Нагревател на природен газ. Цилиндров нагревател за газ: цени и характеристики на най-добрите модели

Предназначение и основна функция

Газов керамичен нагревател, за разлика от някои аналози, може да се използва не само за отопление на въздуха в помещение, но и за повишаване нивото на комфорт на открити площи: веранди, летни кафенета. Освен това този тип оборудване не губи своята ефективност дори при работа в мащабни съоръжения.

Основната характеристика, която характеризира газовия високоефективен керамичен нагревател, е неговата енергийна ефективност, ако устройството се използва на големи площи. В битови условия, и особено в жилищни помещения, оборудването от този вид се използва по-рядко. Но относително достъпната цена го отличава благоприятно.

Видео: газови нагреватели за летни вили

Летният сезон дойде. Заедно с него се появи работа, свързана с грижите за обекта и селската къща. Постоянно всеки ден пътуването до провинцията не е приятно удоволствие. Ето защо обитателите на дачи предпочитат да излизат на своите „сто квадратни метра“ през уикендите, а някои прекарват там целия топъл сезон. Но обикновено няма централизирано отопление извън града. Трябва да помислите за отопление на вашата селска къща по време на престоя си в нея. И най-привлекателните по този въпрос са инфрачервените газови нагреватели.

В повечето случаи сградите имат един или два етажа. Освен това вторият етаж може да бъде класифициран като таванско помещение. Общата площ на лятната вила рядко надвишава 40-60 m 2. Непрактично е да се инсталира система за отопление на водата в къщата, която трябва да включва генератор на топлина (котли с различен дизайн). Припомнете си, че селската къща се използва от пролетта до есента, тоест през топлия сезон.

От съществуващите малки топлинни генератори в момента най-добрият е инфрачервеният газ.

нагревател. Работната течност в тях е природен газ. Комбинирайки се с кислород от въздуха, се отделя топлина, която се проектира в околното пространство чрез структурни елементи под формата на инфрачервено лъчение. На свой ред тези топлинни лъчи улавят и частично поглъщат предмети, разположени в зоната на нагревателя. Тоест околните предмети първоначално се нагряват и от тях топлината се разпределя в околната среда.

Този процес може да се сравни със слънчевата радиация: бидейки по пътя на лъчите, можете да усетите нагряването на кожата или дрехите си. Но за разлика от естествената дневна светлина нагревателят издава по-голямата част от енергията си под формата на инфрачервени лъчи. Поради това температурата на предметите е с 5-10 градуса по-висока от околния въздух.

Предимства на газовия инфрачервен нагревател:

 • висока оперативна ефективност, до 80% преобразуване в лъчиста енергия;
 • евтино, достъпно гориво - природен газ или втечнен пропан, пропан-бутан;
 • висока екологичност;
 • компактност на оборудването, ниско тегло;
 • Лесно управление;
 • трайност - 15-30 години работа;
 • здравина - в конструкцията няма крехки части.

Според принципа на работа инфрачервените газови нагреватели се разделят на:

 • светлина;
 • тъмно.

Характеристики на устройството

Газовият мобилен керамичен нагревател не изисква връзка с централната линия, тъй като цилиндърът е достатъчен за работа. Това значително увеличава лекотата на използване, тъй като можете свободно да премествате устройството в зоната, която трябва да се загрее.Дизайнът му не е твърде сложен: тяло е монтирано върху метален държач, вътре в който са разположени основните елементи, включително отоплителния панел. Захранването с газ се извършва през маркуч, свързващ газов мобилен керамичен нагревател (корпуса му) и цилиндър.

Гледаме видеото, видовете нагреватели и тяхното правило за избор:

Керамичният панел се загрява до много високи температури (800-900 градуса). Вътре в корпуса са разположени следните елементи: газова горелка, блок за управление на горелката и клапанна система.

Благодарение на последното, вероятността от експлозия и опасност от пожар е практически изключена, когато устройството е обърнато. В този случай функцията на инфрачервения излъчвател се изпълнява от керамичен панел.

Как да изберем газов нагревател за дома и вилите (видео)

 • Производителна мощност. Този индикатор ви позволява да определите избора на нагревателя пропорционално на параметрите на помещението, което ще се отоплява. За да осигурите топлина на малки помещения до 20 m 2, ще бъде достатъчно да закупите нагревател с производителна мощност до 3 kW. За големи помещения, съответно, мощността над 3 kW ще бъде за предпочитане.
 • Системи за сигурност. Необходимо е да се изберат модели с наличието на основни системи за безопасност: контрол на горенето на пламъка, механизъм за защита от изтичане на газ в случай на преобръщане на нагревателя, система за анализ на нивото на кислорода в помещението (в случай на намаляване на кислорода във въздуха, той автоматично изключва нагревателя и прекъсва подаването на газ), наличието на термостат.
 • Универсалност. За да се елиминират неудобствата и при каквито и да било необичайни обстоятелства да не остане без топлина, газовият нагревател трябва да бъде избран с възможност за двойна връзка към източника на подаване на газ (цилиндър / централна линия).
 • Мобилност. Възможността за използване на нагревателя както вътре, така и извън къщата прави нейното предназначение и приложение по-широко и по-удобно.

Заедно с параметрите и основните изисквания за избора на газови нагреватели има стандарти за безопасност на помещенията, където са монтирани. Спазвайки тези стандарти, човек гарантира безопасността на хората, които се намират в отопляема стая.

Трябва да се контролира:

 • Херметичност на връзката на маркучите за газ на цилиндъра и на нагревателя. Ако се открие изтичане на газ, херметичността трябва да се възстанови.
 • Вентилация в стая с подвижен нагревател и тяга във вентилационни канали на стационарни версии.
 • Не инсталирайте запалими вещества и материали срещу потока горещ въздух от нагревателя. Това може да доведе до пожар.

Основни предимства и недостатъци

Газокерамичните високоефективни инфрачервени нагреватели забележимо се открояват от редица подобни съоръжения поради наличието на редица значителни предимства, включително:

В по-голямата си част недостатъкът се проявява в необходимостта от извършване на редовна поддръжка, почистване на основните елементи, калибриране, зареждане на цилиндъра с гориво.

Освен това винаги има риск от опасна ситуация, когато става въпрос за газово оборудване, въпреки факта, че инфрачервените керамични нагреватели са достатъчно добре защитени срещу течове.

Решаващият критерий при избора на оборудване, работещо на газ, е неговата безопасност. Важно е да се гарантира, че устройството е оборудвано с всички необходими елементи: блокът за автоматизация трябва да изключи устройството при промяна на вертикалното положение, а специален сензор, който регулира налягането на пламъка, е отговорен за спирането на подаването на гориво в ситуации, когато горелката изгасва по различни причини.

Гледаме видео за този модел:

Инфрачервените керамични нагреватели се избират въз основа на размера на обекта, където ще се използва тази техника. Колкото по-голяма е обслужваната площ, толкова повече мощност трябва да има устройството. Също толкова важно е да се вземе предвид вида на обекта.

Нагревател Bartolini Пуловер I

За вътрешна употреба се препоръчва да закупите устройство, оборудвано със сензор, който следи нивото на въглероден диоксид в стаята. Повечето модели от този тип имат няколко режима на работа, докато потребителят може да промени нивото на производителност на устройството.

Ако разгледаме производителите, тогава най-популярни са инфрачервените мобилни керамични нагреватели Bartolini Pullover I.

Това е устройство, проектирано за мощност до 4,2 kW, но в същото време е възможно да се регулира нивото на производителност на такова оборудване, като се променя мощността на 1,6 или 3,6 kW. Този модел работи на втечнен пропан, газът се доставя от бутилка. Препоръчителната площ на обекта е не повече от 60 кв. m, дизайнът предвижда пиезо запалване и контрол на газа, както и функция за автоматично изключване, когато устройството е наклонено или изпуснато. Предвиден е сензор за наблюдение на нивото на кислород в стаята.

Цената на такова изпълнение е доста висока (8 600 рубли), но потребителят получава високопроизводително оборудване. Друг вариант на същия модел се предлага с балон, който е включен в пакета на устройството. Инфрачервените мобилни керамични нагреватели в този дизайн струват около 10 00 рубли. Ако помислим за по-достъпно устройство, тогава можете да обърнете внимание на модела Neoclima UK-05.

Цената му е 3200 рубли. Устройство от този тип работи с мощност до 4,5 kW, но е възможно да промените режима, намалявайки производителността до 3 kW. Препоръчително гориво е газ пропан, газ бутан.

Мнения на клиенти

Както бе споменато по-горе, Bartolini Pullover и подобни устройства са в голямо търсене. Това се дължи преди всичко на лесна работа и бързо нагряване на помещението. Инфрачервените мобилни керамични нагреватели са добри, защото не се нуждаят от електрическа връзка и за кратко време могат да затоплят доста голяма площ, независимо дали става дума за стая или открита площ.

Разходът на гориво е относително нисък: при условие че се използва цилиндър с капацитет до 40 литра и средната мощност на такова оборудване е 3,5 kW, времето за работа на устройството ще бъде около 80 часа. Единственият недостатък, който вече се забелязва по време на работа, е слабата миризма, която се появява при подаване на газ към горелката. Обикновено изчезва, след като устройството започне да работи. За това е необходимо да се организира цялостна вентилация на помещението.

Гледане на видео за модела Neoclima UK-05:

Някои потребители използват един цилиндър в продължение на два сезона, но това главно играе роля в това колко интензивно се използват керамични газови нагреватели за дома или лятната вила.

Има още един нюанс, с който трябва да сте наясно, преди да купите. Това са препоръки, че не е препоръчително да оставяте такова оборудване да работи постоянно. И все пак, най-добрият вариант за експлоатация на този вид отоплително оборудване е резервният превключвател за отопление.

Предвид доста високата първоначална цена на това устройство, може да се окаже, че поддръжката и дългосрочната експлоатация ще ви ударят в джоба. По този начин, ако планирате да закупите отоплително устройство, първо трябва да вземете решение за целта, за която е закупено. За дома и външната зона изискванията ще бъдат различни. По-специално, вътрешната употреба изисква сензор, който следи нивата на кислород или въглероден диоксид.

Мощността също ще варира. Колкото по-висока е стойността на този параметър, толкова по-продуктивна ще бъде тази техника.Също така е важно да има специални възли, които осигуряват безопасна работа на устройството: блок за автоматизация, който изключва устройството, когато се обръща или накланя тялото, както и елемент, отговорен за спирането на подаването на гориво в ситуация, когато горелката изгасва.

В селските къщи и селските къщи автономните отоплителни устройства изобщо не са прищявка. Това е необходимост, която може да осигури топлина, без да е свързана с каквито и да е комуникации и централизирани системи. Помислете за устройство като газов нагревател с газова бутилка: цени, характеристики и характеристики на избора на подходящо устройство. Ще определим най-добрите модели за използване при различни условия.

 • 1 Разновидности на нагреватели с газови бутилки 1.1 Как да изберем и закупим нагревател на газ от цилиндър: критерии за избор
 • 1.2 Най-добър мобилен цилиндров газови нагревател: Цени на уредите
 • 1.3 Най-добрият цилиндров газови нагревател за гараж
 • 1.4 Кой газов нагревател е най-подходящ за палатка
 • 1.5 Стенни нагреватели за газови бутилки: прегледи и характеристики
 • 1.6 Най-добрите външни нагреватели на газови бутилки

Видове и характеристики на устройствата

На първо място, газовите нагреватели са разделени на преносими и стационарни. Преносимите устройства не могат да бъдат свързани към централния газопровод, те работят само с газ, доставян в бутилки. Те могат да бъдат поставени на закрито, те се използват и като външен нагревател, за да се затоплят в беседка или в градина, за да се предотврати замръзването на растенията по време на студени щракания. Стационарните модели могат да работят както от централен газопровод, така и от газ в бутилки. За тях обаче трябва предварително да изградите изход към улицата за отстраняване на продуктите от горенето от къщата или гаража.

Стационарните и преносими нагреватели са разделени на още три вида:

 • конвектор
 • инфрачервена
 • каталитичен

ТОП 3 най-добри газови нагреватели Ballu:

 1. Ballu BOGH-15
 2. Ballu BIGH-3
 3. Ballu BIGH-55

Разновидности газови нагреватели с газови бутилки

В зависимост от някои конструктивни характеристики, както и от условията на употреба, газовите нагреватели могат да бъдат разделени на няколко вида.

Газовите конвектори са чудесна алтернатива на традиционния газов котел. Те вършат добра работа с отоплението и в същото време са много по-икономични. Единственото нещо, което си струва да се обмисли, е, че те са от два различни типа: с отворена горивна камера и със затворена. Първият вариант е по-труден за работа в жилищна среда, тъй като изисква подреждането на специална вентилационна система. Вторият е чудесен за всякакви цели.

В жилищни помещения е по-добре да използвате газов конвектор със затворена горивна камера.

Каталитични газови нагреватели - принципът им на действие е значително различен от този, използван в повечето други устройства. Няма открит пламък като такъв и изгарянето на газа става с помощта на гореща керамична плоча, върху която той пада. Благодарение на този начин на работа устройството работи тихо, по-ефективно и безопасно от останалите.

Керамични нагреватели на газови бутилки. Този тип устройства по принцип са подобни на електрическите нагреватели, които отопляват помещението посредством насочено топлинно излъчване. В същото време те загряват предмети, а не въздуха. Този принцип на работа позволява по-ефективно използване на горивото.

Оръдията за топлинен газ са цилиндрични устройства, чиято работа се основава на принципа на вентилатора. Топлогенератор, задвижван от газова бутилка, загрява въздуха и с помощта на вентилатор го издава. Най-често тези модели имат регулатор на мощността, който ви позволява да персонализирате устройството.

Как да изберем и закупим газов нагревател от цилиндър: критерии за избор

За да получите представа за цялата гама от предложения, които могат да бъдат намерени сега на пазара за обикновен купувач, ние ще разгледаме характеристиките на всяко устройство, неговото предназначение и характеристики на работа.

Най-добрият мобилен газов нагревател с газова бутилка: цени за уреди

Лидер сред мобилните устройства от този тип са газовите нагреватели Bartolini. Те са проектирани да използват бутилиран газ и могат лесно да отопляват помещение от всякакъв размер с високо качество.

Най-популярният модел на тази линия е газовият нагревател Bartolini Pullover I. Със своите много скромни размери 780x430x420 мм и тегло само 13,5 кг, мощността му е 4200 W и е отличен за отопление както на жилищни помещения, така и на стопански постройки, гаражи и стопански постройки ...

Газовият нагревател Bartolini се използва еднакво често както като основно отоплително устройство, така и като допълнително. Благодарение на удобните колела, нагревателят може лесно да се премести от стая в стая.

Газовият нагревател Pullover използва като нагревателен елемент каталитичен панел, изработен от фибростъкло. Процесът на горене се катализира с използване на платинен прах. Такива материали, както и технологията на работа, позволяват на устройството да работи без никакъв шум, както и с неприятна миризма.

Приятно допълнение към този модел е възможността за регулиране на мощността на устройството. Има три режима на мощност и съответно разход на гориво:

 • 1400 W / 0,1 kg / час;
 • 2800 W / 0,2 kg / час;
 • 4200 W / 0,3 кг / час.

Освен това закупуването на газов нагревател Bartolini означава да защитите максимално себе си и дома си. Всъщност за целите на сигурността тук са предвидени няколко мерки едновременно:

 • вграден сензор, показващ нивото на нагряване на горелката;
 • автоматично изключване на устройството при изпускане или накланяне;
 • сензор за наблюдение на нивото на въглероден диоксид във въздуха и автоматично изключване в случай на надвишаване на нормата.

Цената на такова устройство е само 9 400 рубли, което го прави не само един от най-добрите, но и един от най-достъпните мобилни нагреватели.

Най-добрият цилиндров газов нагревател за гараж

Газовите нагреватели се използват широко за отопление на гаражни помещения. В крайна сметка никога няма централизирано отопление и на практика е невъзможно да останете там дълго време, ако навън е студено. Следователно за отопление се използват автономни отоплителни системи, които са възможно най-опростени по дизайн и в същото време консумират минимално количество гориво.

Solyrogaz GII 2.9 е точно такова устройство. Устройството му ви позволява да отоплявате само онази част от пространството, към която е насочено в определен момент. Благодарение на това не се изразходва гориво за отопление с празен въздух. В същото време този модел може да се използва както като печка за готвене, така и като устройство за сушене на продукти по време на боядисване.

Тази широка гама от функции направи този модел много популярен сред любителите на гаража. Ето няколко предимства, които са отбелязани в рецензиите на газовия нагревател на този модел:

 • използването на немски керамичен радиатор има положителен ефект върху експлоатационния живот на устройството, както и върху равномерността на разпределението на пламъка в горелката;
 • Ефективността на устройството е изключително висока, което се постига благодарение на двойното топлинно излъчване: първично и вторично;
 • автономност на устройството. Няма нужда да се свързвате към електрическата мрежа, ние правим възможно използването му при всякакви условия;
 • работи на пропан, което позволява значителни икономии. В същото време разходът на гориво е минимален;
 • в устройството няма открит пламък, което го прави по-безопасен за използване;
 • теглото му не надвишава 2 кг, което улеснява пренареждането му.

Базовата мощност на този модел е 2900 W, но има аналози както с по-висока, така и с по-ниска мощност. Цената на Solyrogaz GII 2.9 е само 950 рубли.

Кой газов нагревател е най-подходящ за палатка

Трудно е да се отговори еднозначно на въпроса кой нагревател е най-удобен и подходящ за полеви условия. Много зависи от личните предпочитания, както и от това какви условия и колко дълго планирате да използвате устройството. Нека да разгледаме два от най-популярните нагреватели за палатки.

Pathfinder Ion PF-GHP-S01 е модел, известен на мнозина, които обичат зимния риболов, лов или туризъм. Този уред е специално проектиран за безопасно отопление на малки палатки, шатри или ловни домове.

Pathfinder Ion използва втечнен газ като гориво, което е много удобно, когато наблизо няма други източници на енергия. За захранване можете да използвате както 230 грама, така и 450 грама цилиндри с резбован клапан. Ако искате да използвате големи цилиндри, тогава трябва допълнително да закупите преходни елементи.

Липсата на адаптер в комплекта е основният недостатък на устройството. В същото време основните предимства на този нагревател са висока мощност, минимален разход на гориво и компактност лесно компенсират това. Цената на такъв нагревател е 3790 рубли.

Вторият, не по-малко популярен вариант е нагревателят Kovea Fire Ball KN-0710. Това е инфрачервен газов нагревател, който се доставя с маркуч и може да бъде свързан към всякакъв размер цилиндър.

Рефлекторът на устройството има две позиции:

 • хоризонтална, предназначена специално за готвене;
 • наклонена, предназначена за отопление на стаята.

Според прегледите газовият нагревател от цилиндъра Kovea Fire Ball KN-0710 също е добър, защото има специален болт за фиксиране на рефлектора в двете позиции. Такава фиксация елиминира възможността съдовете да се преобръщат по време на готвене или промяна в посоката на топлинния поток.

Недостатъците на това устройство включват ниска мощност - 900 W и доста висока цена (около 7000 рубли). Но има и предимства: устройството е универсално и може да се използва не само като отоплително устройство, то е оборудвано с пиезо запалване и тежи само 565 g.

Стенни газови нагреватели за газови бутилки: ревюта и спецификации

Alpine Air NGS-20F е газов конвектор, предназначен за монтаж на стена в жилищни помещения. Поради наличието на чугунен топлообменник, гаранционният срок на неговото обслужване е най-малко 50 години. Сред другите дизайнерски характеристики на това устройство може да се отбележи нестабилността на автоматизацията и нейната способност да функционира напълно дори при много ниски температури.

Ако говорим за Alpine Air NGS-20F, тогава от захранването работи само вентилатор, който ви позволява да увеличите скоростта на циркулация на въздуха, като по този начин ускорявате топлината около помещението по-бързо. Но дори и при липса на електричество, устройството все пак ще може напълно да отоплява стаята.

Горивната камера в този нагревател е от затворен тип и е предвидена специална телескопична коаксиална тръба за всмукване на въздух и отстраняване на продуктите от горенето.

Сред недостатъците на това устройство е фактът, че за неговото инсталиране е необходимо да се направи дупка в стената. Сред предимствата: ефективност, дълъг експлоатационен живот и достъпна цена за този тип устройства - 2700 рубли.

Вторият, не по-малко популярен нагревател за стена е Hosseven HP-3. Отличава се на първо място с необичаен дизайн, благодарение на който моделът е придобил своята популярност.Строгото черно тяло е допълнено от устойчиво на удари топлоустойчиво стъкло, което позволява на собствениците да наблюдават пламъка. Външно такъв конвектор много прилича на камина.

Говорейки за функционалността на модела, заслужава да се отбележи, че горивната камера тук е от затворен тип, ефективността на устройството е много висока, а състоянието на въздуха в стаята, когато нагревателят е включен, остава непроменен. Топлообменникът е стоманен и снабден с ребра, което значително увеличава топлообмена. За управление на работата на устройството се използва вграден термостат.

Както при предишната версия, за да инсталирате Hosseven HP-3, е необходимо да направите дупка в стената. Тук обаче има хубаво допълнение: този модел е универсален, когато става въпрос за различни горива. Той може еднакво да работи както от природен, така и от бутилиран газ, което ви позволява да го инсталирате в страната.

Hosseven HP-3 има мощност от 2700 W, но има и аналози в продажба, с мощност от 4100 W и 6200 W. Сред недостатъците може да се отбележи по-висока цена - 24 300 рубли. Това обаче лесно може да бъде оправдано от зашеметяващия дизайн.

Най-добрите външни газови нагреватели от цилиндъра

Сред представителите на външни газови нагреватели за летни веранди лидерството може да бъде дадено на продуктите на компанията Enders Elegance. Този производител произвежда продукти, специално проектирани за външно отопление, а не за вътрешно отопление. Такива устройства са чудесни за тераси, веранди и открити площи, тъй като покриват площ от приблизително 4,5 м2.

Дизайнът на това устройство е добре обмислен и корпусът е изработен от неръждаема стомана. В същото време газовите горелки са изработени от най-качествената легирана стомана. Освен това нагревателят е снабден с пиезо запалване и може да бъде свързан към цилиндър с обем 11 кг.

При създаването на този модел имаше някои иновации. Използвана е най-новата технология Enders-Eco-Plus, която може значително да намали количеството вредни вещества, изпускани в атмосферата, както и разхода на газ с почти 30%.

Безопасността на нагревателя се осигурява от цяла система за контрол на газа, която гарантира, че в случай на угасване на пламък или наклон на устройството с повече от 45 °, подаването на газ автоматично се прекъсва.

Много е трудно да се намерят недостатъци в този модел, но ако говорим условно, тогава те включват доста ограничена площ на устройството. Останалата част от устройството е много качествена и се справя перфектно със задачата. И цената е съвсем приемлива - 21 550 рубли.

Не всеки може да си купи следващия инфрачервен нагревател на газ на цилиндров газ. Ballu BOGH-14E не е просто нагревател, а цял комплекс, създаден да направи отдиха ви на открито възможно най-удобен. В допълнение към отоплението, осветлението също е включено в неговите функции.

Издръжлив, изработен от неръждаема стомана, корпусът не се страхува от никакви външни фактори. И проблемът с доста големи размери беше решен с помощта на вградено междуосие. Друго допълнение е наличието на специален контролен панел, който ви позволява да контролирате работата на устройството от разстояние. А за удобство има три температурни режима, както и възможност за регулиране на степента на осветеност.

Ballu BOGH-14E има само един недостатък - висока цена. 39 990 рубли са много пари, но красотата, мобилността и възможността за дистанционно управление на устройството си заслужават.

След като разгледахме няколко от най-популярните модели газови нагреватели, цени и характеристики, ние се опитахме да отбележим всички предимства и недостатъци, присъщи на всеки тип устройство. Сега просто трябва да решите целта и да закупите подходящо устройство.

Инфрачервеният газов керамичен нагревател е нагревателно устройство, което се нагрява посредством инфрачервено лъчение.Такива устройства се използват за отопление на жилищни и нежилищни помещения, както и на открити и полузатворени площи. Както показва практиката, такова оборудване се характеризира с висока ефективност и ви позволява да спестите пари, като използвате по-евтин (в сравнение с електричеството) енергиен носител - газово гориво.

В този преглед ще разгледаме:

 • устройство и принцип на действие на керамичните нагреватели;
 • видове керамични нагреватели;
 • критерии за избор на такива устройства.

В заключение ще говорим за системите за сигурност, използвани в газовите керамични нагреватели и тяхното предназначение.

Леки газови инфрачервени нагреватели

В нагревателите със светъл цвят горивото гори при висока температура, достигайки 900-950 градуса.

Процесът се извършва в керамичен пашкул. Самите керамични елементи са направени под формата на перфорирани плочи. Преобразуваната топлинна енергия се излъчва в инфрачервения и видимия диапазон. Продуктите от горенето се изхвърлят в атмосферата.

През летните вили такива устройства са намерили приложение за осветление и едновременно отопление на веранди, беседки, зони за барбекю, в които има маса и пейки, поставени на открито пространство.

Леките инфрачервени нагреватели са направени под формата на малки лампи, само вместо електрическа лампа, там се използва преобразувател на газова енергия. Височината на конструкцията не надвишава 2,5 метра. Колоната е увенчана с рефлектор от неръждаема стомана, напомнящ на шапка от гъби от бели животни. Газова горелка удря рефлектор с диаметър около 800 мм и го загрява. Отразената топлинна енергия под формата на радиация загрява обекти, попадащи в крилото на рефлектора и осветява околното пространство.

Значително предимство на такъв нагревател е, че в случай на временна загуба на електричество, той може да действа като осветително устройство. За справедливост отбелязваме, че неговата светлина е мека, скучна, изместена в областта на червеното лъчение.

Принципът на действие на газов керамичен нагревател

Газовите керамични нагреватели са малки по размер отоплителни съоръжения, захранвани от мрежа или втечнен газ. Те са фокусирани върху отоплението на помещения и открити площи с помощта на инфрачервено лъчение - той не загрява въздуха, а загрява околните предмети, които започват да излъчват топлина

... Основното предимство на такива устройства е, че те се справят добре с отоплението на големи помещения.

Принципът на работа на керамичния инфрачервен нагревател е, че той загрява предметите наоколо, а не въздуха.

Керамичните нагреватели, работещи на основен или бутилиран газ, се използват активно в летните вили - тук няма централно отопление, така че летните жители трябва да разчитат само на автономно отопление. Отоплението с електричество е изпълнено с високи разходи, тъй като електрическото оборудване се характеризира с лакомия. Газовите нагреватели използват по-евтино гориво.

Керамичните газови нагреватели за вили се отличават със своята гъвкавост. Те могат да отопляват:

 • селски къщи;
 • стопански постройки (навеси, гаражи, птицеферми и др.);
 • открити площи (летни вили, детски площадки);
 • полузатворени зони (беседки, веранди).

Тоест, за разлика от много други отоплителни уреди, те са наистина универсално оборудване, с което можете да отоплявате всичко. Нито топлинните пистолети, нито конвекторите, нито каквито и да било други отоплителни устройства могат да се похвалят с такава гъвкавост.

Газовите керамични нагреватели са предимно автономно оборудване. Много рядко се захранват от газопроводи - най-често източникът на гориво за тях са газови бутилки с различен дизайн

... Това могат да бъдат малки литрови или един и половина литрови малки цилиндри или просторни многократно зареждащи се цилиндри с капацитет до 27-30 литра.

Ако е необходимо, газовите бутилки, използвани за работата на кухненските печки, могат да бъдат свързани към газови керамични нагреватели. Тяхната връзка се осъществява чрез редуктори, които намаляват налягането на газа.

Газокерамично инфрачервено нагревателно устройство.

Принципът на действие на газовите инфрачервени нагреватели е ясен от техния дизайн. Вътре в тях са монтирани горелки, които загряват керамични нагревателни елементи (радиатори). Керамиката започва да генерира инфрачервено (топлинно) излъчване, което се изпраща в космоса. Достигайки околните предмети, той започва да ги загрява, а те от своя страна започват да отделят топлина.

Предимства на газовите нагреватели:

 • висока ефективност на отопление - работят добре дори в големи помещения (включително тези с високи тавани);
 • нисък разход на газ - ви позволява да направите отоплението по-евтино;
 • гъвкавост в приложението - можете да ги използвате за отопление на всякакви помещения и открити площи
  ;
 • Удобство при транспортирането - те лесно се пренасят от място на място.

Има и няколко недостатъка:

 • такива устройства (като всяко отоплително оборудване) се характеризират с ниска безопасност - неправилната употреба може да доведе до пожар или експлозия
  ;
 • необходимостта от добра вентилация - такива устройства изгарят кислород и отделят продукти от горенето, които трябва да бъдат отстранени.

По този начин такова оборудване, работещо с газ, изисква изключително внимателно боравене и спазване на правилата за безопасност.

Газов инфрачервен нагревател

Работата на устройството не се основава на нагряване на въздуха. Въздействието е върху околните предмети и хората, които след това отделят топлина. Инфрачервеният газов нагревател има специален термоелемент в дизайна, който може да бъде направен от керамика. Принципът на действие на устройството:

 • газовата горелка загрява термодвойката до зададената температура;
 • той започва да излъчва инфрачервени лъчи;
 • те преминават през въздуха, нагрявайки предмети.

Лек, компактен, мобилен и достъпен, с устройството трябва да се работи внимателно:

 • необходимо е да се проветри помещението или да се инсталира вентилация - продуктите от горенето влизат в стаята;
 • имате нужда от защитна ограда, за да изолирате термостата, който има висока работна температура, за да не се изгорите;
 • необходимо е да се изключи възможността за падане на пожароопасно устройство.

Видове газови керамични нагреватели

Съвременната индустрия произвежда огромен брой всякакви газови нагреватели. Те се подразделят на:

Подовите модели устройства, с цилиндър вътре в корпуса, имат добър външен вид.

 • етаж;
 • на пода с вграден цилиндър;
 • монтирани на стена;
 • таван;
 • преносим;
 • за открити площи;
 • комбинирани.

Подови керамични нагреватели са най-често срещаният клас газово отоплително оборудване

... Потребителите могат да избират както от най-простите модели с включени бутилки, така и от по-сложни, включително отделения за бутилки с газово гориво. Последните са много удобни, тъй като представляват компактно преносимо оборудване с много полезни спомагателни функции.

Най-простият керамичен нагревател включва горелка, рефлектор и керамичен лъчист панел, всички поместени в малък корпус, който се държи на място от метално стъбло. Излъчването от такива устройства е насочено.

Керамичните газови нагреватели за открити площи са специален клас отоплително оборудване.Те са направени под формата на улични стоящи конструкции с кръгла посока (те са донякъде подобни на уличните лампи). Т.е. те могат да отопляват доста голяма площ с радиус до 5-6 метра

, в зависимост от мощността. Това е незаменимо оборудване за открити тераси и летни ресторанти / кафенета. Най-често такива устройства работят от газови бутилки, вградени в основата.

Моделите, монтирани на стена, се монтират директно към стени или към стативи. Газът им се подава през гъвкави маркучи от магистрали или газови бутилки. Такива устройства не могат да се нарекат най-често срещаните. Същото може да се каже и за таванните модели - те имат тесен обхват (отопляват оранжерии и производствени съоръжения).

Компактните тела са идеални за отопление на палатки, дори по време на зимен риболов.

Газовият инфрачервен керамичен нагревател за палатки е уникална находка за всеки турист. Всеки пътник знае, че става забележимо студено през нощта в гората или в планината. Трябва да похарчите пари за скъпи двуслойни палатки и спални чували, да вземете със себе си комплекти термобельо. Всичко това увеличава теглото на раницата с няколко килограма. Проблемът се решава чрез използване на преносими нагреватели, завинтени директно към газовите бутилки за къмпинг. Разходите за топлина, както и теглото на цилиндрите, са минимални, но в палатката става много топло.

Когато използвате газови керамични инфрачервени нагреватели за палатки, не трябва да забравяте за добрата вентилация. В противен случай е възможно отравяне с продукти от горенето.

Комбинираните газови инфрачервени нагреватели комбинират принципите на конвекция и инфрачервено отопление. Те не само генерират топлинна радиация, но и загряват въздуха. Ако трябва да отоплявате помещенията, тогава такива устройства ще бъдат най-добрата покупка.

Газов нагревател за летни вили с цилиндър: цени за различни видове устройства

В зависимост от типа устройство, което искате да закупите, това ще доведе до различни разходи. Например керамичният газов нагревател от ново поколение може да бъде много скъп, докато по-опростените модели се считат за най-икономичния начин за отопление на жилище. Помислете за ценовия диапазон за всеки тип нагревател.

Цените на газовите нагреватели за летни вили с цилиндър започват от 2000 рубли и достигат до 30 000 рубли за единица. В същото време цената се влияе от различни фактори: мощност, материал на производство, принцип на действие, марка и т.н.

Например цените на газовите керамични газови нагреватели са напълно приемливи. Прост модел с минимален брой допълнителни функции може да бъде закупен за 2-3 хиляди рубли. Докато мощните устройства ще струват 5-6 хиляди рубли.

Цената на газов нагревател за бутилиран газ е в диапазона от 2-6 хиляди рубли.

Полезен съвет! Не бива да пестите от качеството на продукта. Купувайте продукти от надеждни производители и със съответната документация и сертификати.

Както можете да видите, цените на газовите нагреватели за летни вили могат да бъдат много различни. За да закупите висококачествен конвектор, каталитичен или керамичен нагревател за летни вили, отзивите служат като най-добрата насока.

Кой нагревател да изберете

Искате да си купите газов инфрачервен керамичен нагревател за вашата лятна вила, но не знаете къде да спрете? Тогава ще ви дадем няколко полезни съвета.

Кръговите отоплителни устройства са отлична възможност за създаване на комфортна температура в лятна вила.

 • Нуждаете се от преносим керамичен нагревател на газова бутилка? След това препоръчваме да разгледате по-отблизо моделите с вграден газов цилиндър - такива нагреватели се отличават с лекота на използване и гъвкавост. Вярно е, че когато се използват на закрито, е необходимо да се осигури добра вентилация.Същите модели са полезни за отопление на тераси и веранди.
 • За отопление на открити площи можете да препоръчате специализирани модели с кръгова насочена зона или малки по размер нагреватели на метален крак със свързан външен цилиндър.
 • За отопление на жилищни и нежилищни затворени помещения препоръчваме закупуването на комбинирани керамични устройства, които загряват не само поради инфрачервеното лъчение, но и поради конвекцията.

Моля, обърнете внимание, че малките модели с крака, с насочена зона за отопление, могат да се използват и за битови нужди - за отоплителни заграждения за домашни любимци, за сушене на фуражи и насипни вещества, за отстраняване на лед от покриви и за много други цели.

Вариации за селски къщи

Когато се замислите кой е най-добре да си купите газов нагревател за лятна резиденция, разглеждате отзивите в интернет и решавате къде да поставите новия уред. Първо изберете кой тип устройство е по-добре да изберете. В момента те са три:

Нека да го анализираме по-подробно.

Каталитичен газов нагревател за вили и неговите характеристики

Този тип се счита за добър начин за затопляне на необходимата стая или къща, работи безшумно и има висок коефициент на ефективност. Горивото за оборудването е втечнен пропан-бутан, а нагревателният елемент е панел от фибростъкло (каталитичен, има и други опции за състав).

Разработени са модели с нагревател на вентилатора, които работят много по-ефективно, а като мощност могат да достигнат 4,9 kW. Не забравяйте, че те вече ще се нуждаят от допълнителен източник на електричество.

Един мощен каталитичен нагревател на газ е достатъчен за площ от 20 квадратни метра.

Характеристики на керамичния инфрачервен газов нагревател с газов цилиндър

Устройството се използва за повишаване на температурата в помещение или в цяла конструкция. Мощността на такава единица достига 4000 вата. По този начин тази опция е идеална за голяма площ.

Има модели с вграден вентилатор, които също изискват захранване от мрежата.

Но модели без вентилатор се използват като външно отопление, тоест за създаване на комфортна температура на терасата, верандата или други частично отворени зони на вилата.

Включва корпус с форма на цилиндър, спирална колона с основни нагревателни елементи, маркуч вътре в конструкцията, който се свързва с газов цилиндър и горелка, защитена от външни влияния.

Предимствата на такова оборудване включват:

 • Запазване на кислорода, тъй като той не го изгаря по време на работа;
 • Естетичен външен вид;
 • Лесно монтиране (има опции за под, стена и таван).

Недостатъкът е доста високата цена.

Керамичните възли могат да се използват не само в летни вили, но и в къщи и гаражи. А също така можете да си купите преносим газов нагревател, който има малък размер, също функционира от цилиндър и поради неговата компактност е удобно да го вземете със себе си в поход или да го сложите в кола за спешни случаи.

Газови конвектори за отопление на летни вили

Газовите конвектори са автономни отоплителни системи, които извеждат продуктите от горенето на улицата. Те работят в автоматичен режим и могат да поддържат температурата на въздуха от 13 до 38 градуса по Целзий.

Можете да задавате температурни условия на такива устройства. Цената им обаче е много по-висока от тази на други модели; за инсталиране е необходимо определено място, за да може сградата да бъде отклонена навън.

Свързана статия:

В тази статия ще се опитаме да разгледаме всички най-модерни видове нагреватели и да определим най-добрия. Ще бъде интересно!

Защита на устройството

Когато купувате газови керамични нагреватели, трябва да обърнете внимание на наличието на системи за сигурност. Те ще ви помогнат да направите вашето оборудване по-безопасно. На какво трябва да обърнете внимание при покупка?

Използвайки такива устройства у дома, се погрижете за добра вентилация на стаята.

 • Наличието на автоматично изключване в случай на загуба на пламък е основна система за безопасност. Той осигурява бързо ограничаване на подаването на газ, когато горелката изгасне. Почти всички газови керамични нагреватели, включително най-простите, са оборудвани с такива системи.
 • Защита от пръски - Тази защита е полезна при използване на тези устройства за отопление на помещения с високо ниво на влажност.
 • Защита от падане - Осигурява спиране на подаването на газ към горелката, ако керамичният нагревател падне. Тази система за защита предотвратява пожари
  .
 • Защита от прегряване - Тази система за защита ви позволява бързо да изключите оборудването в случай на сериозно прегряване, запазвайки целостта му и удължавайки експлоатационния му живот.

Колкото повече са вградени защитни системи, толкова по-висока е безопасността на използваното оборудване. Не забравяйте, че вашата безопасност и безопасността на вашия имот зависи от наличието на защитни модули. Когато използвате газови нагреватели на закрито, препоръчваме да използвате газови анализатори - те ще помогнат за предотвратяване на течове на газ.

Какво е газов нагревател

Газовите нагреватели се предлагат в различни видове и принципи на работа, но имат няколко общи свойства:

 • Устройствата са оборудвани със система за аварийно спиране на подаването на газ.
 • Те не замърсяват и не изсушават въздуха в помещението - продуктите от горенето се изхвърлят на улицата.
 • Нагревателите не се нуждаят от електричество, за да функционират.
 • Експлоатацията и поддръжката на газов нагревател са много по-евтини от експлоатацията на устройство, което работи на всеки друг вид гориво.

Струва си да се има предвид, че нагревателят може да има най-добрата система за сигурност, но работата с газ и открит пламък винаги носи опасност от пожар. Също така тялото на устройството се нагрява много и не всички нагреватели имат допълнителен панел, който предпазва от случайни докосвания, което може да бъде опасно, ако в къщата живеят деца или животни.

Инфрачервени нагреватели с тъмен газ

В тъмен нагревател изгарянето на газ се извършва вътре в конструкцията. Почти цялата енергия от изгарянето на газа се преобразува в инфрачервено лъчение.

Основни елементи на дизайна на нагревателите:

 • рефлектор (рефлектор);
 • отоплителна част (тръба, плочи и др.);
 • редуктор на газ (регулатор на налягането);
 • бутилка с втечнен или природен газ;
 • тяло със защитни решетки;
 • контролна система.

Газовата бутилка може да бъде конструктивно поставена в общ корпус или да бъде разположена наблизо.

Газовите инфрачервени нагреватели приличат на камина. Те могат да бъдат направени в две версии:

 1. Компактен преносим вариант с крачета с маркуч към цилиндъра.
 2. Мобилната версия е по-тежка, тъй като газовата бутилка е структурно интегрирана в корпуса на нагревателя. Оборудван с колела за придвижване.

Характеристики на газови фурни за летни вили

Такива печки са най-практичните и икономични след печките на твърдо гориво. Можете да напълните газова бутилка на всяка бензиностанция, а нивото на работа на най-новите инфрачервени и други видове нагреватели надминава класическите фурни.

Газовите фурни използват пламъка на горелка, инсталирана в горивната камера. По дизайн газовите фурни са подобни на агрегатите на дърва.


Газов котлон

Но тук можете да инсталирате система за автоматично регулиране на работата на нагревателя. Тази функция ви позволява допълнително да спестите гориво и да поддържате постоянна температура в помещението.

След като инсталирахме контейнер за отопление на водата на печката, получаваме възможност да извършим система за отопление на водата.Газовите фурни за отопление на къща са полезни за всички, но най-подходящият вариант е да закупите комбинирани устройства, които могат да работят на няколко вида гориво.

Налични опции за нагревател

Газовите нагреватели са представени в отделен клас като по-компактни и понякога преносими устройства. Те се отличават от пещите по мащаба на нагряване, принципа на действие и масата на конструкцията. В тези издания печките не доминират, тъй като има такива модели нагреватели, в които се прилагат по-ефективни методи за отопление, отколкото в печките. Нека разгледаме по-подробно всички видове системи, подходящи за даване.

 • Инфрачервен нагревател. Основата на устройството е инфрачервена горелка. Тя получи този епитет за факта, че керамичната повърхност, загрята от пламък, излъчва инфрачервено лъчение. Околните тела в стаята поглъщат тази радиация, загряват и загряват въздуха. Този метод на предаване на енергия се счита за ефективен както за малки, така и за големи помещения. Огромно разнообразие от форми на корпуса на устройството ви позволява да избирате между модели, монтирани на стена, на стена и вградени. Но всяко използване на открит огън води до неизбежно изгаряне на кислород. Следователно е необходимо стаята да се проветрява възможно най-често или да се монтира вентилационен канал.

Инфрачервен модел
Инфрачервена опция

 • Каталитичен нагревател. Изгарянето е химична реакция на окисляване, която произвежда топлина. Пламъкът е плазма, йонизиран газ. Можете да провокирате реакция на окисление без образуването на плазма, само за това са ви необходими спомагателни компоненти - катализатори. Действието на каталитичния нагревател се основава на тази теория. Катализаторът е нагревателен панел от фибростъкло и платина. Ефективността на работа се повишава чрез използване на принудителна конвекция. Каталитичният нагревател с газов цилиндър не заема много място, но е продуктивен източник на топлина. Предимството на такова устройство е отсъствието на продукти от горенето, което означава, че то може да бъде инсталирано във всяка стая, дори ако няма вентилация.

Каталитичен модел на нагревателя
Каталитичен вариант

 • Конвектор с газова камера. Терминологията в името на устройството показва, че помещението се отоплява чрез конвекция на топъл въздух. Въздушното отопление се осигурява чрез изгаряне на гориво. Външно конвекторът има някои прилики с радиатора на отоплителната система и също е инсталиран под прозореца. Но въздушният поток в по-голяма степен не идва от долната част на стаята, а от улицата. За това се прави дупка в стената. За работата на конвектора е необходимо да се осигури изход на продуктите от горенето, в противен случай, ако има недостиг на кислород, съответният сензор ще изпрати сигнал към системата, който ще изключи устройството. Предимството на конвектора е възможността да се поддържа зададената температура в помещението.

Модел на газова камера
Апарат с газова камера

 • Газово оръдие. Друг вид нагревател е оръдието. Мощен въздушен поток, духащ над топлинния генератор, бързо се загрява и навлиза в стаята. Оръдието има високо ниво на шум, поради което се използва за отопление на промишлени помещения, гаражи и временни хижи. Често такова устройство се използва при извършване на строителни работи през зимата, ако е необходимо да се осигури изсъхването на строителния материал. Външно пистолетът наподобява тръба, в дъното на която е монтиран контролен блок. Тръбата съдържа газова горелка и вентилатор. Блокът за управление осигурява подаване на газ и регулиране на подаването му.

Нагревател на оръдието
Топъл нагревател

 • Мини фурна. Обхватът на газовото оборудване не се ограничава до изброените устройства; има и по-компактни пещи. Те се използват за генериране на локална топлина. Пред такава печка трябва директно да бъдете, за да се затоплите.Комплектът включва малка газова бутилка. Такава печка може да се използва за отопление на въздуха в палатка.

Добре е да знаете: Печка-камина за дома, изберете най-подходящия вариант от предложената

Компактна версия на газов инфрачервен нагревател

Инсталиран в локална отоплителна зона. Независим от електричество. В допълнение към отоплението е възможно да се използва насочен поток от инфрачервено лъчение за сушене на мокри дрехи.

Отличителни черти:

 • локално приложение на отопление;
 • ефективно отопление на открити площи;
 • защитно устройство за управление на газова горелка;
 • плавен контрол на мощността;
 • бърза подготовка за работа.

Пример е моделът Ballu BIGH-4. Това е газов нагревател на сгъваем крак, който има следните технически характеристики:

 • ръчно запалване;
 • втечнен газ (пропан) се използва като гориво;
 • топлинната мощност достига 4,5 киловата;
 • отопляема площ на помещението 15-50 м2;
 • габаритни размери: 338 x 278 x 372 mm;
 • тегло 2,3 кг (без газова бутилка).

В лятната вила този модел може да се използва на веранди, беседки, в лятната трапезария. Освен това той е оборудван с устройство, което изключва подаването на газ, когато се преобърне, например от порив на вятъра.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни