Регистрация на разрешение за инсталиране на отоплителен конвектор. Как правилно да инсталирате газов конвектор в дървена къща Монтаж на газови конвектори в дървена къща


Характеристики на употреба

На първо място, хората са загрижени за въпроса за безопасността, тъй като дървото е бързо запалим материал, което означава, че при инсталирането на такова оборудване има риск от пожар, а коефициентът на положително действие на газовите преобразуватели оставя много да се желае.

От друга страна, инсталационният процес е много по-прост от батериите, пълни с гореща вода, за захранването на които ще трябва да инсталирате тромава отоплителна система.

газов конвектор

Не са редки случаите, когато първоначалният проект на дървена къща изобщо не осигурява отопление, но по време на операцията собственикът промени мнението си и всъщност се изисква инсталиране на отоплителни устройства. Много газови конвектори могат да задоволят такива нужди, тъй като те могат да работят с газ, доставян от бутилка, а не от електрическата мрежа.

За да получите разрешение за инсталиране на газов конвектор в дървена къща, трябва да посетите бензиностанцията или пожарната, в зависимост от източника на газ, но първо първо.

Пробно пускане на конвектор

След извършване на всички горепосочени мерки се извършва пробен пуск на газовия конвектор. Извършва се съгласно инструкциите, приложени към инсталираното оборудване.

Газопроводът е свързан към конвектора с помощта на специален тип гъвкав маркуч. Уредът е захранван. Командата “Старт” се дава от дистанционното управление. Това запалва горелката и включва вградените вентилатори.

В началния етап работата на оборудването може да бъде придружена от странични миризми. Това най-често се причинява от избледняване на излишните бои и смазочни материали в зони близо до горещи повърхности.

Стабилността на инсталацията се следи. При работа не трябва да има мирис на газ, дим, чужди звуци. Посоката на подаване на въздух се регулира, задава се температурният режим.

Предимството на газовите конвектори е, че няма нужда да се изгражда отоплителна система, няма вода в оборудването. Това предпазва от появата на течове и разходите за инсталиране на тръбопроводи с отоплителни устройства. Основният недостатък е продължителността на времето, необходимо за организиране на инсталирането на газови конвектори, наличието на горещи повърхности и възможността за изтичане на природен газ.

Има много противоречия относно целесъобразността на инсталирането на газови конвектори. От една страна, те са много по-лесни за инсталиране от водните системи. От друга страна, ефективността и безопасността са под въпрос.

Инсталация

Предимствата са очевидни: газовият конвектор може да бъде инсталиран във вече построена къща, чийто проект не предвижда отопление. Не се изисква дори наличието на магистрала. Има достатъчно бутилирани газови модели.

Изисква се разрешение от пожарната служба (ако бутилки) или газ (ако е от мрежата). В стената дизайнерското бюро обикновено иска да пробие дупка от 1 м2. Но според нормите е необходимо разстоянието от комина до горимите (т.е. дървените) конструкции да бъде от 25 см. Оказва се, че ако диаметърът на комина е 30 см и той трябва да бъде заобиколен от необходимия 25 см, тогава ще стане дупка със страни от 80 см. На практика работниците от газовите служби (особено в селските райони) изискват просто обшиване на отвора за комина с поцинкована половин метър.Защо наредбите изискват голяма дупка в дървена стена? За подове, изработени от незапалим материал, тухли, например.

Така че, можете напълно да направите с изрязан отвор за тръба. Как да го изолираме и стената? В допълнение към поцинкования азбест, много добре са се доказали базалтови кърпи с екран от неръждаема стомана и фибростъкло. Базалтовите кърпи (картон) са удобни, защото просто се заковават върху дърво със скоби.

Безопасност и удобство

Въпреки уверенията на продавачите на конвектори за абсолютната им безопасност, много "щастливи" собственици са открили, че пластмасовите первази на прозорците могат да се стопят от работата им. Подвижна кутия от гипсови влакна или подобна поцинкована конструкция може да служи като изход. Препоръчително е да направите поцинкована кутия не плътна, а под формата на плочи под ъгъл (нещо като щори). Разбира се, над конвектора няма дълги завеси!

Феновете на горещите помещения през зимния студ или ще трябва постоянно да седят до конвектора по шорти, или да мислят за друг тип отопление. Устройството загрява въздуха качествено само до себе си. Колкото по-далеч от конвектора, толкова по-хладно.

Водното отопление в малки къщи е нерентабилно и все още съществува опасност от замръзване на системата в вили с непостоянно пребиваване. За много конвектори няма смисъл да опасват къщата с газови тръби или раздалечени балони в ъглите. Оказва се, че ако инсталирате конвектор, тогава такъв. Освен това най-оптималното място за монтаж е коридорът, ако оформлението на стаите е приключило. С помощта на такава термо завеса до входните врати е възможно задната спалня да се затопли до 18 градуса. Разбира се, ако самата къща е само две стаи + кухня. И, разбира се, винаги ще трябва да държите интериорните врати широко отворени.

Съвременните модели са доста безшумни, но могат да излъчват кликвания. Ако това е критично, тогава е необходимо да изберете конвектори с чугунени топлообменници, те не щракат при охлаждане.

Ефективност

За частните дървени къщи предимствата на газовите конвектори са много съмнителни. Малките, но горещи повърхности са опасни за деца и невнимателни възрастни. Затова е препоръчително да спрете избора си на модели, които поддържат ниска температура, но имат голям калъф. Също така, много топлина просто лети в тръбата. В буквален смисъл коминът може да се нагорещи много. Но тази топлина би могла да отопли къщата!

Но конвекторът на цилиндри е добро решение.

От автора:

добре дошли, скъпи приятели! Предлагаме да поговорим за това как инсталирането на газов конвектор се извършва със собствените ви ръце
.
Тези отоплителни устройства са по-малко популярни сред потребителите от техните електрически колеги. Факт е, че този тип нагреватели предполага наличието на централизирано газоснабдяване или газова бутилка. Но такива модели са много по-евтини в експлоатация. Те обикновено се инсталират в летни вили или селски вили - тоест на тези места, които не се нуждаят от постоянно отопление.

Изисквания към помещенията

Изисквания на газовите услуги за помещения:

 1. Таваните трябва да бъдат най-малко два метра и половина, което е важно, тъй като много дървени къщи са построени с ниски тавани и това е с най-малко мощното оборудване;
 2. Диаметърът на вентилационния канал трябва да бъде равен или по-голям от 100 mm, материалът, от който е направен, трябва да отговаря на SNIP, а долната част на вентилационния канал трябва да бъде най-малко 200 mm под тавана;
 3. Долните пролуки на интериорните врати трябва да бъдат най-малко 25 mm;
 4. Всяка стая трябва да има прозорци, позволяващи проветряване на стаята;
 5. Котелното помещение трябва да бъде оборудвано с врата към съседните нежилищни помещения, а при инсталиране на котел с мощност над 150 kW - отделна входна врата;
 6. Вътрешното пространство на котелното трябва да има най-малко 7,5 м3 обем, за нови къщи това изискване е удвоено;
 7. Комин - трябва да бъде оборудван с две стени, диаметърът му трябва да бъде по-голям или равен на входящата тръба на оборудването;
 8. Осветлението в котелното трябва да е безопасно; за това не се допускат отворени крушки без сенници;
 9. В случай на външно окабеляване, то трябва да бъде поставено в специализирани кабелни канали;
 10. Вътрешната система за контрол на газа трябва да бъде инсталирана в дървена къща, ако котелът е в мазето.

Накрая

Въпреки че газовият конвектор не е особено популярно отоплително средство, със сигурност може да се каже, че той оправдава своите разходи и усилията, похарчени за неговото инсталиране. Такова устройство ще бъде най-добрият вариант за селска къща, където идвате да почивате през зимата. Нагревателят е в състояние да загрее въздуха в стаята много бързо

, той е по-икономичен от електрическия си колега и може да се захранва от газова бутилка. Може би единственият съществен недостатък на устройството е, че то отоплява само една стая, а не всички помещения, както прави котел с отоплителна система.

Монтаж на газова печка и конвектори

Забранено е инсталирането на конвектора на разстояние по-малко от 4 метра от открити източници на огън, включително газова печка. Маркучът, подходящ за конвектора, трябва да има диелектрична вложка, това ще предотврати пожар в случай на късо съединение в окабеляването в дървена къща.

Важен фактор е заземяването на контакти, разположени близо до газовата печка и конвекторите, въпреки че в къща от дърво те трябва да бъдат заземени априори.

монтаж на газов конвектор

Има три вида маркучи, които са разрешени към газовата печка в дървена къща, а именно:

 • Каучук-плат - неговият плюс е, че не провежда електрически ток, но е по-податлив на механични повреди в сравнение с аналозите;
 • Метална втулка - когато се използва, диелектрична вложка задължително се вкарва от газовата печка към основната линия, но в противен случай тя има най-доброто представяне сред аналозите. Освен това се препоръчва от най-новите одобрени стандарти. Единственият му недостатък е цената, хапе;
 • Каучук с метална оплетка - той е по-способен да издържа на сериозни удари, а също така, благодарение на гумената сърцевина, не провежда ток.

Когато купувате маркуч, обърнете внимание на цветовете; върху оплетката му има характерни жълти цветове, които се използват само за маркиране на газово оборудване.

Когато купувате метален ръкав, трябва да обърнете внимание на неговото покритие; някои производители, насочени към други пазари, с други разпоредби използват жълта изолация, която не изпълнява основните си функции. Винаги искайте придружаващи документи при покупка и ги пазете на сигурно място.

Газов нагревател. Дефекти в работата

След това трябва да се справите с недостатъците на конвекторите. Основният недостатък на такова устройство е, че трябва да пробиете стената, за да завършите инсталацията. И тук е необходим отвор за коаксиалния изход за газ, който представлява специална тръба в тръбата, през която отработените газове излизат. Свежият въздух, необходим за горенето, се подава към конвектора през външна тръба. Може да се предположи, че отворът в стената може да бъде разположен в определена зона, където ще бъде поставен самият конвектор. Ако те са разположени под всеки прозорец на всяка стая, тогава в стените ще има много дупки и те не могат да бъдат скрити или изнесени в една секция. Освен това в стената трябва да се направи допълнително пространство за подаване на газ.

В случай на използване на стандартен отоплителен комплекс в хол от 30 квадратни метра с два прозореца почти под всеки прозорец, би си струвало да се инсталира един конвектор. Тази опция обаче е неприемлива с газови конвектори. Тук е необходимо да се инсталира един конвектор с увеличена мощност в определена зона на външната стена на помещението (където са налице най-оптималните условия за подаване на газ и създаване на клон за отработени газове). Тази настройка не означава създаване на температурен баланс в стаята. Единият ъгъл ще бъде достатъчно горещ, а другият студен. За да се създаде подходящ комфорт, под всеки прозорец трябва да се постави един конвектор с ниска мощност. Това обаче повдига въпроса за цената, която ще се удвои, въпреки че естетиката на помещението ще се увеличи. Оттук и заключението - инсталирането на тази опция за отопление в много отношения ще отстъпва на стандартната система за отопление на водата.

Газовият конвектор включва ниска инерция. С други думи, той се загрява достатъчно бързо и се охлажда с подобен интервал. Тази функция може да се отдаде както на плюсове, така и на минуси. Всичко зависи от това как се използва устройството. Използването му в жилищен район може да повлияе неблагоприятно на комфорта на температурния режим и инсталирането му в гараж, навес или работилница несъмнено ще даде положителни резултати.

Друг нюанс в работата на газов конвектор, който също може да се счита за плюс и минус, е наличието на горивна камера, където газът загрява камерата, която впоследствие загрява въздуха. За трайността на конвектора в конструкцията му трябва да има стомана, която да е устойчива на избледняване. Добре е устройството да е оборудвано само с този тип специализирана стомана (въпреки това цената на устройството ще се удвои в този случай). Ако конвекторът използва евтина стомана, тогава той има риск от повреда много бързо поради корозия, прегаряне и други фактори. Ако горивната камера в конвектора е създадена с помощта на 10 мм чугун, тогава обслужването на устройството ще бъде трайно.

Основните предимства на газовите конвектори за дървени къщи

Всички сложни нюанси, които трябваше да бъдат разбрани, бяха подредени преди избора на това оборудване, остава да се изброят предимства на газовите конвектори за дървени къщи:

 • Ефективност - ако дървена къща е сглобена в съответствие с правилата и няма пукнатини за свиване, тогава ще е необходимо много малко количество газ за нейното отопление;
 • Най-малкият котел ви позволява да отоплявате помещение с обща площ до 350 м3 и това е размерът на огромна къща, но при тавани от 2,5 метра;
 • Има двуконтурни котли, които ще захранват къщата ви от дърво не само с топлина, но и с топла вода, цената за тях е малко по-висока, но има плюсове по лицето;
 • За подаване на топлина към конвектора могат да се използват както автоматично, така и ръчно запалване;
 • При условие, че са спазени нормите за вентилация, естественият изтичане на газ се извършва без затруднения и не се спазва опасността от тяхното натрупване.

Как да инсталирате конвектора правилно

 • Монтаж на газов конвектор в дървена къща. По време на работа кутията се загрява до 50-55 ° C. Необходимо е да се изолират дървени повърхности в контакт с нагревателни части на конструкцията. Правилата за монтаж в дървена къща предписват производството на огнеупорни пролуки на покрива.Ако се използва коаксиална тръба, не се изисква изолация на мястото на преминаване през дървена стена. Повърхността на коаксиалния комин се загрява леко поради специалния дизайн на горелката и тръбата.
 • Местоположение от пода. Въздушното отопление на селска или жилищна сграда има определени характеристики, които влияят върху ефективността на отоплението. За максимална производителност инсталирайте конвектора възможно най-близо до пода.В резултат на това решение интензивността на циркулация на конвекционните потоци се увеличава и ефективността на оборудването се увеличава.
 • Газовата тръба се подава към нагревателя изключително по улицата. В точката на свързване трябва да се монтира спирателен клапан.

Провежда се пробно в присъствието на представител на газовата служба. Съответна бележка се прави в документацията на конвектора.

Стандарти за инсталиране на газов котел

Кое е по-добре, газов конвектор или котел

Въздушното отопление се препоръчва за използване в селски къщи, които не се отопляват през зимния сезон. По време на монтажа не е необходимо да използвате водна верига, можете да отоплявате сградата само от време на време. Дори при отрицателна температура в стаята можете да затоплите стаята за 20-30 минути.

Газов конвектор за къща на бутилиран газ отстъпва по отношение на ефективността на котел, свързан към главен тръбопровод, но превъзхожда по функционалност. Изборът на въздушен нагревател е оправдан при липса на газификация. С напълно напълнен цилиндър нагревателят ще работи приблизително 10 дни.

Конвекторът затопля помещението по-добре и по-бързо и използва по-малко гориво за това, но ефективността му е ограничена от свойствата на конвекционните потоци. Интензивността на отоплението намалява, когато възникнат препятствия: стени, мебели и др.

За отопление на селска къща или малки стаи е оптимален нагревател тип конвектор. Но за жилищни отопляеми къщи с големи помещения е по-добре да инсталирате традиционен газов котел.

Настоящият пазар на отоплителни устройства е доста широк. Сред такива устройства си струва да се подчертае газовият конвектор. Гамата от отоплителни системи включва много газови конвектори с различни форми.

Процесът на инсталиране на газов конвектор в дървена къща

инсталация на газов конвектор

Няма нищо по-лесно от фиксирането на преобразувателя към дървена стена, за това ще ви трябва:

 • Самонарезни винтове;
 • Отвертка с кръстосана глава;
 • Монтажи (включени в преобразувателя);
 • Ниво на сграда;
 • Молив.

Като начало трябва да проверите колко далеч един от друг са контурите, за които е закачен газовият конвектор. Най-често те са достатъчно широки, което ви позволява да го премествате наляво и надясно върху опорите, на разстояние около 5 cm.

Измерете разстоянието между центровете на седалките, за горната и долната линия ще бъде еднакво. Прехвърлете тези размери на стената, спазвайки нужната ви височина от пода, най-често тя варира от 10 до 20 cm.

Използваните самонарезни винтове трябва да са с дължина най-малко 40 мм, това ще осигури надеждно фиксиране към стената в дървена къща.

Прикрепете самонарезните винтове към определените точки и проверете отново с помощта на конвектор дали разстоянията съвпадат, като го приведете към капачките на самонарезните винтове. Ако е така, тогава можете безопасно да фиксирате куките към дървената стена.

Когато крепежните елементи се завинтват, поставете ниво върху тях и проверете наклона спрямо хоризонта, той може да бъде изравнен чрез разхлабване на един от крепежните елементи и леко повдигане. Сега можете да окачите газовия конвектор на дървената стена.

Комин на преобразувателя „направи си сам“

Комините на газовия преобразувател имат просто устройство, те могат да бъдат направени на ръка.

В основата си конвекторът е тръба с голям диаметър със заварени джобове, която може да бъде направена от тръби с по-малък диаметър, правоъгълен метален профил или метални плочи.

Метален преобразувател на комин

Изработването на преобразувател на комини от желязо е по силите на тези, които знаят как да използват заваръчна машина.

Инструкция стъпка по стъпка:

 • Стъпка 1. Трябва да вземете тръба с диаметър, подобен на този на тази, която излиза от печката (обикновено тя е най-малко 15 сантиметра), и да я отрежете спрямо дължината на комина. Средно е 55 сантиметра.
 • Стъпка 2. Трябва да вземете тръба с диаметър 5-7 сантиметра и да я нарежете на 6 парчета с размер 45 сантиметра.
 • Стъпка 3. Заварете 6-8 от получените заготовки към основната.Те трябва да образуват пълен кръг около него.
 • Стъпка 4. Конвекторът на комина е готов.
 • Стъпка 5. Трябва да го свържете към тръбите.

Съвет! След като преобразувателят е готов, за по-добро нагряване, той трябва да бъде боядисан в черно, а за естетичен вид може да бъде затворен с някаква интересна плоча, изработена от метал или поцинкована ламарина.

Комин конвектор от неръждаема стомана

Етапи на създаване:

 • Стъпка 1. Трябва да закупите дебела тръба и лист от комин от неръждаема стомана.
 • Стъпка 2. Използвайки нитове, прикрепете лист от неръждаема стомана на големи вълни към основната тръба.
 • Стъпка 3. Конвекторът е готов.

Готов модел коминен конвектор за тръба, изработен от неръждаема стомана

През студения сезон се използват различни устройства за отопление на стаята. Един от най-популярните днес е газовият конвектор. Като правило, след закупуването на това устройство възниква въпросът: как да инсталирате газов конвектор?

Инсталирането може да се извърши независимо, просто трябва да се придържате към необходимите изисквания.

Ако инсталацията се извършва при спазване на всички изисквания, тогава стаята ще бъде топла и устройството ще функционира правилно, без да ви застрашава.

Доставка на газ към конвектора

Затворете газовия клапан пред глюкомера.

Този процес изисква специално внимание във всяка стая и още повече, когато става въпрос за дървена къща. Основното тук е да проверите дали всички елементи на газоснабдяването съответстват на описанието на придружаващата документация.

Върху конвектора се завинтват сферични кранове с жълта маркировка на дръжката. До момента на стартиране те трябва да са в затворено състояние. Необходимо е да завиете маркуч или маркуч към газовия цилиндър или основната линия, не забравяйте да проверите наличието на паранитно уплътнение в съединителната гайка на маркуча.

Следващата стъпка е свързването на другия край на маркуча към крана, монтиран на газовия конвектор. Тук също трябва да проверите дали има уплътнение. След това трябва да компресирате всички връзки с ключове.

Изчислете силата, важно е да не смачкате уплътненията, в противен случай газът ще премине през повредените части на системата.

Сега можете да отворите газта и крановете на конвектора. С помощта на четка за бръснене нанесете разтвора от пяна върху всички фуги. След като се уверите, че няма течове, можете да продължите към първото стартиране.

Първото стартиране в дървена къща се прави с отворени прозорци за вентилация.

Основни етапи на газоснабдяването

Газовият конвектор е инсталиран, сега трябва да се справите с доставката на газ. Този етап е доста труден и едновременно отговорен. За да доставяте газ, направете следното:

 1. Според нормативните документи тръбата, подходяща за конвектора, трябва да се спуска по улицата. Тук има две възможности: първата - тръбата има предварително изтеглена резбова връзка, втората - няма такава връзка. Ако има резба, можете сами да завиете газовия клапан, което ще прекъсне подаването на газ към конвектора. При липса на кран, това трябва да се направи. За целта се обадете на професионални заварчици на газ от местния Gorgaz или подобен офис.
 2. След инсталирането на газовия клапан е необходимо да се отведе металопластиковата тръба до самия конвектор. С помощта на рулетка изчислете дължината на тръбата, като по пътя определите наличието на фитинги.
 3. Трябва да закупите тръба и фитинги. Принципът на покупката е, че продавачът трябва да провери наличието на сертификат за съответствие на тези тръби и фитинги с този вид работа.
 4. Поставете тръбата, фиксирайте я със скоби на всеки м. За да инсталирате скобите, трябва да пробиете дупки в стената.
 5. Когато инсталирате необходимите фитинги, внимателно смажете тръбата и самия фитинг със силикон, за да осигурите допълнително уплътняване. Силиконът ще служи и като смазка и ще улесни монтажа на тръбите.

В резултат на работата трябва да получите конвектор, монтиран на стената с газова тръба, свързана към него.

Сега остава последната стъпка от инсталацията. Изисква се пробно пускане.

Преди да започнете, отворете газовия клапан и почистете всички фитинги и резбови връзки с четка, навлажнена с разтвор на сапун или шампоан. Това ще ви позволи да забележите надути мехурчета (ако има такива), които показват изтичане на газ. Ако това се случи, незабавно затворете клапана за подаване на газ. След като проверите фугите, стартирайте конвектора. За целта задръжте натиснат бутона за подаване на газ за една минута. Това ще позволи на газа да премине през тръбите и да влезе в горивната камера. Натиснете пиезо запалителя, искрата трябва да запали газа. Син пламък ще избухне в пещта.

Настройте конвектора на комфортна температура. През първите няколко часа работа може да усетите неприятна миризма на изгарящо масло. Това е нормално, тъй като конвекторът е нов и горивната камера изгаря. Ако миризмата се задържи дълго време, тогава си струва да изключите газа и да проверите отново всички фуги и резбови връзки.

Препоръчително е всички работи по монтажа на газови конвектори да се извършват от професионалист, който има достатъчен опит в извършването на такава работа. Това се дължи и на факта, че самоинсталирането на конвектора може да анулира вашата гаранция за устройството. Газовият конвектор трябва да бъде приет в баланса от Gorgaz.

Трябва да имате документирано разрешение за обвързване на ръка. Освен това всички решения по инсталацията, както и заключенията на комисията за приемане на устройството в експлоатация трябва да бъдат документирани и подписани по правилния начин.

Настоящият пазар на отоплителни устройства е доста широк. Сред такива устройства си струва да се подчертае газовият конвектор. Гамата от отоплителни системи включва много газови конвектори с различни форми.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни