Как правилно да инсталирате инфрачервен нагревател на стена


Инфрачервен нагревател за таван и стена: плюсове и минуси


За да определим дали си струва да спрем избора си върху инфрачервените нагреватели, ще определим всички плюсове и минуси, които са представени в таблицата:

ОтзадСрещу
Бързо отопление на стаята.При изключване стайната температура бързо пада.
Висока пожарна безопасност.Възможността за пресушаване на твърди предмети.
Експлоатационен живот от 20 до 50 години.Неравномерно нагряване поради насочено IR действие.
Прецизен контрол на температурата.Отрицателен ефект върху човек с продължително интензивно излагане (суха кожа, дехидратация).
Излъчвателите унищожават вирусите, вредни за хората.Ярка светлина, която силно се откроява в тъмните помещения.
Тиха работа.Силно нагряване на крушката и рефлектора при високотемпературен IR (опасно за деца и животни, които могат да докоснат устройството).
Висока ефективност.

Подробни инструкции за инсталиране и свързване със собствените си ръце

Можете да се насладите на всички горепосочени предимства само като инсталирате правилно устройството. Работата се извършва на 5 етапа и изисква стриктно спазване на инструкциите.

Подготвителен етап

Първо се нуждаете от набор от инструменти, за да не се налага да се разсейвате по време на инсталацията. Трябва да присъства:

 1. Рулетка.
 2. Пирометър.
 3. Отвертка.
 4. Шуроверт.
 5. Свредло (перфоратор).
 6. Клещи.

Къде и как да инсталирате IR нагревател?

На този етап се определя с мястото на закрепване на инфрачервения нагревател. Може да се инсталира на стена, таван или с наклон.

IR с мощност до 800 W се инсталира в жилищни помещения. Ако говорим за обществени сгради, тогава мощността започва от 1,5 kW.

Повърхността трябва да е здрава, за да издържа натоварване от 20-30 кг.

Местоположение и височина от пода


IR се препоръчва да се инсталира в близост до повърхности, които абсорбират топлина. Дървото, килимите, каменните повърхности работят добре. Трябва да се избягват отразяващи повърхности, тъй като при използване на устройството собственикът ще получи минимален ефект. окабеляването трябва да бъде насочено върху негорима основа.
Местоположението на нагревателя до голяма степен зависи от спецификата на помещенията. Има оптимална схема за поставяне на IK в жилищни сгради. Изглежда така:

 1. Пирометърът може да измери най-студеното място, което изисква отопление. В случай на инсталиране на няколко нагреватели наведнъж е необходимо.
 2. Височината от пода трябва да бъде 1,5 м в жилищни райони. В случай, че човек прекарва много време под нагревателя, стойността трябва да започне от 1,8 m.
 3. Ако инсталирането на високотемпературен инфрачервен нагревател се извършва в обществени сгради, офиси, тогава разстоянието трябва да бъде от 2 m.

Инсталиране на устройството

Инсталирането може да се извърши независимо, без да се харчи и стотинка за това. Трудността се крие само във факта, че се изискват определени умения и знания, както и познания за инсталационния процес.


Напредък:

 1. Определете височината на стойката от тавана и пода с помощта на рулетка.
 2. Затегнете болтовете или пробийте отвор с бормашина (перфоратор), ако стената е бетонна. Важно е разстоянието между точките на закрепване да е еднакво.
 3. Поставете дюбелите в пробити отвори.
 4. Инсталирайте хардуера.
 5. Закрепете устройството в отворите за фиксиране.

Електрическа връзка


Инфрачервеният нагревател е инсталиран заедно с термостат за спестяване на енергия и комфортна температура. Устройството автоматично изключва IR, когато стаята се загрява до определената температура. Веднага след като въздухът в стаята се охлади, термостатът включва IR.
Свързването към мрежата заедно с термостата се осъществява на 4 етапа:

 1. Термостатът е фиксиран към стената на височина 1,4 м от пода в близост до инфрачервения нагревател.
 2. Изберете жица, която е устойчива на големи натоварвания. Трябва да се полага вътре в стените и тавана от IR до термостата.
 3. Телта е маскирана с гипс или специални кутии.
 4. Окабеляването на нагревателя е свързано паралелно с основната линия.

Схема на свързване на няколко нагревателя през термостат

Връзката се състои в завършване на кабела на няколко устройства към термостата. След това термостатът е свързан към разпределителната кутия.

Как сами да инсталирате инфрачервен нагревател

Инсталиране на инфрачервен нагревател на тавана

Инфрачервените панели придобиват все по-голяма популярност всяка година. Те са лесни за експлоатация и осигуряват бързо отопление на помещението, а вграденият термостат ви позволява да зададете желаната температура на отопление с няколко щраквания. Освен това инсталирането на инфрачервени нагреватели със собствените си ръце е бързо и лесно, ако следвате инструкциите. Други предимства на това оборудване включват:

 • дълъг експлоатационен живот;
 • безшумност;
 • сигурност;
 • точково отопление;
 • възможността за използване в открито пространство.

Инсталиране на инфрачервен нагревател на тавана

Не е изненадващо, че много хора се интересуват от инсталирането на инфрачервени нагреватели със собствените си ръце. Този процес не изисква специални умения и отнема от 25 минути до час и половина.

Обучение

Инсталиране на инфрачервен нагревател на тавана

За да инсталирате инфрачервен нагревател, както се очаква, трябва да имате инструменти:

При необходимост може да се използва по-сложно оборудване. Например, ако се интересувате от инсталирането на няколко инфрачервени нагреватели със собствените си ръце, най-добре е да използвате пирометър за изчисления. Тя ще ви позволи да определите най-топлите и студени места в стаята. Въз основа на получената информация ще изберете оптималното местоположение за всяко устройство.

Техника за безопасност

Инсталиране на инфрачервен нагревател на тавана

Има набор от мерки, които ще предотвратят инциденти както по време на монтажа, така и по време на работа:

 1. Не инсталирайте IR панели в близост до запалими и експлозивни предмети;

Електрическите кабели трябва да се полагат на незапалима основа;

Крепежните елементи не трябва да докосват нагревателния елемент;

Височината, на която панелът трябва да виси, е 2,5-3,5 метра;

За къща или апартамент се купуват устройства с мощност не повече от 800 вата.

Инсталиране на инфрачервен нагревател на тавана

Устройството не трябва да се включва, докато инсталацията не завърши. Устройството трябва да има подходяща степен на защита, ако панелът е инсталиран във вана или сауна. При спазване на всички тези правила, инсталирането на инфрачервен нагревател ще бъде бързо и лесно.

Препоръки за инсталиране

Инсталиране на инфрачервен нагревател на тавана

Когато инсталирате инфрачервени нагреватели със собствените си ръце, трябва разстоянието между тавана и тялото да бъде най-малко 3 милиметра. В селските къщи се вадят панели за отопление на външното пространство, например лятна кухня. В такива случаи под корпуса трябва да се постави изолационен материал или фолио, за да се повиши ефективността.

Инсталиране на инфрачервен нагревател на тавана

За да направите инсталацията на инфрачервен нагревател възможно най-опростена, по-добре е да поставите панела с конектор към стената. В повечето модели контактите се самозатягат. Пакетът за доставка включва елементи за фиксиране на устройството към тавана.

Процесът на инсталиране включва следните стъпки:

 • извадете устройството от опаковката и го поставете върху всяка плоска повърхност с нагревателната плоча надолу;
 • маркирайте мястото на инсталиране и направете няколко дупки;
 • завийте винтовите пръстени;
 • Закачете веригите, като регулирате височината (ако е необходимо).

Инсталиране на инфрачервен нагревател на тавана

Както можете да видите, инсталирането на инфрачервени нагреватели със собствените си ръце не е особено труден процес. Панелите също могат да бъдат монтирани на стена, но ефектът на отопление ще бъде много по-малък.

Инсталиране на инфрачервен нагревател на тавана

Монтаж на различни модели IR нагреватели:

Свързване към мрежата

Устройството се свързва с термостат, който ще поддържа желаната температура. Това се прави чрез три терминала: земя, фаза и нула. Съответно захранващият кабел трябва да бъде трижилен. Като алтернатива можете да използвате PVA 3x1.5.

Инсталиране на инфрачервен нагревател на тавана

Краищата на кабела са свързани към клемите. Полярността е посочена в краищата на проводниците. След като устройството е инсталирано и свързано, препоръчително е да изтриете панела с алкохолен разтвор, преди да го включите.

Свързване на множество устройства

Инсталиране на инфрачервен нагревател на тавана

Ако се интересувате от инсталирането на инфрачервени нагреватели със собствените си ръце в големи помещения, тогава трябва да вземете предвид, че ще ви трябват няколко устройства. За да се осигури безпроблемна работа, всички панели са свързани към един термостат. Това ефективно ще регулира температурата в цялото съоръжение.

Препоръки за инсталиране на таванни устройства и основни грешки

За фиксиране и окачване на нагревателя на тавана е препоръчително да използвате фитингите, които се доставят с устройството.

Така че окабеляването на кабела не привлича погледа, по стената и тавана се използва U-образен профил.

Термостат

Когато инсталират, собствениците често правят една и съща грешка, забравяйки, че когато инсталират няколко устройства наведнъж в една стая, трябва да се вземе предвид общата мощност. Това се отнася за устройства, които са свързани към един термостат.

Неспазването на това правило ще деактивира устройствата и прекъсванията на електрозахранването.

Как да се свържете сигурно към мрежата


За да осигурите безопасност, можете да се погрижите за заземяването на устройството. За това жълто-зеленият кабел е свързан към съответния терминал.

Подробни инструкции за инсталиране и свързване на инфрачервен нагревател към тавана и стените

Инфрачервените нагреватели набират популярност поради своята икономичност, безопасност и висока производителност. Можете да се насладите на всички изброени предимства само като инсталирате правилно това устройство.

Подготвителен етап

Инфрачервените нагреватели могат да се използват като основен източник на топлина в една стая. В този случай не можете да направите без внимателно изчисляване на топлинните загуби. Те зависят от много фактори, като например размера на помещението, материалите, дебелината на стената, вентилацията и региона, тъй като всеки регион има минимална температура.

Списък на необходимите инструменти

На подготвителния етап е необходимо да се определи мястото на закрепване на нагревателя и да се подготвят следните инструменти:

 • бормашина или перфоратор;
 • отвертка;
 • отвертка;
 • клещи;
 • рулетка.

Това е необходимият минимум инструменти, без които няма да работи за инсталиране на нагревателя. В допълнение към тях можете да използвате пирометър за изчисления при инсталиране на няколко устройства наведнъж.

Къде и как да инсталирате IR нагревател?

Местоположението на инфрачервения нагревател зависи от неговия тип и план за отопление. Може да се монтира на тавана, на стената, със или без наклон.

Техника за безопасност

Не забравяйте, че инсталирането на IR нагреватели е електрическа операция. Ето защо е важно да се поддържат максимални грижи и да се спазват правилата за безопасност:

 1. Никога не инсталирайте нагревателя в близост до запалими предмети.
 2. Окабеляването трябва да бъде направено върху негорима основа.
 3. Закрепващите елементи не трябва да докосват нагревателния елемент.
 4. Не инсталирайте устройства с мощност над 800 вата за жилищна сграда или апартамент.
 5. Не свързвайте нагревателя към електрическата мрежа, докато инсталацията не завърши.

За да използвате нагревателя по-ефективно във вашия дом, поставете го до материали с висока степен на абсорбция на топлина, като дърво, килими, каменни стени. Имайте

Монтажната повърхност трябва да е достатъчно здрава, тъй като някои нагреватели могат да тежат до 28 кг, въпреки че много от тях са по-леки.

Местоположение и височина от пода


Едно от важните изисквания за инсталиране на IR нагревател е разстоянието до главата на човек, особено в работните зони, където човек прекарва много време почти неподвижно. Това разстояние трябва да бъде поне 1,5 - 2 метра. Всъщност тя се определя от мощността на определен нагревател. Ако мощността му е до 800 W, тогава е напълно възможно да го поставите на разстояние 70 см от човешкото тяло. Ако мощността е 1-1,5 kW, тогава допустимото разстояние започва от 1 метър.


Специфичността на различните помещения определя характеристиките на монтажа на нагревателя и оптималното разположение на устройствата. Къде да поставите нагревателя:

СтаяПрепоръчително място
СпалняНад таблата, така че поне ⅔ от леглото да е под IR.
КухняПрепоръчително е да инсталирате нагревателя така, че лъчите му да са насочени към прозореца, мястото, където студен въздух тече от улицата в стаята.
БаняНа тавана, ако това е единственият източник на топлина в стаята, или срещу малка площ, където човек е най-често, ако IR нагревателят се счита за допълнителен източник на топлина.
КоридорНа тавана, обърнат надолу към пода. Той остава топъл, поради което изсъхва много бързо. Същото се отнася и за обувките - те също бързо изсъхват и остават топли. Важно е обаче да го премахнете, за да не го изсушите, като по този начин не го развалите.

Основни модели стенни инфрачервени нагреватели

Стенните IR нагреватели са представени от цяла армия от всякакви модели. Те се отличават със своята мощност, външни данни, наличие и отсъствие на термостати, дизайн, крепежни елементи, наличие на защитни модули и много други фактори. Нека да разгледаме най-популярните модели и да разгледаме набързо техните характеристики.

Нагреватели Royal Clima RIH-R2000G

Доста добри инфрачервени устройства, чиято мощност варира от 0,7 до 3 kW. Според производителя, те ще продължат поне седем години... Нагревателите са затворени в сиви неутрални кутии, така че те добре се хармонизират с бели тавани. Те обаче могат да бъдат окачени в почти всеки интериор, с изключение на дизайнерския. Тези устройства принадлежат на тавана, но нищо не им пречи да бъдат монтирани на стената. Между другото, монтажните скоби са включени в комплекта.

Delonghi HMP1500

Този модел принадлежи към инфрачервените микротермични нагреватели. Тя е може да се монтира както в пода, така и във версията за стена... Устройството е боядисано в черно, но това не го прави да изглежда въглено-черен - тъмният тон е озарен с тънка метална мрежа. Стенните скоби вече се доставят стандартно с този нагревател. Така че можете бързо да го монтирате на правилното място и да започнете да се наслаждавате на топлината.

Мощността на устройството е 1500 W, но на борда има превключвател, който ви позволява да намалите наполовина консумацията на енергия. Тук се намира и копчето на термостата. Ако уредът случайно падне на пода, той автоматично ще се изключи. Той също така има функция за автоматично изключване на прегряване. Устройството ще бъде оптимално за отопление на многостайни домакинства и малки селски къщи.

IR нагреватели Thermik-S

Друга серия инфрачервени нагреватели за стена.Интересен факт тук е, че минималната мощност на устройствата е само 0,1 kW. Те могат да работят както като основно отопление, така и като спомагателно оборудване. Между другото, модел с мощност от 0,7 kW е в състояние да отоплява площ до 12 квадратни метра. м. Не забравяйте да обърнете внимание на това, ако искате да закупите наистина икономично оборудване.

Устройствата Thermik-S са облечени в обикновени бели калъфи и са подходящи за монтаж на стена под прозорци или на празни стени. Можете също да използвате тези нагреватели на места, където централното отопление не осигурява най-ефективно отопление - точно за това са създадени модификациите с най-ниска мощност. Предният панел е изработен от стомана и покрит с три слоя матов емайл. Температурата на повърхността не надвишава +80 градуса - това вече е голям плюс.

IR нагреватели Almak

Голяма серия стенни инфрачервени устройства. Характеризира се с приятен дизайн и разнообразие от цветове. Поради големия обхват на мощността нагревателите Almak могат да се използват както в жилищни, така и в нежилищни помещения. забележи, че оригиналният форм фактор все още е таван... Но производителят позволява монтаж на стена. За управление на апарата се използват термостати.

Мощността на оборудването варира от 0,5 до 1,5 kW, така че винаги можете да намерите най-оптималното решение. Най-лесният начин е да поръчате оборудването на официалния уебсайт на производителя, с доставка до дома. В допълнение към самите устройства тук можете да закупите термостати. Формулярът за поръчка от производителя е много гъвкав, така че лесно можете да изберете нагревателите и допълнителните аксесоари, от които се нуждаете по отношение на мощността.

IR нагреватели "Dobroe teplo"

Стенни филмови инфрачервени нагреватели-картини "Любезна топлина" наистина много приличат на картините. Изработени са от гъвкави нагревателни елементи с гъвкава лъчиста повърхност, така че могат лесно да бъдат окачени на всяка стена - те са не само гъвкави, но и много леки. Производителят гарантира, че един нагревател с размери 50x50 cm може да отоплява площ до 10 кв. м. Като се има предвид това мощността на такова устройство е само 120 W, тогава резултатът е просто страхотен.

Нагреватели PION Термо стъкло

Ако се нуждаеш дизайнерски стенни инфрачервени нагреватели с термостат, не забравяйте да обърнете внимание на този състав. Предимствата и характеристиките на това оборудване:

 • Стилни стъклени калъфи;
 • Свързващи се термостати;
 • Ефективност - например 600 W модел може да отоплява площ до 12 квадратни метра. м.;
 • Височина на монтаж - 2-3 метра;
 • Най-високо ниво на надеждност.

Това са наистина красиви и атрактивни стенни IR нагреватели. Инфрачервено отоплително оборудване Pion може да се монтира както на стени, така и на тавани. Необичаен дизайн, стъкло с висока якост, възможност за работа във влажна атмосфера - всичко това прави тази техника идеална за помещения с всякакъв дизайн. Приятно допълнение ще бъде наличието на системи за прегряване. Температурата на повърхността варира от +100 до +300 градуса.

Възможно ли е да се отоплява апартамент с инфрачервени нагреватели

Принципът на работа на апартамента IR нагревател е свързан с превръщането на електричеството в инфрачервено лъчение. Структурната разлика значително влияе върху ефективността на инсталацията. Инфрачервените лъчи засягат мебели, подове и др. Те проникват приблизително 9 см. Нагретите предмети отдават топлина на въздуха в стаята.

За да затоплите апартамент до комфортна температура, ще трябва да изберете оборудване с мощност 100 W на m². Следователно, за стая от 20 m², имате нужда от 2 kW излъчвател или 1-1,2 kW всеки.

Сортове и характеристики на термостати

Термостатът е устройство, което периодично измерва температурата на въздуха в помещение и в зависимост от получените резултати регулира работата на нагревателя. Тоест, ако температурата на въздуха достигне зададената точка, мощността е ограничена и нагревателят спира да работи. Веднага след като въздухът се охлади, устройството отново навлиза в активната фаза, като по този начин постоянно поддържа необходимото ниво на топлина в помещението.

Дизайнът и работата на устройствата за контрол на температурата могат да се различават значително един от друг. Има два основни типа термостати:

 1. Механични.
 2. Електронна.

Термостат от механичен тип за инфрачервен нагревател
Термостат от механичен тип за инфрачервен нагревател

Първата версия на термостатите е малка пластмасова кутия, външната част на която е снабдена с превключвател. Като правило той е кръгъл, което ви позволява плавно да промените позицията му. Стойността на разделянето може да бъде различна, например при някои модели тя е 1 °, докато при други преходът настъпва незабавно от 2 ° до 5 ° и т.н. Освен това на кутията има бутон за захранване и светлинен индикатор, показващ дали устройството е активно в този момент.

Съществуват и по-модерни механични модели термостати, които са оборудвани с дисплей. Вярно е, че там не се показват толкова много данни, а контролът на температурата се извършва само с помощта на два контролни бутона.

Полезен съвет! Удобно е да се използва механичен термостат само ако един от наемателите присъства в къщата за значително време. Това е важен момент, тъй като е по-добре да изключите устройството при отсъствие на хора. Функция за дистанционно управление не е предвидена.

Електронна версия на термостата, която контролира работата на инфрачервения нагревател

Електронна версия на термостата, която контролира работата на инфрачервения нагревател

Електронните термостати имат много по-големи възможности за управление. Дизайнът и конструкцията на тези устройства непрекъснато се модернизират - дори течнокристалните екрани се използват за производството на съвременни модели.

В зависимост от избрания модел, настройката и управлението могат да се извършват както с бутони, така и с докосване. Някои устройства използват специални шарнирни капаци, за да защитят екрана и да създадат по-привлекателен външен вид.

Такива устройства могат да се използват без проблеми дори в онези къщи, където собствениците често отсъстват или живеят сезонно. Устройството е лесно за програмиране и може лесно да се управлява дистанционно с помощта на мобилни устройства. Единствената трудност при закупуването на такъв термостат е доста високата цена.

Какво представляват битовите IR нагреватели?

Съвременните модификации на битовите инфрачервени нагреватели могат да бъдат разделени на няколко класа според вида на конструкцията, начина на закрепване и функционалността.

Класификация по вид на закрепване

Стационарни модули - те са монтирани на тавана или стената и имат максимална производителност. Разрешено е както локално, така и общо отопление на апартамента със стенни инфрачервени нагреватели. Ъгълът на наклон на излъчвателя за по-добро отопление на помещението може да се промени с помощта на специална скоба.

Мобилни отоплителни устройства - този тип климатично оборудване е инсталирано на пода или на специален статив. Ефективността на преносимите отоплителни устройства е малко по-ниска от тази на стационарните радиатори. По пътя на радиацията има много препятствия, които пречат на равномерното нагряване.

Класификация на радиационните източници

Изгодно ли е да се отопляват IR нагреватели

Може да изглежда, че разходите за отопление с електрически радиатори са непосилни. Но това е вярно само в случай на работа на нагреватели без термостат, работещи в постоянен режим.

Ако изчислите отоплението в апартамента, можете да получите точната цена на разходите.

 • Ако се използва термостат, нагревателят ще работи само 60% от времето.
 • За нагревателно устройство с мощност 2 kW ще са необходими само 1,2 kW за работа в продължение на един час.
 • Нагревателят ще консумира 29 kW на ден, 870 kW на месец.
 • Можете да изчислите потреблението на електроенергия за отопление на дома ви за един месец, като използвате средните разходи за електричество, определени за региона на пребиваване.

Предимства на термостатите

За да се намали консумацията на електроенергия, възможността за управление, поддържане на дадена температура в сграда, като същевременно се отделя топлина, се използват различни видове термостати. Всички те са свободно достъпни за продажба.

Ако устройствата са инсталирани без използване на термостат, енергийната ефективност на устройството се намалява, тъй като при изчисляване на номиналната мощност за определен обем на помещението се взема мощността, която позволява отоплението на стаята при най-силните студове. Когато температурата извън прозореца се повиши, устройството работи непрекъснато, използвайки цялата си мощ.

Необходимостта от включване на термостата в електрическата верига на устройството е не само рентабилна, но и ви позволява да изберете режима за персонализиране необходимата температура в сградата.

Как да изберем домакинско инфрачервено отоплително устройство

На първо място е необходимо да се избере достатъчна мощност на климатичното оборудване. Както вече беше отбелязано, за непрекъснато отопление на помещение се изисква производителността на нагревателя да е не по-малка от 100 W на всеки 1 m² от помещението.

Когато избирате подходяща инсталация, обърнете внимание на следните характеристики:

 • Вграден термостат - намалява консумацията на енергия с 40-50%.
 • Защитна система - безопасността на битовите инфрачервени нагреватели за хора се осигурява от сензори за защита срещу прегряване и инцидентен пожар, в случай на падане на нагревателен панел.
 • Дистанционно управление - включено във всички таванни панели. Мобилните нагреватели и монтираните на стената модули се комплектоват с дистанционно управление по желание на клиента.
 • Източник на радиация. Климатът във вашия апартамент до голяма степен зависи от условията на отопление. Счита се, че тръбните радиатори са най-удобни за работа.

Термостати VMT 1 и VMT 2 как да се свържете

За разлика от радиаторите, инфрачервените нагреватели помагат да се осигури отопление на по-голяма площ при много по-ниска температура. Това прави възможно икономичното отопление на съвременните домове. Трябва да се използват контроли за осигуряване на топлинен комфорт за потребителите и контролирана работа на подово стоящо оборудване. По-долу има информация за това как да свържете термостат Ballu BMT 1 и BMT 2, характеристиките и предимствата на тези устройства.

Управление чрез TDC термостат

Топлинният комфорт е субективно усещане за всеки човек. Това е състояние, при което хората извършват нормални домакински задължения без прекомерна топлина или хипотермия. Термостати са необходими за регулиране на температурата, те помагат на инфрачервените нагреватели да функционират правилно. TDC е модерно електронно устройство за обратна връзка, което поддържа точно зададена температура.

Неговата система за управление е много проста и в същото време ефективна - трябва да зададете стойността, която искате да постигнете в избраната стая. Сензорите разпознават температурата и след това включват устройството, за да достигнат желаната стойност. След това отоплителните устройства автоматично се изключват. Следващото включване се случва, когато температурата започне да спада. Такава система за управление пести енергия - нагревателите работят само около 4-6 часа на ден.

Преди да отговорите на въпроса, термостатът TDC 1: как да се свържете, трябва да знаете, че температурата в апартамента до голяма степен зависи от местоположението на нагревателя. Препоръчително е да го инсталирате на достъпно място, далеч от течения (прозорци, врати).

Основни предимства

Основните предимства на терморегулаторите BMT включват:

 • лекота на използване (просто използвайте циферблата, за да зададете желаната стайна температура);
 • ниски разходи за покупка и проследяване.

По този начин контролирането на температурата в къщата поддържа достатъчен топлинен комфорт и намалява разходите за отопление.

Преди инсталация

Трябва да знаете, че отговорът на въпроса: Термостат BMT 2 - как да се свържете, е пряко свързан с инсталирането на Ballu BMT 1

За да ги инсталирате безопасно, препоръчително е да следвате тези предпазни мерки :. изключете нагревателя от електрическата мрежа, преди да започнете работа; използвайте проводници със стандартни цветове и подходящи напречни сечения

 • изключете нагревателя от електрическата мрежа, преди да започнете работа;
 • използвайте проводници със стандартни цветове и подходящо напречно сечение.

Значение на телените цветове:

 • кафява фаза - контролен кабел;
 • синя фаза - неутрален проводник N ("нула");
 • червен или черен - фазов проводник.

Препоръчваме да използвате проводници с напречно сечение 1,5 mm2.

Инсталиране на термостат

Няколко думи за това как да свържете терморегулатора BMT Ballu 1. Устройството трябва да бъде инсталирано последователно:

 1. Плъзнете капака на термостата и свалете винтовете и щепселите.
 2. В гнездото, използвайки индикаторна отвертка, определете фазата.
 3. Свържете кафявия проводник (фаза) към сензора.
 4. Според схемата свържете единия край на нагревателя към третия проводник.
 5. Свържете синия проводник към останалия край.
 6. Поставете джъмпер между третия и петия проводник.
 7. След междинен тест, при който устройството е позвънено, за да се провери дали термостатът работи, се поставя пластмасова кутия.

Фигурата по-долу показва как да свържете термостат Ballu BMT 1 според схемата на свързване. Към мястото на устройството е поставено окабеляване, което е свързано към нула или фаза.

На термостата Ballu BMT 2 електрическата схема е подобна на тази, дадена по-горе, само номерата на клемите са различни. След инсталирането устройството е свързано към инфрачервен нагревател с отделна линия.

Рейтинг на статия

Как правилно да поставите IR нагревател в апартамент

По време на инсталацията се препоръчва:

  Поставете нагревателите в центъра на тавана. Това решение е разрешено само при създаване на локално отопление.

 • Панелите са окачени на места с максимална топлинна загуба - над отворите на прозорците и вратите. Това създава топлинна „стена“, която блокира излизането на топлина от стаята.
 • В случай на локално отопление, радиаторите се поставят директно над работното място.

  Използването на инфрачервени нагреватели в жилищни помещения помага да се реши проблемът с отоплението по най-добрия начин. Предимството на излъчвателите е, че човек започва да чувства топлина веднага след включване на оборудването. След затопляне на помещението до температура 20 -28 ° C, устройствата автоматично поддържат необходимия климат в стаята.

 • Схема за свързване на безжичен термостат.

  В момента безжичните термостати са широко разпространени и сериозно изтласкаха своите кабелни аналози. По-лесно е да работите с тях, няма нужда да издърпвате проводници от термостата към сензора в цялата къща. Достатъчно е просто да зададете адреса на сензора и да го инсталирате на място със стабилно приемане на сигнал от термостата. Що се отнася до схемите за свързване на такива устройства, може да има две от тях:

  Схема на свързване на отворена верига.

  Схемата не се различава от схемата на свързване на механичен термостат. Включването на котел, помпа или серво задвижване се случва, когато във веригата се появи ток.

  Схема на потенциално (напрежение) свързване.

  В тази диаграма, когато веригата е свързана, термостатът предава напрежение към входа на котела, който включва котела, помпата или серво задвижването.

  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни