Инвертор за лятна резиденция: източник на резервно захранване със собствените си ръце


Алкални батерии

За разлика от киселинните, алкалните батерии вършат отлична работа с дълбоко разреждане и са способни да доставят токове за дълго време с около 1/10 от капацитета на батерията. Освен това силно се препоръчва алкалните батерии да се разреждат напълно, за да не се получи така нареченият „ефект на паметта“, което намалява капацитета на батерията с размера на „неизбрания“ заряд.

В сравнение с киселинните, алкалните батерии имат значителен - 20 години или повече - експлоатационен живот, дават стабилно напрежение по време на процеса на разреждане, могат също да бъдат обслужвани (наводнени) и без надзор (запечатани) и, изглежда, просто са създадени за слънчева енергия. Всъщност не, защото те не са в състояние да зареждат слабите токове, които генерират слънчевите панели. Слаб ток протича свободно през алкалната батерия, без да я пълни. Следователно, уви, алкалните батерии в автономните енергийни системи трябва да служат като „банка“ за дизелови генератори, където този тип съхранение е просто незаменим.

Какво е инвертор?

Най-простият въпрос в тази статия е какво е инвертор. Инверторът на напрежението е преобразувател на 24 волта постояннотоково напрежение в 220 волта AC променливо напрежение на една фаза.

В допълнение към непрекъснатото захранване на селска къща и лятна резиденция, той може да се използва в галванична изолация, за преобразуване и стабилизация на напрежението.

Какво да представим външния вид нека да разгледаме инвертори с изходна мощност 3 kW от newet.ru. Снимката показва инверторна система за номинална мощност на натоварване 3000 W: DC / AC - 24 / 220V - 3000BA - 3U.

Размерите на това устройство не са големи. В маркировката виждате обозначението 3U. Това е височината на устройството в монтажните единици. 3U = 13.335 см. Ширина и дълбочина на устройството 480 × 483 мм. Сред инсталаторите такива размери обикновено се наричат ​​19-инчов 3U багажник.

Както можете да видите, за декларираните възможности за преобразуване на напрежението от 24 V в 220 V AC, а също и с мощност от 3 kW, размерите са доста малки.

Литиево-йонни батерии

Батериите от този тип имат принципно различна „химия“ от батериите за таблети и лаптопи и използват литиево-железен фосфатен реакционен процес (LiFePo4). Зареждат се много бързо, могат да дадат до 80% от заряда, не губят капацитет поради непълно зареждане или дълго съхранение в разредено състояние. Батериите издържат 3000 цикъла, имат експлоатационен живот до 20 години и се произвеждат също в Русия. Най-скъпите от всички, но в сравнение с например киселинните, те имат два пъти по-голям капацитет на единица тегло, тоест ще им трябват наполовина по-малко.

Литиеви батерии за автономно захранване у дома

Литиеви батерии за автономно захранване

Мелинда и Езра Aerbakhi се преместват на остров Laskety през 1970 година. На острова нямаше електричество и постепенно Aerbachs преминаха от керосинова лампа и свещници към миялна машина и wi-fi.

„Натовареността ни е повече от средното. Използваме Интернет през целия ден, вентилационната система и в допълнение към собствения си хладилник, допълнително доставяме електричество на два от хладилниците на нашите съседи и, разбира се, използваме електричество за готвене и подгряване на вода за душ ”, казва Езра .

Основни технически характеристики на батерията

Характеристиките и изискванията за батериите се определят въз основа на характеристиките на работата на самата слънчева централа.

Батериите трябва:

 • да бъдат проектирани за голям брой цикли на заряд-разряд без значителна загуба на капацитет;
 • имат нисък саморазряд;
 • поддържат производителност при ниски и високи температури.

Основните характеристики се считат за:

 • капацитет на батерията;
 • пълно зареждане и допустима степен на разреждане;
 • условия и експлоатационен живот;
 • тегло и размери.

Как работят инверторите на напрежение

Всеки инвертор се захранва от оловно-киселинна батерия, в този пример, с изходно напрежение 24 волта. Проводниците на акумулатора са свързани към входните клеми на инвертора. От изходните клеми на инвертора се взема еднофазно напрежение от 220 волта.

Нека разгледаме най-общия принцип на работа на преобразувател на напрежение със синусоидално напрежение на изхода (чист синус).

На първия етап на преобразуване устройството повишава напрежението до почти 220 V.

Освен това електричеството се подава към мостовия преобразувател (инверторен модул или модули), където се преобразува от постоянен в променлив. След моста формата на вълната на напрежението е близо до синус, но само близо. Това е по-скоро стъпаловидна синусоида.

За да се получи форма на вълна на напрежение под формата на гладка синусоида, която е важна за работата на помпи, отоплителни котли, LED телевизори, двигатели, се използва превключване с множество импулсни широчини.

Как да изчислим и изберем правилната батерия

Изчисленията се основават на прости формули и допуски за загуби, които възникват в автономна система за захранване.

Минималното подаване на енергия в батериите трябва да осигурява натоварването на тъмно. Ако от здрач до зазоряване общата консумация на енергия е 3 kWh, тогава батерията трябва да има такъв резерв.

Оптималното енергоснабдяване трябва да покрива ежедневните нужди на съоръжението. Ако натоварването е 10 kW / h, тогава банка с такъв капацитет ще ви позволи да "седите" 1 облачен ден без проблеми, а при слънчево време няма да се разреди с повече от 20-25%, което е оптимално за киселинни батерии и не води до тяхното разграждане.

Тук не разглеждаме мощността на слънчевите панели и го приемаме за факта, че те са в състояние да осигурят такъв заряд на батериите. Тоест, ние изграждаме изчисления за енергийните нужди на съоръжението.

Енергийният резерв в 1 батерия с капацитет 100 Ah с напрежение 12 V се изчислява по формулата: капацитет х напрежение, тоест 100 х 12 = 1200 вата или 1,2 kW * h. Следователно, хипотетичен обект с нощна консумация от 3 kW / h и дневна консумация от 10 kW / h се нуждае от минимална банка от 3 батерии и оптимална от 10. Но това е идеално, защото трябва да вземете предвид надбавки за загуби и характеристики на оборудването.

Къде се губи енергия:

50% - допустимо ниво на разреждане конвенционални киселинни батерии, така че ако банката е изградена върху тях, тогава трябва да има два пъти повече батерии, отколкото показва просто математическо изчисление. Батериите, оптимизирани за дълбоко разреждане, могат да бъдат „изтощени“ със 70–80%, т.е. капацитетът на банката трябва да бъде с 20–30% по-висок от изчисления.

80% - средна ефективност на киселинна батерия, който поради своите особености дава енергия с 20% по-малко, отколкото съхранява. Колкото по-високи са зарядните и разрядните токове, толкова по-ниска е ефективността. Например, ако електрическа ютия с мощност 2 kW е свързана към 200Ah батерия чрез инвертор, тогава разрядният ток ще бъде около 250A и ефективността ще спадне до 40%. Което отново води до необходимостта от двукратен резервен капацитет на банката, изграден върху киселинни батерии.

80-90% - средна ефективност на инвертора, който преобразува постояннотоково напрежение в AC 220 V за битовата мрежа. Като се вземат предвид енергийните загуби, дори при най-добрите батерии, общите загуби ще бъдат около 40%, тоест дори при използване на OPzS и още повече AGM-батерии, резервът на капацитета трябва да бъде с 40% по-висок от изчисления.

80% - ефективността на ШИМ контролера зареждане, тоест слънчевите панели физически няма да могат да прехвърлят на батерии повече от 80% от енергията, генерирана в идеален слънчев ден и при максимална номинална мощност.Поради това е по-добре да се използват по-скъпи MPPT-контролери, които осигуряват ефективността на слънчевите панели до 100%, или да се увеличи батерията и съответно площта на слънчевите панели с още 20%.

Всички тези фактори трябва да бъдат взети предвид при изчисленията, в зависимост от това кои съставни елементи се използват в системата за генериране на слънце.

Батерии за автономни и резервни системи

Допълнително оборудване → Батерии

Каталогът на батериите за слънчеви системи и резервни системи е тук

Акумулаторът (латински акумулатор) е буфер за натрупване на електрическа енергия чрез обратими химични процеси. Тази обратимост на химичните реакции, протичащи вътре в акумулатора, му дава възможност да работи в цикличен режим на постоянни зареждания и разреждания. За зареждане на батерията. през него е необходимо да се прокара ток в посока, обратна на посоката на тока по време на разряда. Батериите могат да се комбинират в моноблокове и тогава те се наричат ​​акумулаторни батерии. Основният параметър, който характеризира батерията, е нейният капацитет. Капацитетът е максималният заряд, който дадена батерия може да приеме. За да се измери капацитетът, батерията се разрежда за определено време до определено напрежение. Капацитетът се измерва в висулки, джаули и Ah (ампер-часове). Понякога, предимно в САЩ, капацитетът се измерва в Wh. Съотношението между тези единици е 1 W * h = 3600 C и 1 W * h = 3600 J. Правилното зареждане на батерията се извършва на няколко етапа. В повечето случаи това са 4 етапа: етап на натрупване (насипно състояние), етап на поглъщане (поглъщане), етап на поддръжка (поплавък) и етап на изравняване (изравняване). Етапът на изравняване е от значение само за батерии от отворен тип (те също се наричат ​​наводнени), те се извършват по определен график. Тази операция е подобна на „кипене“ на електролита в батерията, но ви позволява да смесите електролита, който се разслоява с времето. В крайна сметка правилното подравняване ще увеличи живота на батерията. Основната причина за повреда на батерията е сулфатирането на работните плочи. Образуването на оксид върху оловните плочи се нарича сулфатиране. Производителите на батерии съобщават, че тази причина представлява до 80% от всички повреди на батерията. В допълнение към разбъркването на електролита, изравняването почиства плочите от сулфати и впоследствие натоварването върху плочите се разпределя равномерно. По време на процеса на изравняване се отделя значително количество експлозивна смес от кислород и водород. Следователно трябва да обърнете сериозно внимание на вентилацията на помещението за батерии. Съществуват модерни индустриални батерии от отворен тип, в които електролитът е принудително циркулиран. В допълнение към батерии с течен електролит има и запечатани батерии. В такива батерии не е необходимо изравняване, а в останалите етапи на зареждане не се получава обгазяване.

Схема за слънчева инсталация

Енергията на много енергийни източници е необходима не когато е налична (на първо място, това се отнася за слънчевите панели), поради което тя трябва да се съхранява. Работата на товара не трябва да зависи от осветеността на слънчевите панели и следователно дори през деня е необходимо наличието на батерия. Разбира се, трябва да има баланс между енергията, идваща от SB и количеството енергия, което влиза в товара. Батериите, използвани в различни енергийни системи, се различават по: номинално напрежение, номинален капацитет, размери, тип електролит, ресурс, скорост на зареждане, цена, работен температурен диапазон и др. Батериите във фотоволтаичните системи трябва да отговарят на редица изисквания: / разреждане), малък самостоятелен -разряд,възможно най-висок ток на зареждане (за хибридни системи с генератори на течно гориво), широк диапазон на работната температура и минимална поддръжка. Като се вземат предвид тези изисквания, са създадени батерии с дълбоко разреждане за различни системи за захранване. За слънчевите системи има тяхна слънчева модификация. Такива батерии имат огромен ресурс по време на циклична работа. Стартерните батерии са малко полезни за работа в такива режими. Те "не обичат" дълбоки разряди и разряди с малки токове, имат голям саморазряд. Техният експлоатационен живот при такива условия е кратък. Нормалният им режим е краткотраен разряд с висок ток, незабавно възстановяване на заряда и изчакване за следващото стартиране на стартера в заредено състояние. Ако направим аналогия със спорта, тогава стартерна батерия е спринтьор, а специализирана батерия е маратонец. В момента най-популярни са оловните батерии. Те имат по-ниска единична цена от 1 kW * h от техните аналози, произведени по други технологии. Те имат по-голяма ефективност и по-широк диапазон на работната температура. Например, ефективността на оловна батерия е в диапазона 75-80%, а ефективността на алкална батерия е не повече от 50-60%. В някои отношения алкалните батерии все още превъзхождат "оловото". Това е техният огромен ресурс за оцеляване, способността да се възстановяват чрез подмяна на електролита и да работят при много ниска температура. Но някои точки ги правят малко полезни във FES. Те включват ниска ефективност и ниска чувствителност към зареждане с нисък ток. Това води до безвъзвратна загуба на значителна част от енергията, която идва с подобни усилия. Освен това е много трудно да се намери контролер за зареждане на алкален тип батерия, а контролерите с регулируеми режими на зареждане са скъпи.

Сега нека преминем към по-подробно разглеждане на батериите, най-често използвани в непрекъсваеми и автономни системи за захранване. Трите основни типа са AGM, GEL и Flooded технология.

- GEL технология Gelled Electrolite се появява в средата на 20 век. SiO2 се добавя към електролита и след 3-5 часа електролитът става желеобразен. Това желе има маса пори, които са пълни с електролит. Именно тази консистенция на електролита позволява на GEL батерията да работи във всяко положение. Батерията на тази технология не изисква поддръжка.

- 20 години по-късно се появява технологията AGM Absorptive Glass Mat. Вместо електролит, сгъстен до желе, те използват стъклена подложка, която е импрегнирана с електролит. Електролитът не запълва напълно порите на стъклената подложка. Рекомбинацията на газ се извършва в останалия обем.

- Наводнени - батерии с течен електролит (наводнени) все още се използват широко. Снабдени с рециркулационни клапани, те се превръщат в батерия с ниска поддръжка. Такива клапани предотвратяват емисиите на газ и нивото на електролита трябва да се проверява само веднъж годишно. Това премахва ограниченията за поставяне на закрити батерии на закрито. Батериите с отворен тип са по-трайни от батериите, които не изискват поддръжка, специфичните им разходи за Ah са по-ниски и те се поддават по-добре на балансиране.

Всеки от гореописаните видове батерии има подклас бронирани батерии. Отличителна черта на такива батерии са решетъчните плочи и тръбните електроди. Тази технология значително увеличава броя на циклите на зареждане и разреждане. Освен това дълбоките зауствания са до 80%. Електрическите мотокари, FES и други енергийни електротехники широко използват такива батерии. Те са етикетирани OPzS и OPzV.

Връзка на батерията

Увеличаването на капацитета на батерията се постига от факта, че моноблоковете на батериите се комбинират чрез паралелна, серийна или паралелно-серийна връзка. За да свържете батериите последователно, трябва да използвате батерии със същия капацитет.В този случай общият капацитет е равен на капацитета на една батерия, а напрежението е равно на сумата от напреженията на отделните батерии. Когато батерията е свързана паралелно, напротив, капацитетите се добавят и общият капацитет се увеличава, а напрежението на устройството е равно на първоначалното напрежение на отделната батерия. Паралелно-серийното превключване води до увеличаване както на напрежението, така и на капацитета на устройството. В една единица могат да се комбинират само еднакви батерии. Тези. те трябва да са с едно и също напрежение, капацитет, тип, възраст, производител и за предпочитане от една и съща производствена партида (разликата е не повече от 30 дни). С течение на времето батериите, свързани последователно и особено последователно паралелно, са обект на дисбаланс. Това означава, че общото напрежение на серийните батерии съответства на нормата за зарядното устройство, но в самата верига напреженията на единичните батерии се различават значително. В резултат на това някои от батериите са презаредени, докато другата част е недостатъчно заредена. Това значително намалява техния ресурс. Специалните балансиращи устройства помагат да се сведе до минимум това вредно явление. В екстремни случаи е необходимо всяка батерия да се зарежда индивидуално 1-2 пъти годишно. За последователно паралелно свързване на батериите се препоръчва да се правят джъмпери между средните точки (това донякъде допринася за самонивелиране), както и да се премахва захранването по балансиран начин: плюс трябва да "вземете" от най-близката батерия, и отрицателния контакт от диагонално разположения такъв. За да направят батериите удобни за поддръжка и монтиране, те се поставят върху метални стелажи.

Всеки 12-волтов моноблок се състои от 6 блока по 2V всеки. В тази връзка, за да се събере блок от батерии с голям капацитет, се препоръчва не паралелно свързване на 12-волтови моноблокове, а последователно свързване на 2-волтови блокове с голям капацитет. Ресурсът на подобен "монтаж" е много по-голям. Освен това повечето производители не препоръчват паралелизиране на повече от 4 вериги. Това се дължи на проблема с дисбаланса и произтичащите от това различни степени на стареене на отделните батерии. Но например германският концерн Sonnenschein позволява паралелно превключване на до 10 вериги. Когато се изчислява FES, такъв капацитет на батерията обикновено се полага така, че след автономност за даден брой облачни дни при липса на зареждане отвън, дълбочината на разреждане на батерията не надвишава 50%, но за предпочитане 30%. Тези цифри обаче не са догма и всичко зависи от конкретния проект. Можете да прочетете повече за това в раздела "Изчисляване на фотоволтаична система". Правилното използване на батерията предполага спазване на:

1) Стойностите на зареждащите и разреждащите токове не са по-високи от номиналната им стойност. Разреждането на батерията с неприемливо висок ток ще доведе до бързо износване на плочите и преждевременно стареене на батерията. Зареждането с висок ток намалява обема на електролита. Освен това при запечатаните батерии изтичането на електролит е необратимо - батерията изсъхва и умира.

2) Дълбочина на разреждане на батерията. Дълбоките разреждания и дори по-систематични са причината за честата смяна на батериите и поскъпването на системата. Типична графика на връзката между дълбочината на разреждане на батерията и броя на циклите на зареждане / разреждане се намира по-долу.

3) Величините на напреженията на етапите на зареждане и въвеждането на температурна компенсация в тези напрежения при нестабилна температура в помещението на батерията. Това е описано по-подробно на страницата Charge Controllers. Невъзможно е точно да се определи нивото на зареждане на батерията от напрежението на батерията, но може да се направи оценка на нивото на зареждане. Таблицата по-долу показва тази връзка.

Вид батерия25%50%75%100%
Оловна киселина12,412,111,710,5
Алкална12,612,312,010,0

Напреженията на различните етапи на зареждане също зависят от температурата. Производителите посочват температурния коефициент в документацията на продукта. Обикновено този коефициент е в диапазона 0,3-0,5V / градус:

Температура на батерията, CoНапрежение, V
015,0
1014,7
2014,4
3014,1

Температурата на околната среда оказва значително влияние върху параметрите на батерията. Работата на батерията при високи температури драстично ще намали живота на батерията. Това се дължи на факта, че всички отрицателни химични процеси се ускоряват с повишаване на температурата. Повишаването на температурата на батерията само с 10 ° C ускорява корозията 2 пъти! По този начин батерията, работеща при 35 ° C, ще живее 2 пъти по-малко от същата точна батерия при 25 ° C. Следващата графика показва зависимостта на живота на батерията от нейната температура.

Слънчеви панели и модули

Не забравяйте, че батерията се загрява при зареждане и нейната температура може да надвиши стайната температура с 10-15 ° C. Това е особено забележимо, когато има ускорен заряд с висок ток. Поради това не се препоръчва батериите да се поставят близо една до друга, което затруднява естествения въздушен поток и охлаждане.

Следващият параметър на оловно-киселинните батерии е саморазреждането. Когато се съхраняват при стандартни условия (20 ° C), батериите обикновено се разреждат със скорост 3% на месец. Дългосрочното съхранение без презареждане води до сулфатиране на отрицателните плочи. Презареждането веднъж или два пъти годишно е достатъчно, за да поддържате батерията в добро състояние. Повишената температура ускорява саморазреждането. Следващата графика илюстрира зависимостта на саморазряда от температурата.

Слънчеви панели и модули

Когато изчислявате системата, трябва да запомните, че характеристиките на разреждане на батерията са нелинейни. Това означава, че разреждането на батерията с ток от 2 пъти по-висок ток няма да намали времето за зареждане с 2 пъти. Тази зависимост е вярна само за слаби токове. За силни токове е необходимо да се използва таблицата на характеристиките на разряд, предоставена от производителя за изчисление. По-долу е даден пример за една от тези таблици.

Слънчеви панели и модули

Тестване на батерията накратко. Най-простите са CTZ (контролен цикъл на обучение), проверка на плътността на електролита с влагомер и тест с помощта на товарна вилка. По-модерните методи включват всякакви тестери за капацитет. Всички методи имат своите плюсове и минуси. CTC отнема много време, а освен това батерията трябва да бъде извадена от употреба. Проверката на нивото и плътността на електролита не дава пълна картина. Висококачествените тестери тестват батерията за 3-5 секунди, няма нужда да разреждате батерията, но такива тестери са много скъпи. В зависимост от предназначението на системата, ние използваме в нашата практика батерии от производители като Sonnenschein, Fiamm, Haze, Rolls, Trojan, Ventura, Shoto, Delta. Тези компании произвеждат много широка гама от продукти и е възможно да се избере батерия за всеки проект.

Във връзка със значително намаляване на цените на слънчевите панели през последните 2-3 години, батериите се превърнаха в най-скъпия PVP елемент, който ги има в състава си. Първоначалната им цена е висока и освен това на практика са консумативи. От това следва, че трябва да обърнете специално внимание на избора на батерии за проекта, както и на последващата им правилна работа. В противен случай цената на системата ще излезе снежна топка. Обикновено в документацията за батерията производителите посочват експлоатационния живот в буферен режим и при идеални работни условия (температура 20 ° C, редки плитки разреждания, постоянно оптимално зареждане). Дори в система за архивиране такива условия е много трудно да се осигурят. А в офлайн режим картината е съвсем различна. Непрекъснатото зареждане / разреждане е много сурова среда.

Обобщавайки всичко по-горе, ние изброяваме факторите, които намаляват живота на батерията

• Презареждане. Опасно е от кипене на електролита. Това няма да бъде разрешено от контролера на зареждането или инверторното зарядно устройство; • Систематично подценяване. Необходимо е батерията да се зарежда на 100% 1-2 пъти месечно; • Дълбок разряд. Не е необходимо дълбоко да разреждате батерията. Това може да попречи на контролера за зареждане или инвертора да зададе прекъсващото напрежение на генерацията или друго устройство на трета страна. Дълбокото разреждане не е толкова ужасно, колкото съхраняването на разредена батерия.Батерията трябва да се зареди веднага след дълбоко разреждане; • Разряд на батерията с прекомерни токове. Натоварванията с пускови токове трябва да се вземат предвид при изчисляване на капацитета на батерията. В противен случай плочите вътре в батерията стават неравномерно изтънени и батерията ще стане неизползваема преждевременно; • Зареждането на батерията с прекомерни токове (повече от 20% от нейния капацитет) "изсушава" батерията и съкращава нейния експлоатационен живот. GEL батериите са особено важни за това. Вижте препоръките на производителя в това отношение; • Висока работна температура. Оптималната температура за батерията е 20-25 ° C. При 35 ° C животът на батерията намалява наполовина.

За да направите опит за възстановяване на „убитите“ батерии, препоръчително е да ги заредите с много нисък ток (1-5% от капацитета), а след това да ги разредите с висок ток (до 50% от капацитета на батерията ). Тази процедура разрушава оксидния слой върху плочите и има малък шанс да се възстанови част от капацитета на батерията. Такива цикли трябва да се извършват поне 5-10. "Каталог на акумулатори", предлаган от нас, се намира тук. По време на обсъждането на поръчката могат да бъдат предложени други марки батерии, които не са включени в каталога.

Погрижете се добре за батериите и те ще ви служат за определен период от време и няма да попаднат на сметище преди време!

Правила за работа на батерията

Обслужваните батерии отделят газове по време на работа, поради което е забранено да ги поставяте в жилищни помещения и трябва да оборудвате отделно помещение с активна вентилация.

Нивото на електролита и дълбочината на зареждане трябва да се наблюдават постоянно, за да се избегнат повреди на батерията.

При целогодишна работа, за да се избегне дълбокото разреждане на батериите в облачни дни, е необходимо да се предвиди възможността за презареждането им от външни източници - мрежа или генератор. Много модели инвертори са способни на автоматично превключване.

Как да изберем инвертор за лятна резиденция: защити и други допълнения

Нека си признаем, инверторът е такова нещо, което не може да се направи без автоматична защита и ограничение (има твърде много фактори от неговата работа, които човек ще трябва да контролира без тях). По подразбиране всички устройства от този тип са оборудвани с такива защити, но, както се казва, има и изключения. Когато избирате инвертор, трябва да обърнете внимание на наличието на следните защити.

 1. От прекомерно натоварване - без него устройството може да изгори. Ако, разбира се, свържете към него твърде мощни електрически уреди.
 2. Защита от прегряване. Това е стандартна опция, която се среща при повечето съвременни електрически уреди.
 3. Защита от пълно разреждане на батерията. Автомобилистите знаят какъв е рискът от спадане на напрежението в батерията под допустимото ниво.
 4. Защита срещу заплитане на входните клеми. Поради незнание или невнимание, човек може да обърка плюс и минус и без тази защита някои компоненти на устройството могат да изгорят.

  Инвертор за лятна резиденция: източник на резервно захранване със собствените си ръце

Това е по отношение на защитните механизми на инвертора. В допълнение към тях можем отделно да споменем допълнителното оборудване. По-специално трябва да се отбележи наличието на охладителна система, която е конвенционален охладител - при някои инвертори те са включени през цялото време (независимо дали устройството се загрява или не), докато други имат интелигентна система за включвайки ги. Охладителите стартират само когато наистина трябва да работят - такива инвертори работят тихо и ако не са претоварени, можем да кажем, че те обикновено са безшумни.

Кратко обобщение

За да изчислите правилно капацитета на батерията, трябва да определите дневната консумация на енергия, да добавите 40% от фаталните загуби в батерията и инвертора и след това да увеличите изчислената мощност в зависимост от вида на батериите и контролера.

Ако през зимата ще се използва слънчева енергия, тогава общият капацитет на банката трябва да се увеличи с още 50% и възможността за презареждане на батериите от източници на трети страни - мрежа или генератор, тоест с високи токове - трябва да се предостави. Това също ще повлияе на избора на батерии с определени характеристики.

Ако ви е трудно да правите независими изчисления или искате да се уверите, че те са правилни, моля, свържете се със специалистите на Energetichesky Center LLC - това може да стане чрез онлайн чат на уебсайта Slight или по телефона. Имаме богат опит в монтажа и инсталирането на системи за генериране на слънчева енергия в различни съоръжения - от вили и селски къщи до промишлени и селскостопански съоръжения.

Производителите предлагат толкова широка гама оборудване, че няма да е трудно да сглобите слънчева електроцентрала според вашите изисквания и финансови възможности.

Как да изберем инвертор за дома и вилите: изучаваме характеристиките

Най-важният индикатор на този тип устройства (разбира се, след изходната форма на вълната) е неговата мощност. Нека просто кажем - ако закупите инвертор с мощност 500W, той няма да работи за захранване на същата електрическа кана през него, която консумира от 2kW и по-горе. Най-малкото защитата ще работи и устройството ще се изключи. Той ще изгори възможно най-много и именно поради тази причина устройствата от този тип осигуряват маса от всякакъв вид защити, за които ще говорим по-късно, но засега нека се върнем към нашата мощ.

Днес по някаква причина те започнаха да го означават не със стандартните букви W или W, а с такова съкращение като VA - това означава характеристиката на токовото напрежение. Всъщност, ако не вземете предвид реактивната мощност, която възниква при работа на устройства като електрически двигател, това е същото като класическите ватове. Ако говорим за сложен товар, който отчита активната и реактивната консумация на енергия, тогава този показател е по-малък от стандартните ватове. Тоест, ако говорим за 1000VA, тогава при преобразуване в W се оказва, че мощността на същия инвертор е по-малка от 15% процента. Именно този момент производителите забравят да посочат - просто трябва да го вземете предвид при избора на инвертор за лятна резиденция.

Инвертор за лятна резиденция: източник на резервно захранване със собствените си ръце

Втората точка (или по-скоро характеристиките на инвертора), която трябва да се вземе предвид при избора му, е стойността на входното напрежение. Тук има две възможности.

 1. Инвертор, преобразуващ 12V в 220V.
 2. Инвертор, преобразуващ 24V в 220V.

Тук всичко е съвсем просто - ако говорим за източници на автономно или резервно захранване у дома с ниска мощност, чиято мощност не надвишава 2-4 kW, тогава 15V инвертори са напълно подходящи. Ако говорим за по-сериозни натоварвания, по-добре е да се даде предпочитание на инвертор, предназначен да преобразува напрежение с ток 24V. Като цяло, ако консумацията на енергия от автономен източник надвишава 2000W, тогава е по-добре да се даде предпочитание на втория вариант. Факт е, че има такъв момент като резерв от капацитет - повече енергия може да се съхранява в 24V батерии.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни