Кой газов конвектор е по-добре да изберете за отопление на частна къща


Видове газови отоплителни конвектори

Има три вида газови конвектори:

 • Постоянна инсталация: със затворена горивна камера (парапет).
 • С отворена горивна камера (комин).
 • Подвижен.
 • На пръв поглед мобилните газови конвектори изглеждат най-доброто решение. Може би това е така, защото се използва нов принцип за генериране на топлина. Те представляват корпус на колела, в който са опаковани бутилка с втечнен газ (по избор, може да се монтира отвън), катализатор и самият газов радиатор. Няма много такива модели. Засега на нашия пазар има само италиански Bartolini (модели Primavera и Pullover).

  Мобилен газов конвектор

  Това устройство се нарича "нагревател с каталитичен газ". Той не използва конвенционално горене, а каталитично разлагане (горене на повърхността на твърдите вещества). Поради това отсъстват обичайните отработени газове и мирис, а газът се разлага почти напълно. Тъй като такива устройства се използват в Европа, няма причина да се съмнявам в тяхната надеждност. Но засега те не са много популярни - вариантът с горене без изпускане изглежда твърде невероятен. Освен това дори каталитичното окисляване изисква кислород. И следователно, той се взема от въздуха, който е в стаята. Е, тогава, когато катализаторът свърши, ще трябва ли да го купите? Или напълно да смените устройството? Като цяло все още няма реален експлоатационен опит. Но нека поговорим за другите два вида газови конвектори - парапет и комин - по-подробно.

  С отворена горивна камера

  Газовите конвектори с отворена горивна камера използват кислород, разтворен във въздуха за горене. Следователно помещението трябва да бъде оборудвано с пълна вентилация. За отстраняване на продуктите от горенето е необходим комин. Тоест връзката е като традиционен котел от същия тип или газов бойлер. Газовите конвектори със затворена горивна камера имат ефективност около 80%. Това е с 10-15% по-ниско от повечето агрегати със затворена горивна камера.

  Ако решите да подмените котел или колона, купувате газов конвектор с отворена горивна камера и го свързвате към съществуващите комуникации. Но обикновено малко хора искат да построят всичко наново. Всъщност за въздушно отопление с конвектори трябва да се инсталира по едно устройство на стая. Излизането на такъв брой тръби е скъпо и обезпокоително. Вторият вариант е да инсталирате по-мощен нагревател, с прокарване на въздуховоди в няколко стаи. Но тук се изисква дизайнерско решение, тъй като е необходимо да се натрупа някъде нагрят въздух и след това да се разпредели в други помещения. В противен случай ще бъде твърде горещо в помещението, където е монтиран мощният конвектор.

  Газов конвектор тип комин с отворена горивна камера

  Газовите конвектори с отворена горивна камера също имат предимства:

  • работи по-стабилно (с правилно подреден комин и достатъчно тяга);
  • може да има голям капацитет (използва се за отопление на промишлени, търговски и офис сгради);
  • няма влошаване на топлоизолацията и звукоизолацията (при инсталиране на парапетни модели трябва да се направи дупка в стената).

  Като цяло, добър вариант, ако трябва да организирате отопление на малка селска къща, гараж, работилница, оранжерия и т.н.

  Избор

  Когато избирате цилиндров газов конвектор, преди всичко разгледайте техническите характеристики на нагревателите.Както вече беше отбелязано, най-оптималният вариант е устройство с чугунен топлообменник и програмируем блок за управление.

  Ако обаче решите да закупите подобна единица, не забравяйте да вземете предвид такива показатели като:

  1. Изчисляване на мощността. Тъй като конвекцията на въздуха възниква, когато помещението се отоплява, такива нагреватели са ефективни само в ограничено пространство, за всяка отделна стая ще трябва да инсталирате отделен конвектор.
  2. Тип жилище. Агрегатите, оборудвани със затворена горивна камера и коаксиален комин, са идеални за апартаменти; в частна къща могат да бъдат монтирани абсолютно всякакви устройства.
  3. Вид гориво. Не е позволено да се инсталира газов конвектор, работещ на втечнен газ, в апартамент в многоетажна сграда. Това се дължи на високата опасност от експлозия на цилиндрите.

  Газов конвектор за 1 kW мощност консумира 90 грама пропан.

  Всички конвектори първоначално се произвеждат, като се вземе предвид възможността за свързване към главния газопровод. Ако искате да свържете устройството към цилиндър, тогава трябва да се погрижите за наличието на специален редуктор.

  Изберете конвектор въз основа на площта на стаята и вашите финансови възможности. Не си струва да купувате единица с висока мощност за малка стая. Това няма да даде нищо друго освен прегряване на въздуха и прекомерна консумация на газ.

  Можете да прочетете за работата на конвектора за природен газ тук.

  Парапетен газов конвектор

  Парапет е газов конвектор със затворена камера и коаксиален комин. Обикновено се инсталира под прозореца - за да блокира зоната на най-активен прием на студен въздух. Коминът се извежда през стената. Дупката се прави в определена точка, която зависи от дизайна на модела, но най-често тя е скрита зад корпуса на нагревателя. Отстрани на стаята дупката е покрита с метална плоча, която е част от комплекта за монтаж.

  Газовите радиатори от този тип са най-популярни, защото са лесни за инсталиране и сглобяване. Когато говорят за газови конвектори, те обикновено имат предвид този тип оборудване. И всичко, защото те могат да работят както от природен, така и от бутилиран газ, кислородът за изгаряне се взима от улицата, отработените газове се изхвърлят там. Камерата за горене на газ в парапетни модели, по отношение на помещението, е запечатана, т.е. отработените газове не влизат в помещението при никакви условия. Особеността на това отоплително оборудване е, че използва коаксиален комин. Нарича се още „тръба в тръба“.

  Принципът на действие на парапетния газов конвектор

  Газовата горелка се намира в долната част на топлообменника. Въздухът от улицата навлиза в зоната на горене през външната тръба, отработеният въздух с продуктите от горенето се извежда през вътрешната тръба. Тъй като въздушните потоци са разделени само от слой метал, въздухът, идващ от улицата, при движение се загрява. Следователно агрегатите със затворена горивна камера имат по-висока ефективност: по-малко топлина излиза в тръбата.

  Принцип и особености на работата

  Как се затопля въздухът в помещенията? Въздухът, нагрят от горелката, се издига по стените на топлообменника, затопляйки ги, след което излиза през вътрешната тръба на коаксиалния комин. Нагретите стени на топлообменника загряват въздуха, който е наблизо. За активното му движение в корпуса, който покрива топлообменника, в долната и горната част са направени отвори. Хладният въздух влиза през долните, издига се нагоре, загрява се от тялото на топлообменника и излиза през горните отвори.

  Газов конвектор за отопление на гараж е почти идеалното решение

  Някои модели имат вградени вентилатори за по-активно отопление. Но вентилаторът може да бъде прикрепен сам.Но режимът на издухване създава много активно движение на въздуха, така че може дори да се чувства по-хладен. Особено ако сте в зона на преминаване на въздушни течения.

  Предимства и недостатъци

  Предимствата на парапетния газов конвектор са лесен монтаж. Няма нужда да се изгражда комин. Просто трябва да прокарате тръбата през отвора в стената. Но това - дупката в стената - също е недостатък. Първо, отворът влошава топлоизолацията. Второ, шумоизолацията намалява. Ако застанете на отвора, можете ясно да чуете какво се говори в стаята.

  За монтаж трябва да направите дупка в стената

  Проблемът с топлоизолацията може да бъде решен - запълнете празнината с топлоустойчива изолация (минерална вата с работна температура + 500 ° C). Те леко ще влошат пропускливостта на звуците, но няма да работи за постигане на същото ниво на звукоизолация.

  Газов конвектор - направи си сам

  Само специално обучени хора ще могат да монтират газовия отоплителен конвектор в съответствие с регулаторните изисквания и мерките за безопасност.
  Основните изисквания за безопасна инсталация са ясни от диаграмата Монтаж на изходната тръба за газ

  Само професионалистите могат правилно да инсталират газов нагревател-конвектор.

  Как се провежда монтаж на газов конвектор, видео-инструкции можете да намерите тук:

  Като цяло газовите отоплителни конвектори са отлична алтернатива както на централната система за отопление на водата, така и на електрическата.

  Ефективност на газовия конвектор за отопление

  Как да изберем мощността

  Всяко отоплително устройство, както и газов конвектор, в описанието има такава линия като препоръчителната отопляема площ. Данните са дадени за "средна" изолация и стандартни височини на тавана (до 2,7 m). Ако стаята ви надхвърля тези параметри, трябва да регулирате мощността нагоре или надолу.

  Мощността е един от първите критерии за подбор

  Ако е необходимо предварително да се оцени мощността на газов конвектор, изчислението се извършва по площ: 1 кВт мощност се взема за 10 квадратни метра. Но това е, ако изолацията е "средна", а таваните са 2,5-2,7 м. При разлики отново коригираме в една или друга посока. И още нещо: по-добре е да вземете властта с марж от 20-25%. Ползата е двойна:

  1. в случай на екстремно студено време, няма да замръзне;
  2. уредът почти никога няма да работи при ограничение на мощността, което ще удължи експлоатационния му живот.

  Ако имате нужда от по-точно изчисление, като вземете предвид материалите на стените, региона, местоположението на стаята и т.н., можете да намерите информация тук.

  Прилики и разлики между газовите конвектори и газовите котли

  Изчисляване на мощността

  За да се изчисли необходимата мощност, необходима за отопление на лятна вила с газови конвектори, се взема същият принцип, както при електрическото отопление. Средната височина на тавана в стаята е 2,8 метра. За 1 кв. метър стая изисква около 100 вата топлинна мощност на устройството.

  Така се оказва, че за отопление на помещение с площ от 20 кв. метра, ще ви е необходим конвертор за отопление на газ с мощност 2 kW.

  Както показва обаче практиката, винаги се изисква малък резерв на мощност. Взема се предвид дебелината на стените в стаята, броят на прозорците, температурата на външния въздух и други.

  Други опции за избор

  Газовите конвектори с ниска мощност (до 10 kW) могат да бъдат монтирани на стена и да бъдат монтирани на пода. По-мощните винаги са на пода. Това се дължи на теглото - тежък агрегат може да не успее да остане на стената. Моделите, монтирани на стена, се доставят в комплект със скоби, стоящите на пода са оборудвани с крака.

  Моделите на пода също изглеждат добре

  Топлообменник

  Ефективността на агрегата зависи от формата и материала на топлообменника. По правило топлообменниците са изработени от чугун или стомана. Чугунът е по-надежден, но е по-тежък и по-скъп.Ако стената има ограничение на носещата способност, теглото може да бъде критично. В други случаи е по-добре да закупите продукти с чугунени топлообменници. Но по време на работа е необходимо да се изключи проникването на вода върху горещата повърхност на чугуна - дори няколко капки чугун могат да се напукат.

  Въпреки че топлообменникът е покрит с корпус, през отворите може да влезе вода

  Предимствата на газовите конвектори с чугунени топлообменници включват по-дълъг експлоатационен живот, без шум по време на работа. В стоманен топлообменник щраканията се получават поради топлинно разширение. Това се случва, когато металът се нагрява и охлажда. В дневните периодичното появяване на чужди звуци е много неприятно.

  Но стоманените топлообменници са направени със стъклени вложки. Пламъкът може да се наблюдава през този прозорец. Това, разбира се, не е такова удоволствие като гледането на пламък в камина, но все пак е по-приятно от обикновеното желязо.

  Можете да погледнете пламъка, докато медитирате

  Тип горелка

  Горелка в затворена или отворена горивна камера може да бъде модулираща или не. Моделираните се различават по това, че плавно се адаптират към изискванията на текущия момент. Но те са по-скъпи и трябва да бъдат контролирани от по-сложна автоматизация. Поради тази причина газов конвектор със симулирана горелка ще струва повече от подобен агрегат с горелка, който може да работи само в два режима: 50% и 100%.

  Външният вид може да бъде различен

  Коя горелка е най-добрата? Симулирани. Какво е по-добре? Има няколко предимства. Първото е спестяването на газ, тъй като потреблението е само в необходимото количество. Второто е точното поддържане на температурата. При внезапна промяна на температурата това е удобно: не се събуждайте потни или замръзнали.

  Тип запалване

  Газовите горелки се предлагат с електронно запалване (летливо) и пиезо запалване (енергонезависимо). Пиезо запалването е опция с пилотна горелка, т.е. винаги трябва да свети малка лампа. Когато машината е в покой, свети само пилотната горелка. Когато основната горелка трябва да се включи, тя се запалва от пилота.

  По-добра и по-икономична симулирана горелка

  Газов конвектор с пилотна горелка има два плюса и два минуса. Първо, плюсовете: такъв газов конвектор е по-евтин и работи независимо от наличието на електричество. Недостатъците са както следва:

  • Той консумира около 25% повече газ (пилотната горелка винаги трябва да е включена).
  • По-малко стабилна работа. Ако пилотната горелка е изключена, устройството няма да се стартира. И може да изгасне поради запушване, натрупани въглеродни отлагания, липса на сцепление и дузина други причини. Може да се издуха и от вятъра и т.н.

  Моля, имайте предвид, че при избора на място за инсталиране на газов конвектор с коаксиален комин трябва да се вземе предвид преобладаващата посока на вятъра. Препоръчително е да изберете място, където вятърът да духа рядко и / или леко през студения сезон. От страната на преобладаващите ветрове може да се постави плоча, за да се предотврати издухването. Но всичко това трябва да се има предвид, преди да закупите отоплително устройство.

  Ето как ще изглежда коминът отвън.

  Газовите конвекционни нагреватели с електронно запалване са добри с това, че искра се издава от контролна команда. Тоест, той също се извлича с помощта на пиезо или електрическа запалка, но само в момента, в който е необходимо запалването на газа. Това означава по-малко разход на газ, по-стабилна работа. Но минусът е нуждата от електричество. Ако спирането на тока е рядко за вас, това не бива да ви плаши. Ако липсата на захранване не е толкова необичайна, по-добре е да сдвоите непрекъсваемото захранващо устройство с акумулаторна батерия. Консумацията на енергия е много ниска, така че не е нужно да зареждате батерията често.Между другото, при такива модели след възстановяване на захранването (продължителността няма значение) се запазват всички потребителски настройки (които сте задали). Това означава, че след появата на електричество, електронно контролираният газов конвектор сам ще анализира ситуацията и ще стартира конвектора или не.

  Температура на отработените газове

  Температурата на отработените газове е косвен показател за ефективността на отоплителното оборудване. Ако топлообменникът е проектиран добре, ако корпусът е проектиран правилно, значителна част от топлината отива за отопление на въздуха в помещението. Ако се допуснат грешки, трябва да „удавите улицата“. Така че ние също обръщаме внимание на тази точка.

  Данните са посочени за най-благоприятните условия

  Температурата на димните газове е посочена в данните на модела. Ако този параметър не е посочен в характеристиката, има основание да се предположи, че ефективността на устройството е твърде ниска.

  Природен (основен) или втечнен (бутилиран) газ

  Почти всички модели газови битови конвектори могат да работят както с бутилиран, така и с основен газ. За да превключите от един вид гориво на друг, е необходимо да смените дюзата (различават се по размера на отворите на дюзата). Някои също се нуждаят от пренастройка. Процесът е описан в инструкциите за експлоатация, но ако не сте сигурни в собствените си възможности, можете да поръчате устройство за определен вид газ. Тогава той ще ви дойде с фабричните настройки за необходимия вид газ.

  Когато сте монтирани на запалима стена, трябва да я защитите с негорима основа

  Друг момент: когато търсите модели и сравнявате цени, обърнете внимание на пакета от пакети. За някои инжекторът за втория вид гориво е включен в основния комплект (моделите с два инжектора обикновено са малко по-скъпи), за други трябва да бъдат закупени отделно. Ако имате нужда от двата комплекта, по-добре е да ги купите заедно. Ако се използва само един вид гориво, няма смисъл да се плаща прекалено много за ненужна част.

  Правни и технически подробности

  Разбира се, когато се използва основен газ, разходите за отопление са по-ниски. Все още е най-евтиното гориво у нас. Но трябва да се има предвид, че за инсталирането на газов конвектор, точно както за инсталирането на всяко друго газово оборудване, се изисква сертифициран проект. А това са пари, време. А парите, трябва да кажа, понякога са значителни.

  За да инсталирате газов конвектор на основен газ, е необходим проект

  И по-нататък. Ако ще отоплявате няколко стаи по този начин, тогава всяка се нуждае от собствен конвектор. И тръбите ще теглят към него по стените. Освен това уплътнението е само отворено, тоест те не могат да бъдат скрити под корпуса. Само отгоре. Инсталирането на газов конвектор, задвижван от газова бутилка, не изисква проект (ако изобщо не се подава газ в къщата. Ако има газоснабдяване, проектът все още е необходим).

  Особености на работата на газовите бутилки

  Така че, въпреки че е по-скъпо да се използва бутилиран газ, е по-лесно. Но това има свои особености. Смес от два газа, пропан и бутан, се изпомпва в цилиндъра. Дробното съвпадение е приблизително 50/50. Единият газ се изпарява добре дори при дълбок минус, другият при -40 ° C преминава в течно състояние и практически не се изпарява. Нямаме толкова силни студове много често, но -20 ° C може да продължи седмици. При такава слана газът се изпарява, но много бавно. И само един цилиндър има право да се съхранява на закрито. Така че и това може да не е много удобно.

  Съветваме ви да прочетете допълнително статията "Отопление с газови бутилки в частна къща".

  Все още може да има недостиг на газ при ниски температури и високи дебити. Това обикновено се случва. В крайна сметка, колкото по-студено е, толкова повече топлина се изисква, толкова по-голям е разходът на гориво. За да се реши този проблем, няколко цилиндъра се комбинират в една система. В този случай газообразната фракция винаги е достатъчна.

  Комбинирайте няколко цилиндъра в една система

  Допълнителни функции и опции

  Допълнителните функции и опции не винаги са излишни. Някои „камбани“ правят използването на газов конвектор по-удобно, надеждно и безопасно. Други ви позволяват да приспособите работата според вашите собствени нужди или да увеличите безопасността.

  • Термостат, под една или друга форма, е във всеки газов конвектор. Изключва устройството, когато температурата в близост до него достигне определени стойности. Тоест газовият конвектор не работи денонощно, а само когато стайната температура падне под зададената. Повечето единици ви позволяват да зададете желаната температура в диапазона от + 13 ° C до + 38 ° C. Модели с по-ниска "начална" температура, ще трябва да изглеждате добре.
  • Програмируема автоматизация (с електронно управление). Позволява ви да регулирате режима на работа по час (по-хладно през нощта, по-топло по времето, когато ставате и т.н.). По-модерните модели обикновено могат да бъдат персонализирани по дни от седмицата. Недостатъкът е по-високата цена.
  • Контрол на пламъка. Има във всеки модел, но е по-добре да не забравяте да проверите.
  • Контрол на замърсяването с газ. Доскоро газовите конвектори нямаха право да се използват в жилищни райони. В техническо отношение, моля. В спалните, не. Не толкова отдавна бяха приети промени, при които се разрешава експлоатация, при наличие на контрол на газа. За да не се занимавате с инсталирането на системата, е по-лесно да закупите модел с функция за управление. А безопасността е свещено нещо, дори в техническите помещения.

  С развитието на технологиите и технологиите списъкът ще се увеличава. Със сигурност вече има някои нови артикули, но те все още не са много популярни - заради цената си.

  Газовият конвектор е добър за постоянно отопление на гараж, оранжерии, като допълнителен или основен

  Особености на функционирането

  Цилиндровите газови нагреватели могат да се различават по много начини. Необходимо е да се обърне внимание на характеристиките на оборудването, което ще ви позволи да изберете правилния нагревател за характеристиките на определена структура и частна къща.

  Основни характеристики:

  1. Наличие на автоматичен контрол.
  2. Тип конвенция.
  3. Наличието или отсъствието на вентилатор.
  4. Използваният енергиен носител.
  5. Тип горивна камера.
  6. Инсталационна мощност.
  7. Материал на топлообменника.

  В зависимост от версията, такива нагреватели могат да бъдат инсталирани на пода или монтирани на стената. Стенните модели са високоефективни и леки. Мощността на стенните конвекторни нагреватели на втечнен газ може да достигне 10 kW, което им позволява да отопляват големи помещения. Устройствата, стоящи на пода, могат да бъдат оборудвани с увеличен топлообменник, но техният капацитет обикновено не надвишава 5 kW.

  Когато работата на котела върху пропан вече е опасна:

  Тип горивна камера

  Горивната камера може да бъде затворена или отворена. През последните години най-популярни стават модели със затворена горивна камера, което осигурява възможно най-висока ефективност и пълна безопасност на работата на оборудването. Конвекторите със затворена горивна камера могат да имат коаксиална тръба вместо класически комин, който едновременно поема свеж въздух от улицата и ефективно премахва продуктите от горенето навън. Единственият недостатък на конвекторите със затворена горелка е тяхната висока цена.

  Материал на топлообменника

  Материалът, от който е направен топлообменникът, ще повлияе пряко на трайността, ефективността и надеждността на оборудването. Днес на пазара се предлагат конвектори с топлообменници от чугун и стомана. Най-трайните, надеждни и трайни устройства са тези, направени с чугунен топлообменник. Ако се използват правилно, те ще продължат 50 години.Недостатъкът е високата цена на модели с чугунени топлообменници.

  конвекторна_стена
  Някои модели конвектори ще ви издържат по-дълго от други

  Тип конвекция

  В зависимост от техния тип отоплителните инсталации могат да използват принудителна и естествена конвенция. Нагревателите, работещи с естествена конвенция, практически не излъчват шум, което им позволява да се използват в жилищни помещения. Предимството на устройствата с принудителна конвекция е тяхното подобрено представяне и възможността да се използва такова оборудване за отопление на големи помещения. Разходът на гориво в бутилиран газов конвектор може да варира значително в зависимост от мощността на оборудването и неговия тип конвекция.

  Автоматизация на управлението

  Предлаганите газови конвектори могат да бъдат оборудвани както с най-простата автоматизация, която включва само термостати и управляващи релета, така и с усъвършенствана логика, която осигурява максимална автоматизация на работата на оборудването. В зависимост от използваната автоматизация, цената на отоплителните инсталации ще се различава.

  Правилно изчисление на мощността

  Универсалната формула за изчисляване на мощността е 1 kW топлинна енергия на 10 квадрата площ на помещението. Такива изчисления обаче ще бъдат осреднени и не винаги ще ви позволят да изберете правилния преобразувател за определена стая. Необходимо е да се вземат предвид характеристиките на конструкцията, височината на таваните, наличието или липсата на прозорци, висококачествената изолация на стените, както и климатът в региона.

  При избора на напълно автоматизирани инсталации, които имат задължителна конвенция, може да се изходи от изчислението на 0,7 kW топлинна енергия на 10 квадратни метра площ на помещението. Те могат да се използват като основен метод за отопление само в малки сгради. Газов конвектор от пропан ще бъде идеалното решение за дървена или тухлена вила.

  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни