Отстраняване на неизправности на котлите за чума. Въпроси към специалисти относно неизправности на котлите Mora


Стенни модели на газово оборудване

Едно- и двуконтурният стенен газов котел на Mora е представен от следните редове:

 1. Mora Meteor - тази модификация е единствената, която няма контролна платка. Всички команди за температура на отопление и генериране на топла вода се изпълняват от енергонезависим газов клапан от производителя Sit. Окомплектован е със стаен термостат с възможност за контрол на стайната температура. Оборудването може да бъде: с отворена камера (изход към комина) или със затворена камера (турбо изход), също с възможност за подаване на топла вода (двуконтурни котли) или само за отопление с възможно свързване на индиректен отоплителен котел (едноконтурен). Мощността на блоковете варира от 18 до 24 kW, котлите са инсталирани за отопление на помещения от 30 до 240 m² и за приготвяне на топла вода 11 l / min и 14 l / min.
 2. Mora Meteor Plus - тази линия включва котли за отоплителни площи също от 30 до 240 m² и отоплителни течности 11 l / min и 14 l / min. Тези котли обаче са изцяло енергийно зависими и имат възможност за отделно регулиране на подаването и отоплението на топла вода. Серията включва едно- и двуконтурни модификации. Агрегатите имат две възможности за функциониране по отношение на отработените газове: горивна камера от отворен тип с естествен изход на отработените газове в комина, горивна камера от затворен тип с принудителен изход на газове в коаксиален комин. Котлите само за отопление могат да се експлоатират заедно с котел за индиректно отопление.
 3. Mora Sirius е серия от контролирани от времето котли с електронен стаен термостат. Характеристиките на мощността са представени в три групи - 20 kW, 25 kW и 35 kW. Има два вида котли: с отворена горивна камера (изход към комина) и затворена (турбо изход), с възможност за подаване на топла вода и само за отопление с възможно свързване на индиректен отоплителен котел. Газовият котел Mora Top Sirius не прекалява с консумацията на газ. Електронните сензори измерват точно температурата на изхода на битовата вода, а управляващият блок регулира газовия поток във връзка с определената температура и скоростта на нейното измерване. При разработването на Mora Sirius специалистите обърнаха внимание на използването на иновативни и висококачествени елементи, като взеха предвид коментарите и изискванията на потребителите, клиентите, както и техническите експерти.
 4. Окаченият за стена газов котел Mora Titan е направен само с отворена горивна камера за отопление на площи до 140 m². Това устройство е достойна алтернатива на подовите котли от Русия с мощност до 14 kW. Той се различава от домашните модели по лекота, компактност и оптимална производителност за работа. Има възможност за принудително отстраняване на продуктите от горенето с помощта на турбо дюза (за места с проблемен комин или липсата му).

Повече за газовите котли, произведени в Русия, можете да прочетете в тази статия.

Стенен газов котел Mora Titan

Отстраняване на неизправности на котлите за чума. Въпроси към специалисти относно неизправности на котлите Mora

16.03.2019

Въпрос:

Котелът Mora 20 не е летлив, фитилът спря да гори в режим на готовност. Светва нормално без проблеми, когато е зададена температурата, термостатът изключва котела и след това фитилът угасва и всичко се изключва. Това се случи след прочистване на външните газопроводи.

Най-вероятно е имало замърсяване на газовия блок на котела. Трябва да го почистите. Или електродът за наблюдение на наличието на пламък е повреден. Трябва или да се смени, или да се почисти. Опитайте първо да го почистите - може да помогне.

Газов стенен котел MORA TOP PROXIMA 20 KT бобината на газовия блок е изгоряла (соленоидът затваря газа) индикаторът за работа мига в червено или синьо. Когато работите в режим на отопление, топлата вода капе от отворения кран за БГВ (студената вода се спира) и налягането в котела пада, препоръчайте какво да замените.

Съдейки по описанието на проблема, изгорялата намотка няма нищо общо. Много е вероятно да имате течащ топлообменник за БГВ и водата от отоплителния кръг да попадне в веригата за БГВ, но това не би трябвало да е така. От това вие и спадът на налягането в системата. Така че, най-вероятно причината е тази.

Или (като опция, но малко вероятно) клиновете с трипосочен клапан и виждате, че котелът е в режим на отопление, но тъй като вентилът не е напълно затворен (трипътен), част от мощността на котела отива към топлообменника за отопление на БГВ. Но в този случай налягането в отоплителната система не трябва да спада.

Моля те кажи ми. Котел, монтиран на стена, моратор титан. когато термостатът е включен, горелката не светва веднага, когато се достигне желаната температура, изобщо не изгасва, кипи, трябва да изключите газа! Моля, кажете ми каква може да е причината?

Не е напълно ясно от въпроса ви за включване. Котелът трябва да работи така: първо запалете фитила си за запалване с пиезоелектричен елемент. След това запалете основната горелка (тя няма да светне, ако сензорът за пламък е в котела - той капилярно няма да отвори напълно газовия клапан).

В същото време помпата се включва и циркулацията на водата започва. Също така, според показанията на капилярния сензор, газовият блок е блокиран. Най-вероятно го имате в него.

Ето как е описан процесът на запалване на котела в инструкциите за него: Винаги, преди да стартирате котела или след продължителна почивка, направете следното: - Проверете налягането на водата върху манометъра на котела. Отворете газовия клапан.

Завъртете копчето за управление в положение за запалване и, като го натиснете, го завъртете в положение „звездичка“. Ще се появи запалителна искра - пилотната горелка ще се запали. От момента на запалването на горелката задръжте копчето за управление за 10 секунди. След освобождаване на дръжката пилотната горелка трябва да изгори. Ако пилотната горелка не светне, повторете стъпките отново.

Имам топ метеор на котел мора плюс 24 kt. Дава грешка E1. Какво да правя?

Грешка E1 показва няколко вида неизправности, а именно:

Грешка при запалването - Горелката се запали след завършване на запалването - изисква се ръчно рестартиране.

Загуба на пламък - Загуба на пламък по време на нагряване - котелът ще се рестартира автоматично.

Грешка в програмата - Грешка в процесора на електронната платка на котела - изисква се ръчно рестартиране.

Как да разберем третия вариант за вас? Ако рестартирането не помогне, най-вероятно да, трябва да смените електронната платка на котела.

Вече зададох въпрос относно кода за неизправност на котела Mora Top Meteor Plus 24 KT, на дисплея се четеше E1. Препоръчаха ми да сменя контролната платка. След подмяната котелът работи 2 часа, изключва се и издава код за грешка E6. Можете ли да ми кажете какво означава това?

Тази грешка показва грешка в пътя за отстраняване на продуктите от горенето. Тъй като имате котел със затворена горивна камера, тогава по принцип тази грешка не трябва да бъде. Проверете електронната платка, а именно дали джъмперът на платката е инсталиран правилно, което определя какъв тип котел имате.

Котел mora top proxima 20st, моля, кажете ми какво налягане трябва да бъде в отоплителната система и разширителния резервоар с обем вода 150 литра в системата.

За почти всеки домашен котел, независимо от обема на системата, нормата е налягане от 1 до 2 бара. Всичко над 3 бара вече е инцидент. Налягането в разширителния съд е точно същото като в цялата система. Резервоарът е част от системата.

Котел MORA METEOR PLUS 18.24 нов. 1. изскача газ по време на запалване.2-3 секунди пиезо запалване. E1 изскочи и всички опити на реостата да премахне E1 са НЕУСПЕШНИ. Каква е причината?

Котелът ви работи ли? Ако не работи, тогава е много вероятно електронната платка на котела да е повредена. Трябва да го променим.

Такъв въпрос - котелът на мора Проксима работи от 6 години. предпазният клапан се задейства по време на работа на отоплението. тя изключи отоплението, но налягането се повиши до 2,5 атм за една нощ.Затворих крана със студена вода на бойлера. налягането не се повишава над 2,0 атм.

Въпросът е - имате ли студена вода от водопровода или имате собствена помпа? И какво е налягането в системата за захранване със студена вода? Това, което описвате, е много подобно на факта, че топлообменникът за БГВ е изтекъл и тъй като налягането в отоплителния кръг е по-малко, отколкото в контура за БГВ, водата от веригата за БГВ постепенно навлиза в отоплителния кръг. Следователно предпазният клапан работи.

Моят морски котел работи добре, има помпи за всяка верига, отоплението на водата е изключено (има отделна колона), топлите подове са горещи, вторият етаж се затопля, първият е практически студен. изсмуква въздух от всяка батерия, рестартира системата с резултат 0. Моля, кажете ми как да разреша проблема.

Много неща са направени погрешно или може би са направени с марж, но няма значение. Във вашия случай е важно как върви окабеляването. Ако основният поток на охлаждащата течност първо отива към топлите подове, след това към втория етаж и след това само към първия, тогава причината е липсата на топлина.

Защо не достатъчно? Но тук трябва да разберете как сте направили топли подове. Защо имаме чувството, че имате еднаква температура във всички вериги, но не трябва да е така. В топлите подове, не повече от 40-45 градуса, а в основната система 80-85 (вероятно повече и малко по-малко, но това не е толкова често).

Знаете ли как сте го направили? Ако всичко е направено правилно, все пак трябва да наблюдавате системата. Водата тече там, където е по-лесно да тече - тогава причината да не се затопля е, че нещо върху радиаторите на първия етаж пречи на потока на охлаждащата течност. Възможен е и друг вариант - но това не се случва често - отоплителната система е по-мощна, отколкото котелът произвежда и просто няма достатъчно мощност.

Котелът Mora top 15 kw започна произволно да изключва помпата и тенденциите, моля, кажете ми причината.

Най-вероятно причината е неизправност на електронната платка на котела More. Трябва да проверите капитана. Бордът е „сърцето“ на котела и по правило именно поради неговата повреда котелът започва да „откача“ така. Направете си визуална проверка на дъската, може сами да се убедите, че нещо е изгоряло или разтопено.

Имам мора топ 24kt метеорен котел днес издаде грешка e2, знам, че това е грешка на моностата, както обикновено, опитах се да рестартирам котела, но той издаде e1 и нищо не се случва какво може да се направи, благодаря предварително

Единственото нещо, което може да бъде посъветвано, е ръчно рестартиране на котела. Ако проблемът продължава, електронната платка на котела може да е повредена.

Имам котел Sea Top TITAN 14SK едноконтурен. След включване на основната горелка, в рамките на 5-10 минути, пламъкът постепенно намалява и изгасва, помпата работи, запалването е включено. Каква е причината?

Ето как трябва да работи котелът. Той загрява системата за 5-10 минути и "разбира" от сензора, че е необходимо да изключите горелката. В този случай запалителят във вашия котел не изгасва напълно, докато не изключите котела напълно. Помпата трябва да работи - в противен случай системата ще се прегрее. След това цикълът на включване - изключване се повтаря.

Газовият котел Mora Top Meteor PK24KT не стартира. Докато държите бутона за включване / изключване, горелката работи. Но веднага щом освободите ключа, устройството веднага изгасва. Обяснете причината за повредата?

Прилича на дефект в термодвойката или счупен газов клапан. Налице е и намаляване на налягането на газа във всмукателния колектор. Понякога напрежението на контролната платка е твърде ниско.

Има проблем. Стартирането е много трудно. Запалителят е включен, но на основната горелка няма пламък.Може ли някой да обясни каква е причината?

Очевидно повреда на части от запалителния механизъм. Котелът трябва да се обслужва и механизмът за запалване да се почиства.

Какъв е проблемът, ако котелът Mora Titan не се изключи, след като отоплението достигне необходимата температура? Нагряването се покачва до 85 ° C, последвано от неизправност. При рестартиране проблемът продължава.

Изглежда, че платката не работи, термодатчикът е повреден, сензорът е счупен за прегряване. Възможно е да е възникнала грешка в автоматичните настройки.

Кажете ми защо котелът не загрява водата повече от 70 C? Опитвам се да задам повече, но на дисплея се казва, че това е най-високата стойност. Как трябва да се настрои отоплението?

Ако уредът не успее да повиши температурата на отоплителния кръг, вероятно са следните причини. При настройките има ограничение на максималната температура на нагряване до 70 С. Отбелязва се намаляване на скоростта на теглене в комина на канала.

Двуконтурният котел Mora Top Proxima не работи правилно в режим на отопление на системата за БГВ. От чешмата може да се редуват гореща вода и студена. Обяснете какъв е проблемът?

Факторите за появата на функционален отказ са най-вероятно следните. Има смесване на студена вода поради факта, че трипътният клапан не работи. Топлообменникът е силно замърсен. Трябва да го почистите.

Водата изтича редовно от крана под котела. Устройството не се включва. Какво трябва да направите?

Може би има освобождаване на топлоносителя от предпазния клапан. Този симптом показва високо налягане в системата. Освен това вентилът за пълнене на системата може да бъде отворен или се препоръчва да се изпомпва резервоарът за разширител.

Кажете ми, каква е причината, че налягането се увеличава бързо и клапанът за изпускане на вода също се задейства? Символът за отопление светва неограничено на дисплея в режим на отопление на единицата. Какво стана?

Има повреда на сензора за температура на отоплителния кръг. В отоплителната система няма нормална циркулация.

Защо газовият стенен котел Mora Meteor постоянно се изключва? Да кажем, че днес запалването не работи по никакъв начин. Сервизната поддръжка на устройството е извършена в началото на месеца. Каква е неизправността?

Има подозрение, че в системата за отвеждане на дим са се появили функционални нарушения. Трябва да извършите инспекция на комина. Неработоспособността на електрическото запалване ще означава неизправност на който и да е компонент поради спада на напрежението или водата е попаднала в него.

Можете ли да ми помогнете да разреша проблема си с комина? Вече два дни се наблюдава обратна тяга, поради което димът незабавно влиза в помещението. Сам си направих комина. Прилича на тръба, изработена от метал. Вероятно има пропуски в изчисленията.

Уредът произвежда добре топла вода, но ако започнете да загрявате, водата бързо кипи и устройството изпада в неизправност. Какъв е проблемът и как да го поправя?

Най-вероятно циркулационната помпа е повредена, контролната платка е повредена, температурният сензор е повреден. Мрежата на филтъра също може да се задръсти от отломки.

В процеса на подаване на топла вода, устройството започва да подава гореща и студена вода на свой ред. Не разбирам каква е причината. Как сами да настроите отоплението на охлаждащата течност?

Очевидно отоплителната система е запушена или топлообменникът трябва да се почисти. Възможно е също да има дефект в сензора, който следи налягането, или циркулационната помпа може да се повреди.

Основният фактор може да бъде неправилно направена конструкция на коминния канал. По стените на тръбите често се появяват отлагания на сажди, които драстично намаляват работата на тръбите. Освен това е желателно да се контролира вентилацията в стаята.

Инсталира котел Mora Top Sirius преди седмица. Устройството незабавно набира температура над 96 ° С, но след това се заключва с прегряване. По-късно, когато се охлади, той може да се включи сам. Каква е причината за това?

Неизправността на функциите на прегряване показва нарушение на циркулационния процес. На първо място, трябва да проверите крановете на радиаторите. Те трябва да бъдат оставени отворени. След това се извършва проверка за замърсяване на филтъра за мръсотия и също така се препоръчва да се уверите, че топлообменникът не е запушен.

Инсталирахме този котел през 2020 г. След около три месеца устройството започна да издава шум. Обяснете защо има шум в котела?

Наличието на котлен камък в топлообменника е вероятно. Когато водата е твърда, в последствие варовикът се отлага в стената на тръбите на радиатора.

Смятам да свържа газов котел Mora 5106. Към отоплителната система. Интересува ви се как правилно да въведем такъв уред в експлоатация?

За правилното пускане в експлоатация на този апарат препоръчваме следните процедури. Свържете захранването към устройството. Поставяме отворения газов клапан. След това стартираме оборудването с газова горелка. Накрая зададохме необходимата тема.

Имаме нужда от ремонт. Моля, посъветвайте как да източите водата от устройството?

Според инструкциите тази операция се изпълнява по този начин. Ние изключваме устройството от електричество. Затворете газовия клапан. Отваряме автоматичния вентилационен отвор. Отваряме дренажния клапан. След това отстранете разлитата вода. Ако е необходимо, е позволено да се източи течността с помощта на предпазния клапан. Този компонент се намира в долната част на устройството.

Можете ли да ми кажете как да проверя 3-пътен клапан? Мисля, че тази част не е напълно отворена. Последните батерии не се изпомпват за отопление, а в режим на подаване на топла вода отоплителната тръба под котела се загрява.

Инсталирах и свързах стенен котел Meteor Plus PK18ST в апартамента. Действаше добре досега. В момента, 3 секунди след включване, устройството изгасва.

Има предположение, че той не е в състояние да вкара течността в системата. Помогнете, моля, какъв е проблемът? Възможна причина за това увреждане може да бъде йонизиращ електрод, който не открива пламък, или няма циркулация.

Наскоро има проблем с това устройство. По време на отоплителния цикъл той подсвирква. Опитах се да рестартирам - опитът беше успешен, но не настъпиха промени. Може би някой ще ви каже защо се случва това?

Много често се появява силна свирка, ако налягането върху дюзите на устройството за газова горелка не се регулира в съответствие с инструкциите. Необходимо е да проверите установения индикатор и да го коригирате, ако е уместно.

Наскоро газовият котел е пълен с вода и неизправности. Например, ако зададете някаква температура и режимът на отопление се извършва изключително до 22 градуса и след това устройството спира. Обяснете какво се обърка?

Ако водата попадне в електронната платка, тя най-вероятно е повредена. Препоръчваме ви да извършите нулирането му, като използвате директно изключване на уреда от електрическата мрежа. След това стартирайте отново и проверете неговата ефективност.

Имам инсталиран газов байпасен котел Mora Proxima. Сега, в началото, фитилът светва за 10 секунди, основната горелка не се запалва и поради това уредът угасва. Как най-добре да се измъкнем от ситуацията?

Вероятно автоматичното запалване е повредено или има проблем с горелката. За всеки случай трябва да проверите дали фазирането е правилно, когато се свързвате към захранването.

Завърши пускането в експлоатация на същото устройство в началото на август. След около 3 месеца възниква неизправност в кръга на БГВ, въпреки че отоплителният кръг работи без прекъсване. Опитах се да отворя крана за топла вода, но той показва само температурата и изобщо не иска да се нагрява. Какъв е проблемът?

Възможно е да има счупен трипътен клапан. Трябва да се замени.

Обяснете защо в котелната система е монтиран защитен температурен сензор?

Температурният сензор спира подаването на газ към горелката, когато течността в първичния топлообменник се прегрее.

Необходимо е да се измие и почисти основният воден топлообменник. Кажете ми как да откача този компонент без грешка?

Този елемент може лесно да се разкачи от котелното тяло с помощта на конвенционална отвертка. Ето процеса на демонтиране. Ние източваме водата от апарата с помощта на дренажния кран. Следващата стъпка е да освободите системата за захранване с топла вода от вода. Развийте фиксиращите винтове на първичния топлообменник и го издърпайте от рамката.

Извърших самостоятелно пускане в експлоатация на котел Mora Top Meteor Plus PK24SK. Приблизително три месеца по-късно налягането на водата в апарата намаля. Често го забавя и изключва. По-точно, изобщо не задържа натиск. Защо не задържа натиска?

Когато машината не задържа водно налягане, крана за грим вероятно ще изтече. Когато настъпи спиране и налягането на водата спадне до нула, трипътният клапан е повреден.

Кажете ми как да почистя филтъра за студена вода?

Първо, трябва да източите системата за топла вода. Второ, развийте гайката на датчика за потока. След това изваждаме сензора заедно с филтъра от вдлъбнатината. След отстраняване почистваме от отломки и мръсотия.

Устройството, когато беше пуснато, вдигна шум преди и в този момент то гърми още по-силно. Първоначално звукът се появява за кратко, но сега трае много по-дълго. Някой наблюдавал ли е този проблем?

Образуването на страничен неприятен звук показва наличието на минерални отлагания вътре в топлообменника, който не се загрява еднакво поради неравномерната дебелина на стената. Колкото по-замърсен е топлообменникът, толкова по-силен е тътенът и съответно по-ниският топлообмен.

Изглежда, че устройството работи, въпреки че водата, очевидно, не циркулира в системата. Много гореща помпа за връщане. Каква е причината?

Очевидно филтърът е запушен или кранът е затворен на някакво място, което пречи на преминаването на охлаждащата течност. Циркулационната помпа все още може да е повредена.

Защо топлата вода спря да се нагрява? Водата от чешмата е едва топла. Помогнете ми да разбера какво се е случило?

Изясняването на проблемите води по няколко пътя. Ако сензорът за температура на БГВ е повреден, той трябва да бъде заменен. Може би настройките на мощността на устройството за отопление на топлата вода не са в ред.

От време на време е възможно да се наблюдава разпадането на пламъка по време на запалването. Горелката е чиста, коминът е в ред, тягата е отлична. Къде да гледате разбивката?

Устройството не открива пламък поради недостатъчен сигнал от горивния механизъм. Необходимо е да се диагностицират проводниците от йонизационния сензор към електрода. Вероятно трябва да го затегнете. Възможно е също да има повреда на изолацията на сензора, която трябва да бъде заменена.

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Управление на отоплителната система. Инсталация. Връзка. Прехвърлете на друг вид газ. Устройства за регулиране и защитни устройства.

Характеристика. Монтаж и монтаж. Компоненти за автоматизация.

Технически спецификации. Инсталация. Настройка и проверка. Поддръжка.

Регулиране и защита. Монтаж и монтаж. Настройка на налягането. Поддръжка.

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

След стартиране се появи неизправност. Той не иска да се включва, работил е две години, сега целият дисплей гори, сякаш котелът е включен, когато режимът на самодиагностика е включен, след това щраква, изключва се на километри и след това се включва отново целия дисплей. Той се включи веднъж, но дава грешка E10 налягане на водата, въпреки че налягането в системата е 1,5 атм. Кажи ми какво може да бъде?

Инсталирахме и свързахме котел Baxi Fourtech 24 F. Какво налягане на студена вода е разрешено на входа към блока за БГВ?

Котел Bosch 6000 24 kW, едноконтурен с вграден трипътен клапан. Не вижда сензора на котела, дава грешка. Кажете ми как да се уверя, че не дава грешка и работи нормално както за отопление, така и за котел?

Ако деактивирате сензора за дебит на БГВ, може ли да бъде възможно да го препрограмирате в едноконтурно устройство чрез менюто L3?

Инсталиран котел Arderia esr 2.13 ffcd.Ако налягането на моята охлаждаща течност спадне малко за 2-3 дни за няколко разделения, може ли да има причина за неизправността на трипътния вентил (няма течове от радиаторите)?

Газовият котел Arderia е в експлоатация 2.35. Разкажете ми за намаляването на мощността. Чух нещо за модулацията, скоростта на вентилатора и т.н. Възможно ли е наистина да намалите мощността?

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Инсталирахме и свързахме котел Buderus Logano G234-WS-44 kW, автоматична техника Logomatic 4211. Подгряване на бутилки без захранване с топла вода, сменени бяха и дюзи за намален газ. Преживяхме зимата, цилиндрите бяха подменени, всичко без проблеми. След това през пролетта, когато температурата навън е + 16 + 18, котелът започна да се изключва за дълго време и когато се включи, той започна да показва грешка на горелката на екрана и светна червен бутон на предната стена нагоре. Натиснахме бутона, включихме отново захранването и всичко заработи. Това се случи няколко пъти, след това за лятото те изключиха напълно котела, каква може да е неизправността?

В едноконтурна Buderus 072 веригата на бобината BKN нагрява ли се от същия топлообменник като за отопление или същата като при двуконтурната, която е на БГВ?

Кажете ми, за стенни газови котли Vaillant има ли реални / действителни разлики към по-доброто в новото поколение turboTEC плюс VU / 5-5 в сравнение с / 3-5?

Неизправност в работата на котела, зеленият светодиод (захранването) мига, инструкциите казват, че термозащитата е работила, зеленият индикатор мига, дори ако нищо не е свързано към платката. Как да поправя? Проверих всички SMD резистори и транзистори, всичко е наред.

Работи двуконтурен газов котел Daewoo Gasboiler с електронен панел. Когато БГВ е включена, отоплението се загрява, режимът на работа е летен. Свалих трипътния клапан, няма мръсотия и производство. Изглежда, че платката не управлява трипътния клапан. Как да проверите?

Монтиран и свързан е стенен котел Electrolux Basic Xi. Започна неизправност, че котелът спря да вижда пламъка и изключи подаването на газ след 7-8 секунди. И след 3 опита даде грешка E1. Как можете да го поправите?

Неизправност на котела Koreastar. Отоплението работи перфектно, топлата вода е с прекъсвания, когато кранът за гореща вода е отворен, първо идва студена вода, а след това вряща вода. След няколко секунди охладете, след това отново вряща вода. Какъв може да е проблемът?

Неизправност на котела ferroli domiproject 24 - настройвам 60-70 градуса, той отива на минимално горене, не се включва, не се изключва. Рестартирането е нестабилно. Не се разкрива модел. Какво да правя?

В експлоатация, газовият котел Junkers euroline, когато горещата вода е включена, запалва газа, след това изгасва и така няколко пъти. Ако го включите, докато отоплението работи, тогава отоплението на водата се включва незабавно. Можете ли да ми кажете какъв може да е проблемът?

Разкажете ми за настройките на газовия котел Navien Ace 16 турбо дистанционно управление v1.3. Изчерпването на вентилатора не може да бъде зададено. Залагам 30 секунди, но все пак 2 минути. обрати.

Неизправност на котела Oasis ZRT18. Уредът се стартира, газът се запалва, след това изгасва. Пали отново, загасва (три пъти се случва). След това пламва и работи добре. Не дава грешка. Каква е причината?

Неизправност на газовия котел Senor Duval - сензорът за налягане на водата показва 0.0, индикаторът мига в червено, горещата вода не се загрява, но налягането на водата в апартамента е добро. Как да поправя проблема?

Къде трябва да се монтира дренаж за кондензат в коаксиалния канал? Котел wh1d със затворена горивна камера, разположен на разстояние 1м от стената.

Проблемът със стартирането на котела Westen Pulsar D. Пиезо запалването работи, но няма пламък, след грешка при пукане E01. Пренареди вилицата на места.

Подовият газов котел Novella е блокирал - зелените лампички на панела са включени и нищо друго не се случва. Как да поправя?

Беше инсталиран и свързан стенен газов котел Ariston, който изобщо не задържа налягане: по време на охлаждането на нагрятата вода налягането спада до нула, въпреки че водата редовно се изтегля. Какво е с натиска?

Чешкото производство на водно отопление и отоплителна технология Mora внася топлина и уют в домовете на много потребители. Устройствата са проектирани за дълъг експлоатационен живот, през който могат да възникнат повреди. Газовият котел Mora е склонен към неизправности, така че ще посочим типични проблеми с марката. Ще научите как сами да се справяте с повредите.

Широка гама от модели позволява дори на най-взискателните клиенти да изберат оборудване по свой вкус. "Мора" представя стенни, чугунени, газови, електрически, комбинирани котли за индиректно отопление.

Нека се спрем на газови едноконтурни и двуконтурни котли. Mora Top е представен в три варианта:

 • Линийка "Метеор"
  ... Това са двуконтурни котли с проточен тип. Отстраняването на продуктите от горенето се извършва принудително, както и инжектирането на въздуха за горене. Моделите са оборудвани с модулираща горелка за пламък.
 • Серия "Титан"
  ... Конвенционална отворена горивна камера. Изисква се комин. Инсталирани сензори за безопасност. Вграден режим "Анти замръзване": когато температурата падне до +5 градуса, се задейства отоплението.
 • Линия "Сириус".
  Това е сложна техника. Тук ще намерите едноконтурни и двуконтурни модели, с отворена и затворена камера. Те икономически консумират електричество - не повече от 1-2 кВт.

В случай на неизправност, на дисплея на Mora Top се появява код за грешка. Стойността му показва причината за повредата.

Кодове за грешки на газови котли Mora

Ако забележите код на дисплея, рестартирайте оборудването. Светнаха ли отново символите на екрана? След това започнете да търсите причините за появата им.

Код на неизправностСтойностПричина за появатаСамостоятелен ремонт
E0Техниката не работи.
 • Няма подаване на газ.
 • Горелката не работи.
 • Помпата не работи.
 • Отворете докрай газовия клапан.
 • Проверете горелката и дюзите на горелката за запушвания. Почистете ги с четка.
 • Диагностицирайте циркулационната помпа. Сменете елемента, ако е счупен.
Е1Котелът не работи. Превключвателят не се затваря.Няма достатъчно вода в системата:
 • Запушен отоплителен филтър.
 • Циркулационната помпа е счупена.
 • Неправилно регулиране на помпата.
 • Натрупване на въздух в тръби.
 • Дефектен превключвател. Проблеми с окабеляването.
Какво да правя:
 • Почистете филтъра.
 • Преместете помпата в позиция 2 или 3. Поправете.
 • Изпускайте въздух от системата с помощта на кранове. Рестартирайте продукта с бутона ON / OFF.
 • Проверете окабеляването и сменете превключвателя.
Грешка E2Гасене на горелка.
 • Проблеми с газовите фитинги, неизправност в захранването.
 • Горелката е запушена.
 • Счупен (изместен) запалителен електрод.
 • Трансформаторът не работи. Разхлабени контакти.
 • Неправилна мрежова връзка.
 • Задействане на сензора за тяга или неговата неизправност.
 • Изключване на котела поради прегряване.
Включете газовия кран. След това натиснете RESET.

Диагностицирайте и почистете / заменете:

 • Горелки. Почистване от сажди и замърсявания.
 • Електрод. Инсталирайте детайла на място (3-4 мм от горелката).
 • Запалителен трансформатор. Затегнете контактите.
 • Включва се в контакта. Обърнете местоположението му.
 • Сензор за сцепление. Огледайте и почистете комина.
 • Термостат, неговата верига и контакти.
E3Термичният сензор е отворен. Оборудването не работи за захранване с топла вода и отопление.Неправилна работа на сензора за температура на отоплението.Следете състоянието на окабеляването на сензора. Неговите връзки към контролната платка. Инсталиране на изправен елемент
Е4Контактите на сензора за температурата на БГВ са отворени.Действията са подобни на E3.
E5Има проблем със защитния модул.
 • Прегряване на устройството.
 • Дефектен авариен термостат.
 • Запушване на шахтата на комина.
 • Дефектен пресостат.
 • Нарушение на тръбата, свързваща релето за налягане и вентилатора.
 • Неизпълнение на функциите му от вентилатора.
 • Диагностика на термостата, неговата верига към блока за управление.
 • Почистване на комина на шахтата.
 • Инсталиране на нов ключ, поправяне на веригата, затягане на контактите.
 • Проверка и подмяна на тръбата.
 • Диагностика на части на вентилатора: двигател, лагер на колелото, неговото окабеляване към основния модул.

Следните кодове са типични за моделите Mora Electra:

 • 01 - спад на налягането.
 • 02 - системата прегрява.
 • 03 - резерва.
 • 04 - термостатът е повреден.
 • 05 - EEPROM блокът памет не работи правилно.
 • 06 - неизправност на RAM + RTC памет.
 • 07 - проблеми с контрола.

Тези проблеми се коригират чрез проверка и ремонт на компонентите. Има и други грешки, които показват незначителни неизправности:

 • 08 - котелът работи както обикновено, всичко е наред.
 • 09 - сензорът за температурата на БГВ не работи.
 • 10 - външен термометър се повреди.
 • 11 - каскадната линия е прекъсната.
 • 12 - модемът дава лош сигнал.
 • 13 - изолацията на нагревателя е повредена.

В случай на незначителни повреди на Mora Proxima и други модели, светодиодът ALM мига на панела с честота 1 Hz. В същото време техниката работи, но с неизправности.

Сериозни неизправности се показват от постоянното мигане на жълтия светодиод ALM. Нагревателят не работи, всички функции са деактивирани.

Други проблеми

По време на работа има неизправности, които не се показват на дисплея, тяхното описание не може да бъде намерено в инструкциите. Затова ще ви кажем как да постъпите в подобна ситуация:

 • Контролният светодиод не свети на панела
  дали. Уверете се, че към частта има електричество. Инсталирайте работеща крушка или ключ.
 • Нагревателят не стартира
  ... Електродът за запалване не работи, веригата е прекъсната. Проверете плътността на контактите между електрода и изхода VN. Ако чувате искрящи звуци при стартиране, трябва да проверите връзката с проводника за запалване и заземяване.
 • Горелката работи 50 секунди
  ... Проблеми с доставката на гориво. Диагностицирайте клапана, отстранете натрупания въздух.
 • Горелката се запалва и угасва
  ... В този случай е включено „деблокиране“. Диаметърът на дюзите не отговаря на инструкциите. Прекъсване на подаването на газ. Почистете или инсталирайте нови дюзи.
 • Предпазният клапан предотвратява стартирането
  й. Диод на панела светва (недостатъчно нагряване). Добавете вода към системата.
 • Няма отопление на БГВ
  ... Трипътният клапан е счупен. Замени го.
 • Няма отопление в котела, свързан към котела
  ... Регулирайте температурата, диагностицирайте температурния сензор, заменете го, ако е повреден.
 • Блокировка на димни предпазители
  ... Почистете димоотвода (понякога поривите на вятъра пречат на нормалната работа). Премахнете заключването на предпазителя, докато държите натиснат бутона TS на мрежовия модул.

Споделете статията:

Подобни статии

 • 17 април 2015

  Възстановяване на стар гардероб

 • 17 април 2015

  Направи си сам щанга: икономичност и простота

 • 17 април 2015 г.

  "Лентов лабиринт" - положителна атракция за всички възрасти

 • 17 април 2015

  Полезни съвети за дома и вилите (направете го сами)

Сигурност
Системата за безопасност на котела е проектирана по такъв начин, че всяка повреда е практически изключена.
 • работата на сензорите за сигурност се контролира от два независими процесора в контролния панел. И двата процесора непрекъснато сравняват получените данни помежду си. В случай на несъответствие, котелът незабавно се изключва
 • принципът на регулиране на сензорите за сигурност с помощта на два независими процесора е уникално техническо решение
 • вероятността от повреда на контролния панел е минимална, тъй като има специална защита срещу електромагнитни полета, възникващи в мрежата, както и от пренапрежения на напрежението
 • Контролен панел

 • всички котелни единици са свързани директно към контролния панел посредством специални релета
 • контролният панел е оборудван със специален филтър, който го предпазва от смущаващите ефекти на електромагнитните вълни
 • контролния панел работи стабилно при напрежение 155 - 260 V, при отклонения на напрежението котелът автоматично се изключва и включва отново след стабилизиране на напрежението в мрежата
 • Датчици за дебит и температура на БГВ

 • котлите са допълнително оборудвани със специални "вихрови" датчици за потока, които са фундаментално различни от често използваните сензори
 • "Vortex" сензорите не само реагират на потока вода, но също така са в състояние да го измерват
 • поради ниската минимална мощност на котела и високата чувствителност на сензорите, котелът започва да загрява БГВ вече при дебит от 1,6 l / min
 • вихровите сензори нямат движещи се части, така че експлоатационният живот на тези сензори е практически неограничен
 • Специфични свойства на вторичния топлообменник

 • Вторичните топлообменници, използвани в котлите PROXIMA, са силно устойчиви на образуване на котлен камък по няколко причини: - 2000)
 • специално обработената гладка повърхност на каналната плоча минимизира утаяването
 • не се откриват извивки в топлообменника, т.нар. „Мъртви зони“, в които материалът може да се засели
 • основна информация

  двуконтурна - коминприроден газ
  PROXIMA 20SK.N0125-20 kWедно верига - коминприроден газ
  PROXIMA 20KT.N0125-20 kWдвуконтурен - турбоприроден газ
  PROXIMA 20ST.N0125-20 kWедно верига - турбоприроден газ
  PROXIMA 25KK.N0126-25 kWдвуконтурна - коминприроден газ
  PROXIMA 25SK.N0126-25 kWедно верига - коминприроден газ
  PROXIMA 25KT.N0126-25 kWдвуконтурен - турбоприроден газ
  PROXIMA 25ST.N0126-25 kWедно верига - турбоприроден газ
  Тип котелМерна единица.Proxima 20KKProxima 25KKProxima 20SKProxima 25SKProxima 20KTProxima 25KTProxima 20STProxima 25ST
  Отстраняване на продуктите от горенето - методв коминатурбо
  Вид горивоприроден газ
  Консумация на енергияkw6,35-237,8-28,66,35-237,8-28,66,35-237,8-28,66,35-237,8-28,6
  Мощностkw5,3-21,36,5-26,55,3-21,36,5-26,55,3-21,36,5-26,55,3-21,36,5-26,5
  Ефективност%92,5
  Разход на горивоm3 / час2,433,032,433,032,433,032,433,03
  Диаметър на дюзата на горелкатаmm1,3
  Обем на разширителния резервоарл7
  Диаметър на коминаmm*130/120130*130/120130100/60
  Тегло на котела (без вода)Килограма3233303138393637
  Размери (ВхШхД)mm793x400x381
  ШумdB
  Цена по заявка. За повече информация, моля, свържете се с мениджърите на нашата компания на телефон: 8 (495) 502-87-50 8 (498) 601-17-58

  * - Намаляване на продуктите от горенето от 130 mm на 120 mm може да бъде предоставено по желание на клиента.

Подови модели

Подовият газов котел на Mora е представен в повече от десет версии, чиято основна разлика е видът на използваната горелка и пещ:

 1. Атмосферна горелка. Инсталирани в линията котли ELITE - най-добрите, по признание, модели на отоплителна технология. Устройството за горелка е изработено от висококачествена стомана и има дълъг експлоатационен живот. За по-удобно използване е възможно да се свърже котел за индиректно отопление (за подаване на топла вода) и да се монтират температурни сензори. Благодарение на техническите си характеристики енергийно независимите подови котли Mora са добро решение за оборудване на вила или частна къща с топлина.
 2. Горелка под налягане. Притежава блокове от затворен тип. Има автоматично блокиране на запалването, две отделни вериги. Първичният топлообменник е направен от стомана, вторичният - от мед. Газът се изразходва много икономично, не е трудно да се забележи при смяна на горивото. Превръщането в втечнен газ е възможно при подмяна на горелката.

Тук е представен преглед на различните видове горелки за котли

За да увеличите производителността и топлинната мощност, експертите препоръчват използването на антифриз. Топлообменникът и вътрешната структура са проектирани, като се вземе предвид използването на този флуид като топлоносител.

Газовият котел Mora Top е доказал своята ефективност и надеждност, поради което е отлично решение за оборудване на къщи с топлина и топла вода извън града. Дизайнът няма сложна автоматизация, летливи единици. Характеризира се с висока производителност.

Монтаж на газови котли Mora Top

Експертите са обмислили дизайна на котела и са го направили възможно най-опростен за инсталиране и поддръжка. Всички зависими от електричеството модели имат вградена опция за самодиагностика. Всички неизправности се показват на LCD дисплея. Котлите са оборудвани с оборудване на Mohr.Следователно автоматиката, горелката и други компоненти работят дълго време и стабилно.

Работи по пускане и настройка на котела:

 1. Модели, зависими от електричеството, са свързани към мрежата. Функцията за самодиагностика се стартира автоматично веднага. Сензорът анализира наличието на налягане в отоплителната система и в газопровода. Когато се открие неизправност, на дисплея се издава сигнал под формата на "код за грешка". След регулиране на работата, котелът се стартира.
 2. В котли, независими от енергия, няма възможност за самодиагностика, автоматично запалване на пламък и т.н. Следователно, преди стартиране на оборудването, специалист на фирмата трябва да провери дали са спазени всички препоръки относно монтажните работи. Необходимо е да се инсталира система за пречистване на вода и група за сигурност, може да се наложи да се свържат разширителен резервоар и циркулационна помпа.

Газовите котли Mora по правило стартират без затруднения, но все пак има изключения и те обикновено са свързани с неправилен монтаж или транспортиране.

Честа неизправност на двуконтурния котел е повреда на термодвойка. След неговата подмяна функционалността на оборудването е напълно възстановена.

Газов бойлер Mora Top: инструкции за монтаж и експлоатация

Линията на монтирани на стената чешки високоговорители Mora Top се състои от няколко модела, различни по производителност. В подовата серия котелът Mora 100 NTR се отличава с качество и ефективност. Най-мощният монтиран на стена модел се счита за Vega 16, способен да пропуска до 15,2 литра вода през себе си в минута. Най-достъпният от линията Top е газов котел Vega 10. Всички модели се предлагат в компактно тяло и се различават само по типа запалване (моделите с маркировка „E“ имат електрическо запалване).

Когато инсталирате и пускате колоната в експлоатация, трябва да следвате следните препоръки:

 • Оборудването, което е било в студена среда за дълго време, трябва да бъде свързано не по-рано от 120 минути;
 • При инсталиране на котела е необходимо да оставите най-малко 10 см от страничните му стени до най-близките предмети и съседни стени;
 • Над котела трябва да има разстояние от 40 см или повече;
 • При инсталиране на термостат трябва да се използва устройство с безпотенциален изходен контакт: термостатът не трябва да подава напрежение към бойлера;
 • Строго е забранено да се съхраняват взривни вещества в близост до котела.

Инструкциите за инсталиране и експлоатация на бойлера не препоръчват да свързвате оборудването със собствените си ръце. По-добре е да инсталирате цедка на входа на системата. Това ще позволи да се удължи срокът на работа на мембраната и филтъра на водоприемния блок на колоната, тръбите на топлообменника.

Неизправности на газовия котел Mora Top

В случай на неизправности в работата на отоплителната конструкция на тази марка, дисплеят ще покаже така наречения "код за грешка" и ще уведоми собственика.

Всички възможни кодове за грешки за газови котли Mora Top можете да видите тук

Грешката може да бъде отстранена поради неизправност на помпата, затворен превключвател, подаване на газ към горелката, неизправност в модула за безопасност и др. Дисплеят обаче може да не се появи, но ще разберете, че има неизправност. В този случай анализирайте какъв точно е проблемът, намерете описанието му в статията (по-горе връзка), прочетете възможно решение на този проблем и го отстранете.

Газовите котли на чешкия производител Mora Top са адаптирани към битовите условия на работа, с което много котли от други производители със сходни технически характеристики не могат да се похвалят. Купувачът има възможност да избере подходящ модел на отопление. Продуктовата гама е огромна: от 15 до 750 kW. Можете да изберете напълно автоматичен монтаж и класически котел без вградена сложна автоматизация. Елементарните правила за използване също са в основата на популярността на моделите Mora.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни