерод-кварц се предлагат за 250W, 300W, 350W и 400W. Един нагревател с въглероден кварц от 350 W е способен да загрее 14m² въздух в добре изолирана стая с височина на тавана от 2,5 m до 20 ° C.

По този начин за отопление на 20m² в добре изолирана стая с височина на тавана от 2,5m до 20 ° C са необходими два нагревателя от карбон-кварц с общ капацитет 600-700W, което е най-икономичният вариант.

Въз основа на това можем да кажем, че керамичният нагревател с въглеродни нишки и термодатчик ще бъде най-икономичният нагревател днес!

Можете да поръчате нагревателя ThermoKvartz тук.

Надяваме се, че тази информация ще бъде полезна за нашите читатели и ще помогне да се направи правилният избор в цялото разнообразие на енергийно ефективно икономично отопление и да се намери най-икономичният нагревател за техните нужди.

Керамичен нагревател

В работата си използва керамични плочи.След включване те бързо достигат работна температура и започват да отдават топлина на въздуха. Успоредно с това нагревателният елемент генерира и инфрачервени лъчи, което увеличава ефективността.

При по-простите продукти се приема само естествена циркулация на въздуха, а при скъпите се инсталира допълнителен вентилатор. След изключване устройството се охлажда доста бавно, което трябва да се счита за предимство.

Недостатъците включват изключително високата цена.

Консумация на енергия

Един от основните показатели на нагревател за апартамент, освен скоростта на отопление и безопасността, е неговата енергийна устойчивост. Какъв вид нагревател ще спести по-добре семейния бюджет и в същото време ще осигури топлина и комфорт?


Силно не се препоръчва да спестите от защита от прегряване и не избирайте евтини модели без тази функция.

 • Вентилаторните нагреватели с керамичен нагревателен елемент са доста икономични при всичките им недостатъци. Консумацията им на енергия е висока, но те затоплят помещението почти моментално, поради което се постигат икономии. Освен това керамичният елемент не изгаря прах.
 • Конвекционните електрически нагреватели са много скъпи. Такова устройство работи почти непрекъснато, така че неговата консумация на енергия ще бъде висока.
 • Маслените нагреватели също консумират много енергия, но след достигане на работната температура такова устройство може дълго време да отоплява апартамент, без изобщо да консумира електричество поради дългото охлаждане на маслото.
 • Най-икономичният, макар и най-скъпият вариант за закупуване, е инфрачервеният нагревател. Излъчвателят му консумира енергия с порядъци по-малко от своите „колеги в магазина“, така че тази опция е не само по-безопасна, но и по-икономична.

Нагреватели за помещения: правила за избор

Изборът на нагревател трябва да зависи от площта на помещенията, честотата на използване, мощността на устройството и местоположението в стаята. По-добре е да отоплявате детската стая с инфрачервено устройство. Нагревател на вентилатора е подходящ за бърз и прецизен въздушен поток. В градските апартаменти с редки повреди на централното отопление най-икономичният вариант е конвектор. Това е евтино и ще консумира малко електричество. Мощни агрегати са инсталирани в големи стаи и частни къщи.

Ако стаята е малка, тогава нагревателят за плот е подходящ за нея.

Правейки окончателния избор, трябва да обърнете внимание на параметрите:

 • Видове нагревателни елементи;
 • Наличието на помощни атрибути;
 • Функции за сигурност;
 • Декларирана мощност.

Освен това е необходимо да сравните общия преглед на цените за подобни модели и да оцените рейтинга на производителите. Правилно избраното отопление на дома ще спести значителна сума пари и ще ви позволи да работите с такъв инструмент за дълго време.

Въздушен нагревател: видове и сравнителни характеристики

Всеки уред има нагревателен елемент, вентилатор и корпус. Нагревателят на вентилатора задвижва въздушни потоци към нагревателя, след което топли маси се втурват в стаята. Най-бързият начин за отопление на малка стая с вентилатор.

Моделите се отличават с вида на нагревателния елемент:

 • Спирала;
 • Тръбни;
 • Керамични.

Въздухонагревателят е евтин, така че всеки може да си го позволи.

Спираловидният елемент е тънка тел, навита на керамика, която се загрява до 1000 ᵒС. Такива устройства са икономичен вариант. Натрупаният прах, когато устройството е включено, тлее и издава неприятна миризма.

Керамичните елементи са с големи размери, така че въздухът се загрява по-бързо. Те са по-безопасни, но са много по-високи от телените прибори.

Тръбните елементи съдържат вътре графитен прът, а кухината е запълнена с пясък, поради което се увеличава топлопреминаването. Такива конструкции са по-масивни и се използват в гаражи и помощни помещения. Вятърната мелница има компактни размери, което е очевидно предимство. Може да се постави навсякъде в стаята. Има опции за стена и под, както и такива, оборудвани с допълнителни функции. Основният недостатък е шумът на устройството по време на работа.

Икономичен нагревател за предпазване от студ

Нека разгледаме проблема. Човекът е уморен, студен, необходимо е да се затоплят ръцете му. Ще отнеме 15 минути, което означава, че изхвърляме дългосрочните изчисления и режимите на работа. Загрято - извадено устройството.

Най-икономичният нагревател в този случай се нарича вятър. Това е дизайн, състоящ се от няколко спирали и вентилатор. За броени моменти единицата ще изпълни възложената задача.

Вятърният вентилатор се нарича пожароопасен, но проблемът с безопасността не е остър. Влезе човек, спешно трябва да се загрее. Безопасността ще се следи по време на процеса на загряване. Включваме захранването максимално, след половин минута усещате облекчение. Устройството има много предимства:

 • Въздухът трудно изгаря в сравнение с масления нагревател. Да предположим, че сте влезли вътре, но не можете да докоснете устройството. Вятърният вентилатор е друг въпрос. Поради турбулентността потокът от горещ въздух покрива четката от всички страни, донасяйки облекчение от студа.
 • Нагряването чрез принудителна конвекция се счита за по-бързо от преноса на топлина във вода. За сравнение, конфитюрът във фритюрник се готви с 30% по-бързо поради потока изгарящ въздух, който достига температура от 260 oС. В дадения случай ситуацията е подобна. Температурата на струята е по-гореща от ръката, която се държи във вода, но изгарянето няма да се случи и постоянството на топлината ще доведе до бързо избавяне от замръзването. Ръката, по желание, се приближава или се отдалечава от защитната решетка на устройството, като по този начин гъвкаво регулира условията за себе си (това всъщност е разликата от въздушната фритюрник, където храната лежи на място).
 • Устройството е изпълнило задачата, време е да преместите икономичния нагревател в килера. За 300 рубли той спаси ръцете си от упоритата слана. И като се има предвид, че това ще трябва да се направи само когато възникне необходимост, има реални спестявания в пари. Еднократната употреба ще бъде изключително евтина.

Затоплихме ръцете си и се оказа, че този нагревател няма да изсъхне ръкавици, мокри от снега, разтопен под инфрачервените лъчи. Разбираме избора на най-икономичния нагревател за по-нататъшно подаване.

Разновидности на нагреватели


Конвекционен електрически нагревател

Има различни видове отоплителни съоръжения, които са работили добре у дома. Те включват:

 • Електрически нагревател-конвектор. Въздухът циркулира през нагревателния елемент, който се издига и спада след охлаждане. Така се получава циркулацията на въздушните маси. Моделите на компанията Atlantic са много популярни. Тяхната мощност е от порядъка на 0,5-2,5 kW.
 • Инфрачервена. Такива устройства работят с ниска консумация на енергия. Те включват кварцов излъчвател, който изпълнява функцията за отопление. Той предава топлина на близките предмети и не загрява въздуха. Използва се за бързо отопление на помещение. Не е подходящ като заместител на класически радиатор. IR устройствата могат да работят на открито. Те могат да се фиксират със собствените си върху плоски повърхности или да се поставят на крака. Различни компании, включително Teplodar, се занимават с производството на устройства.
 • Микатермична. Устройството е икономично и ефективно. Устройството е базирано на нови разработки, които преди са били използвани в медицината и космонавтиката. В дизайна има няколко плочи с покритие от слюда. Монтажът се извършва на тавана или стените. Нагревателите се отличават със своята безопасност, тъй като не се нагряват, както и с равномерно нагряване на околните предмети. Недостатъците включват високата цена.
 • Климатик. Обикновено се използва за отопление на селска къща. Икономичен. Захранва се от термопомпа, която изтегля въздуха навътре с помощта на топлообменник. Нагряването се извършва от фреон, който се загрява до 80 ° C.Средният разход на електроенергия на час е 2-5 kW.
 • Керамични плочи. Те работят на принципа на инфрачервеното лъчение с дълги вълни. Има модели на тавани и стени. Средният разход варира от 250 вата до 2,5 кВт на час.


Микотермална


Керамичен плот


Климатик


Инфрачервена

Маслените радиатори се открояват в отделна категория. Те изгарят малки количества кислород и изискват минимум електричество. Недостатъците включват големи размери.

Кой нагревател е по-добър и по-икономичен за апартамент зависи от индивидуалните характеристики на стаята и климата.

Икономичен нагревател за дома и офиса

Инфрачервен нагревател от таван Pion Ceramic с тегло 5 кг и мощност 1300 W е в състояние да отоплява 28 квадратни метра стая. Устройството е окачено на височина 3,5 метра. Нека изчислим по-подробно, въз основа на първоначалните параметри:

 1. Ъгълът на отваряне на излъчвателя е 120 градуса.
 2. Напречен отоплителен сектор 90 градуса.
 3. Височина на окачването - 3,5 метра.
 4. Дължината на радиатора е 1,7 метра.
 5. Емисионната цена е 5300 рубли.

Вероятно, когато лъчението достигне пода, то ще покрие пространство с площ от 14 метра дължина и 2 метра ширина. Това следва от параметрите на правоъгълен триъгълник с ъгъл 60 градуса на върха и по-малък крак, равен на височината. Ето как изглеждат посоките на лъчите във всяка посока, ако погледнете отстрани цялата картина. Резултатът е светещи ивици на пода, заоблени. Прилича повече на силно удължена елипса. Обмислете факта, когато оборудвате стаята.

Икономичен нагревател Божур

Инфрачервените нагреватели Peony Ceramic са слабо подходящи за стени поради широкото им отваряне. Това се отнася и за малки помещения, където част от радиацията ще попадне на дъното на стената, и просторни, където радиацията в далечния участък на пода ще идва под твърде остър ъгъл и има шанс да бъде отразена в пространството. Въпреки това, такива нюанси на инфрачервените нагреватели Pion Ceramic се използват по преценка. Основното нещо е да разберете какво правите.

Инфрачервените нагреватели от таван ще спестят енергия по този начин:

 • Принципът на действие на конвективното отопление:
 1. Въздушните маси се издигат нагоре от нагревателя.
 2. Те затоплят тавана.
 3. Те се втурват надолу.
 • Принципът на действие на таванния инфрачервен нагревател:
 1. Керамичната лъчиста плоча Peony се загрява.
 2. Радиацията повишава температурата на пода.
 3. Конвективните процеси загряват въздуха, краката получават голям дял от топлината.

Оказва се, че икономичният нагревател Pion Ceramic ще намали разходите за енергия, като осветява повърхността, избрана изключително от майстора, а таванът остава студен. Намаляването на сметките за ток на управляващите компании достига 50%. Това се отнася до целта на отоплението, без да се разглежда друго оборудване, работещо в сградата.

Божур Керамичен икономичен

Но температурата на излъчващите плочи не е висока. Е 240º С (почти желязо). Това придава на устройството инерция. Той влиза в действие незабавно, превключвайки в желания режим за броени секунди. Но отнема достатъчно време, за да се повиши температурата на пода. Приблизително в рамките на четвърт час. А сега да предположим, че човек е влязъл в стаята от студа. Необходимо е да затоплите ръцете си и то спешно, а слабата светлина няма да ви позволи да направите това. Нека да разберем, в този случай ще се окаже най-икономичният нагревател.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни