Характеристики на газови нагреватели за промишлени помещения


Тук ще разберете:

 • Недостатъци на други устройства
 • Инфрачервени нагреватели - принцип на действие
 • Предимства и недостатъци
 • Разновидности на инфрачервените индустриални нагреватели
 • Обхват на приложение
 • Популярни модели IR нагреватели

Отоплението на промишлени и промишлени помещения е проблем - не всяко отоплително устройство ще може ефективно да отоплява големи обеми, включително тези с високи тавани. Изходът от ситуацията са индустриалните инфрачервени нагреватели, които са оптимални за използване в големи помещения. Нека да видим какви са тези нагреватели, как работят и какви са техните предимства.

Недостатъци на други устройства

Отоплението в индустриалните сгради често се основава на класически радиатори и обемисти регистри, направени от тръби с голям диаметър. Но ако стаята има голяма площ, тогава отоплението ще бъде малко трудно - високите тавани и твърде голямото разстояние между стените влияят. Нека да видим по какви други начини можем да отопляваме индустриални помещения:


Използването на дизелови топлинни пистолети изисква много място, а високото ниво на шум и необходимостта от вентилация правят този метод доста неудобен в много стаи.

 • Използването на газови топлинни пистолети е отличен изход от ситуацията, който ви позволява да изпомпвате топлина в големи помещения. Недостатъкът е, че тези устройства изискват източник на втечнен газ;
 • С помощта на дизелови топлинни пистолети - тези устройства често се използват за промишлени помещения, но те изискват добра вентилация, която е необходима за отстраняване на продуктите от горенето;
 • Използването на конвектори не е най-добрият вариант, той е подходящ само за малки работилници. Работата е там, че височината на таваните в този случай не трябва да надвишава 3-3,5 метра. В по-високите сгради трябва да се използва различен тип нагревател.

Следователно, най-добрият нагревател за индустриални помещения е инфрачервено устройство, което работи посредством инфрачервено лъчение.

Друг недостатък на оръдията е повишеното ниво на шум - те бръмчат осезаемо. Освен това те не са екологични.

Какво представляват индустриалните инфрачервени нагреватели?

Инфрачервените нагреватели за отоплителни цехове и складове използват газ, електричество или друго гориво, за да получат първоначален енергиен източник с по-нататъшното му превръщане в инфрачервено лъчение. Устройството има опростен и надежден дизайн:

 • метален корпус с топлоустойчиво покритие;
 • запечатан контейнер с нагревателен елемент;
 • алуминиев рефлектор.

Отоплението на работните зони на производството с инфрачервени нагреватели е по-евтино от стандартното отопление с помощта на радиаторна система. Топлината в стаята се усеща веднага след включване на оборудването. Инфрачервеното лъчение въздейства върху повърхността на предметите, като ги загрява. Останалата топлина се пренася във въздуха чрез естествен въздушен обмен. Методът на работа на нагревателя донякъде напомня нагряването на земята и ефекта на естествен топлоносител - Слънцето. През зимата, под преките слънчеви лъчи, човек е горещ навън, дори и със слана. Това се дължи на излагане на ултравиолетова радиация. Подобен метод се основава на IR отоплителни системи.

Инфрачервени нагреватели - принцип на действие

Нашето естествено светило, наречено Слънце, изобщо не затопля въздуха, както може да изглежда на пръв поглед - то се затопля по съвсем други причини. Той доставя инфрачервена радиация на повърхността на Земята. Тази радиация, достигайки повърхността на планетата, ландшафтните елементи и изкуствените сгради, се абсорбира от тях и се превръща в топлина.... По принцип можем да наречем инфрачервените лъчи топлинни, въпреки че това е малко по-различно.

Отиваме по-далеч - обекти, разположени на повърхността на планетата (включително повърхността на земята с елементи на ландшафта) започват да отделят топлина. Именно тази топлина загрява въздуха и предметите около нас, сградите и много други. С увеличаване на надморската височина се наблюдава въздушно охлаждане, тъй като просто няма откъде да вземе топлина. Затова на височините, където самолетите летят, цари ужасен студ, достигащ марки от -50-60 градуса и дори по-ниски.

Индустриалните нагреватели, които се базират на източници на инфрачервено лъчение, работят по подобен начин. Ето как работят стъпка по стъпка:


IR нагревателите концентрират топлината в пода, което позволява на хората да бъдат в най-удобната среда.

 • Инфрачервените излъчватели са свързани към електрическата мрежа и започват да генерират инфрачервено лъчение (или да го генерират поради изгарянето на природен или втечнен газ), и то в много големи количества - трябва да запомните за обема на индустриалните помещения;
 • Инфрачервените лъчи проникват в околните предмети (тавани, стени, подове, машини, мебели и др.), В резултат на което те започват да отдават топлина. С други думи, те стават забележимо топли;
 • Топлината се отстранява от нагретите предмети във въздуха - в резултат на това производствените помещения стават топли и удобни.

Докато стандартните батерии загряват въздуха близо до стените, индустриалните нагреватели на базата на IR излъчватели активно загряват почти всички повърхности и предмети. Дори разстоянието между стените да е 50 метра, стаите ще се отопляват практически през целия обем.

Предимства и недостатъци

Индустриалните въздушни нагреватели са идеални за големи пространства. Те ги загряват през целия обем и не пречат на никого, тъй като в повечето случаи те висят от тавана или са разположени на стативи (на стойки). Инфрачервеното лъчение се разпространява на доста големи разстояния, така че лесно достига до околните предмети, подове и дори частично се отразява към таваните. Нека да видим защо инфрачервените индустриални нагреватели са толкова добри. На първо място, ние отбелязваме факта, че те са абсолютно безвредни за човешкото здраве - при условие, че са правилно инсталирани. Някои експерти посочват, че дори са полезни. Във всеки случай те изобщо не вредят и дават приятно усещане за топлина - заставайки под тях, вие започвате да усещате как животворната топлина прониква буквално във всяка клетка на кожата и във вътрешните й слоеве.

Абсолютно безшумната работа е много важно предимство. Едно е, когато е забележимо шумно в производствените съоръжения (работят машини, помпи, различно технологично оборудване). И е друг въпрос, когато производството е тихо - в този случай индустриалните нагреватели с вентилатори ще добавят няколко допълнителни децибела. Следователно безшумността на инфрачервените устройства е солиден плюс.

Други предимства:


Когато използвате инфрачервени нагреватели, изобщо не е необходимо да покривате с тях цялата площ на отопляемото помещение. Ще бъде достатъчно да ги концентрираме директно върху работата на хората.

 • Висока ефективност - отоплението на промишлени помещения с инфрачервени нагреватели ви позволява да доставяте топлина директно на потребителите. Те са разположени над оборудването и работните станции, създавайки комфортна обстановка.Отбелязва се и тяхната висока скорост на работа - ако стаята не е била напълно замръзнала преди, тогава тя ще се затопли доста бързо;
 • Възможността за работа в помещения с високи тавани - индустриалните инфрачервени нагреватели се нагряват отгоре надолу. Окачени от тавана или чрез кабели, те изпращат инфрачервено лъчение до потребителите;
 • Не се нуждае от поддръжка - индустриалните електрически нагреватели не изискват никакво внимание. Закачаме ги на необходимата височина и ги използваме;
 • Икономичен - използването на индустриални инфрачервени нагреватели може да намали разходите за отопление и енергия с 10-15%;
 • Равномерното разпределение на топлината - само инфрачервени устройства могат да се похвалят с това.

Има и някои недостатъци:

 • Ако индустриалните инфрачервени нагреватели са разположени неправилно, хората могат да имат главоболие - не забравяйте да спазвате правилната височина на монтаж на оборудването;
 • Електрическите модели са доста ненаситни - но няма как да се заобиколим. Газовите инфрачервени нагреватели за промишлени помещения се превръщат в алтернатива на тях;
 • Опасност от изгаряне - излъчващите плочи на инфрачервените индустриални нагреватели се загряват до висока температура, така че случайният контакт (например, когато е поставен на стена) може да причини изгаряния.

Някои от недостатъците са доста сериозни.

Газовите инфрачервени индустриални нагреватели все още се нуждаят от периодична поддръжка - трябва да бъдат почистени и проверени за течове. Освен това газовото оборудване е по-опасно от електрическото.

Характеристики на индустриалните инфрачервени нагреватели, работещи на газ

Много производители разбират, че цената на техните продукти се увеличава поради разходите за отопление на цеховете през студения сезон. За предприятията, при нарастващите цени на централизираните услуги и енергийните ресурси, въпросът за спестяването става все по-приоритетен. Освен това в работилниците, построени по съветско време, отоплителните системи в много случаи са изработили времето си или имат значителен процент на износване.

Твърде трудно е да оцелееш на пазара за онези, които не се стремят да овладеят нови технологии и не мислят как да намалят разходите, които влияят на крайната цена на произведените продукти, без да влошат качеството им.

Инфрачервените газови емитери са най-подходящи за задачите на независимото топлоснабдяване на предприятията. IR нагревателите имат значителни предимства пред другите видове отоплително оборудване. Те са:

 • бързо затопляне на необходимите локални зони. Топлината започва да се появява за по-малко от 30 секунди;
 • имат способността да контролират насочеността на инфрачервените лъчи (за това е достатъчно дистанционно да завъртите излъчвателите, насочвайки ги към желаната зона);
 • първо топлина обекти и хора под въздействието на инфрачервено лъчение;
 • не създават конвективни потоци, поради което не вдигат прах, което е важно за производствените процеси;
 • не се страхуват от течения. Тъй като инфрачервените вълни не се абсорбират от въздуха, те не го следват, когато въздушните маси се движат;
 • не изгаряйте кислород и не намалявайте нивото му в стаята;
 • не излъчват груби и вредни миризми по време на работа;
 • не изсушава въздуха и не влияе на оптималните условия на влажност в помещението;
 • безопасни за здравето, не причиняват мигрена и други неприятни усещания;
 • те се монтират бързо и не изискват отоплителни системи с радиатори.

Индустриалните IR излъчватели са по-големи от техните домашни колеги, но те се губят в обема на цеха. Газовите инфрачервени устройства са предназначени за монтаж на подове, тавани или покривни конструкции, както и на стени. Те работят безшумно върху смес от газ и въздух.Такива нагреватели са лесни за поддръжка, а в експлоатация са икономични и издръжливи.

Индустриалните инфрачервени излъчватели са по-икономични от конвенционалните газови нагреватели, което от своя страна ви позволява да харчите много по-малко пари за гориво в сравнение с други видове оборудване.

Традиционният метод за отопление на големи производствени площи води до значителни топлинни загуби. За да се установи оптималната температура в помещението, нагревателите трябва да затоплят целия обем въздух вътре. Тук трябва да се има предвид, че според законите на физиката топлата въздушна маса непрекъснато ще се издига нагоре, следователно, за да се постигне необходимата температура в работната зона на хората, ще трябва да се отделят повече топлинни ресурси изразходвани за отопление на работилница с високи тавани.

Индустриалните инфрачервени нагреватели работят на съвсем различен принцип. Те не загряват похабения околен въздух, а директно затоплят човек, оборудване, мебели и други предмети, разположени в долната част на помещението, където са насочени инфрачервените вълни. Нагрятите повърхности задържат топлината по-добре от въздуха, като постепенно я освобождават в околното пространство. Средната стайна температура в този случай може да бъде намалена с няколко градуса, без да се губи комфортен престой в нея.

Област на приложение

Инфрачервените нагреватели се използват в Европа от дълго време. Западните производители разбират какво е икономия на гориво и защо се изисква. Бързото отопление, комфортната температура в работната зона, без необходимост от увеличаване на капацитета за отопление на цехове или складове, както и използването на термостати, дава отлични резултати - до 50-80% икономия на енергия от гориво. В повечето случаи емитерите в индустриални условия се изплащат за 2-3 години.

Индустриалните инфрачервени излъчватели се използват в помещения с височина на тавана повече от три метра:


Таван монтиран

 • в производствени цехове и складове;
 • в изложбени павилиони;
 • в басейни и фитнес зали;
 • в офиси (ограничени) и развлекателни центрове;
 • търговски етажи и др.

Не е разрешено да се използват промишлени газови нагреватели в жилищни помещения.

IR излъчвателите са енергоспестяващи отоплителни технологии за промишлени предприятия. Използването им се превръща в рационално решение за всеки собственик на производствена компания. Преходът към автономно отопление помага да се реагира своевременно на промените в температурния режим вътре в сградата, в зависимост от метеорологичните условия.

Икономически предпоставки в полза на IR нагреватели

Климатът на Русия предполага дълъг отоплителен период. В почти всички региони на страната той продължава по-голямата част от годината, така че разходите за отопление на производствените площи заемат значителна част от бюджета на компанията.

Дори отоплителната система да не е износена твърде много и да е в добро състояние, това не означава, че охлаждащата течност идва от котелното помещение, оборудвано с най-новите технологии. В повечето случаи физическото износване на отоплителните тела е поне 50% от възможния период на работа, а отоплителните мрежи са още повече - 60%. Това води до значителни загуби по време на транспортиране на топлина, за които потребителите трябва да платят.


Квадратна форма

Почти всяко предприятие страда от недостатъчен или прекомерен отоплителен капацитет, който не се регулира по никакъв начин „локално“. Топлината се доставя от централизирани услуги, независимо от нуждите на конкретен цех. Тук се появява необходимостта от инсталиране на автономно отопление, една от опциите за което са газовите инфрачервени нагреватели.

Излъчватели на газ:

 • ще даде възможност за регулиране на топлинния режим не само в цялата стая, но и на конкретно работно място;
 • спомагат за намаляване на себестойността на продукцията и я правят конкурентна;
 • намаляване на топлинните загуби в пъти;
 • ще ви спести от поддръжката и ремонта на отоплителни мрежи;
 • няма да заема полезната площ;
 • защита от инерцията на централизираните услуги.

Използването на газови инфрачервени излъчватели в промишлеността ще намали разходите за:

 • монтаж на оборудване;
 • поддръжка на специален персонал за поддръжка на котелни помещения, комини, топловодни комуникации и радиатори;
 • поддържане на режим на готовност, за да се избегне счупване на тръбите по време на почивки през зимата.

Инфрачервените нагреватели са най-обещаващото решение както за нови сгради, така и за обновяване на съществуващи работилници.

Разновидности на инфрачервените индустриални нагреватели

Нека да разгледаме какво представляват инфрачервените индустриални нагреватели за промишлени помещения. Като начало те са разделени по вида на крепежните елементи - има стена, таван и под. Стенните модели са предназначени за малки пространства. Те са монтирани на стени на височина 2,5-3 метра и са най-подходящи за сгради с ограничен обем и малка площ.


За равномерно отопление, инфрачервените нагреватели трябва да бъдат разположени на еднакво разстояние един от друг.

Таванните индустриални нагреватели за въздух са предназначени за големи площи. Те се отличават с голямата си мощност, поради което се монтират на големи височини, върху окачвания или кабели. Такива устройства са доста популярни и най-удобни - те имат голяма мощност, не пречат на никого и рискът от изгаряния е изключен.

Подовият индустриален инфрачервен нагревател е най-редкият тип отоплително оборудване. Устройство от този тип е статив или единична стойка с прикрепени към тях излъчватели. Обхват на дестинацията - точково отопление.

Следващото разделение на индустриалните инфрачервени нагреватели е по вида на захранването. Индустриалните газови нагреватели работят на втечнен или природен газ. Те са оборудвани с миниатюрни горелки с автоматично запалване. Те загряват метални или керамични излъчватели, което ги кара да генерират инфрачервено лъчение, което се изпраща в стаите.

Газовите промишлени инфрачервени нагреватели се разделят на тъмни и светли. На тъмно процесът на горене е скрит; той се осъществява в запечатана тръба, през която се подава въздух. Инфрачервеното лъчение се излъчва с помощта на оребрени излъчватели. Температурата на горене в системата не надвишава +400 градуса.

Леките инфрачервени индустриални нагреватели работят при по-високи температури - в тях са монтирани високотемпературни горелки, даващи пламък с температура до +1000 градуса. В сравнение с тъмните уреди те са по-леки, така че могат да се използват в сглобяеми сгради, където се прилагат различни ограничения.

Обхват на приложение, обхват на прилагане

Промишлените газови нагреватели и техните електрически колеги могат да се използват в различни помещения. На първо място, това са фабрики, фабрики, мебелни магазини, технологични сгради и много други. Търсят се и в складовете. Инфрачервеният нагревател за склад ще създаде отлични условия за съхранение на всякакви стоки, включително храни.

Индустриалните инфрачервени нагреватели също се използват в селското стопанство. Тук те са необходими за отопление на големи оранжерии. За по-големи икономии оранжериите използват газови модели - те са икономични и отделят въглероден диоксид, консумиран от растенията и превърнат в кислород чрез фотосинтеза. А самото инфрачервено лъчение има благоприятен ефект върху посевите.

Популярни модели IR нагреватели

Ако има нужда от закупуване на инфрачервени индустриални нагреватели, обърнете внимание на следните модели:

Ballu BIH-T-6.0

Това е отлично устройство от доверен производител. Мощността му е 6 kW, което му позволява да отоплява площ до 60 кв. м. и дори малко повече (в зависимост от околната температура).

MO-EL Hathor 793

Стенни инфрачервени нагреватели за къси вълни с три нагревателни елемента. Подходящ за малки пространства и открити площи.

Neoclima UK-05

Газов уред за малки стаи. Надарен с керамичен излъчвател.

Същността на инфрачервеното лъчение

Инфрачервеното лъчение се различава от обикновената и позната видима светлина. Те са сходни по скоростта, с която се разпространяват и обхождат пространството. И двете разновидности са способни да пречупват, отразяват и обединяват.

За разлика от обикновеното светлинно лъчение, което е електромагнитни вълни, IR потокът има както вълнови, така и квантови свойства. Тоест, той предава както светлина, така и топлина.

Разлики между инфрачервеното и светлинното лъчение
Както обикновената светлина, така и инфрачервеното лъчение са потоци от електромагнитни вълни. Разликата е, че в първия случай видимият компонент преобладава, във втория - видимият компонент се комбинира с термичния

Светлината, доставяна от инфрачервените устройства, се движи на вълни. Електромагнитните светлинни вибрации са в сегмента на спектъра от 760 nm (нанометри) до 540 микрона (микрометра). Топлината, генерирана от IR излъчватели, е поток от кванти. Тяхната енергия варира от 0,0125 до 1,25 eV (електрон волта).

Топлината и светлинният поток, излъчвани от инфрачервените устройства, са взаимно свързани. С увеличаване на интензивността на светлината квантовият топлинен поток намалява. В зависимост от температурата, инфрачервеното лъчение може или не може да бъде възприето от очите ни. Топлинното излъчване не се открива визуално.

Това специфично инфрачервено лъчение се използва в индустрията за ускоряване на процесите на полимеризация и втвърдяване. Термичната част на инфрачервеното лъчение дава възможност да се определи присъствието и местоположението на човек или животно в слабо осветено и неосветено нощно време.

Инфрачервен нагревател в производствено помещение
Инфрачервените нагреватели излъчват светлина в комбинация с топлинна енергия, използвана за създаване на комфортен микроклимат в лагери, работилници, производствени халета, птицеферми, оранжерии и много други обекти

Нестандартната работа на IR устройства, които излъчват светлина в комбинация с топлина, се превърна в основата за разработването на устройства за нощно виждане. Използва се при откриване на дефекти, в скрити сигнални устройства и в технически устройства за фотографиране през нощта.

И двата компонента на инфрачервеното лъчение почти не са разпръснати в обработваното пространство, те изглежда са фокусирани върху обекти в зоната на тяхното влияние. Топлината прониква в тялото на нагрятия обект, дълбочината на проникване зависи от свойствата, структурата и материала на обекта. Дълбочината варира от десета от mm до няколко mm.

Безпламен газов уред
Инфрачервените нагреватели са монтирани на пода, на стената, окачени на тавана. Устройствата се отличават с безпламенно изгаряне, запазване на кислорода в околното пространство, те не повдигат прахови колони, за разлика от конвекторите

Когато се използва за промишлени цели, дължината на вълната от инфрачервените излъчватели се избира въз основа на техническите характеристики на обекта или веществото. IR лъчите свободно преминават през въздушната маса, поради което отоплението се извършва без осезаеми загуби. Това обстоятелство разумно се счита за сериозен плюс в производството.

В допълнение към отоплението и осветяването на обработената от устройството зона, инфрачервените излъчватели се използват при решаването на следните задачи:

Галерия с изображения

Снимка от

Ускоряване на процесите на полимеризация

Ускоряване на настройката на покритието

Инфрачервено оборудване в медицината

Инфрачервени лампи в оранжерийната индустрия

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни